Ennen kaikkea menneisyyden ennustaminen on vaikeaa.
Tapahtuneen toteamisena voi pitää Soten kaatumista. Sosiaali- ja terveydenhoidon ja maakuntauudistuksen kaatuminen tapahtui jo. Myös ay-liike heiluu tavalla, jota hoitoalan suuren liiton entinen puheenjohtaja ei osannut edes peitellä televisiossa. Lakiin eräänlaisena vakuutena ajettua laitosten vähimmäishenkilöstöä ei saatu läpi ja siten avattiin mahdollisuudet menetelmälle ”Esperi”.
Ehkä on syytä lisätä, että en ole sosiaalioikeuden tuntija mutta viimeksi kuluneet seitsemän tai kahdeksan vuotta olen ollut ahkera kävijä ja useaan kertaan tutkinut perhepiirin omien tarpeitten takia laitosten laatua ja hintoja.
Olin aluksi yllättynyt, ettei tuollaista yhteyttä ollut. Kalleimmat laitokset eivät välttämättä luvanneet edes välttävää hoitoa. Eräässäkään ei ollut hoitohenkilökuntaa öisin, mutta teollisuusvartija kuulemma pistäytyy, jos ehtii. Ja tämä oli ennen pääomasijoittajien nousua.
Tarjoilin tänne tehostetun asumisen yksikköä lähes ilmaisen tonttimaan ja olemassa olevien rakenteiden avulla, mutta kuntaa ei yhtään kiinnostanut.
Hallintohimmelistä puhuvat eivät ole himmeliä nähneetkään. Täällä olisi, katossa. Olen itsekin tehnyt. Rakenne on ihanteellinen, itsekantava ja tuulessa ohjautuva.
Sen sijaan alettiin toteuttaa yhtaikaisesti kahta ylisuurta hanketta eli ihmisten (ja ympäristön) hyvinvointia sekä maakuntauudistusta. Motiivit ovat olleet läpinäkyvän ilmeisiä.
Aluehallinto on ollut syövyttävä ongelma siitä lähtien kun kunnallislaki pantiin marraskuussa 1917 hiukan odottamaan. Uusia on säädetty, kerta kerralta huonommin tuloksin.
Myös Yhdysvallat, Ranska ja luultavasti Saksa kouristelevat saman ongelman otteessa. Jos ihmettelette Ranskaa tässä, katsokaa uudemmista historiantutkimuksista, miten epätasapuolinen maa todellisuudessa on. Englantia (U.K.) ei tarvitsisi edes mainita. Kaikki lukijat tietävät jo, mitä parlamentissa harjoitettujen pellehyppykilpailujen takana on. Elleivät tiedä, esimerkiksi Tony Judt selvitti asian perinpohjaisesti alaotsikolla ”ajatuksia unohdetusta vuosisadasta”, joka siis tarkoittaa 1900-lukua.
Muistatteko muuten, mistä aiheesta U.K. Kekkonen teki väitöskirjansa vuonna 1936? Kuntahallinnosta (”Kunnallinen vaalioikeus Suomen lain mukaan”). Vastaväittäjä Tapio Tarjanne lensi ilmaan 1941 Antrean Kuukaupin sillan mukana. – Entä K.J. Ståhlberg? – Irtolaisuudesta. Ja Paasikivi kyytilaitoksesta.
Kysyin luokkatoveriltani, mihin kotikunnastamme katosivat samanaikaisesti maahenki, yrittäjähenki ja Ilmasotakoulu. Ilmeestä päätellen hän mietti, löisikö vai itkisikö.
Taannoin valitin, että kun käyn siellä, eksyn entisellä koulutielläni eli en löydä junaa. Vasta myöhemmin käsitin, että paikkakuntalaisilla on sama ongelma.