Lääkärien palkan alentamista ei ole ehdotettu. Hoitajien uudet palkkavaatimukset voivat aiheuttaa kohta työtaistelun.
Mielikuvat menevät hankalasti sekaisin. Suhteellisen lähellä kuollaan pommituksiin ja piirityksiin. Meillä pelätään vanhanaikaista sotaa. Vaadi siihen sitten tuntuvia palkankorotuksia.
Valitettavasti kysymys ei ole asioista, vaan asioiden markkinoinnista. Kun en näe veroja palkkioina enkä rangaistuksina, oma tuntumani on, että hoitohenkilöstön palkkoja pitäisi nostaa erittäin tuntuvasti. Nyt vaadittu korotus ei ole riittävän suuri.
Monissa kommenteissa näkyy taustalla vanha kysymys, mistä raha tulee. Vastausehdotus taitaa edelleen olla: kansan selkänahasta. Sekä kysymys että vastaus ovat vääriä. Raha on mittari.
Taiteelliset tuttavani eivät koskaan ymmärtäneet, että raha ja pääoma eivät ole sama asia. He kirjoittivat näytelmiä, joissa vararahasto sijaitsi kamarissa sängyn alla. Sieltä porvari haki kultarahoja halutessaan taas jotain tarpeetonta. Yritin ennen selittää, että ”rahasto” on kirjanpidollinen termi, kuten ”poisto” tai ”siirtosaatava”.
Aivan yhtä hupsua on sanoa, että jokin ”kysynnän ja tarjonnan laki” määräisi jonkin ammattikunnan palkat. Muistan kun omana aikaani korkeimpien oikeuksien jäsenten palkat kaksinkertaistettiin. Ei siinä ollut kysymys kysynnästä eikä tarjonnasta. Presidentti Curt Olsson toisti minulle vanhan sanonnan, että tuomarin pitäisi olla niin rikas, ettei hän viitsi varastaa eikä ottaa lahjuksia. Jotkut sanoivat että korkea tuomari ei saisi hankkia välimiesoikeuksista eli siis vapailta markkinoilta vuodessa enempää rahaa kuin saa virastaan vuodessa.
Mannerheim-risteihin liittyi erittäin huomattava rahapalkkio. Eräältäkin palkitulta meni kolmatta viikkoa juoda me rahat kavereiden kanssa Imatran Valtionhotellissa. Joku toinen sai sillä rahalla äidille tai vaimolle sievoisen mökin.
Ku olen tämän asian tutkinut, tiedän että Suomessakin oli tsaarin aikana se järjestelmä, että esittelijäkin ajoi töihin valjakolla kaupunkitalostaan. Palkka kaksinkertaistui aina kun sai ylennyksen, eikä veroja oikeastaan ollut. Sotien jälkeen korkeilla tuomareilla ei ollut varaa syödä rouvan kanssa ravintolassa yhtä kertaa kuukaudessa, ja verohuojennus- eli aravatalot täyttyivät Tapiolassa näistä miehistä, he kun olivat samassa tuloluokassa kuin oppikoulun opettajat. Sairaanhoitajalle sanottiin palkasta puhuttaessa, että mene naimisiin lääkärin kanssa. Monet ottivat onkeensa. Ja tunsin lääkäreitä, jotka ostivat henkilöauton käteisellä; leikkauksista sai merkittävät rahat palkan lisäksi. Kirurgi sai, hoitaja ei.
Nyt olemme tilanteessa, jossa hyvä hoitaja on tärkeämpi kuin huono lääkäri. Sen pitäisi näkyä jossain, kun meillä on julkiset sairaalat. Kaliforniassa minua hiukan kauhistutti, että marketeissa oli hanttihommissa yliopisto professoreita. Jos sattui olemaan omainen vakavasti sairaana. Ja tälläkin hetkellä minua viisi tai kymmenen vuotta vanhemmat luennoivat. Ei oikein ole eläkettä. Kysymys on siis toimeentulosta.
Mikä neuvoksi? En tiedä. Sen uskon, ettei hoitohenkilökunnan elämä ole sellaista kuin sen pitäisi olla. Se on myös kansanterveydellinen ongelma.