Kuvan laite Kindle Paperwhite siis löytyy Giganteista ja vastaavista, päivän hintaan 159,-.
Noin vuoden käytön jälkeen olen kiitollinen Heikkimerkkiselle henkilölle, jolta sain vihjeen. Käytän värkkiä päivittäin, vaikka minulla on puhelimesakin Kindlen lukuohjelma. Puhelimessa on ehkä 50 kirjaa, Kindlen vehkeessä pari sataa ja tietokoneessa 1200. Lisäksi tietokoneessa ovat EPUB-muotoiset kirjat, joita en ole viitsinyt askarrella yhteensopiviksi, vaikka osaisin.
Tiedän että Amazon on maailman paskamaisimpia yhtiöitä, mutta valitettavasti omatuntoni ei kolkuta. Se saattaa johtua siitä, että lukemisessa makuni painottuu aika lailla klassikkoihin. Tyypillisesti Hugon tai Montesquieun koko tuotannon saa alkukielellä hintaan 1 euro, ja Lucretiuksen samoin.
Gutenbergin kautta omaan käyttöön muokattuja kirjoja on lisäksi noin tuhat, Mitä minä eilen sinne rakensin? Ainakin hain yhden ajatuksen luettuani lehdestä jotain ja päätettyäni, että tuota en pane blogiini. ”Luonnevikaisuus ei riitä peittämään lahjattomuutta.”
Jokaisen sattuvan ajatuksen takana on satutettu ajattelija.
Tämän mainonnan taustasyy on tietenkin henkilökohtainen. En ole nuori enkä ole terve. Näössäkään ei ole varsinaisesti hurraamista. Niinpä luen tietokoneella esimeriksi Internet Archiven sisällöltään usein tosi outoja julkaisuja. Kuten että Argentiinassa on kehitetty sulautettua robotiikkaa. Ihmisen paikan valloittavan olennon nimi on cyborges. Cy-Borges hallitsee tulevaisuuden pyörteilyn ympärillämme. Tulevaisuuden virtaus ei ole laminaarinen.
On kommentoitu perheistä, joissa lapset ja nuoret eivät lue edes Aku Ankan taskukirjaa, koska se on ”printti”. Alistun pitämään tietoa totena. Sen laajuudesta en ole selvillä. Muistutan vain, että omassa tuttavapiirissäni on nyt asiasta vaienneita henkilöitä, jotka vielä 3 vuotta sitten kerskuivat, etteivät aio ikinä ryhtyä käyttämään täysin tarpeetonta matkapuhelinta.
Televisiossa kirjailija kertoi jälleen dramatisoitavan romaaninsa eräistä muutoksista. Esimerkki oli vaikuttava. ”Eivät 35-vuotiaatkaan nyt ymmärrä, mitä tarkoitettiin, kun romaanissa mainittiin taloja, joihin ei ollut puhelinta.”
Minulle jäi jotain hiukan hampaankoloon, kun vuonna 1985 naapuri Savossa kielsi lyömästä omalle puolelleen metrin keppiä järvestä nousevalle puhelinkaapelille. En tiedä, onko kaapeli kiskottu nyt ylös salmesta, mutta poikani kertoman ja itse näkemäni perusteella kerron, että puhelin, TV ja netti toimivat reippaasti paremmin siellä Savon ja Karjalan välisessä erämaassa kuin meillä Kirkkonummella, josta näen ikkunasta reitittimen ja lisäksi Kauklahden radiomaston.
Nyt touko- ja kesäkuussa olin päättänyt laskea tämän blogin tauolle, mutta en edes huomannut, että puhelinkin oli pari viikkoa pimeänä.
Mutta Kindle Paperwhite oli jatkuvassa käytössä.
Molempi parempi. Kuuntelen myös mielelläni ja luen tunnin tai kaksi ääneen, ellei vasiten kielletä. Teksti on aivan erilaista kuultuna kuin kirjaimina.
Joskus 90-luvun alussa nettikirjoja mainostettiin loistavana tulevaisuutena. Elämänkerrat, muistelmat, tietokirjat ja vastaavat. Näissä piti olla "multimediaa" jolloin klikkaamalla termiä, lausetta tms, olisi pitänyt päästä eri nettisivuille, "tietokantaan" tutustumaan asiaan tarkemmin jopa videoin.
VastaaPoistaKyllä kaipaan nykyteoksiin linkkejä vaikkapa Wikipediaan.
Tuli joutessa kuunneltua Ulf Lundellin sommarpraatia radiosta. En nyt viitsi tarkistaa ketä Ulf siteerasi sanoessaan, että nykyään köyhät kärsivät ja rikkaat
VastaaPoistaikävystyvät. Saattoi siteerata ihan itseään.
E-kirjojen lukulaitteiden "E-paper" -näyttötekniikka on levollisempaa silmille kuin tablettien ja tietokoneruutujen suurellakin taajuudella koko ajan virkistettävät näytöt. E-paper -sivu kirjoitetaan näytölle vain kerran ja siinä se pysyy, kunnes uusi sisältö kirjoitetaan päälle. Kun vielä lukee ympäröivässä valossa eikä taustavalaistun näytön sinisenkylmässä hohteessa, lukukokemus on fysiologisesti rauhallinen.
VastaaPoistaKindlelle ja Amazonille on toki muutama vaihtoehto, joiden käyttäjänhallinta ei ole yhtä ankaraa. Ei ole tavatonta, että jostain syystä Amazonilla on mennyt, vaikka tekijänoikeussyistä, sukset ristiin oikeuksien haltijan kanssa, ja lopputuloksena jo myydyt, ostetut ja laitteelle ladatut kirjat on kysymättä poistettu käyttäjien lukulaitteista, toki myös rahat palauttaen.
E-kirjojen kaikkinaisen helppouden kanssa tulee muuten jotenkin tunne, että teksti sivuilla on arkaainen jäänne, ja lukukokemuskin pitäisi voida välittää jollain modernimmalla tavalla. Äänikirja se tapa ei kuitenkaan ole.
Portami il girasole ch'io lo trapianti
VastaaPoistanel mio terreno bruciato dal salino,
e mostri tutto il giorno agli azzurri specchianti
del cielo l'ansietà del suo volto giallino.
Tendono alla chiarità le cose oscure,
si esauriscono i corpi in un fluire
di tinte: queste in musiche. Svanire
è dunque la ventura delle venture.
Portami tu la pianta che conduce
dove sorgono bionde trasparenze
e vapora la vita quale essenza;
portami il girasole impazzito di luce.
Meille, jotka emme osaa italiaa, Tuo minulle auringonkukka on nimikkorunona Hannamari Heinon suomennoskokoelmassa v. 2018.
PoistaLuin Steven Fry:tä vähän hutiloiden mutta tämä jotenkin tuntuu sonetilta.
PoistaAd Omnia: Kindlessä on vasen-klikkaus = Wikipedia ja vaihtoehtoisesti sanakirja, minulle Oxford English.
VastaaPoistaMainitsemani Heikki mainitsi Kindle P:N ansioksi kolmen pikkulapsensa nukuttamisen.. Heistä on hyvä, että isä viipyilee samassa kasassa ja lukee - yhdellä kädellä, kirjaa. Minulle on hyvä, että voin vaihtaa kättä, koska kevyen laitteen piteleminen ja koskettaminen sivun kääntämiseksi sujuu sekä paremmalla että huonommalla kädellä.
Kun kuvitus on loistava ja hienosti väritetty, kuten laajassa sarjakuvakirjassa Wulff - Mercer, Alexandeer von Humboldt - luen tietokoneella.
Toisin kuin eräs nimetön edellä esittää, tavallisetkaan TFT-tyyppiset tietokonenäytöt eivät välky. "Virkistystaajuus" kertoo vain sen, kuinka tiuhaan kuvan voi vaihtaa, mikä on tärkeää lähinnä pelikäytössä. Jos kuva, esim. kirjan sivu, ei vaihdu, niin sitä ei tarvitse "virkistää". Vanhojen kuvaputkinäyttöjen toimintaperiaate oli aivan erilainen.
VastaaPoistaE-ink-näytön mahdollinen silmä-ystävällisyys ei siis perustu välkkymättömyyteen, vaan siihen, että näyttö ei säteile valoa. E-ink-näyttö heijastaa siihen kohdistuvaa valoa. Nykyään useimmissa lukulaitteissa on myös lisänä valaistussysteemi, "frontlight", jossa näyttöä valaistaan sivusuunnasta. Mutta ei takaa.
Epub-formaatissa olevat kirjat saa Kindlen ymmärtämään muotoon kätevästi esim. Calibre-nimisellä ohjelmalla. Tai sitten voi hankkia Kindlen sijasta muuntyyppisen lukulaitteen.
Amazonista sain muutaman kerran jälkeen tarpeekseni koska se teki väkisin sellaisen tempun että ilmoitti hinnat USD ja kun menin maksamaan se muunsi ne yksi yhteen euroiksi erittäin huonolla kertoimella tuottaen jopa 30% hintavahingon. Se teki sen siten ettei tilauksessa enää voinut mennä takaisin vaan se olikin jo hyväksytty ja veloitettu kortilta. Menettely oli tarkoin harkittua ja vastaa minun käsitystäni petoksesta.
VastaaPoista"Älykännykät" tuottavat minulle sekä huvitusta että vaivaa ja harmia. Huvitus syntyy siitä että lukemattomat ihmiset puhuvat älykännykästä vaikka laita on tavattoman typerä eikä sillä tahdo millään saada yhteyttä edes tietokoneeseen jotta voisi siirrellä dokumentteja suuntaansa. Aina jokin asia menee pieleen eikä asiaa saa korjattua. Laitteen tavaton hitaus ja kömpelyys aiheuttaa sen ettei sitä juuri kannata mihinkään käyttää. Olemme totisesti vielä kaukana todellisesta älykännykästä. Koomisinta on ettei sillä voi lähettää sähköpostiviestejä ilman suuria yllätyksiä ja harmeja. Jos Wifi on päällä ja kytkeytyneenä, ei postia voi lähettää koska sen palvelin on aivan toinen kuin puhelinyhteyden kautta tuleva eikä aina edes tiedossa. Jos nyt siis Wifi otetaan pois lähetyksen ajaksi niin lähetys saattaa onnistua ja sitten pitää laittaa Wifi päälle jotta voisi jotain muuta tehdä. Tämä on naurettavaa. Ei vaatisi juuri mitään laatia softat sellaisiksi että tämä tapahtuisi automaattisesti. Ongelma on ollut tiedossa yli kymmenen vuotta. Mutta ei mitään kiirettä...
Koska luovuin pääosin Chromen käytöstä en voi enää kirjautua tänne blogiin nimelläni muista selaimista.
Paperista sanomalehteä lukiessa on helpompaa päättää, mitä jätää lukematta. Jotenkin se vaan on niin...
VastaaPoista(Blogivaeltaja)
Storytelin jäsenyys lukulaitteella on todella mainio lisä lukuharrastajalle Kindlen ja Kobon kylkeen. Storytelin lukulaitteella voi lisäksi jatkaa lukemista siitä kohtaa, mihin kuunteleminen esimerkiksi puhelimella päättyi. Tosin lukulaitteellakin voi kuunnella. Storytelin lukulaitteelle tuli käytännössä hintaa noin 50 euroa kun sen satasen hintaan sai lisäksi kaupan päälle käyttökuukausia. Muiden tarjoajien, kuten Bookbeatin kirjojen lukeminen e inkillä vaatisi android e ink tabletin, mikä taas kustantaa kovasti. Kobo + Calibre on myös aivan mainio juttu.
VastaaPoista