Sivun näyttöjä yhteensä

23. syyskuuta 2009

Säätiö”Oikeushenkilö” on tavallisimmin yhteisö, jolla voi olla varallisuutta ja velkaa. Oikeushenkilö voi kupsahtaa omia aikojaan konkurssiin. Silloin omistajat menettävät vain osuutensa mutta eivät joudu itse kaivamaan kuvettaan.

Viime keväänä jouduimme tekemään tosissamme töitä, kun rakennettiin säätiöyliopiston mallia. Kieltämättä tuli välillä hiki. Työskentelystä näkyi julkisuuteen vain kiista tieteen ja tutkimuksen vapaudesta eduskunnan perustuslakivaliokunnasta. Kiistä oli tervetullut, koska se osui niin selvästi asian viereen, että jäi aikaa keskittyä olennaiseen. Elinkeinoelämän puolella ja valtion poliittisten päättäjien taholla nämä asiat ja yliopistojen itsehallinto ei kiinnostanut. Sehän toimii hyvin. Yliopistojen muu hallinto kiinnosti. Se ei toimi hyvin.

Kun kysymyksessä ei ole salaisuus, mainitsen ihan julkisesti, että professori Heikki Halila toimi hienosti - olimme aina välillä eri mieltä, kuten kuuluukin. Hän on säätiöasioissa asiantuntija; itse olen tätä nykyä vain perehtynyt asiaan.

Siis lyhyt selitys lukijoille, mikä keskustalaisten Nuorisosäätiön asioissa nyt poikkeaa vaalirahoituskohun yleislinjoista.

Säätiön perustamiseen tarvitaan lupa. Osakeyhtiön perustamiseen ei tarvita lupaa, vaikka monia lain sääntöjä on noudatettava.

Säätiö eroaa osakeyhtiöstä ja kaikista muista yhteisöistä siinä, ettei sillä ole ”jäseniä” eikä omistajaa. Säätiö on vain rahasumma (säädeomaisuus), joka on varattu määrättyyn, säätiön säännöistä ilmenevään tarkoitukseen.

Säätiön hallituksen jäsenet eivät siis saa toimia vain kunnian ja omantunnon ja parhaan ymmärryksensä mukaan, vaan lisäksi on noudatettava säätiön sääntöjä. Tätä valvoo patentti- ja rekisterihallitus.

Säätiön hallituksen jäsen voidaan erottaa tehtävästään. Jos koko hallitus toimii todella pahasti säätiöntarkoituksen vastaisesti, tuomioistuin voi patentti- ja rekisterihallituksen hakemuksella lakkauttaa sen.

Toisin sanoen joskus kuiskittu käsitys, että herrat jakavat säätiöissä rahaa toisilleen ja suosikeilleen, on kyllä selvästi väärä. Maassa on hyvin suuria ja erittäin hyvin hoidettuja säätiöitä, kuten esimerkiksi Suomen Kulttuurirahasto.

Tiettävästi säätiöiden valvonnan taso ja tarkkuus on vaihdellut eri aikoina. Kun yleishyödyllinen säätiö ei juurikaan maksa veroja, säätiön perustaminen on näennäisesti houkutteleva keino panna rahaa piiloon viranomaisilta. Käytännössä se ei sitä ole, koska kerran perustettuun säätiöön sijoitetut rahat ovat ja pysyvät valvovan viranomaisen peukalon alla.

Säätiön sääntöjen muuttaminen on vaikeaa. Luentoesimerkki tilanteesta, jossa sääntöjä ja varojen käyttötarkoitusta saa muuttaa, on Viipurin kauppakorkeakoulusäätiö. Syksyllä 1944 ei tarvinnut erityisemmin selittää, miksi sääntöjä oli muutettava.

Tämä voi olla sopimaton paljastus, mutta ainakin eräs B-kirjaimella alkava asianajotoimisto ahkeroi juuri syksyllä 1944. Kun maahan saapunut liittoutuneiden (Neuvostoliiton) valvontakomissio rupesi kysymään fasististen järjestöjen eli siis suojeluskuntien ja Lotta-Svärdin rahojen perään, täällä leviteltiin käsiä. Jopa lainhuudot oli kuin taikaiskusta myönnetty erinäisille säätiöille.

Meilahteen rakennettiin kokonainen kaupunginosa, osittain käteisellä. Käytännön työssä alettiin sitten, vuodesta 1951, käyttää yhdistysmuotoa. Silloin perustettiin mm. Maanpuolustuksen tuki r.y.

Näkyvä mallikappale säätiöstä on Lasten Päivän säätiö, joka harjoittaa liiketoimintaa pitämällä yllä Linnanmäkeä, ja jakaa varoja Mannerheim-liitolle, Ensi-kotien yhdistykselle ja eräille muille järjestöille.

Kokonaiskuvaa hämmentävät hieman Suomen Akatemia, joka on oikeushenkilönä säätiön tyyppinen. Sitra ja Tekes ovat valtion laitoksia.

Kannanotto? Ei oikeastaan kuulu minulle, mutta epäilen, että poliitikot saavat vääntää itsensä moneen solmuun ennen kuin selviävät tästä käpälälaudasta. Säätiömuotoa ei olisi missään tapauksessa pitänyt käyttää vaalirahoitukseen, ja julkisuudessa esitetyt selitykset ovat olleet surkeita.

Käytännössä on paljon kokemusta eri puolueita lähellä olleista yleishyödyllisistä asuntorakentamiseen tarkoitetuista säätiöistä, ja oikeutta on käyty, kovastikin. Tavallisimmin kysymys on ollut siitä, onko valtion tukemista hankkeista lipsunut jotain yksityisten taskuun. Ottelut ovat olleet joskus kireitä ja pitkällisiä. Eli jos kysymys liian hyvästä palkasta on aiheuttanut oikeudenkäyntejä, en ihan heti keksi, miten nämä ajattelevat selviytyä rahan jakamisesta tarkoitukseen, jota säätiön säännöt eivät tunne.

Monet vaalirahoituksen muodot ovat olleet kukaties arveluttavia tai jopa moraalittomia.

Tässä säätiöasiassa laki on niin selvä että jos viranomainen on laiminlyönyt valvonnan, tulee virkasyytteitä. Eroaako pääministeri?

Virkojen ostaminen ja myyminen eli simonia oli yksi niistä syistä, jotka johtivat 1500-luvulla uskonpuhdistukseen.

Anekauppaa meillä onkin harrastettu jo pidempään.

42 kommenttia:

 1. Jotain kavalluksen tai luottamusaseman väärinkäytön tapaista näiden poliitikkoja avustavien säätiöiden toiminnassa voisi olla. Vastaanottavassa päässä taas yllytys ko. tekoon voisi tulla kyseeseen.

  VastaaPoista
 2. Pitkästä aikaa blogaus, jossa on jotain järkeä. Tarkoitan siis tätä Kukkaisrahastosäätämistä ja aihetta käsitteleviä kirjoituksia. Jopa maallikko ymmärsi heti, mitä on vialla. Kiitos tästä.

  Mutta ei Lahnanen eroa. Mistä vetoa?

  VastaaPoista
 3. Miksi Suomen Akatemia on mielestäsi säätiön tyyppinen? Eikö se oli ihan vaan valtion virasto?

  VastaaPoista
 4. Viime eduskuntavaaleissa, Ison Pajan vaalivalvojaisissa Vanhanen huomasi 'sudenhetkensä' tulleen. Epäröintiä kesti viitisentoista minuuttia vaalitulosten julkistamisen jälkeen. Tappiosta huolimatta, suurimman puolueen mandaatin turvin, Vanhanen ymmärsi tuona hetkenä asemansa politiikan johtajana.

  Ongelmaksi on muodostunut Vanhasen henkilökohtainen dilemma – pikkupoikamainen impulsiivisyys ja 'katteeton' omahyväisyys. Valta hurmaannuttaa taitavankin.

  JR50

  VastaaPoista
 5. Ad Omnia: - Suomen Akatemian rakenteesta ja historiasta on tietyisti yhteenveto organisaation kotisivulla.

  Akatemia kuuluu säätiöiden ja rahastojen neuvottelukuntaan. Vaikka se on valtion organisaatio, rahoittajalla eli valtiolla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa tukipäätöksiin - tämä tuo mieleen säätiön. Vertauskohtana esim. Sitra ja Tekes tiettävästi ottavat tukipäätöksissään huomioon tutkimuspoliittiset linjaukset.

  Olen antanut joskus lausuntoja Akatemian tutkimushankkeista ja pitänyt itsestään selvänä, että hankeita ja niiden toteuttajia arvioidaan meriiteillän.

  VastaaPoista
 6. Sodan jälkeen Suomeen perustettiin suuri määrä säätiöitä, joiden kautta tuettiin puolueita. Suurimmilla puolueilla (miinus Vihreät) on kaikilla omia säätiöitä, samoin niiden nuorisojärjestöillä. Esimerkiksi Kansallisen kokoomuspuolueen säätiö tukee Kokoomusta, Palkansaajasäätiö muistaakseni demareita.

  Minusta säätiösysteemi sopii hyvin puolueille. Aikanaanhan puolueista irtaantui erilaisia ryhmiä. Säätiömallilla mm. varmistetaan, ettei yksi ryhmä ota puoluetta ja samalla sen omaisuutta haltuunsa.

  On vaikea nähdä, miksi puolueen perustoiminnan tukeminen säätiön kautta olisi oikein mutta vaaliraha väärin. Ja jos puolueen pitkään kertynyttä omaisuutta ei saa laittaa säätiöön, niin mihin se pitäisi laittaa?

  VastaaPoista
 7. Antero Vipusen kilpailutehtava:

  Kuinka monta oikeuskanslerihiirulaista löydät kuvasta?

  Hän, kuka?, vaikuttaa aina kiireiseltä ja hitaalta,
  silloin harvoin kun kuulemme hänestä, kenestä?

  Molempia perusteita tarvitaan eri tarkoituksiin.

  VastaaPoista
 8. Onko asia ymmärrettävä niin, että tämä sama ellun kanana elo on jatkunut jo vuosikymmeniä?

  Ainakin poliitikkojen reaktioista voi päätellä, että heidän mielestään vääryys on siinä, että nyt muutetaankin äkkiä maan tapaa.

  Kansalainen on verottajan edessä vastuullinen seitsemän vuotta. Moneltako vuodelta taakse päin on vastoin lakia ja sääntöjä annetut poliittiset tuet palautettava?

  Mielenkiintoista todella nähdä, miten kepu luikertelee irti säätiöloukustaan. Onneksi Kanki-Kaikkonen ehti harjoitella taivutuksia ja sivuaskelia.

  Mutta jos Vanhasen perustelu, että tukirahat on otettu eri kasasta kuin RAYlta saadut rahat, menee läpi, niin Tervo myöhästyi: Lahnanen pani itse paremmaksi.

  VastaaPoista
 9. Eniten minua on huvittanut näiden poliitikkojen säätiöiden ja muiden rahankierrätysputiikkien nimet: Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö, Mukava Joukko Tiimi.

  Kuka piru näitä nimiä keksii? Ovatko selvinpäin? Mihin on matkan varrella jäänyt Oikein Kirjoitus Taito?

  VastaaPoista
 10. Pientä ovat kukkaisrahastojen ja nuorisoseurojen rahat verrattuna isojen poikien säätiöihin.

  Olen ehdottomasti Kemppisen kanssa eri mieltä, etteivät isot pojat kierrätä kymmeniä miljoonia euroja vuosittain pimeää rahaa ympäriinsä suosikeilleen. Tai sitten miljoonat valuvat ulkomaille ja/tai pimeille tileille.
  Ja syy on, ettei säätiöiden rahaliikennettä osata valvoa, eikä oikeastaan valvota lainkaan.

  Tässä vain yksi epämääräisistä säätiöistä:

  PKT-säätiö

  Vastaavia on muutamia kymmeniä.

  Näitä säätiöitä voisi verrata taloyhtiöihin, joissa isännöitsijä käskyttää osaamatonta ja ammattitaidotonta porukkaa, eli taloyhtiön hallitusta. Tämä koskee myös yliopistomaailmaan läheisesti liittyviä säätiöitä.

  VastaaPoista
 11. Kirjoitat, mm.: "Lasten Päivän säätiö, joka harjoittaa liiketoimintaa pitämällä yllä Linnanmäkeä,.."

  Tämä on mielenkiintoinen rinnastus liiketoimintaa harjoittaviin yrityksiin. Voiko siis säätiö kilpailla tuloveroa maksavien yrityksien kanssa samoilla markkinoilla kunhan se jakaa voittonsa sääntöjensä määrittelemään hyväntekeväisyyteen?

  Äkkiseltään maallikko ajattelisi, että säätiömuoto ei ole liiketoiminnan harjoittamiseen, vaan säätiön pääoman hallitsemiseen sääntöjensä muodossa, esim. maltilliseen sijoittamiseen. Maltiton sijoittaminenhan on riskinottoa, i.e., liiketoimintaa. Toisaalta, onko säätiöillä muita varainhankintakeinoja kuin lahjoitusten kerääminen tai kieltääkö säätiölaki säätiöiden liiketoiminnan harjoittamisen? Monet säätiöthän esim. julkaisee ja myy kirjoja ja vetää kursseja voitontavoittelu mielessään. Kirjoituksestasi saa kuvan, että säätiö voi toimia hyvin yritysmäisesti, mikä on ristiriidassa perinteiseen käsitykseen säätiöiden toiminnasta. Missä siis menee säätiöiden ja osakeyhtiöiden toiminnan raja?

  VastaaPoista
 12. Vuohet ja lampaat. Vuohella on tuo pieni parta joka kertoo sen, että kutittaa luultavasti -

  Sitä ei lampailla ole ja sen takia lammas on aina vähän dingdong tai pelkkä kihara

  VastaaPoista
 13. Kemppinen: "Sitra ja Tekes tiettävästi ottavat tukipäätöksissään huomioon tutkimuspoliittiset linjaukset.
  "

  Linjaukset ovat niin ympäripyöreitä, että nuo voivat tehdä mitä lystäävät. Tosin, koskapa Tekesin sisäinen toiminta-ajatus on lisää rahaa jaettavaksi, pitää poliitikkoja kosiskella mm. arvioinneilla, joissa kysytään tuen saajien prognooseja tulevaisuuden työpaikoista, viennistä jne. Tuolla tavoin saadaan lukuja, joissa ei päätä eikä häntää, mutta menee poliitikkoihin täydestä.

  Hauskempi juttu on sitten se, että Tekes puhuu asiakkaistaan, vaikka on itse tutkijoiden ja yritysten asiakas. Nehän saavat tutkimustarjouksia edellämainituilta.

  VastaaPoista
 14. Ad Omnia: - kyllä säätiö saa omistaa ja usein omistaa liikeyrityksen, jonka keräämää voittoa se jakaa.

  Kysyjän mieleen saattoi aiheellisesti tulla kohtuuton kilpailuetu. Olisiko Linnanmäki kuitenkin hyvä esimerkki. Toisin kuin alkuaikoina, kilpailua on nyt.

  VastaaPoista
 15. Ad Catulux, Homo Garrulus et alii:

  - anteeksi: ei tullut mieleenkään ajatella teitä trolleina. Joskus harvakseltaan vain tuo Stalin (J.V.) käy hitusen voimille, kun on viettänyt miehuutensa päivät sellaisessa seurassa.

  Esimerkiksi hovioikeudenneuvos Sejase oli aina oikeassa, tiesi sen ja mainitsi asiasta mielellään - paitsi kuulemma kerran perjantaina vuonna 1974, jolloin hän oli epähuomiossa arvellut erehtyneensä.

  VastaaPoista
 16. Ad TapsaP: - tuosta Hallanukosta voisit hyvin tahtoa Jääkärisäätiöltä sopivan huomionosoituksen.

  VastaaPoista
 17. Ad JarMom: - en väittänyt, ettei pimeää rahaa kiertäisi. Mistäpä minä sellaista tietäisin.

  Väitin että säätiön käyttäminen on pässimäisen tyhmää. Osaisin neuvoa kymmenen nokkelampaa keinoa.

  VastaaPoista
 18. ad Henry
  Kuka piru näitä nimiä keksii? Ovatko selvinpäin? Mihin on matkan varrella jäänyt Oikein Kirjoitus Taito?

  Olin 70-luvulla kuolla kavereineni nauruun käydessämme Kuusamossa RAY:n tukemalla majalla, jota ylläpiti Maaseudun Nuorison Kasvatus, Retkeily ja Tuki ry.

  VastaaPoista
 19. Ad Puoluemies: - puhut asiaa. Kansallissäätiö jne. Laillinen ja luvallinen tapa hankkia rahaa. Vaalirahoitus - edellyttää ja tulee edellytämään julkisuutta, sitä jota on alettu nimittää läpinäkyvyydeksi. Luvallista ja tarpeellista.

  Rahan antaminen vaalityöhön säätiöstä, jonka toimintaan sellainen ei kuulu: lainvastaista.

  En muuten usko, että rekisteriin edes saisi säätiötä, jonka tarkoitus olisi tukea taloudellisesti eri puolueiden tai jonkin puolueen ehdokkaita. Johan siinä tulee verotuksellisestikin mahdottomia ongelmia sekä antajalle että saajalle.

  Mutta siis jäätävät juridisesti: puolueelle saa lahjoittaa rahaa siinä kuin Pelastusarmeijallekin.

  VastaaPoista
 20. Ad Heikki Rönkkö: jo hyvin kauan sitten mietin, että liittyyköhän tämä rikoslain tuntemaan menttelyyn, kun Laanilan lähellä oli Lapin lasten ystäväin retkeliymaja. Taisivat paikalliset ryökäleet nimittää sitä Sikiömajaksi. Lienee palanut.

  VastaaPoista
 21. Todella outo kaveri, tuo JK, kun meni viettämään "miehuutensa päivät" sellaisessa seurassa kuin KKO:ssa (ja vieläpä pelkänä esittelijänä) ja sitten Helsingin HO:ssa!

  JK roikkui KKO:ssa HO:ssa yhteensä kai lähes parikymmentä vuotta, todellakin miehuutensa parhaat päivät, säälittävää!

  MInä sen sijaan viivähdin noissa kahdessa paikassa yhteensä vain jotain 3-4 vuotta!

  Hulluksihan sitä olisi todella tullut, jos olisi kauemmin joutunut tuollaisissa paikoissa olemaan!

  Yliopiston professorina olen nyt ollut 22 vuotta putkeen.

  VastaaPoista
 22. Ad: Jukka Kemppinen

  Olen vähän eri mieltä. Säätiön kannalta yleishyödyllisyys (verovapaus) on tärkeä. Säätiön tarkoituksena voi hyvin olla puolueiden tukeminen tai vaalirahoitus ja uskon että sellainen säätiö toimii yleishyödyllisesti.

  Nyt ongelma on se, että säätiöt ovat toimineet tarkoituksensa vastaisesti. Jos hallitusta lähdetään hakemaan vastuuseen (säätiön uusi hallitus tai Prh), on lopputuloksena se, että hallituksen jäsenet pulittavat omasta taskustaan säätiölle säätiön tarkoituksen vastaisesti jaetut avustukst.

  VastaaPoista
 23. AD TIMO KALLI

  Timo, Sun pitais kiireesti tehda uusi lakialoite....

  Sanotun lakialoitteen pitaisi sallia tai viela parempoi velvoittaa suomalaiset ja ulkomaalaiset saatiot ja yhtiot osallistumaan ehdokkaitteen vaalitoiden kuluohin! Mieluimmin taannehtivama!

  TIMO, Olis Kiire!!

  VastaaPoista
 24. Ilmeisesti yhdelle on kehittynyt toista parempi itsesuojeluvaisto myöskin erikoisesti nimettyjä säätiöitä ja yhdistyksiä kohtaan.

  Minuakin yritettiin sitouttaa erääseen nuorison tukiyhdistykseen, mutta jotenkin vaan en ottanut suitsia suuhuni.

  Pitänee miettiä onko nimeämisillä jotakin tekemistä ilmestyskirjan pedon merkin kanssa. Sieltähän on luettavissa että yksille pedon merkin alla käyty kauppa merkitsee tuhoa, toisille taas voitokasta "sinettiä".

  Kummankohan merkin alla Stiftelsen för tvåspråkiga Finland lymyää, kun ei näy lööpeissä?

  VastaaPoista
 25. Kiitos, meinasin jo mennä Catuluxin siltojen alle - vanhaan Venetsiaan missä gondolierit laulavat niin kauniisti.

  VastaaPoista
 26. Terveisiä Vanhaselle ja sanos sille kaimalles ettei se juokse ku pässi pois kapakast, ku mä olisin schungannu sen korvaan tai heittänyt muutamat svengaavat stoorit sille niin se pässi stikkas ulos ovest ja mä peräss ja laukku jäi sinne ja sit mä huusin sille, että hei kamoon tuus takas mut se ei tullu ja niin mä menin dokaan ihan yksin kunnes portsari heitti ulos.

  --

  Mistäs dallaat, kustas dallaat,
  kundini dorkainen?
  No, Skattan rantsulta, Skattan rantsulta
  dekku diffainen.
  Mistäs on handusi bluudaan tullut,
  kundini dorkainen?
  Bulttasin pärstään portsaria
  mursani diffainen.

  --

  ei vaisiskaa, en mä mitään bluudii oo saanu aikaan toi oli vain netist ja se on oikeasti jepareita mitä se koskee

  Mut sil heittää snadipyörä bulia pyörää tai päinvastoin -

  kerro et mä oisin ollut aika happi jos se olisi viitsinuyt tehdä mut glaadiksi

  VastaaPoista
 27. Ad Eskoo: - sama uudelleen: puoluerahoitus säätiöstä, jonka tarkoitukseen tällainen kuuluu on siis tietysti luvallista ja moraalisesti ongelmatonta.

  Sanoin epäileväni, menisikö sellainen säätiö rekisteriin, jonka tarkoituksena olisi ei puolueiden vaan yksittäisten edustajien rahoittaminen.

  Jätin sanomatta, että tietääkseni esimerkiksi TT-säätiön (teknologiateollisuus) toiminta on sääntöjen mukaista, ja se on jakanut rahaa myös ehdokkaille.

  VastaaPoista
 28. HR: "...Stiftelsen för tvåspråkiga Finland..."

  Totta. Tämä säätiö on päästetty mediassa kuin koira veräjästä.

  Ei näy kohuotsikoita Hesarissa, ei hiillostusta A-studiossa, ei parran pärinää blogeissa.

  Kuitenkin se jakoi uutisten mukaan pikkuriikkiselle puolueelle vaali- ja muuta tukea 3 miljoonaa euroa.

  Satakertaisesti Vanhasen säätiötuen!!!

  Tämä on siis kirjattu säätiön tarkoitukseksi?

  Mutta silti - kymppitonneja kuurnitaan kuin kiimassa, mutta miljoonia ei edes mainita. Miksi?

  VastaaPoista
 29. Kemppiselle KiVA-koulutyyliin vakiolukijalta:

  Itse asiassa omaan kyllä trullimaisia piirteitä kun piirtelen kuvioita luudallani erilaisiin blogeihin. Pistelen sanoilla ja kaarran ilkeästi käkättäen pois. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan yleensä (!) ilkeillä vaan kärjistäen tuoda esiin oma suppea näkökulmani.

  Tietenkin on sanottava, että älykkään miehen (oletettu) pistely kirveli jonkin verran. Kun sitä ihminen on kuitenkin heikko.

  Minäkin siis hieman pahoittelen sanomisiani Leenalle. Olin turhan kärkevä jälleen.

  LÄhdetään sitten HG:n kanssa matkalle Venetsiaan; etsimään kadonnutta nuoruutta ja sitä ikuista rakkautta.

  Aiheesta lyhyesti. Ilmaiset Thaimaa-matkat ja itselle ohjatut poliittiset säätiö-tuet ovat surkeasti ajoitetut. Juuri äsken koko maailma syöksyi lamaan pankkimiesten ja pankkiirien ahneuden ja lyhytnäköisen voitontavoittelun vuoksi.

  Nyt samaan tasa-arvoiseen sikajengiin voi kohta lukea poliitikot, mikä ei tarkoita hyvää edustuksellisen demokratian ja yhteiskunnan kannalta.

  Jos osaa (!!) poliitikkoja akuutisti vaivaava itsekkyys, ahneus ja sokeus valtaa kansan syvimmät rivit, niin koko Suomessa voidaan alkaa laulaa jenkkaa "Kusessa ollaan".

  VastaaPoista
 30. Olen syypää jo tähän kaikkeen.

  VastaaPoista
 31. Gröhnillä epäilen olevan omaa kanaa kynittävänään Tekesin kanssa, mutta kyllähän se väärin tekee käytännössä rahoittaessaan tuotekehitystä (tosin "vain" valikoiden) eikä edes yritä valvoa työllistämisvaikutuksia ja työpaikkojen siirtoja pois. Pelkkä työpaikkojen säilyttäminen ei ole riittävä syy rahoitukseen.

  VastaaPoista
 32. Suomen yhteisöoikeudessa on suorastaan sääntö, että hallituksen/vastaavan päätöksentekijän valtaa (menemättä kelpoisuus/toimivalta-keskusteluihin) rajoittavat säännöt/yhtiöjärjestys/yhtiösopimus sekä laissa asetetut ja/tai oikeuskäytännössä omaksutut lojaliteetti- ja huolellosuusvelvoitteet. Tämä tässä selvyyden vuoksi. Kemppisen kuvaamalla tavalla säätiön erikoispiirre on, että mainittuja oikeuslähteitä ei säätiössä voida muokata minkään omistaja- tai jäsentahon puolelta esimerkiksi vastuurajoituksin; sääntömuutos on mahdollien, mutta varsinkin tarkoituksen osalta muuttaminen on lakitekstissä vaativaa sekä käytännössäkin nihkeää ja useimmiten hidasta - Aalto-korkeakoulusäätiön taannoinen sääntömuutos oli aikataulultaan todella poikkeuksellisen nopea.

  Säätiöyliopistoista muuten sen verran, että nehän luotiin jo toista vuotta sitten, en muista Kemppistä niissä talkoissa, en toki mikään Väinämöinen Joukahaisen edessä ole; viime keväänä oli yleinen huonoymmärteinen besserwisserismi liikkeellä, Kemppinen toi tietääkseni ansiokkaasti esille sitä korkeastioppineelle korkeakouluväelle näköjään liian vaikeaa ajatusta, että itsehallintoa ei olisi tehnyt tyhjäksi se, että hallituksen enemmistö olisi ollut ao. korkeakoulusta rippumatonta.

  Yleisenä huomiona vielä se, että sana "yleishyödyllisyys" ei ole sama asia säätiölaissa ja TVL:ssa - Suomessahan säätiötä ei voi muussa kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen perustaakaan (iso ero trusteihin ym), mutta sitten on vielä erikseen selvitettävä, missä määrin säätiön toiminta on verotuksellisesti yleishyödyllistä.

  PS Sitra on itsenäinen, joskin Eduskunnan valvonnassa toimiva julkisoikeudellinen säätiö, ks siitä säädetty erityislaki. Se ei ole "valtion laitos" siiinä tilivirastomielessä, jossa termiä yleensä käytetään.

  VastaaPoista
 33. RKP nimittää Svenska kulturfondenin hallituksen, joka jakaa säätiöstä rahaa Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandille, joka jakaa rahaa RKP:lle, joka jakaa rahaa vaaliehdokkaille.

  Vuonna 2008 fondi antoi 1,5 miljoonaa euroa tvåspråkigalle, joka jakoi 0,8 miljoonaa RKP:lle.

  Jokin syy on rahan kierrättämiseen STF:n kautta RKP:lle. RKP ei ota rahaa suoraan kulturfondista itselleen, koska se on laitonta?

  VastaaPoista
 34. Aluksi kiitokset Jukka Kemppiselle ansiokkaasta kirjoituksesta. Samoja teemoja käsittelee Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry:n toimitusjohtaja Paavo Hohti torstai 24.9.2009
  HS:n vieraskynä-kirjoituksessaan.

  Pari korjausta:
  Suomen akatemia ei ole Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry:n jäsen. Se toki voisi olla, vaikkei säätiö olekaan, sillä yhdistys ottaa jäsenikseen apurahoja jakavia tahoja juridisesta muodosta riippumatta.
  TT-säätiö ei viittaa Teknologiateollisuuteen vaan on viralliselta nimeltään Teollisuuden ja Työnantajien Keskusliiton (TT-) säätiö. Nimi kertoo taustan. Teknologiateollisuus on perustanut säätiön nimeltä Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

  Kai Kilpinen
  Asiamies
  Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry.

  VastaaPoista
 35. Ad Kai Kilpinen: - kiitos täsmennyksestä. Muisti pätkii. Olimme isäni Kullervon kanssa (puhuimme asiasta eilen) perustamassa neuvottelukuntaanne. Se oli muistaakseni Maailman luonnonsäätiön jälkeen ja olisiko ollut Tenkasen Ollin aikaa...?

  VastaaPoista
 36. NEUVOTTELUKUNTIA

  Vai pah, miksi isa ja poika tallaista. Jos olisitte jattaneet perustamatta, niin silloin silla koyhemmalla Kemppisella oli ehka enemman toita. ( Hanhan on tunnettu ja tunnustettu saatiospecialisti!)

  VastaaPoista
 37. Hyvä C mennään vaan - milloin mennään? Ikuista rakkautta ei ole mutta on hyvää sellaista. Sekin on jotain, eller hur - koska elämä on laiffia, ei enempää.
  Tulisko Kemppinen laulamaan O sole mio...ja sitten tarjotaan ihanaa venetsialaista ruokaa, joka on tehty alusta saakka itse - fondista lähtöisin - kaikki kotiinpäin katsos
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fond

  VastaaPoista
 38. ..."miehuutensa päivät" KKO:ssa pelkkänä esittelijänä ja sitten Helsingin HO:ssa!

  Ovat ne kyllä hyödyllisiä paikkoja... nuorelle juristille nähdä. Osa jää, osa lähtee. Molemmat tapahtumat ovat sinänsä hyödyllisiä.

  VastaaPoista
 39. Jonkinlainen auktoriteetti näissä säätiöasioissa on ent. KKO:n presidentti Leif Sevonkin. Hän kommentoi asiaa eilisessä radio-ohjelmassa toteamalla, että pelkästään säätiön toiminnan tarkoituksesta ei voida vetää johtopäätöstä, mikä säätiön toiminnassa on ollut lainvastaista. Aivan keskeinen rooli on säätiön hallituksella, joka in casu joutuu "tulkitsemaan" asiaa ja kantaa niistä päätöksistä vastuun.

  VastaaPoista
 40. Tässä voisi leikitellä termeillä. Presidentti Sevón on eittämättä tunnettu Yhteisöikeuden vaan ei yhteisöoikeuden tuntija, sellainen oli kyllä hänen edeltäjänedeltäjänsä Curt Olson. Kommenoijan referaatti sivilistinä aloittaneelta Sevónilta on toki (selvää) asiaa, asia onkin ollut täällä esillä. Huomattakoon, että säätiön säännöissä on paitsi säätiön tarkoitus, myös sen toteutustavat; tulkintaa nekin toki tarvitsevat.

  VastaaPoista
 41. Voiko säätiöistä kavaltaa rahaa vai onko joku toiminta vain lainvastaista?

  VastaaPoista