Sivun näyttöjä yhteensä

8. heinäkuuta 2020

OttiatuotaOtsikko on muistuttamassa, että yksi kirjallisuutemme hienoimmista tekijöistä eli siis Teuvo Pakkala, kirjoitti myös yhden Suomen edelleen esitetyimmistä näytelmistä, joka on kolmasti filmatisoitu, nimittäin ”Tukkijoella”.

Roolihenkilö Tolari aloittaa puheensa aina sanomalla ”ottiatuota”, mikä ei tarkoita varsinaisesti mitään. Näyttelijän Kalle Viherpuun vakinainen roolipari Siiri Angerkoski käyttää mielitietystään tässä tai jossain muussa elokuvassa puhuttelunimeä ”lökäpöksy”.

Ikuinen kunnia ystävälleni Jorma Hynniselle, että levyttäessään myös ”Metsäradion” tunnuslaulun ”Vielä niitä honkia humisee” hän otti mukaan senkin säkeistön, joka menee:

”Onhan sitä oltu ryyppäämättä 
kolmekin vuorokautta,
kun on sattunut seilaamahan 
ulapalle lautta.”

Lenininpuisto… Se on siinä Kulttuuritalon vieressä. Kerroinko koskaan, miten jouduin tuomarina tutkimaan paperit kommunistisen puolueen menetettyä rahansa ja kiinteistönsä. Se oli murheellinen tarina, samaa suurta kertomusta kuin ”punapääoman” sortuminen. Pankit, vakuutusyhtiöt, rakennusliikkeet.

En kerro nytkään. Siinä sitä oli paperia.

Toistan maailman reunaan asti. ”Liikeyrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa.” Lause on katkaistu ja siksi valheellinen. Liikeyrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa lain ja yhtiöjärjestyksensä määräämissä rajoissa. Viime päivinä on kerrottu siivousyrityksestä, joka tuottaa voittoa pitämällä työntekijät käytännössä vankeina ja jättämällä palkat maksamatta. Tämä oli siis jälleen repliikki kommentoijalle.

Lenininaukio on valitettavasti minulle yksi ja sama. Minulle riittää huvittumisen aiheeksi Senaatintori Aleksanteri II, Puolan teurastaja. Suomelle ja käytännössä Snellmanille hän antoi tilaisuuden Venäjän etua ajatellen eli hoiti virkaansa. Hiukan se patsas on minun silmääni erikoinen. Mutta henkilökohtaisesti pudottaisin sen porukan myös Suurkirkon räystäiltä. Ne eivät sovi sinänsäkin epäonnistuneen kirkon arkkitehtuuriin eikä niillä ole jumaluusopillista sisältöä. 

Keisarinnan kivi kauppatorilla on lysti. Vallankumoukselliset pudottivat pallon ja Venäjän kaksipäisen kotkan keväällä 1917 ja ne nostettiin kunnioittavasti takaisin 1971, kun Neuvostoliitolta oli varovasti varmistettu, ettei sillä ollut mitään hanketta vastaan. Yllättävää kyllä ei ollut.

Nyt meillä on Putinin Venäjän virallisesti käyttämä vaakuna, siis kaksipäinen kotka, tasavaltamme paraatipaikalla.

Lenin oli hyödyllinen idiootti. Saksan yleisesikunta rahoitti häntä  sekä hänen Sveitsin aikanaan että vallankumousjohtajana lokakuusta 1917. Vaikka Saksan kanssa oli tehty rauhansopimus maaliskuussa 1918, sanoisin tuota kuitenkin maanpetturuudeksi.22 kommenttia:

 1. Tämä on nyt ihan asian vierestä, mutten osaa muutakaan: muistatko Kemppinen (tai kommentoijat) suomenjuutalaista juristia, joka kirjoitti omaelämäkerran? Muistaakseni tämän blogin sivuilla on käsitelty kyseessä olevaa kirjaa joskus vuosia sitten. Kirja lienee ilmestynyt 90-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa. Mikä kirjoittajan ja nimi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli Herbert Gumplerin "Itse plus Gumpler. Rikosjuristin muistoja. Otava 1996. ISBN 9789511140269.". Nimi viittaa asianajajan ilmoitukseen oikeudessa siitä, että päämies on henkilökohtaisesti paikalla avustajineen.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Herbert_Gumpler

   Poista
 2. Minua on siitä vuodesta alkaen kutsuttu nimellä Tintti, kun isä-eversti juhannuksena sateen vallitessa kokkoa bensiinillä sytytti.

  Siinä olin lentää mukana ja niin sanottiin jatkossa "Antti-Tintti".

  Helsingin Sanomissa oli tänään vain yksi sankari: Tintti.
  Asterix ei ole sankari, koska siinä on taikajuoma mukana.

  Tintti (Tintin) ei taikajuomaa tarvitse ja osaa kiroilla tavalla, joka todistaa vähintään 140 älykkyysosamäärää.

  Sitä IQ-numeroa määrittäessä tosin kysytään myös toinen kysymys:
  Kestätkö, että naapuripöydässä ryystetään kalasoppaa.
  Jos et kestä (eli kärsit misophobiasta), pääset MENSAn jäseneksi.

  Kemppisen tähänastisista kolumneista ( = blogi ) päätellen MENSA on paketisssa, mutta en kehoita sinne menemään.

  Siihen on useita syitä.

  Vielä kerran, kiitoksia Tintistä (Tintin)!

  VastaaPoista
 3. Viimeksi kun kulttuuriväki oli hankkeissa poistaa apostolit suurkirkon räystäiltä, asialla olivat noin 50 vuotta sitten nuoret arkkitehdit, ja motiivikseen ilmoittivat Engelin kirkon puhtaiden muotojen tuomisen esiin.

  Kemppinen kaikentietävänä kulttuurin kaikkituntijana osaa arvioida Engelin kädenjäljenkin epäonnistuneeksi.

  Mielipiteitä maailmaan mahtuu.

  Itse olen sitä mieltä, että Tempeliaukion kirkko sopisi mainiosti moskeijaksi. On muotokieleltään enemmän sitä kuin kristillinen kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos poistetaan apostolit, pitää poistaa myös sivutornit, jotka eivät Engelin suunnitelmaan kuuluneet. Näitä taidettiin vaatia poistettaviksi jo 30-luvulla. Aikuisten oikeasti, jääkööt tornit ja patsaat paikoilleen.

   Poista
  2. Ihan vielä ei ole moskeijojen aika suomessa. Ruotsissa ja eräissä muissa pohjoismaissa niitä hiljakseen nousee. Kiva kun on vielä ihmisiä, jotka ottavat uskontonsa haudanvakavasti.

   Poista
  3. No, väestönvaihto kuitenkin etenee ja moskeijoita löytyy elementtitalojen pohjakerroksista. Kiistanalainen termi, mutta urputus loppuu yleensä siinä vaiheessa kun huomauttaa, että Espoo on vielä 1960-luvun alussa ollut täysin ruotsinkielinen alue ja suomesta tuli nopeasti valtakieli. Nyt Espoossa on 19 % asukkaista vieraskielisiä.

   Poista
 4. Minä olen ymmärtänyt että Santeri kakkosen patsas oli Santeri kolmosta vastaan suunnattu mielenosoitus jota hän ei oikein voinut kieltääkään. "Oisit niin kuin isäs joka oli lainkuuliainen mies!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin itsekin käsitän asian. Lisäksi tämä oli hyvä keino saada patsaan jalustoihin sopivia suoalaishenkisiä kuvia ja tekstejä.

   Poista
  2. Samaa menetelmää käytti Kekkonen tehdessään Leninistä keppihevosensa.

   Poista
 5. "”Liikeyrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa.” Lause on katkaistu ja siksi valheellinen. Liikeyrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa lain ja yhtiöjärjestyksensä määräämissä rajoissa."

  Tuo puolestaan on harhaanjohtava, koska siitä voi saada vaikutelman, että lakia yms. noudatettaessa kaikki olisi kunnossa. Kun jatko menee "Viime päivinä on kerrottu siivousyrityksestä, joka tuottaa voittoa pitämällä työntekijät käytännössä vankeina ja jättämällä palkat maksamatta."

  niin ainakaan tämän kommentin kirjoittaja ei näe moraalista eroa tuon siivousyrityksen ja täysin laillisesti lapsityövoimaa käyttävän suomalaisyrityksen välillä. Jälkimmäinen piilotetaan alihankkijoihin ja Sri Lankaan. Yhden hyvin näkyvän liikkeenjohdon koulukunnan mukaan lapsityövoimaa näin ollen myös täytyy käyttää, pitäähän osakkeenomistajia palvella niin tehokkaasti kuin mahdollista. Sitä vaan ei sanota ääneen - eikä jokainen hyödyllinen idiootti varmaan tajuakaan mitä itse asiassa tulee vaatineeksi.

  Mikäli parin viime vuoden aikana, kun katse on välttänyt, on jälkimmäinen juridisesti tilkitty, on tämän kommentin kirjoittaja hölmö.

  VastaaPoista
 6. Lenin oli Saksan temppu rampauttaa Venäjän kehitys yli 70 vuodeksi.
  Isoisä Friedrich Trumpille v. 1903 annettu määräys poistua Saksasta oli Saksan temppu rampauttaa USA 2000-luvulla. No joo, tämä jälkimmäinen kyllä vaatisi yliluonnolliset ennustajan lahjat.

  Friedrich Trump menehtyi muuten erittäin tappavaan espanjantautiin 1918, joten pojanpojan olisi luullut ottavan opikseen tai ehkä dissonanssinen kauhu olisi niin valtava että hän haluaa kieltää todellisuuden ja vaaran "pelkkänä flunssana".

  MMM...

  VastaaPoista
 7. Vaikea on olla ajattelematta Fryn ja Laurien legendaarista sketsiä aina, kun liikeyrityksen tehtävästä puhutaan:

  https://www.youtube.com/watch?v=oap6_U8-HvI

  VastaaPoista
 8. Harjutorin divarista tarttui mukaan Jalmari Finnen Nuijasota. Divarikirjat kertovat muutakin. Usein on lehtileikkeitä välissä. Kalevi Kivistönkään kirjasto ja varastot eivät kaikkea niele. Ex Libriksestä näen, mutta olipa pannnut hyvän kiertoon ja luin sen loppuun juuri ennen eilisistä rotu hermostusta katusotaa ryöstelyä Spike Leen leffaa -kiitos AA:lle liitesanoista elokuvan tekoajoilta 1992.

  Kun tämä kamaluus vasta kiihdytti niin nauraa hekottelin vaikka aavistin mitä seuraisi. Kas näin osuvasti Alanen "…runsaasti huumoria, mutta se ei toimi yhteiskuntakritiikin sokerina vaan pippurina."

  Tätä kai on taiteilijan neronluoma. Finneltä yksi lause "Mutta talonpoika ei väistynytkään päälle karkaavaa ratsua, vaan seisoi varmana vastassa. Ja kun ratsu pillastui ja nousi takajaloilleen, silloin moni taitavasti tartttui ratsun etujalkoihin ja siitä keikautti ratsun ja ratsastajan kumoon." Tankkisovellutuksena näimme kohtauksen Tuntemattomassa.

  Iloitsinpa Hesaristakin eilen kun blogistimme oli itsenänsä esillä viisaine sanataide-lausahduksineen ja kuva sitten, lakki kallellaan. Englannissahan alahuone pani kuninkaan kaulan pölkylle yli sata vuotta ennen kuin ranskalaiset omansa giljotiiniin. Sitten taas otettiin kunkku, jotta alahuoneen riidoista tulisi valmista päätöstäkin eikä vain meille nyt tuttua perus- ali/yli aluehallintoEvy juridiikka-prosessisumaa.

  Ja oikeasti tepsivät sopimuksethan tehdäänkin juristisuvuissa. Alahuone hermostui kun kuningas -taas kerran- jätti lainansa maksamatta, stop of tower. Vieläpä Cityn ikiaikaista kauppatapalakia ja sen omaa innovointi-evoluutiota koettiin puristaa ahtaammalle. No, siitä sitten syntyy Bank of England eli yksityisten omistama valtion keskuspankki 1694. Lyhyesti: yksityinen rahan lisäys, mutta julkisen velan eli veromahdin takaamana. Kaikki paperia.

  Taviksia varten pidettiin kulta/hopea arkkua. Ja lobbari-think tank lumoojana (Korkmannina) hääri kehäkettujen liepeillä itse Isaac Newton. Nyt muuten tuossa €750 mrd asiassa on samasta kyse.

  Keskuspankkihan oli välistä demareiden ay-väkeä varten, mutta nyttemmin taas independent tai siis yksityispankkien ikioma. Nyt kun tilannetta / tilaisuutta 1980-2020 on ajettu turbolla ja kuilun reunalle, on EKP:n palautus demokraattien käsiin edessä. Vai eikö?, Karlsruhe, Saksan perustuslaki tuomaristo haraa vastaan. Viikon päästä EU yhteenotto, taas. Uutta senverran että ottelu käydään Saksan sisäisenä, Berliini vs Karlsruhe.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen keikauttaminen nurin etujalkoihin tarttumalla vastaa aikatarkoin somekohua joka vallitsi alustalla nimeltä Tekniikan Maailma joskus 50-luvulla. Julkaisu oli nimittäin koeajanut autouutuuden nimeltä Volkswagen, ja kritisoi sitä siitä että varustukseen ei kuulunut käynnistyskampea. Lukija vastasi yleisönosastossa kritiikkiin sillä, että kätevä omistajahan voi vain kohottaa toisella kädellä ajoneuvoa takapuskurista ja toisella pyöräyttää takapyörästä näppärästi laitteen käyntiin.

   Poista
 9. Ei kauppatori ole paraatipaikka, vaan kauppapaikka. Kyllä sinne taistelevien lokkien sekaan sopii kaksipäinen kotkakin. Senaatintori on paraatitori, mutta sinne on pystytetty kesäksi juottola. Siinä kansamme tyylitaju on jälleen paljastunut housut kintuissa.
  Minusta rauhanpatsaita ja leninpuistoja sekä muita kiistanalaisia monumentteja pitää kaupungissa olla jonkin verran. Eivät ne ole häpeäksi, vaan muistuttavat, mistä on selvitty ja mistä kannattaa ottaa opiksi. Muistomerkeissä tiivistyy historia ja ajan henki.

  Terv. Jalankulkija

  VastaaPoista
 10. Nämä nykyiset CIAn värivallanumoukset ovat siis vanha keksintö. Leninin kohdalla se ei kaiketi ole vielä virallista historiankirjoitusta. Ukrainassa se onnistui osittain. Viimeinen Valko-Venäjällä ei kohottanut edes luomikarvoja. Some tarjoaa nopean takaisinkytkennän ja kolttoset ovat uutisia ennenkuin ne tapahtuvat. Nyt Suomen Leninit vievät meitä Eurostoliittoon velkaorjuuttamalla suomineidon. Sitä seuratessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Valtiot" - eli kunkin valtion keskeisimmän eliitin se osa jolla on oikeasti valtaa - ovat pyrkineet kaatamaan toisiaan aina.

   Naapurivaltion hallinnon "epädemokraattisuus" on yksi uusimmista selityksistä.

   Vain hyvin harvoilla hallitsijoilla on koskaan ollut oikeasti kanttia sanoa "ei" niille joilla valta on ollut oikeasti.

   Eräässä vaiheessa pretoriaanikaarti osallistui Rooman Keisarien sisään- tai ulosheittoon.

   Monia vallankumouksia saatiin aikaan katolisen kirkon toimesta niin että likaisen työn tekivät varakkaat maanomistajat, pankkiirit tai vaikkapa kunkin valtion armeijan päällikkö tai tärkeimmät upseerit ilman päällikköään.

   Tähän taitaa mahtua myös Kustaa III:ta vastaan suunnattu salaliitto joka ei ollut ihan pelkkää foliohattu-teoriaa.

   Kuninkaan piti ja pitää pelätä kulissien takana toimivien valtaa.

   Riittävän heikko kuningas joutuu ottamaan jollakin tavalla huomioon koko valtaa käyttävän oligarkian.

   Alimmaisia ei tarvitse niinkään ottaa huomioon ja heidät voidaan alamaisina uhrata "kunnian kentillä".

   Kyse on ihan puhtaasta valtataistelusta jossa ahnein olettaa olevansa lopulta ylimmäinen kukko tunkiolla.

   Päällä oleva talouskriisi suistaa koko järjestelmän valtakriisiin, jossa lopulta mikä tahansa liittouma on vihollisuuden ensimmäinen askel.

   Ahneus ei selitä kuin osan siitä mitä tapahtuu, mutta ahneus on hyvä työkalu tai välitavoite sekä naamio, kun pyritään lopulliseen päämäärään, eli kuviteltuun absoluuttiseen valtaan.

   Kehitys on vasta alussa ja pahin vasta "kaukana" edessä.

   Mutta kauaskin pääsee pian kunhan vauhtia on paljon.

   Poista
  2. "Kyse on ihan puhtaasta valtataistelusta jossa ahnein olettaa olevansa lopulta ylimmäinen kukko tunkiolla.

   Päällä oleva talouskriisi suistaa koko järjestelmän valtakriisiin, jossa lopulta mikä tahansa liittouma on vihollisuuden ensimmäinen askel."

   Koronakriisin alussa blogistimme kaukonäköisesti ennusti, että kriisiä tulevat hyödyntämään iso rosvot kaapatakseen lisää rahaa ja valtaa itselleen.

   Juuri näin tässä näyyttää käyvän - ks. "elvytysrahasto".

   https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006515553.html

   Tuo mitätön 750 miljardia on tietenkin vasta päänavaus, vaatimaton ensiaskel. Mutta jo se sitoo meidät pahasti muiden hyväksikäytettäväksi: otamme lisää velkaa maksaaksemme holtittomien maiden elämää, maiden, joissa veroaste on paljon meitä matalampi. Varsinkin toteutunut veroaste.

   Tuosta velan kahleesta emme sitten enää hevin irti pääse.

   Tässä on siis kysymys rahasta, mutta ennen kaikkea vallasta.

   Siirtomaasysteemistä (liittovaltiosta).

   Poista
  3. Matias K.

   Juuri näin. Raha parhaassakin mahdollisessa "versiossaan" on eräänlainen illuusio, vaikka se olisikin kultaa tai hopeaa tai sisältäisi kultaa ja hopeaa muiden metallien ohella.

   Mutta valuutta-järjestelmä on täysi illuusio. Petro-dollarin takuuna ovat viimeisenä keinona USAn ydinaseet.

   Valuutta on vain työkalu, valta on tavoite tai oletettu lopputulos.

   Kyse on samalla vallan laadusta. Vain tietynlainen valta on "hyvä" asiavaltaa tavoitteleville.

   Tämä voi estää näkemästä tilannetta isompana kokonaisuutena. Eli kyse ei ole vain poliittisesta tai taloudellisesta vallasta, vaan vallasta määrätä yksilöiden toiminnasta ja kohtalosta.

   Valtioilla on ollut tätä valtaa, mm. totalitarismi perustuu mahdollisimman täydellisen vallan tavoitteluun ja vallan hallussa pitämiseen.

   Historiaon menossa kohti uutta "vaihetta" jossa valtioiden vallalla ei ole niin suurta merkitystä, vaan tärkeintä onkin valta mielipiteisiin, tahtoon, uskomuksikn ja toiveisiin.

   Eli ne kaikki haluttaisiin määritellä ylhäältä päin ja niiden avulla haluttaisiin hallita isoja massoja.

   Kyse on samalla pelolla johtamisesta.

   Pelkoa syötetään joka tilanteessa, pelkää pörssin pudotusta, pelkää terveyden puolesta, pelkää mitä vain.

   Ja monia asioita onkin syytä pelätä, mutta pelko ei toimi kuin vähän aikaa. Siksi pitää löytää uusia ja erikoisia pelon aiheita.

   Pelko samalla estää löytämästä toiveita herättäviä asioita.

   Toivon ja toivottomuuden ohjaaminen on suhteellisen tehokas tapa ohjata yhteiskuntaa.

   Poista