"Widget" on mikä tahansa tai jokin ohjelma, joka joko on olemassa tai ei ole. "Gadget" on härveli. Molemmissa on sama piirre; niistä innostuminen osoittaa kehittymätöntä luonnetta.
Härveleitä löytää lentoasemilta ja hämäristä myymälöistä. Tarpeeton ja viehättävä on Swiss Army -veitsi ilman veistä. Siinä on vain USB-muistitikku ja ristipäämeisseli. Menee l äpi lentomatkatavaroissa toisin kuin pikku linkkari. Kerran olin menettämäisilläni Leathermanin pienen veitsen mutta onnistuin puhumaan turvatarkastuksen ihmiset kyyneliin.
Härveleissä ja vehkeissä olen kauan ihaillut yli kaiken nippusiteitä. Elämä olisi paljon tomuisempaa ilman niit. Saatuani tietokoneet taas toimimaan olen tullut tietoiseksi sähkömiehen spiraalikääreestä, joka sekin tehoaa piuhaspagettiin. Kunpa markkinoille tulisi vihreää, laikullista käärettä. Se olisi kuin calla tai muu huonekasvi, joka luikertelee pitkin pöytiä.
Tarpeellisen härvelin löytäminen voi olla vaikeaa. Päädyin hiihtohissi-jojoon, kun pohdin, miten voisin välttyä lukittumasta työpaikkani HIITin johtokunnan tiloihin eli tupakointiparvekkeelle. Jojo ei kuitenkaan riitä, koska se ei ylety vyöltä autotallin lukimeen. Se täytyy irrottaa ensin, jolloin tarvitaa toinen härveli.
HIITin avaimeni vietti viime vuoden lumessa. Löysin sen kevällä. Se toimi kuin mitään ei olisi tapahtunut, mokomakin muoviläpyskä. Se löytyi arvattavasta paikasta, auton edestä kotipihalta, mutta oli tosi ovelasta piiloutunut jäisimmän kokkareen pohjaan.
Tarpeellisin härveleistäni on piipun stoppari, joita saa nykyisin toreilta kymmenen eurolla. Se on kaikki, mitä on jäljellä Itä-Blokin raskaasta teollisuudesta, Made in Czechoslovakia. Jos stoppari puuttuu, tulee tupen rapinat. Piippu ei vedä tai kurisee lohduttomasti. Minulla on niitä joka taskuun yksi. Kun lähden lentomatkalle, joudun keräämään ne matkalaukkuun, koska ne herättävät turvatarkastuksessa tavatonta mielenkiintoa. Kukaan ei tiedä, mikä tuo tuollainen kapine on, mutta siinä on vaarallisen näköinen lyhyt piikki. Varsinainen stoppariosa on auttanut minut monesta pälkähästä, muun muassa avaimen poimimiseen kuistin lautojen välistä.
Widgeteistä mainitsi miehemme Herkko. Olin jotenkin kuvitellut, että ne ovat Applen erikoisaluetta, kirsikka vaniljan päällä. Mutta www.widgets.yahoo.com tarjoaa suunnattoman valikoiman kaikkiin koneisiin sopivia. Ihastuin ikihyväksi Googlen "define" -widgetiin. Kaikki eivät ehkä ole huomanneet, että Googlea voi käyttää laskukoneena ja määritelmien etsijänä: define: RFID. Widgetilla vastaus tulee todella nopeasti.
Kelloja, sekuntikelloja ja ajastimia on loputtomasti - myös Sveitsin rautatiekello. Aloitin vasta niiden läpikäymisen. Kyllä Applesta tuttu kuvien katseluvärkki on hyvä, ja tarjolla on myös Flickrin widgetti.
Olen lukenut pohtivaa kirjallisuutta asiasta. Yleisesti pidetään vaikeana käsittää, miksi taitavat ihmiset uhraavat paljon aikaa tehdäkseen jotain, mistä ei makseta penniäkään. Yleinen vastaus on kovan kaverin maine ja nimi näkyviin. Mitäään tekijänoikeuksia ei ole harmina.
Osoitteessa widgets.yahoo.com on tuhansia tällaisia. Ennen kuin ohjelmia voi käyttää, on ladattavaWidget Engine.
Tämä on melkein yhtä hyvä kuin Applen aliakset.
Systeemi muuten vaatii Yahoo-tiliä ja sen avaamista. Tästä en ole havainnut ongelmia. Flickr on joka tapauksessa nykyisin Yahoon tunnareilla toimiva ja kaikin puolin hyvä.
En olisi ensimmäisenä tyrkyttämässä työskentelyä ja huvittelua helpottavia konsteja. On kuitenkin tullut huomatuksi, että oikeastaan kukaan ei osaa tavallisimpien ohjelmien hauskimpia kikkoja. Esimeriksi Word-faileja on illan päättyessä - kuten nyt - aina auki useita. Kun painaa Shiftin pohjaan ja klikkaa sitten Files (Tiedosto) niin sieltä löytyvät yllättäen käskyt Save Al (Tallenna kaikki) ja Close All (Sulje kaikki)
Taidanpa postittaa tämän ja noudattaa omaa neuvoani.
Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti