Sivun näyttöjä yhteensä

20. huhtikuuta 2015

SeinälehtiMiten muut mahtoivat tehdä, itse nautin vaaliohjelmista. Tänään maanantaina vaalit ovat puheenaihe. Kun käytettävissämme on seinälehti, arvelen että lukijat tarvitsevat tilan kommenteilleen. Se on tässä.

Itse siirtelen näin aamuvarhaisella musiikkia iTunesiin eilen kopioimaltani kovalevyltä. En kommentoi vaaleja. Isien ja poikien kuuluu kunkin kuolla ajallaan. Ennenaikainen tai liian pitkään venynyt vetäytyminen näyttämöltä tai putoaminen näyttämön aukkoon aiheuttaa aina ongelmia.

Valtioneuvos Paasikivi toimi eräässä vaiheessa lyseon laulunopettajana. Pesti ei kestänyt kauan, koska uudet tehtävät odottivat. Paasikivi oli puolueensa nuori toivo ja kuului senaattorina todelliseen nappulaliigaan. Mutta taipumuksia runolliseen kiteyttämiseen hän osoitti murjaisullaan, jonka mukaan ei pidä olla oikeassa ajattomalla ajalla.

Mielestäni ei pidä olla oikeassa ollenkaan. Ellei onnistu, sitä harmistuu. Jos onnistuu, muut harmistuvat.

Ehkäpä sittenkin esitän yhden pienen kommentin. Taisi olla hyvä, että eduskuntatalo pantiin remonttiin. Tietooni ei ole tullut, olivatko ongelmana kosteus- tai homevauriot. Talo on sellainen kuin kuuluukin, komea ja epämukava. Rahan ja vaivan satsaamista ulkoisiin vaikutelmiin sanotaan fasismiksi, ja eduskuntatalo onkin tuon ennen syntymääni päättyneen aikakauden näkyvimpiä esimerkkejä Pohjois-Euroopassa.

Poliittisia ja historiallisia kausia voi hyvin tutkia arkkitehtuurista talojen lisäksi tilat.  Kolmanneksi on tutkittava asemakaavoja.

Miksi matruuseilla on merkitystä vallankumouksissa? Joissakin kaupungeissa, kuten Helsingissä, Pietarissa ja Odessassa, pääsee sotalaivalla rantaan. Sotalaivan tarkoitus ei ole pelkästään ahdistaa toisia sotalaivoja. Niiden kansille on yleensä pultattu käytännöllisiä konekiväärejä, joilla voi ruiskuttaa syyttömiä siviilejä. Helsingissä tämä jäi tekemättä, syistä joita taannoin selostettiin.

Pelkästään tämä on riittävä syy rakentaa pääkaupunki suolle, jonka läpi ei virtaa purjehduskelpoista jokea.

Se oma poliittinen tunne on jokin merkillinen raikkaus. Ylimalkaisesti seuraten televisio esitteli yllättävän määrän nuoria, kauniita naisia, jotka olivat sivuuttaneet joukon köyryjä ja kaljupäisiä miehiä.

Mikä lienee laskennan tulos. Arvatenkin iltapäivälehdet kertovat nyt valittujen keski-iän ja sukupuolijakautuman. Mielestäni on ilahduttavaa, että feminismi on jäänyt niin kauas menneisyyteen, että naiset nykyisin myös erehtyvät ja epäonnistuvat. Se on tasa-arvoa.

Palaan tästä työhöni. Yritän selittää kirjaani varten, miksi suo on niin kaunis. Joudun opiskelemaan entuudesta aika vieraita aloja kertoakseni, miksi vesitalous on niin keskeinen osa biotaloutta.

Pelkään poliitikkojen tarkoittavan biotaloudella rahan hankkimista. Ekonomia tarkoitti alkujaan taloutta, talonöpitoa. Minusta tuo biotalous yhdistää sopivasti rakenteen ja toiminnat.

Tapasin kadulla kollegan, joka vastaa kirjallisuuden opetuksesta Verstaalla. Lyhyessä hetkessä totesimme olevamme aivan samaa mieltä eräiden sertifioitujen kirjailijoiden mielenkiinnottomuudesta, he kun eivät mielestämme osaa kirjoittaa. Joskus mutta ei aina se on ongelma kirailijalle.

Myös perustelu oli sama: tekstissä ei ole välimatkoja eli väljyyttä eli ilmaa. Lyhyemmin sanottuna biotalous ei toimi.


Jos noin on, kannattaa muistaa, että puskutraktori ei auta. Kirjallisuudelle ja musiikille yhteinen piirre on se, että telaketjun jäljet häiritsevät.

22 kommenttia:

 1. Hyvinhän tuo jytkytti. Tästä on hyvä jatkaa.

  (Vai äänestikö kansa sittenkin taas kiusallisella tavalla väärin?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pannaan hallitukseen keskusta, perussuomalaiset ja vihreät. Loput neljän vuoden karanteeniin oppositioon pois jaloista.
   Kuka vielä parkuu?

   Apuaan tarjoaa Kunnaksen Ilkka

   Poista
  2. Eiköhän oteta vihreiden tilalle kok ja ehkä jopa kd myös.

   Kauniista ideoistaan huolimatta vihreät ovat nimittäin niin ihmis- ja isänmaan vastainen täystuhopuolue, että sitä ei hallituksen ja valtaan pidä päästää. Edellisestäkin se ymmärsi lähteä lopulta itse pois ja hyvä niin. Katteeton ja kiilusilmäisen fanaattinen idealismi ja utopia tuottaa suurimmat tragediat, kuten niin usein nähty on.

   Poista
 2. Kävin eilen kävelemässä rannalla. Tapasin tutun sorsapariskunnan kasvien suojaamalta lammikolta. Isäsorsa, tuleva, nousi maalle ja kaulaansa kurkottaen rupesi tähystämään puolenkilometrin levyisen salmen yli. Ymmärsin että olin tehnyt virheen ja paljastanut olinpaikkansa. Tämän jälkeen teki oletetun uhan suuntaan muutaman sadan metrin tarkistuslennon. En tiedä miten viesti välitettiin, mutta sorsapari lensi tarkoituksenmukaisen kaarroksen ja laskeutui maaston peiton huomioiden toiseen lammikkoon.

  Haukalla on eriomainen näkö, sorsalla hyvä, ihminen ei juuri näe eteensä, eikä osaa ennakoida tulevaa. Kävin suorittamassa kansalaisvelvollisuuden ja pelaamassa pajatsoa. Illalla vaaliohjelmaa vilkuillessani muistin miksi television katselu on jäänyt viimevuosina vähemmälle.

  VastaaPoista
 3. "...:tekstissä ei ole välimatkoja eli väljyyttä eli ilmaa."

  Olen pohtinut sitä, kun blogisti julisti Paulaharjun Tunturien yöpuolen kirjoittajan parhaaksi teokseksi. En oikein osannut perustella erilaista kantaani. Tuossa se nyt kuitenkin tuli. Oma tuntemukseni oli juuri tuo. Verrattuna Sompioon yöpuolesta puuttuu jotenkin samanlainen väljyys ja avaruus mikä Sompiossa on.

  Ei silti. Hienoja kirjoja molemmat.

  VastaaPoista
 4. "tekstissä ei ole välimatkoja eli väljyyttä eli ilmaa. Lyhyemmin sanottuna biotalous ei toimi."

  No, Pyrstötähti on olevinaankin vain pakinakokoelma, tasamitta tosin kolisee kuin telaketju.

  VastaaPoista
 5. Miksi suo on niin kaunis?
  Hyvä kysymys. Suo siellä, vetelä täällä.

  VastaaPoista
 6. Oi,nouse Suomi näytä maailmalle!
  Telaketjujen jäljet vaikka vaadittaisiin...
  Suo talouden soiden kuivahtaa.

  VastaaPoista
 7. "...:tekstissä ei ole välimatkoja eli väljyyttä eli ilmaa." Tässä blogitekstissä väljyyttä, ts. enter-nappulan käyttöä on liikaa. Tämmöisenä sitä on hankala lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ääni tälle. Yksi tyhjä rivi riittää. Tätä ei tietenkään itse välttämättä huomaa, koska selainten ja näyttöjen asetukset ovat erilaiset. Sorruin muuten joskus samaan itsekin, hain sillä kai aforistista tyyliä.

   Poista
 8. Kun nyt tämän "ympäristöpuolue" keskustan ahnaat kourat vallankahvaan tarttuvat, niin alkaa entistä tuhovimmaisemmin soilta turve lentää lämpökattiloihin, petäjännilatisle autojen tankkeihin, Vuotos-Kollajapakettien narut katkeilla ja kaivosmonttujen kraaterit kuuhun asti näkyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tuo tuulivoimakaan, vihreiden lempilapsi, kovin kaunista jälkeä luonnossa tee. Viimeisiin erämaita muistuttaviin metsiin hirveitä ajo-uria, että saadaan se kaikki roina sinne kuljetettua. Metsät pirstaloituvat yhä pahemmin ,kun teollisuus viedään metsiin.

   Poista
  2. Mikäpä olisi puhtaampaa ja "vihreämpää" energiaa kuin vesivoima? Mutta kun mikään ei käy.

   Ja kun se vihreä sähkö, jota iPAD niin ahnaasti vaatii, kun se tulee seinästä. Ja rahat taikaseinästä. Joten kaiken muun voikin sitten kieltää. Ja panna pienet vihreät virkamiehet valvomaan, että kielto pitää.

   Poista
  3. Soiden kohtalo murehduttaa minua erityisesti. Tuulivoimakin aiheuttaa yllättävän paljon ongelmia, pahiten lintujen muuttoreiteillä ja ruokailulennoilla.

   En tiedä mihin niitä tuulivoimaloita oikein sopisi rakentaa. Lähinnä kai teollisuusalueille.

   Nythän on jossain kehitelty ajatusta tuulivoimaloiden nostamiseksi ilmalaivan tavoin hyvin korkealle, jolloin sähkö tulisi ankkurivaijeriin kiinnitettyä johtoa alas. Saattaisi olla hyvä ratkaisu monella tavalla. Korkealla tuulee aina. Mikä on sitten maisemahaitta? Onko se vain sama kuin matkustajalentokoneen?

   Poista
  4. Vesivoiman vihreydestä voimme olla montaa mieltä. Lähinnä tulee mieleen ruskea ja harmaa jotka ovat vesijättömaiden ja kuivien jakiuomien värit.
   Kylmä rinki jossain katselen keskustan esiinmarssia.

   Poista
  5. Tuulivoima tulisi nimenomaan rakentaa teollisuusalueille, alueille jotka on jo pilattu, luonnon kannalta. Ikävä kyllä nuo myllyt pitävät meteliä ja talvella voi jäitä sinkoitua satojen metrien päähän. Eli niitä ei voi tuoda liian lähelle ihmistä jo turvallisuussyistä. Pirullisia vehkeitä.

   Poista
 9. "Kun käytettävissämme on seinälehti, arvelen että lukijat tarvitsevat tilan kommenteilleen. Se on tässä."

  Virolaisella on jo. Kommenttien arvattavissa oleva tyylilaji sopiikin paremmin sinne.

  VastaaPoista
 10. "Miksi matruuseilla on merkitystä vallankumouksissa?"
  No ainakin Saksan 1918 ja Venäjän 1917 kumouksissa iskuryhminä eivät toimineet nääntyneet rintamajoukot vaan sotavuodet satamissa lojuneiden laivojen matruusit.

  VastaaPoista
 11. Melkein vieroitusoireita: ei jokailtaista poliittista show´ta! EG

  VastaaPoista
 12. " Ei pidä olla koskaan oikeassa". Totta kyllä, osittain. Maamme sos.dem.puolue heitti johdosta ulos kriittisellä hetkellä Urpilaisen, joka on nainen ja nouseva kyky. Hän oli alkanut juuri oppia ja oli jo uudistamassa puolueensa kasvoja nuoreen ja suvaitsevaiseen suuntaan. Ja kun naisetkin saavat erehtyä tai olla väärässä.

  Tilalle tuli näitä ay-telaketjukörmyjä, ja eduskuntapaikkoja hävisi jyskeellä ja jymyllä. Eli on sekin vähän huonoa, jos on aina väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosiaalidemokratia on upea projekti, jolla on mahtavat näytöt takanaan. Forssan ohjelma on toteutettu ja monta muutakin hyvää ja kaunista on saatu aikaan.

   Olen vain jokus miettinyt, että voiko sosiaalidemokratiakin tulla joskus valmiiksi ikään kuin projektina. Vai onko niin, että lääke kaikkiin vaivoihin on aina vain lisää sosiaalidemokratiaa? Onko sosiaalidemokratian etenemisellä, syvenemisellä ja laajenemisella mitään ylärajaa tai perälautaa?

   Kysymys on sikälikin kiinnostava, että EU on mitä sosiaalidemokraattisin laajan mittakaavan ihmiskoe.

   Poista
  2. " Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." (Bernstein, Koivisto). Olen tullut samaan päätelmään luettuani tämän ajatuksen perusteluja. Projekteissahan päämäärä on kaikki kaikessa.

   Poista