Gorbatšov ei ollut kiinalainen.
Kiinassa on elänyt kohta kaksi tuhatta vuotta ajatus persikankukkien valtakunnasta, joka on toisella puolella. Se on kaikessa parempi.
Valitettavasti se on vaikea tai mahdoton löytää. Niin kertoo tarina.
Uutisissa sivuutetaan se, että yhden Gorbatšovin ansiosta kylmä sota ei johtanut kuumaan sotaan eikä rautaesiripun kaatuminen johtanut verenvuodatukseen.
Putin toistelee nyt aika suoraan, että tämä olisi ollut suuri onnettomuus. Kuka tahansa näkee, ettei näin ollut. Sen valtion korjaaminen, mitä Gorbatšov yritti 1985, ei ollut mahdollista. Ymmärretäänkö Kiinassa, ettei tietä persikankukkien maahan ole olemassa, sitä emme tiedä.
Maailmassa on toistaiseksi ollut 117 miljardia ihmistä. Ihmisiä on ollut ehkä 192 000 vuotta.
Joitakin kivistää kysymys, oliko ihminen lainkaan hyvä keksintö. Kysymykseen on vastaus. Ihminen ei ole keksintö, eikä ihmistä ole luotu. Lajin kehitys on hyvältä tuntuva ajatus.
Seuraavaa maailmansotaa ei suinkaan käydä kivikirveillä, kuten Einstein arveli. Sellaiset sopivat vain kädellisille. Esimerkiksi bakteerit syövät toisiaan ja soluja aivan ilman kirveitä ja nuolia.
Sain syyn selata, kun olen edelleen katsellut luetteloita erittäin merkittävistä ilmiöistä kuten kirjoista. Ei-englantilaisten ammattilaisten mielestä kaikkien aikojen paras romaani on George Eliotin (Mary Anne Evans) ”Middlemarch”, joka kai on meidän silmissämme vähemmän tunnettu kuin ”Humiseva harju” tai ”David Copperfield”. Britit itsekin kyllä nostavat sen hyvin korkealle.
”Middlemarch” sivuuttaa kukkaloiston ja salaiset seudut. Sen lopussa sanotaan, ettei Dorothea jäänyt historiaan, kuten esimerkiksi joki, jolla on nimi. Sitä vastoin hänen vaikutuksensa toisiin oli tuskin laskettavissa. Ja nuo toiset olivat ihmisiä, eläimiä, kasveja ja puita. Itse Middlemarch oli talo, ei kovin erikoinen.
”Maailmaan tulee jatkuvasti lisää hyvää, mutta se ei johdu historiallisista teoista. Sinun asiasi ja minun asiani eivät ole lopultakaan niin huonolla tolalla kuin ne voisivat olla. Näin on, koska niin monet elivät uskollisesti huomaamattoman elämän, ja lepäävät haudoissa, joilla ei käydä.”
Persikasta mieleeni tulee auttamattomasti kirsikka. Omien muistiinpanojensa mukaan Tshehov ei suinkaan surrut Kirsikkapuistoa. Tietysti puisto kuolee ja kukat putoavat, aikanaan.
Kyllä nuo kirjailijat kuuluvat tähän. 116 miljardia huomaamatonta elämää ja maisemaa eli siis maailmaa, joita moni ei ole koskaan katsonut, vaikka ne ovat näkösällä.