Sivun näyttöjä yhteensä

22. syyskuuta 2009

Salamurhan tarpeellisuudesta


Miksi Hitleriä ei saatu hengiltä ajoissa?

Kysymys on sopimaton; nähdäkseni D. Boenhoffer, vuosisadan kirkonmiehistä ja teologeista syvimpiä ja hienoimpia, kuitenkin kävi Abwehrin kaksoisagenttina tämän asian läpi erittäin vakuuttavasti. Hän maksoi toimintansa salaliiton kuriirina hengellään muutama viikko ennen Saksan antautumista huhtikuussa 1945.

Jopa tavallisten lähteiden – esimerkiksi Wikipedia / Boenhoffer – linkit – mukaan Adolfilla oli epätavallinen onni tässäkin asiassa. Etenkin se lentokoneeseen ujutettu pommi, joka toimi mutta ei kuitenkaan räjähtänyt, hipoo uskomatonta mutta on totta.

Ja myös itsemurhapommitusta oltiin toteuttamassa, mutta aikataulunmuutos teki hankkeen tyhjäksi.

En tiedä mitään Stalinista attentaatin kohteena. Olen lukenut väitteen, että hän itse pelkäsi sellaista kovasti ja käytti jopa kaksoisolentoa ja rinnakkaisia junia matkustellessaan maassa. Mene ja tiedä.

Jälkiviisauden harmaassa valossa näiden henkilöiden nitistäminen ajoissa olisi merkinnyt todella paljon, myös ihmishenkinä laskettuna.

Pomminheittäjistä on kirjoitettu hyviä romaaneja jo yli sata vuotta sitten (esim. J. Conrad). Vaikka tuhoa tuli esimerkiksi Venäjällä, tuloksia ei tullut, pikemmin päinvastoin. Suomessa meillä on päinvastainen esimerkki, Bobrikov. Attentaatti ei sinänsä helpottanut painetta – tai asiaa on vaikea arvioida, koska pian tuli Japanille kärsityn tappion aiheuttama suurlakko.

Bobrikovin murha tapahtui samana päivänä kuin Joycen ”Odysseus”, Bloom’s day eli 16.6.1904.

Asioilla ei ole tiettävästi yhteyttä toisiinsa.

Asia on ajankohtainen, koska omasta mielestään oikeutetulla asialla olevia murhamiehiä on liikkeellä, ja ainakin Lähi-Idässä on käynyt ilmi, että teknisesti ylivoimainen kohde eli vihollinen on hyvinkin haavoittuva.

Vastaan Hitleriä koskevaan kysymykseeni, että ihmisillä on outo taito uskotella itselleen asioiden vielä paranevan. Hitler olisi ollut suhteellisen helppo kohde niin kauan kuin hän kiersi puhumassa toreilla ja parvekkeilla. Myöhemmin tuli vastaan muiden syiden ohella usein ihmetelty monumentaaliarkkitehtuuri. Valtakunnankanslian ja eräiden muiden julkisten rakennusten mittakaava herätti kummastusta ja kauhua. Yksi järkevä selitys on – kiikarikiväärin kantama.

Suomenkin sotahistoriassa on oudosti kuvattu vain vihollisen tarkka-ampujia, mutta omat ovat olleet hiiren hiljaa. Poikkeus on tietysti varhainen, välirauhan oloissa julkaistu Palolammen ”Kollaa kestää”, jossa rajan pinnasta kotoisin ollut ja vasta hiljan kuollut Simo Häyhä on yksi sankareista. Häntä ei yleensä mainita kansainvälisillä listoilla; jos mainittaisiin, hän olisi ykkönen. Hän muuten ei käyttänyt kiikarikivääriä, koska siinä joutuu nostamaan päätään hiukan liikaa.

Käsitykseni mukaan jatkosodan aikana myös hyökkäyksissä tarvittiin kiväärimiehiä. Puna-armeijan parhaimmillakin joukoilla oli sellainen piirre, että jos aliluutnantti ammuttiin, muu porukka jäi seisoskelemaan ja odottamaa seuraavia käskyjä.

Tätä vähemmän lempeää tarinaa lukeville kunnon ihmisille voi olla syytä sanoa, että kiväärimiehelle 300 metriä on aivan hyvä matka pieneenkin, ihmisen otsan kokoiseen maaliin. Konetuliaseille, pikakivääri mukaan luettuna, 100 metriä on tarkkuuden kannalta paljon ja konepistoolille liikaa.

Olen selvillä siitä, että avotähtäimillä on metsästetty ainakin suurriistaa yli puolen kilometrin päästä, mutta tuollaista temppua yrittävä suomalainen hirvimies menettäisi uskoni ja käsitykseni mukaan kasvonsa ja metsästyslupansa.

Kauhavalainen myöhempi kunnallisneuvos Perälä ampui tiettävästi Taipaleella taistelutilanteessa T-24 –hyökkäysvaunun ajajan tähystysaukosta kahdesti sisään niin että vaunu jäi siihen. Vasta myöhemmin kuskien turvaksi tulivat prismat ja peilit. Ampuja oli suojeluskuntien mestari sotilaskiväärillä.

Tällainen tapaus näytetään jopa Talvisota-elokuvassa. Ampujan henkilöä koskeva tieto on kuulemani eli muistikuva.

51 kommenttia:

 1. Olen metsästäjä. Jos ammun, on tärkeää tappaa eikä haavoittaa. Koska kohde ei lähde sairaalahoitoon.

  Muuten: Kyllä talvisodassa miehet tiesivät, mitä Stalin oli suunnitellut vaimoille ja tyttärille, osaksi....

  VastaaPoista
 2. K:
  Jopa tavallisten lähteiden – esimerkiksi Wikipedia / Boenhoffer – linkit – mukaan Adolfilla oli epätavallinen onni tässäkin asiassa,

  Nii, esoteerisissa lähteissähän se ensin seisoi ....mutta ei sillä ole merkitystä,
  vaan sillä että ihmepelastuminen sokaisee; samoin kävi Saddamin, ja kuolemattomuususkossaan hän sortui virheisiin ja erilaisiin väärinarviointeihin.

  VastaaPoista
 3. Joka pojalle joku http://98bravo.com/
  tai edes karvalakkimalli 99.

  VastaaPoista
 4. TOTRALITAARINEN YHTEISKUNTA

  Kylla kai salamurhat on helppoja silloin kun edusmiehet kavelevat kaduilla ja pitavat vapaasti puheita. Mutta jos totalitaarinen valtio on alkanut suojata pomoa, niin juttu on aivan toinen.

  Poikkesin joku aika sitten operaatio Barbarossan komentokeskuksessa Mazurian jarvialueen lansireunalla.
  Siella oli myos esitys taman operaatio Valkyrian tapahtumista. Myos oli esitetty suojatoimia. Ei sinne Aatun juttusille niin vain menty aseen tai paukun kanssa!

  Valtavia bunkkereita oli eri kokoja ja vahvuusluokkia. Aatun bunkkeri oli selvasti suurin ja vahvin. Mutta esim. Jodlin 'bunkkeri' ei ollut mikaan bunkkeri vaan lahinna 'sadekatos". Operaatiopaallikko oli suojattu paljon heikommin kuin tietoliikennekeskus. Eli ilmeisesti Aatu ajatteli tarvitsevansa tietoja kaikissa olosuhteissa, mutta Jodl ei ollut niin kovin tarkea!

  VastaaPoista
 5. Yhteensopivuutta tämäkin: suomen kieli tuntuu sopivan natsimuisteluihin selvästi paremmin kuin ruotsin kieli.

  Helppo oli natsien tänne tulla. Kaikki oli vanhastaan yhteensopivaa, etenkin herrojen teräsnyrkit silkkihansikkaassa.

  VastaaPoista
 6. Hitlerin suhteen kiikarikiväärimies olisi tuskin auttanut, koska hänen reittejään ja aikataulujaan ei kerrottu kuten Kennedyn. Piti siis päästä lähietäisyydelle eikä sellaiseen ollut myöhäisvaiheessa mahdollisuutta kuin harvalla.

  Mutta salamurha ei riittänyt, vaan samaan aikaan piti järjestää vallankaappaus. Ei ollut aivan yksinkertainen asia järjestää joukkoja tähän ilman, että se herätti huomiota ja epäilystä.

  VastaaPoista
 7. Hei Kemppinen, ota alleviivaus pois!

  (Tämä ei ole julkaistavaksi.)

  VastaaPoista
 8. Oliko Simo Häyhä jotain sukua ON Juha Häyhälle, tai siis toisinpäin?

  Miksi muuten käytetään samaa SALAmurha? Kokemuksen mukaan tavallistakaan murhaa ei kovin julkisesti suoriteta.

  VastaaPoista
 9. Eikös tämä ole jo totalitaarinen maailma, kun suuri prosentti ihmiskunnasta kantaa kuin työmuurahaiset kortta Bill Gatesin kekoon? Esimerkiksi ja mitä muuta vastaavaa?

  VastaaPoista
 10. JK: "Jälkiviisauden harmaassa valossa näiden henkilöiden nitistäminen ajoissa olisi merkinnyt todella paljon, myös ihmishenkinä laskettuna."

  Näinhän sitä on tapana ajatella.

  Olen aina ollut sitä mieltä, että tuollainen ajattelu on älytöntä, naurettavaa ja lapsellista. Sota ei yhtä miestä kaipaa, ei edes johtajaa.

  Mutta luettuani nyt Maon elämäkertaa, tuo typeränä pitämä ajatus tunki kummasti mieleen... Että olisiko se sittenkin totta?

  Mutta ei se ole. Akkain ajatuksia.

  Montako ihmishenkeä nuoremman Bushin tappaminen olisi säästänyt?

  VastaaPoista
 11. Jäänyt kuvan linkki auki.

  VastaaPoista
 12. "Teknisesti ylivoimainen kohde" ei useinkaan ole mikään normaali miehitysarmeija vaan on lukumäärältään pieni. Tietyin osin tilanne on kuin poliisilla - jos tarpeeksi iso osa kansaa kapinoi, se on voimaton. Tietenkään vihollisarmeijalla ei ole tappamisen suhteen mitään vaikeuksia, joten uhrautumishalua vaaditaan aika paljon enemmän.

  VastaaPoista
 13. Suomalaisille kiväärimiehille oli jatkosodan aikana tuttu kehotus ampua vihollista vatsaan.Ei tapa heti ja sitoo lääkintämiehiä.

  VastaaPoista
 14. Tarkka-ampuja Arvi Päätalo ei halunnut asiasta leveillä, pikemminkin päinvastoin.

  "Puna-armeijan parhaimmillakin joukoilla oli sellainen piirre, että jos aliluutnantti ammuttiin, muu porukka jäi seisoskelemaan ja odottamaa seuraavia käskyjä." Näin oli Ville Tikkasen mukaan jopa siviilikohteisiin iskeneillä desanteilla. Kun johtaja oli poissa pelissä, niin toiminta lamaantui.

  Mutta jos Hitlerin seuraajaksi olisi tullut vaikkapa Himmler, niin meininki olisi tuskin muuttunut sen inhimillisemmäksi. Stalinilla oli maan sisäisissä vainoissa varmaan henkilökohtaisempi ote, mutta ainakin Trotski olisi ollut jopa innokkaampi bolsevismin levittäjä
  ulkomaille.

  Ei sota yhtä miestä kaipaa eikä yksi salamurha ratkaise asioita.

  VastaaPoista
 15. "Kyllä talvisodassa miehet tiesivät, mitä Stalin oli suunnitellut vaimoille ja tyttärille osaksi..."

  Ja nuorimpien äidit...

  Kun lukee nuorten miesasia-aktivistien nettisivuja, ei halu puolustaa suomalaista naista oikein ase kädessä ole kovin korkea enää. Samaanhan on viitannut joku kirjailijakin. (Oliko Reijo Mäki?)

  VastaaPoista
 16. "Kyllä talvisodassa miehet tiesivät, mitä Stalin oli suunnitellut vaimoille ja tyttärille osaksi..."

  Ja nuorimpien äidit...

  Kun lukee nuorten miesasia-aktivistien nettisivuja, ei halu puolustaa suomalaista naista oikein ase kädessä ole kovin korkea enää. Samaanhan on viitannut joku kirjailijakin. (Oliko Reijo Mäki?)

  VastaaPoista
 17. Luin juuri Anthony Beevorin Normandia-kirjan, jossa mainittiin myös Hitlerin murhaidea. Kirjan mukaan liittoutuneet harkitsivat salamurhaa, mutta tulivat siihen tulokseen, että Hitler kannatti pitää johdossa, koska hän möhli niin paljon.

  Pommiyrityksestä oli erimielisyyttä Saksan sodanjohdossa - heidän mielestään Stauffenberg toimi väärin, koska jätti pommin ja poistui. Tosiupseeri olisi ampunut pistoolilla läheltä ja ottanut seuraukset vastaan.

  Pariisin vapautuksen yhteydessä du Gaulle meni Notre Dameen. Ammuskeltiin kirkon sisällä ja ulkona. Du Gaullen seurue otti maihin kirkon käytävällä, paitsi du Gaulle, joka käveli alttarille koko huomattavassa pituudessaan.

  VastaaPoista
 18. Nykyinen media-aikakausi suo mahdollisuudet salamurhiin median välityksellä. Maineen tappaminen käy helposti.
  Saddam salamurhattiin, koska hänellä oli takataskuissaan atomiaseita uhaten koko maailmaa.

  Lainaus:
  Lähi-Idässä on käynyt ilmi, että teknisesti ylivoimainen kohde eli vihollinen on hyvinkin haavoittuva.

  Lähi-Idässä teknisesti ylivoimainen "uhri" salamurhaa jatkuvasti arabitaistelijoita lennokein ja ohjuksin. Ovathan Israel ja USA asettaneet itsensä jatkuvaan uhrivalmiuteen.


  Oliko pommia? Kenties pommia ei ollutkaan.

  VastaaPoista
 19. LeenaN:aa nayttaa kyrsivan nama valistavetajat, verenimijat, rahan kuppaajat jne. Sisaltyykohan viestiin ajatus tarpeesta sala-(tai tarkka-)ampua kaikki industrialistit, maahantuojat, kauppiaat jne? -- Semmoisella Gatesin hyodykkeella esim. googlaamalla vois loytaa, mita
  tatalitarismi tarkoittaa.

  VastaaPoista
 20. On tää Kemppisen blogi tosi jännä!

  Maailmalla ja Suomessa tapahtuu juuri parhaillaan vaikka kuinka mielenkiintoisia asioita, mutta Kemppisen blogissa pohditaan aina vaan - siltä ainakin tuntuu - viime sotiemme hävittäjälentäjien vaiheita ja sitä, miksi Hitlerin salamurhaaminen ei sitten onnistunutkaan.

  Tärkeää tuntuu olevan myös selvittää, onko oikeusneuvos Juha Häyhä kenties jotain sukua maamme etevimmälle sala-ampujallemme Simo Häyhälle.

  Lisää tällaista!

  VastaaPoista
 21. Mikä tietotekniikan nero tätä blogia oikein pitää?

  VastaaPoista
 22. Tuli vaan mieleen että tiedonkulku
  jo 1900-luvun alussa oli nopeaa sillä Oysseuksessa joku sanoo suurinpiirtein että joku näyttää siltä kuin olisi murhannut Suomen kenraalikuvernöörin...Lennätintieto oli siis nopeasti perillä esimerkiksi Dublinissa...(Ymmärtääkseni Joyce tarkisti yksityiskohdat...)

  VastaaPoista
 23. Kemppinen on nero; captain Nero.

  Ohjaa laivaa tällä hetkellä ainakin - tietoteknistä ja teknistä ja tietoista ja vaikka mitä.

  VastaaPoista
 24. Minusta on hyvä, ettei Kemppinen ole päivänpolitiikassa, tai -mediassa blogissaan lainkaan liiaksi mukana. Uutisia näistä ajankohtaisuuksista löytyy tarpeeksi muualtakin.

  Kemppinen osaa laittaa aivonystyrät liikkeelle ja saada lukijan hankkimaan lisätietoja asioista. Aina on jokin yhdistävä tekijä ja/tai pienin yhteinen nimittäjä mukana. Siksi tämä blogi tätä lukijaa kiinnostaa.

  Mette:

  Mulla on noista kolmesta kertomastasi asiasta hieman erilainen kuva tapahtuneista ja kirjoitetusta.

  VastaaPoista
 25. Jyrki V - on tämä Kemppinen aika äijä, kun sai samana päivänä TVn pääuutisetkin puhumaan Hitleristä!

  Joku engelsmanni oli kirjoittanut - tilauksesta varmaan - tuhatsivuisen kirjankin Hitleristä. Ja pohti haastattelussa tämän salamurhaa...

  Mitä muuta mielenkiintoista Suomessa tänään tapahtuikaan? Ai niin... vaalirahajupakka... krrooohhh...

  VastaaPoista
 26. Tapsa P

  Näin tuon tv:n uutispätkän, jossa kirjan tekijä Kerschaw esitteli uutta Hitler-kirjaansa. Jutun lopuksi toimittaja totesi, että kirjassa ei ollut varsinaisesti mitään uutta!

  Sen pituinen se!

  TV 2:n Ajankohtaisessa kakkosessa tuli sen sijaan tosi mielenkiintoinen juttu Mikko Kallionpää -nimisestä, nyt 94 -vuotiaasta entisestä rajavartiosotilaasta, joka ampui talvisodan ensimmäisen laukauksen jo tuntia ennen sodan virallista alkamista Lieksassa ja surmasi laukauksellaan "kohti juosseen" venäläissotilaan. Mikko oli edelleen täysissä ruumiin ja sielun voimissa ja esitteli metsässä paikankin, jossa tuo "varaslähtö" sotaan tapahtui.

  Tällaisista tapauksista mie tykkään! Minusta Mikko pitäisi kutsua Linnan itsenäisyyspäiväjuhliin 6.12.

  VastaaPoista
 27. Mette kirjoitti: "Pommiyrityksestä oli erimielisyyttä Saksan sodanjohdossa - heidän mielestään Stauffenberg toimi väärin, koska jätti pommin ja poistui. Tosiupseeri olisi ampunut pistoolilla läheltä ja ottanut seuraukset vastaan."

  Mutta kun idea oli nimenomaan, ettei Hitlerin murha riitä vaan pitää tehdä myös vallankappaus. Ja Stauffenbergilla oli avainrooli molemmissa hankkeissa.

  Seuraukset Srauffenberg nimenomaan otti vastaan, hänet teloitettiin heti, kun vallankapppaus oli epäonnistunut. Muut sentään saivat "oikeudenkäynnin".

  Murha+itsemurha-kombinaatiota oli kyllä yritetty 1943. Hitlerin piti tulla näyttelyyn tutustumaan uusiin univormuihin. Silloisen murhaajakandiaatin piti esitellä univormu, ja sen alla hänellä oli räjähdysaine. Mutta Hitlerpä vain piipahti näyttelyssä - ja epäonnistuneelle murahajalle tuli kiire purkamaan räjähdysaine päältään.

  VastaaPoista
 28. "Eikös tämä ole jo totalitaarinen maailma, kun suuri prosentti ihmiskunnasta kantaa kuin työmuurahaiset kortta Bill Gatesin kekoon? Esimerkiksi ja mitä muuta vastaavaa?"

  Ööö... Kantaa kortta Bill Gatesin kekoon??

  Minä itse kun luulin, että terve talous on kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Terveeseen talouteen liittyy oleellisesti yrittäminen, menestyvät yritykset ja niiden työntekijät. Pitää kait olla tulosta, tuloa ja palkkaa mitä verottaa?

  Leena on ehkä löytänyt Sammon tai sitten sen kuuluisan rahaseinän, jonka avulla kontanttia tulee kaikille, notta pois alta.

  Itse en tiedä taloudesta mitään; kunhan kirjoitan vaan.

  Leenan analyyttisen kommentin kautta olisi mukava kuulla Kemppisen kommentit Antti Tuurin kirjoituksesta, jossa kirjailija kaatoi suomalaisten metsäyhtiöitten rahanvaihtajien pöydät ja ajoi heidät ruoskalla ulos moraalin temppelistä.

  Onko kilpailu kansainvälisillä markkinoilla niin kovaa, ettei yrityksillä ole enää varaa olla moraalisia?

  (Ja Jyrki, äläs tyrki, vaan kirjoitas itse miehinen blogikirjoitus täynnä asiaa ja aivoituksia.)

  VastaaPoista
 29. At Omnia: - tietääkseni Juha Häyhä on hyvinkin läheistä sukua tarkka-ampuja Simo Häyhälle. Olen tietelvinäni siitä, että sukukirjan mukaan Häyhät ja Kemppiset ovat aina joskus avioituneet keskenään, samoilta kyliltä kun ovat. Kuten olen kertonut, Kemppinen-niminen talo jäi pari sataa metriä rajan taakse. Kylä on Rautjärven Ilmee - alkujaan siis Hiitolaa.

  Oma sukuhaarani lähti Ilmeeltä Pietarin lähistölle 1800-luvun alussa.

  VastaaPoista
 30. Hitleriä ei enää saada hengiltä, hän on kuollut, mutta opimmeko mitään?

  Voidaanko yhteiskuntaamme pitää sivistysvaltiona silloin kun kouluja ja kirjastoja suljetaan vedoten "lamaan", vaikka aivan toisissa taloudellisissa oloissa ne on pykätty pystyyn ja pidetty myös pystyssä. Mitä voimme sanoa tuleville polville nykyisistä ratkaisuista? Mitä tästä toiminnasta, näistä ratkaisuista joita nyt tehdään, seuraa?

  Kun hyvinvoiva keskiluokka koki elämänsä uhatuksi 30-luvun Saksassa, he ryhtyivät kannattamaan Hitlerin luomaa arvomaailmaa ja ihmiskuvaa. Se oli fasismin nousulle tärkeä kohta. Keskiluokka on nyt uhan alainen, he joutuvat maksumiehiksi ja viha tästä traumasta kohdistuu helposti silloin heikompiin.

  On hyvä, että olet rinnastanut fasismin ja ne näkemykset sekä arvomaailmat jotka ovat nousseet pintaan, yleiseen keskusteluun.

  Sellaisenkin ajatuksen voi esittää, että olemme jo ohittaneet ”esi-fasistisen” vaiheen, ja että olemme jo pidemmällä fasistisen ihmiskuvan toteuttamisessa yhteiskunnallisesti.

  VastaaPoista
 31. Ad Omnia:

  TV-uutisissa ollut maininta Ian Kershaw'n kirjasta näkyy saaneen väärän tulkinnan - Hitler-elämäkerrassa ei ole mitään varsinaista uutta verrattuna Ian Kershaw'n aikaisemmin julkaisemiin 16 erillistutkimukseen (kirjaan) ja yli sataan artikkeliin, vaan kysymyksessä on elämäkerta ja yhteenveto elämänikäisestä tutkimustyöstä.

  Kuitenkin esimerkiksi The New York Review of Books (23.10.2008) ylistää kirjoittajaa uusista asioista ja tulkinnoista.

  Kirjoittaja on yksi alan arvostetuimmista, oikeastaan auktoriteetti.

  Kirjoitan tämän lukijoille tiedoksi - Hitler -elämerran julkaiseminen suomeksi on mielestäni suurenmoinen teko ja kerrankin on käännetty juuri oikea kirja. (Oma peruslähteeni on liian laaja.)

  Blogi-trolleille en yleensä viitsi vastata.

  Onhan heistä hupia.

  VastaaPoista
 32. "Blogi-trolleille en yleensä viitsi vastata.

  Onhan heistä hupia."

  No. Olihan tämä nyt kuitenkin jotain. Kiitos tästäkin nyt ja tässä.

  Mutta oli se Tuurin kirjoitus aika kitkerä. Sitä minä vaan.

  VastaaPoista
 33. No, tulihan se sieltä!

  Juha Häyhä on siis "hyvinkin läheistä" sukua Simo Häyhälle! Ja vielä: Kemppiset ja Häyhät ovat samalta kylältä!

  Ehkäpä KKO:n "pääsy" edellyttääkin, että on joko a) kunnostautunut hävittäjälentäjänä (Heimo Lampi) tai b) on sukua hävittäjälentäjälle tai ainakin jollekulle muulle sotasankarille (tässä tapauksessa tark´ampuja SH:lle).

  Asettaisin kuitenkin, Häyhää tai Hitleriä mitenkään aliarvioimatta, omassa "rangijärjestyksessä" mainitsemani Mikko Kallionpään (94) uroteon aika korkealle.

  Catoluksil: en mie kyl pysty kovin sotaisiin blogijuttuihin laisinkaa

  VastaaPoista
 34. Mitä talouteen tulee, valitettavan monelta alan ammattilaiseltakin unohtuu että rahalla ja arvopapereilla itseillään ei ole mitään arvoa, vaan ainoastaan niillä asioilla joihin ne voi vaihtaa.

  Markkinatalous yrittää muuttaa todellisen, kouriintuntuvan talouden - sellaisen mikä koostuu tuotteista ja niitä tarvitsevista ihmisistä - yhteismitalliseksi mikä on sinänsä hyvä tavoite, mutta ne eivät ole sama asia ja muunnos yhdestä toiseen tuo tullessaan häiriötekijän jonka suuruutta on vaikea arvioida. Jos yritys myy ja ostaa takaisin tutkimusosastonsa viiteen kertaan, on rahassa mitattuna saatu aikaan vaikka miten paljon hyvää mutta todellisuudessa ei yhtään mitään.

  VastaaPoista
 35. AD JYRKI VIROLAINEN

  Anmonyymi kirjoitti, etta Kemppisen blogeissa on asiaa ja aivoituksia. Hyvin sanottu- niinhan se on.

  1900 luku (verinen vuosisata) sisaltaa niin monta tarkeaa ja vavahduttavaa kannetta, etta kylla niita sietaa fundeerailla. Olis syyta oppia jotain; ei pelkastaan rekisteroida. Kaiken aikaa tulee mielenkiintoista tietoa lisaa. Uusia kirjoja ja arkistojakin on yllattavan hyvin avautunut muuttaen vanhoja selityksia.

  Lisaksi Kemppisen blogissa voi opetella kirjoittamaan lahimmaista kunnioittaen, korkeintaan pikku satiiria viljellen.

  VastaaPoista
 36. Ad JarMom
  Siteerasin väljästi Anthony Beevorin kirjaa - olisi kiva lukea sinun tiedoistasi.

  Ad Marjo: Beevor kuvaa Normandian rintamalla olleiden upseerien mielipiteitä sellaisina, kuin ne on muistelmissa, päiväkirjoissa ja viesteissä esietty. Luonnollisesti salaiittolaisilla saattoi olla eri päämääriä.

  VastaaPoista
 37. SOTAISET BLOGIJUTUT

  ad. Jyrki Virolainen

  Ei sotaa kasittelevan blogijutun tarvitse olla sotainen; pain vastoin! Riippuu tietysti myos vastaanottajan 'laitteista'!
  Minun sieluni ei ole rekisteroinyt Kemppisen juttuja sotaisiksi; jokunen kommentti on hieman ehka ollut sita.--Niinhan se keskustelu menee--

  Eihan sotaa koskevat asiat valttamatta kosketa, jos perheessa ei ole ollut 1912-1925 syntyneita poikia, eika rintamalta ole tuotu kotiin arkkuja haudattavaksi, ja jos muutenkin perhe on paassyt vain materian menetyksilla siita kaikesta kauheasta mita tapahtui 1939-1944. Vahan sama koskee vuotta 1918.

  Mutta on sita vastapainoksi sellaistakin Karjalan kansaa, jotka sota-asiat lujasti liikuttaa.

  VastaaPoista
 38. Eikös Jyräys Virolaisen mielestä tappajilta pitäisi ottaa ase pois? Tätähän hän on läkyttänyt blogissaan koko ajan.

  Miksi nimismies ei ottanut Mikko Kallionpäältä asetta pois vaikka häntä ja muita oli selvästi neuvottu että ampua ei saa?

  VastaaPoista
 39. Kun täällä merkittävistä isänmaallisista sukulaisuussuhteista puhutaan, niin täytyypä tällaisenkin miehen... niin minun kuin Leppäsen Preetinkin... yrittää parastani:

  Tätini oli kuulopuheiden mukaan kuulun hyrynsalmelaisen etappimiehen Halla-Ukon jalkavaimo!

  Perkele, parempaan en pysty.

  VastaaPoista
 40. "...surmasi laukauksellaan "kohti juosseen" venäläissotilaan."

  Ettei vaan kyse ollut pakolla puna-armeijaan otetusta heimoveljestä, joka yritti paeta kansojen vankilasta?

  Ampuiko "venäläinen" ensin?

  Juoksemallahan pronssisoturikin - virolainen painin maailmanmestari - jatkosodassa suomalaisasemiin pakeni. Ja huusi hädissään, että "Älkää ampuko, ollaan Viron poikia!"

  Suomalaiset kuulivat, että "pirun poikia", mutta ampuivat onneksi ohi.

  VastaaPoista
 41. No, mutta Catulux ja Homo Garrulus ... noin otatte nokkiinne, turhaan (hyviä, luovia kirjoituksianne ajatellen).
  mistä tietää, mutta eiköhän isäntä K vetäissyt nyt porot tosta tietoteknisen pätevyytensä tiijustelusta tms..

  VastaaPoista
 42. "Kun lukee nuorten miesasia-aktivistien nettisivuja, ei halu puolustaa suomalaista naista oikein ase kädessä ole kovin korkea enää."
  Kun on kevään kuunnellut feministiaktivisti Anne Moilasen YLE 1 juontamaa "Tulta munille" ohjelmaa, voi vain todeta, että puolustakoot itse.

  VastaaPoista
 43. "Näin tuon tv:n uutispätkän, jossa kirjan tekijä Kerschaw esitteli uutta Hitler-kirjaansa. Jutun lopuksi toimittaja totesi, että kirjassa ei ollut varsinaisesti mitään uutta!"
  Kieltämättä tuli ambivalentti olo kun Kerschaw kysyttäessä, mitä tämä haluaisi kysyä Hitleriltä vastasi, että syytä tämän patologiseen juutalaisvihaan. Kerschawin oma tehtävähän olisi ollut tämä selittää mittavassa teoksessaan!
  Jatka vaan Jukka K. samalla humaanilla blogi-linjalla, jonka lukemisen jälkeen ei ole likainen vaan virkistynyt olo.

  VastaaPoista
 44. metelle:

  Luin juuri Anthony Beevorin Normandia-kirjan, jossa mainittiin myös Hitlerin murhaidea. Kirjan mukaan liittoutuneet harkitsivat salamurhaa, mutta tulivat siihen tulokseen, että Hitler kannatti pitää johdossa, koska hän möhli niin paljon.

  Vasta kun II-Maailmansodan vaikuttajien arkistot avautuvat on tuo vain jonkinlainen mietelmä tai vanhojen muistikuvien vääristymä tuon ajan muistelijoilta.

  Pommiyrityksestä oli erimielisyyttä Saksan sodanjohdossa - heidän mielestään Stauffenberg toimi väärin, koska jätti pommin ja poistui. Tosiupseeri olisi ampunut pistoolilla läheltä ja ottanut seuraukset vastaan.

  Mikä lienee tämä Saksan sodanjohto? En kyllä muista ketkä Valkyyriaan osallistuneista olisivat kannattaneet "pistoolia", kun kerran pommi bunkkerissa olisi tappanut kaikki suunnitellut osallistujat kerralla. Stauffia todella tarvittiin jälkeisissä.

  Lomamatka Valkyrian tapahtumapaikoille

  Pariisin vapautuksen yhteydessä du Gaulle meni Notre Dameen. Ammuskeltiin kirkon sisällä ja ulkona. Du Gaullen seurue otti maihin kirkon käytävällä, paitsi du Gaulle, joka käveli alttarille koko huomattavassa pituudessaan.

  Mulla voi olla vääriä lähteitä, mutta kirkon sisällä ei kai ammuttu, eikä kukaan vetänyt maihin kirkon käytävillä. Youtubesta en enää löytänyt ko. videota, muita samalta alueelta kylläkin.

  VastaaPoista
 45. Olen yhden anonyymin kanssa samaa mieltä.

  Kerschaw todellakin esitellessään Hitler-kirjaansa mainitsi kaksi mieltään EDELLEEN askarruttavaa kohtaa:

  - mihin perustui Hitlerin juutalaisviha?
  - miten sivistynyt kansa seurasi psykopaattia kuin lammaslauma?

  Juuri noista syistä halusin Kerschawin kirjan lukea. Mutta se on siis turhaa? No, luen silti.

  Onko Kerschaw muuten historoitsija vai psykologi? Yleensä kun historoitsija tulkitsee ihmismieltä ja käyttäytymistä, se menee yhtä rytisten metsään kuin käräjätuomareillakin.

  Kyökkipsykologia on kyökkipsykologiaa leivättömänkin pöydän ääressä.

  VastaaPoista
 46. AMMU ALAVATSAAN

  Talla kivaarimiehen ampumisohjeella on todellinen taustakin: alavatsaan ampumalla saadaan aikaan haavashokki, joka tekee tasta alueesta varmimman
  "tappoalueen" (sanoi Uuno Tarkki,
  joka osasi myos ampua).

  VastaaPoista
 47. Tapsa P kirjoitti...
  Kyökkipsykologia on kyökkipsykologiaa leivättömänkin pöydän ääressä.
  He kutsuvat sitä "yleiseksi elämänkokemukseksi" - useinkin se tarkoittaa vähän kummia kausaalisuuksia ja näkökulmia.

  Turun hovioikeus on vapauttanut kaikki 2000-luvulla Ahvenanmaalla seksuaalirikoksista tuomitut, ja tuomiostaan hovioikeuteen valittaneet henkilöt, ilmenee Nya Ålandin julkaisemasta, Ahvenanmaan maakunnansyyttäjä Jens-Erik Buddin laatimasta tilastosta.
  Sama suunta Itä-Suomessa, tunnetummin, vaikka tilastot eivät aivan yksiselitteisiä olekaan.

  Päät nyökkää kun HO:ssa luetaan valituksia Monty Python -tyyliin: "Emme ole olleet sängyssä tämän alaikäisen neidon kanssa vaikka olemmekin olleet alasti ilman vaatteita saman peiton alla. Sänky on turhan leimaava sana yhteistä tunnusteluhetkeä kuvaamaan."

  VastaaPoista
 48. Toveri rh. Yhteisen aatteemme nimissä ja veljinä.

  Tämän vuoksi:

  C: "Onko kilpailu kansainvälisillä markkinoilla niin kovaa, ettei yrityksillä ole enää varaa olla moraalisia?"

  JK:
  "Blogi-trolleille en yleensä viitsi vastata."

  Taustalla siis hieman logiikkaa.
  Syy-seuraus. Kysymys ja vastaus.

  Mutta jatketaan veli-rh.

  Luultavasti emme ole vaihtamassa maailmankatsomuksia. Se ei kuitenkaan sulje pois ajatuksien vaihtoa täällä Kemppisen kansakoulussa.

  Sivistyssanoja en osaa kunnolla; joten viestin perille menon varmistamiseksi olisi kovasti suotavaa, ettei niitä käytettäisi niin hirveästi.

  Elleivät ne ole itsetarkoitus kommenteissa ja blogeissa.

  VastaaPoista
 49. Rh:
  Kiitos luovuuden kiittelystä; olen sekopää mutta se käy päinsä Kemppisen luona ja ilo on sekoittaa pakkaa ettei MustaPekka jää kotisuomeen.

  VastaaPoista
 50. Mahtaakohan yllä esitetyille Suomen armeijan ohjeelle ampua vatsaan saatika sitten alavatsaan löytyä pohjaa tahi lähdettä? Vai onko se vain Tuntemattomansa lukeneiden ("Tähtäin vyön kohdalle, se on paras") tai katsoneiden "Tähtäin vyön alle, ei ne ihmistä kummempia ole") wannabe-Koskeloiden, -Rokkien ja -Määttien ylitulkintaa?

  PS venäläinen sotahistorian tutkija piti suomalaisissa sotaelokuvissa esiintyvää käskyä tähdätä vihollisen sukuelimiin selvänä osoituksesta suomalaisten erityisestä raakuudesta, jota nämä eivät edes ymmärtäneet tajuta.
  Mitenköhän vanha huuto "Tulta munille!" muuten mahtaaa olla?

  VastaaPoista