Kiusasimme koulussa huutelemalla liian lihavalle tytölle, joka kiirehti vanhan puolen portaita ketterästi alas:”Marna vyöryy.” Muistan kuka sen aloitti. En tiedä mihin se johti. Aloittaja oli kuitenkin paha henkemme. Hänestä tuli opettaja. Mielestäni hän oli jo lukiolaisena seksuaalisesti häiriintynyt. Kun toiset pojat puhuivat naisista ja sukupuolielimistä, tämä keksi aiheesta jotain mahdollisimman ikävää sanottavaa. Hän yritti esimerkiksi nuuskia, kenellä tytöistä oli kuukautiset ja sitten räkättää luokassa asiasta kaikille.
Kenellekään pojista ei ollut edes likimain käsitystä, mitä ”kuukautiset” tarkoittaa, paitsi että kysymyksessä oli hyvin häpeällinen, asianomaisen itse aiheuttama asia. Muuan terhakka tyttö oli tiuskaissut vastaan: äidilläsi on. Sitä mietittiin poikajoukossa ja tultiin siihen tulokseen, että väite oli mahdoton.
Kiusaamisen kansanperinteen voisi ehkä hahmotella. Luulen että sekä sanojen että tekojen tasolla on täysin poikkeuksellista, että joku keksisi alalla jotain omaperäistä tai suorastaan uutta. Sanat vain vaihtuvat. Minun kouluaikanani ei haukuttu homoksi vaan kommunistiksi.
Kulttuurihistorian kautta olen saanut hiukan selvää pennalismista eli simputuksesta. Olin itse huomannut, että Pentti Haanpään kirjan ”Kenttä ja kasarmi” eräät kiusaamiskertomukset vastasivat itse Oulussa 1963 havaitsemaani. Meillä oli jopa patterin päällikkönä versio Haanpään ”Saksan jääkäristä”, pieni ja pettynyt luutnantti. Toisin kuin Haanpää tutustuin moniin henkilöihin, jotka arvioin edelleen ihmisinä ja kouluttajina suurenmoisiksi.
Erään blogin kommentin johdosta – Levensonin ”Einstein in Berlin” kannattaa tosiaan lukea. Tarina jopa liittyy kuluneella viikolla kahdesti käsittämääni Leporen kirjaan If -then”, eli keskeinen teema on päättäjien ja vastuuhenkilöiden pohjaton typeryys sekoitettuna määrättömään omahyväisyyteen. Leporella esimerkkejä olivat Nixon ja Lyndon B, Johnson.
Levenson kertoo, miten satumaisesti Einstein nousi maineeseen 1905 ja eli tieteelle ja vastaanotti kunnianosoituksia oikealta ja vasemmalta. Einsteinin omapäisyys ollut aivan tervettä edes hänen kasvuvuosinaan. Hän oli kiusattu / kiusaaja, joka joutui helposti opettajista tyhmimpien hampaisiin. Hän pelastui valtavalla matemaattisella lahjakkuudellaan, jota asiaa tuntemattomat muuten edelleen epäilevät, ja patenttiviraston insinöörin virka Sveitsissä oli paremmin palkattu kuin normaali professuuri.
Kirjan pääasia on yksityiskirjeistä välittyvä kauhu ja epätoivo maailmansotainnosta 1914. Einsteinilta meni vuosi ymmärtää, että jopa Max Planck ja Fritz Haber heittäytyivät käsittämättömän kiihkon vallassa sotilaiden henkisesti ryöstettäviksi ja olivat ylpeitä siitä. Einsteinin mielestä aikakauden johtavat tiedemiehet, joiden suuresta älykkyydestä hän oli hyvin selvillä, olivat kerta kaikkiaan vieneet aivonsa pääesikunnan varusvarastoon kuihtumaan.
Mielestäni Einstein oli aivan selvästi oikeassa, vaikka hänellä oli Saksassa yhteensä yksi kannattaja ja vastapuolella tuolloin vielä isänmaan miehenä kukoistanut Thomas Mann ja käytännössä kaikki luonnontieteilijät. Asian tekee vakavaksi, että 1939 ja 1943 Einstein oli uudelleen eri mieltä kuin kollegansa. Hän ei osallistunut ydinpommin kehittämiseen, koska hanke oli hänestä mieletön ja moraaliton.
Yhteenveto: ”joukkopsykoosi” on liian lievä termi. Hulluus tarttuu. Kiusaamiskulttuuri on yksi tällaisen hulluuden muoto. Meillä oli Suomessa vapaussotapsykoosi, punakapinapsykoosi ja sitten talvisotapsykoosi. Tässä lauseessa tarkoitan psykoosilla todellisuudentajun ja harkintakyvyn pettämistä ja tarkoitan, että valkoisten sota oli hyvä asia ja Talvisota välttämätön asia ja uskomattoman hieno saavutus, mutta niiden hintaa ja huonoja seurauksia joudumme kestämään edelleen. Pullosta päästettyä pirua ei saa takaisin pulloon.
"valkoisten sota oli hyvä asia"
VastaaPoistaTässähän onkin taas yksi "puhdas tosiasia", kuten odottaa sopiikin.
Suosittelen logiikan alkeisopasta. Lainaamasi lause, jossa o sana "hyvä", ei ole tosiasiaväittämä. Jo taas haluat levittää Trumpin tapaan vääriksi tietämiäsi tulkintoja, te se jossain muualla.
PoistaJos joku normaalimpi ihminen lukee tämän, huomautan saman tien, että punaisten hallinto oli mennyt kuukaudessa hajalle osaamattomuuden takia ja edessä olisi ollut ennennäkemätön nälänhätä. Lisäksi Sjuomen "vapaussodassa" taistelevat osapuolet olivat Neuvosto-Venäjä ja Saksa, joista ensin mainittu oli 3.3.1918 luovuttanut Suomen kaikkineen Saksan keisarikunnalle, joka sitten käyttikin täällä valtaa laajasti.
Valkoisten sota johti siihen, että Suomeen palautui demokratia. Se ainakin oli hyvä asia.
PoistaJoo ei.
PoistaKemppinen kirjoitti kyllä nyt varsin ymmärtävästi.
Ei kyse ollut hyvästä valkoisten sodasta, vaan viime vuosisatojen pahimmasta tragediasta näillä main.
Olen kotoisin niiltä seuduilts, joilla ei kansalaissodassa sodittu, mutta maailmansotien välillä jännitteet olivat kuitenkin olemassa. Ukkini kertoma tapaus, jossa ikln hurmahenget olivat 1930-luvun alussa lähteneen ajamaan takaa vääränväriseksi arveltua nuorta kansakoulunopettajaa, on jäänyt lapsuudesta mieleeni.
Opettaja, naapurikunnassa isossa talossa huutolaisena kasvanut, siellä kuin omana poikana kasvanut ja koulunkäyntiin päässyt, oli muilutusten aikaan yötä myöten hiihtänyt kasvattikotiinsa turvaan, josta pihasta oli sitten ison talon isännän auktoriteetillä käännytetty vainoajat tiehensä. Että menkää kotiinne ettei äitinne tarvitse teitä hävetä.
Tarinoista en tiedä mikä on totta, mutta nykyisen presidentim käyttämä puhe tolkun ihmisistä ei ole kaukana siitä miten hyvää yhteiskuntaa rakennetaan.
Omia sukulaisiani makaa pienten valkoisten laattojen alla muutamallakim sankarihautausmaalla, joten suomalaisuuden rajaus itään päin on kyllä lapsuudessa mieleen iskostunut.
Äläpä sinä Kemppinen ryhdy arvioimaan kenenkään "normaalisuutta"; ihan perusluonteinen itsetutkistelu sen sijaan edes silloin tällöin harjoitettuna saattaisi olla hyvästä.
PoistaJa jos historiapoliittinen hipiäsi ei kerta kaikkiaan kestä muita kuin "oikeita" kannanottoja, miksi et blogin ylläpitäjänä kerta kaikkiaan deletoi sinua suututtavia näkemyksiä jo julkaisuvaiheessa?
"Ei kyse ollut hyvästä valkoisten sodasta, vaan viime vuosisatojen pahimmasta tragediasta näillä main."
PoistaTarkoitat varmaankin sisällissotaa, joka ei ollut pelkästään valkoisten vaan myös punaisten sota. Älä unohda ranking-listaltasi viime vuosisatojen Isovihaa ja nälänhätiä.
"Olen kotoisin niiltä seuduilts, joilla ei kansalaissodassa sodittu, mutta maailmansotien välillä jännitteet olivat kuitenkin olemassa. Ukkini kertoma tapaus, jossa ikln hurmahenget ..."
Tämähän ei enää ollut sitä valkosten-punaisten sotaa, vaan 1930-luvun kansalaisaktivimia.
Einstein ei osallistunut atomipommin kehittämiseen, koska hänellä ei ollut turvaluokitusta. Halua olisi hyvinkin saattanut olla, niin kauan kuin oli todennäköistä, että pommia olisi käytetty Saksaa vastaan. Japanilaisista Einsteinilla oli pelkästään hyviä muistoja.
VastaaPoistaTämä hullun viruksen tauti, joka leviää päästä päähän on moninverroin vaarallisempi, kuin se nenästä nenään hyppivä luojan, tai oisko vaikka kiinalaisten luoma.
VastaaPoistaEn ole törmännyt muisteluihin, joissa suuriin ikäluokkiin kuuluvat henkilöt kertoisivat joutumisestaan koulukiusatuiksi sen takia, että isä oli kommunisti. Kyllä niitä kuitenki oli ja opettajat täydensivät kiusaamista antamalla numerot alakanttiin. Minä olin tällainen lyseolainen, mutta en siitä ole saanut vammaa sielulleni (jos sellainen ateistilla edes on).
VastaaPoistaEn ollut puhdas pulmunen. Muistan hihkaisseeni ruokalassa "sika" yhdelle pojalle, joka oli Teuvo Auran näköinen.
Kuulostaa tosi epäilyttävältä, että opettajat olisivat tarkoituksella alentaneet joidenkin numeroita. Todistukseen numerot tulevat kokeiden numeroista, eli väärentäminen olisi pitänyt aloittaa jo niistä. Tarkoitatko jotain yksittäistä hörhöä, vai lähes koko opettajakuntaa? Oletko varma, että itse et arvioinut osamistasi yläkanttiin?
VastaaPoistaTässä näkyy sukupolvien välinen kuilu. Lukiossa ja osin myös yläasteella todistuksen numerot tulevat nykyään koenumeroista. Näin ei ole ollut aina.
PoistaVanhassa oppikoulussa numero oli ikään kuin jatkuva ilmiö. Se nousi tai laski osaamisen mukaan. Käytännössä numero nousi tai laski osoitetun osaamisen mukaan. Yksittäinen koenumero ei merkinnyt hirveästi eikä numero yleensä muuttunut yli kahta numeroa lukuvuodessa, jollei tapahtunut jotain aivan dramaattista.
Tämmöisessä arvostelumenetelmässä opettajalla oli paljon enemmän harkintavaltaa käyttää numeroita pedagogisesti. Esimerkiksi opettaja saattoi ihan hyvin katsoa, että nostaa oppilaan numeroa vasta seuraavana keväänä, jos parantunut osaaminen jatkuu. Tai todeta, ettei esimerkiksi nosta kemian ja fysiikan numeroita samassa todistuksessa, jotta voi antaa kannustusta vielä ensi kerralla kun.
Uskomattomia väitteitä. Väität esimerkiksi, että todistuksen numero ei perustunut lukukauden koenumeroihin, vaan osoitettuun osaamiseen. Tsiisus, kokeellahan opettaja sitä osaamista juuri selvittää!
PoistaOlihan niillä kokeillakin merkitystä, mutta numero oli luonteeltaan jatkuva. Se ei voinut hypätä viitosesta kymppiin, vaikka oppitunti- ja koemenestys olisi ollut kuinka hyvää. Eli osoitettu osaaminen vaikutti siihen, miten numero muuttui, ei suoraan numeron absoluuttiseen tasoon.
PoistaLukion abikevään tenteillä oli tällöin nimenomaan se merkitys, että niissä oppilas saattoi yrittää nostaa numeroaan osoittamalla kokonaisosaamisensa olevan parempaa kuin tämä hitaammin muuttuva numero antaisi ymmärtää.
Uskomatonta keuhkoamista,itse sain kansakoulun päästötodistukseen matikasta kuutosen, vaikka vetelin kokeista kymppejä ja ysejä.
PoistaIlmeisesti vain siksi että matematiikka oli minulle tuolloin liian helppoa ja puuhailin tunneilla omiani.
Valtakunnallinen naisen kuukautisverestäkin pilkkaa tekevä koulukiusaaja on Trump.
VastaaPoistaJa täällä fanit seuraa perässä. Opeta siinä sitten lapsia tavoille kun aikuiset on tommosii.
Kun miettii vaikkapa merenkulun historiaa - guanoa ajettiin eurooppaan käsittämättömiä määriä ennen herrojen Haber ja Bosch prosessia > joka sitten on lisännyt maapallon väkilukua miljardilla, toisillakin tehomaatalouden kautta. Asiasta, ja herrojen vaiheista kertoo wiki pa angliescu. Tai tuo https://www.bbc.co.uk/programmes/p01nbn85
VastaaPoista
VastaaPoistaKari Enqist oli hätää kärsimässä Annu Kemppaisen hampaissa. Annu näet lateli suunsa täydeltä oikeutusta ja identiteettiä Kansallisteatterin ensi-iltakohun tiimoilta. Enqvist meni tervejärkisin argumentein mutta eiväthän ne pitkälle kantaneet trans gentre yms neotajunnallisuuden ankarilla ja kai jo kohta Snellmannin patsasta kaadolla uhaten. Ison maailman malliin BLM ja muut katuiskusanat viuhahtelevat.
Hymy alkoi hyytyä Pakussakin kun Annu vei ihmisoikeuksia toisiin ulottuvuuksiin. Jossakin puristis-hyvis-päättelyketjussa hohti kirkasta terää. Viime perjantaina, meinasin sanoa iki-ihana mutta mutta…, kävisikö ikinero Jakke Holvas puheenjohdolla Annu Kemppainen jatkoi asiasta. Ja ohjelmahan on Kultuuriykkösen Kisastudio. Kiitos sen jengeille.
Kari Enqvist taisi toisesta asiasta kansakuntien / hallitusten tms velkaantumisesta ottaa sovinnaista tiedeheeroksen kantaa: jos peesattaisiin kansainvälistä tied… eikun tietä. Eli otetaan yhteisössä 750 mrd ja hoidetaan osamme.
Adam Tooze olisi toista maata. Hän panisi palikat uuteen kuriin. Laaja juttu koronarokotuksen varjolla päättyy oudoille vesille, niin kalarikkaille että seitsemän särkeä ja viisikö sämpylää nousevat kielelle. Tooze sanoo puhuvansa omiaan ja että ei (muka) olisi sisäpiiritietoo. On sitä.
Vauhtia Tooze ottaa jälkensä peittääkseen US subprime mortgageista ja Rooseveltista. Eli alkuperäisistä super-omakotitalolainoista 30v.+ asuntohintasäännöstely. Eli siis Suomesta syväkurkku löytyy, Aravasta Olavi Lindblom. Aikahan on suhteellista.
No Tooze ehdottaa että kun kaikkia lääketehtaita on jokaisen varainhoitoyhtiön salkuissa, niin jospa kartellikokeneet herrat ja rouvat ja suvut (niin paperisopimuksellisia konstruktioita kuin juridisina persoonina (meniköhän oikein?) alkavatkaan olla, niin että jos BlackRock Fidelity Aviva Amundi ja jokunen muu monibiljoona (US tr) omaisuusvarasto panisi hynttyyt yhteen YK politiikan tms otsalampun kirkaudessa, niin ne voisivat dynaamisesti panna liikkeeseen uutta velkaa xyz kertaa 0,75 bn ja ihan nykydynamiikkaa jatkaen ruveta ihmiskunta-hyvälaitokseksi. Tämmöinen sosiaaliutiliteettipulju hoitaisi homman. Ekaksi Koronan.
Pysyisi lestissäkin jos pantaisiin Alkion Kallion Tannerin äly ja moraali Woimaa hallintoneuvostoon jos vaikka vanhalla nimellä Valtuusmiehet. Nehän säätelivät setelinannon kasvua sopivaksi metsän kasvuun ja uitto- ja kaatomiesten käsivarsien lukumäärään muskelipaksuuteen ja hermosto-insentiiveihin kuten oppikoulujen valtionapuihin korteeri, vaate ja ruokahuoltoasioissa. Ja kunnanlääkäriviroissa. Siis asioissa.
Saman kaltainen homma kävisi hiilivapaan tehtaiston pystyttämiseen likaisten sijalle. Kapitalistit pysyisivät ytimessä. Mutta mutta, kapitalistien asiamiehet mieluummin ottavat päästökauppamatematiikan ja ihantyhjän "rahan" lisäämisen asianajoonsa. Panevat taakkaa ihmiskunnalle ja syövät kuormasta.
Toozen ei niin paljon rauhallisempi stoori on luettavissa vapaasti Foreign Policy syyskuu 19.pnä. Yllä kierrättämäni on jutun jujua sen loppupäästä. Adam Tooze kirjaa kuilunreuna elämäämme reaaliajassa. Äläkä usko häntä etteikö olis tietoo. Toinen kumma ja Cityn etuoikeutettujen pubikaveri on John Lanchester "Tony". Saas lukea lokakuussa, jota jo mainostetaan mitä kummaa London Review of Books kertoo. Pitää luikerrella maksumuurin yli kun lehteä ei kirjastoissa eikä irtomyynnissä. Eikä luvussa? Ei kai ne muuten pyllistelisi Suomen mortgages miehelle, Snellmanille.Jukka Sjöstedt
Voisko tuon selvemmin sanoa? Ts. kukahan noita sekavia vuodatuksia jaksaa lukea?
PoistaOlihan tuo kummiskin selvempää kuin normi shööstettin.
PoistaTämä ei ole kiusaamistarina kouluajoilta, mutta lukiossa sain aina hyviä arvosanoja ainekirjoituksessa, kun kirjoitin AKS-taustaiseksi vaistoamani kirjallisuudenopettajan mieliksi samanhenkisiä aineita. Taisin innostua liikaa, koska hän lopulta tajusi ne parodioiksi. Saimme molemmat siitä hyvät naurut.
VastaaPoistaKoulutoverin mukaan Jörn Donner sai aina kympin ainekirjoituksesta, paitsi kun käsitteli politiikkaa. Silloin pamahti nelonen. Kumpikohan kiusasi?
VastaaPoista