Sivun näyttöjä yhteensä

13. huhtikuuta 2021

Vastustaakseni



 

Vastustan työtä ja autoilua.

 

Työn käsitesisältö muuttui jo. Sen oli aika muuttua. Ajatus työnantajan johdosta ja valvonnasta, jota lakimiehet sanovat direktiomomentiksi, haiskahti orjuudelta ja ruoskimiselta.

 

Työ o hyödyke eli tavaraa ja palveluja. Sitä ostetaan ja myydään. Tehdastyön tappoi sama syy kuin orjatyön, liian korkeat ylläpitokustannukset eli transaktiokulut ja liikkuvuuden puute. Työvoimaa ei voi ajoissa keskittää sinne, miss kysyntä olisi hyvä.

 

Polttomoottorin hyötysuhde on viidennes, neljännes polttoaineen energiasta. Se on heikko suoritus.

 

Lisäksi autoilu on suurimmaksi osaksi joko tarpeetonta tai vahingollista. Tavoittamaton vertailusoritus olisi petoeläimet. Ne syövät toisiaan. Merkittävä osa energiasta eli siitä mikä liikuttaa mikrobeja, hyönteisiä ja ruohosyöjiä, on peräisin auringosta. Ja aurinko on vetypommi, jossa jatkuva ydinreaktio on sekä luonut elämän että ylläpitänyt sitä kiitettävästi.

 

Nämä kaksi asiaa, tehdastyö ja autoilu, ovat tietysti saman asian kaksi puolta. Kun työntekijä osti Detroitissa firman valmistaman auton, jolla pääsi liian kaukana sijaitsevaan asuntoon, ei siitä jäänyt paljon yli.

 

Ilmiö on ajankohtainen nyt, kun Covid tekee käytännössä lopun lyhyistä lentolinjoista ja siis turhista kokouksista, joissa yleensä tehdään tarpeettomista asioista vääriä päätöksiä.

 

Barnett Cocks sanoi kerran komiteasta, että se on umpikuja, johon ajatukset houkutellaan, jotta ne voitaisiin kuristaa vähin äänin.

 

Hahmottelin kerran karttaa, jossa työvoimayksiköt on piirretty oikein. Ruumiillisen työn laskeminen kilojouleina ja henkisen työn johtaminen niistä on tietysti mielivaltaista. Mutta aivot ja keskushermosto kuluttavat ainakin neljänneksen ihmisen päivittäisestä energiantarpeesta.

 

Karttani osoitti, että Kiina on epäonnistunut keksintö, vaikka siellä on kaksi suurta lännestä itään johtavaa jokea, ja Venäjä on viimeinen Tsingis-kaanin tihutöistä. Se ei ole alueena hallittavissa, eikä ole koskaan ollut. 

 

Lajitoverimme ihmiset käsittivät 10 000 vuotta sitten, että Välimeri on tuntemattoman jumalan lahja, ja perustivat sen ympärille uskontoja ja elinkeinoja.

 

Vasta tuulivoiman tultua teknisesti parempaa käyttöön viikinkien kehitettyä limilaudat ja kölirakenteen Itämeri alkoi saada merkitystä. Ensimmäisenä sen kimppuun kimposi Hansa-liitto, joka keksi kolonialismin eli siirtomaavallan. Saksan ensimmäinen siirtomaa oli Tanska ja Ruotsin ensimmäinen Saksa. Jo aikaisemmin oli havaittu, että käyttökelpoinen Englanti kaatuu, kun kerran rysäyttää.

 

Näen silmissäni ”työn” markkinat, joilla työsuorituksia ostetaan ja myydään kysynnän mukaisesti. Millainen valtioryhmä tarvitaan vahtimaan väkivaltaa, sitä en tiedä.

12 kommenttia:

  1. Työelämä on edelleenkin Acemoglun sanoja lainatakseni ekstraktiivinen järjestelmä jossa "työnantaja" käyttää samankaltaista valtaa jota yhteiskunnassa laajemmin aiemmin käyttivät kuninkaat, feodaaliherrat ja orjanomistajat. Avainkysymys on pystyvätkö inklusiiviset rakenteet ja toimintatavat ikinä sinne tunkeutumaan. Tämän hetkinen tilanne näyttää päinvastaiselta kun pyrkimys on entistä enemmän saneluratkaisuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täh

      pää
      kkö
      pel
      käs
      tään

      Poista
    2. Eiköhän kyse ole vaihtokaupasta jokaisen työtä tekevän kohdalla. Työnantaja saa jotakin ja työntekijä saa jotakin. Valtiokin on yksi työnantajista, itse asiassa suurin tässä maassa.

      Poista
    3. Valtio. Asiassa itse. Jo vuodesta se-ja-se... Shellistä.

      Poista
  2. Valitetavasti koko järjestelmä on kehittynyt niin että kulutus on kaiken pohja ja tarkoitus.

    On esitetty vitsinä että jopa Marxia olisi voinut kiinnostaa ei-materialistinen plyysisohva.

    Koko järjestelmä toimii nurin päin.

    Energia määrittää tehtävän työn laadun, määrän ja paikan.

    Sodat alkavat ja loppuvat silloin kun vatustaja alkaa olla liian vahva. Heikon kimppuun eivät käy armeijat vaan juristien laumat. He etsivät ihmisoikeusrikoksia ja muita väärinä pidettyjä asioita.

    Niitä löytyisi kotimaastakin, mutta on jotenkin hienompaa jos niitä löytyy enemmän jostain kaukaa.

    Ja tosi hienoa on jos niitä löytyy maista joiden alueella on kaasua ja öljyä.

    Mikäli maan johtaja on ahne ja kyvytön sekä tyhmä että ahkera, aina vain parempi.

    Järjestelmän ideaan kuuluu, että hyödykkeen arvopareistettu arvo määrittää markkinoiden toiminnan ja reaktiot.

    Edes keskuspankit eivät ole vuosikymmeniin pystyneet määrittämään mitä tarkoittaa termi "raha". Raha sekä on että ei ole, se on molempia yhtä aikaa.

    Raha määrittää samaan aikaan hinnan kaikelle mutta rahasta ei voi johtaa minkään arvoa.

    Luonnon arvon mukamas määrittää kaivannaisten tai mineraalien arvo.

    Kaikki toimii väärin päin.

    Henkisesti tyhjä on hyvin arvokasta mutta luonto on arvoton jos kaivosvaltausta ei voida luoda.

    Puhdaa vesi on arvotonta, mutta järvi muuttuu hyvin arvokkaaksi kun se ensin on pilattu ja sitten "yhteiskunta" yrittää tehdä asialle jotakin.

    Kaupungistuminen on itseisarvo ja siksi on tonttimaakin "tullu hintoihisa".

    "Luonnonvaroiltaan rajalliselta planeetalta otetaan irti rajoittamaton voitto".

    Siinä arvoa - kyynikoiden märkä uni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuotaniin, miksi säkösanomatyyli? Ei niin että siinä mitään vikaa olisi, kysyn yksinomaan koska en tiedä.

      Monet siemenet ovat kylväjän vakassa ja vakaasti hän astelee ja tuollapa se varsin somasti tehdyksi tulee. Kitkeäkö tulee vai vain ihastella, monet ovat aiheet ja kasvuun voisi moneenkin olla avuksi muutama YPK- murunen. (Ynähdetty Puolto Kommentti, NPK = noin pilataan kaikki)

      Poista
  3. " ... Hahmottelin kerran karttaa, jossa... "


    Biologiystäväni Nyla aikoinaan teki laskelmia siitä kuinka paljon hevosen pitää syödä ylimääräinen määrä heinää tai kauroja, tai mitä nyt suuhunsa sattuuu saamaan, että se vastaisi samaa kokemusta kuin ihmisellä on kun hän lukee Tolstoin ”Sodan ja rauhan”… Tai jonkun vastaavan kirjan. En muista mihin Eero päätyi, mutta en oikein usko että asioita näin voidaan vertailla. - Tai mistä sen niin varmasti kukaan tietää?

    VastaaPoista
  4. Mitä direktion tilalle nyt sitten on tullut siellä, missä työtä yhä tehdään tai virassa ollaan?

    VastaaPoista
  5. Valtionhallinnossa on viime aikoina jostain syystä (konsulttibisneksenä?) levinnyt peräti kaksinkertaista direktiovaltaa merkitsevä matriisiorganisaatio - muuallekin kuin surullisen kuuluun VTV:hen. Kun esimiehiä on kullakin kaksi, ristiriitaiset odotukset ja käskyt, huono tiedonkulku sekä esimiesten kilpailu alaisen ajankäytöstä ovat silloin arkipäivää.

    VastaaPoista
  6. "Lisäksi autoilu on suurimmaksi osaksi joko tarpeetonta tai vahingollista."
    Kyllä pilluralli on ihan perustarpeisiin kuuluva välttämöttömyys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta olen täysin samaa mieltä. Nuorison ikiaikainen tehtävä on ollut kokoontua, tehdä asioita joita aikuiset eivät tee ja herättää pahennusta, meluta ja tehdä kaikkea sitä mitä heidän vanhempansa eivät enää tee.

      Poista