Sivun näyttöjä yhteensä

28. huhtikuuta 2021

Tiusanen


 

Meillä oli tapana polttaa tupakkaa pakkasviimassa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, jossa olimme professoreita. Eilen luin lehdestä, että nyt Tauno on täyttänyt 80 vuotta. Parvekkeesta en tiedä. 

 

Mutta Taunolla oli laaja kokemus vaikeuksien kasaantumisesta. Syistä jotka jäivät minulle hiukan epäselviksi hän oli jo nuorena tutkijana ajautunut selvittelemään taloustieteilijänä Neuvostoliiton ja sen käytännössä hallitsemien maiden taloutta.

 

Ura oli selvä, kun hän esitti perustelut ja ennusteen 1970-luvun alkupuolella. Sosialistinen järjestelmä tulee romahtamaan. Uraa Suomessa ei enää ollut. Vasemmalta hänet julistettiin CIA:n agentiksi, ja tutkijana hän sijoittautui Keski-Eurooppaan ja matkusteli taajaan Itä-blokin maissa ja Neuvostoliitossa ja solmi yhteyksiä. 

 

Hänen kotipesäkseen tuli Glasgow, jossa hän hoiti professuuria, ja jatkoi tosiasioiden ja numerosarjojen keräämistä.

 

Suomessa hänen mainettaan ei varsinaisesti lisännyt se, että Max Jacobson julkaisi EVA:n puitteissa hänen selvityksiään. Etenkin keskustapuolue oli tiukkana. Tiusasen väitteen mukaan hänelle luvattiin lentävä lähtö tervan ja höyhenien kera puolueen ministeritaholta vielä paria viikkoa ennen Neuvostoliiton lopullista sortumista.

 

Silloin kun me polttelimme sitä tupakkaa, oli jo täysin tunnettua, että Tauno tiedot ja tilastot pitivät kutinsa ja hänen johtopäätöksensä olivat olleet oikeita, suorastaan väistämättömiä.

 

Tätä nykyä on jo sanottu, että hän oli ”huutavan ääni korvessa”. Se ei oikeastaan pidä paikkaansa, mutta harvat ns. toisinajattelijat maalasivat itsensä nurkkaan etenkin rettelöimishalullaan. Matti Virkkusen kaltaisten puheita ei kannattanut kuunnella, koska suurpankin johtajat olivat kapitalisteja, ja kapialisteista laulettiin, että ”ei koskaan tee he itse työtä, vaan he työtä riistävät – rahat kansan hankkimat on menneet kaikki konnain kukkaroon – pois kansa omansa jo vaatii, ja ryöstösaalis tuotakoon.”

 

Kiusallinen käsite-erehdys vaivaa meitä jatkuvasti. Eilen luin kirjoituksen, jossa asianomainen oli tuohtunut siitä, ettei hänen avustamansa lehti ollut julkaissut hänen kirjoitustaan aiheesta, josta on monenlaisia mielipiteitä. Hän puhui sananvapaudesta.

 

On paikallaan käyttää tuota komeaa nimitystä, kun on puhe oikeudesta olla eri mieltä ja esittää eriävä mielipiteensä. Oikeudellisesti tilanteella ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa. Jokainen päättää itse, ottaako maksaakseen ja maineelleen toisen kirjoituksen. Ei kirjailija, jonka käsikirjoituksen kustantaja hylkää, voi vedota tehokkaasti sananvapauteensa.

 

Tunnen henkilön, joka on tekemisissä opettajain koulutuksen kanssa. Hän oli kysynyt haastattelussa hakijalta maailman luomisesta ja saanut vastauksen, että Raamatun mukaan ja juuri kuten luomiskertomuksessa kerrotaan. Juttukaverini kertoi sitten pian lopettaneensa ja ojentaneensa kättä ilmoittaen, ettei katso hakijaa sopivaksi opettajankoulutukseen. Tämä äkämystyi ja arvasi suun ja kilahti, että ”on minullakin sananvapaus”. Hänelle oli kerrottu, että ei ole. Koulussa opettajan tehtävä ei ole esitellä mielipiteitään, vaan eri aineitten sisältöjä, joita sanottiin ennen oppiennätyksiksi. Tunnetusti ne ovat ajoittain pahastikin virheellisiä, mutta ristiretki näitä havaittuja tai kuviteltuja virheitä vastaan sopii koulun ulkopuolelle, ei kouluun. Ja mahdollisuus julistaa maan johto sisätöihin soveltumattomaksi ei ole oikeudellinen, vaan poliittinen. Tällaiselle kuivettuneelle juristille asia on aivan sama kuin ettei poliisi eikä pappi voi pakottaa autokauppiasta myymään piimää.

26 kommenttia:

 1. Luin jo useita vuosia sitten professori Tauno tiusasen haastattelun jostain julkaisusta, jossa hän sanoi, että mm Mauri Pekkarinen oli yksi häneen suuttuneista poliitikoista, jotka suorastaan uhkailivat häntä.

  Tästä nyt on varmaan jo kohta yli kymmenisen vuotta, kun Pekkarinen poikkesi puhujamatkallaan täällä landella paikallisessa ruokabaarissa. Porukkaa oli ahtautunut paikalle niin paljon, ettei kaikille ollut edes tuolia. Vartoilimme Pekkarista piakkoin tulevaksi paikalle. Vilkaisin nukkavierua porukkaa, itsellänikin oli moneen kertaan paikatut haalarit päällä. Päätin, että Pekkarisen vastaanotolle on saatava arvoisensa puitteet ja sijoittauduin ulko-ovea vastapäätä.

  Kun Pekkarinen saapui ovesta sisälle karjaisin sotilaallisesti HUOMIO ja tein armeijasta oppimani ilmotuksen "Herra kansanedustaja"... ja sitä rataa. Pekkarinen hämmnentyi aluksi niin, että pyyhki pari kyyneltä silmäkulmistaan ja asettautui sitten iloisesti porukkaan.

  Mulle tultiin jälkeenpäin sanomaan, että onneksi parilla paikalle raahautuneella oli nitrot mukana, ettei tarvinnut ruveta elvyttämään karjaisuni järkytyksestä.

  VastaaPoista
 2. Luulisi olevan päivänselvää, että jokainen julkisen tai puolijulkisen mediumin ylläpitäjä tai vast. yksin päättää siitä, mitä julkaisee tai jättää julkaisematta. Mutta jos sitten kuitenkin julkaisee ja kirjoittajan perusteltukin näkemys käy pahasti omia pitämyksiä vastaan, ei tarvitse alkaa kiljuen solvata. Olen pitkällä ajalla toistuvasti pannut merkille, että tämän ymmärtäminen on hyvin vaikeaa älymystöön ja muuhun sivistyneistöön kuuluville.

  VastaaPoista
 3. Hassusti maailma vaihtaa napaisuuttaan. Putin on tehnyt Venäjän taloudesta luodinkestävän. Eurostoliiton perälauta vuotaa ja tukipaketin päälle pinotaan uutta tukipakettia. Ekonomistit Malista, jolla on nyt Tiusasen rooli, lukuunottamatta ovat hiljaa kuin kusi sukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh he, "toipilamaista" trollausta tämäkin. Heheh heh.

   Poista
  2. Kumma kun firmanne ulkopuolella kukaan muu ei ole huomannut että Neuvostovenäjästä on tullut maailman napa. Väittävät siellä jopa elkintason laskevan.

   Poista
 4. Täällä meillä neukkula näyttää olleen uskonto.

  Osa - oman väitteensä mukaan - äärivasemmiston väestä puolustaa vanhasta muistista putinistanin tekoja ja tekemättä jättämisiä.

  Heille neljäkin jalkaa on ihan ok, mutta kaksi jalkaa aina kaunihimpi, kuten Mr. E. A. Blair kirjoitti.

  On selvää että väleissä pitää olla ja rajansa kaikella - mutta kuitenkin, rajansa silläkin.

  Kyllä "lännessä" tiedettiin kohtuullisen paljon neukkulan ongelmista, mutta niiden suuruus ja laajus yli koko venäjän maan oli varmasti kaikille yllätys.

  Hrutsov ei vuoden 1956 puheessaan tietenkään kertonut kuin osan asioista, mutta sekin oli liikaa joukolle joka eli uskonnollis-tyyppisessä hurmoksessa.

  Lopullinen häpeän aihe olisi pitänyt olla se että Kiinassa kommunistit toimivat Dengin kauden alettua kuin kapitalistit ja romuttivat kaikki opilliset kommunismiin yhdistetyt asiat.

  Toki kurjuus, orjuus ja pakkotyö jäi...

  venäjän omat ja sen muille luomat ongelmat ovat vain lisääntymässä.

  Tasapuolisuuden nimissä on sanottava että "lännessä" on myös hyvin paljon ongelmia, mutta ne ovat osittain erilaisia.

  VastaaPoista
 5. Nuorena miehenä törmäsin kerran johonkin Tiusasen kirjoitukseen ja ilahduin suuresti. Tuntui vapauttavalta, että jollakin oli sentään vielä järki päässä ja rohkeutta sanoa asia suoraan.

  Nykyäänhän hyvin moni sen ajan silmäätekevä kertoo kyllä hyvin ymmärtäneensä "edistyksen" valheeksi jo silloin, mutta kun täytyi taistella demokratian puolesta niin piti valita pienempi paha, muka.

  Tiusasia tarvittaisiin nykyäänkin. Aina kun Totuutta epäileviin aletaan iskeä leimoja, on aika avata silmät.

  VastaaPoista
 6. Eikös luomiskertomuksessa mainita maan ja taivaan luomisesta seitsemässä päivässä? Marinin hallitukselta ottaa kolmen vuoden budjettikehyksen värkkääminen 8-9 päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitaanpa totisesti ja se on kirjoitettu Raamattuun, sen voikin laitella lähdeluetteloon, kätevä juttu.

   Silti sitä jää miettimään että a) Jumalan budjetti taisi olla rajaton, b) työttömiä ei ollut keksitty ja c) yleensä saadaan parempaa aikaan kun tehdään hiukan hitaammin vaikka olisi vain yhden pikkuvaltion hallitus kyseessä, enkä tarkoita että maailman luominen olisi mahdotonta hallitukseltamme, vain että se ei ollut nyt tarpeen.

   Saa nähdä oliko kehysriihi valtion budjetin kannalta tarpeen ja mitä seuraavaksi puidaan ja paljonko jää ruumenia, laarinpohja paistaa silti.

   Poista
 7. Pakinoitsija Olli, Väinö Nuorteva käsitteellisti tämän helpoksi ylimetsänhaltija Mäntypurhan onnellisuusmittarilla. Antti Taavitsanpoika Kuorsasen mämmityytyväisyys saavutti täyden asteen vasta kun hän sai väkipakolla syöttää mämmiä sellaisille jotka eivät siitä alkuunkaan pitäneet. Huomattavaa että hän teki sen ollakseen mieliksi pojantyttärelleen Inkatoosalle.

  Yhtymäkohdat puoluepolitiikkaan ovat sattuman tulosta, yhä.

  VastaaPoista
 8. Järjestelmä, joka perustuu sensuuriin, kaatuu mahdottomuuteensa. Elokuvanharrastajat tunsivat Neuvostoliitossa elokuvagenren nimeltä "tuotantoelokuva", jonka johtolanka oli, että järjestelmä ei toimi. Genren käynnisti Otar Iosselianin elokuva Lehtien pudotessa (1966), joka käsittelee viininviljelyä Georgiassa. Vastaavia näkemyksiä oli itäeurooppalaisessa elokuvassa yleisemminkin, esim. Andrzej Wajdan Marmorimiehessä ja Krzysztof Kieslowskin Amatöörissä, joka voitti pääpalkinnon Moskovan elokuvajuhlilla.

  VastaaPoista
 9. Nyt tuli kovan luokan uutinen professori Tauno Tiusasen 80 vuotis-syntymäpäivien kunniaksi. Nimittäin Iltalehti tänään:

  "Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiasta kertoo Syyttäjälaitos tiedotteessaan."

  Kannattaa panna merkille, että Suomen piispat ja Kirkkohallitus vaikenevat. Tämä porukka ei uskalla lähteä tukemaan Päivi Räsästä.

  Suomessa on kolme teologista tiedekuntaa, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa ja Joensuussa. Vaikenevatko nämäkin instituutiot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Twitter, joka kaiken tietää, tarjoaa tähän asiaan tämänkin näkökulman:

   "Samat ihmiset, jotka ovat sitä mieltä, että meidän tulisi tarjota turvapaikkoja uskonsa takia vainotuille muslimeille, ovat myös sitä mieltä, että meidän tulisi vainota Päivi Räsästä hänen uskonsa takia."

   https://twitter.com/HeikkiUutiset/status/1387834613050003458?s=20

   Melko relevantti katsantokanta?

   Poista
  2. Saa vihdoinkin ansionsa mukaan. Päivi Räsänen ei ole mikään oikea luterilainen vaan joku vanhatestamenttilahkolainen Amerikan malliin. Se, ettei hän edusta Suomen kirkon kantoja on sanottu julki jo moneen kertaan.

   Poista
  3. Miksi piispojen ja kirkkohallituksen muka pitäisi tukea jotain Päivi Räsäsen kaltaista ekstremistiä?

   Poista
  4. Kun Jeesusta vietiin tuomiolle, jopa hänen kiihkein kannattajansa (Pietari) kielsi hänet. Eli ei mitään uutta auringon alla. Räsäsen tukijoita on kyllä Suomessa kymmeniä tuhansia ainakin. Ja heidän joukossaan on myös homoseksuaalisia taipumuksia omaavia. Oli miten oli, Räsänen ei ole syyllistynyt Raamattua lainatessaan mihinkään rikokseen, olipa oikeuden päätökset mitä hyvänsä. Kyseessä on ajojahti kristittyjä kohtaan ja näen asian uskonrauhan rikkomisena sekä kiihottamisena kansanryhmää eli kristittyjä vastaan. Ja suuri osa tuntemistani kristityistä Suomessa näkee asian samalla tavalla.

   Poista
 10. Erittäin hyvä huomio tämä julkaisupäätöksistä valittaminen.
  Perussuomalaiset valittavat kovaan ääneen, että heidän mielipiteitään ei oteta huomioon ja se loukkaa sananvapautta.

  Ei loukkaa.
  Kuten fil. tohtori totesi, maksaja päättää.
  Eri asia on sitten, jos media on valtion kustantama.

  Presidentti Trumpkin valitti samaa, kun valtamedia ei suoltanut putkenaan hänen valheitaan ulos. Trumpistit ja Perussuomalaiset ovat siinäkin hengenheimolaisia.


  VastaaPoista
 11. Jotenkin ummehtunutta tekstiä ja vaikuttaa ristiretkeltä Raamattua vastaan. Se, että opettajalta kysytään hänen vakaumukseensa liittyvistä asioista ja että hän vastaa niihin rehellisesti, ei todellakaan tee häntä opettajaksi soveltumattomaksi (eikä muuten mihinkään muuhunkaan ammattiin). Yliopistoissa on Suomessakin paljon dekaaneita ja professoreita myöten kristittyjä, jotka eivät häpeä kysyttäessä kertoa uskovansa Raamattuun siten kuin se selkeästi oepttaa. Ei se tarkoita sitä, etteivätkö he silti toimisi opetussuunnitelman mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkissä oltiin pyrkimässä opettajan koulutukseen, ei luomiskeritomuksen opettamisen koulutukseen.

   Poista
  2. Jos minä olisin valtakunnansyyttäjä, niin nostaisin heti paikalla Raamatun siteeraajia vastaan syytteen... eikä vai yhtä vaan kolme syytettä!

   Heh heh... onneksi tällaista ei tapahdu oikeassa elämässä.

   Poista
  3. Paino sanaparilla ei todellakaan.

   Rasti ruutuun (valitse mieluisin totuus), tahdon kuulua seuraavaan joukkoon:

   Ristityt
   Rastitetut
   Ristiretkirasittavat
   Ristus emminä tiijä
   Tilintarkastajat
   Syntiset ja julkkikset

   Voit valita myös useita vaihtoehtoja, ei todellakaan kaikkia.

   Poista
 12. Jos keisarilla ei ole vaatteita, niin onko tärkeää ja tähdellistä huutaa siitä kovaan ääneen kuorossa.
  Max Jacobson kertoo oivasti syyt siihen kuinka ulkopoliittisesti oli viisasta pitää "Lenin-kulttia" yllä. Siihen kuului oleellisesti toistaa toistamistaan tarinaa Leninin suomasta Suomen itsenäisyydestä.
  Tuohon Tiusasen aikaan kyllä idänkaupan tekijät tiesivät keisarin vaatteet ja tietoisena siitä tekivät hyviä tilejä. Siksikään kuorolaulanta ei ollut tarpeellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö pidä keisarien vaatturikuoroista? Et taidakaan olla oikea republikaani.

   Kun kaikki muut kääntävät katseensa laajoin liikeradoin showstansa niin kuoron luulisi pitävän huolen että edes taustat ovat kondiksessa.

   J. Leskinen, Virsi.

   Poista
 13. "Koulussa opettajan tehtävä ei ole esitellä mielipiteitään"

  Niin aina. Oletteko koskaan kuulleet (pluralis) historianopettajasta, joka Pohjanmaalle virkaa hakiessaan tai siellä virassa toimiessaan uskaltaisi puhua muusta kuin vuoden 1918 "Vapaussodasta"?

  VastaaPoista
 14. Hieman asian sivusta... tuo LTU:n rakennus on niillä paikkeilla, missä harjoittelimme UudRakP:ssa ampumaan Huhtiniemessä 70-luvun alussa. Lapsuuden naapurin poika oli sittemmin siellä arvostettuna professorina. Taisteluharjoituksiin Taipalsaaren Merenlahteen pyöräilimme alueen läpi.
  Kyseinen alue on siis otettu järkevämpään käyttöön.

  VastaaPoista
 15. Ellei ole Raamattua lukenut (moneen kertaan) ja tunne sen 2000 vuoden aikana kertynyttä selityshistoriaa, olisi viisasta olla hiljaa eikä varsinkaan yrittää ratkaista esim. Räisäs-tapausta oikeusistuimessa, VAIKKA Suomenkin lain eettinen perusta on Raamatussa sanottu. Kuinka moni kommentoija tietää, ettei luomiskertomus ole maailmansyntykertomus, vaan myytti, jolla juutalaiset perustelevat viikon tärkeimmän päivän, nimittäin sapatin, olemassaolon ja tärkeyden. Jumalakin tarvitsi lepoa. Niin tarvitsee aurinkokin! On mieletöntä heittää rahaa Molokin kitaan ja yrittää siten kieltää aurinkoa lepäämästä. Ei ilmastoa rahalla muuteta. Eikä maapallon tulivuoria rahalla hiljennetä.

  VastaaPoista