Sivun näyttöjä yhteensä

29. huhtikuuta 2012

Biologinen salahanke


Ensin ajattelin vain, että britit tekevät sen kerran toisensa jälkeen, vaikka heidän maansa ja kulttuurinsa pitäisi kaiken järjen mukaan olla sökö. Nyt ei olisi kysymys popmusiikista eikä muodista, vaan BBC:n luontodokumenteista.

Lukemani mukaan kaikkien aikojen kallein televisiosarja on kaikkien aikojen rahamylly. Luonto-ohjelmat kelpaavat kaikkialle. Ellen erehdy, ”Planet Earth” pyörii kaikkialla.

Vasta hiljan huomasin kaksi asiaa. Tässä voi olla meneillään mitoiltaan valtava valistushanke. Neljääkymmentä vuotta vanhempien ihmisten koulussa hankkimat tiedot eläimistä ja elämästä ovat kauttaaltaan vanhentuneet.

Testatkaa itseänne – oliko ”Lucy” kuuluisine jalanjälkineen ihmislajin kantaäiti?

Ei ollut, eikä sitä ole koskaan oikeastaan väitettykään. Kädellisten kehitys tai sama asia toisinpäin sanottuna ihmisen polveutuminen on sangen mutkikas historia.

Palaan erikseen Juha Valsteen kirjaan ”Ihmislajin synty” (SKS, 2012). Se tuntuu kaikin puolin oivalliselta ja on helppo ja hauska keino yleissivistää itseään.

Saivatko meikäläiset ja Neanderthalin ihminen keskenään jälkeläisiä. Joitakin vuosia sitten vastaus oli ehkä, harvinaisissa tapauksissa. Nykyisin vastaus on että kyllä saivat.

Luonto-ohjelmat keskittyvät tietysti eläinten käyttäytymiseen ja erikoisiin ilmiöihin. Kuka ei olisi hurmaantunut joitakin vuosia sitten keisaripingviineistä?

Näyttävien kuvien takana näyttää olevan myös jotain muuta.

Etenkin amerikkalaiset ovat kiivaasti sillä kannalla, ettei eläinten saati elämän kehitystä voi mitenkään ymmärtää ilman viisasta jumalaa, joka tyhjentää ja täyttää ekolokeroita kulloisenkin tarpeen mukaan. Myös Suomessa ajatuksella on vankat kannattajansa.

En yritä saada tässä aikaan keskustelua kehitysopista sinänsä. En ole alkuunkaan oikea henkilö osallistumaan tuon aiheen käsittelyyn. Ei ole asiantuntemusta. Olen vakuuttunut lukemastani. Minulle, joka olen ankara uskovainen, Raamatun pitäminen totena lähenee jumalanpilkkaa, joka siis ei onneksi ole rangaistava teko.

Se on tärkeää, että esimerkiksi Valsteen (ja lukuisien muiden hyvien kirjojen) tuella myös maallikko voi oivaltaa syviä asioita. BBC:n dokumentit esimerkiksi vihjaavat jatkuvasti, että joudumme ehkä määrittelemään älykkyyden ja oppimisen uudestaan. Eläimillä näyttää olevan noita ennen vain ihmiselle ominaisina pidettyjä kykyjä, ja aivan uusia näkökulmia avautuu jatkuvasti.

Noissa dokumenteissa ei juurikaan oteta esiin kehitysoppia eli evoluutioita. Julkaistujen mielipidetiedustelujen mukaan se voisikin olla haitallista niiden menestykselle. Lähes johdonmukaisen kielteisesti tuohon oppiin suhtautuu mm. koko islamilainen maailma, ja siis puoli USA:ta. Kokemus viittaa jo vahvasti siihen, että perustelut eivät tuohon joukkoon tehoa.

Yrittäisin sommitella asiasta ajatuksen. Tällaisen: tieteen, nyt tarkoitetuin tavoin etenkin biotieteiden suuri vihollinen ei ole uskonto eikä muu taikausko. Vihollinen on propaganda, jonka koneisto on media, internet ja sosiaalinen media mukaan luettuna.

Media ei halua päästä tavastaan liioitella, vähätellä ja muunnella asioita tai kiirehtiä ennenaikaisiin johtopäätöksiin. Vastapainoksi katsokaa esimerkiksi Science,  http://www.sciencemag.org/content/326/5949/60.1.full.pdf - Light on the Origin of Man.

Myönnytys: tiedemiehet- ja naiset ovat enimmäkseen vastustuskyvyttömiä median houkutuksilla ja siten kovin usein ensimmäisinä ruokkimassa mediaa väitetyillä uutisilla korostaen samalla omaa osuuttaan.

20 kommenttia:

 1. Television moninaiset tiededokumentit ovat nykyään ihan oma media-genrensä. Faktat niissä saadaan kerrottua siinä määrin viihteellisen narratiivisessa muodossa [tahallisilla ja tahattomilla metafora-antropomorfismeilla], että evoluutiokin vaikuttaa nykyään suurelta Hollywood-eepokselta, jota katselemme herkeämättömän ihmetyksen ja kunnioituksen vallassa.

  Hirveitä siellä evoluutiossa tapahtuu aina välillä [heikoimmat tapetaan tai ne nääntyy nälkään], mutta samalla siellä vallitsee suuri järjestys ja oikeus, joten mielenkiintomme ei herpaannu.

  Nykydokumenttien luonto ja historia opettavat meille, että kaikkein uusimmasta [1½ vuotta kestävästä] iki-boxista näkyvät kaikkein parhaimmin brändätyt evoluutio-faktatkin paljon opettavaisemmin kuin paperikirjoista luettuna. Ei tarvitse edes itse ajatella ja arvioida. Senkin tekee nykydokumentti puolestamme. Kätevää, helppoa ja kuluttajaystävällistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa narratiivissa ja näyttelyssä vain menee niin helposti lapsi pesuveden mukana. Kun faktaa sliipataan tarinaksi ja näytetään pelkin tehokeinoin, fakta näyttää fiktiolta eikä sitä ota tosissaan enää ne, joiden olisi hyvä näin tehdä. Vastaavasti vieläpä kaikki fiktio alkaa näyttää faktalta, joten vähäinenkin totuus maailman tilasta ja historiasta hämärtyy, kun aletaan uskoa kaikkia satuja ja totuus näyttää alkaa näyttää henkilökohtaiselta valinnalta.

   Poista
 2. Kun taannoin, ei monenkaan päivän mentyä, lievässä hajamielisyyden tilassa pohdiskelin näitä samoja, jostain kehkeytyi ajatus, etttä eläinaktivistit ovat tulevaisuuden lähettiläitä tuomassa sitä suurta ja uutta oivallusta ihmiskunnalle jota kaikki odottavat mutta eivät osaa pukea sanoiksi.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa, mutta tässä ajatuksessa voi olla perää. Se voi olla seuraava askel.

   Nythän olemme jo siinä vaiheessa, että vaikka tapamme lajitovereitamme, emme sentään syö heitä. On se edistystä sekin. Mutta ovathan eläimetkin meille sukua.

   Poista
  2. Kyllä juu, tavallaan varmaan näin. Esim. kuolemantuomiot ovat väistyneet havaitakseni sitä mukaa kun eläinten tappaminen teollistui eivätkä "kuluttajat" enää osallistuneet siihen. Meillä on ikään kuin varaa tämmöiseen empatiaan, ja samalla "oma" (ihmisten) maailmamme kasvaa, ainakin toivottavasti, avonaisemmaksi ja vähemmän pakkomytologiseksi.

   Talouskasvun aate saattaa olla viimeinen suuri klassinen uhrirituaali, vaikka voihan se tietysti vielä jonkun maailmansodan aiheuttaa. (Ja tietysti pitää muistaa, että "länsi" ei ole koko maailma, vaikkakin kyllä voidaan mielestäni sanoa, että olemme eräänlainen kehityksen kärki hyvässä ja pahassa.)

   Poista
 3. Yle:n valistuspropagandaa tulee tv:stä sunnuntaiaamuisin ainakin tunnin verran joko kuoleman odotusta, sotamuistoja tai raiskauksen uhrien kokemuksia, kuten tänään.

  Jos vaihtoehtona katsonkin Italian Rai 1-kanavaa, huone täyttyy elämän ilosta ja naurusta.

  Jos sieltä otettaisiin yleisemmin mallia, niin päivittäin parhaaseen aikaan kisailtaisiin paikallisten murresanojen tuntemuksesta. Ja oltaisiin niistä ylpeitä. Alkaisi siinä runoilevan psykiatrian puntit tutista.

  Ihme, että Suomessa on ylipäätään jonkin verran tervejärkisiä.

  VastaaPoista
 4. "Saivatko meikäläiset ja Neanderthalin ihminen keskenään jälkeläisiä. Joitakin vuosia sitten vastaus oli ehkä, harvinaisissa tapauksissa. Nykyisin vastaus on että kyllä saivat."

  Tällaista lukiessa mieleen tulee, että väsymyksen ja kyllästyneisyyden hetkinä, ikävän tunne on pikemminkin kova, kuin melankolinen. Tietysti tuossakin mainitussa rakkauskertomuksessa ihminen tarmokkaasti keskittyen onnistui erottamaan in abstracto ne merkittävimmät yksityiskohdat rakastetussa henkilössä. Iso penis kenties, ja lihakset sekä kiinteät muodokkaat tissit. En nähnyt ohjelmaa, joten en tiedä. BBC kenties tietää. Raa'at risteytykset tuottavat onnistuneita tuloksia väitetään. Tosin tässäkin kansainvälisessä yhteisössä minkä vapauttamina meillä nyt on oikeus ja ilo elää, ainoa hyvä siveysoppi on ydinfysiikka, joten mitä väliä tuolla rakkauskertomuksella sitten oikeastaan on - siis BBC:nkään kertomana?

  Siis en minä tiedä. Kenties he siellä haluavat puhua enemmän järkeä kuin solvauksia, ja sitten jokin menee pieleen ja...

  Ehkä he halusivat vain sanoa: Kuolkaa, me olemme ansainneet sen!

  Luulen kuitenkin, että kyse pohjimmiltaan on vain siitä että kaiken tuon hienosti HD:lle kuvatun inhimillisen varmuuden oleminen päättyy tyhjän tekemiseen. Ei ole kohtaloa, jota halveksunta ei voittaisi. Ja kaikki alkaa selvänäköisestä välinpitämättömyydestä.

  Ich weiss, ich soll verschwinden.

  VastaaPoista
 5. Suunnistaja Timo Peltola (Jukolan Viesti ; Suomen mestari ja paljon muuta), näkyy rastien lisäksi osuneen varikolle. Bernie Ecclestonen formulasirkuksen omistaa 2006 jäljiltä osake-erä järjestelytoimialan yhtiö CVC -suomeksi "pääomasijoittaja". Tulevat sopimuksin sidotut kassavirrat ja firman näköalat (neuvonantajana Timo ja muuta lupaavaa) panevat arvioimaan F 1 Groupin arvoksi 10 mrd dollaria. Siitä kolmannes pannaan ostettavaksi Singaporen pörssin kautta.

  CVC:tä rahoitti 2006 RBS ja Lehman Brothers. 2008 syksyn jäljiltä edellinen on Elisabeth II:n ja jälkimmäinen konkurssipesän riesana. Ecclestonen perheen miljardeista muistan kohutun F 1:n siirtyessä perustajahahmolta CVC:lle. RBS:n ja Lehmanin operaatio oli ottaa F1 osakkeet erillisyhtiöihinsä ja niitä vastaan emittoida velkapalasia kaiken raharahvaan osallistua operaatioon. Missähän mitassa näitä velkakirjoja joista F1 uusissa CVC käsissä vastaa, olisi Ilmarisen erinimisissä raha-alan parkkeerausyhtiöissä ja Nordean osalta sen yleisölle eteepäin merkittäväksi tarjoamissa korkorahastoissa ?

  Timo Peltolan kompassi näyttää polunpäätä pinkaista yli mantujen seuraavalle rastille joka finassievoluutiosta todellisuudeksemme syntyy. Jos nyt uskoisi Jumalaan ihmisessä,niin tätä F1 todellisuuskappaletta (jota koen juuri mitata ja observoida) ei rakentanut mekaanoinsinööri vaan legoläjällä vartuuneet sopimusnikkarit ja manipulointialan nerot reettorit ja visualistit.

  Darwinismin kauneutta julmisteli Malick leffassaan Tree of Life. Vulkaanisyöksyjen väridynamiikat ja Dinot tanssahtelevat. Perhe onkin sitten lähiöpihallaan ihan ulalla,iskä vielä edisonina patentin perään,mutta poika jo kalvettuu klinikoissa Lehman ja RBS -töissä mukamas, oikeastikin jos ihtensä kompostointi/beautykirurgia työstä otetaan.

  Nyt kun F1 exitin eli irtaantuumisen pitäisi siellä Singaporessa tuoda paljon rahaa CVC:lle ja sen rahoittajille (Ilmarisen ja Nordean lähipiirien mahdollisille intressiyhtiöille myöskin, eli ns.Suomelle), niin CVC lainasi lisää ja siirsi rahaa
  F1:teen, jotta siltä liikeni rahaa isompaan osinkoon näytiksi ja vanhoille omistajille lohduksi, kun 1/3 osa lähetetään uusiin käsiin mieluiten korkeaan osakehintaan tässä IPO:ssa. Että näin sitä velkaa jaetaan osinkoina jos salkun sivutaskussa ovat ao. lakijohdannaispaperit ja niiden sinettinauhoissa oikeita Nimiä.

  Johonkinhan tässä on uskominen ja minä uskon näihin kätkettyhin. Eilen oopperassa, Pelleas ja Melisande ( Debussy&Maeterlinck), tuntui täyssali niin ikään panneen vetonsa näkymättömiin jääneen kaihoavan kaipauksen ja kauniimmaksi kuvittelun realismiin. -- Uskonpa minä Kiinailmiöönkin, se on varjopankkimaailman ohilipuvan tiptop-herraston viittailuun "kapasiteetin" sulkemisesta lähellä ja avaamisesta kaukana, duunarien omien eläkesäätiöiden rahoilla. Ja tappopalkkiot ojennetaan koulusuomen stipendiaattivälkyille, näille Asla Fullbright MBA suunnistajille. Vihdoinkin evoluutio, oli sitten Darwinia eli Pelle Pelotonta, tuotti olot joissa hinku lisään päättyi Kuluttajahenkilön kloonautumiseen.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. Tiededokumenteissa arveluttaa asioiden esittäminen täytenä totena, vaikka kysymys on pelkistä teorioista, tai vain valistuneista arvauksista.

  Tämä korostuu silloin kun aheena elämän synty ja kehitys.
  Sitä ei voi tutkia valvotuissa laboratorioissa, puhumattakaan toistokokeista. Silti asiat esitetään runsain milikuvituksesta otetuin yksityiskohdin.
  Sehän olisi tyypillistä science fictionia, jossei esitettäisi totena.

  Olisiko parempi katsella ihan rehellistä scifiä, jossa parhaimmillaan tarjotaan asioita, jotka saattaisivat joskus jossain olla todellisuttakin, mutta ei kuitenkan vaadita ottamaan aivan todesta.

  VastaaPoista
 7. Eiköhän leijonan ruokavalio tai hiirihaukan lentonopeus ole ihan faktisesti todennettavissa ja täten totena esitettävissä. Lähes kaikissa näkemissäni ja lukemissani esityksissä elämän synnystä ja kehityksestä käytetään fraasia "viimeisimmän teorian mukaan" tms. Mikäli "Nyreä" kokee altistuvansa propagandalle, on hänen syytä sammuttaa digiboksinsa ja katsella todellisuutta vaikka ikkunasta, sikäli mikäli siellä todellisuutta on.

  Totta jumalauta on se, että televisiosta tulee televisioon tarkoitettua ohjelmaa, jonka tarkoitus on naulita katsoja ruudun äärelle. Melkoisen markkinointiruljanssin joutuu ohjelma läpikäymään päästäkseen televisioon. Raha puhuu.

  Minä tyydyn täysin tiedemiesten antamiin teorioihin. Ei sillä, että syleilisin niitä totuutena, vaan sillä, että minulla ei ole välineitä kuin ottaa vastaan asiaan vihkiytyneiden tutkimustuloksia ja johtopäätöksiä. Tiedän myös mikä ero on teorialla ja hypoteesilla. Voin hyvillä mielin lukea samasta aiheesta täysin erilaiset käsitykset ilman, että kummankaan tutkijan arvovalta välttämättä kärsisi.

  Mutta joillekin kaikki on silkkaa potaskaa ennen kuin asiat ovat 100% todeksi todistetut.

  VastaaPoista
 8. Think-thankit, jenkkien oikeistoideologiset instituut, jotka suoltaa propagandaa evoluutiota ja ilmastonmuutosta vastaan, ovat tai voisivat ollakin se päävihollinen. Mutta luulen, että luontodokut ovat yksinkertaisest vain keino luoda lapiolla rahhaa britti-ikkunoista sissään. Ja denialistit ovat sijaiskärsijöinä.

  Täytyy myöntää että ajattelemaan dokut panevat. Sukulainen oli kehunut miten Luoja on viisas luonnossa. Sitten tuli lauantain luonto-ohjelma-dokumentti, jossa urospaviaani pisti lihoiksi lapsen joka ei ollut omaa verta, jotta naaras tulisi kiimaan. "No missä se viisaus ja järki nyt on kun urosleijonatkin tekee samaa ?" kiusoittelin, ja tuli väkinäistä naurua..

  MrrKAT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intelligent Design-piireissä tässä kuvattu paviaani- ja leijonauroksen toiminta tunnetaan nimityksellä Intelligent Way To Get Pussy.

   Poista
 9. Nyreä:"Tämä korostuu silloin kun aheena elämän synty ja kehitys.
  Sitä ei voi tutkia valvotuissa laboratorioissa, puhumattakaan toistokokeista. "
  Mutta kun sitä ON jo tutkittu ja toistettu.

  Entä tähtitiede tai holocaust? Jos en voi ottaa labraan Plutoa ja Hitleriä, niin onko ne scifinä esiteltävä?

  MrrKAT

  VastaaPoista
 10. Varislinnut ovat paljon älykkäämpiä kuin apinat konsanaan. Jos laitat vaikkapa korpille pätkän maalarinteippiä päähän ja laitat peilin sen eteen niin se alkaa heti rapsuttamaan sitä teippiä pois päästään. Apina ei tajua samaa. Vaikka se näkee peilistä että sillä on teippi päässään niin se ei älyä ottaa sitä pois. Yleensä ne vain menevät peilin taakse ja katsovat onko siellä ketään. Siihen loppuu apinan äly. Vaikka on mukamas ihmisen lähin sukulainen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi viitannee Gallup juniorin peilitestiin (ja sen johdannaisiin) eli http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_test
   http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8029887.stm
   http://latimesblogs.latimes.com/unleashed/2009/05/crows-are-smart.html

   Lisää tutkittua tietoa tavoista arvioida eläinten älykkyyttä:
   http://www.science20.com/stars_planets_life/calculating_animal_intelligence

   Poista
 11. Kansalaisten uudelleen kouluttaminen. Tällä saattaa olla osuutta asiaan
  http://www.pantheism.net/

  VastaaPoista
 12. Koulun pitäisi antaa vankka peruspohja yleissivistykselle niin, että esitetään vain varmaksi todetut faktat luonnontieteistä, niissäkin on riittävästi opettelua. Teorioita on loputtomasti ja jotta niihin voisi suhtautua, pitää perustietojen olla hallinnassa. Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Miten on mahdollista, että ihmisen lähin sukulainen on simpanssi? Siis simpanssilla ja ihmisellä on yhteinen esi-isä n. 4 miljoonan vuoden eli aivan äärellisen ja realistisen sukupolvien ketjun, runsaan 100.000 sukupolven päässä. Selitys voisi olla ihmisen sotaisuus. Ihmisen historia tähän päivään asti on kansanmurhien historiaa. Simpassia ei ole mielletty kilpailijaksi.

  VastaaPoista
 13. Bloggeri ei taas vaihteeksi salli copy-pastata tähän laatikkoon iPadilla tai iPhonella. Reissun päältä en viitsi naputella suoraan boksiin, kadottamosvaara on juri koetun mukaan todellinen.

  VastaaPoista
 14. Jatkuvasti hämmästyn sitä hämmästystä, jolla kerrotaan tutkimusten mukaan jollakin eläinlajilla esiintyvän jotakin ajatteluun tai tunteisiin viittaavaa. Niin kuin vaikkapa sitä, että koiralla voisi olla omaelämänkerrallinen minuus. Huolestuttavaahan se olisikin. Että olisi olemassa muitakin yhtä oikeita maailmoja kuin tämä ihmisten. Viimeksi joku uutinen taisi ihmetellä havaintoja kalojen "älykkyydestä".

  Mieleeni jäi Alex Munthen kertomus pitkäaikaisesta gorilla-ystävästään, joka kuolinvuoteen vieressä hän oli, ja jonka kädestä hän piti kiinni. Jack-gorilla oli kovissa tuskissa, painoi molemmat kätensä ohimoilleen epätoivoisin elein, ja Munthe kertoo, että "eläimen naamio oli poissa. Jack oli muuttunut kuolevaksi ihmiseksi."

  No siinäpä vasta inhimillistämistä, melkein pitäisi tuntea myötähäpeää. Kirja ilmestyi melkein sata vuotta sitten, joten suonemme anteeksi.

  -osku

  VastaaPoista
 15. (Copy-paste toimii Opera Minillä:)

  Oppimme on ihan yleisestikin yleistysten, manipuloitujen kuvien ja pedagogisten yksinkertaistusten leimaavaa. Esimerkkejä:
  - Suurin osa eliöistä on valomikroskoopissa värittömiä ja näkymättömiä, joten näytteet värjätään tai elävät kohtee faasierotetaan muilla konstein.
  - Hubblen kuvia myöten astronomiset kuvat ovat väritettyjä, usein alkuaineittain.
  - Atomitaso on tyhjää täynnä eikä bohrilaisen mielikuvamallin kaltainen pienoisaurinkokunta - ja aurinkokunnankin osalta kaikki näkemämme kuvat vääristelevät koko- ja etäisyyssuhteita tavattomasti.

  VastaaPoista