Sivun näyttöjä yhteensä

14. huhtikuuta 2012

Holhu


Otsikko on vanhentunutta lakikieltä. Tentin joskus säädöksen, jonka nimi oli laki holhutoimen käsittelemisestä.

Maksuhäiriöitä on nyt yli 330 000 ihmisellä. Lehdet miettivät, onko erilaisten pikaluottojen ehtojen kiristäminen aiheetonta holhousta. Sitä on hyvä miettiä.

Tämä on nyt verkkoyhteiskuntaa. Varmaan jokainen miestä on tuntenut ihmisiä, joiden sormia raha polttaa. Jotkut eivät osaa hoitaa raha-asioitaan.

Tässä ja nyt ei ole puhe köyhyydestä. Se on toinen, vakava ongelma. Puhe on ihmisistä, jotka eivät selviä ongelmitta samalla rahamäärällä kuin toiset kaltaisensa.

Muistan kirjailijan, jonka menettelytavat välillä hermostuttivat. Istuin silloin kustannusliikkeessä oikeuksin allekirjoittaa erilaisia lomakkeita, joilla sai rahaa. Tämä muistamani henkilö oli ahkera kävijä ja tarve oli välillä todellinen ja kova.

Hänelle järjestettiin sopiva apuraha. Matkalla tilaisuudesta kotiin hän poikkesi ostamaan silloin hyvin harvinaisen päältä eli istualtaan ajettavan ruohonleikkuukoneen. Hänellä oli hallinnassaan jossain maalla mökki ja sen edessä puolen aarin nurmikko. Kaupunkiasunnon omisti kustantaja.

Se ei ollut verkkoyhteiskuntaa. Elämästä selvisi, vaikka jätti asiansa hoitamatta, kuten oikein olikin. En ensinnäkään kannata vastuullista käyttäytymistä.

Nyt tilanne on toinen. Vielä runsas vuosikymmen sitten oikeastaan vain liikemiehillä oli luottotiedot. Nyt ne on kaikilla. Luottotietojen palaminen – tuolla edellä mainittu maksuhäiriö – on aika usein paha tapaus. Se aloittaa ketjureaktion, joka voi tehdä elämän hyvin vaikeaksi.

Luottotietolaki (11.5.2007) määrää pääsääntönä, että rekisteriin menevät vain tuomioistuimen toteamat eli maksettavaksi tuomitsemat maksuhäiriöt. Kulutusluotoista on eri säännökset. Niiden vuoksi kehotan kauppojen myöntämien ja epätyypillisten luottojen ottajia lukemaan huolellisesti luoton ehdot. Lisäksi on luettava lain 14 §. Kulutusluottoa koskeva häiriö voi mennä rekisteriin ilman viranomaisen ratkaisua.


Valitettavasti olen niin vieraantunut todellisuudesta ja yläluokkainen, etten ole varma asiastani. Luulen nimittäin, että tavallinen nuori ihminen, esimerkiksi opiskelija, saa kohtuullisen lainan pankista, ainakin jos jostain löytyy takaaja. Uhkaavat ja epäedulliset pikkulainat olisi välttämättä muutettava pankkilainoiksi.  Korkokin on edullisempi. Joka tapauksessa – ja tällä paikkaan tietämättömyyttäni – on syytä ottaa yhteyttä velkaneuvontaan.

Vielä kerran: rehellinen sakko esimerkiksi liikenteessä törttöilystä ei kenenkään elämää pilaa. Merkintä maksuhäiriöstä on toista. Sitä on syytä välttää.

Kun nyt olen julmistellut, vaihdan sävyä. Jos asiat menevät sekaisin ja tulee esimerkiksi konkurssi, kyllä siitä elämä jatkuu.

Yksityishenkilön maksuhäiriömerkinnät poistetaan luottotietorekisteristä kahden, kolmen tai viiden (konkurssi) vuoden kuluttua merkinnän tekemisestä.

Verkkokauppaa koskevat häiriömerkinnät ovat lisääntyneet eniten. Johtopäätös on ilmeinen. Harkintakynnys on verkossa matalampi kuin myymälässä.

Visan käyttäjille vihje. Jos näyttää siltä, että luottotietoihin voi tulla ikäviä asioita ja etenkin jos käy niin, että Visan eli Luottokunnan laskun suorittaminen ei nyt onnistukaan, on välttämättä soitettava Luottokuntaan. Jos asetelma on asiallinen, maksuajan pidennystä myönnetään hanakasti. Mikä on myöntäessä – korkojen ja kulujen takia se on kortin myöntäjälle hyvää bisnestä. Kaikkein turhinta on luhistua häpeän tunteisiin.

25 kommenttia:

 1. 885 ecua panit lavaan ja otit kuvan?
  Minulla ei mokomaa ole milloinkaan päällä, vaan tänään automaatilla, Turussa, Nauvon poika 76v. oli pankkikorttinsa unohtanut kalastushaalarin taskuun ja minä hänelle viiskymppisen vähistäni vippasin! Ryhtyisitkö samaan rahoinesi? Maanantaina sanoi maksavansa ja ison Wiskipotun vielä lupasi korkoina! Aika velikulta, jos minua kusetti. Tuli vaan tunne, että kaveria ei kadulle ilman pätäkkää jätetä.
  pekka s-to.
  P.S. Se Leninin sossuus on vielä vastaamatta!

  VastaaPoista
 2. "Kaikkein turhinta on luhistua häpeän tunteisiin."

  No nyt mie ymmärrän vaivaannuttavan tunnelman pankissa – virkailijahan häpesi m i u n puolestain!

  x

  VastaaPoista
 3. "Jokainen ihminen on laulun arvoinen" , rallattaa Veikko Lavi.Taikauskoa. Jokainen ihminen on luoton arvoinen, sanoo US Constitution ja sen lisäykset. Ja ken sen luottoinstituution itsellensä kokee monopolisoida,sen käy kehvelesti,näytti intiaanisoturi Andrew Jackson, Ronald Reaganin ohessa suuremmoisimpia ihmisiä mitä on. Ja US presidenttejä. Miten ne siellä osaakin äänestää ?

  Talolainat Amerikassa kantavat itse itsensä. Ne ovat kiinnelainoja joissa pantti -talo- vastaa lainasta. Jos diili menee vikaan, talo siirtyy pankille.Asukas palauttaa avaimen eikä vouti perään kysele. Wall Street oppi ja tuli yllytetyksi sosiaalis-asuntopoliittisin kannustimin keräämään asuntolainoja -ostamlla näitä saamisia- ja perusti näiden korkotulojen varaan uusia lainakirjoja emittoidakseen niitä ympäri maailmaan eläkeyhtiöille ja korkorahastoille.

  Eläke- ja muu säästöraha Suomesta saakka asutti amerikkaisperheitä omiin koteihin. Köyhemmillekin tuli sijaa kun talojen hintakehitys ja matala korko tekivät mahdolliseksi suoriutua velasta -ja jos ei, niin ei se mitään perheen kannalta. Muutto ja uusi aloitus.
  Eikä se mitään pankinkaan kannalta. Myy talon seuraavalle perheelle.

  Tunnetusti homma pöyrähti ylikierroksille. Näinhän se kävi Kustaa II Aadofillekin. Hän keräsi velkavastuunsa kokoon ja lupasi niille edelleen Falunin ja rautavuorien kassavirtaa korkomaksuiksi hakkaa päälle hurvittelujen kattamiseksi. Nämä elävät korkotulot kiihokkeina (pääoma jäässä toistaiseksi) pantiin uusia velkakirjoja liikkeelle ja vielä vähän toisaalle olivat ratsutkin suunnanneet -nekin rehun nyhtämisen perässä? Itse tappelusrintamassa kuoloon sortuneena, pankkiiri-everstinsä jatkoivat vuoteen 1648 ja sitten varmistivat rauhanajan kassavirtaa 30-vuotisen sodan rahoittajille eli saamiskirjojen elossa pitämiseksi (ja osin henkiin herättämiseksi) ottamalla Itämeren ja Pohjanmeren jokisuupaikoista alueita tullien perimiseksi itä-länsi kaupasta. Hyvin meni. Idea lienee hengissä kun Björn Wahlroosinkin Kartanon nimi on joku Joensuu PSP. --Paitsi että pikavipeillä ketkuttelee jonkin matkaa, niin ihan keskeistä toimeentulokeinoa nykysuomessa edustaa Lidl -joka antaa rahasta enemmän -ja mehukkaimmat appelsiinit. Ei Keskon sisäänostajien Rotterdam kuivaeriä. Tuo PSP on tanskaa, muinaissuomeksi Postisäästöpankki.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 4. Ad Omnia: - ei minun lompakossani esiinny tuollaisia summia. Pääsin halvalla, ilmaiseksi, viemällä kuvan luottolaitoksen kotisivulta.

  Tietääkseni rahaan ei ole tekijänoikeutta.

  Setelien valokuvaan kyllä on, joten antaapa katsoa...

  VastaaPoista
 5. Sama kuva löytyy aika monesta paikasta. Kenen lie alunperin? Tässä muutama:

  http://yle.fi/alueet/turku/2009/12/vaaran_rahan_levittajia_poliisin_haaviin_1313468.html

  http://www.kimeika.fi/index.php?section=8

  http://www.goala.fi/

  VastaaPoista
 6. Takuu-Säätiö on myös hyvä apu itsensä loukkuun ajaneille.

  Takuu-Säätiö myöntää takauksia pankista nostettaviin järjestelyluottoihin ihmisille, joiden velkaongelma on ratkaistavissa yhdellä uudella lainalla. Maksuvaikeudet voivat johtua esimerkiksi siitä, että velkoja on useita ja eri tahoille, velat ovat ajautuneet perinnässä tai ulosottoon.

  Takuu-Säätiö

  Tunnen useita henkilöitä, jotka jostain kumman syystä vetäytyvät kuoreensa ja jättävät itsensä tuuliajolle ensimmäisten velkojien saapuessa. Vaikka ongelmansa voisivat helposti ratkaista.
  Voiko tällaista itsensä luhistuttamista verrata tyypilliseen suomalaiseen itsemurhaan.
  Vai olisiko säädettävä asetus, jossa esimerkiksi ulosottovirkailijan olisi ensimmäisenä neuvottava velalliselle kaikki mahdolliset avut, tai oikeuden määrättävä tuomittu velallinen ottamaan yhteyttä ja apua vastaan velkaneuvonnasta.

  Muutoin meillä on pian 600 000 maksuhäiriöistä ihmistä, joista alle 24-vuotiaita yli 200 000. Ja kun näistä suurin osa tulee tipahtamaan yhteiskunnan ulkopuolelle, on työllisten hoidettava heidätkin eläkeläisten kera.

  VastaaPoista
 7. "Tässä ja nyt ei ole puhe köyhyydestä. Se on toinen, vakava ongelma. Puhe on ihmisistä, jotka eivät selviä ongelmitta samalla rahamäärällä kuin toiset kaltaisensa."

  Voi olla toinen ongelma, mutta olen itse omin silmin nähnyt, että köyhyys ja holtiton rahankäyttö (tuloihinsa nähden) liittyvät myös toisiinsa epätavallisen usein ja kiinteästi. Ensin seistään leipäjonossa, sen jälkeen istutaan kuppilassa. Yhteiskunnan tukia voi pienikin perhe saada kolme tonnia netto, mutta silti kärsitään köyhyydestä. Kumma juttu, mutta itseansaitsemalla tuokin raha riittäisi mainiosti säälliseen elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "kolme tonnia netto",voisitko valaista hieman?

   Poista
  2. En nyt löytänyt itse HS-artikkelia, se oli pari vuotta sitten, mutta siihen viittaa mm. tämä kommentoija:

   "Kiinnittikö kukaan muu huomiota Köyhän vuosi -juttuun, jossa nelihenkisen työttömän perheen kuukausitulot nettona olivat 3020 euroa? Lisäksi perhe oli saanut tukea auton ostoon 50% ostohinnasta."

   Poista
 8. Ad Anonyymi: - tuota en mene kiistämään.

  VastaaPoista
 9. Minulla ei ole ikinä ollut 100 euron seteliä. En edes muistanut, että on 200 euron seteleitäkin. Kuitenkin olen käteisen miehiä. Näin en jätä tarpeettomia digi-jalanjälkiä kauppoihin. Toisaalta pystyn milloin tahansa istahtamaan sökörinkiin.

  VastaaPoista
 10. Kuuluuko blogisti akateemikko Kaurismäen mainitsemaan yhteen prosenttiin maailman väestöstä, joka pitäisi likvidoida?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akateemikko Kaurismäki kuuluu itse siihen yhteen prosenttiin, joka hänen mielestään pitäisi likvitoida. Jo kauan sitten hän käsitteli tätä tematiikkaa elokuvassaan I Hired a Contract Killer. Ei muuta kuin mallin näyttämiseksi ajatuksista tekoihin! Siihen verrattuna Linkolakin olisi vain pelkkä suunpieksäjä!

   Poista
 11. Minä en millään taivu Plussa-kortin käyttäjäksi. Voin ostaa vähemmänkin ja tulen hyvin toimeen.
  Meidän kaupan kassat ovat jatkuvasti tivanneet Plussa-korttia minulta, ei ole. Koen olevani "kumma hyypiö", kun korttia ei ole, seteleitä vain.

  Tänään sitten todella koin olevani "maan-matonen"! Kassa todella viilsi, tehän olette se asiakas, jolla ei ole korttia ?
  No, onkos tämä sitten parempi asiakas-luokka ? Huh-hah-hei!
  Olin ihan tyytyväinen saamaani huomioon.

  VastaaPoista
 12. Monen on vaikea ajatella rahaa esineellisesti. Käsitteenä se on kattava ja kuluu hitaammin kuin setelit, kolikot tai saldo: kun kerran saa rahaa, tulee rahakas, jopa varakas, olo, status muuttuu. Jos ajattelisi, että tässä on nyt kolme tonnia, kuten kolme ruokakassia, osaisi säädellä eli säästellä, mutta rahakkaan elämään kuuluvat kahvilat ja gadgetit, jolloin rahakkuuden harha saa kuluttamaan ne kolme tonnia päässään useampaan kertaan ikäänkuin jo raameihin, ei vielä tarpeisiin.

  Myönnän etten ehkä osaa asettautua kolmetonniseen tilanteeseen, mutta ainakin jo kolmellakymmenellä tuhannella kuvio menee herkästi kuten kuvasin.

  VastaaPoista
 13. Pankin mielestä olen huono asiakas kun en ole velkaa heille kymmeniätuhansia euroja, en ole siis "avainasiakas", jolle myönnetään määrättyjä etuja.

  VastaaPoista
 14. Mitnkäs Virolaisen puhuma perintäkulujen rajoittaminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sedältä ei saa kysyä liian vaikeita.

   Poista
 15. " ... Valitettavasti olen niin vieraantunut todellisuudesta ja yläluokkainen, etten... "

  Näin toden näköisesti on. (Mielipiteeni on vilpitön.) Tunnen ihmisen, omaksi surukseni, jolta pikavippikin on kielletty. (Ja tämä on vain esimerkkitapaus, ei missään mielessä ainutkertainen.) Hänen luottotietonsa eivät ole sen takia "palanut" että hän olisi tehnyt jotain rikollista, hän on vain ottanut lainaa mm. ostaakseen äkkiä 10 pari kenkiä. Eikä sitten ole pystynyt maksamaan niitä. Ei näin tietenkään saisi tehdä. Mutta... kun hän ei saa mistään luottoa niin hänen on pakko etsiä joku "ystävällinen" ihminen joka viikoksi lainaa 100;- € hänelle "kohtuullista" 20;- euron korkoa vastaan. Näin elämä jatkuu taas.

  Ps. Lainan takuita ei kirjata paperille. Tai jos, niin vasta käräjäoikeudessa ... "taposta syytetty sekatyömies N.N. meni, sanomisensa mukaan, perimään saataviaan toimettomalta, entiseltä ompelijattarelta, neiti N.N.:ltä. Ja sanoi, kun asiaa häneltä kysyttiin, kiukustuneensa siitä että k.o. neiti virnistellen ilmoitti ettei hänellä ole kakskymppistä juuri nyt..." etc.

  VastaaPoista
 16. Varmaankin käytän itse samankaltaista arvioinnin metodia rikkaista kuin ne, hyvin omasta mielestään elämässään onnistuneet, jotka sanovat ”läheltä omin silmin seuranneensa” jonkun köyhän holtitonta elämää ja tekevät "kokemuksesta" kokonaisvaltaisia arvioita kaikista muistakin köyhistä.

  Väitän, että köyhyydestä ja sen syistä ei tiedä yhtään mitään, ennen kuin itse sitä kokee kaikkine koristeineen. Niin on muidenkin onnettomuuksien laita elämässä. Tikusta kynnen alla et tiedä jos se on jollakin toisella, etkä sitä, mistä ja miksi se sinne meni. Etkä edes välitä.

  Vähävaraisuuteen ja köyhyyteen sortumiseen on syitä hyvin monenlaisia. Tutkijatkin niitä ovat luetelleet perusteineen tuhansia; Pentti Rönkkö Treen yliopistosta edellisen laman aikoihin ja sen jälkipyykissä kirjoitti jopa Horisontaalisesta köyhyydestä joka minusta tuntui hyvin osuvalta kuvaukselta eikä ole menettänyt vieläkään totuuttaan.

  Sen lisäksi, että on perintönä saatu köyhyyden ja onnettomuuksien genre, niin tapauskohtaisesti yksilön kohdalle sattuessaan sama syy voi pirstota elämän sipareiksi joista joku saa vielä liimailtua apuvälineen ongelmaansa, mutta jonkun toisen käsissä korjausyrityskin lisää katastrofin laajuutta.

  Tuurilla on osuutensa monasti asiaan kuin asiaan, mutta röyhkeys ja tunteettomuus lienevät yksi elämänvalttikorteista, jonka aivojensa niihin osiin, joissa lukuja käsitellään, voi sattumalta syntymässään saada rikkauksiin elämässä etenijä. Se on kyllä valtti kerjätessäkin, mutta usein ainoa apu huomiseen selvitäkseen.

  Luetaanko rahan poikimaan panemisen taito syntymälahjakkuudeksi kuten vaikkapa musiikillisen lahjakkuuden hyödyntäminen elämässä?

  Olen saanut sen käsityksen, että siinä missä köyhä saattaa olla "holtittomuutensa" tai muun vajavaisen ymmärryksensä vuoksi taitamaton ainakaan lisäämään varallisuuttaan, niin rikas voi olla äärimmäisen taitamaton elämän monilla muilla alueilla. Sen lisäksi, ettei se ehkä osaa vaihtaa autoonsa renkaita, niin laaja-alaiset sosiaaliset taidot saattavat olla rikkaalla hyvinkin rajoittuneet. Small-talkin hän kyllä kaltaistensa seurassa hallitsee ja ohimennen pakosta jonkun muunkin edessä, mutta ylenkatsoo jo automaattisesti "alemmanluokan" ihmisiä koska on vankasti sitä mieltä, että ”ihminen on oman onnensa seppä”; harha-oppi, mutta hyödyllisen helppo omantunnontynkää rauhoitellessa.

  "Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan" lienee köyhien keskuudessa tunnetumpi sananlasku kuin rikkaiden.

  Rikas ei anna empatian mennä koskaan rahan edelle, hän pystyy rikastumaan aina vain enemmän; helppoa matematiikkaa köyhänkin ymmärtää, mutta ei toteuttaa koska köyhällä on ehkä vielä kaikessa katkeruudessaankin tunteet olemassa.

  Se on kuitenkin varmaa, että yksikään todella köyhä ei tule esimerkiksi tähän Jukka Kemppisen blogiin keskustelemaan köyhyydestä. Ei se edes tiedä, että jossakin, näin ylevässä, oppineessa seurassa hänen onnettomuudestaan mahdollisesti jopa keskustellaan. Itsekin olen rajatapaus ja varmaan äärettömän ärsyttävä. Kuten ne pahvikuppimummot katujen kulmilla...

  VastaaPoista
 17. Pieni perhe ei voi millään saada tukia 3000 ainakaan per kuukausi edes bruttona.
  Hirmuisen iso perhe pitää olla jotta tuolle tasolle yltäisi.

  Terveiset sossusta

  VastaaPoista
 18. Pikaluotto ?!?

  Koronkiskontaa.

  VastaaPoista
 19. Olisi hiven vaikea kuvitella juristia
  esim tämänkaltaiseen tilanteeseen.
  Laskun eräpäivän siirto n. kuukaudella.
  Maksupäivä torstai.
  Maksettu silloin.
  Saat ulosotosta laskun, kulujen kera.
  Sinulle kerrotaan, että suorituksen tarkistuksessa
  maanantai aamulla sitä ei näkynyt.
  Mitkään kommentit siitä, että näkyyhän suoritusaika nyt
  kaikissa tapauksissa heillä oikein, siis torstai, ei anna
  virkailijalle mitään aihetta muutokseen.

  Tämä vain yksi esimerkki.

  Haluaisiko joku kertoa, missä mennään ?

  VastaaPoista
 20. "Uhkaavat ja epäedulliset pikkulainat olisi välttämättä muutettava pankkilainoiksi. Korkokin on edullisempi."

  Vielä parempi olisi, että pankkilakeihin sisälytettäisiin luvanvaraiseen pankkitoimintaan ehtona velvollisuus myöntää myös pienlainoja (kuten liikennelupiin ajaa kannattamattomia linjoja). Valtio/kunta/Takuusäätiö voisi sitten taata tuollaiset sosiaaliset lainat.

  VastaaPoista
 21. Löysin tänne blogiin kun lueskelin uudesta mahdollisesta lakimuutoksesta koskien luottotietoja. Mainitsin näistä aina puhuttavista pikavipeistä myös. Niiden hankinta ehkä pitäisi olla vaikeampaa mutta en usko että ongelma on vain pikavipeissä kyllähän lainaa käytännössä saa aina kun haluaa.

  VastaaPoista