Sivun näyttöjä yhteensä

14. huhtikuuta 2021

Audon kyydissä


  

Aleksi Käpy oli etevä mies. Senaatissa ja Turun hovioikeuden presidenttinä toimittuaan hän jatkoi Kansallispankin notariaattiosaston johtajana vielä vuosikymmenen ja oli vahvistamassa tämän tuomioistuimen sangen tunnettuja yhteyksiä maamme rahalaitoksiin. Ilkeät rahantarvitsijat ovat joskus puhuneet ”Turun taudista”.

 

Käpy oli Y.S. Yrjö-Koskisen sisarenpoika, ja tämä suku, Forsmanit, on yleensä pitänyt hallussaan yksinkertaista enemmistöä sekä tuomioistuimissa että yliopistolla. Asiaan lienee vaikuttanut suvussa ilmennyt tavaton lahjakkuus ja auttamattomien pösilöiden suhteellisen pieni määrä.

 

Vanhana fennona ja kiihkeänä suomen kielen ystävänä ja kielemme virkakäytön mestarillisena edistäjänä Käpy määräsi paljon muun ohella – minulla oli hallussani hänen kirjoittamiaan ohjeita asiakirjojen laatimiseksi tuomioistuimissa – että uudenaikainen sana ”auto” on välttämättömästi taivutettava ”audon, audolla” jne.

 

Eilen harjoitimme kotimaan matkailua audolla minun toimiessani chauffeurina. Kävimme Lidlissä, jonne on kotoamme matkaa alun neljättä kilometriä. Jo matkalla pistäydyimme apteekissa. Katselin kummastuneena ihmisiä, joita tuli vasemmalta ja oikealta. Pohdiskelin, kuka on mennyt rakentamaa rautatien kahden oivallisen päivittäistavarakaupan eli Prisman ja City-Marketin väliin. Tunnontarkoille on tosin tarjolla alikäytävä, jossa haisee ihmiseltä ja erinäisiltä eritteiltä.

 

Acemoglun ja Robinsonin kirjoista erityisesti ”Miksi maat kaatuvat” (Why Nations Fail) kuuluisi ehdottomasti jokaisen itseään kunnioittavan postintellektuellin hetekan alle esimerkiksi Mustanaamioiden ja Pekka Lipposten väliin, samaan nippuun kuin Jared Diamond ja Braudelin kolmiosainen historiateos.

 

Yhteenveto otsikon kysymykseen on rahoituslaitoksen kehittymättömyys ja eliitin sulkeutuneisuus. Kirjoittajat ovat erittäin arvostettuja taloustieteilijöitä. Niinpä viivan alla jakajana on ”insentiivi” eli kannustin tai kiihoke. Eteenpäin eli kauemmas vaaroista ja mahdollisesti jopa sietämättömän köyhyyden jarruttamiseen on matkalla yhteisö, jossa voi päästä eteenpäin. Yksi eteenpäin pääsemisen muoto on rikastuminen. Toinen on Acemoglun ja kumppanin oma valinta: arvonanto eli vakavasti otettavien ihmisten ilmaisema käsitys, että työ, jota teet, on perin pohjin mielekästä.

 

Henkilöauto on esimerkkinäni, koska tiedän autoista jotain. Välillä katselen hitaasti pysäköintipaikalla olevia autoja.  Oma automme on uutena hintaluokkaa 20 tuhatta. Käytämme sitä noin tunnin viikossa. Kaverilla on ikää puolet siitä, mitä minulla, ja työpaikka Öbiksessä. Nähdäkseni oma henkilöauto on hänelle välttämätön. Eräs toinen henkilö, jonka asioista tiedän, kiertää maakunnan kouluja tarttumassa sekä opettajien että oppilaiden ongelmiin pohtimassa sekä puhevikoja että oppimisongelmia. Tuota tuskin voisi toteuttaa muuten kuin pyörien päältä. 

 

Ajatukseni tulos on häpeällisen helppo. Juuri Suomessa taloudelliset innovaatiot ovat hyvin heikoilla. Kun luin lakia, kaikki yhtiöitä koskevat säädökset olivat 100 tai 200 vuotta vanhoja. Kun juuri tällä hetkellä alustatalouden pahimpia epäkohtia on ehkä hiukan torjuttu eli pitsalähettejä ei saa väärentää ”yrittäjiksi” vailla työsuhteen etuja, sellaiset ratkaisut kuten autoissa Uber olisivat erittäin toivottavia. – Isäukolla oli lähes 20 vuotta sitten hyvätuloisen henkilön versio sellaisesta. Kun hänen toinen jalkansa jäi huonoksi neliraajahalvauksen vuoksi, hän opetti itselleen parikin taksinkuljettajaa, jotka tulivat ja veivät ja hakivat tarvittaessa, ja vanhempani jatkoivat vielä mökkeilyä Kylmälässä pienten teiden päässä hyvinkin 10 ylimääräistä vuotta. Hienoa!

22 kommenttia:

 1. Nauta. Nautalla oli utaretulehtus. Eläinläägäri kävi sitä parandelemassa ja läägitsemässä ja sotki kengänsä navedassa nautan pasgaan.

  No joo, aika huonoa vitsintynkää, mutten pysty parembaan tällä kerdaa, jos milloingaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ole milläsikään.

   Apua:

   Pikkikylän pääkadulla makasi ruumis. Poliisipäällikköä tarvittiin. Hän katsoi ja sanoi: murha, meni autoonsa ja ajoi asemalle jossa meni huoneeseensa, kävi sohvalle makaamaan ja kohtapa kuului kuorsaus.

   Poliisit tutkivat, veivät kalmon patologille ja tuuppivat rohkeinta kohden Pomon työtilaa. Hän koputti varovasti, astui sisään sanoen: saanko häiritä?

   Pomo sanoi: Kayhän se. Anteeksi.

   Ymmällään oleva poliisi (joka Oli rohkea) kysyi kuinka päättelit sen murhan olevan?

   Pomo sanoi: Ei kommentoitavaa.

   Uhri oli lakimies jonka pikkutakin selkämyksessä oli pitkittäiset renkaanjäljet.

   Vähän kuten tuossa sinunkin tuokiokuvauksessasi, alkoi perseestä, kahdet päällekkäiset ja pomon auton haju, eivät kuitenkaan enää savunneet...

   Harjoitus tekee mestarin
   väsyneeksi, hohhoo.

   Poista
 2. Pienen Tietosanakirjan 1926 hakusana on Automobiili.
  Vaihtoehtona on autto ,biili tai voimavaunu.
  Sana ei ollut vielä vakiintunut.
  Turkin pääkaupunki on Angora ja Tsekkoslovakian Praagi.

  VastaaPoista
 3. Kiva ettei audomaudolle käyny mitään sillä sellainen liduskainen olisi kenkku.

  VastaaPoista
 4. Vuoden 1889 uudessa rikoslaissa ("pääasiassa Jaakko Forsmanin käsialaa") oli mm. se useinmainittu prostitutsioni kriminalisoitu (Oliko jo 1734-vuoden laissa, en nyt jouda etsiämään). Kuitenkin tuolloin, 1889, pantuun lujaan aitaan vain hieman myöhemmin saranoitiin pieni, narahtava takaportti: mahdollisuus itseään "pro-stituere" ihan ohjesäännön mukaisesti. Systeemi saatiin lakkautetuksi vasta suurlakon jälkeisinä vuosina lähinnä niiden vaatimuksesta, jotka katalasti yrittivät avittaa "Internationalia tänne liittokuntiansa levittämään".

  Taustoja tuntematta olen mietiskellyt, olivatko Koskisen Yten, Forsmanin Jaken ja Danielsonin Jalmarin kaltaiset herrasmiehet säätyveljilleen tässäkin tuota takaporttia avaamassa.

  VastaaPoista
 5. Yksi iso ongelma on ollut eri lakien paikkailu sieltä ja täältä.

  Syynä ovat olleet epäkohdat sekä maailman muuttuminen ympärillä, mutta liian usein kyse on ollut populismin tapaisesta irtopisteiden keruusta seuraavia vaaleja varten.

  Jotkut nostavat esiin mm. "vappusatasen" - ehkä kovin erikoisia pykäliä sen toteuttamiseen ei olisi tarvittu, mutta liian monet uskovat, että kerrankin lähes mahdoton on muuttunut erittäin varmaksi.

  Noin 2 vuotta sitten valtion tai maailmantalouden tilanne ei ollut mitenkään hyvä ja oli mahdollista nähdä, ettei "vappusatanen" toteudu kerrotulla tavalla.

  +

  Valtioiden ongelma on ollut ainaja kaikkialla halu valvoa kaikkea.

  Tämä ei ole mahdollista.

  Jotakin pystyy ohjaamaan ja valvomaan ja verottamaankin, mutta ei kaikkea.

  Lopulta käteen jää pelkkä tyhjä, kun riittävän moni huomaa että valvonta ja verotus vievät lopulta innovatiivisuuden taloudelliswsta toiminnasta.

  Ja tässä ei tarkoiteta mitään "riistäjän ruoska selkäämme soittaa" -tyylistä hyväksikäyttöä vaan normaalia tilaa onnistua ja epäonnistua.

  +

  Täällä meilläkin ja varsinkin "rapakon takana" ollaan ajauduttu tilanteeseen jossa verotus kiristyy, mutta samalla oletetuilla "verotuotoilla" tuetaan ennestään varakkaiden henkilöiden olevia ja tulevia liiketoimia.

  Eli valuutta liikkuu keskiluokalta kaikkein varakkaimmille ja luo näille mahdollisuuden kasvattaa varallisuutta, eli kiinteää omaisuutta tai kiinteään omaisuuteen perustuvien johdannaisten omistusta.

  On kylläkin muistettava, että USAn keskuspankki FED on hybridi joka on käytännössä yksityinen, mutta jossa on myös julkista valtaa käyttävä osa.

  Samoin sikäläinen "verovirasto" IRS on saman tyyppinen hybridi, yksityinen yritys jolla on mahdollisuus käyttää myös julkista valtaa. IRS omaa myös aseellista voimaa, joka ei ihan heti sovi meikäläiseen kuvaan "valtion virastosta" kun unohdetaan Sisäministeriö ja Puolustusministeriö.

  +

  Järjestelmä johtaa luonnon ja luonnonvarojen hyväksikäyttöön sekä ihmisten alistamiseen orjan asemaan.

  Lainsäätäjät luovat - maksua vastaan - halutun lainsäädännön ja filosofit luovat ohjattuina ja maksettuina filosofiat joilla tämä oikeutetaan.

  Jokainen taho saa siivunsa kakusta jolloin epäkohdista on parempi vaieta.

  Jos joku puhuu, se ei johdä mihinkään.

  Orjille jätetään mahdollisuus neuvotella jostakin pienestä tyyliin "ruoskan iskujen astettainen vähentäminen".

  VastaaPoista
 6. Kävyistä tulee mieleen myös Otaniemen Dipolin edustalla oleva tunnettu "Käpy"-veistos, joka on arkkitehti Reijo Perkon luomus. Hänen sukunsa nimi liittyy Vähänkyrön Kyrönjoen rannalla olevaan vanhaan pappilarakennukseen; isänsä oli paikkakunnalla kirkkoherrana 50-70-luvuilla. Siinä pappilassa olivat eläneet myös monet Forsmanit. Eteviä sukuja lienevät kummatkin mainitut olleet. Ensinmainitun perheen pojista muistuu mieleen ko. arkkitehdin lisäksi matematiikan professori ja teoreettisen fysiikan professori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisättäköön vielä, että Kaavontönkällä Kyrönjoen vastarannalla, pappilaa vastapäätä, sijaitsee viikinkiaikainen polttohauta veneen- ym. jäännöksineen. Aivan sen vieressä tulin kai sattumalta syntyneeksi...

   Poista
 7. Pät Joppinen, v.t. gangsteri nro. 2 (o.t.o)keskiviikkona, 14 huhtikuuta, 2021

  Kalustolle ei myönnetä sairaslomia.

  Mikseivät ovet aukene meille, onko rotumme syytä tää...

  Se älypuh-elin ei ole elämän kauko-ohjain. Se on pantaihmisen maailman paras kaveri.

  Kymppitonnin kosla saa maksaa tehtaan ovista lähtiessä (suuri autotehdas alunperin volkswagen, brittibilika) kolmisen tonnia, mutta nehän kärähti.

  Kaikki paitsi kiltteys on tuhmaa, Lasse Mårtenson.. eikä, odottaa hän, on hyvä...

  Kaikki työ on arvokasta. Omistussuhde työhön on selkiytettävä siihen asteeseen ettei tehtyä työtä voida dementoida lausumilla. Joka hoksaa homman saa sen omakseen? Kansallistyö? Perustyö? Nuorten perustyö?

  Tehkää niinkuin herrat määräilee!

  VastaaPoista
 8. Nämä suomen kielen taivutukset ja poikkeukset ovat ihania.

  Pääsääntönä on se, että vanhat sanat taivutetaan suomen kielen mukaisesti "oikein" ja uudemmat "väärin". Esimerkiksi kupun-kuvun, mutta mopo-mopon tai pupu-pupun. Tai parta-parran, mutta pirtu-pirtun.

  Tietysti käytäntö on kirjavaa, esim. uudissana bitti taipuu sulavasti bitiksi.

  Mitenköhän tuomari Käpy muuten taivutti oman nimensä?

  Varmaan Kävyn, vaikka nykyään näkee usein tyyppiä Käpyn – vert. Orpo-Orpon, ei siis Orvon, tai Aarre-Aarren, ei Aarteen.

  Viron edellinen pääministeri oli Jüri Ratas – ja sukunimen merkitys on suomeksikin ratas. Mutta miten se taivutetaan? Ratasin? Rataksen? Rattaan?

  Sen sijaan ex. presidenttien Meri ja Ilves nimet taivutettiin reilusti Meren ja Ilveksen. No, nimet ovat asia erikseen, tavallisissakin sanoissa riittää ällisteltävää.

  PS. Opetellessani viroa aloin katsella suomeakin hieman eri silmällä - ja ihmettelen aina vain enemmän, kuinka joku vieraskielinen pystyy ikinä oppimaan suomea täydellisesti tai edes hyvin!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyinen linja on kai että kaikki taivutusmuodot ovat "oikein" mutta suositellaan käyttämään vakiintunutta. Omena-sana on se usein käytetty esimerkki: omenia, omenoja, omenoita...

   Poista
  2. On siis kohteliasta taivuttaa "Orpon" kun kohde on itse sitä pyytänyt, mutta ei voi väittää "Orvon" olevan väärin.

   Poista
  3. Niin tai mitään muutakaan kieltä, jonka vaikutuspiirissä ei ole kasvanut lapsuudesta lähtien. Siksi onkin ihmeteltäväiä sellaiset ylimalkaiset usein kuullut lauseet lauseet kuin, että puhuu niin ja niin montaa kieltä. Itse lukiessani englanninkielisiä romaaneja vähän väliä pulpahtelee esiin sanoja, joita en ole ennen kohdannut, mutta niin käy myös suomenkielisissäkin kirjoissa.

   Poista
  4. Tiedän, että Lammilla Ronnissa on Rattaan tila. Pihasta on hieno maisema Pääjärvelle.

   Ohi ajanut Kunnaksen Ilkka

   Poista
  5. Enkeli-sanastakin löytyy viisi oikeaa monikon genetiiviä: enkelien, enkeleiden, enkelten, enkeleitten, enkelein.

   Mutta onko niitä olemassa?

   Poista
  6. ..."Mutta onko niitä olemassa? ...

   Luulen että samalla lailla kun pikku-ukkoja. On.

   Poista
 9. Kiinniddäkäämme huomioda audon sosiolistis-ekonomistiseen waikutukseen jo audoilun aamunkoidossa:

  ”...Hyvinkin useita samallaisia tapauksia voisi kertoa amerikasta ja muualtakin, missä hyrysysy on vallannut alaa ja syrjäyttänyt muut kulkuneuvot. Onpa tapauksia, jolloin hurmautunut perheenäiti on siihen määrin ihastunut hyrysysykuljettajaan, että on suin päin paennut kotoaan jättäen kevytmielisesti perheensä hyvästiä sanomatta.”

  ”Vielä pahemmaksi muuttuu asia, jos kuljettajakin sattuu olemaan naimisissa, silloinhan yhdellä kertaa jää kaksi perhettä suremaan hyrysysyn uhreina. Niin paljon hyvää kuin siis auto käyttäjilleen antaakin seuraa sen mukana usein ikävyyksiäkin.”
  Helsingin kuvalehti : kuvallinen aikakauslehti 15.03.1913 no 4-5 (Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä pätevään tyyliin nykyään Saudeissa pyritään estämään naisten autoilua...

   Joku "yli-vara-pää-ohjeistamis-päällikkö" oli kuullut jostain että naisoletetun kohtu liikkuu jos kuljettaa autoa.

   Että sellainen tekosyy...

   Öljyn hinnan nousu tuo mukanaan lisää ongelmia...

   Poista
 10. Kuikahan monta kuusta Espalla kasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti käydä mäpsistä katsomassa. En nähnyt yhtään.

   Poista
 11. Tekninen välihuomautus

  Älkää ensin kirjoittako pitkää ja osin harkitsematonta kommenttia tänne alle ja sitten painako erhetyksessä nappia "Esikatsele" kun tarkoititte "Julkaista".

  Jos tietäisin missä Hevon kuusi on, hakisin kirjoitulkseni sieltä, sillä vain siellä se sijaitsee. Mikään Undo ei sitä enää pelastanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy siis siten että jokin tuntematon olio syö tekstejä eikä edes...

   Vastaa kokemuksiani useita kertoja

   Poista