Omat arkistoni ovat liian vanhoja. Vuosikirja (Suomen virallinen tilasto) on kallis. Onneksi tilastokeskus tarjoaa keskeiset tiedot verkossa altistaen asiakkaat luonteenomaisen takkuiselle käyttöliittymälle.
Suomi ei ole erikoisen väkivaltainen maa. Väkivaltarikokset eivät ole lisääntymässä merkittävästi. Ennen sotia henkirikosten määrä oli nykyiseen verrattuna kaksinkertainen.
Toisissa pohjoismaissa Suomesta on syytä puhua pahaa. Väkivaltarikoksen uhrien määrä on kuitenkin lähes kaksinkertainen Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna. Iso-Britannia on ollut jostain minulle tuntemattomasta syystä väkivaltarikoksia ajatellen todellinen keidas ties kuinka monta sataa vuotta.
Ehkä tämä on syy murhadekkarin pysyvään suosioon Englannissa? Olen ennenkin väittänyt, että klassinen dekkari vertautuu Englannissa ristisanatehtävään. Se on myös täysin kunniallinen mielenkiinnon kohde, koska murhat ovat maassa niin harvinaisia.
Vertailu on vaikeaa. Tapaturmissa kuolee vuosittain 3 000, heistä neljännes päihtyneinä. Itsemurhia kirjataan 1 000. Henkirikoksen uhrina menehtyi vuonna 2008 110 henkilöä.
Kuolleita on Suomessa ollut viimeiset 20 vuotta hiukan alle 50 000 vuodessa. Eliniänodotteen kasvaminen (ihmiset elävät vanhemmiksi) eliminoi väestönkasvun merkityksen. Alkoholisyyt on työikäisen väestön suurin tappaja, yli kaksi kertaa suurempi kuin esimerkiksi keuhkosyöpä (1307 verr. 401). Käsite on vaikea. En yritä selittää sitä tässä. Asian kannalta riittää, että tuon otsikon alla ei ole viinan vihollisia.
Teoista ainakin puolet, luultavasti enemmän, mahdollisesti jopa 70 prosenttia on keski-ikäisten, syvästi alkoholisoituneiden miesten tekemiä. Lisäksi ne ovat ”jäsentenvälisiä” eli juoppoporukassa tapahtuvia.
Keskustelua hallitsevat sarjamurhat ja eräät olosuhteiltaan poikkeukselliset teot, kuten nyt Ulvilassa tapahtunut. Tavallinen lehdenlukija saa erittäin liioitellut ja vinoutuneen käsityksen henkirikoksista.
Tilanne on edelleen se, että riski joutua tuntemattoman surmaamaksi on hyvin pieni. Tämä koskee myös naisia ja seksuaalisia väkivallantekoja. Menettelyohje on sama vanha: jos välttää tiettyjä paikkoja ja vuorokauden aikoja, saa hyvin todennäköisesti kulkea rauhassa. Siis ei pidä oikaista juovuspäissään yöllä Kaisaniemen puiston läpi. Monilla kaupungilla on omat kaisaniemensä. En totta puhuen tiedä, mikä tilanne siellä on tätä nykyä. Rautatieaseman läheisyys vaikuttaa, mutta olen siinä uskossa, että tyyppirikos on sielläkin ryöstö.
Maahanmuuttajien näkyvästä osuudesta väkivaltarikoksiin ei ole tietoa. Poliiseilla näyttää olevan se käsitys, jos he suostuvat kertomaan mielipiteensä, että tämä väestönosa on erikoistunut omaisuusrikoksiin. Paljon puhutut ja dekkarin kirjoittajille antoisat Viron ja Venäjän mafiat eivät näy tilastoissa. Tapauksia on toisin sanoen hyvin vähän.
Kommentoija kysyi paloittelumurhan takia, missä määrin väkivaltarikokset ovat raaistuneet. Tähän tiedät vastauksen. Ne eivät ole raaistuneet. Ruumiin hävittämistä on esiintynyt viimeisten sadan vuoden ajan. Ruumiin paloittelu on teknisestikin niin vaikea operaatio, Ruumiin kätkemistä yrittää noin joka kymmenes tappaja. Tavallisinta on koettaa upottaa ruumis veteen tai kaivaa se hiekkakuoppaan.
Ampuma-aseista puhuttiin paljon ja lakia muutettiin. Suomalaisessa väkivaltamaisemassa tuliaseiden osuus on suhteellisen pieni. Jos nämä kaksi koulusurmaa voisi poistaa tilastoista, osuus olisi erittäin pieni. Tavallisin ase on edelleen puukko tai veitsi tai sitten mikä tahansa käteen osuva esine, esimerkiksi viinapullo.
Henkirikoksella on sosiaalinen puolensa ja ehkä myös poliittinen. Tutkimukset (esim. Janne Kivivuori, ”Suomalainen henkirikos. Teon piirteet ja tekojen olosuhteet vuosia 1988 ja 1996; sama: ”Rikollisuuden syyt”, 2008) eivät pysty erottamaan syrjäytymistä ja päihteitä. Tappajat ovat työttömiä, huonosti koulutettuja miehiä ja he juovat. Katalaa varjoissa vaanivaa viiltäjää ei Suomessa ole nähty ainakaan sataan vuoteen.