Nyt ovat ne illat, jotka panivat jopa Dostojevskin kirjoittamaan
kauniisti. Juuri tällaisina päivinä
Helsinki voi olla maailman kaunein paikka. Tai olkoon Pietari, jolloin Helsinki
olisi toiseksi kaunein. En rupea järjestämään kilpailua.
Yksi syys on viljavat vedet ja vesihöyry, jonka takia valo
taittuu lukemattomista pienistä pisaroista niin että valoa on kaikkialla. Juuri
sama diffuusi valo on Venetsian suurin nähtävyys, mutta vain huhtikuulle. Sen
jälkeen sitä on niin paljon liikaa, etteivät silmät kestä.
Olimme Savoyssa järkevästä syystä. Tietenkään Savoyssa
syömisessä ei ole järkeä, siis niillä hinnoilla. Mutta tällä kertaa Hesburger
ei ollut käypä vaihtoehto.
Maailmassa on yhä enemmän hotelleja ja ravintoloita, joihin
tultuaan ei mitenkään kykene päättelemään, onko Helsingissä, Dubaissa vai
Neitsytsaarilla. Savoy ja Kosmos eivät ole sellaisia. Ovathan ne tavallaan
museoita. Minulla ei ole mitään sitä vastaan. New Yorkissa Algonquin on itse
asiassa sellainen, ainakin niille, joita miellyttää sotien välisen ajan
kirjallisuus.
Kysymyksessä on kesytön mielikuvitukseni, mutta esimerkiksi
jossain Palacessa lemahtavat työehtosopimukset ja viski. Sinne voi viedä myös
ulkomaalaisen vieraan, jonka arvostelukyky ei ole erikoisen kehittynyt.
Savoyssa on vielä tunne, että siellä vuorineuvokset ja pääministerit pistelevät
joko murkinaa tai suurusta pitäen taukoa muista toimistaan.
Ehkä siinä on ajatuksen tynkää, että Mannerheim todellakin
suosi Savoyta, kun taas Kämp oli ja tuntuu olevan edelleen varakkaamman
kansanosan juottola. Talvisodan aikana siellä juotettiin kansainvälistä
lehdistöä.
Minun kulinaarisesti huikein ravintolaelämykseni oli
Haapamäen II luokan asemaravintola. Olin menossa 12-vuotiaana tai mahdollisesti
vuoden tai kaksi vanhempana yksin Helsinkiin vartionjohtajakursseille, jotka
osoittautuivat hyviksi ja hyödyllisiksi. Juna seisoskeli Haapamäellä aika
pitkään. Tilasin leikkelelautasen ja pienen lasin maitoa.
Silmäni vettyvät vieläkin kun muistelen sitä onnea.
Kokonainen keitetty kananmuna kahtia halkaistuna, keitetty peruna ja sardiinia,
joka on edelleen suurta herkkuani. Ehkä siinä oli jotain vihreää, jota en
tuntenut, mutta söin varmuuden vuoksi. Kun juna taas jatkoi matkaansa juuri tällaisessa
valkeassa yössä, katselin välioven runsasloimuista vaneria ja mietin, millainen
oli ollut tuonkin puun elämäntarina. Perillä odotti seuraava ihme, raitiovaunu.
Tuossa tuokiossa oli setäni asunnon tietämissä Kalliossa.
Kyllä kirkonkylässä oli kaksikin matkustajakotia. Suoja oli
ollut ennen nimeltään Lottakahvila tai jotain vastaavaa. Sattuneesta syystä
nimi oli muutettu. Sellaista ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, että me oman
pitäjän asukkaat olisimme käyneet matkustajakodissa syömässä. Kun sitten
kuitenkin muodostin myöhemmin syvemmän ystävyys- ja liittosuhteen Orrenmaan
matkustajakodin omistavan tahon kanssa, kävi ilmi, että lihapullat muusilla oli
ansiokas aikaansaannos.
Ilmielävän ranskalaisen perunan tapasin Vaasan Centralissa.
Se oli erikoinen tilaisuus. Nyt aivan hiljan suunnattoman korkeassa iässä
kuollut päätoimittaja Ilmari Laukkonen väitti muistavansa, että 1950-luvulla
järjestettiin ihan Vaasa-lehden varoilla tällaisia kalaaseja. Olin apumiehenä
isäni mukana. Hän toimi yhtenä monien joukossa ”maaseutukirjeenvaihtajana”. Jos
paikkakunnalla ilmeni jotain mainiota, kuten esimerkiksi ravit, joihin
Eri-Aaroni osallistui, hän saneli tapahtumasta jutun lehteen. Koska hän ei
tiennyt raviurheilusta tuon taivaallista, hän varmaan varmisti tapauksen tausta
Passilan Erkiltä. Kenen ravihevonen oli Vihun Pisko? En millään muista.
Hotelli ja ravintola Centralissa sai siis eteeni
Oskarinleikkeen. Se oli kuulkaa ihan porsasta ja päällä oli, kuten minua
valistettiin, kaksi katkaravun pyrstöä ristissä. Choron-kastike osoittautui
herkulliseksi.
En suinkaan ollut näissä asioissa aivan täysi tolvana, mutta
kokolihasta tehdyistä ruuista tiesin lähinnä sipulipihvin.
Parannankin tästä tapani ja otan selvää, onko
Kansalliskirjaston maineikkaassa pienpainatteiden digitoidussa kokoelmassa
ravintoloiden ja ruokaloiden ruokalistoja eri vuosikymmeniltä. Kaikilla meillä
on luonnollisesti hyllyssä Kotiruoka tai se toisen kustantajan vastaava teos,
joista molemmista on täysin aiheellisesti myynnissä noin sadas painos. Niistä
ei kuitenkaan saa käsitystä, mitä todella syötiin.
Tätä pohtiessani ja kun Savoyssakin kävi ilmi, että
merkittävä osa niistä piiperryksistä, joita tarjottiin paistetun pyyn kanssa,
oli minulle aivan outoja, joudun turvautumaan toisen käden lähteisiin. Syystä
tai toisesta mieleeni pyrkii merimiespihvi. Mutta kun en ole varma, oliko se
pitoruokaa vai tarjottiinko sitä ravintoloissakin. Sen kyllä tiedä, että sellaista
ruokaa kuin pihvi ei ollut tarjolla ja sanakin oli hiukan outo. Sitä vastoin
paremmissa perheissä syötiin pyhäpäivinä paistia. Toinen käypä vaihtoehto oli
kotletti. Onko kotletteja enää olemassa?
Taannoinen sunnuntai HS kirjoitti Helsingin ravintoloiden kokkien ja muun henkilökunnan kurjista työehdoista. M.m työaikalakien rikkominen johtaa loppuunpalamisiin.
VastaaPoistaPariisin ravintoloissa aikoinaan työskennelleen George Orwellin mukaan asiakkaat järkyttyisivät jos näkisivät lähimpien seinien takaista ruan valmistus touhua (Puilla paljailla Pariisissa ja Lontoossa).
"Parannankin tästä tapani ja otan selvää, onko Kansalliskirjaston maineikkaassa pienpainatteiden digitoidussa kokoelmassa ravintoloiden ja ruokaloiden ruokalistoja eri vuosikymmeniltä."
VastaaPoistaValitettavasti vain lainattavissa lukusaliin. Teollisuushinnastot on digitoitu.
http://www.kansalliskirjasto.fi/kokoelmatjapalvelut/kokoelmat/pienpainatekokoelma.html
Mutta tässäpä linkki josta löytyy ravintoloiden ruokalistoja vuosikymmenittäin:
VastaaPoistahttp://www.hotellijaravintolamuseo.fi/13
Savoy ja Kosmos ovat useimmille alle viisikymppisille lähes eksotiikkaa, kuten useimmat museot. Niitä suosin, mutta jos ja kun pitää keskitä niin että sen huomaa, eivät nämä ole lähellä listan kärkeä. Michelin-paikat edelleen muodissa.
VastaaPoistaArvon neuvos on hyvä ja katsoo vain kantakirjasta Vihun Piskon. Onko se mahdollista näin tietokoneaikana, en niin tietäisi siitä mutta voipa tuon tiedon saada sellaiselta hevosaiheeseen pereh- ja syventyneeltä henkilöltä jolla onnekseen kantakirjat ovat. Tuntenette joitain, otaksun?
VastaaPoista-yksityisajattelija-
Vihun-Piskon omistaja Lammi-Pölkyn Vikki eli Vihtori. Hyvä hevonen olikin.
PoistaHaapamäen asema-aluehan on nykyäänkin kaunista, mutta hieman rapistuneen rehevää. Haapamäki nukkuu kuin ruususen unta. Kaikesta näkee, että seutu on aikoinaan ollut varsinainen alueen kulttuurin keskus, nyt siitä on vain haikea muisto ja rikkakasvien valtaamat asemapihat. Ehkä joskus vielä Haapamäki kokee uuden nousun...
VastaaPoistaKaikki kunnia toki haapamäkiselle yritteliäisyydelle. Kesäiset elokuvapäivät olivat vielä joku vuosi sitten loistossaan. Mukana oli Kassilaa, Siimestä, Raninia jne.
Hatunnosto myös Vainion Martille, vaikka hän onkin keskittynyt alueella enemmän tanssikulttuuriin kuin höyryvetureiden historian esittelyyn.
Silloin kun minulla oli vielä auto, pysähdyin usein veturimuseolle. Jo silloin olin huolestunut siitä, että ruostetta näkyi ja paljon.
PoistaOlen kuullut että rahaa ei kertakaikkiaan ole kaikkien vanhojen vetureiden, saati vaunujen, hoitamiseen. Kaikki johtuu tuosta kirotusta Parkanon radasta. Se piti vetää uuteen paikkaan tavaraliikenteen vuoksi. Sillä tarkoitettiin isoja soita, joilla VAPO ojitti Suomen ruskeata kultaa, turvetta, jonka avulla maa ilmeisesti ponkaisee per asukas metaanipäästöjen kuningaskastiin. Että VR halusi mukaan raaka-ainetuottajien kastiin.
Olen keskustellut asiasta useiden asemien henkilökunnan kanssa. Pitäjiltä lopetettiin tulevaisuus. Allekirjoittanut lukuisia vetoomuksia joka asemalla. Kerännyt itsekin niitä ihan tarpeeksi. Mikään ei auttanut.
Kirkkonummen Cittarissa oli ainakin viime torstaina vasikankotletteja. Kypsennetään pannulla voissa miedolla lämmöllä. Lisäkkeeksi salaattia tai herkkuporkkanoita (porkkanalohkot mikroon hunajan ja voin kanssa).
VastaaPoistaHaapamäen-radan varrelta muistuu lapsuudesta mieleen oma makuelämykseni. Naapurin setä otti kerran 60-luvun puolivälin paikkeilla minutkin virka-LandRoverinsa kyytiin ja ajettiin Seinäjoelle. Mentiin Seinäjoen vanhaan asemaravintolaan syömään wienerschnitzeliä - iso kokemus maalaispojalle.
VastaaPoistaKirjoittaja saattoi nähdä 50-luvulla Haapamäen asemalla pysähtyessään kaksi pikkupoikaa, jotka seurasivat vilkkaan risteysaseman elämää. Oltiin nimittäin sikäläisen rautatieläissuvun jälkeläisiä. Kassila on kuvannut muistelmissaan hyvin sitä ilmapiiriä puhisevine höyryvetureineen ja vihellyksineen; sen koen vieläkin unissani. Palaneen hiilen hajun muistan parhaiten.
Haapamäen-Pori-radan henkiinherättämisestä on taas puhuttu. Toivottavasti siitä tulee totta. Haapamäki uuteen nousuun!
Kotleteista minäkin pidin pienenä. Näköjään niitä saa edelleen, ainakin Snellmanin valmistamina, joko omalla nimellä tai Pirkkana.
VastaaPoistaOlen itsekin yrittänyt välillä muistella mitä 60- ja 70-luvulla syötiin. Oman perheen ruokalistalta mieleen tulevat ainakin seuraavat: jauhelihakastike, porsaankyljykset, lihakeitto, kalakeitto, karjalanpaisti, läskisoosi, stroganof, palapaisti. Maalta tuli postipakettina aika useinkin kalakukkoa ja suolasieniä. Lisukkeena yleensä perunaa ja harvemmin riisiä. Toisessa taloudessa, jossa tuli sattuneesta syystä useinkin oltua, syötiin "hienommin", oli myös lohta ja paahtopaistia ja enemmän kokolihaa muutenkin, ei kuitenkaan fileepihvejä sentään eikä monen ruokalajin aterioita. Olisikin tullut pidettyä päiväkirjaa päivittäisistä aterioista edes muutaman kuukauden ajalta. Kuka sitä silloin arvasi että tämäkin tieto nyt myöhemmin kiinnostaisi.
Kouluruoka oli 70-luvun alkupuolella hyvää, Helsinkiläisen kansakoulun ruoka erittäin hyvää ja yksityisen oppikoulun ruoka hyvää ja huonoimmillaankin tyydyttävää. 70-luvun loppua kohti ruoan laatu kyllä heikkeni.
Alo, manitsemasi ruoat vaikuttavat varakkaan perheen ruokalistalta.
PoistaHöpsistä. Meillä syötiin noita 60-70 -luvuilla joka viikko. Kyljyksiä ehkä kerran kuussa sunnuntaisin. Perheemme ei ollut todellakaan varakas.
PoistaEt varmasti vakavissasi kysy, onko kotletteja olemassa. Käypä seuraavalla kaupunkireissulla Hietalahden tai Hakaniemen kauppahallissa. Jos edellisessä, osta myös Roslundin porsaankielihyytelöä, ja jos jälkimmäisessä, somerolaista savukinkkua.
VastaaPoistaKotlettia on saatavissa lähes kaikissa venäläistä ruokaa tarjoavissa ravintoloissa Pietarissa. Tässä taas yksi hyvä syy jonka vuoksi arvon blogistimme voisi vihdoinkin ylittää EU:n ja Venäjän Federaation välisen rajan.
VastaaPoistaTMi
Sitä paitsi täällä Nevskin kulmilla voi hölmistyttää sekä itsensä että muut, kuten minä äsken yrittäessäni kysyä tietä Marko Ahtisaaren näköiseltä, kunnes tajusin,että hän olikin Marko Ahtisaari!
Poista"Syksyllä 1939 perustettu Kansanhuoltoministeriö antoi päätökset
VastaaPoistaravitsemisliikkeiden ruoka-annoksista, niiden nimikkeistä, koosta,
koostumuksesta ja hinnoista. Ainoa liharuoka, jolla on nimi (ja jonka
löysin), oli merimiespihvi. Ministerinleike on ohut jauhelihapihvi. Se ei
ole sama kuin wallenberger, jossa on paljon kermaa. Kerman käyttö
ravintola-annoksissa kiellettiin kokonaan sota-aikana.
Kansanhuoltoministeriön raaka-aineluettelossa ei ole kettua. Liharuokien
jatkeena käytettiin lähinnä juureksia, kaalia sekä ruhon halvempia osia.
Siitä on säilynyt tieto, että Hotelli Kämpin kokeilut oravasta ja ketusta
epäonnistuivat, koska asiakkaat eivät hyväksyneet niitä ruokalistoille.
Riistaa ja riistalintuja sinänsä käytettiin runsaasti, sillä riistaa oli
saatavilla vapaasti, mutta ravintoloiden annoskoot ja raaka-ainemäärät oli
kuitenkin määrätty tarkasti."
http://www.kysy.fi/kysymys/sota-aikana-ravintoloissa-tarjottiin-ministerinpihvia-kaytettinko-siina
Kyllä vuonna 1943 syntyneen Vihun-Piskun muistaminen olisi vaatinut jo aikamoista venytystä (Kauhavan ulkopuolella). Vihtori Lammi-Pölkky sen omisti ja kasvatti. Tultuaan kisaikään vuonna 1951 se osallistui Kuninkuusraveihin, oli orit poislukien sijaluvulla 10., kaikkien kesken 14. Kelpasi kuitenkin siittämään 11 jälkeläistä. Kaikki tämä osoitteesta sukuposti.net, ja tästä myös Vihun-Piskun elämä ja esivanhemmat
VastaaPoistaKymmenisen vuotta sitten kyllästyin kaverini kanssa Tampereen aika vaatimattomaan ravintolatarjontaan.Päätimme käydä syömässä Wanhan Rauman Kellarissa,koska joku oli sitä suositellut.Perillä söimme oikein hyvät valkosipulipihvit.
VastaaPoistaPaluumatkalla autoradio tiesi kertoa,että kyseisenä päivänä vietettiin -tai muut viettivät - sekä autotonta viikkoa että nälkäpäivää.Loppumatkan paluumatkalla ajoin sitten kaasupoljin konehuoneen puolella,koska oli aivan pakko ehtiä vielä Tampereella Alkoon.Klo 19.54 kaarsimme sitten Koivistonkylän Alkon eteen.
Ajokilometrejä tuli tuolla reissulla n. 300 km parin pihvin vuoksi.Mutta kyllä kannatti.
Kotletteja/costeletas syödään maailmalla, jos muistaa jättäytyä pois turistien seurasta. Muistan usein toistuneen aterian lehmän siivu, riisi, mustat pavut ja ruskeanvärinen kastike. Perunaa en muista, mutta sitä ja maniokkia on ollut. Joka kotletti on tietysti kokin nimeämä,
VastaaPoistaSaisiko jostain vielä kunnollisen sipulipihvin, ei siis sitä Tauno Palolle omistettua, joka oli pettymys?
VastaaPoistaKarvahatturuokaloiden ruokalistoja ei taida olla missään, koska niitä ei taidettu edes kirjoittaa paperille vaan siirtokirjaimilla jonkinlaiseen tauluun (Mikähän oli systeemin nimi?).
Vielä vuonna 1970 sai Jyväskylän Grilli-Baarissa kolmella markalla herkullisen annoksen (jauhelihapihvi, nakinpätkiä ja ranskalaisia) syötäväksi veitsen ja haarukan kanssa.
Täytyy tutkia Lappeenrannan Tuen Grillin ruokalista tarkemmin seuraavalla käyntikerralla. On nimittäin sellainen paikka että saattaisi vaikka löytyä listalta.
PoistaMahtava paikka niille jotka pitävät hyvästä roskaruosta, Mäkkärillä ja Hesellä ei ole mitään jakoa näissä bileissä. Tuplakanapurilainen kaikilla mausteilla.....oooh. Ja se kana on oikeaa kanan rintafilettä!
TMi
Kyllä kotletteja on! Masalan K:ssakin. Luultavasti eivät enää ole vasikanlihaa kuten muinoin. Mutta hyviä ovat.
VastaaPoistaTerveisin,
Anita
Ah, muistot; mistä saisi Wierner-leikkeen vasikanlihasta taikka sellaisen lihapiirakan, jota myytiin Rautatieasemalla höyrykaapista?
VastaaPoistaKotletti on Suomessa vakiintunut tarkoittamaan http://www.snellman.fi/fi/tuotteet/kotletti-6-kpl kaltaisia teurasjätekomposiittiklönttejä. Hieno nimi myy. Jo ruotsin kielessä kotlett tarkoittaa suomen kyljystä. Suomen ruokasanastossa on muutakin mätää. Leikkeleitä myydään leikkeen nimellä, wikipediassa on keksitty ihan oma sana "leikepihvi" tarkoittamaan leikettä. Kinkuksi saadaan sanoa ihan mitä tahansa jauhelihapuristetta.
VastaaPoista