Sivun näyttöjä yhteensä

30. toukokuuta 2017

Epävarmuus
Johtajan mitta on kyky kestää epävarmuutta. On puhe olojen odottamattomuudesta ja omasta henkisestä horjunnasta.

Juuri nyt, Niinistön eilen ilmoittautuessa, näkymä on oudompi kuin sataan vuoteen. Suomi ja sen poliittinen johto, Niinistö itse kärjessä, on vakaampi kuin järki sallisi, eikä tämän ajan vakaus ole apaattisuutta. Näkymä on kuin menneisyyden vauras maalaiskylä peltotöissä.

Jos haluaa nähdä vauraita maisemia, kannattaa ajaa kiemurrellen Porin suuntaan tai Raumalla. Siellä on kuntia, jotka ovat kuin ei mikään. Aura, miksei Somero ja vaikkapa Mynämäki, jossa on liian suuri kirkko.

Putinia on kuvattu mafiajohtajaksi. Kuvaus ei ole välttämättä väärä. Ainakin hänellä on erinomainen koulutus, vakoilun kenttätyöhön ja luultavasti myös johtotehtäviin. Trump on suurin yllätys. Euroopassa freak-show olisi kielletty. Amerikassa se oli perinne – vajavaisuuksien, vikojen ja ihmeellisyyksien näytteillepano Dementikko valtion johdossa ei ole uutuus. Lisäksi vaimo ja tytär voivat hoitaa eräät ongelmat, kun aikuisvaipat ovat niin hyviä.

Yllättäen Theresa May liittyi kerhoon  ”Ei mitään sopimusta on parempi kuin huoo sopimus”, on hänen Brexit-ajatelmansa. Siis ei mitään työsopimusta, vuokrasopimusta tms. mieluummin kuin huono eli kai siis kallis.

Ranskaa haluan liehitellä siksikin että Macron on löytänyt heti tehokkaan asenteen ja puhetavan. Olen ollut tekemisissä useankin ENA:n kasvatin kanssa. Heillä on sekä stiletti hihassa että kommandoveitsi sukassa ja koulutus molempien käyttämiseen.

Koukuttuneet lukijani tietävät, että tämän hetken valtion johtajista ihailen Merkeliä. Vain loistava lahjakkuus ja poikkeuksellinen kyky sietää tilanteita ja ihmisiä selittävät, miten hän toimii turvautumatta ”tiukka täti”-rooliin.

Jos ihminen on esimerkiksi sukellusveneen kapteeni, tietty sielullinen rajoittuneisuus on etu. Olen pienen ikäni kärttänyt esimerkkiä, kuka muu olisi ollut sodassamme yhtä etevä lentäjä kuin Juutilainen. Sain lopulta nyhdetyksi jotain myös ”kilpailijoilta”. Kaksimoottorisella eli meillä siis BL:llä tai JU:lla lentäminen oli erikoisen vaativaa. Enimmät pisteet sai eräs Mannerheim-ristin ritari, jolla oli elämässään vain kolme kiinnostavaa asiaa, lentäminen, viinan juominen ja poliisin lyöminen. Isäni mainitsi, että sankarin hakeminen Joensuun putkasta oli pitkään päivystävän upseeri vakiotehtäviä.

Valtiomiehen taas on osattava kuvitella myös sellaista, mitä ei voi edes kuvitella.

Rytistä puhuttaessa ei mainita, että entä jos hänen päiväkirjamerkintönsä, joissa Hitleriä ihaillaan kovasti loppuvuodesta 1941, ovatkin asianajajan tekstiä. Ryti aloitti uransa kiinteistöhuijareiden neuvonantajana. Sitä ei äkkiä selitä, että aikakauden tehokkain pääoman kartuttaja A. Kordelin otti juristikseen alle 30-vuotiaan Rytin. Spekulaation luonteisten kauppojen sanotaan vaativan etenkin koemusta, ja Kordelin itse oli kuollessaan 49-vuotias. Jonkun pitäisi tehdä tästä parista elokuva.

Kun tässäkin välkkyy taustalla Mannerheim, harhautuksen ja ajoituksen mestari, joka oli lisäksi pitkän linjan rahan mankuja kroonisesti aliresursoituna eli tottuneena elämään toisten rahoilla, haluaisin tuoda keskusteluun ylimääräisen elementin.

Kekkonen tavoitteli jätkämäisyyttä, mutta se ei luontunut häneltä. Hän oli parantumaton koulukiusaaja, josta kehittyi parantumaton työpaikkakiusaaja. Hänen tapauksessaan se oli yksi tapa sekä edistää omaa asiaansa että tehdä isänmaalle palveluja.

Nyt Vapaavuori sai valtavan suosion, johon luulen vaikuttavan sen, että vielä kansainvälisenä pankkiirina hänessä on tuota jätkämäisyyttä.

Niinistön suosio on tällä hetkellä vielä suurempi, ja hänenkin toiminnassaan ja tavoissaan näen tuon saman vivahduksen, joka on niin vaikea märitellä.

Vapaavuoren olemuksessa on jotain sellaista, ettei hän jää kyyristelemään, kun poliisi on tulossa pillit vinkuen, vaan osaa ponkaista korkean aidan yli ja poistua korttelin toiselta puolelta jatkaen pahantekoa tai, jos se on asiana, hyviä töitä.

Luulen että tuo lukijoillekin vaikea ”jätkämäisyys”, joka e todellakaan tässä tarkoita some-raivon tyyppistä katteetonta röyhkeyttä, voisi olla suomennettavissa niin, että näillä kokoomuksen herroilla on pilkettä eli että heissä on jotain velmua.

Sellainen henkilö on jopa ystävällisen tai ihan ikävystyneen näköinen, kun hän tosiasiassa kiehuu raivosta. Tätä Sipilä ei taida osata.

Velmun kanssa asioinut ei huomaa mitään ennen kuin käsittää astuneensa ketunrautoihin, jotka ovat kettingillä kiinni oikein junttamiehen voimin maahan isketyssä tolpassa.

Kuvassa valtiovarainministeri tai pankinjohtaja. Huomaa pilke silmäkulmassa.

34 kommenttia:

 1. Niin, olen kotoisin Jokioisista jonka Kordelin Rytin avustuksella osti Mannerheimin veljeltä. Aiemmin oli metsää hakattu säästäen koska hallintaoikeus oli kartano sallinut myös sukutiloille, rälsseille ja jopa torppareillekin lämmityskäyttöön.

  Kordelinin tultua Ryti neuvoi miten ikiaikaisia metsiä voi myydä sukutilojen hallintametsistäkin, liki pihapiiristäkin. Kaataa ja viedä omalle Reposaaren sahalle ja näin saada kartanon lunastushinta kokoon, laittamalla Tase töihin Sipilän sanoin.

  Viite: tämä opinnäytetyö http://www.theseus.fi/handle/10024/59849

  -Murphy_

  VastaaPoista
 2. "Koukuttuneet lukijani tietävät, että tämän hetken valtion johtajista ihailen Merkeliä. Vain loistava lahjakkuus ja poikkeuksellinen kyky sietää tilanteita ja ihmisiä selittävät, miten hän toimii turvautumatta ”tiukka täti”-rooliin."

  Ihailtavaa hänessä on myös omien virheidensä tunnustaminen. Hän totesi, oliko joskus Kölnin uuden vuoden massakourimisien jälkeen, että "monikulttuurisuus on täysin epäonnistunut."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kölnin massakourimistenkin suhteen olisi meilläkin eräillä tiettyä tarvetta omien virheidensä tunnustamiseen - enkä tarkoita tässä kuviteltuja monikulttuurisuuden pakkosyöttäjiä tai edes kannattajia.
   Toiseksi Merkel oli julkisestikin tuota mieltä jo vuonna 2010 eli viisi vuotta ennen mainittua uutta vuotta.
   Last but not least, on ehkä syytä muistaa että se mitä Merkel tuolla tarkoitti ja se mitä hän kokonaisuudessaan sanoi voi olla kokonaan ihan muuta kuin mitä sitaattia sosiaalisessa mediassa hokevat luulevat tai uskottelevat hänen tarkoittaneen.

   Poista
 3. En tyrmää Professorin luonnehdintaa Kekkosesta, mutta korostan kuitenkin, että tämän kosketus oikeisiin pohjolan jätkiin oli silti hyvin läheinen, valovuoden läheisempi kuin meillä nykyajan keskiluokkaisilla. Olihan Urhon isoisä renki ja isä metsätyönjohtaja, ja asuinpaikka nälkämaa.

  Onkin oikeastaan aika ihme, ettei Kekkosta nähdä lähtökohdiltaan köyhän kansan edustajana, vaan porvariskodin poikana. Se kertonee vain sen ajan luokkayhteiskunnasta: työnjohtaja oli herra.

  Mitä tulee Vapaavuoreen, niin onhan hän ilman muuta jätkä, muttei agraarisessa mielessä, vaan katujätkä, hamppari. Ehkä lentojätkissä on vähän samaa sävyä. Niinistössä sen sijaan ei mielestäni ole, ainakaan enää, jätkyyttä pätkääkään, vaan mieluummin tiukkaa kansakoulunopettajuutta, karttakeppeineen ja luunappeineen.

  Entä sitten Sipilä, joka kansanomaisuudestaan ja taustastaan huolimatta ei ole jätkä? Hänhän on ilmiselvästi maallikkosaarnaaja! Ystävällinen ja lähelle tuleva, mutta määrätietoinen sanomassaan. Jos olet eri mieltä hänen kanssaan, olet vain harhautunut. Juha pelastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuuvaa analyysia! Ei lisättävää.

   Mutta kaksi Suomen tunnetuinta jätkää, Pentti Haanpää ja Nätti-Jussi, eivät mitään jätkiä olleet. Haanpään te tunnette paremmin kuin minä, hänestä ei sen enempää. ”Nätti-Jussi” eli Johan Viktor Nätti ei kampurajalkoineen savotoilla juurikaan motteja pystynyt tekee, tai teki sen verran mitä pystyi, mutta itsensä hän elätti senaikaisena stand-up koomikkona. Siinä hän oli suvereeni. Minulle hänestä tarinoi eräs oikea jätkä joka paljon oli samoilla savotoilla kuin Nätti. Hän kertoi minulle senkin että "kerran Jussi jäi ihan sanattomaksi..." ja minä onneton kun en muista tätä tarinaa! (Taisin olla sen verran humalassa, ei silloin mitään mieleen jää. Yrittänyt olen muistaa, en muista, muistan vaan tuon "... mutta kerran Jussi...".)

   Nätti-Jussilla oli se tapa että hän kiihkeimmän jutustelun aikana pysyi vaiti, kuunteli vaan, ja vasta lopuksi - kun muut olivat jo tyhjentäneet hyberbolavarastonsa, ihan kuin "muina miehinä" (= täynnä viattomuutta) puuttui keskusteluun. - Esimerkiksi:

   Jätkät väittelivät siitä kuka on käynyt pohjoisimmassa. Kaikenlaisia todistuksia esitettiin. Viimeiseksi yksi sanoi että "minä kävin niin pohjoisessa että piti ruveta konttaamaan kun siellä taivas ja maa olivat niin lähellä toisiaan". Muut luovuttivat, mutta Jussi - joka vasta nyt puuttui väittelyyn - epäili että juttu ei ole totta. "On on, väitti toinen". "Jos sinä olisit käynyt niin pohjoisessa, olisit nähnyt sen pienen pisteen, joka siellä maan ja taivaan välillä on. Siitä et puhunut mitään." "Kyllä minä sen pisteen näin!", toinen vastasi. "No nyt minä uskon sinua. Minä se siellä vielä yritin ryömiä eteenpäin", sanoi Jussi.

   Poista
  2. Kerran jätkät kehuskelivat rikkauksillaan. Yhdellä oli rahaa niin paljon, että voisi ostaa vaikka koko kylän. Toinen voisi ostaa koko pitäjän, kolmas koko maakunnan, neljäs koko maan jne. Kehuskelu loppui, kun Nätti-Jussi tokaisi: "Vaan kun minäpä en myy."

   Poista
  3. Väittely jätkien kesken siitä kuka Lappiin oli tullut aikaisimmin, päättyi kun Jussi tokaisi: "Minä kun tänne tulin niin Kemijoki ulottui vasta Rovaniemelle asti."

   Ja Rovaniemen pankkiin hän kerran vei niin monta repullista rahaa että pankkileidit eivät jaksaneet laskea kuinkapaljon siinä oli. He vain kirjoittivat Nätin pankkikirjaan: "Jussilla eniten". Ja Jussi kun sitten myöhemmin kirjalta nosti pari milliä, tytöt kirjoittivat: "Jussi otti vähän."

   Poista
  4. Kerran Nätti-Jussi tuli pankista ja kaverit pyysivät häntä näyttämään pankkikirjansa, katsoakseen oliko sitä rahaa niin paljon kuin mies antoi ymmärtää. Kun pankkikirja avattiin, siellä luki isolla: "Nätillä eniten."

   Poista
 4. Blogi-isännän elokuvakrediitteihin kuuluu Paavo Haavikon kanssa laadittu käsikirjoitus elokuvaan Mommilan veriteot, päähenkilöinä Kordelin (Reino Kalliolahti) ja Ryti (Hannu Kahakorpi).

  VastaaPoista
 5. Yhdyn bloginpitäjään: ihailen Merkeliä. Näinä aikoina, kun suurten maiden johtajat ovat vähän sun tätä, Amerikassa ei edes sitä, on Angela Merkelistä kasvanut jonkinlainen henkinen voimanainen. Häneen voi luottaa.

  On laajemminkin mielenkiintoista miten Saksasta, viime vuosisadan öykkäristä ja uhkakuvasta, on kasvanut maanosamme vakaa ankkuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yhtään seuraa Euroopan ulkopuolista talouskeskustelua, Merkelistä voi saada toisenlaisenkin käsityksen.

   Saksan poliitiikka on tuhonnut Kreikan, kuristaa koko euroaluetta, ja on hävittänyt unelman yhteisestä Euroopasta. Merkel näyttäytyy Suurena eurooppalaisena arvojohtajana, koska hän toki on paljon miellyttävämpi kuin esiin manaamansa populistidemonit. Silti Angela- ja Marine-tätien suhde on symbioottinen: molemmat kasvattavat toistensa kannatusta. Samalla Eurooppa kärsii.

   Theresa-tädillä on mahdollisuus vahvistaa symbioosia brexit-neuvotteluiden avulla.

   Poista
  2. Eurooppa on pitkään kärsinyt johtajuuden puutteesta. Eurooppalainen johtajuus vaatii Ranskan ja Saksan sujuvaa yhteistyötä ja maiden johtajien henkilökohtaista, yhtenäistä eurooppalaista näkemystä maanosan tulevaisuudesta. Konrad Adenauer ja Robert Schumann sekä Helmut Kohl ja Francois Mitterrand ovat muodostaneet Eurooppaa eteenpäin vieneet työparit. Nyt odotamme Angela Merkelin ja Emmanuel Macronin yhteistyön johtavan Euroopan uuteen nousuun pitkään jatkuneen taantuman ja hajaannuksen jälkeen.
   P. Tammi, Ssp

   Poista
  3. Arvostukseni Angela Merkeliä kohtaan ei johdu hänen poliittisesta ohjelmastaan, vaan hänen asiallisesta valtiomiesmäisyydestään. Elämme suurten muutosten aikaa, luulen, ja silloin tarvitaan ennen kaikkea rakentajia, ei repijiä.

   Itsekin muuttaisin nykymenossa monia asioita, mutta en ymmärrä miten ilman selkeää suuntaa huitova populismi siihen pystyisi. Tietysti, jos kaikki saadaan kaatumaan, voi tuhkasta nousta myös hyvää, mutta luulisi siihen löytyvän rationaalisempia ja vähemmän tuhoa aiheuttavia tapoja.

   Saksan politiikka ei myöskään ole kaiken pahan syy sen enempää Kreikassa kuin Euroopassakaan. Se ei myöskään ole pahantahtoista, vaikka sen vastustajat mielellään niin väittävätkin. Päinvastoin - se on pyrkinyt ratkomaan maanosamme ongelmia. Siitä voi sitten olla montaa mieltä onko tapa ollut oikea.

   Emmanuel Macronin valinta Ranskan presidentiksi herättää todellakin toiveita. Joko vihdoinkin populismin synkein aalto olisi taittumassa? Olisivatko nämä brexitit ja trumpit säikäyttäneet osan näistä vallanpitäjiä vailla järjellistä ohjelmaa näpäyttävistä äänestäjistä? Macronin osaaminen jää toki vielä nähtäväksi.

   Poista
 6. Tulin tässä iltana muutamana katsoneeksi SVT:stä ohjelman Steve Bannonista.
  Sain sen käsityksen, että se on Bannon se todellinen presidentti. Bannon oli aiemmin yrittänyt saada Palinin Saarasta marionettinsa, mutta Saarapa sanoi njet. Bannoniahan on yritetty kammeta sivuun, mutta hänellä on ilmeisesti tiukka ote Donaldin palleista, joten ei niin vain käy. Ken katsoo - se elää. Niin se käy.

  VastaaPoista
 7. Josef Stalinilla on kuvien perusteella myös ollut pilkettä silmäkulmissa...ja nyt myös Putinilla?
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 8. "Rytistä puhuttaessa ei mainita, että entä jos hänen päiväkirjamerkintönsä, joissa Hitleriä ihaillaan kovasti loppuvuodesta 1941, ovatkin asianajajan tekstiä."

  Loppuvuodesta 1941 en tiedä, mutta Kaukopään tehtaiden pistoraiteella 4.6.1942 vietetyn suuren juhlapäivän vaikutelmiaan Ryti kirjasi näinikään: "Hän on lämpimästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava, herkkä ihminen." Ja Mannerheim sisarelleen Eva Sparrelle: "Valtakunnankansleri sai osakseen paljon myötätuntoa käyttäytymällä koko ajan vaatimattomasti ja luontevasti" (sit. Meinander 2017). - Pirun ovelaa, että nämä "natseja halveksivat anglofiilit" olivatkin panneet advokaatit asialle, kuten nyttemmin siis tiedetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat luonnehdinnat saattavat olla tarkkoja ja osuvia. Hitlerilläkin oli yksityinen persoonansa kuten kaikilla meillä ja joka voi varsin usein olla täysin ristiriidassa julkisen persoonan tai ihmisen aatteiden, toiminnan ja tekojen kanssa. Johtavassa asemassa toimivalla kuilu on poikkeuksetta suurempi kuin meillä tavallisilla pulliaisilla.
   Rytin tai Mannerheimin suhtautumisesta natseihin tai heidän anglofiliansa asteesta tai aitoudesta nuo kommentit eivät kerro yhtään mitään. (Anonyymin kommentti sitä vastoin sanoo paljonkin esittäjästään...)

   Poista
  2. Rytin tai Mannerheimin suhtautumisesta natseihin tai heidän anglofiliansa asteesta tai aitoudesta nuo kommentit eivät kerro yhtään mitään. (Anonyymin kommentti sitä vastoin sanoo paljonkin esittäjästään...)

   Kuin myös siellä. Ideologinen agenda paistaa...

   Poista
 9. "Mynämäki, jossa on liian suuri kirkko"

  A propos keskiajan kirkot. Myöhempi ylijohtaja C. J. Gardberg aikoinaan mielellään toisteli seisovaa teesiään siitä, että Turun tuomiokirkko oli Mynämäen esikuvana. Sittemmin Markus Hiekkanen ja Knut Drake tunnetusti panivat keskiajan kirkkoajoitukset täydelleen uuteen uskoon, eikä ilman hirmuista vastarintaa. Nyt näyttäisi vuorovesi taas kääntyneen, ainakin mitä Turun tuomiokirkkoon tulee. Lukuisissa uusissa kirjoissa (T. Niitemaa, T. Issakainen & R. Kaisti ym., jopa "vertaisarvioituna" esiintyvä Pohjoinen reformaatio) annetaan muina miehinä ja etenkin naisina suuren yleisön ymmärtää, että kivikirkkopa hyvinkin siellä Unikankareen kummulla vihittiin jo vuoden 1300 tietämissä. Joillakin tahoilla lienee siis pelissä suuriakin arvovalta- ym. intressejä. Näin se tiede etenee suomalaisen muinaistutkinnan saralla; siinä mitään sen kummempia "argumentteja" tarvita.

  VastaaPoista
 10. Neljättä Valtakuntaa liittovaltion muodossa pukkaa täti Merkelin johdolla. Kova on taas vahvan johtajan kaipuu Euroopassa: "Saksan on osoitettava nyt johtajuutta." "Saksan tie on meidänkin tiemme." ...

  Macronia kuunnellessa tulee vääjäämättä mieleen, että pitääpä kysyä Merkeliltä, onko tuon pojan puheissa mitään perää. Siinäpä se taitaa olla Ranskan asema Neljännessä Valtakunnassa nyt. Meistä pienemmistä nyt puhumattakaan.

  Aivan seuraamisen arvoinen näytelmä tästä tulee, arvelen.

  VastaaPoista
 11. Merkel on kyllä taitavasti ja meiningillä "pokka pitää" hoitanut maansa asioita, mielestäni hienolla tavalla. Mutta hintansa joutuu hän siitä maksamaan, tehtävänsä on erittäin kuluttava ja raskas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailman neljänneksi suurimman talouden vastuita ei arvellakseni voi kyetä mieltämään yhden ihmisolennon aivoin.

   Poista
 12. Onpa Esko Ollilan näköinen mies, kuka sitten oikeasti onkaan.

  Eräs Kemppisen mielenkiintoisimpia kryptauksia on tämä tänään blogissanne, jossa usean vuoden olen vieraananne poikennut ja niinpä itsekin kryptaajana ansioitununeena ikätoverina sain heti irti oleellisen. Mielestäni.

  Kemppisen päivityksissä yksi viehättävimpiä piirteitä on teemojen vaihtuminen, tyylin mukautuminen kuhunkin teemaan ja vuorovaikutus, joka useimmiten ei edes vaadi kommentoimaan.

  Minua harmittaa kahden viisaan kirjoituksisaan kertoman osoittautuminen jälleen kerran myös tämän meidän maamme johtajanvaalissa arjeksi.

  Heinz Kohutin "The Restoration of Self" ja Machiavellin "Ruhtinas" lausuvat samaa kuin Splitissa keisarikauttansa viettäneen Rooman valtiaan temputtelu: On tärkeätä halkaista (to split) yleisö kahtia (divide) vertikaalisesti, jolloin sekä grandiositeetti että idealisoitu minäkuva tulevat koko kansalle näkyville.

  Jos kohteensa halkoo horisontaalisesti, päitä tippuu, jalkoja katkeilee eikä halkeama joukossa tule hautapaasien alta näkyviin.

  Se splitti pitää aavistaa - usein se aavistus on lisäksi hämärä ja väärä.

  VastaaPoista
 13. Kunpa tosiaan saisimme Kordelinin ajan spekultsioineen elokuvattua!

  Kansakunnan linjan imaginäärikirjeet olisivat käyttökelposet...

  "Minun pitäisi ostaa saha, mutta minä epäilen."

  VastaaPoista

 14. Nordea pakenee kuin ketunpoikanen Viikin lehmilaidunaukealla viime pyhänä. Varikset kiusasivat ja koettivat kai näykkiä häntäkarvoista. Leikkisä kisa tapahtui niin etäällä, etten tiedä sanoa varmaa. Oli hieno fillarisää. Siksikin kerron kun Nordea pakenee omaa puraisuaan. Sillä on oma ketunhäntänsä hampaissaan ja kipeää tekee. Pakoon Suomeen ?

  Ei onnistu. EKP ei ota. Hyvä kun Casper von Koskull ja Björn Wahlroos asuvat Tukholmassa ja pankin matematiikka ohjelmoija sopimus nerot Kööpenhaminassa. Helsingillä olisi tarjota EKP ja hyvänuskoisia ministeritolvanoita. Näiden yksi virkamies oli pantu kärsimään eilisiltana tv-uutisiin, samaan jossa Nordean miehen sormi sojotti taas kohti asunnon tarvitsijaa jos mitä häikkää tässäkään olisi. Rauha rauha.

  Nordean osinkokone repii liikepankkien monopolista välittää maksut huikeita rahoja jakoon. Asuin- ja liikekiinteistöjen ja muiden varallisuusrakennelmien arvojen nostattaminen -koko kannan siis- viimeisen korkeimman osto/myyntihinnan tasolle eli arvonkorotusten kirjaaminen voittoihin ja jakaminen omistajille/johtajille on firman kehuskelema strategia. Nämä omaisuusesineet varastoidaan rahastoihin. Tällaisen Other people´s moneyn tuotton ottavat pankkien aktivistit. Tämä on sitä ketunhäntää pankkikonsernin ympärillä ja nyt tukahduttavana hirsipuuköyden kiertymisenä. Asia on julkinen, minullekin, ihan tilastosarjoista ja uutistoimistoista.

  Oma häntänsä hampaissaan Nordea on joutunut ajojahtiin ja laukaus voi tulla milloin hyvänsä. Sen tukkumarkkinoilta sisäänottaman velan luottotappiovakuutushinnat CDS:ät ovat korkealla. Pankki on konstruoinut niistä eli ottamansa velan arvonlaskusta nyt seuraavan tason derivaatan, varallisuusrakennelmaa arvonsa ylläpidoksi ja tilastokohotukseksi! Teininokkeluutta, tulitikkuleikkejä. Nordea kerää rahastojaan velkauttamalla lisää vekselirahaa NYKistä, nykynimi on commersial paper eli cp. Vuoden 2008 SIV:it mm. Citigroupissa olivat tällaista varjopankkia.

  Niistä voi maksaa ulos oikeata euroa ja dollaria ja kruunua kun koko muu tase paperipyramidia ; kapealla yliarvoisella kannalla ei lentohiekalla. Se voi lentää milloin tahansa ja puheet Suomeen siirtymisestä saattavat puhkaista äänivallin. Kyse on siitä ottavatko Nordeaa vastaan pelaavat, shortaajat ja nämä CDS omistajat voittonsa ulos tänään huomenna vaiko malttavat.

  Suomen päämisteri puhuu aikaa ja Kauppalehti eilen kehuskeli Suomen 100v. muskeleita Ruotsin lyömisestä ! Kunhan paniikki ei osuisi Skandinaavien kruunupäiden vierailupäiväksi ensi torstaiksi. Voi hyvin osua. Sellaisia kisailevia pelisilmiä asiainkulkuja nyt seurailee. Paniikki on herkässä.

  Ylimaallinen otushan liikepankki on. Oli alkuaankin kun anti-säätyvalta hallitukset sellaisiin toimiluvat myönsi. Tyhmäsuomeksi elinkeinovapaus. Osakeyhtiölaki jms esivallan suomaa lyseolaisilleen. Blogistin ENA:t ihan keskeisiä älypäitä jo kolmatta sataa vuotta tässä maallisessa materiaalisessa Valistuksessa. Oli muitakin. Lakkotaistelijat ja teollistumisen hyötyjen tasaajat. Oli perintövero, omaisuusvero ja tuloveroprogressio. Liikepankit täyttivät tehtävänsä, tehtaat tuli.

  Ne keksivät itselleen uuden elämän. Ne eivät rahoita tuotantoa vaan niiden paperijalosteiden, osakkeiden siirtoja ja kapasiteettien kuten tonttien ja asuntojen siirtelyjä.

  Mitä siitä syntyy uutta? Yläluokka, rikkaisto, muka meritokratia. Kattia kanssa. Ainakaan minulle veroasiantuntija ei ole se henkilölenkki joka ao. yhteisöissä sopimusvekkulillisella nokeluudellaan pitää esivallan etäällä - ja jos lähestyy niin omalle puolelle. Trump muuten sopi siellä Saudeissa että isiksen rahoitus katkaistaan ja öljynsä myynti. Kuoret säröilevät. Nordea taitaa luhistua.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No no! Eläpä nyt J-man hosu, kommenttisi on lähes kimmeltävä.

   Nerohan sinä olet. Valtakunta tarvitsee rakkikoiransa, hannutaanilansa ja hannukarponsa.

   Eduskunnan oikeusasiamiehen tsto voisi saada "lahjomattomansa" kuten isäntämme jo taannoin varsin pätevästi ehdotti.

   Nämä ovat pitkällisiä projekteja.

   Voimia, veli hyvä!

   Poista
  2. Mistä tiedät, JS, mitä Trump sopi Saudeissa? Arvausta vaiko toiveajattelua? Ja jos onkin totta, niin miten Isiksen tuho Nordean luhistaa? Voita avata vähän?

   Poista
 15. Valtiomiehistä puheen ollen, tuleeko isännästä arvostelu kirjasta Timothy Snyder - On Tyranny?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin tunnin kirja, mainio täyslaidallinen. Aika näyttää, miten osuva.
   AW

   Poista
 16. Loppupeleissä jollain Suomen tasavallalla ei ole juuri merkitystä edes Euroopan mitassa.Niin kovin totista on meininki Niinistölläkin.Otetaanpa pojat vähän rennommin! Ja samalla ihmettelen,miksi kymmenet miljoonat ukrainalaiset eivät pysty tai halua puolustaa aluettaan.Itä-Ukrainan sota on pelkkää näpertelyä.Venäjä on tehnyt väärin,mutta eipä taida olla Ukrainasta valtioksi.

  VastaaPoista
 17. Merkel ja Macron ovat oiva pari, kunhan eivät ala liikaa vetää kahdenkeskistä säveltä. Macron puhui ihan pontevasti vähän virnuilevalle Putinille. Hymy Macronilla on herkässä, lienee huumorintajua, ja suullinen ilmaisu vahvaa, lisäksi nuoren ihmisen energia. Angela-tädin opissa on hyvä olla. On kyllä ihme, miten Merkel on jaksanut pitkän aikaa ja jaksaa edelleen, rauhallisesti, ainoastaan Trump on vähän kiristänyt suupieliä.

  Vapaavuorella on niin vahva itsetunto, että se säteilee TV:n katsojaankin. Hänessä on sellaista suorittajaa, tekijää kuin Sipilässäkin, mutta eri tavalla. Kovanaama. Ne Turun telakan onnistuneet järjestelyt varmasti muistetaan.
  EG

  VastaaPoista
 18. Tuon ihmisen silmät ovat 1:1 Eero (Nyla) Nylundin silmät. Ensin melkein säpsähdin ... kyllä minä sitten näin, että näin ei ole. Kuvakin on vanhempi.

  http://www.fvkk.fi/albumit/penttijarvinen/pages/shakkikerho4.htm

  Eero kuvassa takarivissä toinen vasemmalta. Ei kun siis toinen oikealta.

  VastaaPoista
 19. Kiitos kirjoituksesta!
  Sotalentäjien ansiot ovat kiistattomat ja ryyppääminenkin ymmärrettävää, mutta Koivulahti olisi saanut jäädä tapahtumatta.
  Isäni, kenttätykistön tulenjohtajan, hautakivestä Olli Puhakan kiveen on Maunulan uurnalehdossa viisi metriä.
  Suomen sukellusveneissä tuli kaksi miestä hulluksi. Toinen, konemestari, tosin lomalla mantereella.
  Sodassa ryyppääminen perustuu niin ärsyttävästi toisen käden tietoihin, liioitteluun, salailuun, kaskuiluun, kehuskeluun ja sen semmoiseen (pöytäkirjoihin päätyy vain murto-osa), että oli oikein virkistävää lukea Mikko Porvalin 2012 ilmestynyt kirja tiedustelumies Igor Vahroksesta. Se on käsittääkseni ainut autenttisena pidettävä kuvaus suomalaisen sotilaan alkoholinkäytöstä rintamalla. Vahroksen suhde alkoholiin kuvastuu kirjeissä, joita hän kuljetutti nyrkkipostina kotiin ohi sotasensuurin. Käytännössä Vahros oli päissään aina kuin se vain oli mahdollista ja aika tiheään olikin - erikoismiehenä. Aika moni muukin olisi ollut.
  Kaikkea tutkitaan. Knut Pipping väitti tosissaan, että itsetyydytys oli rintamalla tuntematonta. Hänen tutkimuksensa oli aikansa lapsi.
  Mikäli Juhani Suomea on uskominen, hänen ilmoittamillaan annosmäärillä Mannerheim oli joka päivä erittäin lievästi sanottuna alkoholin vaikutuksen alainen.
  Kuulu Dunedin-tutkimus taas kertoo, että vuosina 2002-2003 samassa uusseelantilaisessa kaupungissa syntyneistä noin viidestäsadasta pojasta syyllistyi yli 90 prosenttia vartuttuaan rikokseen tai -siin, eli Jan Vapaavuori saa kyllä täyden synninpäästön. Häntä äänestäneistä hänelle antoi hiljaisen hyväksynnän varmasti suuri joukko meidän dunedin-poikiamme tai -tyttöjämme. Heistä suurin osahan on niitä, jotka eivät koskaan jääneet kiinni. Hyviä jätkiä?

  VastaaPoista
 20. Supsiiniturkista tulee mieleen Kurt Martti Wallenius Marrasjärveltä.
  Onko telamiina turvana?

  Tuulessa Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista