Sivun näyttöjä yhteensä

30. syyskuuta 2020

Harmaa aukko



 

Lukijoita ja minua yhdistää aukko tiedoissa. Mitä tapahtui 1975 – 1995?

 

Myös Suomen historian yleisesitykset ovat tältä osin aivan mitääntekemättömiä.

 

Löysin verkosta sivuston, jollaista olen hiukan osannut kaivata.

 

Tekniikka kukaties todella kehittyy. Vuosikymmenten takainen auto ei ole miltään osin nykyisiä parempi. Esimerkiksi ihailtu armeijan käyttämä Jeep olisi kaamea pelkässä maantiekäytössä. Ajatus oli loistava: kaksilitrainen kone ja neliveto ja jäykät akselit; Willyksen moottori oli korjattavissa vaikka jäätelötikulla.

 

Olen kokeillut ja taannoin käyttänytkin mekaanisia rannekelloja. Tikitys kuulosti hyvältä. Pian kyllästyin siihen ja omassa käytössäni vannon kvartsikidekellon nimeen. Koska smirgeli tai sorvi makuuhuoneessa on kuulemma huono ajatus, olen haaveillut päästä kiinnittämään työpöytääni ruuvipuristimen. Biltemalta saisi hintaan 21,90. Valitettavasti minulla ei olisi sellaiselle käyttöä. Tarpeisiini riittää rautalanka, ruuvimeisseli ja pihdit.

 

Tietotekniikka hyppii. Applen edelleen käyttämä tiedostojen hallintajärjestelmä Finder tuli jo vuonna 1984. Ikää alkaa olla. 

 

Maailmaa muutti taulukkolaskenta. Uranuurtaja oli VisiCalc ja perässä tuli Lotus 1-2-3 ja sitten edelleen käytössä oleva Excel.

 

Tuo jännittävä sivusto on IT history, osoite ithistorhy.org

 

Itse siis aloitin tietokoneen käytön hyvin myöhään eli maaliskuussa 1989. Hirveän paljon nuoremman väen Atarit ja Vicit ja Commodoret jäivät vieraiksi.

 

En ehtinyt ottaa tätä kysymystä mihinkään yliopistolliseen kirjaani. Mutta ehkä tämä onkin parempi paikka.

 

Mistä oikeastaan johtui vanhan ja osittain nykyissenkin virkakielen jaaritteleva monisanaisuus lukemattomine sivulauseineen?

 

Siitä että tuomarit eivät osanneet kirjoittaa koneella. Seurasin vuosikymmeniä tuomioista ja oikeudenkäyntikirjelmistä, oliko ne kirjoitettu itse vai saneltu. Sen nimittäin huomaa rakenteista.

 

Olen kuunnellut vierestä kymmeniä tunteja erinomaista sanelua. Se on nimittäin vaikea taito, ja sitä harjoittivat paljon myös ne, jotka eivät osanneet sitä. Niinpä erilaiset ”änkytyssanat” olivat tarpeellisia, välttämättömiä ja lopulta pakollisia. ”Sen vuoksi ja kun” on melkein yhtä kauhea kuin Turun hovioikeuden pitkän tuomion aloitussana, joka oli aina ”Sittenkuin”, yhteen kirjoitettuna.

 

Olen nähnyt vääriä pohjia. Säästäväiset asianajajat tekevät sitäkin, että ottavat jonkin vanhan kirjelmän auki tietokoneessaan ja muuttavat vain nimet ja ne muutaman tosiasiat. Niinpä taisin nauraa ääneen, kun syytetyn asiamies vaati kirjelmässään rangaistuksen huomattavaa koventamista…

 

Nykyisen arvaukseni mukaan kirjallisuuden modernismi johtui kirjoituskoneista ja runouden hajoaminen tällä vuosituhannella taitamattomasti käytetyistä läppäreistä. Katsokaapa huviksenne – jopa puolitieteellisissä teoksissa turhat toistot ovat hyvin tavallisia, koska kirjoittajat eivät yleensä osaa tehdä sisällysluetteloa eivätkä hakemistoa…

17 kommenttia:

  1. Arvoisa Blogisti, entä Hannu Tapani Klami, hän autoa ajaessaan saneli nauhurille teoksensa ja sitten avustajat kirjoittivat ne puhtaiksi. Eikös se ollut jo tekniikan huippua? Näin olen antanut itselleni kerota henkilön, joka oli osallisena Klamin kyydissä Turusta pääkaupunkiin.

    VastaaPoista
  2. Vuosikymmenten takainen auto ei ole miltään osin nykyisiä parempi, kirjoittaa Kemppinen.

    Päivän lehdestä sattui silmään juttu kiinalaisten markkinoille tuomasta 58-mallisen Corvetten kopiosta. 1,5 litrainen bensaturbo + sähkömoottori, ja tekniikka muutenkin nykypäivää. Muotoilu yli 60 vuoden takaa.

    Mistä päästäänkin siihen paremmuuteen: kyllä olivat parin sukupolven takaiset autot muotoilultaan nykyisiä parempia. Samalle tasolle päästään korkeintaan Kiinassa kopioimalla.

    Michel Tournier oli sitä mieltä että erinomainen kopio on parempi kuin alkuperäinen. Ehkä on, en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni kulkuväline oli kauniimpi vielä 60 vuotta sittenkin. Mutta ei turvallisempi. Tuulitunneli opetti, miten auto ja lentokone pitää muotoilla.

      Poista
  3. Silloinhan asiat vielä olivat hyvin! Sen jälkeen on ollut yhtä luisua.

    VastaaPoista
  4. Perheessä oli pitkään Fiat 128 vuosimallia 1970. Ei se mitenkään parempi ollut kuin nykyiset autot, mutta kaikissa olennaisissa asioissa se oli samanlainen: Etuveto, moottori poikittain edessä, erillisjousitus. Sisätilojen ja ulkomittojen suhteen osalta se taisi olla jopa monia nykyisiä autoja tehokkaampi (pienepi päältä, suurempi tai yhtä suuri sisältä).

    Kestävyydestä ei uskalla sanoa mitään, mutta se tieto on että kaikista ikänä valmistetuista Rolls-Royce-merkkisistä autoista n. 75% on kuuleman mukaan vielä ajokuntoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain muistan kuulleeni, että Ruotsiin rekisteröidyistä Volvo Amazoneistakin olisi vielä n. 8% käytössä. Aika hyvin käyttöautoilta.

      Poista
    2. Olin prässäämässä viimeisten Amazonien peltejä Olofströmissä kesällä 1970 - eikä ne todellakaan olleet mitään säilykerasiatasoa.

      Poista

  5. Trump puhisi kiukkua. Antoi sen näkyä. Tuskastunut ilme vastoin kaikkia diilimanipulaatio oppeja. Väittelyparahdukset "tuki jo suusi". Meni ihan nappiin !

    Teekutsulainen on turhautunut. Valistuneisto Academy sai osansa. Nimittäin purtavaa mistä aloittaisi. 47 vuotta. Häh ja höh.

    Wikipediasta näkisi milloin Biden aloitti komean uransa, mutta en halua katsoa. Luotan Trumpiin. 47 vuotta vie vuoteen 1973 ja liki viikolleen Nixonin repäisyyn. Nixon irrotti dollarin kullasta. Sellainen politiikkasääntö pudotettiin historian roskakoriin.

    Tilalle tuli jos mitä soittoa, Suomestakin fanfaaria kajautteli tohtori dandy trumpetisti urheiluautoilija Ahti Molander. Kohta ääni tukahtui torveensa. Koska yksilöt merkitsevät muistan miehen ja kohtelunsa. Ei niin että Molander tarkoitti kritikoida alkanutta valuuttavapautta, ei, vaan hyötyä kelluvien valuuttojen avaamasta businesmahdollisuudesta. Hän konsultoi ja möi dataa.

    Kesällä 1944 WW II voittajat Roosevelt ja Kremlin miehet olivat koolla solmimassa koittavan rauhanajan regimeä ja fokusoiden rahasysteemiin. Bretton Woods nimellä tunnettuun barbaarisesta kullasta ja sen köyhyydestä irrotettavaan. Sivistyneestä ihmisenarvoisesta ja tahdonvaraista raharegimestä piti sovittaman. Ja he tekivät sen. Keyneskin oli vielä iskussa ja mukana, radikaalimmassa siivessä, joka YK maailmanrahan sijasta joutui alistumaan voiman alle ja dollari-kulta systeemiin. Hyvä sekin kansoille.

    Se siis rojahti nurin 47 vuotta sitten. Eikä se siihen jäänyt vaan siitä alkoi. Ihmiskunta astui alas kultaristiltä ja alkoi taaperruksensa deridaa, dekonstruktiota ja purkua päin. Kaiken purkua ja uusien identifikaatioiden ylpeätä luomista kohti. Kahdeksatta päivää, luomisen päivää, ihmisen herruusvaltaa yli luomakunnan. Luomakuntansa. Vartioiksi kohotettiin rotumme parhaat. Maailma annettiin teknokeinottajille niin että nyt panee vihaksi tietäville ja vääränpolun loistavista kiitäjistä parhaille kuten Trumpille.

    47 vuotta kattaa useita big bang kohtia. Ihan sillä nimellä tunnetaan dollari-investointipankkiirien maihinnousu Cityyn lyömään löylyä siellä jo vauhdissa olleeseen eurodollarihöyry/häkä pilveen. Muita jouluja oli valuuttojen vapaa siirto maasta toiseen -ja sitten perässä tehtaiden. Tavarajakelun erisnimi Walmart ja sukunimi Alibaba.

    Taselaskut tehtiin uusilta premisseiltä, vapaammilta kunnes kävivät miehittäjiksi. Suomessakin ensimmäiseksi pääkaupungin rautatieasemalle lentokenttäjunalla saapuja kohtaa tuttuutta, Ernst & Young eli EY tervehtii ensin ja sitten vasta UPM, ei niin pihkan hajuinenkaan.

    Innovatiivinen wanhentuneista laeista irtaantuminen ja uusien sääntöstandardien asettamien kykyihmisten toimesta ja heidän nousta valtiasluokaksi on askel askeleelta valikoivasta peruutuspeilistä pakustanikin kirkaasti luettavissa.

    Yksi loistava räjähtävä aurinko olisi investoinkipankiirien laskeminen Ltd osakeyhtiöiden vastuurajausten piiriin.

    Rahanhajun vetäminen tuotanto- ja jakelufirmjen teknikoiden neniin optioilla kutittaen. Se johti syömään omista firmoista. Kiskomaan rahat irti ja turvaholveihin varainhoitolaitoksiin.

    Ne taas oudosti pelastivat maailman romahdukselta helmikuussa 2020 ja keskuspankit avasivat loputkin keinorahapadot tai valmistamot heti perään maaliskuussa 2020. Ilman Trumpin hallinnon pakotusta olisi Fed hellinyt valhettaan normaalin paluusta ja EKP hokenut uskonkappalettaan hintavakaus siunauksestaan. EU joutui koskeen kesäkuussa. 47 vuotta ja rakentajalakimiehet, kirjanpitokonsultit ja uusrahaitsevaltuutetut olivat lusikoineet tarjoomuksensa omiin suihinsa.

    Ja tästäkö nyt Trumpin olisi pitänyt eilen pitää kaiken selittävää seminaaria ? Hänhän sen kyllä osaisi kun on ollut mukana pahanteossakin.

    Mutta lienee kohtuuton vaatimus kun yleisölle on syötetty pajunköyttä sukupolvi sukupolvelta, ensin Platonin ylevänä valheena huonompien hyväksi (teollistumisen rahakeitos) ja nyt 47 vuotta kahmia helahoito agenteille itseilleen. Asialle pannut veivätkin rahat ja omaisuudet ja jättivät akatemiat selittämään.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyskuun niin kutsuttu "REPO-kriisi" näyttää olleen suuri vedenjakaja.

      Eli isojen liikepankkien keskinäinen luototus horjui ja meni rikki. FED joutui tulemaan hätiin ja osa ongelmista saatiin piilotettua hetkeksi.

      FED-järjestelmän vastuut ovat mielenkiintoinen yksityiskohta. Järjestelmän "kokonaisvastuiden" määrä eli puljun tase on suurimmalta osalta New Yorkin FED-aluepankin luomaa reserviä.

      Ei siis valuuttaa, vaan reserviä.

      Aiemmat "määrällisen lisäyksen" eli QE:n muodot alkoivat imeä pääomaa markkinoilta ja erityisesti säästäjiltä ja nykyinen taseen kasvattaminen on kiihdyttänyt tätä kehitystä.

      Eli liikepankkien reservien kasvattaminen FEDin reservien kautta tai turvin, on iso tulonsiirto säästäjiltä ja tavallisilta ihmisiltä sekä pieniltä yrityksiltä finanssiteollisuuden pohjattomiin taskuihin.

      Tämäkin krrisi on käytetty hyväksi - mitään kriisiä ei saa jättää käyttämättä hyväksi - ja finanssiteollisuuden asema on kasvanut entisestään.

      Mm. tällä hetkellä FED näyttää omistavan noin kolmanneksen USAn asuntolainoista - tämä virallisten ja nähtävillä olevien tietojen mukaan.

      Poliitikot ovat valmiita myymään kaiken irti lähtevän ja ainakin toistaiseksi finanssiteollisuus haluaa ostaa sen kaiken.

      Molemmat ehdokkaat ovat parasta mitä tämä finanssiteollisuus voi toivoa.

      Biden on ehkä jopa hieman parempi ja toivotumpi valinta finanssiteolllisuuden näkökulmasta.

      Poista
  6. Sain juuri käsiini uusimman John Keats -suomennoksen Syksylle ja muita runoja ja kirjeitä (2020), joka on toimitettu postuumisti Leevi Lehdon (1951-2019) työstämästä materiaalista.

    Siinä lienee ensi kertaa suomennettuna kohta, joka ei liity Kemppisen blogin päivän puheenaiheeseen mitenkään, muuten kuin että se liittynee tähän blogiin kauttaaltaan.

    Johnin kirjeessä veljilleen Georgelle ja Tomille 27.12.1817 on kuuluisa käsite "Negative Capability".

    Leevi Lehto suomentaa: "En yhtään kiistellyt Dilken kanssa vaan yhdessä mielin selvittelimme erinäisiä aiheita; useat asiat liittyvät toisiinsa mielessäni & äkkiä käsitin, mikä ominaisuus se on mikä tekee ihmisestä Aikaansaavan erityisesti Kirjallisuudessa & jota Shakespearella oli niin valtavasti - tarkoitan Negatiivista Kykyä, toisin sanoen kun ihminen kykenee kestämään epävarmuuksia, Mysteereitä, epäilyjä ärsyyntymättä tavoittelemaan tosiasioita & järkeä - Coleridge esimerkiksi päästi herkästi menemään jonkin mysteerin Tunkeutumisesta sieppaamansa hienon todentunnun, koska ei saattanut tyytyä puolinaiseen tietoon. Tätä voisi jatkaa Nidekaupalla pääsemättä kenties pidemmälle kuin että suurella runoilijalla Kauneudentaju voittaa kaiken muun harkinnan tai pikemminkin tekee kaiken harkinnan tyhjäksi." (s. 53)

    Mukana on myös tunnetuimpienkin runojen uusia suomennoksia, myös Ode to a Nightingale, jossa "Darkling I listen" -säestö alkaa rohkeasti suomeksi muutettuna:

    Pimeydessä kuuntelen, ja usein jo
    puolittain rakastuinkin helppoon Kuolemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdon Joyce-suomennos ei uponnut minuun. Liikaa kikkailua henettelyineen. Myös tuossa esimerkissä on samaa, on luotu sellaista 1800-luvun suomenkieltä sattumanvaraisine kapitalisaatioineen ja lyhenteineen jollaista ei ole koskaan ollun olemassa. Ajan englanninkieliseen kirjeenkirjoittamiseen se kuului muttei painettuun tekstiin.

      Poista
    2. Lehdon Odysseus oli sentään luettavaa, ja selityksineen ymmärrettävääkin. Saarikosken suhteen jäin alle 50 sivuun. Ei vain pystynyt.

      Poista
  7. Pitkästä aikaa luin "Pikku- Jukan" kommentin kokonaan! Ja nyt löysin siitä... jopa hitusen järkeä, vaan hirvittävä oli Amerikan "presidenttien" huutelu! Tuskastutti ja hävetti... pelottikin? Tähän on maailma tullut! Tunne omasta suomalaisuudesta onneksi kohosi entisestään, vaik`ei eduskunnan välikysymyskeskustelu niin hääviä ollutkaan!

    VastaaPoista
  8. Meillä oli taloyhtiön kuntokartoitus jonka suoritti eräs Suomen suurimmista alan asinantuntijayrityksestä.
    Hauskaa oli lukea vanhalle mallipohjalle kirjoitettua suunnitelmaa. Kuusi kohtaa oli jäänyt aiemman asiakkaan tiedoista muokkaamatta. Lisäksi mukana vanhalla Excelillä tehtyä laskelmaa, mutta eivät hoksanneet että työkirjan kaikki vanhat versiot sai esiin.
    Saapi nähdä mitä vastaavat kun vaadimme tulemaan uudestaan suorittamaan tarkastuksensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti pohjana käytetään vanhoja asiakirjoja, mutta onhan se nyt väärin, että ei edes huomata että kirjoitetaan väärän kohteen tietoja. Pyyhkeet ovat ihan ansaitut tuollaisessa tapauksessa.

      Poista
  9. Mig 21n voi huoltaa Zetorin kanssa samassa konehallissa. F35 vie coronaviruksen tehohoitopaikan. Tunnistuslennolle lähtee Jarno Saarisen ratakone tai mopo, jonka Windows pitää bootata ennen kuin se liikkuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan on se ähvä kolmeviis jalo ja komea rauhanturvakappales. Niitä kun torpparivaltio ostaa niin ei jää rahoja sotimiseen.
      Kylläpä se tulee olemaan se riippeni kun se kulkee halvimmalla. Hiilidioksidipäästöjen vertailua ei ole osunut silmiin, kumma.

      Poista