Sivun näyttöjä yhteensä

27. toukokuuta 2013

KateusIhmettelin aikani, että uuden tietokoneeni nimi on HP Envy. Että ne tunnustavat noin suoraan! Tai siis valehtelevat, koska en oikein jaksa uskoa, että tämä tai tuo tietokone mullistaisi kenenkään tunteita.

Luultavasti olen väärässä tuossa asiassa. Apple on jo kauan sitten onnistunut tavoittamaan sen tilan, jossa esimerkiksi Mersu oli aikoinaan.

Ihmisen selittämiseen ei tarvita välttämättä Freudia. Pelottavan suuri osa toiminnastamme asiakkaina, äänestäjinä, naapureina ja jopa perheenjäseninä tapahtuu tietoisen ajattelumme alapuolella. Meillä on jokaisella uskottavilta kuulostavia selityksiä eri asioihin, mutta tavallisesti ne eivät ole tosia.

Tällä kertaa suhteellisen tosi selitys tietokoneen vaihtamiseen oli nykyisen koneen saavuttama korkea ikä, kolme ja puoli vuotta. Tietokoneet ja kännykät ovat tuoretuotteita, mutta niiden ”parasta ennen” –päivää ei merkitä näkyviin. Onneksi ei koneiden käyttäjänkään.

Tämä on ehkä liian ylimalkaista, mutta luuloni mukaan Windows on todellinen verkkotuote. Se toimii niin kuin kuukaudeksi järveen unohdetut verkot. Ennen pitkää se alkaa painaa enemmän ja enemmän ja lopulta kaikki paikat ovat täynnä niljakasta ainetta, järviruohoa, risuja ja kuolleita kaloja. Se alkaa haista.

Järkevä henkilö, sellainen joka pitää lukua elämästään ja rahoistaan, ostaisi tietenkin ulkoisen kovalevyn (Buffalo on hyvä ja halpa samoin kuin LaCie), siirtäisi datan ja tärkeät ohjelmat sinne ja formatoisi koneen kokonaan sileäksi. Sen jälkeen käyttöjärjestelmän periaatteessa voi ladata verkosta ilman eri veloitusta, jos erilaiset jäsenyyden ja avainluvut ovat tiedossa. Yleensä ne eivät ole. Mutta alusta alkaen uudestaan asennetun käyttöjärjestelmän päällä vanhat ohjelmat toimivat aivan ihmeesti.

Toisin sanoen edellä esittämäni perustelu näyttää olevan vale. Kuitenkin jo päivän käytön jälkeen tuntuu siltä, että vanhojen kahden ison (27 tuuman) Dellin sijaan tullut hiukan pienempi HP:n näyttö, joka käyttää taustavalaistuja LEDejä, on hämmästyttävän paljon selkeämpi ja silmille vähemmän rasittava. Hienoa on etenkin, että tämä näyttö ei hohkaa lämpöä. Itse asiassa konekaan ei puhalla. Ja tarkemmin ajatellen se on äänetön.

Silti: tarvittiin sukulaispoika, jotta koneeseen saatiin iso SSD-muisti ja niin paljon käyttömuistia kuin siihen mahtuu, eli 16 Gb.

Sellaisilla lukijoille, joilta puuttuu taitava ja nöyrä sukulaispoika, suosittelen lämpimästi verkkokauppa.comin maksullisia asennuspalveluita. Koneen voi ostaa sieltä ja vaatia viimeisen päälle oman valintansa mukaiseksi viriteltynä ja lisäksi ainakin meidän varttuneen kansanosan edustajien kannattaa muistaa kotiin tuontipalvelu. Tyypit tulevat ja nuohoavat nurkissa vedellen johtoja irti ja pannen niitä kiinni ja, mikä hienointa, vievät vanhat romut mennessään. Kannattaa siitä maksaa.

Vanhan kokemustiedon mukaan jotkut teistä lukijoista ovat paljon minua osaavampia myös näissä asioissa ja jotkut taas eivät. Jälkimmäistä joukkoa ajatellen korostan, että näin järeää konetta ei kannata ostaa. Minustakin melkein kaikki tulevat toimeen sylimikrolla eli läppärillä, ja erikoiskauppojen ja tavaratalojen kaupitsemat halvat merkit, kuten Acer ja Asus ovat oikein hyviä. Siitä vain, kolme- neljäsataa euroa tiskiin.

Pöytäkone on ylimalkaan tarpeen kovien pelaajien lisäksi meille häiriökäyttäytyjille, jotka olemme erikoisen kauheasti kuvien perään, ja musiikin.

Kuvien säilyttäminen hyvässä järjestyksessä on työlästä ja niiden käsitteleminen vähintään Lightroomilla on perusteltua. Musiikista on monta mielipidettä. Minulle kelpaavat perusohjelmat iTunes ja Windows Media, ja tiedostomuoto mp3. Kaikille ne eivät riitä.

Saatte piankin lukeaksenne mietteitä yhden 1900-luvun maineikkaimpiin luetun historiantuntija-esseistin Eric Hobsbawmin (1907-2012 pienestä vanhuudenteoksesta ”Fractured Times. Culture and Society in the 20th Century. (Kirja on postuumi ja on saattanut jäädä kesken; se koostuu selvästi artikkeleista ja esiteltmistä.)

Suuretkin asiantuntijat, kuten Hobsbawm, pelkäävät kuvaillessaan Internetin pöyristyttävää vaikutusta tallennusalustojen ja tiedostomuotojen kukaties aiheuttamaa tuhoa. Muutos on niin nopeaa, että tietokoneet eivät pysty lukemaan vanhempia tallenteita.

Väittäisin että tuo pelko on ymmärrettävä mutta turha. Minulla on digitaalisia sisältöjä vain vuodesta 1990, mutta mitään yhteensopivuusongelmia ei ole esiintynyt. Tämä koskee siis myös kuvia. Näin ollen suurin vaara on se, että hukkaa itse oman materiaalinsa tai sotkee sen. Ja se on todellinen vaara.

14 kommenttia:

 1. No ni, nyt sitten kaikki tiedämme, minkä merkkinen pöytäkone blogistilla on.

  VastaaPoista
 2. alussa pitkällisesti kuvaillut oireet ovat tosia mutta koskevat vain Windowsia, johtuen sen suuresta rakenteellisesta keskinkertaisuudesta, josta riippumatta tai sen ansiosta mutta kuitenkin: sillä on kustu silmään koko maailmaa,
  ja Nuukiat päälle.
  Ai tää on niinkuin joku järkevä paikka elää, vai? Jossa jengi tietää presis, just joo, mitä ja miten pitää tehdä.

  VastaaPoista
 3. >>Ennen pitkää se alkaa painaa enemmän ja enemmän ja lopulta kaikki paikat ovat täynnä<<

  Windowsin rekisteri kasvaa aälyttömiin mittoihin kun konetta käytetään kaiken aikaa admin-tunnuksilla ja -oikeuksilla.

  Ihan vaan tiedoksi, että kone kirjaa tulloin kaikki mahdilliset ja mahdottomat tapahtumat ylös ja väistämättä se aiheuttaa koneen hidastumisen liki käyttökelvottomaksi 2-3 vuodessa. Normaalilla user -oikeuksilla ei tuollaista tapahtune ainakaan siinä laajuudessa.

  Windows näyttää olevan laitetoimittajien unelmakäyttis, koska se aiheuttaa tietokoneen uusimistarpeen ikään kuin itsestään. Eron koneen "tönkkööntymiseen" huomaa todellakin asennettaessa ohjelmat palautuslevyiltä ns. puhtaalle pöydälle. Kone on yhtä "vireä" kuin silloin uutena hankittaessa.

  Kemppinenkin voisi tehdä ne palautus-DVD-levyt heti saman tien kun kone on uusi. Kovalevyn kajahtaessa niitä on aika vaikeaa tehdä ja 2-3 -vuoden perästä niitä et enää saa tilaamallakaan kun tuote on jo poistunut "tuotetuen piiristä"... vanhentuneena mallina. Joskus tuntuu kuin tuotetuki olisi kytkyssä 36 kk takuuaikaan. Sen jälkeisestä laite-elämästä ei ole enää väliäkään. Läppärin näppistä on aika vaikeaa löytää takuuajan loputtua...
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jo. Lisäksi muidenkin voi olla hyvä tehdä buuttaava USb-muistitikku, jonka kälyttäminen siis edellyttää pientä muutosta boot-sektoriin eli osaavaa henkilöä.

   IOMegan muistajalle - firma on siis nykyisin nimeltään jotain muuta. Minulla on käsitys, että rakentamalla SCSI-rajapinnan levyiltä saa kaman ulos.

   Olen itse junaillut noin kymmenen vuotta sitten sisällön ulos isäni CP/M-käyttöliittymän lerpuilta. Temppua kuvailtiin hyvin vaikeaksi, mutta luottamukseni teekkareihin ja ammattiorkeakoulun nuoriin on näissä asioissa rajaton.

   Poista
  2. Joo. Oman tietoni mukaan Windowsin rekisteri Vistasta alkaen ei ole koskaan hidastanut koneen suorituskykyä tai järjestelmän toimintaa, olkoon sen koko mikä tahansa. Koneen "tönkköytyminen" johtuu ihan muista asioista kuin rekisterin koosta.
   Periaatteessa cleanmgr.exe ohjelman suorittaminen silloin tällöin riittää poistamaan ylimääräiset tauhkat. Ajon jälkeen useimmista koneista vapautuu 2-8Gt tilaa.
   Eilen päivitin Windowsin updatella ja tämän jälkeen cleanmgr poisti 1,18 Gt turhia päivitystiedostoja.
   Osaavat voivat sitten tarkastella/muokata WinSxS-kansion kokoa, vaikka sen koko ei olekaan yhtä suuri, kuin mitä Windows ilmoittaa.

   Käyttöjärjestelmä kannattaisi asentaa omalle ssd-levylleen ja kaikki muut ohjelmat ja roippeet asentaa toiselle levylle.
   Kammottavinta näissä valmiskoneissa on, että 1 TB:n levyllä on asennettuna sekä käyttöjärjestelmä että ohjelmat. Siitä ei ole koskaan hyvää seurannut, vaan juuri sitä "tönkköytymistä".

   Poista
  3. >>Koneen "tönkköytyminen" johtuu ihan muista asioista kuin rekisterin koosta.<<

   Jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi. Mulla kun on vielä XP...

   Ai niin, ja se W-Visva oli nimensä väärti...


   On melkeinpä ihan sama paljonko sitä salää on kovalevyillä, mutta se ratkaisee paljonko sitä on koneen keskusmuistissa. ja millaista se on. Ja se on juuri rekisteri, joka yleensä paisuu älyttömiin kokoihin ja hidastaa koneen. Helppo testata kun asentaa uudelleen ja palauttaa samat rojut koneeseen sisään.

   Jos pieni mainos sallitaan:

   http://www.piriform.com

   "CCleaner is the world's most popular tool for cleaning your PC. Keep your privacy safe online, and make your computer faster and more secure.
   Downloaded over 1 BILLION times!"   Poista
  4. Olen useamman vuoden seurannut ihmetyksen vallassa ccleanerin suosiota.
   Käyttäjien kannattaisi myös lukaista piriform.comin keskustelufoorumit, jotta ihan kepeästi ei ccleaneria käyttäisi. Valitettavasti lukuisa määrä varoituksia ko. ohjelman käytöstä löytyy myös muilta englanninkielisiltä sivustoilta, joita harva suomalainen viitsii tutkiskella.

   Oman kokemukseni mukaan ccleaner aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä jo pelkästään default-asetuksilla.
   Voisin yhtyä ammattilaisten mielipiteeseen... ccleaner on turvallinen käyttää, kunhan ei sorki sillä rekisteriä...

   Poista
 4. Joskus muinoin hikoilin korppujen kanssa ja sitten löysin Iomega Zip100 tallennuslaitteen. Oi sitä onnea. Sitten yhtenä aamuna Iomega ei enää toiminut ja verkkokaupasta ei saanut enää uutta. Nyt on hyllyssä CD-äänilevyjen vieressä zipit täynnä nuoruuden muistoja kuin salalokerossa, jonka ovi on unohtunut. Miksiköhän usein mietin vanhaa Panhardia zippejä tuijottaessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on saunakammarissa vanha Macin geekolmonen nostalgiasyistä -- siinä on etulevyssä sekä Zip-aukko että CD-aukko. Omat zippini olen jo aikaa sitten tallentanut DVD:lle -- mikähän on se väline jolle kaikki ne seuraavaksi tallennetaan..

   Poista
  2. Netistä näkyy vielä löytyvän, mullakin yks kellarissa, tuli jostain perintönä.

   Poista
 5. Kävelin aamulla Pietarin laivalta Verkkokaupan viereiseen kahvilaan ja avasin kännykän uutissivut. Hip hurraa,vihdoin tuntui kivalta palata Suomeen. Demarin ja Hesarin päätoimittajat on erotettu!

  VastaaPoista
 6. Ad Omnia: kuten sanottu,HP:ssä käyttöjärjestelmän saamine nyksin C:lle eli SSD-lle oli vaikea operaatio. D partitioitiin palautukseen samalla kun tehtiin palautuslevyt. Data on sitten F:llä, jossa on melkein tera tilaa. Kaikki menee suoran myös verkkolevylle (Buffalo) ja valikoidusti pilviin (iCloud, SkyDrive, MyGoogle).

  Muuten vain mukavia tekstejä onsitten myös mobiililaitteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä kannata myöskään käyttöjärjestelmää siirtää/kopioida SSD:lle vanhalta levyltä, koska se ei koskaan täysin onnistu. Vaikka se näyttäisi onnistuvan, ei se onnistu ja virheet ilmaantuvat takautuvasti. Puhdas käyttöjärjestelmän asennus aina SSD:lle.

   Poista
 7. Peilin henkilö, ken on maassa kaunehin, pyrkii välttämään toisten keskusteluun sekaantumista jos sitä ei käydä heikolla jäällä. Silloin hän antaa neuvon pyöri omia jälkiäsi, Pertti!

  Omille jäljilleen palaamisesta oli kyse, kun hän osti teraisen ulkoisen muistin. Nootteja ja kuvia oli päässyt katoamaan, ja kyllä otti ja suututti! Ei se ongelma tällä tietenkään hoidu, kun maailmalla on koeteltu ominaisuus yllättää kaikki vähänkin aikuiset toimijat. Onnea silti!

  VastaaPoista