Sivun näyttöjä yhteensä

7. elokuuta 2015

Rip Kirby ja Philip Marlowe tappeli

Kumpi voitti? Tietysti Marlowe. Janne Virkkunen on eri mieltä. Kun kotikommunistit uhkasivat Kirbyä, Virkkunen ei tinkinyt tuumaakaan, ja sarja jatkui lehdessä edelleen.

Mutta Rip Kirby oli entinen merijalkaväen mies, ja ikuisen tyttöystävänsäkin mielestä ihanan vahva ja muiden lukijoiden paitsi päätoimittajan mielestä liiankin intellektuelli. Ja epäilijätkin näkivät hänestä, että tosi mies polttaa piippua, oli sitten kysymyksessä Holmes, Maigret tai kuka vain. Romaaneissa myös Marlowe tuntee tupakoimisen taidon ja toteuttaa yhden valepidätyksenkin takin taskusta poimimallaan piipulla uhaten.

Olen itse suunnitellut samaa temppua.

Suuren taiteilijan ja klassikon ero on niin valtava, että mainosmaailman on pakko väärinkäyttää ”klassikkoa”. Niitä muka syntyy viikossa. Käännän katsettani. Päällimmäinen kirja on selvä klassikko, Wang Wein runot englanniksi. Sveitsin armeijan linkkari on klassikko. Sille taitaa tulla ikää sata vuotta. Ystäväni Perttu on pitänyt minua ajan tasalla. Gerber on varmaan parempi ostos ja meille, joita on muutaman kerran erehdytty pitämään herrasmiehinä, se pienin Leatherman kuuluu taskun pohjalle ja menee läpi ainakin kotimaan lentojen turvatarkastuksessa. Sitten kun lakkaan köyhtymästä ja alan rikastua, voin näppärästi leikellä setelinipuista sidevyöt tuolla asiaankuuluvalla välineellä.

En ole koskaan todella pitänyt Rip Kirbystä. Kun kirjoitin 1971 sarjakuvista sen kirjan, joka jotenkin sai pysyvän aseman, perehdyin kunnolla myös Alex Raymondiin. Ei tuollaista piirtämistä todeksi uskoisi, ja vielä terällä!

Aina kun kohtaan Erkki Tantun ylistystä, mieleeni tulee viivan kulttuurihistoria. Tantussa on jotain peräti suomalaista taitamattomuutta. Hänen jäljiltään viiva on kuin huonolla linkkuveitsellä risteysaseman (Haapamäki) miesten vessan seinään vedetty. Raymond yhdistää edellisen sukupolven mainospiirtäjien jotenkin jugend-henkisen viivan sirouden oman aikansa vauhtiin ja voimaan. Niinpä. Hän kuoli kaverinsa huonon amerikkalaisen avoauton rattiin. Ei tainnut tietää entinen merijalkaväen mies, että ylitehoinen amerikkalaisauto lähtee laakista poikittain, koska jousitus ja pyörän ripustus olivat niin alkeellisia. Niin että puuhun ja henki pois.

Hyvät elokuvaohjaajat (kuten Hawks) panivat Philip Marlowen (Bogart, myöhemmin Mitchum) käyttämään outoja, naurettavia autoja. Heti kun hän nousi autosta ja hamuili sitä lyhyttä, säälittävää revolveriaan, varjoista harppasi joku kolkkaamaan hänet.

Siinä missä Rip Kirby oli swingiä, Marlowe enteili cool jazzia Miles Davisin ja Thelonius Monkin hengessä. Kyllä siinä on kuulkaa suuri ero, että toinen istuskeli New Yorkissa ja toinen Los Angelesissa, siinä La Cahuengan talonrumiluksessa, jonka edessä olen käynyt pyhiinvaelluksella.

Chandler sävelsi yksinlauluja, Schubertin tapaan, ja pianokappaleita sooloäänelle, siis ei sointuryhelmiä vaan ääntä, joka uskaltaa valittaa.

Mutta näitä kovia katuja
on miehen mentävä,
vaikka hän itse ei
ole kova, likainen, pelko.
Hän on ihminen,
hän on jokainen.
Hän on täysi
ja tavallinen mies, ja tavaton.
Hänen on kunnia, ymmärrys, pakko,
eikä hän ajattele sitä eikä puhu.
Hän maailmassaan paras,
toisen maailmassa hyvä,
hän ei ota rahaa kysymättä
eikä iskua vastaamatta
hillitysti, harkiten.
Hän on yksinäinen ylpeä,
ja ylpeys näkyy
ja otetaan lukuun,
sillä kuka ei ota sitä lukuun,
katuu kaiken ikänsä,
että astuikaan hänen tielleen.

10 kommenttia:

 1. Miehistä ylpeyttä meillä edustavat tätä nykyä aivan muut tahot. Vanha suomalainen miehenmalli, jossa miehen piti tulla omillaan toimeen ja elättää perheensäkin, on niin last season, urpoa ja persua.

  Media paljastaa joskus vahingossa uutisissaan mielenkiintoisia asioita, kuten nyt vaikkapa näiden Kela-tukien maksamisen Isis-taistelijoille. Meillehän aina vakuutetaan, ettei mamuille makseta mitään ylimääräistä, ainoastaan sama kuin kaikille muillekin.

  Isis-taistelijoiksi lähtevät ovat nuoria urhoja, joukossa muutama muslimipissis. Olisikin mielekiintoista tietää, mitä ovat nämä "Kelan tuet", joita heille maksetaan, ja joita ei voi katkaista alle vuoden ulkomailla oleskelun takia?

  No, turhaan kyselen. Mediaa ei tällainen kiinnosta, koska toimittajien vihreät kaverit leimaisivat sen heti vihapölinäksi, joka sataa persujen laariin. Samasta syystä esiinnyn anonyyminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maahanmuuttajille ei makseta ylimääräistä. Ulkomaille lähtevä taistelija ei saa Kelalta esim. työttömyyyspäivärahaa tai asumistukea, koska näiden ehdot eivät täyry ulkomailla oleskeltaessa. Sen sijaan taistelija saa niitä tukia, joihin ei ole tarveharkintaa: lapsilisää, vanhempainpäiväragaa ja mahdollisia eläkkeitä.

   Käytännössä terve nuori mies ei saa ulkomaille mitään Kelan avustuksia, joillei hänellä ole siellä lasta.

   Maahanmuuttajien sosiaalituista syntyi aikanaan legenda siksi, että valtio maksaa turvapaikanhakijan ja -saajan sosiaalituet kunnalle täysimääräisesti kolmen vuoden ajan. Kunnan sosiaalityöntekijä sattoi siis antaa tarveharkintaista tukea vaikkapa lastenvaunuihin, vaatteisiin tai huonekaluihin niin paljon kuin sielu sieti eikä se tuntunut budjetissa. (Vähän sama kuin sotaveteraanien terveydenhoidossa, jossa toimii sama mekanismi.) Nykyään ongelmaan on puututtu kovalla kädellä.

   Poista
  2. No, politiikka politiikkana, mutta on vaikea uskoa, että käytännössä mikään varteen otettava taho Suomessa kannattaisi minkäänlaisten tukien maksamista mainitunlaisille taistelijoille. Ja mediammehan tämänkin esiin toi. Saattaa olla sattumatuuria, että paljastui (jos lopulta on totta). Mutta yksilöiden Kela-tiedothan ovat salaisia, ja niin kuuluu meidän kaikkien eduksi ollakin. Ja etuuspäätökset tehdään lakia tarkkaan seuraten. Jos jonkun tilanteen varalta meidän yhteinen eduskuntamme ei ole ymmärtänyt säätää poikkeusta, ei sille yksittäinen virkailija sitten mitään voi.

   Poista
  3. http://www.kela.fi/palvelunumerot

   Poista
  4. Siis mitä anonyymi oikein kehtaa kirjoitella?

   Kun kerran terrorismi kuuluu maahanmuuttajien kulttuuriperinteeseen, niin eihän sitä ainakaan virkahenkilö saa vastustaa, koska semmoinen olisi rasismia, fasismia ja vaikka mitä kauheeta.

   Mitä meistä ulkomailla oikein ajateltaisiin, jos olisimme itsekkäitä ja pitäisimme vain oman maamme asukkaista hyvää huolta? Suomi pelastaa koko maailman, minne saamme taas allekirjoittaa...

   Poista
  5. Kelan virkailijoiden vallassa ei lain mukaan ole selvitellä ja arvioida, mikä on terrorismia tai muuta pahaa ja mikä ei. Rasismin tai rasisminvastaisuuden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

   Poista
  6. Mediahan tämänkin todella paljasti - vahingossa, kuten totesinkin, sillä ei toimittaja aina osaa tasapainoilla kohu-uutisen ja vihapuheen lietsonnan välisellä sapelinterällä.

   Kaikki kauhistelevat nyt, että Isis-mamuillemme maksetaan tukia Isis-pestin aikanankin - eikä siis sitä, että nuorille riskeille kavereille ylipäätään maksetaan Kela-tukia, jotka eivät ole ainakaan työttömyys-, asunto- tai toimeentulotukia.

   Maksetaanko meillä siis nuorille terveille mamuille eläkettä? Eikö se ihmetytä muita kuin minua?

   Poista
 2. Sivu 30 -> Ian Fleming haastattelee RC:a. Youtubessa alkuperäinen äänite.
  http://fivedials.com/files/fivedials_no7.pdf
  -Timo

  VastaaPoista
 3. Markkinoista en tiedä, mutta kirjoittaisit ihmeessä tällaisia lisää.

  VastaaPoista
 4. Voisit kyllä, Jukka, mainita, että elämme suomalaisen päivittäissarjakuvan kulta-aikaa. Fingerpori, B. Virtanen, Kamala luonto ym. ovat huumoriltaan ensinnäkin suomalaiskansallisia, mutta myös tasoltaan ihan kilpailukykyisiä jenkkisarjakuvan kanssa. Esim. B. Virtanen on piirrosjäljeltään yhtä hyvä, mutta oivaltavampi kuin Scott Adamsin Dilbert.

  VastaaPoista