Sivun näyttöjä yhteensä

26. syyskuuta 2009

Pitkästyneen luottamus



Eräs laulaja, kuulin, piti ”Tannhäuseria” niin pitkästyttävänä, että nukahti laulaessaan sitä lavalla.

Toinen, pappi, näki unta, että hän oli pitämässä sunnuntain saarnaa. Hätkähtäessään hereille hän huomasi kauhukseen, ettei se ollutkaan unta. Hän oli pitämässä saarnaa.

Olen luennoinut koko viikon Lappeenrannassa cumun kurssia (sillä on jokin muu nimi, jota minun on vaikea muistaa). Kuvittelen että eräällä havainnolla on jokin, vähäinen merkitys. Kauppatieteilijät ja teekkarit selviävät hyvin vaivoikseen ottamistaan informaatio-oikeuden tenteistä, vaikka ne ovat selvää juridiikkaa.

He ovat eteviä ja hyviä omaksumaan tietoja kirjoista.

Tenttivastauksista näkee, että perusasioissa on ongelmia. Jokseenkin samoja ongelmia on kyllä oikeustieteellisessäkin.

Mikä on sopimus? Se ei ole sitä, että yksi sanoo toiselle: mennään illalla kaljalle. Tenttivastaus: sopimus on tarjouksella ja sen hyväksymisellä syntyvä kaksipuolinen oikeustoimi. Sopimukseen sisältyy yleensä velvoite ja vastike. Kun ne puuttuvat kaljalla käymisestä, se ei ole lähelläkään oikeudellista sopimus-käsitettä.

Eli olen itse pitkästynyt näiden asioiden selittämiseen, mutta vastikään kotiin palanneena en saa vielä katkeamaan.

Siksi kuulen iltauutiset oman opetukseni läpi ja minua häiritsee, että sanaa ”luottamus” käytetään ainakin kolmessa eri merkityksessä yhdessä ainoassa uutisessa.

Luottamus on henkinen tila, josta voi kertoa. Joku luottaa Kimi Räikköseen. En tiedä miksi, mutta ilmaisu on täysin rationaalinen ja käsitettävä ja viittaa arvaukseen henkilön menestymisestä jossain viihdetapahtumassa, jonka kaltaisia on ruvettu nimittämään lappajärveläisittäin ”kilvanajoiksi”. Ennen irvailimme naapurikunnan todellakin savolaislähtöistä murretta toistelemalla esimerkiksi elokuvista tullessamme, että oli ”het ihana eloviliminauha, vaikka selikka sai niin paljon kärsijä”.

Luottamus tarkoittaa siviilioikeudessa muun muassa oikeustoimilaista ilmenevää luottamuksen suojaa. Se on aika keskeinen käsite. Uuden auton ostajan ei tarvitse tutkia, onko autossa myös jarrut, vaan hän saa luottaa luuloonsa. Sama koskee muuten käytetyn auton ostajaa, mutta silloin on sopivampaa puhua myyjän tiedonantovelvollisuudesta eli myyjän on omasta aloitteestaan kerrottava tietynlaisesta kaupan kohteen viasta, jota ostaja ei osaa ottaa huomioon. Siitä, missä raja kulkee, kertovat juristit.

Pääministeri Vanhanen ei ole ymmärtävinään, että väitetty luottamuksen menettäminen ei tarkoita nyt luottamuksen menettämistä.

Sanan kolmas tavallinen käyttö liittyy valtiosääntöön. Hallitus nauttii tai ei nauti eduskunnan luottamusta. Tämä ei tarkoita luottamusta, vaan äänestystulosta. Kun maassa on enemmistöhallitus, eduskunnan enemmistön luottamus on jokseenkin varma.

Kansalaisten luottamuksen menetys tarkoittaa kuitenkin taas arkikielen mukaista merkitystä. Ihmiset eivät enää usko, että pääministeri pystyy hoitamaan hommansa.

Tarkoitus on sanoa suunnilleen samaa, mitä ajattelee asiakas saatuaan jostain myymälästä toistuvasti pahaksi mennyttä jauhelihaa. ”En luota enää tähän kauppaan. En käy täällä enää.” Vaimo sanoo miehelleen, joka tulee vastoin lupauksiaan taas kännissä kotiin: olen menettänyt luottamukseni.

Mitä Vanhanen tekee? Kuka sen tietää. Minun arvaukseni on: ei mitään. Kaikki jatkuu suunnilleen entisellään, vaikka esimerkiksi minä hätäännyin tosissani, kun kuulin, että sekä oikeusministeriö, oikeuskansleri että valtionsyyttäjä ovat aidosti huolissaan ja aikovat kukaties tehdä jotain. Mitä, sitä he eivät tiedä. Ainakaan mieleen tuleva oikeudellinen keino, syyte valtakunnanoikeudessa, ei tule kysymykseen, koska vaalirahasäätöjä ei kai tehty ministerinä, ministerin ominaisuudessa.

Valtakunnanoikeus tutkii ministerin virkatoimen lainmukaisuutta. Siten menettely säätiön hallituksen puheenjohtajana ei ole ministerivastuuasia.

Puhumattakaan siitä, että syytteen nostaminen edellyttää perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja eduskunnan päätöstä. Myöskään pelkkä laiton virkatoimi ei riitä; sen olisi oltava tahallinen tai törkeän tuottamuksellinen, olennainen ja selvästi lainvastainen. ”Olennainen” ja ”selvästi” ovat epätavallisen kovia vaatimuksia.

Niin. Olisipa hienoa, jos joku lukijoistani viittaisi kirjoittamaani sanomalla saaneensa tietoa ”luotettavana pidetyltä taholta”, tai ellei se onnistu ”asioista tavallisesta perillä olevasta lähteestä”.

Kauniita ilmaisuja! Taitavat kyllä jäädä haaveiksi.

27 kommenttia:

  1. K:
    ..kun kuulin, että sekä oikeusministeriö, oikeuskansleri että valtionsyyttäjä ovat aidosti huolissaan ja aikovat kukaties tehdä jotain.

    oikeuskanslerin ylen tv-pääuutisissa esittämä metafora oli kyllä harvinaisen tummanpuhuva, paha suorastaan. enpä muista vastaavaa kuulleeni. yleensähän sitä vähän niin kuin hyssytellään ennakkolausuntoja jaellessa.
    Jos kone käynnistyy tuolla tasolla, saa Sofi kirjoittaa toisen Puhdistuksen nyky-Suomesta.

    VastaaPoista
  2. Eikös perustuslain mukaan valtioneuvoston jäsenten pitäisi olla rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia? Sitten kun on tunnettua, että ministeri valehtelee, pitäisi voida kiittää palveluksesta ja vaihtaa rehellisemmäksi tunnettuun.

    VastaaPoista
  3. BERLUSCONI

    Olisikonhan niin, etta kansakunta saa mita tilaa. Asuin Italiassa melko kauan sitten, ja ihmettelin jo tuolloin, kuinka joku Berlusconi pystyy manipuloimaan kansakuntaa ja sen tiedonvalitysta.

    Olisikohan tassa yhtymakohtia tahan meidan Mattiin, Kepuun ja vanhaan suomalaiseen poliittiseen traditioon?

    VastaaPoista
  4. KAKSIMIELISTAKO?

    Taman kommenttiruudun alla lukee "Blogin kirjoittajan on hyvaksyttava kaikki kommentit".
    Lienee vahan epamaaraista? Lause voipi ehka merkita kahta eri asiaa.

    Miksi esimerkiksi valvoa, jos blogin kijoittajan on hyvaksyttava kaikki kirjoitukset?

    VastaaPoista
  5. Ad Anonyymi: - kommenttien hyväksyminen. - Sananvalinta on blogger-ohjelman.

    Moderointi on mielestäni tarpeen, koska olen oikeudellisesti vastuussa myös kommenteista - blogi ilmestyy säännöllisesti, joten se taitaa olla verkkojulkaisu.

    Julkaisematta jääviä kommentteja ei ole käytännössä juuri lainkaan. Toivottavasti hyvä onni jatkuu. Muutaman kerran vuodessa tulee kiinaa, luultavasti mainoksia.

    Toivon kaikkien käsittävän, että kommentoijat edustavat itseään. Ajatuskin on vastaan väittäminen tai se, että osoitetaan kirjoittajan olevan väärässä.

    "Trollaus" ei ole laitonta eikä sopimatonta, vaikka saattaa hiukan väsyttää. Termi on kai tullut patenttioikeudesta ja tarkoittaa peikkoa.

    VastaaPoista
  6. Ad Alo - tuo on nimittämisen ehto, ei erottamisen.

    VastaaPoista
  7. Eikö meillä ole ennakkotapaus vuodelta 1917.
    Todetaan valtaistuin tyhjäksi.

    VastaaPoista
  8. Armeijan jälkeen (1979) ajoin maansiirtokoneita siilinjärveläisellä kaivoksella. Työ oli niin totaalisen puuduttavaa, että oli viedä jopa hengen.

    Yövuorossa olin nukahtanut avolouhoksen rinnettä ylös kiivetessäni. Näin ollen ajoin suoraan sanoen "kuilun partaalle", kaivosalueen ylimmälle kinkamalle.

    Metrin päässä dumbberin keulasta alkoi kymmenien metrien pudotus alas louhokseen. Tähän kaasujalan herpaantuminen täydellisesti nukahtaessani oli automaattilaatikon toiminnat katkaissut.

    Ei ihme, jos minut herättelemään tulleen työtoverin naama oli hätäännyksestä kurtussa.

    Pappi, josta Kemppinen kertoo, olisi saanut korkeintaan buuauksia niskaansa työssä löperöinnistään ja laulaja mätiä tomaatteja baritooniinsa, minä parikymmentä tonnia malmia niskaani.

    Lie näissä vaalirahalöperöinneissä periaatteessa sama kysymyksessä. Lienee puuduttavaa junnata vuosikymmeniä "maan tavan mukaan" kun valtion asioiden hoidosta on kysymys.

    VastaaPoista
  9. Teknistymisen ja erikoistumisen myötä eräille juristien omana erityisalana pidetylle alueelle on Suomessakin tullut porukkaa yhä kirjavammalta koulutustaustalta. Eivt he asiantuntijatehtäviin pääsisi, jos pallo eli erityisalue ei olisi hallussa, mutta erilaisen taustan huomaa jatkuvasti tihkuvista eroista - tekstejä ei osata kirjoittaa syllogismin muotoon, oikeudelliset peruskäsitteet sekoavat (kuten blogin esimerkissä) tai käsitys seuraamusjärjestelmistä paljastuu enemmän amerikkalaisiin lakisarjoihin kuin aitoon kokemukseen pitkäpiimäisistä eli pitkästyttävistä menettelytavoistamme Suomessa.

    Asialla on toinenkin puoli - kun aletaan tottua suoraan asiaan meneviin ja niitä jopa ratkoviin asiantuntijarykäisyihin, perinteiset "nähdäksemme voitaneen pitää mahdollisena"-tyyppiset juridiset tekstit alkavat näyttää kummallisilta (muualla paitsi mahdollista asiantuntijavastuuta jälkikäteen käräjöitäessä). Ja varmaan toiminta muutenkin ehostuu kun se tehostuu - vai meneekö se toisinpäin.

    VastaaPoista
  10. Miten tämä vaalirahoitusasia on saatu henkiläitymään Matti Vanhaseen? Jutta urpilainen on ottanut vastaan vaalirahaa Kokkolan kaupungilta sekä ilmansuunnan koulutuskuntayhtymältä ja sairaanhoitopiiriltä. Ihan vain yhtenä esimerkkinä.

    Kyseessä on maan tapa ja poliittinen kulttuuri johon on saatava muutos. Jos pääministeri nyt vaihdetaan, media saa voittonsa, kohu laantuu ja itse meno jatkuu pienen varovaisuusjakson jälkeen entisellään.

    VastaaPoista
  11. JK, suora lainaus: "Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

    Ei siinä puhuta mitään nimittämisistä. Kyseessä siis on jatkuva vaatimus ja siten sen on oltava myös erottamisperuste.

    Alo, Vanhanen valehtelee julkisesti jo ainakin kolmatta kertaa ilman ajatustakaan anteeksipyynnöstä (Ikea, Ruka, ...) - eikä se toiminta mielestäni muutenkaan niin rehellistä ole ollut.

    VastaaPoista
  12. Kemppinen kirjoitti: "Olisipa hienoa, jos joku lukijoistani viittaisi kirjoittamaani sanomalla saaneensa tietoa 'luotettavana pidetyltä taholta', tai ellei se onnistu 'asioista tavallisesta perillä olevasta lähteestä'."

    Yleensä ei ole tarvinnut olla noin salaperäinen, vaan on voinut painottaa olevansa oikeassa toteamalla, että Kemppinenkin oli tätä mieltä, tai, joskus harvemmin, todeta, että vaikka yleensä se Kemppinen on näistä asioista hyvin perillä, tällä kertaa se kyllä astui harhaan.

    VastaaPoista
  13. Siis tuo perustuslain kohdan pitäisi automaattisesti sulkea pois kepulit.

    VastaaPoista
  14. Olen nuorena ollut pari kertaa 70-luvulla Hgissä vaalilautakunnan jäsenenä.

    Mieleen jäi suorastaan harras tunnelma jonka vallitessa Kallion kaupunkilaiset kävivät tipauttamassa edessäni lipun uurnaan.

    Sen kokemuksen perusteella en vähimmässäkään määrin väheksy meneillään olevaa kuohuntaa, jossa on meidän oloissa ennennäkemättömiä piirteitä. Onhan se aika erikoista että eläkelaismuori on, vakaasti ja pitkään harkittuaan, antanut sen ainoan millä hän voi vaikuttaa, äänensä, Niemiselle - ja sitten osoittautuu että kaiken maailman hämärämiehet luottavat samaan Niemiseen!

    VastaaPoista
  15. Ad Jukka,

    Valtakunnanoikeus on huono paikka pohtia säätiön hallituksen jäsenen tekemisiä, kuten sanoit. Sen sijaan paikka myös tuohon puuhaan on. Se on säätiön kotipaikan käräjäoikeus, jossa syyttäjä voi nostaa syytteen sopivasta rikoksesta säätiötä vastaan.

    Valtakunnanoikeuteen verrattuna käräjäoikeus on monin verroin yksinkertaisempi paikka: siellä tuomioon riittää rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen. Ei tarvita olennaisuutta ja selvää lainvastaisuutta. Ei myöskään eduskunnan enemmistön antamaa syytemääräystä.

    VastaaPoista
  16. Perustakaamme vaalivirasto asiaa valvomaan.

    VastaaPoista
  17. Sana trolli/trollaus tulee itseasiassa englanninkielen sanasta trawling, eli troolaus. Älkää hyvät kalat jääkö trollin koukkuun. Trolli ei halua oikeaa keskustelua, se haluaa hupailla toisten kustannuksella.

    VastaaPoista
  18. "Kansalaisten luottamuksen menetys..."

    Minua sitten sieppaa, kun nuoret toimittajaplantut ja muut mediauskovaiset ottavat oikeuden puhua kansalaisten puolesta.

    Mistä helvetistä he sen oikeuden ovat saaneet? Eivät mistään.

    En luota pätkääkään median kykyyn tutkia, todistaa ja tuomita. Lynkkaus on lynkkaus vaikka sen tekisi miten oikean asian puolesta.

    VastaaPoista
  19. Ad Anonyymi: ks. Wikipedia, Patent troll. Lienee Intelin oikeudenkäynnissä ollut sanaleikki, ja kuten artikkelissa huomautetaan, on merkitykseltään edelleen monimielinen.

    Kuten tunnettua, opetan näitä asioita.

    Esimerkiksi subbari (submarine patent) ei tätä nykyä enää toimi U.S.A.:n lainmuutoksen vuoksi.

    Käytäntöjä käsittelee väitöskirjassaan oppilaani Aura Soininen.

    VastaaPoista
  20. Ad Erastotenes Aleksandrialainen: - ja lakkauttaa säätiö.

    VastaaPoista
  21. Valto Ensio (Heikkinen) sanoi:
    "
    Lienee puuduttavaa junnata vuosikymmeniä "maan tavan mukaan" kun valtion asioiden hoidosta on kysymys.
    "

    Eiköhän lopputulema vaalirahoituksen ympärillä ole se, että siunataan nykyiset
    tavat ja suodaan vielä helpompi tapa syödä vaalirahaa yhteisestä kuormasta.

    VastaaPoista
  22. 12 a § (27.3.1987/349)

    Säätiön toimielimen jäsen ja säätiön toimihenkilö on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän toimessaan tahallaan tai tuottamuksesta on aiheuttanut säätiölle. Sama koskee tätä lakia tai säätiön sääntöjä rikkomalla muulle aiheutettua vahinkoa. (28.10.1994/942)

    VastaaPoista
  23. Rikos, miksei, ihan ensin tulisi mieleen saation hallituksen jasenten vahingonkorvausvastuu, toki rikoskanteessa on meininkia ja nayttoa voi olla helpompi saada, jos onnistuu innostamaan poliisin ja syyttajan, ja sehan naissa jutuissa on jo hoidettu julkisuuden kautta.

    (Pahoittelen skandien puutetta.)

    VastaaPoista
  24. Onpas tästä JK:n blogista tullut yht´äkkiä tosikkomainen ja tylsä, täällä kun ei sallittaisi edes trollausta!

    Krrrooohhh

    VastaaPoista
  25. Tapsa P kirjoitti...
    Minua sitten sieppaa, kun nuoret toimittajaplantut ja muut mediauskovaiset,clibs!
    + kämyt. .. ottavat oikeuden puhua kansalaisten puolesta.
    Mistä helvetistä he sen oikeuden ovat saaneet?


    Yhteys emoalukseen.

    VastaaPoista
  26. Wikipedian mukaan patent troll-ilmaisua on käytetty jopa niin aikaisin kuin 1993. Sen sijaan internet-trolleja on kutsuttu jo sillä sanalla 80-luvun lopussa, tosin aikaisin varmistettu on vuodelta 1991.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29

    Molemmat ovat yleensä ikäviä. Ei kai Kemppinen trollaa?

    VastaaPoista
  27. eikö ole surullista, kun kaiken ymmärtää vasta iän alkaessa kutosella. V6. siinä on voimaa. Mutta suurin osa on sitä nuorempaa ja melko ymmärtämätöntä sakkia. ja kun se alkaa seiskalla, niin ymmärtää vielä enemmän vaikka muistaakin vähemmän :)

    VastaaPoista