“Menneisyyden kaiho ei vedä vertoja entiselle.” “Ennen osattiin olla kaihoisampia.”
Nämä ajatukset ovat pötyä.
Muutoksen ohjaaminen, se jota usein nimitetään politiikaksi, ei onnistu. Luultavasti se ei ole koskaan onnistunut.
“Ihmiset” tarkoittaa sotilaita tai äänestäjiä tai rikkaita, joiden toiminnalla on näkyvää ja nopeaa merkitystä, ovat helppoja huiputuksen kohteita.
On normaalia luulla keisaria keisariksi ja diktaattoria diktaattoriksi. Esimerkiksi Roomassa keisari Augustus, koko tunnetun maailman herra, näyttäisi osanneen pelätä henkivartioitaan, joita sanottiin tuohon aikaan pretoriaanikaartiksi. Minun ikäisilleni ja vähän nuoremmille tuttu nimitys on “everstijuntta”. Valtakunnan tärkeimpiä miehiä ovat ne, joita kiukkuiset sotilaat tottelevat.
Mikä pitää Putinia vallassa? Luultavasti pieni joukko keskenään vallasta taistelevia armeijan ja salaisen poliisin FSB:n miehiä.
Trump on tulossa valtaan ja näemme mediassa usein hänen äänestäjiään. Kuka pitää valtaa, kun Trump on presidenttinä? Vastaan vihjeellä, kun en tiedä totuutta: toisen maailmansodan jälkeen presidentti Truman ei voinut tehdä mitään tärkeää ilman teräsyhtiö U.S. Steelin ja kahden autotehtaan, Fordin ja General Motorsin toimeksiantoa. Näiden mainittujen keskeisiä asiakkaita olivat ilmavoimat ja laivasto, joiden toimialana oli saada aikaan aseellisia selkkauksia. Jopa Vietnamin sodan keskeinen johtaja oli entinen Fordin autotehtaan johtaja. Ja ilmavoimien kyljestä syntyi 1940-luvulta alkaen koko tietotekniikka. Ja laajastikin viestinnästä puhuttaessa olisi hyvä muistaa, että kaikkialla maailmassa sotavoimat ovat informaatioteknologian ensimmäisiä ja suurimpia käyttäjiä.
Niin se oli myös rauhaa rakastavassa Ruotsissa: dynamiitti, majakat, Ericsonin puhelimet. Itse asiassa myös puhelintolpat ja nimenomaan kuparilanka.
Tällä hetkellä hyvät tutkijat, esimerkiksi minunkin opissani Otaniemessä ollut ja Oxfordiin siirtynyt Vili Lehdonvirta (“Cloud Empires: How digital platforms are overtaking the state and how we can regain control. Oxford, 2022)” kirjoittavat pätevästi Kalifornian viidestä liian suuresta yhtiöstä (Google, Apple jne.) mutta eivät mainitse sitä, että asevoimilla on USA:ssa maailman edistynein tekoäly (AI) ja ylivoimaiset ohjukset, lentokoneet ja laivat, etenkin sukellusveneet. Minusta on huvittavaa tietää, että amerikkalaiset löytävät napajään alle piiloutuneen sukellusveneen sen maan magneettikenttään aiheuttaman epäsäännöllisyyden perusteella - iso metalliesine näkyy magneettisena kuplana.
Ja nostalgiasta puhuttaessa - ainakin sata vuotta ainakin joka toisella USA:n presidentillä on ollut skandaali tai useita hyssytysrahasta tai sen käyttämättä jättämisestä. Tästä muistetaan presidentit Harding ja Eisenhower.
Ja ajatellen everstijunttaa ja hullun senaattorin valtaa - palautin muuten vain mieleen syvästi rakastamani bassolaulaja Paul Robesonin (spirituaalit; Ol’ man River) vaiheet, kun FBI otti häneltä ulkomaanpassinkin pois ja esti esiintymiset yli kymmeneksi vuodeksi, koska afroamerikkalaisten kansalaisten asian esillä pitäminen oli “selvää kommunismia”. Robeson muuten oli paitsi laulaja, juristi ja jalkapallotähti. Hän muuten kuoli vasta 1976.
Oma nostalgiani ja vinkki lukijoille. Pidin kovasti jo Areenassa olevasta uudesta suomalaisesta ohjelmakokonaisuudesta “Lomamatka 70-luvulle”. Kolme autollista (pikku-Fiat, VW Kleinbussi ja Datsun) nykysuomalaisia vierailee ilman taikatemppuja 1970-luvun alun Suomessa ja kommentoi näkemäänsä ja ruuaksi tarjottua kiireestä kantapäähän tuon vuosikymmenen kamppeissa. Punkaharjun campingalueella käy ilmi, että osa nuorista ei kuiteenkaan suostu nukkumaan Sopu-teltassa, vaikka mikä olisi, ja kaikkia yököttää joka paikassa tyrkytetty lenkkimakkara, Helsingin kauppiaiden sininen…
Osaisin käsikirjoittaa aikamatkan 1950-luvulle. Tätini perheen nyt nähtyä pienemmässä Fiat 500 -autossa (14 hv., huippunopeus 85 km/h) matkustivat Kittilästä Kauhavalle isä, äiti, viisi lasta, koira ja mummu.