Sivun näyttöjä yhteensä

6. syyskuuta 2009

Ikävät totuudetJoskus harvoin eli noin kerran päivässä käyn läpi itsestään selviä tosiasioita, joita opetan muillekin. Ne kun eivät välttämättä ole itsestään selviä eivätkä edes selviä.

Googlailu…

Olen edelleen sitä mieltä, että se on pätevä ja suorastaan loistelias keino tarkistaa ja hankkia tietoja, mutta välillä suren, kauanko kestää, ennen kuin verkkkolukutaito kohenee nykyisestä. Googlesta löytynyt tai Wikipediassa esitetty tieto kun ei asetu yhteyksiinsä.

Esimerkki molemmista. En onnistunut löytämään verkosta aineksia kokonaisukuvaan, kun lähdin tarkastamaan hyvin arvovaltaisessa ja hyvin uudessa kirjassa, Richard J. Evans, The Coming of Reich, The Third Reich in Power, The Third Reich at War (Penguin Books, 3 nidettä, 600 + 900 + 900 sivua) olevaa tietoa. Kirjoittaja on Cambridgen yliopiston uuden ajan historian professori.

Lähes jokainen meistä osaa selittää, että Suomen ilmavoimien ja kunniamerkkien, siis Vapauden Ristin hakaristi tuli meillä käyttöön ennen kuin Hitleristä oli kuultukaan ja siis ennen kuin natseista tuli poliittinen voima ja puolue. Samalla meillä on tapana mainita, että kysymyksessä on ikivanha onnen merkki, jota tavataan kaikkina aikoina kaikkialla maapallolla.

Suomen ilmavoimille tuo merkki tuli tänne 1918 lentokoneen lahjoittaneen ruotsalaisen kreivi Eric von Rosenin lentokoneessa. Hän oli maalannut jo kauan käyttämänsä onnen merkin tai puumerkin lentokoneen siipiin. Hän oli käyttänyt sitä jo pitkään.

Tarkemmin hakien verkosta löytyy tieto, että hakaristiä käytettiin eri yhteyksissä Saksassa jo 1900-luvun alussa mutta ilman poliittisia merkityksiä.

Kreivi von Rosenista tuli Hermann Göringin lanko. Göring näki hakaristin ja tulevan vaimonsa ensimmäisen kerran von Rosenin kartanossa vuonna 1920 ja kiinnostui suuresti molemmista.

Kreivistä tuli hyvin näkyvä ja hyvin pidäkkeetön Hitlerin ja natsismin kannattaja. Hän kuului Ruotsissa vuodesta 1933 toimineeseen natsipuolueeseen.

Sitä en tiedä, tuliko hän toisiin ajatuksiin. Hän kuoli 1948.

Ruotsissa oli koko joukko suurmiehiä, jotka olivat natsien kannattajia ja läheisiä ystäviä. Yksi heistä oli tutkimusmatkailija Sven Hedin.

Asiaa ei yleensä pidetä Ruotsissa maininnan arvoisena.

Hakaristilippua liehutti linnastaan Evansin mukaan okkultismiin innostunut Lanz von Liebenfels kotona Itävallassa 1907. Sitä käytti ahkerasti julkaisuissaan isänmaallisista salaseuroista innostunut Alfred Schuler. Tiedetään varmasti, että Hitler oli erittäin hyvin selvillä asiasta.

Hakaristi symboloi näille varhaisille sekopäille ”arjalaisuutta” eli alkuintialaista rotupuhtautta. Sen yhteys ajatukseen germaaneista kehittyneimpänä ja siten hallitsemiseen ja alistamiseen oikeutettuna rotuna oli olemassa 20 vuotta ennen meidän suomalaisten merkkejämme. Siis yhteys oli olemassa niille, joilla oli kykyä nähdä yhteyksiä.

Siis suomalainen selitys on ns. valkoinen valhe. Valkoiseksi sen tekee mielestäni se, että näitä asioita ei juurikaan tiedetty eikä tiedetä. Gallen-Kallelan osuus (hän suunnitteli kunniamerkit) ja Mannerheimin hyväksyminen eivät valitettavasti todista, että merkki ei olisi assosioitunut äärioikeistoon.

En sano mitään Mannerheimista, mutta eräät hänen lähimmistä miehistään kuten Kai Donner olivat Suomen oloissa äärioikeistolaisia ja eräät demokratian vastustajia. Tämä ei ole sama asia kuin natsismin kannattaminen. Kai Donnerkin kuoli 1935.

Akateemikko Matti Kuusi on kertonut uskottavasti, miten häneltä meni ennen talvisotaa maku natsismiin. Ylioppilaskunnan edustajana Saksassa hän sai hepulin, kun saksalaiset aateveljet valittelivat, että ruotsalaiset ja siis myös suomenruotsalaiset ovat rodullisesti esikuvallista herrakansaa, kun taas suomalaiset ovat varmaan mukavia ihmisiä, mutta valitettavasti mongoleja tai muita ali-ihmisiä.

Tästä asiasta ei ole Suomessa paljon hiiskuttu – Akateemisen Karjala-Seuran ja Isänmaallisen kansanliikkeen suhteesta natsien rotuoppiin ja varsinkin tuohon ajattelutapaan perustuvaan tapaan surmata rodullisesti tai terveydellisesti vähäarvoiset (minderwertige) ihmiset.

Luulen tietäväni, että rotuhygienia ja rodun parantaminen eli eugeniikka nauttivat tiettyä suosiota tietyissä suomalaisissa lääkäripiireissä. Ruotsissa tämä pyykki on pesty. Suomessa on vain sivuttu ohimennen sterilointeja ja kastraatioita, joita tehtiin runsaasti.

Ryssävihan tunnustamista rasismiksi – sitä se nimenomaan oli – en muista harrastetun. Asia ei tule toiseksi siitä, että meillä oli ja saimme lisää syytä vieroksua venäläisiä. ”Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi” on esimerkiksi kelpaava rasistinen lause ja siihen sisältyy koko tuon aatteen kaameus – ihminen tai ihmisryhmä on jotenkin viallinen syystä jolle hän itse ei mahda mitään.

Älkääkä, lukijat, sekoittako tätä kansanvihaan. Kai ruotsalaista lakataan vihaamasta, jos tämä tekee parannuksen ja opettelee sujuvaa suomea?

Ja ettei tarvitse puhua hulluja, en todellakaan väitä, että Suomen ilmavoimat olisi ollut fasistinen järjestö tai siihen kuuluneet Saksaan kallellaan. Mutta sitä ei pidä ihmetellä, jos joku ulkomaalainen sai sen käsityksen, että kysymyksessä on jonkinlainen apujärjestö.

45 kommenttia:

 1. "siis myös ruotsinsuomalaiset ovat rodullisesti esikuvallista herrakansaa,"

  Pidän perin merkillisenä, että edes kokeneet, kieltä tuntevat kirjoittajat eivät osaa kirjoittaa tuota kansanryhmää oikein. Olettaen tietenkin, että Kemppinen tarkoittaa suomenruotsalaisia.

  Kyseessä on paha virhe, niin paha, että se voi jopa sotkea asiallisen artikkelin koska käsite on täysin väärää tarkoittava.

  Eipä silleen. On akateemisessa opinnäytteessä nähty sellainenkin asia kuin afrikanamerikkalainen. En usko että kirjoittaja tarkoitti Hatari!-elokuvassa olevaa suurta valkoista metsästäjää.

  Juuri nyt teksti-tv:ssä kirjoitetaan Suomen katolisten saaneen uuden piispan. Kyllä se termi on edelleen katolilaisten.

  Ilmeikästä ja rikasta kieltä saa kyllä käyttää, mutta miksi käsitteitä pitää sotkea ja tehdä omia sääntöjä tai jättää noudattamatta vakiintunutta sanastoa?

  VastaaPoista
 2. Hakaristilässytys on melko turhaa: kiinalaiset eivät todellakaan aio luopua siitä tai muuttaa sen perinteistä merkitystä.

  VastaaPoista
 3. Vai käänsikö Hitler hakaristin svastikan pelikuvaksi ja kärjellään seisovaksi. Joten svastikan käyttö ei ilmiöisi lainkaan natsien symboliikkaa.

  VastaaPoista
 4. Ad Kyllästynyt - olen pahoillani. Kysymys ei ole sen kummemmasta kuin kirjoitusvirheestä, jonka vastoin käytäntöäni korjasin kommenttisi johdosta.

  Vastaus kysymykseesi on ainakin minun tapauksessani huolimattomuudesta.

  Tämä ei ole lieventävä asianhaara, mutta olen tottunut tarkastamaan kirjoittamani tehtyäni välillä muuta. Blogit valmistuvat useimmiten juuri ennen puolta yötä.

  Jos katsot tarkoin, tekstini vilisee myös kirjoitus- ja asiavirheitä.

  Valitan.

  Osaan kirjoittaa myös virheettömästi, mutta se on ajankäyttöä ajatellen ylivoimainen urakka. Siksi toivoisin, että näihin teksteihin suhtauduttaisiin kuin kirjeisiin - eräänlaisina luonnoksina tai beta-versioina.

  VastaaPoista
 5. Olisikin parempi hyvällä käyttää termiä 'ruotsinkieliset suomalaiset', koskapa juuri tuo objekti niin hirveän usein joutuu huolimattomuuden kohteeksi.

  NB Taisi tulla anno dazumal valittua vähän liian yleinen nimimerkki: en ole sama 'Kyllästynyt' kuin asiasta alunperin huomauttanut.

  VastaaPoista
 6. AD Kyllästynyt et alii: - nyt kun npääsimme tukevasti asian viereen, kieltäydyn sekaantumasta kielenhuollon varjolla tunneasioihin.

  Kaunialan sotavammasairaalassa eräs hyvin vanha potilas sanoo Suomessa syntyneelle maahanmuuttajaperheen jälkeläiselle:"Tulepa sinä neekerityttö vähän nostamaan..."

  Kaikkien pokka pitää.

  Minun puolestani kieliryhmät ja kansat saavat käyttää itsestään mitä tahansa nimeä. Minua huvittaa tutkiskella, milloin hämäläisistä tuli suomalaisia, mutta tuskastuttaa onneksi haudattu väittely sanoista "finne" ja "finländare".

  Olen tästä kirjoittanut usein. Hyvin monet kansanryhmien ja valtioiden nimet tarkoittavat alkujaan ihmistä tai jotain osaa tuosta valtiosta (kuten Saksa, Ranska, Englanti).

  VastaaPoista
 7. Oikeastaan tämä kommentti liippaa enemmän eilistä bloggausta kulttuuripolitiikan hitaista muutoksista:

  Kansakunnan kerma sitoutettiin v.2002 käytännössä viimeiseen mieheen tukemaan Sitran Suomi 2015 -ohjelman tavoitetta "Suomi on vuonna 2010 kolmen menestyneimmän kansakunnan joukossa"

  Maailmanvalloituskursseja pidettiin mm. Washingtonissa, Berliinissä ja Pekingissä. Mukana olivat pääministeri Lipposen henkilökohtaisen kutsukirjeen saaneina mm. piispat Paarma ja Huovinen sekä isä Leo, kenraalit Kaskeala ja Puheloinen, päätoimittajat Janne Virkkunen ja Tapani Ruokanen, poliitikot Esko Aho, Matti Vanhanen ja Eero Heinäluoma, virkamiehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen jne, jne.

  Sen sijaan Björn Wahlroosia, kuten muutakaan ns. Hankenin koulukuntaa ei yhtä poikkeusta lukuunottamatta (rehtori Marianne Stenius)ollut kutsuttu mukaan. He saattoivatkin asevelvolisuudesta vapautettuina keskittyä optio- ja bonusrakennelmien kehittelyyn.

  Mikä siis on muuttunut vuodesta 1975? Ainakin se että silloin hallinnon keskeisen taustavaikuttajan nimi oli Bror Wahlroos.

  VastaaPoista
 8. RUOTSINSUOMALAISET JNE

  Ei kai kukaan tosissaan vaita, etta ruotsinsuomalaiset ja suomeruotsalaiset voisvat jotenkin sekaantua kasitteina noin yleisemminkin? -- Onko jossain pain Suomea alue, missa nama 'tippaavat' sotkeentumaan?

  Minulle Kemppisen selitys on taysin hyvaksyttava. Ei tata asiaa
  mielestani kukaan sotke! Vai sotkeeko? Jopa Boråsissa tama
  asia oli 1970 luvulla selva.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittelin viime vuonna saksalaisesta sotakirjasta:
  http://kariav-annat.blogspot.com/2008/04/sota-ja-kirja.html

  Isäni kertoi Sinimustiin kuulumisessa olleen se hyöty, että sotaväkeen mennessä tukkaa ei leikattu ihan klaniksi, kun vilautti takinkäänteen alla olevaa merkkiä.

  VastaaPoista
 10. Siltalan hieman sotkuinen vaitoskirja 'Lapuanliike ja kyyditykset 1930' antaa kuvaa Kai Donnerista, IKL:sta ja AKS:sta.
  Mikaan naista aateista ei jaksanut sytyttaa kuten natsismi Saksassa.
  Ei ollut johtaja-ainestakaan tarjolla, mutta kaipa siina oli jotain muutakin suomalaisten kannalta positiivista!

  Mutta toisaalta ryssanviha ja kommunisminpelko loivat lapi 1930 luvulla vahan samaan tapaan kuin Ruotsissa oli lyonyt itsensa lapi 'vuoden 1812 politiikka' Venajan suuntaan.

  Joku 'suojelus' suomalisilla oli kun ei aivan kaikkiin hullutuksiin lahdetty. Ei lahdetty tuhoamaan Leningradia eika pommittamaan siviilikaupunkeja.

  ---

  Suomalaiset pommarit muuten kunnostautuivat osaltaan sovietin hyokkayskarkien lamauttamisessa yhdessa tykiston kanssa (joint fire). Ei 'tarvinnut' lahtea kayttamaan pommareita siviileja vastaan kuten britit ja sakut tekivat. Nainkohan se menee?

  VastaaPoista
 11. Ad Anonyymi: (Siltala, Lapuan liike) - R. Ahbti kirjoitti merkittäviä itsenäisyyden alkuvaiheen aktivismista. Oikeistoliikkeiden perusteos on Lauri Hyvämäen tutkimus.

  Mannerheimin ikuinen kunnia on poliittinen taju: häntä tahdottiin luultavasti diktaattoriksi 1919 ja 1931. Rahat olisi tarjonnut metsäteollisuus.

  Ei lähtenyt, ei.

  VastaaPoista
 12. Entäs jos hakaristille on olemassa hyvin yksinkertainen selitys. K-G:n piti keksiä jokin uusi variaatio rististä, kaikki muut variantit oli jo varattu.

  Eikö hakaristin asennolla ole todella merkitystä?
  Kun käännät geometriassa "square":ta hieman, niin
  kuvio alkaa muistuttaa "rhombus":ta tai timanttia eli
  kokelaan salmiakkia.

  Sananen Kai Donnerin oikeistolaisuudesta, voin olla väärässä, muuttaa mielestäni Kai Donner liukui vanhetessaan oikealta laidalta kohti poliittista keskustaa, siis kohti Maalaisliitoa!?

  VastaaPoista
 13. AD Anonyymi - suomalaisten pommituksista.

  Tunnetusta syystä olen perehtynyt tähän asiaan enemmän kuin hiukan.

  Kuuterselän torjunnassa pommareille kävi huonosti. Talissa saksalaisten (Kuhlmay) merkitys oli valtava.

  Blenheimit kärsivät hurjia tappioita. Juttelin viimeksi toissa vuonna BL-laivueen vt. komentajan (ev.l. T. Kangas) kanssa, joka kertoi Suomen ilmavoimien roolista Vuosalmella. Terveellistä tietää.

  Viipurinlahden pysäytyksessä ilmavoimien merkitys oli myös suuri - merivoimiemme yritykset eivät tuottaneet tulosta.

  VastaaPoista
 14. OIKOLUKU.

  Kirjoittaessasi Firefoxilla blogia, tai vastatessasi blogiin kommentilla, on siihen Oikolukuohjelma joka alleviivaa virheelliset sanat jo kirjoitettaessa.

  Firefoxin laajennus asentuu täältä:

  Oikoluku

  Löytyy myös englannille ja saksalle ja monelle muulle kielelle.

  VastaaPoista
 15. JK: "...myös suomenruotsalaiset ovat rodullisesti esikuvallista herrakansaa..."

  Tätähän sivuttiin vähän aikaa sitten, ja mainitsin muistaakseni nykytieteenkin melkein siunaavan tämän näkökannan.

  Viittaan siihen tutkimukseen, jonka mukaan länsi- ja itäsuomalaisissa on isohko geneettinen eroavaisuus. Jakolinja taitaa mennä Pähkinäsaaren rauhan rajaa myöten - joka sivumennen sanoen on myös esihistoriallinen rajalinja niiden muinaisten keramiikkakulttuurien välillä. Saamen ja Suomen raja.

  JK: "Ruotsissa tämä pyykki on pesty."

  Siis rotuhygenian pyykkikö? Tämän täytyy olla Kemppisen kieroa huumoria - kysypä keltä tahansa ruotsalaiselta kadunmieheltä, eikä hän ole ikinä mistään tällaisesta kuullutkaan. Ne sterilisointijutut liittyvät johonkin muuhun, johonkin epämääräisiin pahoihin ihmisiin.

  Ruotsalaisethan ovat aina olleet jalomielisiä ja aina oikeassa. Ihan samaan tapaan kuin puna-armeija, joka kuulemma ihan virallisen totuuden mukaan ei ole koskaan hyökännyt kenenkään kimppuun.

  Merkkioppia: Risti on hyvä. Hakaristi on paha. Tähti on hyvä. Punainen tähti on ihanaa nostalgiaa.

  VastaaPoista
 16. IDA:
  kiinalaiset eivät todellakaan aio luopua siitä tai muuttaa sen perinteistä merkitystä.
  ---
  Miksi muuttaisivatkaan, kyseessähän ei heidän mielestään ole sama svastika kuin natseilla.

  VastaaPoista
 17. Kemppinen,
  kiitos tietopaketista! Ja kysymyksistä, joita se herätti:

  Kansanryhmiin kuuluvat varmaan myös esim. siivoojat,vanhukset, katunaiset, köyhät, homot, mustalaiset etc. Mikä oikeus on heitä halveksia? Rasismia?

  Olin mukana keskustelussa, jossa väki hiljeni, kun huomattiin, että muuan siivooja oli tyhjentämässä roskapönttöä.

  -Shhh, odotetaan että tuo menee pois (vilkaisu siivoojan suuntaan).
  -Mitä varten?
  - No nehän levittää juttuja...

  Entä katunaisesta, vai mikä se virallinen nimi on, en tiedä.
  "Sehän on lutka!" (yleinen nainen, portto, huora tms.) Eivätkö he ole ihmisiä hekin? Pitääkö heitä halveksia?

  Köyhät, vammaiset, sorretut? Mitä he ovat?

  Onko Cambridgen professori arvokkaampi ihminen kuin Cambridgen vahtimestari?

  Entä merkkikieli? Risti, hakaristi, plus-merkki, Punainen Risti, Vapauden Risti... Kuka määrittelee niiden arvon? Ja ovatko ne arvokkaita itsessään?

  Vielä yksi suuri asia: tyhmyys.
  Voiko tyhmää halveksia? Miten häneen pitää suhtautua? Ymmärryksellä, vaivautuneella hiljaisuudella vai luontevallla osanotolla? Ajattelemalla: Hän on tyhmä, mutta minkä hän itse sille voi!

  Mahtavatkohan luettelemani asiat kuulua itsestään selvyyksiin?

  VastaaPoista
 18. Mun mielestä asioista pitää puhua niiden omilla nimillä jos kerta niillä on omat nimet:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Swastika

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenruotsalainen

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsinsuomalainen

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Finl%C3%A4ndare

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Finnar

  VastaaPoista
 19. Carlsbergin panimon portilla Kööpenhaminassa seisoo kaksi kiveen hakattua norsua. Norsujen kylkiin satulaliinoihin on hakattu koristeeksi hakaristit. Norsut tulivat sinne satakunta vuotta sitten. - Mitähän kummaa yhteyttä näillä norsuilla ja hakaristeillä on arjalaisuuteen ja tanskalaiseen oluenpanoon? Yhteys natsismiinkaan ei tuossa kivinorsujen koristamalla panimon portilla suoraan avaudu. Liekö Carlsberg ollut saksalaisten miehitysjoukkojen suosikkiolut?

  Lukija Laihialta

  VastaaPoista
 20. Täälläkin mainittu aktivisti Paavo Susitaival, joka tunnusti olevansa ei-demokraatti ja mussolilainen fasisti, veti muistelmissaan rajaa natsismiin juuri tuon rotuopin takia. Lienee itsekin ollut Saksassa kuulemassa tuota vastustamaansa yli-ihmisoppia.

  VastaaPoista
 21. Ad Anonyymi: (Carflsbergin...) - katso Wikipediasta "Swastika" niin saat kuvia mm. viikinkiaikaisista hakaristeistä ja niitäkin paljon vanhemmista.

  Kuten sanoin, merkki on ikiaikainen, kuten "kristillinen" risti.

  Nyt oli puhe siitä, miten se tuli rotuopin ja natsismin käyttöön.

  Samaan tapaan pentagrammi on silmiemme edessä kokenut jälleen uuden tulemisen nuorten ns. saatananpalvojien käsissä.

  VastaaPoista
 22. Ad Avatar: - säilyttäisin sanan "rasismi" ja siihen liittyen rikosoikeudellisen syrjinnän käsitteen merkityksen. Puhe on ryhmistä, joihin kuulumiseen ihminen itse ei voi mitenkään vaikuttaa.

  "Ikärasismi" on kai tarkoitettu kielikuvaksi, mutta tässä mielessä se ei ole aivan huono.

  "Siivoojiin" ei voi kohdistaa rasismia, vaikka heitä voi vieroksua, halveksia ja vähätellä, vaikka ei oikeudellisesti "syrjiä".

  Sinä tai minä muutumme siivoojiksi, jos panemme essun päälle ja kumihanskat käteen. Riisuttuamme ne ja odottaessamme bussia emme enää ole siivoojia, vaan esimerkiksi espoolaisia tai kirkkonummelaisia (jotka eivät liioin ole tahdosta riippumattomia ryhmiä).

  VastaaPoista
 23. AD Mika Lako: - puhut asiaa ja tulet lähelle tavaramerkkioikeutta, jossa myös näitä asioita joudutaan miettimään aikuisten kesken.

  Suomalainen "tursaansydän" on selvästi hakaristi, mutta mielestäni ei ole. Käytän tavaramerkkioikeudellista kriteeriä - se ei kuvitellun tavallisen katsojan silmin hahmotu hakaristiksi.

  VastaaPoista
 24. Kommentissa mainittu "R. Ahbti" lienee paremmin tunnettu nimellä Martti Ahti.

  Kun bloginkirjoittaja toteaa: "Siis suomalainen selitys on ns. valkoinen valhe" en voisi olla enempää samaa mieltä ja vielä samoista syistä. Ilmavoimien lipun olisi hyvin voinut uusia 1945, kuten kolmisen vuotta sitten kirjoitin blogissani sen jälkeen, kun piispan ja presidentin välinen lipunsiunaus oli herättänyt huomiota Ranskassa.

  VastaaPoista
 25. Kun hakarististä viimeksi keskusteltiin täällä, viittasin Katajanokan Kasinon lennostohenkiseen kabinettiin, siihen joka on toisessa kerroksessa vinosti Korsukabinettia vastapäätä. Seinällä on hakaristinen muistoesine, jot henkilökunta joutuu välillä piilottelemaan. Olen ollut siellä mm. kansainvälisten pääomasijoittajien seurassa, ja Kemppisen mainitsemat selitykset ovat olleet kielellä ahkerasti. Ruotsalaiset usein näyttelevät ymmärtämätöntä; juutalaiset eivät koskaan ole esittäneet ymmärrystä.

  Suomen pääosin selkeä yhdyssanaoppi ei ole koskaan lyönyt itseään läpi, jo vuosia sitten luovutin tietotaito po taitotieto -väittelystä, kun edes johtavat asianajajat, maksullisten pilkunviilaajien suurmestarit, eivät tuntuneet ottavan asiaa onkeensa.

  VastaaPoista
 26. Siivoojista - Kemppinen ehkä katselee asiaa lappeenrantalaisen virkapaikkansa vinkkelistä: Täällä pääkaupungissa kovin monissa työpaikoissa on esillä tarve samaan pokkailuun kuin Kaunialan sairaalasta kerroitte.

  VastaaPoista
 27. Jukka Kemppinen kirjoitti...  Nyt oli puhe siitä, miten se tuli rotuopin ja natsismin käyttöön.

  ?
  Historiallisestihan tässä ei ole paljon jossittelua; Aatu otti sille esitellyn tavan symbolin, ja murjoi omakätisesti siihen uuden, ilmeisesti jo heti alkuun jotenkin atavistisesti uhkaavaksi koetun dynamiikan.

  VastaaPoista
 28. Kyllähän ikärasismi on ihan hyvä sana ja merkitykseltäänkin järkevä. Se vaan tosin tarkoittaa rodun ikään perustuvaa syrjintää...

  VastaaPoista
 29. Oliko reunavaltiopolitiikka osoitus ryssävihasta vai ryssän pelosta vai mitä se oli? Joka tapauksessa reunavaltiot eivät liittoutuneet. Osoittautuiko viha oikeutetuksi, pelko ainakin kävi toteen. Ryssänpelko ei liene rasismia.

  VastaaPoista
 30. POMMAREISTA

  Jukka K:n kommentti Kuuterselasta notteerattakoon murheellisna. Samaan juttuun liittyy se Kivennapa-Mainila tien pommitus 12-13 kesakuuta 1944 (38 pommikonetta). Luulin pitkaan, etta
  sovietin 30 KaAK ei paassyt Kivennavasta lapi johtuen linnotteista ja JR 11 taistelusta.
  Wikipedia vaittaa taman pommitusjutun olennaisesti leikanneen 30KaAK:n teraa siella.

  Yleensakin kummastelen ja vertailen naita vaaka- ja syoksypommarien aikaansaannoksia.
  Pudotetut pommimaarat saattavat olla joskus samaa luokkaa, mutta ne tulokset taisivat erota paljonkin suuntaustekniikasta johtuen. -- Minulla oli laheinen edusmies Vuosalmella heinakuussa 1944. Han oli voimallisesti vaikutettu, kun Stukat tuli syoksyyn ja pani maan keinumaan. Suomalaisia pommareita ei edes maininnut ??

  VastaaPoista
 31. Ruotsalaisen kansankodin puhdistautumispolitiikan sterilisointien avulla toivat maailmanjulkisuuteen Broberg ja Tyden tutkimuksessaan Oönskade i folkhemmet 90-luvun alussa.

  Kovin suurta meteliä asiasta ei ole sen jälkeen pidetty. Lähinnä Ruotsissa on päädytty toteamaan, ettei sterilointilakien taustalla ollut rotubiologinen koulukunta vaan kansankoti-ideologia, joka halusi hyvää lääketieteellisistä ja sosiaalisista syistä. Samalla on kuitenkin ymmärtääkseni myönnetty, että ohjelma kohdistui ylimitoin mustalaisiin. Saamelaisia ja suomalaisia ei väitetä erityisemmin painotetun etnisistä syistä - tiedä häntä. Tosin Uppsalan rotubiologian instituutin Lundborgin erityisen mielenkiinnon kohteenahan olivat saamelaiset, joiden sekarotuistumisen piti Lundborgin teesien mukaan olla heille kohtalokasta ja saamelaisten vähitellen lakata olemasta.

  Nyt blogissa esillä olleita germaanitaruja ja muuta on viime vuosina Ruotsissa käsitelty esim. Hagermanin Rena landet -kirjassa.

  Ruotsi on kummallinen vaiettujen ristiriitojen maa. Rotubiologian pioneerimaa, jossa "kansallisia vähemmistöjä ei ole" (
  pääministeri Carlsson 90-luvun alussa).

  Asia on pölyisyydestään huolimatta varsin ajankohtainen, eikä nykyaikaista geenihygienian etiikkaa voi täysin ymmärtää tuntematta historiallisia taustoja.


  T.

  VastaaPoista
 32. Ad Sedis: Martti Ahti (Salaliiton ääriviivat) oli vahva tutkimus ja lienee tänäkin päivänä tärkeä. Miestä en tunne. Risto Ahti on hyvä lyyrikko. En tunne henkilökohtaisesti. Keijo Ahti oli WSOY:n tietokirjajohtaja. Tunsin. Samoin tapaturmassa kuolleen vaimon ja pojat.

  Pahinta on, että joskus kesken puheen, kesken lauseen, iskee epäily, onko puhekumppani Marja-Liisa vain Marja-Leena.

  VastaaPoista
 33. Rienzi: "...jo vuosia sitten luovutin tietotaito po taitotieto -väittelystä..."

  Kas, sielua oikein sivelee tavata samasta asiasta kärsinyt kohtalotoveri... Totta puhuen en edes muista, olenko nähnyt tuota koskaan kirjoitettavan oikeassa muodossa.

  Kun yritin joskus korjata sen, sain osakseni hämmästyneitä katseita ja selityksen, että katsos kun se tulee sanoista know how eli ensin on tieto jne.

  Nyt voin mennä hautaan tietäen, että joku toinenkin tietää miten sen oikeasti kuuluisi olla. Kiitos.

  VastaaPoista
 34. Ad Anonyymi - pommareistaa. 11.6.1944 DN-56, DN-54, DN-61 (siis Dorniereja, 7 vainajaa). 12.6. BL-202 Kivennavalla (3). 15.6. JK-264 (1).23.6. JK-259 (4).26.6. BL-197 (1 - ohjaajana mainitsemani T. Kangas).27.6. PE-217 (2). BL-186 (3) BL-185(1). 30.6. DN-63 (2). 1.7. JK-254 (4 - ohjausvirhe). 15.7. BL-170 (1). 26.7. DN-59 (2). 28.7. PE-216 (1). 1.8. BL-160 (2), BL-158 (2), DN-51 (1).

  Lapin sodassa 4 Blenheimia ja 3 Junkersia sekä täydennyslentolaivueen SB.

  VastaaPoista
 35. Punatähdistä
  Talvisodan koiranleuka naapurin koneista:
  - Omia ovat, Kutsetin merkit näkkyy!
  Lie ollut tuttu merkki uittotukkin kyljistä.

  Lutolla Venäjän puolella tutun tuttu kalamies huomasi seisovansa joenpohjassa lojuvan lentokoneen siivellä. Punatähti oli melkein kulunut pois, ja alla ollut valkotähti vauhtiviivoinen oli tullut näkyviin. Muisto siis Amerikan veljellisestä avausta, kuten aikanaan yös talebaneille..

  VastaaPoista
 36. Nuoruuteni hurjina vuosina kävin karaten ja jujutsun lisäksi yhtenä talvena myös kempotreeneissä. Tätä chuang funakin tunnettua lajia pidetään vanhimpana itsepuolustusmuotona.

  Lajin varsinaisilla harrastajilla oli puvussaan vaaka-asennossa oleva hakaristi (jonka takia he olivat 70-luvun lopun Jyväskylässä hiukan hankaluuksissa).

  Meille jaetun opiskelumateriaalin mukaan kyse oli sanskriitinkielisestä maailmankaikkeutta tarkoittavasta merkistä, joka myötäpäivään piirrettynä (siis sama kuin Suomen ilmavoimilla muinoin) merkitsi voimaa ja vastapäivään piirrettynä rakkautta.

  VastaaPoista
 37. JK: Miten käytännön tasolla pommikoneidn miehistöille kantautui tieto siitä, kuinka oli onnistuttu? Eli tuliko virallisten raporttien lisäksi suoraa palautetta kentältä ja miten?

  VastaaPoista
 38. Ad Hissi: - ei tullut palautetta siksikään, että salassapidon takia kokhteella käynyttä lentokonetta oli jokseenkin mahdoton tavoittaa jälkeenpäin.

  Lentäjän saamasta palautteesta minulla on papereita hiukan eri yhteydestä - isäni johti Tuuloksen läpimurtotaistelusta 9/1941 kaksitasokoneella, ja silloin oltiin niin touhussa, että oli salaamaton puheradioyhteys tykistöön.

  Terveisiä tuli kuin puhelintoivekonsertissa.

  VastaaPoista
 39. Vielä linkki...
  http://naurunappula.com/437705

  Vanhemmille lukijoille tiedoksi, että LOL tarkoitttaa "laughing out loud" ja LUZL on väännös tästä.

  VastaaPoista
 40. Ikävänä totuutena voi sanoa, että risti erottaa kuten Njet venäjällä (ks. tämän päivän Hbl ja Lauren). Kun joku erottaa on pakko erottautua. Näin oikeistolaisten siivessä on aina joku joka on enemmän vasen kuin vasemmistossa ja päinvastoin.

  Puoluesysteemin puolueohjelmat ja niihin sitoutuminen on silti vahvempi eli sisältää jotain lihasvoimaa enenmmän kuin pelkän henkilön valinta.

  Puolueiden ohjelmat ovat samalla liian ennakoivia manipuloinnille ja tunteita jäykistäviä kun tekevät politiikkaa uskottavaksi. Jäykkyys on samalla ainoa tie byrokraattisessa maassa ja tässä sana byrokratia on positiivinen. Kyse on vain siitä, kuka ohjaa sitä byrokraattista sovellusta ellei opettajankoulutus minne minua ei siksi olla mitenkään haluttu. Olisin pilannut jotain lattiatason manipulaatiota vetämällä demokratian ja ihmisoikeudet ja aidon tasa-arvon tärkeämmäksi mistä Leppävaaran rehtorikin selittää Hs 8.9.09.
  En olisi suostunut siihen, että soveltavana versiona pedagogiikan upeat ajatukset revitään ero-problematiikan linjanvedolla auki niin, että huonot todella heikkenevät ja hyvät paranevat. Olisin ollut kannustavampi ja olisin opettanut opettamaan parhaimman mukaan.

  Miten olisinkin pilannut jotain...(joku ei olisi saanut kaavailla lisää luusereita, joita auttaa?)

  Sen takaia olen työtön. Voin mennä Dummellin luo ja paiskaa kättä: kun on avoin on aina heikoilla. Pitää olla hiljaa, suu supussa ja valehdella tyylikkäästi ja tarjota kaviaaria ja jokirapuja hyvällä koreografialla: siitä demarit pitää älykkäänä.

  Minne oikeat ns. vasemmistoinelligentit hävisi? Jokiin?

  VastaaPoista
 41. POMMITUKSEN ONNISTUMISESTA

  Pommarien toiminnan ainoa mitallinen kriteeri oli pudotettu pommimaara. Esimerkiksi Ayrapaassa venalaisten ylimenopaivana esitetaan pudotetun pommimaaran jaaneen noin puoleen normaali 'paivaannoksesta'. Ayrapaassa tapahtui tykistonkin osalla kummallisia asioita, vaikka tykiston miehet kertovat ampuneensa 'hirviasti', mutta rantakaistalla tykiston tulta odottaneet pettyivat pahasti.
  --Vuosalmen loppuvaiheessa oli sitten kaiketi opittu, tullut uutta johtoa ja saatu asioita jarjestykseen Ihantalan tapaan. Jalki nakyi ja nakyy vielakin Vuosalmen maastossa.

  VastaaPoista
 42. Tietävätköhän nämä neidit (ei kuvassa, tee haku suomesta jne) että ovat ns. myynnissä? Minä uskon,että ovat kuten minä ajattelin tietokoneista ja työpöydän pitämisestä ns. kansiona että ovat vapaalla haettavissa tämän päivän hakusanoilla ja lokalisaatio-työkaluilla. Minä sain hepulin tästä itse kun saimme uudet tietokoneet ja lapseni Egyptinmatkakuvat tulivat etusivulle ja kun yritin laittaa pois mieheni ja lapseni itse sekosivat: huusivat (ja naapurin ämmät uskoivat että minä täällä riehun kun yritän estää hävyttömyyttä).

  VastaaPoista
 43. Hämeen Sanomissa 17.7.1901 on kirjoitus Puolalaiset ja preussilaiset joka päättyy kappaleeseen "Hakaristit huutavat: Pois Puolalaiset! - Kolmen miljoonan lähettämistä Itä-Afrikaan tai kunniallisten kansalaisten tappamista, sitä tuskin voinee ajatella meidän päivinämme, sanoo tekijä kirjoituksensa lopussa." Mutta kun kuitenkin voitiin.

  Uuden Suomettaren tekstissä 28.10.1900 samasta asiasta: "Imperilistit Englannissa ja Amerikassa, nationalistit Ranskassa, hakaristit Preussissa ovat tämän kulttuurimaalman suunnan kantajoukkoina. Aseiden rämisyttäminen ulkomaisia vihollisia vastaan ja ihmiskunnan vierasheimoisten edustajain väkivaltainen tallaaminen kotona - tämä on akikkein maiden ja kansojen aggressiivisten nationalistien valtiollinen ohjelma"

  VastaaPoista
 44. Muuten, muinainen frankkikuninkaallinen Oriflamme on myös svastikan eräs variaatio, kun sitä tarkemmin katsoo...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oriflamme

  terv. E.R.

  VastaaPoista
 45. Jos minä en anna rikollisliigojen ostaa lapsiani ja myydä heitä ns. avoimessa pörssissä missä voi klikata karttaa ja katsoa missä olisi tiukkaa pillua - (anteeksi) niin olen aggressiivinen?

  Sitä olen silloin mielelläni.

  VastaaPoista