Tervon televisiosarja Kylmästä sodasta on hyvä. Yhdessä Poliitikot-sarjan kanssa se näyttää osoittavan, että maassa on keksitty uusi ohjelmatyyppi, ja yllättäen aiheet ovat suomalaisia.
Olen hämmästynyt. Juonirakenteet puuttuvat. Populismi puuttuu.
Monessakin mielessä itsenäisen Suomen historiaa rakennetaan uudestaan. Paria poikkeusta lukuun ottamatta ammattilaiset ovat jatkaneet perinteistä tarinaa. Neuvostoliitto hyökkäsi ja oli aikonut hyökätä. Suomi päätyi Saksan kelkkaan ja selvisi siitä erittäin odottamattomasti vähin vaurioin. Siitä alkoi noin 40 vuotta kestänyt kausi Neuvostoliito siirtomaana.
Aidoksi tarkoitettu kommunismi/sosialismi virttyi kuin kuiva vaate kuivalla hiekalla. Sen tilalle tuli Tervon ohjelmassa pilkattu papillinen puhe. Suomalaiset tottuivat kirkossa oppimaansa tapaan. Synnintunnustusta ei tarvinnut edes mumista. Riitti että riiputti päätään nöyrästi. Esilukija kuulutti: minä vaivainen syntinen ihminen… Ja uskontunnustus: minä uskon isään (Staliniin, Hrustsheviin, Brezhneviin jne.)… Amen.
Joitakin etenkin kulttuurielämässä aina esiintyviä hurahtaneita lukuun ottamatta ihmiset tyytyivät arkisiin ajatuksiin. Matkustaessaan bussilla Neuvostoliittoon kaikki yrittivät olla katselematta ympärilleen ja onnistuivat siinä hyvin.
Itse luulen olevani ammattilainen kirjaihmisenä ja historiassa. Tentin yleisen historian, ja se olikin iso tentti, neljä tuhatta sivua tiukkaa tekstiä.
Historian esittäminen Euroopan näkökulmasta on vasta nyt tulossa tavaksi. ”Euroopan historiat” olivat eri maiden historioita, joihin oli kytketty vain ”soveltuvin osin” muiden valtioiden asioita. Joillakin tutkijoilla on oma keppihevosensa, esimerkiksi Ranska, mutta sitä ei ole erityisemmin pantu merkille, että joukko monikielisiä, Manner-Euroopassa kouliintuneita brittejä on noussut numeroiden ja faktojen pohjalla tarkastelemaan ja vertaamaan esimerkiksi Saksan ja Venäjän elinkeinoelämää ja taloutta. Asia on lyhyesti sanoen keskeinen Suomenkin historian kannalta.
Näitä esimerkin miehiä oli taannoin kuollut Judt ja etenkin voimansa päiviä nyt viettävä Adam Tooze.
Näkökulma on virkistävä. Tooze perustelee, että Saksan keisarikunnalla tuli kiire sotaan kesällä 1914, koska Venäjän varallisuus ja elinkeinoelämä kehittyivät niin rajusti, etenkin ranskalaisten rahoittamana.
Samalla syntyy käsitys siitä, miten USA rahoitti jo Sommen ja Passchendaelen hirmutaistelut ja vetäytyi valtameren taakse karhuamaan saataviaan, jotka olivat huomattavan suuret.
Entä jos Neuvostoliiton 1930-luvun kauheuksien takana oli samanlainen syy kuin nyt: rahat loppu. Neuvostoliiton ja Saksan kauppa – viljaa ja koneita – oli merkittävän suurta, puheista huolimatta. Yhdysvaltain sotaan tulosta alkaen Neuvostoliitolla oli luottolaitos. Lendlease on otettava kirjaimellisesti. Tavaraa toimitettiin erittäin paljon myöhemmin laskutettavaksi. Jos laskut kirjoitettiin, niitä ei kyllä koskaan maksettu. Saksasta nykyiset tutkijat ovat sanoneet samaa kuin Speer muistelmissaan: Stalingradin aikaan rahat alkoivat loppua.
Ja Suomi – täältä oli hyvät suhteet Englannin pankkimaailmaan, jossa Englannin pankin johtajana istui Rytin vanha kaveri C. Hambro…