Sivun näyttöjä yhteensä

17. syyskuuta 2021

Alta kulmain 

Äitini on yhtenä päivänä toista mieltä, toisena yhtä. Samalla tavalla kuin olen itse. Ja viisas veljeni. Kuvassa oik. Minä Aku Ankka-vetimissä vas.

 

Talolla sanoivat, että äiti on ollut siellä nyt hyvinkin seitsemän vuotta. Isän kuolemasta tuli eilen yhdeksän. Laitoin juuri odottamaan pojan käyntiä kansion, jossa on muut paperit ja Uusitalon Arskan todistus, että Kullervo on suorittanut partion Gillwell-kurssin, ja vuosi oli 1961.

 

Tuossa valokuvassa vuosi on 1947. Kolme lasta on syntymättä. Talo, jota ei enää ole, oli silloin ollut käytössä yhdeksän vuotta. Tai oikeastaan me asuimme tuolla hetkellä talon vanhassa päässä, jonka määrittäminen menee makuasiaksi. Joka tapauksessa käsitin, paljon myöhemmin, että talon piharakennuksessa konkurssin ja pakkohuutokaupan kokenut nahkuri oli päättänyt päivänsä. 

 

Ja talo oli päätynyt meidän sukuumme vasaran kopauksella. Näin kerrottiin.

 

Tämän kirjoituksen viesti on yksinkertainen. Ei pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä iästä eikä vaivoista. Äiti oli vanhempi ja vaivaisempi kuin nyt noin kymmenen vuotta sitten. Talo voisi olla jopa olemassa, ellei siitä olisi aikoinaan tehty liian hyvää. Johdonmukaisuuden ja rakenteellisen lujuuden nimessä viemärit, suurin osa vesijohtoputkista ja lämpöputkienkin läpimenot oli jätetty valun sisään.

 

Menepä sitten piikkaamaan esiin putkia betonista, joka oli niin täynnä graniittia ja niin viimeisen päälle raudoitettu, ettei asunnoissa tahtonut keksiä keinoa, miten saisi taulun seinälle. Vaikka painoi minuuttikaupalla kovateräporalla niin että savu nousi, niin tapetin läpi pääsi, mutta siihen tapasi tyssätä. Eikä teippiä ollut edes keksitty!

 

Olen kadehtinut vaihdemies Samuli Edvard Sompin jälkeen tehtyä kalunkirjoitusta. Kansallisarkiston ansiosta verkosta löytyvät paljo muun ohella 1800-luvun lopun ja seuranneen vuosisadan alun perukirjat.

 

Yksi pöytä, 1,-. Kahvipannu -,50. Kolme lavittaa 1,50. Pläkkiastioita -,50, Sateenvarjo -,25. Piironki 10,-.

 

Naisen jälkeen löytyy kokonaista 13 paitaa. 15 lakanaa, kahdet vällyt, kolme silmipyhjettä ja 4 kaidetta.

 

Hiukan lehtiä käänneltyä tulee vuoroon kuolinpesä, josta todetaan, ettei leski järkensä ja terveytensä puolesta oli kykenemätön pesän ilmiantajaksi.

 

Ja sittenpä astutaan keskelle historiaa. Nimismies Adolf Hägglundin jäämistössä, jonka ilmoitti rouva Betty, omaa sukuaan Wasastjerna, ja merkitsivät huolekkaasti paperille varaläänikamreeri Matti Laurila ja talokas Juha Vähäpassi, oli sekä talo että tavaraa, eikä köyhyys ollut kouristanut. Vainaja oli siis tämä Kauhavan ”ruma” vallesmanni ja toinen uskotuista miehistä näitä Lapualle asettuneita Lauriloita, jotka kyllä tunnettiin Kytösavun aukeilla mailla.

 

Se mielipide vallitsee, että juuri mikään ei palaa ennalleen pandemian jälkeen ja työnteko muuttuu hurjasti. Tarkkailen kiinnostuneesti, koska suvussani erilainen etä- ja setätyö ovat vallinneet 100 vuotta. Ja itse olen tehnyt tätä kaikkea etänä 50 vuotta. Ei se verkkoa vaatinut.

17 kommenttia:

 1. Tuo tapa merkitä pelkkä desimaalipilkku olisi kätevä. Kauppiailla tulisi tukka kipeäksi, siinä se voisi olla hyväkin.

  Maksamakkara ,75. Miksei sitä muuten myydä metreittäin myydäänhän maitoakin litroittain?
  Käytetty lataushybridi 39 k?
  Huoneisto kaupungissa, merinäköala ja oma hissi. ,890 milj.?

  VastaaPoista
 2. Kukaan ei ole saanut lukea mitään näin suurta, kaunista ja nerollista. Kansallis- ja maailmankirjailija on syntynyt. Nämä kuuluvat joka oppiaineen ja yliopiston pakollisiin kurssikirjoihin. Kyllä sosiaalidemokraatit ovat älykkäitä hyviä ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia trollikommentteja ei ole pakko päästää läpi. Sosiaalidemokraatiksi maalittaminen epäpoliittisen tekstin kommentissa ei ole asiallista kritiikkiä.

   (Kirjoitin myös perusteellisemman kommentin mutta ilmeisesti jokin softahärö tuhosi sen.)

   Poista
  2. Tuollaisia älyllisesti köyhiä mutta ehkä silti jollakin tasolla vaikuttavia trollikommentteja esimerkiksi iltalehtien nimimerkkikommentit pursuavat. Jotenkin organisoidulta tai vähintään mallioppimiselta vaikuttaa. Asiayhteydellä tai vaikutelman järjellisyydellähän ei väliä ole.

   Poista
  3. Tärkeä aihe. Odotan vaikka turhaan maailman parhaalta blogittajalta ja demarilta, joka leuhkii käännöksillään ja lukemisillaan, kannanottoja nimenomaan demarien aiheuttamaan koulun kirjallisuudentuntien ja yliopistojen kirjallisuudenopetuksen tilaan. Se on Euroopan surkein. Heikot professorit ovat antaneet kotimaisen kirjallisuuden resurssien, joita on koottu ja puolustettu polvesta polveen, valua ihan muihin käsiin. Samalla voisi kysyä, missä yliopistoissa on eniten professorien vahvaa päihtymystä virkatehtävissä, opiskelijoitten ja opettajien itsemurhia, ja minkä puolueen professorit ovat siellä vallan päällä. Missä en eniten halveksittu yliopistodemokratiaa ja kavennettu luottamusmiesten mahdollisuuksia. Missä professorit estävät alaisiaan hoitamasta alaisille kuuluvia tehtäviä. Missä professorit saavat täysin yksipuolisesti alaisiltaan nimiään julkaisuihin ja esiintymismahdollisuuksia. Missä laitoksissa on ollut useimpia mielisairaita ja neurologisten sairauksien runtelemia professoreja, ja miksi heidän on annettu jatkaa virassaan? Miten ihmeessä noiden vallanpitäjien on annettu tehdä tekojaan kaikessa rauhassa?

   Poista
  4. Asiallisen kritiikin hän voi mainiosti käydä viemässä lähimpään roskikseen lajiteltuaan sen ensin. Ammatti- ja työkritiikki on biohajoavaa, kulttuurikritiikki sopii sekajäteastiaan ellei ole liian kookasta ja yleiset keinoaiheet energiajätteeseen muun muovisen materiaalin joukkoon.

   Poista
  5. Minäkin ihmettelin, että tuollainen herjaamistarkoituksessa tehty tyhjäpäinen raapustus on julkaisemisen väärti, kun toisaalta historiaa koskevat eriseuraiset kommentit useinkin aiheuttavat todella kiivaan reaktion. Mutta kaipa kyseessä silloin on jonkin sortin arvovaltakysymys.

   Poista
  6. Viimeiseen pariin vuoteen sosialidemokraatiksi nimittäminen ei ole enää täyttänyt kunnianloukkauksen tunnusmerkkejä.

   Poista
  7. Kannattaa muistaa että Suomeen on syntynyt pikkuhiljaa sellainen äänekäs ääriäärioikeisto, jonka mielestä A.Hitlerkin oli epäilyttävä ituhippi ja kommunisti.

   Poista
  8. Tarkkailija takavasemmaltasunnuntaina, 19 syyskuuta, 2021

   "...A.Hitlerkin oli epäilyttävä ituhippi ja kommunisti."

   Huomautan nöyrimmästi, että natseilla tosiaan oli jo hyvin varhain vahva eläin- ja luonnonsuojeluagenda, Hitler tosiaan oli ituhippi (kasvissyöjä) ja kyseessä oli kansallisSOSIALISTINEN liike.

   DDR:n palvelukseen siirtyneet natsit - siis tulloin jo kommunistit - sitten loivat ja toivat vihreän liikkeen Länsi-Saksaan sitä sisältäpäin nakertamaan.

   Tämä kaikki on pitävästi dokumentoitu.

   Toisinajattelun rangaistavuus ja totalitaristiset pyrkimykset, eivät nekään ole vasta tämän ajan keksintöjä.

   Siis sama kaiku on askelten. 😳🙄😬

   Poista
  9. Tunnustaa olevansa vihreä vaikka on ruskea?

   Poista

 3. Voi nahkuri parkaa. Joutua nyt orsillensa kuivumaan. Nahka pingotettuna ja kai hienon hienoiksi pitkävartisiksi käsineiksi leikattavaksi. (Ei ollut tatuointi turvaa, kuten nyt on ammattikouluttajien jäljiltä.)

  Friitalan nahkurille kävi paremmin. Naapuripitäjän Risto Ryti oli rahan valtias, yksinvaltias demokratian (Kallion Tanner) armosta, ja soi tilin tutulle Tehtailijalle. Että hänen tunnisteensa cp eli I.O.U:t "Olen velkaa sinulle" vaihdetaan SP:ssä rahaksi sen lähimmässä haarakonttorissa Porissa. Tämä Rytin aikainen meininki, edellytti reaalilaskua eli kassasta sai kun nostaja nahkuri, tältä taas metsästäjille. Porilainen karvalakki, Euroopankuulu neulottiin. Eli koko arvoketju materiaalista jalostusasteen nostamista ja nikkelimarkka laakeroi.

  Ja palvelunkin jos Porin kaupunginrannassa rosenlewien, tai björnbergien silmälläpidon alla eli laivanvarustamista ja valuuttavarannon kartuttamista, ihan vaikka vaan puntatunnisteina, Cityn I.O.U:ina. Ryti ei kysynut stearling kultakolikkoa, vaan nimi vaikkapa Barling kävi hyllyllä kultaharkkojen rinnalla markkavalmistamon raaka-aineeksi. Smk oli siis paperikultaa ja Kansainliitto lupasi jopa murto-osallisen katteettomanakin.

  Sitten meni toisin. Lyhyesti vain että 1950-luvulla ja oliko Ekin iskä Tuomioja kun antoi rahaa, Keskuspankkirahaa myös ilman reaalivakuutta eli bank billsseinä. Oliko joku keskuspankkikiintiö -ja ylityksestä sakoille ja muuta tajullista. Niitä Rytin ja Friitalan aikaisia City kutsui realbillseiksi, hävittyään parlamentille vaatimuksensa saada puntia ihan vain nimeään vastaan bank billsseinä. Jo saa, tyrkytetäänkin.

  Kun R&A festareilla näin Thaimaan kulttuurin rappiota josta Matti Sarmela jo lennossa oli raportoinut, niin pakko todeta Iijoen latvoilta että 1950-luvun dollaristuminen eli Maailmanpankin lainat metsäteiden rakentamisiksi, tukkihevosten toimittamiseksi päiviltä (ja lasten Ruotsiin) oli samaa kuin se Thaimaa leffa. Ja lapset Vaasankadulle isoäiti ikäisinä. Et tiedä, kävele vaikka kirkonkyläsi teillä ja OPEN vilkkuu, ainut valomerkki eikä enää Popedan.

  Menen leffaan ja kerron lisää. Vaikka sen miten nahkurin orsilla Paavo Lipponen tuli polttaneeksi Smk:n ja seuraava polvi jo kavalsi kansallisen eläkejärjestelmän. Kysy Tony Blairilta, Citystä. Se koukuttavaksi lopuksi että 2020 takatalven taittamiseksi ja uuden rakennuskierroksen käynnistämiseksi SP osti euroja vastaan kiinteistö supertouhujien keskinäisrahakkeet cp ja jo vot taas pyyhkii. Sekin että paha ei ole suinkaan valtionvelka vaan yksityinen palosankorivi mikä toimittaa taas omatekoisia jenginsä oikeuttamia "velkoja" rakennus.kaivu.laskutustyömailleen. Niillä keskupankki-peräseinä. Palovakuutus. Ja uudet itsetehdyt ccpeet rakentavat näköistään Metropolia. Ei olisi asia eikä mikään ostaa vaikka Helsingin Vesi. Ja kohtahan se ostetaankin.Jukka Sjöstedt.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Tietäisikin. Edes noista vanhoista. Friitalan Ryti valitsi. Valinta on raskas tehtävä. Isoisena oli raskasta olla. Ei enää.

   Sodan ja Rytin jälkeen Kremlin miehet ja Britit, molemmat jos nyt eivät Tornin pidoissa niin puhelinten päissä kuitenkin tiesivät kapitalisminsa. Toisen paras kirja Marx, ja toisen nähdystä käytännöstä. Juuri nyt Josiah Wedgewoodin tekemisistä, tuore elämäkerta ostaa nuorukaisille joulupukinkonttiin.

   Että mitä siis 50-luvulla ja mitä ei muka Ryti ? No keskikorkosäätely. Korko- , mutta keskiarvo. Säätely. Säätely välillä 1 ja 11. Prosenttia , dosentit huom! Tekeekö 6. Ei kai jos noita 1% on 1/100 ja 11% olisi vaikka 11/100- Ja loput 88/100 lainakannasta olisi Suomen Pankin juhlava peruskorko seitsemän. Kysy A.Simoselta tai E.Aleniukselta. Jälkimmäisen ahdistuva ilme ja pakenevan saaliin silmät johtuivat ymmärryksen lisääntymisestä. Simosella sama johti omiin busineksiin, mutta tuskin (notariaattien pimennoissakaan) moderneihin hedgefund talenttijengeihin.

   Ja mistäkö tämä viehtymys. 1.Kivikaudenterävistä aivoista, 2.Keskiajan viikinkien ja feodaali linnaritari instituutioista, kreiveistä. Ja lopulta nyt meillä 3.Jumalallisesta tiede ja teknologia evoluutiosta. Se Kahdeksas päivä.

   Toimisto Cygneuksen kadulla, Kansanvalistusseuran hylkäämässä talossa. Asuntokauppa siis.

   Olinkin jo odottanut Nordeaa. Kaikki kolme ovat pelissä ylisyöminen kun saalis käsillä, jengi mukaanluettuina saarnaaja/tiedottajat ja sitten tuo kolmas, Jumalan tuotteistaminen tilitekniikkana. Nordea voi jakaa tuon 3 mrd kun viimeviikon ylihintakämppä Huttusten nuorelleparille, rva mahapystyssä tulevaisuususko ja hra jatkoo-opislelee kolmatta titteliä.

   Pariskunnan maksaman hinnan mukaan arvostetaan Nordean koko lainakanta ja pullisteleehan se kuin lapsuuden Roope säästöpossu ja se taas muistuttaa säästämisen hyveestä Disneyn malliin ja aikaan.

   Aaveita ja ajatuskummajaisia pörrää. Pitäisi panna kärpäspaperi koneeseen ja, itsesensuuri? Jos silti, siis pankin tase pullistelee kun QE ja arvot korkealla jos vakuusarvoja kysyt. Niille suokaasujen pullistamille mätäksille lasketaan eikun kalkyloidaan BIS vakavaraisuus. Eli omistajat saavat luvan nostaa liian pääoman itselleen, ulos pankistaan.
   Sellaisia cp-vekkuli läjiä joita arvopaperistettu interbank velikulta killoissa on pantu korkorahastoihin, sieltä taas Huttusille myyjä on ostanut osuuksia ja kas. Meillä onkin uusi levelli varjopankkia.

   Economistissa viime lauantailta oli laajasti Kryptoista. Yksi instituutio oli Aave. Naurahdin mutta kuinka ollakaan kuuklasin "krypto raha aave" ja suomea pukkasi. Helsingin oikeustieteellinen mistä tutkinto ja työskennellyt asianajotoimistoissa. Ja nimi on Stani Kulechov. Faktat seisovat Aaveen omalla kotisivulla. Ja Economistin mukaan liikevaihtoa 16 mrd, sellaista Flash salamaa.

   Crypto on kansisivun juttu! Ärrällä ensi lauantaihin saakka ja kirjastoissa. Lue ja kerro minullekin mitä se on. Lehti lopuksi vetää intoa takaisin että ei ehkä mitään. Mutta aika loikka vähättelystä, FT ihan viimepäivinäkin, tänne oudon (taas) tulevaisuuden sfääreihin. Prometheusta? Ps.Noihin Nordean osinkoihin muuten tarvitaan uutta velkaa. Se loihtiintuu.JS

   Poista
 4. Myönnän miettineeni, mistä on irroitettu "4 kaidetta". Onko Sjöstedtillä sisäpiirin tietoa siitä, että Tampereen Vesi aikoisi ostaa Helsingin Veden? Evianille myyminen taitaisi kohta olla laitonta.

  VastaaPoista
 5. Kyllä tämäkin valotolppa näyttää houkuttelevan kaikenlaisia siivekkäitä.

  VastaaPoista

 6. Ne kolme luokanvalvojaa Standard&Poor´s ja Moody´s ja Fitch laskevat oman ja keskuspankkikollektiivin BIS luvussa vakuuden olevan sitä varmempaa mitä korkeammat kiinteistöjen hinnat -ja arvonnousutrendillä derivaattakulmaa koiliseen. Nykyoloissa voisi ajatella ihan päinvastoin. Se tästäkin tieteestä. Taisi yllä jäädä asia hämäräksi, sori alituista hosumistani.

  Vielä olen kerinnyt funtsia eilen keksimääni Aavetta. Se menee sinne nopeaan mikrosekunttikauppaan eikä rajoitu Amerikan pörsseihin ja niihin itsensä kiinnitäneisiin valokuitukaapeleihin. Kuten Michael Lewisin superkirjan ilmestyessä ja kuvatessa ihmeen. Nyt Aave ei rajoitu keskitettyyn pörssikamaan vaan desentralisoi saman yltämään kaikkeen treidaukseen.

  Menestys on huikeata ja aitoa hyvää jos nyt markkinasiivujen hinkkaaminen sieltä on ihmisarvoista ylipäätään. No se lainaa sekunnin hetkeksi tekee kaupan ja maksaa lainan pois silmänräpäyksessä. Säästää pankeille niiden pääomavaateessa. BIS. Ja siis enemmän ulosmaksettavaa kuten nuo Nordean osingotkin.

  Pankkiasiakas siis soliditeetilta vahvempi ja äkkiä toimien flash ei kysy senttiäkään. Sellainen hyrrä. Kumma maailma.

  Luen kuin hölmöläisten peitonjatketta. Paitsi että ei hölmöä voitttojahdin vinkkelistä.

  Sitten vielä toinen Aave (ja on kai useampiakin). Tuohon kryptoon voi jemmata commercial paperiä eli lyhyttä velkaa ja smartsopimuksella jatkaa, ehtojen automaattilla nähtynä täyttyessä. Eikä maksa asiakkaalle talletuslokeromaksua. Tämäkin iso etu suhteessa isoisten feodaaliwanhojen ja myöhempien vakiintuneiden varainhoitosysteemien hintoihin.

  Onnitteluni yhteishyvän tuottamisesta. Demokraatisempi ja halvempi kuin vallitsevat käytänteet valkoisine kenkineen ja liituraitoineen. Pelätä kyllä voi kun uuttaoudokkia pukkaa. Liki päivittäin.

  Jännää kuinka Suomesta käsin ollaan terällä. (Ja siihen Nordeaan, toivoisi sen sietävän näennäistä yli-vakavarautta kun sen perusta niin hutera kuin kiinteistöriehamme. No Stadighin ja Wahlroos tekevät tämän pankkitestin keskenään. Meiltä ei kysytä. Edes edustajiemme kautta.JS

  VastaaPoista