Sivun näyttöjä yhteensä

3. tammikuuta 2022

Metallurgia


 

Boris Vian suoritti loppututkinnon metallurgiasta ja loi mutkaisen uran jazz-trumpetistina, kirjailijana, laulajana jne. Hän kuului kuvaan Pariisin 1940-luvulla ja pyöri Sartren ja Camusin joukossa, joka siemensi suoraan elokuvan uuden aallon.

 

Lukemani mukaan hänellä oli niin paha kammiovärinä rytmihäiriöineen, ettei hänen tarvinnut naputtaa soittaessaan kengällä lattiaan. 

 

Metalleista siirryin suoraan YouTuben Project Farm -sivuille. Terveisiä Perrtulle. Keskustelimme joskus liiankin kauan linkkuveitsistä, vaikka Pertun olisi pitänyt kirjoittaa väitöskirjaa. Se kyllä valmistui, ja linkkareita on tallessa aika runsaasti. Muta Project Farmissa on harvinaisen tiheää englantia puhuvan tuotevertailijan riittävän laaja testi muiden muassa Lethermanin ja Victorinoxin monitoimiveitsien ominaisuuksista. Saksitestissä, jota varten testaaja leikkasi jalkapallokentällisen suikaleita paperista, pahvista, foliosta ja santapaperista, muuten suuret kiitokset keräsi Fiskars (Made in China).

 

On myös miellyttävää katsoa kymmenen porakoneen ja iskuporakoneen suorituksia. Jokin laite ruuvasi märkään mäntyyn noin 11 pitkää ruuvia, toinen kevyesti 160, ja se jälkimmäinen oli halvempi.

 

Asennus- ja käyttöönoton ohjeita ei siis enää juuri ole. Se kaikki on esimerkiksi YouTubessa. Linkeistä pääsee sivustoille, jotka ovat joskus loisteliaita. Brillantin matematiikkaa, tietojenkäsittelyä ynnä muuta opettava, pätevästi animoitu sarja tosin maksaa hiukkasen, mutta sen yhtälöiden ja niihin liittyvien kuvien jälkeen kukaan ei voi uskottavasti väittää, ettei tietäisi, mikä on differentiaaliyhtälö tai mitä oikeasti tarkoittaa ’algoritmi’.

 

Olen ennenkin sanonut, että aikamme tiede, hurjasti muuttuva biologia, on peruskoulupohjalla ja kunnon englannintaidolla ilmaiseksi tarjolla OpenStax -verkkokirjoina, joiden kirjoittajat näyttävät olevan B-luokan yliopiston professoreita, siis erittäin kokeneita ja hyvin selvillä siitä, mitä lukija pystyy seuraamaan. 

 

Matematiikasta on paljon juttuja Diracin kaltaisista henkilöistä, jotka mutisivat sensaatiomaisia oivalluksia katederilla ja kirjoitettuaan yhtälöt taululle pyyhkivät ne vasemmalla kädellä saman tien pois niin että osa kollegoistakin ja itkemään ja kiroilemaan.

 

Onneksi verkossa on päinvastaistakin, Feynmanin vuosikymmenien takaiset fysiikan luennot, joita sanotaan maailman kaikkien aikojen parhaiksi.

 

Luettuani paljon ja paksujakin kirjoja salakirjoituksesta ennen ja nyt sain vasta YouTubesta täsmällise tiedon saksalaisten salakirjoituskoneen Enogman kohtalokkaasta puutteesta. Rakenteellisista syistä kirjainta ei voinut esittää samassa viestissä kahta kertaa samalla merkillä. Niinpä Turing ja kumppanit iskivät kiinni säätiedotuksiin ja toivotukseen ”Heil Hitler”, ja saivat pään auki.

 

Ohjelma on tehty ihanteellisen havainnollisesti ja sitäkin on korostettu, että kunkin päivän avain lähetettiin samalla laitteella mutta eri koodilla kuin kulloinenkin teksti.

 

Historioitsijat ovat tänäkin päivänä epävarmoja siitä, eivätkö saksalaiset todellakaan huomanneet, että heidän salaisia viestejään luettiin, ja eikä Neuvostoliitto saanut niitä – tai tietoa, että suomalaiset olivat avanneet useat heidän salakirjoituksistaan, joita he käyttivät paljon sopivien kertakäyttölehtiöiden puuttuessa.

24 kommenttia:

  1. Enigman mursivat ensiksi puolalaiset, joiden antamalta pohjalta britit sitten skaalasivat murtotoiminnan teolliseen mittaan. Tietysti työ jouduttiin tekemään muutamaan kertaan uudelleen kun laitteeseen tehtiin muutoksia la roottoreita lisättiin.

    VastaaPoista
  2. Saksalaisen tiedustelun amatöörimäisyys ja möhläykset ovat moneen kertaan todetut. Asiaa pahensi vielä tyypillinen kitka toistensa kanssa kilpailevien rinnakkaisten organisaatioiden välillä. Lisäksi saksalaiset olivat muita taipuvaisempia uskomaan kun heille kerrottiin sellaista mitä he halusivat kuulla.

    VastaaPoista
  3. Tiedoksenne, että kammiovärinä=sydänpysähdys.Onkohan muukaan syvällä rinta-äänellä esitetty luonnontieto luotettavaa?

    VastaaPoista
  4. "Rakenteellisista syistä kirjainta ei voinut esittää samassa viestissä kahta kertaa samalla merkillä."

    Tarkkaan ottaen Enigman rakenteellinen anomalia ole se, että se koskaan koodannut kirjainta ao. kirjaimeksi itsekseen - ts. ei A:ta A:ksi, ei B:tä B:ksi, jne.

    Saksalaiset tottakai tunsivat hyvin tämän Enigman ominaisuuden, mutta pitivät sitä merkityksettömänä aikana, jolloin tietojenkäsittely oli vielä manuaalista.

    Se, mitä saksalaiset eivät tienneet, oli, että britit olivat jatkaneet puolalisten työtä ja kehittäneet nykymittapuulla aivan jättikokoista mutta kömpelöä sähkömekaanista "tietokonetta" edelleen niin, että se pystyi tekemään suuren määrän kokeiluja ja iteraatiota suhteellisen lyhyessä ajassa ja etsimään oikeaa avainta kulloisellekin koodille. Aina silloin tällöin tärppäsi.

    Taustalla oli toki matemaattista teorettista analyysia muutakin kuin vain tuo sähkömekaaninen "tietokone".

    Hieno systeemi tuo Enigma, mutta ei siis murtamaton sekään.

    VastaaPoista
  5. Metallurgiasta puheenollen ...

    "The Army’s 1,000-Mile Long Range Cannon Is Coming Together"

    Kunhan Bofors AB alkaa niitä valmistamaan niin...

    VastaaPoista
  6. Boris Vianista: hänen tunnetuimmasta laulustaan Sotilaskarkuri (Le deserteur) on kaksikin suomennosta, Tuula Saarikosken/Kaisa Korhosen vesittämä, mutta laulettava Seison torilla, ja Antti Kauppisen suora käännös, joka ei kelpaa laulettavaksi. Tämä hieno sodanvastainen lauluhan päättyy sanoihin "... ja santarmeillenne te voitte kyllä kertoa, etten mä kanna asetta, he voivat ampua, huoletta ampua,"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se Saarikosken/Korhosen suomennos mielestäni ole vesitetty. Naisen näkökulmasta samanluonteinen sanoma kuin alkuperäisessä. Se kyllä mietityttää, olisiko 1970-luvun Suomessa vielä voitu kertoa alkuperäistekstin kaltaista, aseistakieltäytymiseen kehottavaa laulutekstiä miehen, sotilaskarkurin näkökulmasta.

      Poista
    2. Nyt en muista nimiä enkä kuinka siinä kävi, mutta silloin oli jossain vaiheessa meneillään tämä nk. yllytysjuttu, eli aseista kieltäytymiseen yllyttäminenkin katsottiin rikokseksi.

      Poista
    3. 70-luvulla ihan takuulla!

      Silloihan käpykaartilaisista tehtiin sankareita, melkein "liittoutuneiden puolesta taistelleiden vastarintamiesten" (eli vihollisen kätyrien ja isänmaanpetturien) veroisia rauhanpuolustajia.

      Poista
    4. Sanokaapa sitten yksikin sellainen aseistakiektäytymisbiisi 1970-luvulta jonka joku mies olisi laulanut suomessa. Aito propissa ym. Miehet Korostivat nimenomaan taisteluhenkeään. Naiset voivat laulaa kukista ja perhosistakin julistamisen välillä.

      Hectorin käännösbiisi palkkasotilas 1960-luvulta taisi olla suorimpaan pasifistinen mitä Suomessa tehtiin ennen punkkareita ja kollaa kestään jäähyväisiä aseille. Jonka sen taas joku Liisa tavi miedonsi.

      Poista
  7. Enigman isoveli oli kaukokirjoitinviestintää salaava laite, Geheimfernschreiber, joka huomattavasti monimutkaisemmin salasi päämajan pääasiallisen viestimetodin sanomat. Koska viestintä tapahtui suljetussa kaapeliverkossa, sen kimppuun päästiin vain joko kytkeytymällä itse kaapeliin, huomaamatta, tai siinä vaiheessa kun sama lähetettiin radioteitse.

    Onneksi liittoutuneille Saksan viestintä Norjan joukoille kulki Ruotsin kautta, jossa Arne Beurling, matemaatikko, ratkaisi koodauksen kynällä ja paperilla. Avatut sanomat sitten lähetettiin Britanniaan päivittäin lentopostina Brommasta.

    Samaan aikaan rakennettiin jättimäistä sähköaivoa, joka koostui -- ennen transistoreita -- sadoista radioputkista jotka toimivat loogisina kytkiminä. Laitteen nimi oli Colossus, maailman ensimmäinen ohjelmoitava tietokone (jollei Enigman avaamiseen käytettyjä "bombeja" lasketa). Tarkoitus oli automatisoida raa'alla laskentavoimalla avaamisen työvaltaisimmat kohdat.

    Todella ratkaisemattomia (tuohon aikaan) olivat vain kertakäyttöiseen avaimeen perustuvat järjestelmät, "one time pads", meille tuttuja pankkien avainlukuprintteinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisen tietokoneen rakentamisen kunnia taitaa kuitenkin mennä Saksaan Konrad Zuzelle, riippuu toki vaaditaanko että tietokoneen pitää toimia kokonaan sähköllä.

      Poista
    2. Kiitos Zusesta, enpä ole kuullut koko velikullasta mitään ennen. Jäänyt laskeutuvan pölyn varjoon.

      Poista
  8. Työkalujen testaamiseen käytetty ja mainosmielessä harrastelijoille suunnattu ruuvareiden testivideo ei kerro yhtään mitään niiden kestävyydestä todellisissa koitoksissa 8h/vrk erilaisissa sää-pöly-ym. olosuhteissa koeteltuihin koneisiin. Mainittu märkä petäjäkin sanoo jo, että näytetty testi ei kuulosta vakuuttavalta.

    Olisivat panneet ruuvaten uunikuivaan närelankkuun. Tai seuranneet vuoden ajan rinnakkaiskäyttöä tuhannessa eri kohteessa jollakin suurtyömaalla ahlpiskonetta ja ammattilaiselle tarkoitettua värkkiä.

    Roinaliike Bilteman muutaman kympin Skil-ruuvarilla ja ammattilaisliikkeen 600 euron Vestoolilla tai Millvaukeella on huima ero. Edellä mainitun, jos sellainen työmaalle ilmaantusi, kantaisin ensitöikseni kaivinkoneen telaketjun alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain Makita ja Stihl voivat tulla kysymykseen työkaluina. :)

      Poista
    2. Makita oli vielä muutamia vuosia sitten kestävä kalu, mutta laatu huononi huomattavasti kun tuotanto siirtyi Kiinaan (tai jonnekin sinne).

      Olen vuosien varrella kuluttanut ainakin 8:n Makitaa, että näppituntumaa laadusta ja sen heikkenemisestä on. Ensimmäinen akkuporakone jonka hankin, oli 6 voltin sauva-akulla toimiva ja kyllä sillä vain muutamien hehtaarien alan verran kipsilevyjä tuli paikoilleen kiinniteltyä.

      Vuosiluku taisi olla 1990 kun tehtiin erästä Alkon paikallisliikettä ja kerrostaloa ja hotellia kun äkkiä alkoi yhdellä jos toisella olla pakissaan samanlaisia akkutyökaluja. Sitä ennenkin niitä oli, mutta kyllä niistä äkkiä puhti oli pois...

      Vihreä japsilainen Hitachi oli/on muuten hyvä porakone. Sillä tekelehin ainakin yhden omakotitalon kaikki ruuvaukset ja poraushommat. Oli lainakampe veljeltä, että en tiedä sen kestävyydestä sen enempää.

      Boshc oli myös hyvä kampe, mutta sekin on nykyään mitä lie.

      Vestoolin ja Milvaukeen puoleen käännyn kun tarvitsen luotettavan kumppanin muutaman miljoonan ruuvin perille saattamiseen eri materiaaleihin ynnä reikien tekoihin aina rasiaporaamisesta millin mustaan terään saakka ja kattopeltiä paikoillaan pitävien, käsissä nuljuavien "itsestään porautuvien" ruuvien ruuvaamiseen. Jne. Jne. Jne.

      Stihl on moottorisahoista parhaimpia. Erääseen ECHO-merkkiseen elekää sortuko saatika että "rahatpoesliikkeiden" Jönkööpingiin....

      Jurvan Kynttyrä

      Poista
    3. Sama kokemus Hitachista. Olut käytössä yli 10 vuotta eikä mitään vikaa. Valtava vääntö ja akku kestää pitkän tovin. Boschia en ota enää edes ilmaiseksi.

      Poista
  9. Ad Omnia. Ettei olisi jäänyt juju ymmärtämättä. Ammattivehkeet ovat ammattilaisten alaa. Tämä Projectin kaveri tuntuu vertailevan vaivojaan säästelemättä maallikkona maallikoille. Miua se huvittaa, varsinkin kun en huomaa ainakaan huonosti kätkettyämainontaa.

    VastaaPoista
  10. Kulkee vitsinä, että kun Niels Bohr puhui "englantia" niin joku tohtoriopiskelija tulkkasi sen englanniksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perussuomalaisen pyhää pakkokieltä ei saa loukata puhumalla sitä huomosti?

      Poista
    2. Korjaan Anoa: perussuomalaisten vihaamaa ulkomaankieltä inisevät vain homot!

      Poista
    3. Korjaan anon korjaajaa: persut vihaavat kaikkia kieliä, mukaan lukien kotimaiset, paitsi tietenkin pakkoenlantia, joka on heille pyhä ja korvaamaton.

      Poista
    4. Puolustavatko persut pakkoenkkua!? Uskomatonta. Vaadin todisteet kehiin!

      Poista
    5. Puolustavat, en ole nimittäin kuullut siltä suunnalta yhtään englannin kieltä ja sen ylivalta asemaa vastustavaa kommenttia, pikemminkin vain keskustelun hiljennys ja muualle siirtoyrityksiä.

      Poista