Kichiap muutti maailmaa. Sanan alkuperästä kiistellään edelleen. Tuo “kalapuuro” voi olla oikea. Se olisi tullut englantiin malesian kautta. Tuote alkaa vilahdella mainintoina 1600-luvun lopussa.
Järkeen käyvä selitys maustekaupalle on tarve peittää ruoan mädäntyneisyyden maku ja haju.
Selityksen vika on tottuminen. Vielä omassa lapsuudessani tavallinen navetta oli aikamoinen aistimus. Enimmäkseen niitä puhdisteltiin, milloin jaksettiin, eli harvoin. Eikä juoksevaa vettä tietenkään ollut. Yksi Suomen taloudellisen kehityksen käänteitä oli meijerilaitos, joka syntyi alhaalta ylöspäin. Suomalainen maito ja voi kävivät kohtuullisesti kaupaksi jopa naapurimaihin, koska laatu oli suhteellisen huono ja hinta siis siedettävä. Karjatalouen suurvaltioita ovat edelleen Euroopan kolme pikku maata, Tanska, Hollanti ja Sveitsi.
Heinzin ketchup oli uranuurtaja. Ostotavaraa olivat yleensä vain suola ja esimerkiksi meillä pohjoisessa sokeri. Minun aikanani kaupungista tuotiin tuliaisiksi kuivattuja sekahedelmiä joista parhaita olivat väskynät, ja vielä 60-luvulla armeijassa annettiin sekahedelmäkeittoa. Amerikassa oli keksitty rusina. Tänäkin päivänä kielletään nyppimästä rusinoita pullasta.
Heinzin tuotteella näyttäisi olevan englantia puhuvissa maissa yli 50 prosentin markkinaosuus.
Joka ravintolassa oli ketsupin lisäksi pienessä lasikannussa sinappia ja pullo Worcester-kastiketta. Kerran maistoin sitä. Se oli pahaa.
Ranskalaisten perunoiden kanssa pitää saada ketsuppia. Sitä on tarjolla. Mutta olen nähnyt ihmisiä, jotka pursottavat perunat, pihvit ja salaatin loputtoman ketsuppikerroksen peittoon. Se taas herättää kysymyksen, miksi he eivät syö eli juo ketsuppia suoraan pullon suusta.
Sekä kahvi että tee ovat oikeastaan mausteita. Tee on terveellistä samasta syystä kuin olut. Se tehdään keitettyyn veteen. Gini oli tuhota Englannin kaupunkilaiset 1700-luvulla, mutta ehkä se oli kuitenkin terveellisempi juoma kuin kaupunkien vesi. Myös Helsingissä muuten kuoltiin koleraan ja myös Helsingissä on muistona menneisyydestä Kaivokatu ja Kaivopuisto. Jälkimmäinen tosin oli kylpylä, jossa nautittiin vesiä, eli siis paikallinen Baden Baden tai Karlsbad. Olihan meillä Suomessa myös kylpylöitä. Jopa Mannerheim kävi Runnilla. Siellä Iisalmen lähellä on suojeltu rakennus ja varmuuden vuoksi ulkomaan kielellä Spa Hotel.
Vielä Pariisin olympialaisissa 1924 suomalaissankarit Paavo Nurmen johdolla paiskoivat tomaatit seinään. Koska he eivät olleet ennen nähneeet sellaisia, he luulivat niitä pahoiksi perunoiksi.
Kaikkein menestynein kalapuuro oli garum, antiikin kastike, jota tehtiin tehdasmaisesti mädättämällä kalan perkeitä. Sekä ylimysten että yhteisen kansan intohimo oli yletön. Suurta raha ajatellen himoitumpaa oli vain purppura, tuo outo ruskean violetti väri, jota tehtiin vaivalloisesti eräistä simpukoista.
Garumista en tiedä. Tulen toimeen ilmankin. Mutta kiveäni aloin katsella. Se on hyvässä tallessa. Tuo ilmaus tarkoittaa että vaikea löytää, itse asiassa hukassa. Mutta jokseenkin varmasti laatikon pohjalla.
Mielestäni sain sen Jukka Vuoriselta, jonka sairaudet voittivat ennen kuin väitös arkeologiasta ehti valmistua. Se on porfyyriä, joka oli Bysantin keisareiden väri eli siis purppura. Waltarin Johannes Angeloksen lopussa janitsaari viiltää päähenkilön reisistä laskimot auki, jotta tämä kuolisi, kuten keisariksi syntyneen kuuluu, purppurasaappaat jalassa.
Ikkunalaudalla on kiertävä kivi. Se on Luirojärveltä. Karttajäkälä ssen pinnassa on elänyt ja kestänyt lämmitetyissä huoneissa jo 30 vuotta.