Sivun näyttöjä yhteensä

30. syyskuuta 2009

Selvää säästöäNuoret ihmiset tekevät hyvin mielenkiintoisia löytöjä mm. toistensa housuista ja hiukan varttuneemmat ns. maailmasta.

Elämäni taitaa tulla halvaksi, koska löydän yhä useammin mielenkiintoisia tavaroita laatikoistani tai taskusta.

Kävin kysymässä iPhonea, vaikka en ole siitä henkilökohtaisesti innostunut. Onneksi myyjällä oli tarve ottaa luulot pois ja osoittaa, kuka asiat osaa. Kävi ilmi, että Soneran kytkykauppaan sisältyy osamaksun tyrkyttäminen. Kun iPhone S:n jonotusaika kuuluu olevan kymmenen viikkoa, nyt on tilaisuus ostaa kuukausierin puhelin, joka jää sitten vanhaksi, kun tiettävästi kaikin puolin pontevampi ässä on joskus saatavissa.

Eikä Sim-korttia voi vaihtaa, ja tuntematon numero aiheuttaa kaikki Egyptin vitsaukset. Vodafone sai muuten tänään iPhonen Englannin oikeudet…

Ja osamaksuerien kätkeminen ennalta maksettujen puheluminuuttien hintaan ei ole oikein reilua peliä. Tuhat minuuttia ja sen jälkeen n markkaa minuutti plus aloitusmaksu…

Apple on mainettaan nuljumpi. iPodin kanssa tulee mielenkiintoisia vaikeuksia. Ainakaan minä en osaa siirtää kojeesta sävelmiä tietokoneelle ja jopa ostettujen ja maksettujen sävelmien siirtäminen toiseen iTunesiin on sallittua vain niin ja niin monta kertaa.

Ajattelin että pitäisi olla halpa ja ruma Nokia, joka olisi sopivan röpelöinen niin ettei se putoa taskusta. Ei ollut. Onneksi muistin, että kotona on. Hankin sen hätätilanteita varten, kun eräs omainen oli henkiheittona. Ja nyt se on kohta ladattu.

Tarinan tausta on tietenkin tavoitettavuus tositilanteessa. En voi pitää peruspuhelinta päällä, kun istun korjaamassa tenttikysymyksiä tai muuta vastaavaa. Tenttivastausten arvostelu on syytä tehdä kerralla, vaikka niitä olisi sata. Muuten arvosanat eivät välttämättä jakaudu oikeudenmukaisesti.

En ole ihan vielä valmis linkolaksi. Sitä paitsi sinänsä kiinnostava vaihtoehto olisi väärin vesilintua kohtaan.

Lappeenrantaan ajaessani eksyin matkalla, vaikka pidin navigaattoria päällä, kun en muista, paljonko Porvoon kautta ajaen matka on nopeampi kuin Lahden kautta. Siellä on näet ylimaalliset tietyöt niin ettei tuttua tienristeystä näkynyt missään, vaan kiersin yliopistolle keskustan kautta.

Niinpä tuli mieleen kiukutella navigaattoreista. Keskustelukumppanini, mitä lahjakkain nuori henkilö, sanoi etteivät edes ilmasta päivittyvät navigaattorit Tunne Turun motaria saati Hakamäentien tunnelia.

Vanha, alennusmyynnistä ostettu Tomtom taipui ihmeparantajan käsissä, sillä olen hiukan nureksinut osoitteen syöttämistä kosketusnäytölle. Yleensä se pitää tehdä vähintään viisi kertaa ennen kuin onnistuu.

Vastaus oli vasemmassa taskussa. Kynä, jonka päässä on kumi. Aina osuu, vaikka pitäisi kirjoittaa ”Hämeentie”.

Illan ratto on toisen, niin ikään erinomaisen henkilön ansiota. Agricola-historiasivusto sisältää ansiokkaan ajankohtaisesti linkin Google Booksin uusiin avauksiin. Siellä on nyt Life-lehti vuodesta 1960 tälle vuosisadalle suurennmoisen hyvin skannattuna ja samoin toinen suosikkini, Popular Mechanics.

Rakastan vanhoja aikakauslehtiä, mutta myönnän apeana, ettei niitä säilytä pirukaan eikä selaileminenkaan ole varsinainen ilo. Mutta että digitoituna!

Osta sinäkin ensi vuonna hengenvaaralliseksi todettu henkilöauto! Näyttää kalliimmalta kuin on mutta on halvempi kuin luulet, julistaa mainos.

Kolmas, sinänsä erillinen ja irrallinen asia. Digitaalivalokuvauksessa järjestelmäkamera vaihdettavin objektiivein tai iso kompakti on lakannut olemasta järkevä kysymys. Olen käyttänyt pari kuukautta Panasonic Lumix G 1:tä, enkä tarvitse uudemman mallin video-ominaisuuksia. Objektiivit ovat aivan riittävän hyviä; se todella hyvä on liian kallis.

Mutta tilanne jatkuu. Nyt tulee Panasonic Lumix DMC-GFI, hinnoiteltu 900 euroon 20 mm:n f 1.7 kiinteällä objektiivilla. Esittelyistä päätellen kennon ja objektiivin keskinäinen suhde on ihanteellinen. (Puhe on harrastelijan kameroista.)

Järjestelin digikuviani, joita on koko joukko, syksystä 2000 tähän päivään. Vaikka minulle mahdollisessa hintaluokassa taso ei ole vielä läheskään sama kuin filmille kuvatessa (dynamiikka!) niin kylläpä se on paljon parantunut.

Ehdotan lukijoille yksinkertaista menetelmää – paljonko rahaa kameraan. Ei yhtään – järkevää. Matkapuhelin, järkevää. 100-200 euroa – saa mainioita kompakteja, 100-200 tykö – sillä rahalla saa uskomattoman monipuolisia. Varottava kelloja ja kulkusia eli turhia tykötarpeita. Muistettava että harrastajalle kameran tärkein ominaisuus on se, että se on mukana.

32 kommenttia:

 1. Meikäläisen luuri on sitä sukupolvea, joka toimii koksilla. Olen toisinaan hulluuksissani hekumoinut, että vaihtaisin sen uudempaan. Sellaiseen, jossa olisi kelvottoman huono kamera, jolla saisi räpsittyä sietämätöntä pikselimössöä, jolle voisi naureskella iltaisin villasukat jalassa. En ole kuitenkaan raaskinut, kun vanhassa ei ole mitään vikaa, vaikka olen nakellut sitä seinään ja uittanut purossakin.

  VastaaPoista
 2. Olympus Pen mahtuu taskuun, mutta sihhen voi vaihtaa objektiiveja.

  http://www.tekniikanmaailma.fi/uutiset/olympus-pen-ei-ole-kompaktikamera-eika-perinteinen-jarjestelmakamera

  VastaaPoista
 3. Tätä sivustoa suosittelen lämpimästi:

  http://blog.modernmechanix.com/

  VastaaPoista
 4. iPodista tietokoneelle saa Senuti:lla http://www.fadingred.com/senuti/, katso Googlella, Sinullahan lienee Mac.

  Polttamalla kappaleet CD:lle häviävät kaikki suojaukset. Rajoitus on valtuutettujen tietokoneiden lukumäärä, voi poistaa valtuutuksen ja lisätä uuden.

  VastaaPoista
 5. Ad Anonyymi: Olen lukenut aika monta vertailua ja kokeillut käytännössä. Mielestäni Pen on liian kallis ja etsimen (hinta!) puuttuminen perusvarustuksesta on iso vika.

  En halua maksaa retromuotoilusta.

  Iso plussa on 4 : 3 linssit, jotka sopivat ristiin kehumani Panasonic Lumixin kanssa (ovat samoja linssejä).

  VastaaPoista
 6. Minä olen elänyt myös uskomuksessa, että esim. osuuskunta voisi tuoda etuja. Mutta siwa ei ole selvää säästöä, senhän huomasimme koska elämää on myös reservaatin ulkopuolella. Hemskt det här att förstå någonting - eihän hinnat ole siirtynyt kuluttajan eduksi silti koska K ylläpitää tahtipuikkoa ja S seuraa niin olkoon osuuskunta; ketä se oikeastaan on auttanut? Tässä on jokin outo asia sisäänleivottu koska filosofisesti se tarkoittaa, että niillä joilla on eniten rahaa ja omaisuutta (pari prosenttia maapallon väestöstä omistavat yli 80% omaisuudesta....) omistavat näinollen myös loput koska ovat demokratiassa jos maapallo olisi demokratia suurin osakeomistaja eli heillä on eniten ääniä sittenkin. Näin kaikki kaunis pelaa heidän pussiin - no matter what.

  Loppupelissä on se, joka on valmiiksi rikas aina rikkaampi ja heidän tapa leikata suurempia klippejä kerralla on ollut sodassa koska tontit ovat halvempia. Kaikki sitä ennen on taktiikkaa missä leikitään yhteiskuntaa ja leikitään demokratiaa ja leikitään elämää kaikille -teemaa mutta totuuden tullessa eteen nämä, jotka eivät oikeasti enää tarvitse kymmenettä helikopteria, viidettä kartanoa täysin sikamaisille lapsenlapsilleen jne jne aiheuttavat myös sen, että paine kasvaa koko maailmassa jota he sitten silmiä pyöritellen ihmettelevät omissa kansasta alienoiduissa lasitorneissaan.

  Saa mitä tilaa kun ei ole järken juoksu enää mukana kun on upporikas ja upporikas rupeaa kuvittelemaan lopullista elämää rahojensa kautta.

  Niin me muut maksamme selvää säästöä.

  VastaaPoista
 7. Minusta iPhone 3G:n ja iPhone 3GS:n vertailuun pätee mitä Kemppinen kirjoitti kameroista: "[en] tarvitse uudemman mallin video-ominaisuuksia". Onhan ässässä videon lisäksi enemmän tehoakin, mutta ei se kovin olennaisesti näy käyttäjälle. Eli 3G:tä ei minusta kannata vaihtaa 3GS:ään, mutta toki jos ensimmäistä iHmelaitetta mielii, on ässä karvan parempi.

  Muutamissa maissa myydään laillisesti unlocked-iPhoneja, niistä kun hankkii, saa toimimaan (pienin yskäyksin) millä operaattoreilla tahtoo.

  Monet ovat kokeilleet iPhonen käyttötuntumaa hankkimalla iPod Touchin (viime syksynä julkaistuun käytettyynkin saa noin kympillä päivitettyä käyttöjärjestelmän OS 3:ksi, jolla esim copy-paste on implementoitu). Touchiin saa lankakuulokemikillä Skype-puhelut, ja Nokian monessa mallissa toimiva JoikuSpot muuntaa nokialaisen puhelimen wlan-lähettimeksi, jolla Touchin saa toimimaan missä vain.

  Navigaattorit ovat vielä kovasti kesken, mutta kyllä niistä paljon iloa on, kun ensin rauhassa selvittää itselleen olennaiset ominaisuudet. Esim multi-routing (monen pisteen reitit) on minusta tärkeä, vaikka se puuttuu monista.

  VastaaPoista
 8. Täällä puhutaan vain vempaimista, vaikka maa repeää outoihin oikeuskiistoihin!

  Koska otsikko on "selvää säästöä", loikkaan siitä aasinsiltojen golden gaten kautta Eduskunnan viinitörppöilyyn ja muuhun tuhlailuun.

  Eikö Eduskunnan virkamiesjohto pitäisi erottaa yleisen edun nimissä? Enpä tiedä yhtäkään yksityistä yritystä, jossa tuollainen töpeksintä ja tuhlaus kävisi laatuun. Virastoissa se on kai arkipäivää?

  Mutta nyt maolakki ilmaan kaikki vanhat taistolaiset - Suomi on vihdoinkin siirtynyt sosialismiin!

  Siellähän oli mainiona maan tapana, että syytetyn piti todistaa syyttömyytensä.

  Milloin mediakaarteille jaetaan kiväärit?

  VastaaPoista
 9. "Olen käyttänyt pari kuukautta Panasonic Lumix G 1:tä, enkä tarvitse uudemman mallin video-ominaisuuksia. Objektiivit ovat aivan riittävän hyviä; se todella hyvä on liian kallis."

  Onnittelen!
  Olen tehnyt juuri samoin ja samoin perustein, paitsi vasta kuukausi sitten. "...harrastajalle kameran tärkein ominaisuus on se, että se on mukana."

  VastaaPoista
 10. Ahaa, Salaperäinen tähti! Joko se pian räjähtää vai joudutaanko odottelemaan "löysässä hirressä" puolikin vuotta?

  VastaaPoista
 11. K:
  Matkapuhelin, järkevää. 100-200 euroa – saa mainioita kompakteja, 100-200 tykö – sillä rahalla saa uskomattoman monipuolisia.

  niin. ei sitten muuta kuin ihan bäckmanina, selkä seurana, joka ikiseen paikkaan tallentamaan tapahtumia ja miljöötä.
  :)

  VastaaPoista
 12. Muistettava että harrastajalle kameran tärkein ominaisuus on se, että se on mukana.

  Täsmälleen näin. Jos näen lautakasan olevan menossa potentiaalisen poliitikon portista sisälle, niin ei auta jos superkamera on kotona, vaan silloin hyvän kännykkäkameran kuva riittää!

  Tosin en osaa muutaman kuukauden kokemuksella käsivaraisesti kunnolla täsmentää.

  VastaaPoista
 13. Kiukuttelijalle pätkä Mannisen "Rauhanmiestä":

  ---
  Suo halullisten hallita,
  maan valituiden vallita,
  vain rauhan virttä rallita
  hoi laarilaarilaa!
  Kyll' asiat he hoitelee
  ja rattaat rasvaa voitelee,
  ja veroruoskin roitelee
  sun nahkaas' naukuvaa!

  ---
  J. Kuoppamäen vanhalla sävelellä rallittaa Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 14. Ad Rienzi:

  Touchiin saa lankakuulokemikillä Skype-puhelut, ja Nokian monessa mallissa toimiva JoikuSpot muuntaa nokialaisen puhelimen wlan-lähettimeksi, jolla Touchin saa toimimaan missä vain.

  Hetkinen. iMaailmasta en mitään ymmärrä ja iHmisistä vielä vähemmän, mutta onko siis oikeasti olemassa henkilöitä, jotka kantavat mukanaan musiikki- ja pelivehjettä, jolla ei voi soittaa puheluja, paitsi nettipuheluja, kun mukana on myös kännykkä, joka asetetaan toimimaan lähiverkkovastaanottimena, johon musiikkivehkeellä otetaan yhteys?

  Selittäisitkö vielä uudestaan sillai trendikkäästi?

  VastaaPoista
 15. Tekijänoikeuksia sivuten, tässä ihan mielenkiintoinen uutinen:

  http://plaza.fi/edome/uutiset/internet-vitseista-tuli-juuri-rikos-nikki-tuomittiin-sakkoihin-ja-korvauksiin

  VastaaPoista
 16. Ruokoselle:

  Juuri niin. JoikuSpotista on toki iloa myös esim. laptopin nettiin yhdistäjänä, Nokialla on vaihtoehdoksi hitaampi bluetooth-vaihtoehto PC/Ovi Suiten avulla.

  Mitenkä sen trendikkäästi sanoisi...

  Ei tule pitkästys, ei itku
  kun sulla on kännyssä Joiku,
  iTouchista viihdepäästöä,
  se on kuule selvää säästöä!

  VastaaPoista
 17. Tapsa P:

  Täällä puhutaan vain vempaimista, vaikka maa repeää outoihin oikeuskiistoihin!

  Loppupelissä ei maassa mitään suurempaa ole tapahtunut. Muutamia pikkuasioita on selvittämättä säätiöiden ja vastaavien osalta. Kyse on pikkurahoista, mutta kaikki, poliitikotkin, ovat nyt "muka huolissaan" tapahtuneista. Sekä syylliset että syyttömät.

  Suurin huoli pitää kiinnittää TV2:n vasemmistolaidan touhuihin ja vääristelyyn. Median uskottavuus sai jo ison niitin ja luultavasti loppukin uskottavuus romahtaa sensaatio-toimittaja Korvolan sekoiluihin ja puolitotuuksiin, joita hän lähes jokaisessa jutussaan on viljellyt 2 vuosikymmenen ajan.

  Tulisipa jo sota, ennen kuin olen liian vanha.

  VastaaPoista
 18. Korvolakin luulee, että kyse on Vanhasen saunapuista, eli lauteista, mutta oli ymmärtänyt asian ihan väärin =) Pelkästä 20 prossan alennuksesta oli kyse.

  VastaaPoista
 19. Ipodista tietokoneelle siirto käy kätevästi mm. näillä ohjelmilla
  iPod Access
  iPod Viewer
  iPodRip
  Itse olen käyttänyt Macissa tuota vieweriä joka toimii loistavasti.

  VastaaPoista
 20. Miusta nähe, jos Lahe kaut aijjaa, ei oo iha täyel järel. Porvoo kaut o nopiamp. Tietöit hyö kyl laittaat kaikel viistii, mut koht ku männöö neljä kaistaa Luumäelkii, ni vissii rohvessorkii kormuuttaa ohite nii et kiel- ja lakitieteilijöihe tukka senku pöllyvääp.

  VastaaPoista
 21. Tapsa P sanoi...


  Mutta nyt maolakki ilmaan kaikki vanhat taistolaiset - Suomi on vihdoinkin siirtynyt sosialismiin!

  Siellähän oli mainiona maan tapana, että syytetyn piti todistaa syyttömyytensä.

  Milloin mediakaarteille jaetaan kiväärit? TXT


  Taistolaiset eivät maolakkeja heitelleet ilmaan kuin koulukiusaamismielessä laitavasemmiston jäsentenvälisissä luokkataistoissa.

  Niin Moskovan- kuin Pekingin-mielisenkin kommunismin ideaaleihin kyllä kuului yhteiskunta, jossa vallanpitäjiä ei ainakaan tiedonvälityksen vuoksi vaihdeta.

  Ja mediakaartejakin ollaan riisumassa aseista: Arkadianmäellä on kova kytö leikata lähdesuojaa.

  VastaaPoista
 22. Ad Rienzi:

  Upean trendikkäästi ilmaistu, kiitos.

  Tässä vielä vastalause:

  On korvalla jo luuri,
  ja siinä musa, pelit.
  Jää Jobbsin "säästökuuri",
  tuhannet nippelit.

  VastaaPoista
 23. Kemppiselle tilannepäivitys: kuluvan vuoden alusta lähtien Apple on myynyt iTunes-kaupassa vain kopiointisuojaamattomia kappaleita. Nyt niitä pystyy siirtelemään koneesta koneeseen juuri kuten haluaa.

  DRM (Digital Rights Management) -kikkareethan olivat levy-yhtiöiden vaatima edellytys musiikin nettimyynnille, niistä on onneksi nyt kutakuinkin päästy eroon niin iTunesissa kuin melkein kaikissa muissakin nettimusiikkikaupoissa. CD:issäkään ei enää näe kuluttajalle ongelmia aiheuttavia "kopiosuojauksia".

  Nämä nykyiset DRM:mättömät iTunes-tiedostot ovat myös äänenlaadultaan parempia. Aiemmin ostamansa alemman tiedonsiirtonopeuden DRM-saastutetut musiikkitiedostonsa voi käsittääkseni edelleen päivittää iTunesissa uusiin versioihin pientä maksua vastaan.

  Mitä taas iPhoneen tulee, niin toivon mukaan Brittien malli tulee Suomeenkin. Apple menettää minussakin iPhone-asiakkaan Sonera-kytkyn takia.

  VastaaPoista
 24. Niin sanotun lähdesuojan varjolla toimittajat voivat turvallisesti julkaista ihan itse keksimiään juttuja. Luottamus kyseiseen ammattikuntaan murenee viikko viikolta. Olkoon heillä sananvapautensa, mutta moraalitonta toimintaa ei pidä rahoittaa tasaveroluontoisin maksuin.

  VastaaPoista
 25. Ano: "Taistolaiset eivät maolakkeja heitelleet ilmaan..."

  Totta kai minä tuon tiesin, kukkahuivi ei vain sopinut tämän kertaisen provokaationi tyyliin.

  Koirastaistolaisiahan ei tämän päivän urosvihreistä erota mikään, ei edes mellakkapoliisi.

  VastaaPoista
 26. Jos Applen puhelin kiinnostaa, videokuvaus puhelimella ei ole kynnyskysymys ja luuri on vaihdettava mieluusti nyt eikä kuuden viikon kuluttua, niin myyjä teki minusta ihan hyvän ehdotuksen. iPhone3G on kohtuuhintainen kelpo vekotin. Ja sen voi maksaa heti kerralla pois, jos ei halua "maksuaikaa". Vertailu kannattaa.

  VastaaPoista
 27. Inspіrіng ѕtοrу therе.

  Whаt occurrеd after? Thаnκs!

  Fеel free to ѵisit my page - click the following internet site

  VastaaPoista
 28. You've made some really good points there. I looked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  My web blog :: Silpac.Monsoonhub.org

  VastaaPoista
 29. Hello to every one, the contents ρreѕеnt at this sіte aгe actuallу amazing for people knowledge,
  well, kееρ up the nісe ωork felloωs.  Tаke a look at mу hоmepage .

  .. http://Urswag.biz

  VastaaPoista
 30. Today, ωhilе Ι was аt work, my ѕіstеr stοle my aρple iρaԁ anԁ tested to see if
  it can ѕurviѵe a twenty fіvе foot
  droρ, juѕt so she cаn be a yοutubе ѕensatiοn.
  My iPаԁ is now destroyed and she has 83 viеωs.
  I κnow this is cοmpletely off topic but I had tο ѕhaгe it
  with ѕomeοnе!

  Review mу homepаge - omegle video

  VastaaPoista
 31. What's up everyone, it's my first vіѕіt at thiѕ web
  sitе, and parаgraρh iѕ actuаlly fruitful in
  favor of me, keeρ up рosting these аrticles or revіеws.  Here is mу web ρage :: ejakulation

  VastaaPoista