Sivun näyttöjä yhteensä

9. syyskuuta 2009

Ohjeita ministereilleNäitä suuntaviivoja noudatetaankin. Tällä hetkellä tosin puhutaan tiedottamisesta, vaikka kysymys on propagandasta.

”Propagandan on oltava kansanomaista ja sen älyllinen taso on mitoitettava vastaanottajista rajoittuneimpien mukaan. Niinpä propagandan puhtaasti älyllisen tason on oltava sitä alempi, mitä suuremmalle joukolle se suunnataan… Suurten joukkojen omaksumiskyky on hyvin vaatimaton, älykkyys vähäinen mutta unohtamisen taito suunnaton. Näiden seikkojen vuoksi tehokas propaganda on keskitettävä muutamaan harvaan kohtaan, joita on sitten näppäiltävä iskulauseina kunnes yleisön joukossa viimeinenkin käsittää, mitä tahdot hänen ymmärtävän iskulauseillasi.”

- Hitler (”Taisteluni”)

En oikein ymmärrä, miksi tätä mainiota kirjaa väheksytään. Siinä on kaikki olennainen etukäteen kerrottuna. Se oli lapsuudenkotini kirjahyllyssä ja tutustuin siihen varhain. Olin hiukan isommalla iällä, kun huutokaupasta hankittiin onnekkaasti korvaamattomia kirjoja, joista yksi oli suomenkielinen lyhennelmä, Spenglerin ”Länsimaiden perikato”. Se teki syvän vaikutuksen, kuten oli tarkoituskin. En muista huomanneeni, että teos on täyttä pötyä.

Vasta vanhemmiten käsitin, että valheiden ja väärinkäsitysten kietominen mystiikkaan on vaativa taito. Tällä hetkellä tuon taidon kysyntä on kovin Internetissä, ja kyllä sitä siellä riittääkin.

”Saksalaisritaristo” (Germaneorden) perustettiin Leipzigissa 1912 ja omaksui tunnuksekseen rotupuhtauden merkiksi hakaristin. Rituaaleja lainattiin vapaamuurareilta.

Järjestöön liittyi vuodesta 1902 toiminut ”Hammerbund”, vasaraliitto.

Thule-liitto, jonka jäseneksi Hitler hakeutui 1919, oli perustettu edellisenä vuonna näiden aikaisempien ja monien muiden vastaavien järjestöjen kaltaiseksi. Myös tunnukset olivat samat.

Tuo järjestö – josta löytyy selostus verkosta – toimi Münchenissä ja tekmi merkittävän poliittisen murhan. Sen ympärillä toimivia asemiehiä oli myös Hitler. Itse järjestön sisällä toimivat mm. Rosenberg, Streicher, Hans Frank ja Rudolf Hess.

Jopa suomenkielinen Wikipedia kertoo lähes ainoana tietona Thule-järjestöstä, ettei Hitler ollut jäsen. Alan kirjallisuus kertoo, että erilaisia kannattajia oli ainakin viittä eri astetta ja että juutalaisvastaisia ja kiihkokansallisia ryhmittymiä oli juuri Münchenin seudulla vilisemällä. Aitoina jäseninä oli kreivejä ja everstejä – ei pieniä korpraaleja.

Kaduilla heiluivat entiset rintamamiehet, joita yhdisti edellä lainatun propagandan mukainen aate, usko Saksan voittamattomuuteen ja siis siihen, että tilapäinen rauha ja väärä valtio olivat juutalaisten ja vasemmistolaisten vehkeilyä.

Hitlerin ansiokkaaseen analyysiin on lisättävä yksi näkökohta. Kun propaganda menee läpi, siltä ei pelasta korkeakaan intelligenssi eikä suuri elämänkokemus. Ensimmäinen maailmansota juoksuhaudoissa oli onnen aikaa ja puhtaan saksalaisuuden tulevaisuus oli tuhatvuotisen ihana – vähä vähältä tähän alkoivat uskoa lähes kaikki.

Lähempää selvitystä löytää esimerkiksi Victor Klempererin päiväkirjoista ”Haluan todistaa”, WSOY 2001 – kirjoittaja oli siis juutalainen yliopistomies ja kapellimestari Otto Klempererin serkku ja ensimmäisessä maailmansodassa ansioitunut rintamamies). Hän koki itse ympyrän sulkeutuvan ympärilleen 30-luvulla, oli kotikaupungissaan Dresdenissä myös pommitusyönä ja päätyi DDR:n tiedeakatemian arvostetuksi jäseneksi. Päiväkirja julkaistiin sattuneesta syystä vasta 1995, kirjoittajan kuoltua kauan sitten.

Vielä tiedottamisesta – vuonna 1916 Saksan upseerikunta oli jo hyvin levoton juutalaisista ja teetti asiallisen tutkimuksen heidän aliedustuksestaan ja velvollisuuksien pakoilustaan armeijassa. Tutkimus osoitti, että he olivat yliedustettuina etenkin etulinjassa ja kunnostautuivat myös omien esimiestensä mielestä suuresti. Niinpä tutkimus haudattiin kiireesti. Toisen maailmansodan jälkeen juutalaisilla ja Israelilla ei liene ollut halua korostaa juutalaisiksi määriteltyjen saksalaisten vankkaa isänmaallisuutta 1914-1918.

Tämän kirjoituksen taustalla on mielipiteeni, että rikoslain 17 luvun 10 §:n uskonrauhan rikkominen ei 1. momentin osalta sovi yhteiskuntaamme. Laki olisi muutettava. En usko että se muuttuu. Toinen momentti on selvä ja oikea – mellastaminen ja muu häiritseminen uskonnollisessa tilaisuudessa on järjestysrikos, josta sietää sakottaa kuten muustakin ilkivaltaisuudesta. Mutta jumalien pilkkaaminen olisi poistettava kokonaan rikoslaista ja jätettävä moraalikysymykseksi.

Nyt satiirikin menee pilkkaamiseksi, vaikka muualla rikoslaissa pilkka tarkoittaa häpäisemistä, esimerkiksi ilkkumista ihmisen vamman vuoksi. Satiiri ja parodia ovat kyseenalaistamista eli keinoja olla eri mieltä.

Lukija nähnee, etten ota kantaa vireillä olevaan oikeusjuttuun, vaan lakiin.

37 kommenttia:

 1. Kannattaa lukea ja analysoida ko. oikeusjutun syytekirjelmä ja tuomiolauselma. Ihmisillä ja myös virkamiehillä on ikävä tapa noudattaa maneereja kirjoituksissaan ja nuo maneerit tuottavat samankaltaisuuksia (engl. pattern) jonka perusteella kirjoittaja on yksilöitävissä. Koska ko. kasvojensäilyttämisoikeudenkäynti oli välttämättä saatava tuomion sisältäväksi, niin kirjoittajaksi on valikoitunut eräs tietty syyttäjävirkamies. Tämän esitän arveluna, en faktana.

  VastaaPoista
 2. Ajatus komiikasta kritiikkinä on melko naurettava. Samoin jumalanpilkka. Ei sellaiseen ihmispolo pysty. Uutisvuodon pyllerön uutuusteoksesta kirjoittaessaan iltapäivälehdet näyttävät mieluusti unohtavan, mistä ko. opuksessa on oikeastaan kysymys: poliitikon ja median välisistä suhteista.

  VastaaPoista
 3. Mein Kampf Manga Selling Well

  http://www.japanprobe.com/?p=12451

  "While is not a best seller, especially by manga standards, the manga version of Hitler’s most infamous writing Mein Kampf is selling pretty well–45,000 have been sold so far. It is the best selling manga in the publishing company’s “read it via manga” series, which includes an adaptation of Marx’s Das Kapital."

  VastaaPoista
 4. Kummastuin tätä lainausta Hitleriltä, mutta vasta hämmennyksen hävittyä huomasin tekstin istuvan täysin nykymedian toimintatapaan, joista ensimmäisenä nousee mieleen Helsingin Sanomat.

  Kerran erään iltalehden toimittaja kertoi minulle lehden lukijoiden olevan keskimäärin 30-40-vuotiaita miehiä, joille saa kirjoittaa vain yksinkertaistettua tekstiä jossa ei saa olla sivistyssanoja tai muuta erityissanastoa.
  !!! Ja kirjoitettaessa on ajateltava sitä tyhmintä ja yksinkertaisinta populaa".!!!
  (suora lainaus sähköpostista)

  Mainittu Thule-liitto ja muut kummallisuudet löytyvät osin:

  http://www.helsinki.fi/~pjojala/Thule.html

  ja muuta aivan mielenkiintoista asiaa juutalaisista ja juutalaisuudesta pääsivulta:

  http://www.helsinki.fi/~pjojala/

  VastaaPoista
 5. Minusta jokaisen aatetta ja vakaumusta pitää heitellä hevosen kakkaroista tiiliskiviin aina tilaisuuden tullen.

  Jos ei aate kestä, niin sopii vaihtaa aatetta.

  Ja tätä ajatusta kunnianloukkauksesta minä ihmettelen kovasti.
  Jos hakee rahallista korvausta kunniastaan, tulee siinä jo tehneeksi selväksi kunniansa laadun.

  Ja ylipäänsä, onkos se nyt korkeakin kunnia, jota jotkut paskahousut kykenevät loukkaamaan?

  VastaaPoista
 6. Halla-ahon eilen saama tuomio osoitti todeksi sen, että toiset uskonnot ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Toisia uskontoja saa arvostella kärkevästi ja toisia ei. Käräjäoikeuden mukaan "logiikalla tai niin sanotuilla järkiperusteila ei ole todellista merkitystä uskonnollisista kysymyksistä käytävissä keskusteluissa."
  Mitä ihmettä tuo em. lause tarkoittaa? Pitäisikö uskontoja saada arvostella vain järjettömin perustein? Kemppinen osui bloginsa loppupuolella naulankantaan: jumalanpilkkalaki on aikansa elänyt...

  VastaaPoista
 7. "Propagandan on oltava kansanomaista ja sen älyllinen taso on mitoitettava vastaanottajista rajoittuneimpien mukaan. Niinpä propagandan puhtaasti älyllisen tason on oltava sitä alempi, mitä suuremmalle joukolle se suunnataan… Suurten joukkojen omaksumiskyky on hyvin vaatimaton, älykkyys vähäinen mutta unohtamisen taito suunnaton. Näiden seikkojen vuoksi tehokas propaganda on keskitettävä muutamaan harvaan kohtaan, joita on sitten näppäiltävä iskulauseina kunnes yleisön joukossa viimeinenkin käsittää, mitä tahdot hänen ymmärtävän iskulauseillasi."

  Tuplawee pisti vähän yli - alkoi yläpään aivovuoto.

  VastaaPoista
 8. Kävin toissapäivänä kirjakaupassa mieheni kanssa vaihtamassa kirjan, jonka olin hänelle ostanut. Kun siinä mietimme mikä voisi olla parempi vaihtoehto näin kirjan nimeltään Emotionomics jonka kirjoittajan nimeä en saanut selväksi.

  Olimme mielestäni ainoat asiakkaat Lönnrotinkadun kirjakaupassa, jossa oli kirjoja eri harrastamisen alueista. Seisoimme hyllyn takana eli emme nähneet sitä hyllyä missä tuo mainitsemani kirja. Olin silti lausunut sen tittelin ääneen ja mies sanoi, että minä saan sen jos ei löydy hänelle vaihtoehtoa.

  Eikä löytynyt. Mutta kymmenen minuutin päästä ei ollut enää tuota emotionomics-kirjaakaan eli joku muukin kiinnostui tittelistä. Näin olin hetken ajatellut, että luenpa seuraavaksi itseni osaavaksi nimenomaan indoktrinaatiosta, propagandasta ja kaikestä tästä salakavalasta vaikuttamisesta, jota totuudeksi väännetään.

  Ottiko kirjakauppias sen itse? En kehdannut kysyä koska sehän oli poissa, niin vastaus olisi siinä tapauksessakin ollut - ai mitä - ai -miten niin...jne jne eli ei olisi putkahtanut enää esille. Kyseessä oli kookas kirjas.

  Otin sitten toisen talousoppikirjan - ehkä enemmän taloutta kuin oppia - saas nähä.

  VastaaPoista
 9. Lontoon pormestari Boris Johnson ehdotti, että kaikkien ei-muslimien tulisi osallistua ramadan paastoon muslimien rinnalla voidakseen paremmin oppia ymmärtämään kulttuurien välisiä eroja.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Boris_Johnson

  He said: 'Whether it's in theatre, comedy, sports, music or politics, Muslims are challenging the traditional stereotypes and showing that they are, and want to be, a part of the mainstream community.
  'That's why I urge people, particularly during Ramadan, to find out more about Islam, increase your understanding and learning, even fast for a day with your Muslim neighbour and break your fast at the local mosque.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1211197/Boris-Johnson-calls-day-fasting-help-understand-Muslims.html

  VastaaPoista
 10. Kirjaa väheksytään siksi, ettei sen haluta herättävän viehätystä jälkipolvissa. Hitleriä demonisoidaan samasta syystä: natsismin on annettava ymmärtää olevan jotain niin käsittämätöntä ja irrationaalista, että siitä ei voi ulottua minkäänlaista orgaanista kytköstä muuhun inhimilliseen todellisuuteen. (Paitsi joidenkin ihmisten haukkumiseen - "Halla-aho on natsi", ja sijoittuu siten itsekin irrationaalisen maailman puolelle.)

  Ja tietysti kirjaa väheksytään siksi, että se on sodan häviäjän kirjoittama ja ihmiskunnan suurimman onnettomuuden käsikirjoitus. Jollei nyt sitten kommunismia, kristinuskoa, imperialismia, kapitalismia tai peräti ihmiskuntaa itseään pidetä ihmiskunnan suurimpana onnettomuutena.

  VastaaPoista
 11. Oliko se Norjassa vai Tanskassa, kun opettaja ehdotti että luokan ainoa ei-maahanmuuttaja tyttö käyttäisi myös huivia.

  Sitten vietetään Ramadania huivi päässä ja puhutaan Muhammedista hyvää päivästä toiseen.

  VastaaPoista
 12. Aatun Göbbels-sanoma kuullostaisi sopivan myös brändinrakentajille.

  Eikös lehdissä ole kerrottu Alex Stubbin asettaman maabrändiryhmän vierailleen Jorma Ollilan johdolla Vuosaaren alakoulussa?

  VastaaPoista
 13. Minäpä heittäydyn kansalaistottelemattomaksi ja äärirohkeaksi ja pilkkaan meidän valtauskontoamme, jotta JK haastetaan blogi-isäntänä oikeuteen:

  Kristinusko on kannibaaliuskonto. Joka viikko temppeleissämme syömme jumalamme ruumiin ja juomme hänen verensä.

  Tämä kannibalismi ei ole symbolista, sillä opin kirkkohistorian tunnilla aikoinani, että Calvin ja Luther kiistelivät juuri tästä asiasta. Calvin väitti, että "es bedaeutet", mutta Luther jyrähti, että nein, "es ist!". Lutheria me seuraamme.

  Kannibalismi on yhtä iljettävää kuin pedofiliakin. Jään nyt odottaamaan sakkotuomiota tästä herjauksestani, jota en edes kadu.

  VastaaPoista
 14. Paikallinen sepporäty puhuu tässä asiaa. Omakohtainen tutustuminen asioihin ja ilmiöihin yleensä avaa jonkinasteisen ymmärryksen, jos mikään - sitä eivät tee suinkaan keskenään ristiriitaiset kirjalliset lähteet.
  Valitettavasti
  Se marginaalinen räyhäremmi, joka nyt täälläkin mellastaa, JK:n vasemman käden sitä ruokkien, vaan ei omaa sellaista uteliasta mielenlaatua että menis mukaan ottamaan selvää, missä clue.
  He puhuvat varmana Turkista ja vaikka mistä maista, miten näiden kanssa menetellään, käymättä koskaan lähelläkään noita kohdemaita.

  VastaaPoista
 15. Mitä mieltä Kemppi olet uskovaisten mellastamisesta kellonsoiton kera?
  Lapsuusajan hitaat, hillityt vielä siesin, vaan milloin tämä tolkuton kalkutus joka sunnuntai-aamu Suomessa oikein aloitettiin ja miksi?
  Katolilaiset Keski-Euroopassa kilkattavat myös hillittömästi ja Marokon minareettien mölinä ylitti käsitys- ja sietokykyni!
  Mitä sanoo kulttuurihistoria?
  Joko alkuseurakunta kilisteli vai kuka mokoman keksi ja aloitti ja milloin?
  Yst. Pekka S-to.

  VastaaPoista
 16. Tapsa P kirjoitti...

  Kannibalismi on yhtä iljettävää kuin pedofiliakin.

  Mutta ei laitonta, :)
  tosin välillisesti kriminalisoitu hautarauhan ym. kautta.
  Ja onko Luther, joka ei taipunut kopernikaaniseen maailmankuvaan - kiistely Kopernikuksen kanssakaan ei tuottanut muutosta pinttymiin - yhä kurantti henkinen opettaja? Ja miksi, millä perusteilla on? - jos oletamme modernisti, että henki ja aine ovat yhtä.

  VastaaPoista
 17. Kun olin seitsemän, tuttu lehtimies kertoi Hesaria kirjoitettavan 8-vuotiaille, paitsi pääkirjoitukset tähdätään 12-vuotiaille. 13-vuotiaasta alkaen en ole siksi pääkirjoituksia juurikaan vilkuillut, joka kerta kun olen ja asia on sattunut olemaan tuttu, pääkirjoitus on ollut vääriä tietoja ja väärinkäsityksiä täynnä. Silti luen kyllä innolla muut sivut, olen kai niin nuorekas.

  Kuva vaatii suurempaa kypsyyttä, keltainen lehdistökin suuntaa kuvituksensa selvästi teini-ikäisille, 8-12-vuotiaat kun tuskin tutkailisivat enää imetyksenkään perään.

  VastaaPoista
 18. Sen vähäisen perusteella mitä olen Halla-ahoa seurannut, olen yhä enemmän kääntymässä sille kannalle että hän on ns. kunnon eiralaisten höynäyttämä, tavallinen yllytyshullu joka palvelee perimmiltään heidän etuja.

  Vasta tätä kirjoittaessani huomasin että halla=allah nurinpäin.

  Jos on nimeltään vaikkapa rönkkö, ja elänyt kauan Hesassa tietää, että nomen est omen.

  VastaaPoista
 19. "Suomi on suurvalta - propagandan suurvalta". P. Haavikko

  Eurooppalaisista valtioista menestyksellisin propagandassaan on kuitenkin Britannia.


  Paradoksi länsimaiden suhteissa islamilaisiin on se, että on ylläpidettävä sopivantasoista (ei liian vähäistä muttei liian loukkaavaakaan) sotapropagandan ja retorisen vastakkainasettelun tasoa, jotta sotaponnistukset arabimaiden konservatiivisimpien piirien hyväksi pääsisivät jatkumaan.

  Halla-aholaiset ovat hölmöjä, jotka eivät käsitä, että länsimaat ovat viime kädessä tekemässä palveluksia Mekan vanhoillisille hallitsijoille. Tämä tietenkin estää kaiken uudistumisen alueella ja lisää muuttopainettakin. Arabimaiden poliittinen elämä on kärjistynyt eliitin ja uskonnolliseen konservativismiin paenneen opposition väliseksi mittelöksi. Maltillisen valtaenemmistön keskitiellä ei ole vaikutusmahdollisuuksia. Vain autoritaarisuudella on merkitystä. Länsimaiden politiikka toimii esteenä islamilaisten maiden sisäiselle kehitykselle.

  Suomen ongelmana on se, että aitoja omia intressejä ei ole. Tästä seuraa huonosti näytelty farssi. Rakennetaan bordelleja Afganistanin puutteesta kärsiville aviomiehille ja ruokitaan heidän nälkäänäkeviä vaimojaan? Suomen vastuullisista johtajista vain osa käsittää, että Afganistanin/Pakistanin strategiasta päätetään USA:n ja Saudi-Arabian kesken. Ensinmainittu saa varmaankin uhrauksiaan vastaavan korvauksen.


  T.

  VastaaPoista
 20. Asiaa tai ei:
  Hitler-sedän lainaus, niin totta kuin se onkin, sisältää helposti myös ajatuksen, että fiksummat ovat turvassa propagandalta tai suoranaiselta aivopesulta, vaikka lopulta älykkään ja tyhmän ero on vain se, että järkijäpikkä valehtelee itselleen tehokkaammin ja paremmin.

  VastaaPoista
 21. Espoo Cinéssä oli ranskalainen elokuva, jonka nimi suomeksi on Hamepäivä. Siinä pääasiassa maahanmuuttajaoppilaat mobbasivat kirjallisuuden opettajaa, joka kehtasi käyttää hametta. Toinen opettaja mielisteli oppilaita "tutustumalla Koraaniin" jne.

  Yhdellä oppilaalla oli koulussa ase, joka joutui opettajan haltuun. Viimeinkin hän sai "kunnioitusta". Hän yritti selittää, että maahanmuuttajan ainoa tapa menestyä opiskella ja että opintojen laiminlyönti tuo itselle onnettomuutta.

  Käytiin sananvaihtoa siitä, miksi islamia ei saa luokata mutta muslimipojat saavat nimittää muslimityttöjä "huoriksi" - miksi sama asia tekee tytöt likaisiksi mutta poikia ei. Kävi lisäksi ilmi että useimmat luokan tytöt olivat vielä neitsyitä.

  Kun poliisi käsitti että kyseessä oli "panttivankitilanne", opettaja vaati opetusministeriltä mm. hamepäivää: kerran vuodessa tytöt pukeutuvat hameeseen.

  Paljastui myös, että opettajakin oli muslimikodista - hänellä oli miehensä ranskalainen sukunimi - ja hän oli kapinoinut vanhempiaan vastaan pukeutumalla hameeseen. Opettaja oli omaksunut Ranskan viralliset arvot: ihminen on yksilö ja sellaisena häntä on kohdeltava, ei ryhmän jäsenenä. Siksi tiedot uskonnosta ja etnisestä ryhmästä eivät kuulu muille.

  Tilanne alkoi kuitenkin riistäytyä käsistä, kun kävi ilmi, että yksi luokan tytöistä oli raiskattu ja raiskaus kuvattu kännykällä.

  Lopulta ase vaihtoi useampaan kertaa omistajaa ja yksi oppilas ja opettaja saivat surmansa - mutta tyttöoppilaat esiintyivät opettajan hautajaisissa hame päällä.

  Elokuvasta oppi ainakin sen, että asiat eivät ole yksinkertaisia.

  VastaaPoista
 22. TapsaP: Hyvä idea. Kritisoidaan lisää kirkkoa.

  Tämä asia nimittäin oli minulle aikanaan henk-koht uskonkriisin paikka. Pappisvampyyrien, jotka nähdäkseni palvovat Saatanaa, tarjoama Jumalan lihan syöminen ja veren juominen lähestulkoon vieroitti minut koko kirkosta, kunnes tajusin että Herran pyhälle ehtoolliselle ei ole pakko osallistua.

  Typerien lakien noudattamiseen on valitettavasti pakko osallistua.

  Jos puhutaan uskonnosta, ev-lut-kirkkoa ei kannata siinä yhteydessä mainita. Kirkosta on tullut seksiklubi, jossa kaikki huomio kiinnittyy navanalukseen, eikä spirituaalisuus ole enää edes puheenaihe. Kirkko keskittyy kaikin voimin olennaiseen, maailman ylivoimaisesti tärkeimpään asiaan, eli seksuaalimoraaliin. Henkeä, saati schweitzerilaista dogmatiikasta vapaata älyllistä henkeä on turha vaatia.

  Edellisestä välittömästi seuraa, että Jumalan rooli pyhässä seurakunnan yhteydessä on alistua juoksupojaksi. Hänen tehtävänsä on tapittaa uhrina, johon itseensä tyytyväiset ihmiset voivat vedota milloin mieli suinkin tekee. Siinä virassa isä meidän on hyvin rasvattu automaatti, joka toimii aina. Tämä ilmeisesti ilmentää tämän ajan hurskautta.

  Ehkä kirkkoa pitäisikin kutsua jumalansuojelujärjestöksi, vrt. lastensuojelujärjestö. Kummassakin ns. suojelun kohde on paljaimmillaan oman ahdistuneen ajattelun levittämiseen sopiva vipusin, jolla on tässä tarkoituksessa huomattava käyttöarvo.

  Tähän perkeleellisyyteen siis tosiaankin osallistun seurakunnan jäsenenä, jotta minulla säilyy mahdollisuus valittaa.

  Ei voi kuin valittaa.

  VastaaPoista
 23. -rh kirjoitti: "Omakohtainen tutustuminen asioihin ja ilmiöihin yleensä avaa jonkinasteisen ymmärryksen, jos mikään - sitä eivät tee suinkaan keskenään ristiriitaiset kirjalliset lähteet."

  En ole lainkaan varma, että itselle vieraan uskonnon ulkonaisen tavan (pormestari esitti paastoa) noudattaminen ilman siihen liittyvää uskoa edistää ymmärtämystä. Ehkä pikemmin päinvastoin.

  Eiköhän tavallinne ihmisten välisestä seurustelu ole parempi keino. Ja kyllä romaanitkin paljon opettavat, koska niissä päästään ihmisen sisään.

  VastaaPoista
 24. R sanoi "13-vuotiaasta alkaen en ole siksi pääkirjoituksia juurikaan vilkuillut, joka kerta kun olen ja asia on sattunut olemaan tuttu, pääkirjoitus on ollut vääriä tietoja ja väärinkäsityksiä täynnä. "

  Muistanko väärin, mutta Puolustusvoimien palikkatestissä kysyttiin alokkailta pääkirjoitusten lukemisesta. Olisi kiva tietää mikä oli "oikea" vastaus.
  Itse vastasin luultavasti, että en lue. Olisiko niin, että epäilyttävät vasemmistoaktivistit vastaavat kysymykseen kyllä. Vasemmistoälykkö kun ammentaa ajatuksensa puoluelehdestä, oman aivotoiminnan käyttö taitaa olla näiltä punavihervasemmiston älyköiltä ehdottomasti kielletty!

  VastaaPoista
 25. ”Me elämme maassa, jossa kovan totuuden kertomisesta on tullut tabu. Sen seuraukset ovat liiankin hälyttäviä. Jokainen poliitikko, joka sanoo ääneen sen, jonka useat tietävät todeksi; leimataan suvaitsemattomaksi, rasistiksi ja kaiken kaikkiaan epäonnistuneeksi ihmiseksi.

  Monet ovat hiljaa tai liian peloissaan nostaakseen esiin ”kiellettyjä asioita”. Ymmärrän heidän hiljaisuutensa, enkä anna heille sitä anteeksi.”

  Tässä pätkä journalisti-Williamia tuolta Ameriikan puolesta. Sopii mukailtuna myös tänne Pohjoisen taivaan alle.

  Virkkusen Janne kommentoi myös hyvin Halla-ahon oikeusjuttua, joka mielestäni on parodiaa ja pelleilyä parhaimmillaan.:

  "Julkisen sanan neuvosto on hyvä ja tuomioistuin huono paikka määrittää sananvapauden rajoja ja niiden tulkintaa. Pidän hämmästyttävänä ja huolestuttavana, jos tuomio on langettava."

  Sakot kuitenkin tuli ja jälleen huomattiin, että jotkut uskonnot ovat tasa-arvoisempia kuin toiset ja jotkut maailmankatsomukset ja yhteiskunnalliset näkemykset ovat niitä ainoita oikeita.

  Lopetan räyhäämisen (??) nyt. Nöyrästi toivon ainoaan ja oikeaan valoon/totuuteen johdattavia kommentteja vaikkapa äsiiltä…..

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Pitikö Hitlerin kaksiosainen Taisteluni-kirja tuhota jossakin vaiheessa? Onko sen pitäminen kiellettyä?

  Jos näin on, olen syyllistynyt rikokseen, sillä isäni peruja minulla ne ovat kirjahyllyssäni.

  Pois on heitettävä. Kelpaakohan niin vanha paperi edes keräykseen?

  VastaaPoista
 28. Ad Anonyymi: Suomessa ei Hitlerin sen enempää kuin Lenin kirjoja ole kielletty. Kustannusyhdistys laati sotien jälkeen listan kirjoista, jotka se kehotti lähettämään takaisin kustantajalle. Vastaavasti kirjastoja neuvottiin siirtämään ne ei-lainattaviin.

  Taisteluni on siis sallittu kirja. Hakaristi muuten on myös sallittu merkki. Saksassa on toisin - lailla säädetty.

  VastaaPoista
 29. Ad Tohtori H: lakimiesryhmäni tutkii vielä törkeän petoksen tunnusmerkistön täyttymistä - käytetyistä uusiin verrattuna 15 %:n hinnanalennus.

  Mutta kun ääni on muhkea, niin olkoon menneeksi.

  Menen tosin viikonlopuksi Tampereelle harrastamaan oikeusteoriaa.

  Dosentteja muuten puhutellaan dosenteiksi...

  Vaikka on meidän isän puolen suvussa yksi desanttikin. Hyppäsi Suomeen ja käveli suojeluskunnan esikuntaan ja vietti sotien jälkeen reipasti ulkoilmaelämää Vorkutassa horvin tovin.

  VastaaPoista
 30. Ad Mika Lako: - häpeän puna poskillani tunnustan lukeneeni pääkirjoituksia.

  Asiaa ei muistaakseni kysytty armeijassa 1963, mutta päädyin kykyjäni vastaaviin tehtäviin eli keittiömiesten apulaiseksi.

  Säälin pääkirjoittajia. He joutuvat teeskentelemään asiallista. Toisin on blogistien laita.

  VastaaPoista
 31. Minulla on tiukasti epätieteellinen teoria/hypoteesi: kolumnit ovat syöneet pääkirjoituksilta hapen. Fiksuimmat pääkirjoittajat lataavatkin kolumneissa, kuten Ruokanen tai Talouselämän Pelin henki (Seppänen), pääkirjoitukset jäävät laattaamiseksi, klinkkeriin ei tartu lika eikä haju.

  Intin palikkatesti on dynaaminen testi - oppisanaa eli täsmätermiä en tähän hätään muista - jossa yhdelle yksittäiselle väittämälle ei ole oikeaa tai vasenta vastausta, sitä tulkitaan ristiin, mihin vedit rastit. 1980-luvulla klassikoiksi eli mieltäkiinnittävksi osoittautuivat mm. päätä kiristävä vanne ja ura kukkakauppiaana. Ei niillä tosin taida olla taustatiedoissa, onko isä floristi, sirkuksen voimamies tai jopa pääkirjoitustoimittaja; voivat jopa vaikuttaa vastaukseen.

  VastaaPoista
 32. Jukka Kemppinen sanoi...

  Taisteluni on siis sallittu kirja. Hakaristi muuten on myös sallittu merkki. Saksassa on toisin - lailla säädetty.

  Illalla tuli TV 1:ssä dokumenttia Kiinassa vaikuttaneesta saksalaisesta Siemensin pomosta ja jäsenkirjanatsista John Rabesta, jonka taloon Nankingissa 1937 pakeni sadoittain raiskaavia ja surmaavia japanilaisia pakenevia kiinalaisia. Pihamaalle oli levitetty suuret Saksan liput varoittamaan japanilaisia lentokoneita ja sotilaita kajoamasta ystävämaan korkeaan edustajaan. Näin hakaristivaate pelasti suuren joukon tämän Kiinan Schindlerin pihamaalle paenneita paikallisia.

  VastaaPoista
 33. Leni! Hitto soikoon, tuossa on yksi yleinen genetiivintaivutus/ajatusvirhe, joka ei koskaan lakkaa huvittamasta. Vallankumouskalmukista tulee koiranpentu.

  VastaaPoista
 34. ".... vaikka lopulta älykkään ja tyhmän ero on vain se, että järkijäpikkä valehtelee itselleen tehokkaammin ja paremmin."

  Väärin. Järkevä pystyy erottamaan valehtelun, osatotuuden ja epävarmuuden, siis tilanteen "ei tiedetä tai faktaa on liian vähän".

  Itselleen valehtelu ei ole älykkään merkki, vaan uskovaisen, sellainen _haluaa uskoa_, koska ei kykene kestämään epävarmuutta tai sitä, että pitää tulla toimeen ihan omillaan.

  Usko on siis henkinen kainalosauva, niin sanoakseni. Eikä siinä mitään niin kauan kun se on tukena elämässä, mutta kun siitä tulee mittakeppi, jolla mitataan muiden osaamista tai älyä, ollaan hakoteillä ja pahasti.

  VastaaPoista
 35. Valtuutettuja on olemassa. Yksi lisää, jumalavaltuutettu tai jumalienvaltuutettu. Hänen virkavelvollisuutenaan olisi ilmoittaa syyttäjälle suojelukohteensa/-kohteittensa pilkkaamisesta.
  Monikultturisessa Suomessa pykälää tulisi ehkä mediassa nimittää jumalienpilkkapykäläksi.

  Tai sitten pilkkamomentti historiaan.

  PS Jossakin taideteoksessa muistaakseni Seitaa irvisteltiin ja Staalolle naureskeltiin. Kyllä työtä riittäisi. Ja on vieläpä kotimainen Jumala. Herran tähden, Sekin vielä.

  VastaaPoista
 36. Tämän kirjoituksen taustalla on mielipiteeni, että rikoslain 17 luvun 10 §:n uskonrauhan rikkominen ei 1. momentin osalta sovi yhteiskuntaamme.

  Heräsin pohtimaan sitä mikä kyseisestä momentista tekee erikoisen: siinä ei ole asianomistajaa. Kakkosmomentissa taas ollaan häiritsemässä uskonnollisen yhteisön tilaisuutta eli käytännössä tilanne on kotirauhan/julkisrauhan rikkominen.

  Oikeus ei voi kysyä Jumalalta miten hän asian koki. Sen sijaan herjaus tai kunnianloukkaus kaiketi edellyttää sitä, että kohde ensin pahastuu ja sen jälkeen vierailee lähimmällä poliisiasemalla. On kieltämättä haastavaa objektiivisesti tuomita sen mukaan mitä kolmas osapuoli eli kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä. Tai itse asiassa tuomitseminenhan on helppoa mikä taas onkin se varsinainen ongelma.

  VastaaPoista