Sivun näyttöjä yhteensä

1. elokuuta 2015

Kiistakirjoitusta

Maahanmuutokriittinen Lalli kolhi kirveellä hengiltä englantilaissyntyisen piispan, joka oli Ruotsin kuninkaan kaveri. Vaikka tämä tapettu Henrik-piispa tavalla tai toisella keploteltiin suojeluspyhimykseksi, Lalli on salaa monien suomalaisten salapyhimys. Kova poika hän oli hiihtämäänkin, kun sai Köyliön järven jäällä piispan hevospelin kiinni. Ilmeisesti voitelu oli kohdallaan ja keli oli luistava.

Tuosta tapahtumasarjasta alkaa historiamme. ”Historia” tarkoittaa myös mieltä nostattavia tarinoita. Hiukan vanhempi ja tarkemmin lukien myös nykyinen Euroopan eri kouluissa opetettu historia sisältää salakertomuksen: miksi meidän kansamme, meidän maakuntamme, meidän sukumme on niin erinomaista kantaa, etenkin tunnettuihin naapureihin verrattuna.

Olen selaillut italialaista sotahistoriaa, oppikoulutasolla opetettua tekstiä. Sitä lukee kyllä silmät pyöreinä. Italialaisille ei aiheuta ongelmia ”osoittaa”, että he ovat vain hiukan epäkuntoon joutuneita roomalaisia samoin kuin kreikkalaiset arvioivat edustavansa jokseenkin kaikessa kaikkea sitä arvokasta, mikä Euroopasta on löydettävissä. Ranskalaisilta on turha kysyäkään, mikä on maailman merkittävin kansakunta. Sana ”kiina” on luettavissa maan kirjoitusmerkeistä ”keskusta”, siis kaiken olemassa olevan keskus. Tulkinnan muuttamiselle ei ole kuulemma ilmennyt aihetta.

Tätä taustaa vasten Suomi on mielestäni ainutlaatuinen menestyskertomus. Maahanmuuttokriittisyys on liian vaisua. Pitäisi olla maahanmuuttovastainen.

Poliittinen pakolaisuus oli huipussaan 1918 – 1920. Hyvin yleinen käytäntö oli ottaa tänne tunkeneilta ulkomaalaisilta – Pietarista pakoon päässeiltä – rahat ja arvoesineet talteen ja toimittaa heidän nopeasti eteenpäin. Se oli helppoa. Moni ei halunnut jäädä tänne, vaan jatkaa Pariisiin. Oli meillä kyllä malliksi joku venäläinen ruhtinas hevosmiehenä. Suomen valtio myi venäläisten rakennukset pois siirrettäviksi huutokaupalla. Isoisäni kävi ostelemassa niitä Terijoelta. Luullakseni osuuspankin talo, johon hän Kauhavalla itse asettui, oli yksi näistä.

Itsenäisyyden aikana Suomesta ovat yrittäneet tehdä alistetun siirtomaan Venäjä kaksi kertaa ja parhaillaan ehkä nyt kolmannen kerran, ja Saksa kahdesti, 1918 ja 1941, ja ehkä nyt kolmannen kerran. Saksasta tiedämme jokseenkin varmasti, että puheet kohtalonyhteydestä olivat sumutusta. Meille oli ajateltu tehtävä raaka-aineiden tuottajana. Selluloosan lisäksi heitä kiinnosti kupari. Markku Kuisma mainitsee kirjassaan, että Talvisodan aikana saksalaiset olivat pyytäneet Neuvostoliittoa varomaan Outokummun laitosten vahingoittamista. Ruotsi tyytyi halpaan ja enimmäkseen nöyrään työvoimaan niin kauan kuin sitä tarvittiin. Norjalaiset hävittivät kielemme Ruijasta.

On sellainen säännönmukaisuus, että suuremman ongelman uhatessa keskitytään pienempään. Hilja-mummu oli huolissaan valokuva-albumistaan Talvisodan ajan. Nuorempi veli Väiski oli omin käsin tuikannut tuleen kotimökin Kivennavalla. Se albumi ja vähät paperit muuten menivät turvapaikassa Lammilla tulipalossa, joka syttyi hormin halkeamasta.

Ympäristön ohella suuri ongelma meille kaikille on Saksan ja Venäjän kilpailu hegemoniasta. Sitä on jatkunut nyt 300 vuotta. Englanti yrittää muuttaa asemaansa mannermaahan niin, että se hyötyisi mahdollisimman paljon ja maksaisi mahdollisimman vähän. Sitä on jatkunut 500 vuotta.

Tuosta voi kai lukea, että ”globaali” näkökulma on kaunis mutta epätarkka ajatus. Miten on geometrisesti mahdollista nähdä koko pallo? Projektioita on kehitetty Ptolemaioksesta alkaen, mutta pallo pyörii.

Liitän kuvaksi Kongressin kirjaston sivulta Berannin Heezen-Tharp –kartan, joka oli tieteellinen sensaatio ja todistaa mannerlaattateorian todeksi. Suosittelen pistäytymistä http://www.loc.gov/resource/g9096c.ct003148/ .

Tämä kirjoitus tähdentää ilman sarvia ja hampaita, että maahanmuutto ja maahanmuuttokriittisyys ovat molemmat hyvin tärkeitä asioita ja että suukopu asiasta on puhumista asian vierestä. Itse olisin kiinnostunut esimerkiksi tietämään, kenen bisnes Välimeren pakolaisuus on. Mafian?

Kun olen itse maahanmuuttajasukua – isäni suomalainen isä muutti Suomeen 1918 Pargalasta – kysymys rahasta ja työllisyydestä kiinnostaa kovasti. Tämä Kemppisten sukuhaara ryhtyi maastamuuttajiksi noin 1825 ja syynä oli kolera ja raaka nälkä. Työtä, etenkin paimenena toimimista, löytyi lähempää Pietaria.

Esitän kuvan kartan osoittaakseni, ettei maapallo ole globaalinen. Syvänteet erottavat mantereita ja vuoret maita. Ja Suomi on kertakaikkiaan väärässä paikassa.

Katselen karttaa ja menen illalla konserttiin. Tammisaareen, Ekenäs.


26 kommenttia:

 1. Saksa on jo voittanut kisan. Monta sataa vuotta sitten. Vaikka saksalaisia kuinka murjotaan, niin aina se saksalainen nousee. Kaikkihan me tiedämme, että itäisessä Euroopassa oli ja on vieläkin saksalaisia kaupunkeja ja kyliä. Keskellä muunkielistä asutusta. Näitä saksalaisperäisiä on aikoinaan sinne kutsuttu ja siirretty, koska jotain hyötyä näistä on katsottu saadun. En tiedä onko venäjäläisiä pahemmin kutsuttu käsityöläisiksi ja porvareiksi. En heti löydä esimerkkiä. Ennen viime vuosisadan sotia mm. Budapestistä se toinen puoli oli saksankielinen, samoin Praha ja moni muu kaupunki. Venäjäläiset ovat aina tulleet kutsumatta ja jälki on sen mukainen. Ei ole Königsbergkään kuin ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, ettei ole voittanut. Saksa on taloudellisesti jättiläinen, mutta sotilas-poliittisesti kääpiö.

   Poista
 2. Aivan UPEA kirjoitus, aivan upea! Ai miksi? No siksi (voi Vittulan Väki!), että jos olisin osannut, olisin itse halunnut kirjoittaa noin. Juuri noin. (enkä mitenkään muute)

  VastaaPoista
 3. Pohjanmaalainen isäntäihminen selittää tässä minkä takia hän on paljon arvokkaampi, etenkin ihmisenä, kuin kukaan maahanmuuttaja. Hän, jos jää yksinhuoltajaksi, tarvittaessa vaikka imettää lapsensa. (Ainakin kun ne ovat viälä piäniä.) - kts. video

  https://www.youtube.com/watch?v=nelef5JOXoY

  VastaaPoista
 4. Putin toivoo Euroopan mailta itsenäisepää politiikkaa ja näkee nykyisen pakolaisvyöryn takana Yhdysvaltain politiikan. Talouden maantieteellinen painopiste on lyhyessä ajassa siirtynyt Islannin liepeiltä Tannu Tuvaan ja Yhdysvallat on jäämässä periferiaan. Washington oirehtii ja haluaa, että muilla on on myös paha olo. http://fi.sputniknews.com/politiikka/20150728/274294.html

  VastaaPoista
 5. ***keles Mercatorin projektio pitäisi lailla kieltää.

  Tuostakin kuvasta vihervasemmistolainen kiljustäti näkee, että kyllä Suomessa pinta-alaa on vaikka ison osan Afrikkaa vastaan otettaisiin.

  Kuitenkin Afrikkaan mahtuisivat kevyesti Kiina, Intia, USA ja suuri osa Euroopan maita.

  Scientific American July s. 68 havainnollistaa asian hauskastii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkö Krausen kartta :
   http://www.economist.com/blogs/dailychart/2010/11/cartography

   Poista
 6. Kiitos kirjoituksesta.
  Oli mielenkiintoista tekstiä aamukahvin kanssa.
  Macchiavelliä mukaellen valtion on rosvottava (sodittava) ellei halua samaa kohtaloa itselleen.
  Kansallistunne on maittava ja kohottava - sen kunniaksi kuulet tänään kirkossa varmasti Sibeliusta.

  VastaaPoista
 7. Viimeisin suuri kotouttaminen meillä oli 420.000 evakon saapuminen.
  - Saksassa taisivat kotouttaa ihan äskettäin yli 16 miljoonaa asukasta.
  - Aikoinaan taisivat maahanmuuttajat tappaa kaikki kotouttajat, eli neanderthtaalit.
  - Neuvostoliitto yritti kahdessa sodassa pakkokotouttaa meille miljoonia ihmisiä. Pistimme asein hanttiin.
  - Suomenruotsalaiset eivät satojen vuosien aikanakaan ole kotoutuneet Suomeen. Päinvastoin. Ovat pakottaneet meidät suomalaiset alistumaan kielipolitiikkaansa ja osin tapoihinsa.
  [sarkasmivaroitus]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa sarkasmissasi on vinha perä. Karjalaissen siirtoväen kotouttaminen oli tavallaan helppoa, koska he olivat suomalaisia. Silti heillä oli oma, muista eroava kulttuurinsa. Tätä kulttuuria ei syrjitty vaan sitä suojeltiin. Asutuspolitiikassa pyrittiin asuttamaan entiset naapurit lähekkäin ja Länsi-Suomeen syntyi jopa karjalaisen nimen saaneita asutuskyliä.

   Tämä olisi voitu hoitaa huonostikin. Jos olisimme noudattaneet sodan jälkeen esiinnoussutta ideaa ja asuttaneet karjalaiset yhtenä blokkina Muhos-Kemijärvi-Taivalkoski-kolmioon raivaamaan suosta huonoa peltoa, olisi voinut syntyä erillinen karjalainen etnisyys. Näin kävi palestiinalaisille. Ei sellaista kansaa ollut ennen vuotta 1948. Oli vain arabeja. Nyt on, kun heitä ovat kaikki naapurit potkineet päähän kuudenkymmenen vuoden ajan.

   Meidän suomalaistenkin synty omaksi kansaksemme on pitkälti saman prosessin tulosta. Ruotsalaiset hylkäsivät Suomen kahdesti, iso- ja pikkuvihojen aikana. Suomalaisille, jotka olivat 1600-luvulla identifioituneet aika täydellisesti Ruotsin valtakuntaan ja omaan säätyynsä ilman paikallisvivahteita, syntyi käsitys, ettemme olleet tasa-arvoisia muun maan kanssa. Tämä yhdisti eri yhteiskuntaluokkia; sodassa Venäjän kanssa menettäisi niin porvari, pappi kuin talonpoikakin omaisuutensa ja ehkä myös henkensä. Kaikkien naisväki olisi yhtäläisessä vaarassa, jota varsinaisen Ruotsin ei tarvinnut kokea eikä siitä edes välittää. Tästä katkeruudesta kasvoi suomalaisuus 1700-luvulla. Tätä katkeruutta ei karjalaisen kansan tarvinnut samassa määrin kokea eikä siirtoväkeen kuuluminen ole enää kolmannen polven siirtoväelle identiteettiä määräävä tekijä. (Virallisen 1940-luvun määritelmän mukaan siirtoväkeen kuuluvat myös evakkomatkalla syntyneet siirtoväen jälkeläiset. Näin ollen siirtoväkeen kuuluminen on periytyvää. Onneksi tällä ei ole mitään väliä.)

   Poista
 8. Tuollaisen lättänäkartanhan voisi tehdä myös niin, että Suomi olisi kaiken keskus. Tai paremminkin pohjois- tai etelänapa, sillä niiden ympärihän kaikki pyröii, napojen pysyessä paikallaan. Perspektiivi muuttuisi.

  Muuten kirjoitus oli harvinaisen asiallinen. Toisaalta tosin jos sitä luettaisiin niin kuin suvakki immosta, niin parrantärinä ja päivittely kävisi kuumana kuin akoilla pyykkituvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeästi elää kansan keskuudessa luulo, että Maa on pyöreä pallo. Mutta eihän se tietenkään ole pallo vaan ohut pyöreä Kiekko.

   Poista
 9. Hieno kartta. Mikähän mahtaa olla projektio ? Otin esille yhden luotettavimmistani lähdeteoksista, "Keksintöjen mitä-missä milloin", vuodelta 1959. Siinä sanotaan , kohdassa Mercatorin projektio seuraavaa : napoja kohti se liioittelee pinta-aloja suuresti. Grönlanti näyttää Mercator- projektiossa Etelä-Amerikan suuruiselta, vaikka mainittu maanosa on n. 9 kertaa niin suuri kuin tämä pohjoinen saari.

  Miten tämä projektio on vaikuttanut käsitykseen itsestämme, ja paikastamme maailmassa , onhan se toisaalta mukavaa olla maailman huipulla, eikä tarvitse roikkua pää alaspäin, niin kuin jotkut Aboriginaalit.

  VastaaPoista
 10. "Itsenäisyyden aikana Suomesta ovat yrittäneet tehdä alistetun siirtomaan Venäjä kaksi kertaa ja parhaillaan ehkä nyt kolmannen kerran, ja Saksa kahdesti, 1918 ja 1941, ja ehkä nyt kolmannen kerran. Saksasta tiedämme jokseenkin varmasti, että puheet kohtalonyhteydestä olivat sumutusta. Meille oli ajateltu tehtävä raaka-aineiden tuottajana. Selluloosan lisäksi heitä kiinnosti kupari. Markku Kuisma mainitsee kirjassaan, että Talvisodan aikana saksalaiset olivat pyytäneet Neuvostoliittoa varomaan Outokummun laitosten vahingoittamista. Ruotsi tyytyi halpaan ja enimmäkseen nöyrään työvoimaan niin kauan kuin sitä tarvittiin. Norjalaiset hävittivät kielemme Ruijasta."

  Niinpä. Ja vieläköhän kaivataan lisää todistuksia siitä, että aika yksin saa tämä Suomen heimo loppujen lopuksi tätä maanpäällistä taivaltaan taittaa. Ja ilman tätä nykyistä, toki hieman vaatimattomaksi huvennutta itsenäisyyttämme ei Suomi asujaimineen olisi kuin huutolaispoika maailman turuilla. Kaikenkarvaisia ahneita hyötyjiä kyllä tuntuu aina riittävän, ne ovat ehtymätön luonnonvara, ja kun ei tuon asiantilan pysyväisyydelle oikein mitään mahda, niin jotenkin sitä vain alkaa kummasti ymmärtää myös kaikenlaisia ns. Kekkosen konsteja varsinkin selvitytymiskeinona suhteissa tylyyn ja tympeään ulkomaailmaan... Eipä ole valtioilla pysyviä ystäviä, eipä ehkä pysyviä vihollisiakaan, on vain pysyviä etuja.

  "Ympäristön ohella suuri ongelma meille kaikille on Saksan ja Venäjän kilpailu hegemoniasta. Sitä on jatkunut nyt 300 vuotta. Englanti yrittää muuttaa asemaansa mannermaahan niin, että se hyötyisi mahdollisimman paljon ja maksaisi mahdollisimman vähän. Sitä on jatkunut 500 vuotta."

  Taitaa vaan olla melko pahanpäiväisessä demografisessa kriisissä kumpainenkin, Venäjä toki paljon pahemmin kuin Saksa, mutta ei siihen ceteris paribus montaakaan sukupolvea mene, kun syntyperäinen nixmannikin on jo aika harvinainen otus sekin... Ja kumpaankin maahan toki tulijoita riittäisi idästä ja etelästä, mutta ne kun pruukaavat tuoda myös omat tapansa tuomisinaan, ja siinä sitä sopeutumista ja sopeuttamista totisesti piisaa. Mitä taas Englantiin tulee, niin pelkästään jo tutustuminen ko. maan historiaan riittää ainakin allekirjoittaneelle todistukseksi siitä, kuinka oikeassa Machiavelli lopultakin oli valtioiden olemusta ja keskinäisiä suhteita analysoidessaan.

  -G-mies-

  VastaaPoista
 11. Suomi on mielestäni aivan hyvässä paikassa. Venäjä tosin vieressä vähän kiusaa. Ilmastonsa on meikäläiselle oikein sopiva, ja yhteydet muualle Eurooppaan ja maailmalle sujuvat kohtuullisesti. En olisi halunnunut syntyä Afrikassa tai Pohjois-Koreassa - enkä Venäjällä, jonka nykyiseltä alueelta äidin isä on kotoisin.

  Kummitätini isä oli näännytetty kuoliaaksi Tammisaaren leirillä kansalaissodan aikana. Siellähän Donner muistaakseni kalasteli silakkaa menneinä vuosina. Kävin Tammisaaressa 80-luvulla oppiaineeni laudatur-ekskursiolla. Mielestäni Rauma ja Naaantali ovat siitä paljon parempia versioita.

  VastaaPoista
 12. "Kun olen itse maahanmuuttajasukua – isäni suomalainen isä muutti Suomeen 1918 Pargalasta – kysymys rahasta ja työllisyydestä kiinnostaa kovasti." Et sinä ole maahanmuuttaja siinä missä muutkaan, olemme kaikki lähtöisin Afrikasta ja sukua toisillemme, joten olemme kaikki kantasuomalaisia. Tämäkään ei ole sarkasmia, koska semantiikan ymmärtämisessä tulee olla vapaus tulkita. Olet liian ankara itseäsi kohtaan.

  -Pilates-konsultti Pontius

  VastaaPoista
 13. "Tämä kirjoitus tähdentää ilman sarvia ja hampaita, että maahanmuutto ja maahanmuuttokriittisyys ovat molemmat hyvin tärkeitä asioita ja että suukopu asiasta on puhumista asian vierestä."

  Jarla se sitten kiteytti tämän asian loistavasti:
  http://www.hs.fi/fingerpori/s1305974133455

  Tulkkikoon kuka mitenkin haluaa.

  VastaaPoista
 14. Afrikan, ennen kaikkea läntisen puolen, siirtolaisuuden takana on Afrikan talousjärjestelmän rapautuminen.
  Siitä tuli kerran televisiossa hyvin tehty dokumentti.
  Laukaiseva tekijä oli rannikon ryöstökalastus, koska alueen rantavaltioilla ei ole resursseja vartioida aluevesiään. Kun koko läntisen afrikan tärkein proteiinin lähde on ollut kuiva kala, ja ulkomaiset suuret kalastusalukset ovat estäneet kalan tulon matalaan rannikko veteen, tapahtui kolme asiaa.
  Kalakauppa, jossa sisämaan kulkee kalaa, ja toiseen suuntaan suolaa, väheni yli 90%,
  Kun sisämaan kauppa hidastui, ihmiset lähtivät rannikolle
  Ja työttömät kalastajat lähtivät etsimään uusia elinkeinoja.

  Mutta mitä ei sanottu tuossa dokumentissa, tämän hetkinen siirtolaisuus on pientä tulevaisuuden tarpeisiin.
  Jos keskilämpötila nousee 2 astetta, käytännössä Kapmaasta Anatoliaan menettää viljelykelpoisuutensa.
  Ja sama tapahtuu myös Intialle, Brasilialle, Argentiinalle jne. pysyvä asuminen on mahdollista silloin jossakin 42° leveyspiirin pohjoispuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve mieheen, herra Petja! Tarjoilemiasi mausteita on taas odotettavissa! Suola ja pippuri sopivat tänne mainiosti.
   Katto-Kassisen kaverina Kunnaksen Ilkka

   Poista
 15. Petja! Tämä on ilo, etten paremmin sano.

  Asiastamme: Afrikan skenaario toteutuu pahassa tapauksessa 10 vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, kummastakin asiasta ja Jäppinen kehiin taas, kommentoija fiksuimmasta päästä.
   (Blogivaeltaja)

   Poista
 16. Tässä lyhyt napakka juttu käppyröin Afrikan väestöstä.
  http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21613349-end-century-almost-half-worlds-children-may-be-african-can-it

  VastaaPoista
 17. Ai kalastajia vai? Sittenhän tulijat joutaa sijoittaa ahvenanmaalle ja muualle saaristoon.

  VastaaPoista
 18. Lyhyeen kommenttiin saatu mahtumaan monta eri traumaa!

  VastaaPoista
 19. "Englanti yrittää muuttaa asemaansa mannermaahan niin, että se hyötyisi mahdollisimman paljon ja maksaisi mahdollisimman vähän."

  Sillä lisäyksellä, että se on nuo 500 vuotta menestyksellä heitellyt kunkin johtavan mannermaavaltion (Espanja, Ranka, Saksa) rattaisiin kapuloita kun ei ole itse enää pystynyt yrittämästä Euroopan johtavaksi valtioksi. Nyttemmin profiliksi on vakiintunut USA:n 51:ksi osavaltioksi ryhtyminen.

  VastaaPoista