Sivun näyttöjä yhteensä

26. syyskuuta 2017

Herrojen metkut



Jos arvelee, että vihamielisyys tietoa ja tiedettä kohtaan olisi vain ajallemme ominaista, voi varmistaa erehtyneensä esimerkiksi vilkaisemalla Erasmus Rotterdamilaisen ”Tyhmyyden ylistystä”.

Runsain antiikin esimerkein kirjassa annetaan ymmärtää, etteivät kansa ja sen edustajat vastusta mitään niin kuin viisautta, ja heidän herransa ja valtiaansa tekevät parhaansa päästäkseen nipsaisemaan turhan taitavasti ajattelevilta pään irti.

Erasmus luettelee hengettäret, jotka aikoinaan kumartuivat suuren typeryksen kehdon ääreen. Luettelo on pitkä. Itserakas omahyväisyys on jonon kärjessä. Tänäkin päivänä, kun meillä on ilonamme ja onnenamme kuvaa erilaisista merkittävistä tilaisuuksista, saamme nähdä, miten riemukkasti moni hymyilee laukaistuaan jotain erikoisen typerää.

Ellen kuullut aivan väärin, pari päivää sitten kannatettiin EU:sta eroamista ja rajavalvonnan kiristämistä, koska tarpeelliset asiat voi toteuttaa vapaakauppasopimuksilla. Käsitykseni mukaan Englanti yrittää juuri tätä Brexitin jälkeen, mutta menestys on osoittautunut heikoksi. Ja lisäksi EU on myös vapaakauppasopimus.

Samainen Erasmus tulee sanoneeksi niinkin, kiihkeämpiä katolilaisia tarkoittaen, ettei rukousten lateleminen ja joidenkin kirjoitusten oikeina pitäminen tee tomppelista toista, koska ajatusten ja aatteiden pitäisi näkyä toiminnassa ja toiminnan mukaan olisi toisia myös arvioitava.

Evoluutioteoria on saanut kyytiä huomattavilta henkilöiltä. Epäilen että sana ”teoria” ymmärretään välillä väärin. ”Teoriassa nainen voi synnyttää vielä yli 50-vuotiaana” on ymmärrettävä lause, mutta sananvalinta kertoo ajatuksen: mikään tosiasia ei estä, että tällaista tapahtuisi, ja esimerkkejä onkin.

”Teoriassa tasakatto on Suomessa sopiva pientaloihin”, kuulin aikoinani. Nyt sanoisin suorastaan tietäväni, että ainakaan puurakenteisissa taloissa noin ei ole. Lause tarkoittaa siis, että esitettyjen perusteiden mukaan näin olisi, mutta käytännössä ei.

Ja siitä tullaan lähelle tiedettä. Esitetyt perusteet eli perustelut. Teoria on yhteenveto niistä käytännöistä ja tulkinnoista, joiden mukaan havaintoja on käytettävä.

En ole kuullut, että poliittiset tahot olisivat ehtineet vastustaa suhteellisuusteoriaa tai kvanttikenttäteoriaa. Eikö olisi jo aika? Molemmat teoriat ovat vajavaisia eli siis virheellisiä, eivätkä ne sovi toisiinsa. Lisäksi painovoima ei sovi oikein mihinkään eikä edes kvanttigravitaatio vaikuta oikein lupaavalta hypoteesilta. (Hypoteesi on eri asia kuin teoria, suomeksi se on lähinnä ”ajatuskoe”).

Julkisuuden kiihkeydessä voi tietenkin jättää mainitsematta, että nämä kaksi kumouksellista teoriaa johtivat sangen moniin asioihin, atomipommista navigaattoreihin ja tietysti erilaisiin avaruuslentoihin, joissa osuminen on vähästä kiinni.


Mutta ehkä nämä ilmiöt eivät edellytä jumaluusopillista tulkintaa ja tutkintaa, varsinkaan koska aurinko on eräänlainen ydinreaktio, tosin fuusioreaktori, ja monille jumalan kuva.

22 kommenttia:

  1. Vihamielisyys tietoa ja tiedettä kohtaan on epäilemättä ihmiskunnan ikuinen ominaisuus. Tai ainakin osan ihmiskuntaa. Vihamielisyyden aste kuitenkin vaihdellee ajan myötä ja viime aikoina se lienee ollut taas kasvussa. Se on sikäli surullista, että se osoittaa vääriksi, eikä ehkä edes yllättäen, ne kauniit kuvitelmat että ihminen olisi siirtymässä sivistyksen suhteen ylemmälle tasolle.

    Mistä tämä vihamielisyyden kasvu kertoo? Kenties siitä, että ihmiskunta on entistäkin suurempien haasteiden edessä (väestönkasvu, ympäristöongelmat, resurssien riittävyys, epäoikeudenmukaisuus, tuomiopäivän aseet jne), ja ihminen reagoi näin suuriin haasteisiin sulkemalla silmät tiukasti ja kiistämällä tosiasiat?

    VastaaPoista
  2. Vielä tuosta EU:sta. Kovin suosituksi on noussut käsitys, että kaikki paha aiheutuu EU:sta tai eurosta. Ei siis ihme, että monen päähän pälkähtää, että eroamalla niistä saisimme kerralla asiat kuntoon!

    Ennenhän meillä tavattiin haukkua kaikesta Helsingin herroja, mutta nyt EU:n myötä syypäitä ovat Brysselin herrat. Mikäli EU joskus hajoaa niin sitten pitänee taas tyytyä haukkumaan Helsingin herroja.

    Kaikki tämä on tietysti tavattoman epä-älyllistä. EU:ssa ja eurossa on tietenkin puutteensa, mutta ei tarvitse olla erityinen älykkö ymmärtääkseen, että niissä on myös hyviä puolia. Ja että niiden vaihtoehdoissakin on huonot puolensa.

    Ehkä on kuitenkin turha odottaa enempää ihmisiltä, jotka kiistävät evoluutioteorian. Tai ilmastonmuutoksen. Tai rokotusten hyödyllisyyden. Ylipäätään tieteen tulokset.

    VastaaPoista
  3. ai taivas, mitä kausaalista viisautta!

    VastaaPoista
  4. Suhteellisuusteoria oli kyllä jonkin aikaa kielletty Neuvostoliitossa. Kas kun Marxin teoria sisälsi absoluuttisen totuuden ja koski niin fysiikkaa kuin yhteiskuntaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, noh. Kyllä ne siellä haudoissaan pysyy. Ei tarvitse joka päivä käydä peittelemässä.

      Poista
    2. Ei ne vaan perkeleet pysy. Sama meininki siellä on taas, historian vääristelystä ja suomalaisista myötäjuoksijoista alkaen. Ketku on ketku vaikka voissa paistais.

      Poista
  5. Englannin tulevan vapaakauppasopimuksen mahdolliset vaikeudet saattavat tietysti johtua EU:n hallitsevien osavaltioitten kostonhimosta. Brexit kun tarkoittaa EU:n ylivallan halventamista.

    Ja EU vapaakauppasopimuksena kuullostaa järkevältä vaihtoehdolta, kunhan se rajoittuisi vain kauppasopimukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotta vapaakauppasopimus toimisi, niin ns. tekniset esteet pitäisi myös poistaa. Eli tuotteita ja palveluja koskevien säännösten ja määräysten pitäisi olla yhteneviä, kaikilla samat standardit yms. Ja myös tietyt verotukseen ja tuoteisiin liittyvät asiat pitää sopia. Onhan esim. yksityisten ihmisten etäostokset (verkkokauppa) nykyään ihan eri tasolla kuin ennen EU-aikaa.

      Hyvänä huonona esimerkkinä keinoista rajoittaa ei toivottua (ulkomaista) yritystoimintaa taitavat olla itänaapurimme byrokratian temput. Näin minulle on joskus kerrottu, että tarvittaessa löytyy joku virkamies jonkin oudon säännöksen kanssa, jolla tavaran matka voidaan pysäyttää.

      Poista
  6. No jos nyt erikseen tarvitaan joku jumala - en kyllä ymmärrä minkä takia - niin aurinko on siihen kelpo valinta. Mahdollistaahan se elämän tällä planeetalla.

    VastaaPoista
  7. "Ellen kuullut aivan väärin, pari päivää sitten kannatettiin EU:sta eroamista ja rajavalvonnan kiristämistä, koska tarpeelliset asiat voi toteuttaa vapaakauppasopimuksilla."

    Eipä tuossa mitään outoa tai epäloogista liene? EU:n ongelma on se, että se yrittää olla niin paljon kaikkea muutakin kuin vain vapaakauppasopimus. Pelkkä vapaakauppasopimus siis riittäsi. EU on kuin sammakko, joka aikansa pullistuu ja sitten poksahtaa omaan mahdottomuuteensa.

    Brexit on hyvä ja brittien kannalta kaikin puolin täysin perustelu yritys päästä eroon tuosta pimeyden Mordorista yli brittien oman suvereniteetin. Menestystä sille harjoitukselle, joka on esimerkiksi muille (ja tätähän Bryssel pelkää ja siksi tekee asiaa vaikeaksi).

    Mitä rajavalvontaan tulee, sen jatkettua ylläpitoa kansallisilla rajoilla anovat EU:lta juuri nyt erityisesti Saksa ja Ranska. Joten tottahan tuo rajavalvontaosuuskin siteeratussa lausunnossa on. Siis jo nyt - tänään.

    VastaaPoista
  8. Kyllä kvanttigravitaatio minusta lupaa vaikka mitä, vaikka ei ehkä juuri kvanttikenttäteorian ja gravitaatioteorian yhdistämistä, mille tietysti olisi kovasti käyttöä.

    Hypoteesi on tietysti teoriassa eli hypoteettisesti hieman eri asia kuin teoria, mutta en ole ihan varma, että sen korostaminen auttaa ymmärtämään, miksi pässinselvää faktaa, kuten evoluutiota tai gravitaatiota, kutsutaan teoriaksi.

    Kyse on siis siitä, että toistaiseksi parhaiten havainnot selittävä systemaattinen selitysjärjestelmä eli vallitseva teoria on testattavissa vain, jos sen pohjalta muotoillaan hypoteesejä.

    Hienointa olisi, jos osattaisiin muotoilla tarpeeksi paljon teorian vastaisia nollahypoteesejä, joita kumoilemalla teoriaa vahvistettaisiin, kunnes jokin nollahypoteesi nyt vain ei suostu kumoutumaan.

    vuorela, tampere

    VastaaPoista
  9. Suhteelisuusteoria ja kvanttieoria oli Stalinin Neuvostolitosa ensin idealistista valetiedettä, kunnes oma atomipommi dialektiikallaan muutti ne materialismiksi. Saksasa III valtakunnan aikana juutalaistettua epätiedettä.

    MafH



    VastaaPoista
  10. Muuan amerikkalainen urheilutähti kerää parhaillaan joukkorahoitusta satelliittiin, jonka olisi tarkoitus testata valokuvin teoriaa Maasta litteänä planeettana.

    En osaa sanoa, mikä tähänastisissa valokuvissa on vikana; enkä, miten hankkeen puuhaaja kuvittelee laukaisevansa satelliitin radalleen ilman teoriaa Maasta pyörivänä pallona – mutta ehkä projektin taloudellinen nerokkuus piileekin tässä.

    vuorela, tampere

    VastaaPoista
  11. sen verran täsmään että suppea suhteellisuusteoria ja kvanttikentät sopivat kyllä hyvin yhteen (Paul Dirac). Sensijaan gravitaatio ja yleinen suhteellisuusteoria ovat vielä kulmikas palikka kvanttimekaniikan pyöreään reikään. Sen kimpussa tehdään nyt lujasti työtä ja varmaan sekin alkaa ratketa lähivuosina lopullisesti.

    VastaaPoista
  12. "Evoluutioteoria on saanut kyytiä huomattavilta henkilöiltä."

    Niinhän se meni, että alkuräjähdyksen jälkeen vain Enqvistin henki leijui vetten päällä. Muistanko oikein erään uskontunnustaan muiden mukana mumisevan professorin letkauksen.

    Olisiko niin, että toinen uskoo tietävänsä ja toinen taas tietää uskovansa.

    VastaaPoista
  13. Kari Enqvist ja Syksy Räsänen kirjoittivat denialismista, myös suhteellisuusteorian kiistämisestä. Natsi-Saksassa oli Einsteinin vastustajia, nykyään moinen näyttäisi olevan pienempien piirien juttu.

    Myös litteästä maasta puhuminen on muodissa. Nyt räppäri B.o.B. kerää rahaa todisteiden saamiseksi. Kesällä jonkinmoista rahankeruuta harjoitettiin Denverin Flat Earther -piireissä. Tietty jos vaikka ennustajalle maksaa kristallipalloon katsomisesta, saa mystiikkaa rahan edestä.

    Linkkejä:
    Enqvist & Räsänen: https://journal.fi/tt/article/view/41570
    Litteä maa uutisissa: http://www.bbc.com/news/blogs-trending-41399164 http://www.denverpost.com/2017/07/07/colorado-earth-flat-gravity-hoax/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Syksy saa mut Enqvist ei", kirjoitti Kevät Kurpitsa Paavo Talvelalle. - Ja Kesä jatkoi, Kesä.

      Poista
    2. Oikeasti arvostan Esko Valtaojaa ja Kari Enqvistiä enemmän kuin edes ymmärrän. Yhtä paljon varmaan kuin Syksy Räsästäkin, jos ymmärtäisin. Mutta kun en! Ajattelen Saarikosken runoa...

      "... minun alkaa käydä sääliksi/ Tanner ja Leskinen/ Tanner on jo vanha mies/ ja Leskinen vielä niin nuori... " Mutta kun sekään ei tähän nyt sovi! (Käsittämätöntä.) Kun tarkoitukseni on sanoa, kommerverkkeinttä, että Syksy tässä nuori on, niin nuori ja niin paatunut, ei Kari eikä Esko. - Höh. Rakastan Kosmetelogeja ja muita Rakettiukkoja.

      Poista
    3. Mikis, Mikis... en arvaa tarkoitustasi, mutta tuo Saarikosken "Mitä tapahtuu todella" -kokoelman kuuluisa runo kertoo enemmän Saarikoskesta kuin Tannerista ja Leskisestä.

      Saarikoski, niin älykäs mies kuin olikin, oli poliittisesti täysi tumpelo, jota venäläinen valeinformaatio vedätti mielensä mukaan. Sen ajan älykköjä voi verrata aivan huoletta tämän päivän bäckmanneihin - sillä erolla, että jälkimmäiset tekevät sen tietoisesti.

      Poista
  14. Harari, jerusalemilainen 1975 syntynyt historioitsija, lähestyy teemaa pehmeämmin, mutta Kemppisen kanssa samansuuntaisesti kirja-parissaan, joista jälkimmäinen on uunituoreena alle kolmenkympin jo saatavilla. Edellinen on loppuunmyyty.

    Tässä kirjassaan Homo Deus hän toteaan kuivakkaasti, että kaikki on hyvin, jos ainoastaan itsemurhat lisääntyvät.

    Lyhyt on lajimme tulevaisuus, hän ennustaa.

    On pelkästään hyvä, että nämä erasmukset saavat julkisuutta.
    Ja kustantajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähtee 126 SEK= noin 13 € Ditosta. Tämä Homo Deus siis e-kirjana.

      Poista