Jos joku, ministeri tai muu, harhailee metsässä hakien sopivaa oksaa, johon hirttäytyä, hänelle voisi tarjota Jack Finneyn kirjaa ”Time and Again” (ei suomennettu). ”Älä. Edessäsi on ihania elämyksiä. Niin kuin tämä kirja.”
Jos itsemurhaajan, ministerin tai muun, kielitaito arveluttaa, Bashevis Singerin tuotannosta löytyy useitakin sellaisia, jotka luettuaan hiukan kadehtii tuota kokemusta vasta lähestyviä. Yksi vaihtoehto voisi olla Hemingwayn ”A Moveable Feast” (Nuoruuteni Pariisi, 1964).
Puhtaan älyllisesti ajatellen taideteoksessa täytyy olla taikaa, jotta se tehoaisi noin. Ja taikaan tarvitaan…
Jos joku tuntee Finneyn nimen, ehkä sitten useasti filmatusta science fiction -jutusta ruumiiseen tunkeutujista. Ihan kiva, muuta ei muuta hermostoasi pysyvästi.
Tämän aikakone-lajityypin kirjan puutteita ovat harhaanjohtava Einstein-sitaatti (menneisyys on aina olemassa, jossain, ylävirran puolella) ja itse keino, hyvin harjoiteltu itsehypnoosi. H.G. Wellsin versio on suorastaan tylsä. Terminator-elokuvat ovat mainioita, varsinkin numero kaksi, mutta ei niistäkään katsojan kengännumero muutu.
Finney ehkä luuli oivaltaneensa tärkeän asian ja osoittaa sen, mutta erehtyy. Lukija ei usko, ainakaan min en usko, että 1884 tai 1911 ihmiset olivat jotenkin kokonaisempia ja alttiimpia elämään tässä ja nyt kuin me myöhäiset. Mielestäni tuossa on annos texasilaista taantumuksellisuutta ja selvää tietämättömyyttä. Keskiajalla kuvattiin tyhjentävästi kuolemansynti ”acedia” eli ”hengellinen laiskuus”, jonka profeettoja olivat myöhemmin Baudelaire (la spleen) ja moni aina Sartreen (ennui et nausée). Saksan kielen alueella tunnettiin Ekel und Langweil. Suomeksi Aleksis Kivi kirjoitti täydellisen sairaskertomuksen (”Ikävyys”) (”Mi ikävyys, / mi hämäryys sieluni ympär / kuin syksy-iltanen autiol maall? / Turha vaiva täällä, / turha onpi taistelo / ja kaikkisuus mailman, turha!”)
Mutta edelleen on ihmisiä, jotka viihtyvät nahkansa sisällä. Ja Finneyn kuvaus armeijan hankkeesta, jonka avulla voisi menneisyydestä kävi sormeilla tulevaisuutta, on ihastuttavasti toteutettu. Kuka ei olisi miettinyt, käsi sydämelle, miten olisi käynyt, jos siivooja olisi unohtanut saippuanpalan portaisiin juuri kun pikku Hitler oli tulossa Linzissä koulusta jäätyään taas kerran luokalleen ja inhoten juutalaista koulutoveriaan L. Wittgensteinia, joka sen kuin menestyi…
Fysiikassa ja elämässä ja etenkin historiassa kaiken voittava periaate on satunnaisuus. Suurmies L. von Ranke saa mennä hiiteen sopotuksineen ”miten se todellisuudessa tapahtui”. Finneyn kirjan jatko-osassa (ei yhtä hyvä) Titanic ajaa jäävuoren kylkeen, vaikka sankarit tekevät parhaansa, ja päähenkilö palaa suurimman onnensa ääreen vuoteen 1884 tietäen, että ilkeän nykyajan upseerin tietokonelistassa hänen oma pieni poikansa ilmoitetaan kaatuneeksi 1917 Flanderissa.
Mutta Finneyn kirjan tekee unohtumattomaksi se, mitä hän itse ei ehkä huomaa. Kirja on aikakone. Useat tapahtumat ja kuvaukset vievät lukijan kuin hiuksista kiskoen menneeseen aikaan. Kirjasta muuten huomaa, että se on tarkoitettu filmattavaksi. Filmiä ei koskaan tehty. Hyvä niin. Nyt lukija käsittää, että useimmissa television epookki-jutuissa on sama vika. Ihmisten sensibiliteetti ei välity, siis se, mitä he pitivät totena ja tärkeänä, mitä he ihmettelivät ja mitä eivät.
Flatiron building. Helsingissäkin on tuon pikkukaupunkilainen sukulainen, Ullanlinnassa. Kolmasosan korkuinen tuosta.
VastaaPoistaKirjat todella ovat aikakoneita, joskus jopa hyviä sellaisia. Kirjoittaja kuljettaa tarinaa eri tasoilla samaan aikaan, viivähtäen välillä menneessä eri kohdin ja sitten hypähtäen nykyaikaan, kenties tulevaan, ja kaikki tämä sujuvasti, ikäänkuin läpinäkyviä kerroksia todellisuudesta esittäen. En ryhdy luettelemaan tämän osaavia kirjailijoita, te kyllä tiedätte niitä minua enemmän.
VastaaPoistaTerminaattori kakkosen lisäksi oivallisia elokuvia ovat mm Alien n:o 3 ja ensimmäinen Blues Brothers.
VastaaPoistaJuudas meni ja hirtti itsensä...
VastaaPoistaOlis Juudaskin naulannut vaan itsensä ristiin, olisi tullut tyylipisteitä.
PoistaKyllä taideteoksessa on taikaa, varsinkin musiikissa ja kirjoitetussa tekstissä, olkoon sitten kyseessä runo tai proosa, jos se koskettaa, ravistelee, panee ajattelemaan tai saa hilpeälle mielelle. Viimeksi sen teki eilen illalla kahdeksan sivua antologiasta "Suo, kuokka ja diversiteetti" ja siellä Juha Hurmeen juttu August Pyölniitusta, joka oli paimiolainen pienviljelijä, keksijä ja ajattelija, jonka jäämistöstä löytyi noin 10.000 sivua erilaisille lapuille kirjoitettua tekstiä. "Lievästi outo," oli Hurmeen isä todennut. Juha Hurmeen teksti sinänsä toimii aina, mutta Pyölniitunkin ajatukset ovat osuvia ja keksinnöt - omaperäisiä, keksi onnellisuusreseptinkin. Elämästä vanhana hän toteaa tunnetun lausahduksen tapaan, että se on ihmisen parasta aikaa:
VastaaPoista"Onpa hauska elää vanhana. Eivät rasita liiallinen työ eikä rahanpuute niin kuin nuorena. Ei pakollisia velvoitteita. Voi tehdä sitä mitä lystää. Ei pelkoa huomisesta eikä surua nykyisyydestä." Juuri niin, noin yleensä.
Taiteilijalla ON taikurin viitta.
Jos ihminen on sairaalloisesti masentunut, voi käydä huonosti kuten pikkuserkulleni, jolla oli mallikelpoisesti hoidettu siemenviljelytila, jo vanhempi mies, mutta kun lääkkeet olivat loppuneet eräänä viikonloppuna, niin oli ehtinyt vetää itsensä hirteen ennen kuin maanantai-aamu koitti. Eija G
Masennus on vaarallinen tauti jossa kuolleisuus on suuri. Lääkkeitä on onneksi kehitetty. Lääkeriippuvuus on toista asiaa ja harmittavainen seikka mutta kuolleisuuksien vertaaminen näyttää selvän hyödyn.
PoistaToivoakseni - anteeksi alatyylin ilmaisu mutta se kuuluu tähän - vitutukseen ei kehitetä lääkettä. Sen arvo on motivaation kasvattamisessa. Tässä katsannossa huono taide voi olla laatuisaa.
Teatterissa tietysti voi kokea ihastuttavia elämyksiä, jos kaikki osuu kohdalleen. Helsingissäkin tällä hetkellä useammassa paikassa, jos arvosteluihin on luottamista. EG
PoistaKuulen ja ymmärrän. Olen kehno käymään ihmisten ilmoilla vaikka rakastankin seuraa.
PoistaMinun mieleni on
niin kummallinen
kuin meri kuutamolla
en tahtoisi
joukkoon ihmisten
vaan en tahtoisi
yksin olla
Eino Leino
Tilasin sitten saman tien tuon Hemingwayn kirjan A Moveable Feast.
VastaaPoistaOlen itse parikymppisenä asunut Pariisissa kaksi kesää, 1995 ja 1997, ja ne vaikuttivat hermostooni ja elämänkuvaani pysyvästi.
"If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a movable feast." - Ernest Hemingway, to a friend, 1950