Pidän itseäni tekijänoikeuden asiantuntijana. Merkki siitä on, että en tunne tekijänoikeuslakia enkä tekijänoikeutta kunnolla. Tuomarina ollessani ja myöhemminkin katsoin vähän väliä lakitekstiä. Tein näin myös siksi, että osaan pitkiä pätkiä laista ulkoa mutta tiedän, että muistiin ei voi luottaa.
Muistissa on sama ongelma kuin esimerkiksi lukemisessa, kognitio. Ihmisellä on lukemattomia keinoja käsittää asia juuri niin kuin itse toivoo tai sitten niin kuin hän luulee.
Ninpä minulle oli uutinen, että Ylen 1960-luvun jazz-taltioinnit ovat tekijänoikeudellisesti vapaita. Niin kuin olen tuskaillut ministeriöitä ja valtioita, jotka ovat kirjoittaneet etenkin ylimenosäännökset tavattoman mutkikkaiksi jatkaessaan kerran toisensa jälkeen suoja-aikaa, en ollut todella huomannut lain 48 §:n selvää sisältöä. Radio-ja televisiolähetyksen suoja-aika on 50 vuotta.
Ylen kannalta asiassa on monia mutkia, kuten se kysymys, minkä maan lakia sovelletaan ja eräitä muita ongelmia, mutta katsokaa itse. Areenassa
soi Duke Ellingtonin Kulttuuritalon konserttti vuodelta 1963. Ensimmäinen kappale on, kuinka ollakaan, ”Take the A Train”. Äänithystä kuvailisin erinomaiseksi.
Nuo kulttuuritalon konsertit, radioitiin. Ellingtonin konsertin aikana olin armeijassa. En ymmärtänyt kuunnella Coltranea, Ella Fitzgeraldia, Quincy Jonesia ja muita. Pekka Gronow neuvoi minulle joskus 60-luvun lopulla, että Kalliossa toisella linjalla olevasta kaupasta saa halpoja jazz-levyjä. En tule koskaan unohtamaan sitä punakantista Charlie Parker -levyä. En ollut ennen kuullut puhuttavankaan Parkerista. Osaan ajoittaa tarkasti jazz-levyjen urakalla nauhoittamiseni, kun Jyrki Jahnukainen lainasi isänsä rannattoman levykokoelman aarteita ja itse olin säästänyt rahat oikein Tandbergin nauhuriin, koska sain sen suhteilla huojennettuun hintaan. Vauvaa, joka oi syntynyt helmikuussa 1969, piti nimittäin kovasti röyhtäyttää, ja huomasin, että se toimitus, vauva siis olkapäällä, onnistui jazzin tahdissa huoneessa kävellen paremmin kuin hyvin.
Nuorimman lapsen aikana 1980-luvulla sitten huomasin, että Mahler ja Shostakovtshilta etenkin jousikvartetot ajoivat saman asian, mutta tämä vauva piti kyllä eniten Bachista, etenkin Roggin, Walchan tai Chorzempan mahdollisimman isoilla barokkiuruilla soittamana. En osaa edes ajatella pientä g-molli-fuugaa BWV 578 ajattelematta lapsiani, pieninä.
Ja nyt siis luullakseni arvoisien kollegojeni haksahduksen takia 1960-luvun kaikkein parasta jazzia eli käytännössä kaikkein parasta musiikkia on oven täydeltä kenen tahansa kuultavissa esimerkiksi älypuhelimella.
Ei ole tullut itse kokeiltua mutta olen sekä lukenut että kuullut usealta taholta, että musiikin kuuntelemista harrastava voisi hyvin harkita esimerkiksi langattomien vastamelukuulokkeiden hankkimista.
Vehkeiden mukana tulevat nappikuulokkeet ovat nyt puheena olevan musiikin kuuntelemiseen useimmiten vähän turhan surkeita. Kun äänikirjat ja podcastit voivat todella osoittautua sjuosituiksi ja suositettaviksi, niitä kuulokkeita voisi käyttää siihenkin. Aina voi olla, perheessä tai sen ulkopuolella, joku henkilö, joka työn, levon tai sairauden vuoksi käyttäisi mielellään aikaansa toisin.
Ad Omnia: kun en ehdi etsiä oikeaa päivää, kirjoitan tähän väärän asian kohdalle että puheena ollut vesi laajenee jäätyessään, ei siis supistu. Ja se on erikoista. Laajeneminen on luokkaa 9 %.
VastaaPoistaNesteestä kiinteäksi muuttuessaan laajenee, mutta kiinteänä supistuu kylmetessään, laajenee lämmitessään, kuitenkin tiheys tai paino on vettä kevyempää järvessä.
PoistaVesiputkeen jäätynyt jää supistuu pakkasen kiristyessä, päästää syntyneeseen väliin lisää vettä, joka jäätyy, ja sitten pakkasen lauhtuessa laajenee murtaen putket, kun ei ole nestemäistä, jotta pääsisi jostain putken päästä ulos.
Siis Kulttuuritalolla Jimi Hendrix (1967) ja Led Zeppelin (1969) olisivat sitten vapaata riistaa, olisivat, josei Yle olisi säästösyistä vetänyt nauhojen päälle urheilua.
VastaaPoistaOnkohan nuo jollain lähetysten kotinauhoittajalla vielä?
En ole koskaan kuullut/lukenut, että Yle olisi nauhoittanut ja radioinut mainitsemiasi konsertteja. Tai muitakaan ulkomaisten vierailijoiden rock-konsertteja 1960-luvulla. Jimi Hendrix piipahti kyllä Suomen televisiossa esittämässä muutaman kappaleen, nekin playbackina. Kuvanauha ei ole tallella.
PoistaHuhut Jimi Hendrixin vuoden 1967 Helsingin-vierailun nauhoituksista ovat velloneet vuosikymmeniä. Tässä setvitään, mitkä myyteistä voi kumota, todeta mahdollisiksi tai vahvistaa.
PoistaAinakin vanhemman polven suomalaiselle rockfanille yhdistelmä Jimi Hendrix ja Yleisradio on jossain määrin tuskallinen. Vielä puoli vuosisataa hänen käyntinsä jälkeen netistä löytyy kitkeriä muistutuksia siitä, miten Yle verratonta vajaamielisyyttä osoittaen tuhosi kallisarvoisen kuvanauhoituksensa Jimi Hendrix Experiencen Kulttuuritalon keikalta. ..
....
TV2:n 9.9.1967 lähettämästä Popkontrasteja-ohjelmasta on yllättäen säilynyt lyhyt äänitallenne.
Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/19/yle-ei-jyrannytkaan-hendrixin-konsertin-kuvanauhaa-mutta
Tänään Iltapäivälehdet kertovat, että yksi Oulun seksuaalirikosten lapsiuhreista on kuollut jo syksyllä.
VastaaPoistaToisaalta vain viikko sitten Oulun poliisi oikoi vääriä huhuja näin:
"Yksi seksuaalirikoksen uhreista on tehnyt itsemurhan.
– Tähän asiakokonaisuuteen liittyen poliisilla ei ole sellaista tietoa."
Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Mielenkiintoista. Näissä kohuissahan ja niide laadussa ei juuri ole kyse itse rikoksista, jotka ovat ilman muuta kovin tuomittavia, vaan kohun taustamotiiveista ja välinearvosta. Kun samoja rikoksia tapahtuu vaikkapa Puolassa katolisten pappien toimesta, siellä vallassa olevat ns isänmaalliset ovat hiljaa kuin k-i sukassa tai suorastaan kiistävät kaiken. Yksinkertaista, rakkaat Watsonit. Tätä trollien ei pidä vääntää muuksi. Oulun tapahtumiin - joista emme vielä tiedä kaikkea - on reagoitava niiden vaatimalla ankaruudella.
PoistaMieleen tuli sekin, kuinka yleinen tämä aikuisten ja lasten välinen käyttäytymistapa nykyään onkaan, etnisestä taustasta ja muusta sellaisesta riippumatta. Ja ihmettelen yhä, missä menee namusedän ja "sugar daddyn" välinen raja. Tästähän julkisuudessa ei ole ollut mitään, vaikka jo sanallisen samuuden tasolla rinnastus on vähintään kiusallinen tai kutkuttava.
Suomalaisetkin seksuaalirikolliset ja lasten kourijat ovat aina olleet keskuudessamme. Poikkeuksetta jääneet myös rankaisematta ne, jotka tunnen, tunsin. Kymmeniä heitä voisin nimetä jos kaikki lääppimisetkin #metoo-hengessä luettelisin. Lapsuuteni sijoittuu ajanjaksoon, jolloin esimerkiksi korpien periltä alettiin takseilla kulkea maalikylien kouluihin. Muutamia kuskeja sai pelätä, jos heidän kanssaan viimeinen etappi matkattiin. Eivätkä postiautojen ja linjamobiilien rahastajat ja kuskit olleet sen kivempia jos sikseen tuli.
PoistaJa entä ne kaikkien pikkukylien ja isompienkin namusedät!! Ovat niin totta, niin totta että kynsien alle sattuu kun muistelen!!
Vastuussa on suvakit jotka tämän maahanmuuton ja lapsitarjoilun järjesti.
PoistaMutta missä menee namusedän ja mamusedän välinen raja.
PoistaOlisikohan tässä alkuperäisen kirjoittajan tarkoitus kysyä, että valehteliko poliisi!?
PoistaJos valehteli, niin se kyllä mielestäni ylittää kirkkaasti esim. ilmavoimissamme käynnissä olevan turhanaikaisen myrskyn grogilasissa. Kaikkeen sitä verovaroja ja virkamiesten aikaa tuhlataankin.
Jaa meinaat ilmav- vaivaisia toimia. Joo-o.
PoistaJoskus on käynyt mielessä, että mm. veden erikoisista ominaisuuksista johtuu sekin, että olemme niitä täällä ihmettelemässä.
VastaaPoistaTuon veden ominaisuuden johdosta yhtään monimutkaisempi elämä ylipäätään on maapallolla mahdollista. Jos vesistöt jäätyisivät pohjasta lähtien, sulaminen olisi hyvin hidasta, ja maapallo jäätynyt jääpalloksi. Ja pysynyt sellaisena.
VastaaPoistaShostakovitshin 8:nnen kvarteton tahdisssa röyhtäyttäminen voi olla traumaattista.
VastaaPoistaNo not... kieltoja piisaa.. olleet varmaankin jaaneet varaston peralle
Poista.
Jazz on sensuellia musiikkia. Minulla se liittyy Helsinkiin tutustumiseen ja opiskeluaikaan. Ella Fitzgerald oli minulle se suurin laulaja, mutta hänen Helsingin-konserttinsa aikaan asuttiin jo Tampereella, oli kolme pientä lasta, kaksosetkin, ei aikaa eikä kiinnostusta radio-ohjelmien seuraamiseen. Levyjä kyllä kuunneltiin joskus, varsinkin ystävien kanssa. Nyt noita taltiointeja täytyy kyllä seurata, aikaa on. Joskus. Kiitos vihjeestä! Duke Ellington meni heti luihin ja ytimiin!
VastaaPoistaBret Easton Ellisiltä tivattiin jossain haastattelussa, taisi olla TLS:ssä, miksi hän ei ole julkaissut uutta kirjaa pitkään aikaan. Sanoi tehneensä podcasteja ja TV-sarjojen tekstejä, kun tuttavatkaan eivät juuri lue enää kirjoja vaan sanovat että TV-sarjat ovat uusi kirja. BEE sanoi kyllä lukevansa ja varsinkin Pulitzer-palkittuja, koska haluaisi kirjoittaa sellaisen itsekin... Eija G
VastaaPoistaTekijänoikeus patentti ryteikkö oli tehty ja tarkoitettu yhteiseksi hyväksi. Vastaan asteli ja voimaan tuli ei-tarkoitettujen vaikutusten laki. Alan Greenspan sanoo arvopaperistamisen omistuskotiasumista edistävästä alkumestyksestä, rahapiirien kannalta, että riskin hajaannuttamisesta seurasi evolutioituminen, riskin epidemia, ja yleinen herkistyminen liipasinsormelle. Big Shortissa näitä herroja näytetään, filmiin tarttumatonta on mielten verkko, mikä kuin sytytyslanka räjäytteli paukun toisensa perään. Palosotilaat ujelsivat hätiin, varsinkin Princetonin akateemikko Bernanke (jo reservissä asemalla Greenspanin Fedin johtokunnassa) ja Wall Street konkari, Kiinan koluaja Henry Paulson joka oli hyvissä ajoin asemoitu(-nut) US valtiovarainministeriksi.
Että kyllä osataan räjäyttää kalliota jos padotakin tulvaa. Se on kait rotarit keskenään vapaamuurarit keskenään, maanpuolustus-karhunkaatajat kutka asiat tietävät kun eivät metiassa huutele.
Siksi en kuule ja höpisen itsekseni ihan omana lahkona kun en enää jaksa Hesariakaan Yleä enkä tiedepäiviä uskoa. Paitsi divari Sofian tieteiden yö viimeistä sessiota Kainuusta tervasta Oulunjärvi kaappareista ja Paltamon miehistä. Ja laivoista jotka tervapohjattuina, pietyin satametrisköysistöin ylsivät uusiin maailmoihin saakka. Ja Bergbomkapteenina Suomalaiseen teatteriin.
Kärpäsenä katossa ja inisiänä korvassa pääsisi kai diskussioon mukaan vai oliko diskurssio. Entä lounaslista. Tiedän kyllä haaveiksi (= olemattomiksi) nuo piirit ja vaihtoehdoksi ylpeästi suosittelen: syrjäydy kun vielä elät. Jotain viemistä Pietarille.
Lähden tänään hakemaan viemisevästarpeita Tampereelta TTT ja katurakennustyömies Staran Mika Ripatin näytelmästä Vakavuusongelma. Jo nimi säkenöi kahtaalle ja on halkaista pään, kovan -on kai uskottava, tyhjän (mutta ainoan oman).
Nuo tekijänoikeusjumit ja -sumat avataan rahalla kuten kännykkämusasta kuulee ja leffavirrasta näkee. Post-moderni sur-reality ihmisten maailma tuli tällaiseksi ja äkkiä. Tuo Greenspan kertoo tekemästään laajemmin.
Mutta Kainuun terva, yhteisvarallisuuden aitaaminen yksille ja loppujen omaisten ja kylänmiesten häätämien savotoille ja Söörnäisiin saakka on meikän juttu. Commonwealth enclosure aitaaminen esikoisoikeutena ja ex-omaiset ja juhannuskeinujat maantielle ja tehtaisiin ja tehtaat viimeksi Kiinaan ja vaihdokkina supertietokone Kajaaniin, on vielä omakohtaisempi jos silmäkontaktiin antautuu ratikassa. Älä antaudu, sydän kuristuu.
Enkä mainitse nuorta tohtoria Tero Toivasta nimeltä tässä vuodatuksessani jottei varjoa lankeaisi arvokkaan intellektuellin ylle. Kai hänkin Markku Kuismasta tuohisensa roihauttanut, kantaa lahjansa meille.
Sen jos vielä sanoisi teatterimatkan odotuksessa että Ivonka Trumpin ehdokkuus Maailmanpankin pääjohtajaksi ei ole vitsi. Kannatan periferian asukkaana. Meille WB ja IMF olivat dollarivallalla uhkailun pamppuja. Maailmanpankki syntetisoi jenkkidollareita ja rahoitti maantiet uittoväylät paperitehtaat Kainuuta myöten. Puunjalosteilla sitten maksettiin vaihtotase-doktriinin alla "velkaa" takaisin. Sotakorvaukset oli pikkujuttu, kansantuttu kansanjoukko korkeakoulu siitäkin evaluoitui, kuin noiduttuna,aina.
Joku Heikki Välimäki tämän pissipäisyytemme perään taisi huudella. Ja Klaus Waris kun Koiviston tieltä pantiin sivuun pamfletoi että "Markkakin on valuutta". Eipä sana kantanut mutta hyvä silti että mies pysytettiin yläluokkaisuudessa Ehrnroothien hallituksissa eli oikeasti. He hänet olivat nosteneetkin, SYPin von Fieandtin jälkeen ja Koiviston Assin Wallenbergin SEBin Helsingin sosieteettiin. Hyvä näin -on iisiä seurata tätä uusinta uutta maailmat raatelevassa kapitalismissa, omaisuudenhallintakuria. Voihan Löfven ja Corbyn ja Trump ja Salviani ja ja … toistakin tuoda, mutta tuskin. Metia voittaa.Jukka Sjöstedt
Tekijäoikeudet tuottavat yhä yllätyksiä. Svart Records julkaisi taannoin komean levysarjan (CD, LP) radion jazz-/pop-äänityksiä 1970-luvulta. Esiintyjät siis suomalaisia. Julkaisuihin hankittiin tiettävästi lupa kaikilta soittaneilta muusikoilta, tai heidän oikeudenomistajiltaan, mikäli esiintyjä oli kuollut. Ainakin yksi kiehtova tallenne jäi julkaisematta (Haikara). Oletan, että koska yhtyeen jäsenistä kaksi on kuollut, ei kaikkia oikeudenomistajia pystytty selvittämään. Kunpa asiaan löytyisi jokin ratkaisu tulevaisuudessa.
VastaaPoistaEi se oikeastaan ole haksahdus. Suoja-aikojen jatkaminen kaiken sen yli, mitä tekijänoikeuslainsäädännöllä on aikoinaan haluttu turvata, on ollut se haksahdus. Mutta toki tarkoititkin tätä ja mainintasi haksahduksesta oli pahaa aavistamattomien lukijoiden ansaksi kirjoitettu trolli, eikös vaan?
VastaaPoistaKouluaikoina luin Rytmi-lehtiä, sittemmin 80-luvulla kirjoitin niitä. 60-luvun lehdissä oli tietysti arvioita näistä Ellingtonin, Coltranen, Basien ja muiden konserteista. Kadehdin.
VastaaPoistaAika pianhan suurten nimien Euroopan-kiertueiden tallenteet tulivat levykauppoihinkin, kun esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa oli nämä oikeusasiat hoidettu kuntoon.
Häkellyttäviä uutuuksia ei pitkäaikaisille harrastajille ole siis tarjolla, mutta onhan se eri asia kuulla oikein Suomessa äänitettyä... Ja, hemmetti, ihan ilmaiseksi. Tulen uudestaan kateelliseksi, nyt niille nuorille, jotka kuulevat näiden kiertueiden sointeja ensi kertaa.