Sivun näyttöjä yhteensä

20. toukokuuta 2013

Luotettavat muistelmat





Nyt luon loppuun Lasse Lehtisen ”Luotettavat muistelmat”. Kukaties olin kirjoittanut hänestä muutamia päiviä sitten jotenkin nuivasti. Syytä sellaiseen en tiedä.

Joka tapauksessa muistelmateos, jonka totta puhuen löysin omasta hyllystäni, osui käteeni sattumalta.

Näiden kirjoitusten lukijan on hyvä muistaa, että elämme maassa, jossa korruptio on kauhistus, anatema ja maranata. Lukuun ottamatta aniharvinaisia poikkeuksia kukaan ei lähetä minulle kirjoja enkä saa niitä mistään ilmaiseksi. Ehkä saisin jos pyytämällä pyytäisin, mutta en ilkeä. Ennen maailmassa kustannusvirkailijoilla (jollainen olen itsekin ollut samoin kuin usea lähiomaiseni) oli tapana hiukan nöyryyttää vapaakappaleen pyytäjää ja joka tapauksessa edellyttää jonkinlaisia palvontamenoja.

Niinpä tietoni uusista ja vanhemmistakin kirjoista ovat täysin sattumanvaraisia. Lehtisen tuotannosta muodostin tätä kirjoitusta varten käsityksen katsomalla Wikipediasta.

Luotettavat muistelmat II on joka tapauksessa kirja, jota ei missään nimessä pidä jättää lukematta. Se on hyvin kirjoitettu, hauska, kohdittain erittäin hauska, ja se sisältää erittäin paljon sellaista sisäpiirien tietoa, joka on hyödyksi. Esimerkiksi tarina Ahtisaaren ehdokkuudesta ja valinnasta on helmi, etenkin näin itse tapahtumien sisältä kerrottuna.

Kun Lehtisellä tuntuu olevan perusteita ja kykyä potkiskella puoluetovereitaan nilkkaan silloin tällöin, nyt uutisissa esitelty ministerikierrätys herätti myös minussa lehtismäisen ajatuksen. Miksi esimerkiksi Kari Jalosta ei ole jo palkattu Suomen tasavallan hallituksen tai vähintäänkin demariryhmän valmentajaksi? Nähdäkseni Heinäluoma ja Urpilainen ovat osoittaneet sitovasti, että heillä ei pysy paketti kasassa.

Vai onko joku toista mieltä? Eikö nykyinen hallitus ole nimenomaan puulaakijoukkue?

Uskokaa minua. Olen useimmiten väärässä. Ehkä myös siinä, että kuten Lehtinen minäkin pidän politiikkaa hyvin vaativana ammattina. Useimmat ovat mahdottoman edessä. Pitäisi toimia järkevästi ja samalla pitää äänestäjiä hyvällä mielellä. Eikä oman puolueen elimiäkään saisi suututtaa. Poliitikon, etenkin ministerin, olisi siis ikään kuin tultava toimeen ja pidettävä putiikki pystyssä myymällä vastahakoisille asiakkaille pahanmakuista mutta kallista lääkettä. Ei ihme, että monien ”ansaintalogiikka” on myydä jotain koreasti pakattua, hyvän näköistä ja suussa sulavaa ylihinnalla.

Meillä on eduskunnassa erittäin ammattitaitoisia poliitikkoja, sellaisia kuin Pekkarinen, Soini ja Zyskowicz. Hallituksessa on kirkkaasti NHL-tasoisia pelaajia, esimerkiksi Ihalainen ja Tuomioja. Molemmat tuntuvat keskittyvän tehtäviin ja jättävän miellyttämisen vähälle.

Savon maakunta on tuottanut isänmaallemme kolmekin huomattavaa poliitikkoa. Lasse Lehtinen lienee poliitikkona entinen. Samoin on laita saman kaupungin pojan Lipposen. Ja sitten on Liikanen, joka hänkin on muissa tehtävissä. Kuinka ollakaan, en tunne näitä kolmea henkilökohtaisesti lainkaan. Kaikki olen tavannut ja joitakin sanoja vaihtanut.

Liikasesta on paha mennä sanomaan, mutta savolaisten sananparrenomaiseen seurallisuuteen näyttää sisältyvän myös kääntöpuoli. Lehtinen lienee aidosti ja syvästi sosiaalinen ja kykenevä toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Vaikka Lipponen ei ole todellakaan sutki, ei hänenkään maankunnallista taustaansa tarvitsisi arvailla. Olihan Johannes Virolainenkin syvästi karjalainen, vaikka oli ainakin Kyllikin tehokursseihin asti joka suhteessa erilainen kuin kuvitelmien viipurilaiset. (Valtioneuvos tosin oli Viipurin maalaiskunnasta.)

Ehkä tämä selitys perustelee, miksi en tunne sielunveljeyttä Lehtisenkään kanssa. Eräillä, kuten juuri Lehtisellä, on melkoinen taito kävellä nyrkkiin. Elämäkerrallinen muistelo sisältää suorastaan kymmeniä sukset ristiin –tilanteita. Rivien välistä käy ilmi, että sangen harva hänen sukupolvensa puolueveljistä nauttii hänen arvostustaan. Sitä vastoin seinä on kaatunut päälle silloin tällöin. Ehkä hän ei osaa olla opportunisti, mikä olisi hyvä taito.

Luulen että meillä kukaties on sama vika, vaikkei Lehtistä ja minua taida yhdistää muu kuin kova tarve kirjoittaa ja siihen liittyvä taipumus mietiskellä asioita. Lehtinen on minua viisaampi. Itse on ymmärrä jättää ihmettelemättä asioita, joita minulla ei ole edellytyksiä ymmärtää. On siitä sanottukin.

Se yhdistävä taito on riittämätön kyky pitää turpaansa kiinni. Ei se nimittäin mitään, että sanoo ennen kuin ajattelee. Pahinta on sanoa, kun on ajatellut. Maailmassa on monta loukkoa, kuten laulussa ennen laulettiin. Ja kun on pudonnut kuoppaan, on yleensä viisainta pitää mölyt mahassaan ja koettaa kömpiä vaivihkaa ylös.

19 kommenttia:

  1. Yksi paskantärkeä savolainen (Lipponen) pilasi toisen samanlaisen savolaisen (Lehtinen) presidenttitien. Kolmatta savolaista (Liikanen) kukaan ei enää muistanut.

    VastaaPoista
  2. Kumpikaan noista NHL-tason pelaajista (Ihalainen ja Tuomioja) ei vain ole onnistunut alkuunkaan kotimaan "jäillä". Työministeri I:n aikana työttömyys on ennatyslukemisssa ja Tuomioja puolestaan kärsi karmaisevan tappion piskuiselle Luxembourgille, jossa lätkää ei edes harrasteta, YK:n turvaneuvosotn vaaleissa; oikein korisnumeroin (about 135-60). Voiko pelaaja/poliitikko enää pahemmin tehtävässään epäonnistua? Täh?

    VastaaPoista
  3. Vallanhalu tuntuu tällaisesta syrjääänvetäytyvästä nörtistä jotenkin psykopatiaan vertautuvalta luonteenpiirteeltä. Jos haluttaisiin eduskunnan todella edustavan "kansaa" pitäisi edustajia olla pari kolme tuhatta ja ne pitäisi valita arvalla...

    Suomalaisen poliittisen väittelyn häviää nykyään aina se joka joutuu paljastamaan mielipiteensä. Siinä väittelylajissa Katainen, Urpilainen ja Soini ovat mestareita.

    Säälittävää että oppositiojohtajana on tuollainen sirkustirehtööri. Hän seisoo teltan ovella ja lupaa näyttää ihmeitä, mutta sirkuksessa ei ole taikuria, akrobaattia tai leijonankesyttäjää, on vain klovneja. Sieltä sinkoilee koepalloja, yleensä jonkun toisen nimissä, jotka kuitataan jälkeenpäin "sehän oli vain vitsi/huumoria/satiiria".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina pari klovnia tyhjät housut voittaa. Fantastista...

      Itse asiassa Soinin ennustusteltassa on ollut etukäteen varsin täsmällinen tieto mm. eurokriisin etenemisestä maasta maahan, beilausten tehottomuudesta ja turhuudesta, takuutusten syvimmästä olemuksesta ("täytetty pingviini") sekä liittovaltiokehityksen tuhoisuudesta Suomelle kaikkiaan.

      - Aivan perustavanlaatuisia ja todella suuria kysymyksiä Suomen kannalta

      Pidin myös siitä linjauksesta, että valtion ei tule aktiivisesti vero-/ lainarahalla tukea "postmodernia tekotaidetta", vaikka se vitsinä tarjoiltiinkin.

      Pitää tässä huomata, että "tekotaiteen" tekemistä, hallussapitoa tai esillepanoa ei haluttu rajoittaa. Saa tehdä vapaasti. Ainoistaan toivottiin, että julistautumalla yksipuolisesti "taiteilijaksi" ei pääse automaattisesti valtion palkoille tilanteessa, jossa siellä on kantokykyyn nähden liikaa porukaa jo muutenkin.

      Poista
  4. Em. paksulompsasavolaiset ovat mainio todistus siitä, että Platonin hahmottelema kolmijakoinen ihanneyhteiskunta on vihdoin täällä Pohjan perukoilla toteutunut.

    Filosofit ajattelevat, sotilaat hoitavat turvapalvelut ja rahvas tuottaa kaikille ruokaa.

    Turvapalveluja ylemmilleen tuottavat myös pelastusviranomaiset jälkikasvuineen; niin Mikkelin palomestari Liikasen Erkki-poika kuin Kuopion ammattiveli Lehtisen pikku Lassekin. Piirimetsänhoitaja Lipposen potra juniori Paavo on hänkin kasvanut herran nuhteessa.

    Ajatukset ostetaan Himaselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka noista onkaan ostanut jonkin ajatuksen Himaselta: Lehtinen, Liikanen vai Lipponen? Tarkoitatko, että filosofien luokkaan kuuluu määritelmällisesti vain demareita?

      vuorela, tampere

      Poista
    2. Demareita pidetään juoksupoikina, ml. Kemppinen, svensktalande bättre folk tilaa ajatukset.

      Poista
  5. Enpä ole yhtään teosta - jaa taisi olla yksi nimeltään ehkä Punainen vuorineuvos - no yhtään muuta LL:n kynästä kirvonnutta teiosta lukenut. Ehkä olisi kiinnostavaa. LL muistuu mieleeni alku-uraltaan jonkin pääkaupunkiseudun ilmaisjakelulehden pakinoitsijana. Luin satunnaisesti niitä kolumnien edeltäjiä, mutta en innostunut. Ja tämä leima LL:stä on jäänyt. Monessa asiassa olen kyllä huomannut ennakkokäsityksen osoittautuvan vääräksi. LL on ollut UKK:n lahkeessa kiinni sitkeästi. En tiedä, onko hän siinä oikeassa. Tämän päivän HS:ssa oli muuten toimittajan työstä (miellän LL:n lähinnä toimittajaksi) mainio juttu, kirjoittajana Tuomo Pietiläinen. Toimittajien työn kirjo voi olla aika värikylläinen.

    VastaaPoista
  6. Lipponen on hämäläisten vanhempien Lapissa syntynyt poika, Lehtinen kymenlaaksolais-suomenruotsalaista sukua. Että se siitä savolaisuudesta.

    VastaaPoista
  7. "Vuoden lyseolainen"tiistaina, 21 toukokuuta, 2013

    Jaa, suurin nimi, joka tuli samasta koulusta kuin (itsensä samaan porukkaan nostava)Lehtinen, Lipponen ja Ahtisaari tulee ilmi vasta kun tämän ajan historia joskus tulevaisuudessa kirjoitetaan.
    Terveisiä vain sinne UTVA:an, teidät on nähty.

    VastaaPoista
  8. "Lukuun ottamatta aniharvinaisia poikkeuksia kukaan ei lähetä minulle kirjoja enkä saa niitä mistään ilmaiseksi... Niinpä tietoni uusista ja vanhemmistakin kirjoista ovat täysin sattumanvaraisia."

    Jos professorin eläke on niin pieni, ettei sillä voi ostaa kirjoja - ehkä niin suurta ei olekaan, että sillä Lehtisen kirjoja kannattaisi omaksi ostaa - suosittelisin kirjaston käyttöä. Vanhan sanonnan mukaisesti kirjastossa vietetyä aikaa ei lasketa elämään.

    Mielipiteeen muodostaminen kirjailijasta jonkin Wikipedian mukaan on minusta samaa kuin perustaa se hänen vihamiestensä mielipiteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietty, vihamiesten mielipiteet ovat välttämätön osa kirjailijan kokonaiskuvaa; ystävien ja ymmärtäjien mielipiteet voi arvata ennalta ja ovat pitkäveteistä luettavaa.
      Vahvat vihamiehet, tai ainakin piikikkäät ja älykkäät arvostelijat, ovat kirjailijalle selvä meriitti, arvostuksessa jossakin viisivuotisapurahan ja Finlandiapalkinnon välimailla.

      Poista
    2. Kärki oli siinä, että mielipidettä kirjallijasta, itse asiassa hänen tuotannostaan, pitää minusta muodostaa hänen teostensa eikä minkään välillisen - sen paremmin ystävien kuin vihamiestensa mielipiteen - aineiston perusteella, ainakin jos kommentoi julkisuudessa. Omassa kahvipöydässä saa tietenkin mielipiteen muodostaa aivan miten haluaa.

      Poista
  9. "Vai onko joku toista mieltä? Eikö nykyinen hallitus ole nimenomaan puulaakijoukkue?"

    Ei tuosta voi olla toista mieltä. Osa syynsä on kyllä nykyisellä luonnottomalla hallituspohjalla, jonka syynä on persujen - joiden oppositiopolitiikan "laatua" kuvaa laittamattomasti edellä oleva anonyymi - jytky.

    VastaaPoista
  10. Kovin harvassa Lehtisen nyrkkiin kopsahtamiset ovat. Diktaattori Kekkonen ei aikoinaan nimittänyt kansanedustaja Lehtistä Moskovaan lehdistöneuvokseksi. Valitettava virhe Kekkoselta, Lehtinen olisi luultavasti pelastanut Neuvostoliiton romahdukselta.

    Kalevi Sorsa pelasti eduskunnasta tippuneen Lehtisen hyvään virkaan ulkoministeriöön, minkä sitten Lehtinen myöhemmin kuittasi Sorsalle.

    Kun tuossa aikaisemmin vilahti Lehtisen kirjoittama "Hyvät Herrat", niin kuka muistaa, tai on koskaan ymmärtänyt MTV3:n olleen tuolloin Etelärannan omistama propagandakanava.

    Lehtisen muistelmissa esiintyvä lyhenne PM on tietenkin Philip Morris.

    VastaaPoista

  11. Eräs puolueista on
    kokolailla hukassa.
    Se kiirehdittiinkin jo kommentein kuittaamaan.

    Ja itse asiassa toinenkin puolue.


    Hallitus tekee parhaansa,
    opposition parhaaksi.

    VastaaPoista
  12. Lasse Lehtinen tulee kotkasta (Junnu Vainion ja Taisto Sinisalon ohella "Kotkan poikii ilman siipii").
    Paavo Lipponen tulee Pellon Turtolasta ("Kymmenen virran maa").
    Erkki Tuomioja tulee Iitin Kuuksosta (no, Radansuusta).
    Erkki Liikanen tulee - niinkuin minäkin - Etelä-Savosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuruuden- tai vanhuudenhullu demariviisikko.....

      Demareilla on tosiaan paha aikalaisongelma, maalaisliitto taisi pelastua, muuttumalla maataloustuottajien puolueesta maakuntien puolueeksi.

      Mutta mikä pelastaisi työväenpuolueen, työväentaloista on kadonnut sydän....

      Poista
  13. Professori Erkki Aurejärvi väittää Lasse Lehtisen syyllistyneen Amer-yhtiössä toimiessaan murhiin mainostaessaan tupakoinnin vaarattomuutta.

    VastaaPoista