Vuosina 1917 ja 1918 ei olisi tapahtunut vallankumouksia eikä kapinoita jos olisi ollut radio. Hitler hankki välineen heti haltuunsa ja valmistutti Telefunkenilla erittäin suuria määriä halpoja vastaanottimia. Hitleriltä keinon kopioi Franklin D. Roosevelt, joka piti valtaa ”takkatulijutuilla”, joita lähetettiin ympäri maata. Winston Churchillista lähes jokaisen ensimmäinen mielikuva on radiopuheet, päällimmäisenä, verta, hikeä, uurastusta ja kyyneleitä”.
Kuvassa nyt 95 vuotta täyttävän Ylen studiossa presidentti Svinhufvud kukistaa Mäntsälän kapinaa vuonna 1932. Ryti ja Tanner puhuivat kansalle sotien jälkeen, ja sitten nouseva tähti oli U. Kekkonen, jonka oma ohjelma oli nimeltään Pienoisparlamentti. Kekkonen oli eräänlainen oman aikansa Hannu Taanila.
Radio on suomenkielinen. Suomeksi katsotaan tässä yhteydessä myös suomenruotsi. Tein suomenkielisiä puheohjelmia 15 vuotta, Reporadio jälkeen. Tyypillisesti siirryin Helsingin Sanomien leiriin. Niin teki Ylen ykköslakimies ja varatoimitusjohtaja Matti Anderzen myös. Jos joku olisi kiinnostunut Suomen historiasta, Matinmerkitys kansan yhteydenpidolle oli suurempi kuin Revon tai Hella Wuolijoen.
Maailman paras radioreportteri oli Edward R. Murrow. Hänen sodan myrskyistä selostamaansa löytyy runsaasti verkosta. Ammattitaidoltaan edelleen ylittämätön oli Studs Terkel, jonka skaala oli baseballista balettiin ja lähetin Chicagossa.
Oma opettajani oli Ilkka Uotila eli Stig Framåt ja mieluisa freelancer-kollega oli Petteri v. Bagh, joka teki kaiken myöhemmin televisiossa ja kirjoina nähdyn ensin radiossa. Ohjelman nimi oli Yöradio. Levystön taustavoima oli aina Pekka Gronow
Vuoden 1991 aikana ja jälkeen aseelliset taistelut Euroopassa käytiin televisiotorneissa. Kun Baltian maat irtautuivat Neuvostoliitosta, kansalaiset linnoittautuivat lähettimienääreen ja kaatuvan suurvallan erikoisjoukot (Speznaz) yrittivät vallata niitä.
Miettikää hetki hei. Kännykän avulla suomenkielinen ääniradio tavoittaa edelleen kaikki suomalaiset, ja kiitos Ylen Areenan, kuva välittyy enimmäkseen myös.
Juuri ääniradioon liittyy samaa, kansainvälisesti harvinaista uskottavuutta kuin poliisiin.
Joskus, esimerkiksi nyt Toozea miettiessäni, noteeraan ensin, miten Englannissa BBC:n ”ääniä” olivat sotauosien johdosta George Orwell ja T.S. Eliot. Meillä Suomessa Tuomas Anhava loi esikuvan vaikeidenkin romaanien ääneen lukemiselle monenmonissa radion kesäsarjoissa ja ennen häntä merkittävä suomalainen radioääni oli olklut F.E. Sillanpää.
Kaliforniassa asuessa koko ajan ihmetteli ja harmitteli, ettei siellä ole valtin eikä osavaltion radiota eikä mainittavimmin ulaakaan. Pelkällä musiikilla mennään.
Eli entä jos yksi tämän perinteisen ja rajun amerikkalaisen herravihan ja hisorian ja tieteen kiistämisen perinne liittyisi juuri tähän asiaan? Tietenkin meilläkin Yle on valehdellut ja vaiennut ja tekee sitä edelleen. Mutta se on pysyvästi huomion arvoinen ääni.
Amerikassa on NPR, tai npr, eli National Public Radio, joka lähettää uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Kuuntelin USA:ssa autolla ajettaessa sitä aina välillä, kun halusin taukoa musiikista ja mainoksista. En kyllä tiedä, kuunteleeko npr:ää Amerikassa juuri "kukaan".
VastaaPoistaSe kuului aiemmin myös Suomessa vuosikaudet. Nyt en tiedä minne se on hävinnyt. Ohjelmat olivat pääasiassa korkeatasoisia sisältäen asia ja uutisia. Ehkä sen vielä jostain löytää jos ei ole peräti lopetettu.
PoistaLöytyi, npr.org
PoistaNPR:ää voi kuunnella ainakin netissä (npr.org) suorana striiminä. Hyvää ja selkeää amerikan englantia.
PoistaJuu amerikan ylehän se, ja jopa kankkulankaivotyyppinen kuuntelijaystävällinen ohjelmaratkaisu on kuultavissa, Prairie home companion, musiikkivieraat ovat erikoista herkkua kansanmusiikista pitäville. Ohjelma on kiva ja hilpeä, huolellista työtä. Meillä on tiettävästi jokin Radioteatteri josta voi olla lohtua ellei pääse estyneisyydestään maailman parasta maata ja ennenmuuta kieltä kohtaan.
PoistaNetissä tosiaan vanhempiakin jaksoja, ja jos nyt aivan kauhean kipeää tahtoo itselleen tehdä niin naurua voi auttaa pidättelemään seikka jota ei tietenkään yleareenoilla ole, se, että näitä voi osin lukeakin mutta säädyttömät imperialistit ovat kirjoittaneet ne englanninkielellä ja niissä ovat aiheena cowboyt, yksityisetsivä ynnä muu vihattava ja halveksuttava persukulttuuri. Niissä ei tupakoida eikä juoda alkoholia mutta naureskellaan tasapuolisesti kaikille kirkkokunnille joten kaikki lapset voivat kuunnella niitä sillä aikaa kun oikeammassa olevat aikuiset narskuttelevat hampaitaan jos on, ellei jo ole proteesit menossa purentapuuhissa liiteriin halkoja jauhamaan tai naapuria pelottelemaan. Vapaassa maassa on siihenkin oltava oikeus. Toki ohjelma sisältää mainoksia mutta kummaa ettei niitä herkkuja pirkatinpirkatti saa mistään ei edes netistä vaikka tilata on yritetty. Ne taitaa olla jotain pakkomainoksia. Onko se lähettävä itte hakemaan!
1930-luvulla Hitler laittoi alulle Volkswagenin jotta kaikille perheille olisi oma auto. Samoin hän lanseerasi Volksradion joka oli radiovastaanotin joka kotiin. Ne myös toteutettiin ja toimivat heidän tarkoituksiinsa. Joutuivat sitten kuuntelemaan radiostaan Hitlerin maanisia puheita, halusi tai ei.
VastaaPoista(Ne myös toteutettiin) ...paitsi Volkswagen, josta otettiin ennakkomaksut tiettyyn pankkiin, mutta joita ei koskaan toimitettu vaan besorkattiin sotakäyttöön, aivan eri malleina.
PoistaVasta sodan jälkeen kello kuusi amerikkalaiset vaativat tuotannon käyntiin ja käynnistivät (Läntisen) Saksan talousihmeen, suunnitellusti.
Muistelin vaan nähneeni valokuvia tilnteesta jossa Hitler ihailee vuonna 1936 volkkaria. Ehkä se ei heti pääsytkään tuotantoon, tiedoissani on siltä osin aukko. Sen sijaan Volksradio oli tuotannossa mutta uudet monipuolisemmat vastaanottimet syrjäyttivät sen vuosien aikana. Volksradio toimi muistini mukaan pääasiassa pitkillä aalloilla joilla kohinat ja rätinät olivat vallitsevia ja äänenlaatu erityisen huono. Hallussani olivat Volksradion täydet dokumentit mutta olen saattanut hukata ne vuosien aikana.
PoistaVolkkareita tehtiin ensin brittiläisen miehityshallinnon käyttöön.
PoistaTalouden elpymisestä sodan jälkeen ei ole osunut kouraan yhtään hyvää kirjaa. Jostain muistan lukeneeni että heti ensimmäisinä viikkoina esim. Daimler-Benz alkoi tuottaa taloustavaroita ennen kuin ajoneuvotuotantoon oli paluuta. Mutta miehityken alkuaikoista kertovat kirjat keskittyvät kaikkeen venäläisten pahantekoon.
Tarkistapa tuo amerikkalaisuuden osuus VWn tuotannon käynnistämisessä, tunnollisena insinöörinä (en ole, ainakaan insinööri) voisi sanoa kuplan olevan ihka oikea auto jota ei olisi ilman erästä engelsmannia mutta näin ne puuhat monesti ovat solmitut suurempiin sotkuihin.
PoistaGeorge Clooneyhan ohjasi vallan mainion Edward R. Murrow'sta kertovan elokuvan "Good Night, and Good Luck". Itselläni on ollut puoli vuosisataa äänilevyversio Murrow'n juontamasta musiikkidokumentista "Satchmo the Great".
VastaaPoistaNiin tärkeänä kuin ääntä pidänkin, jonkin verran harmittaa, että mainittua musiikkidokumenttia on ollut niin vaikea löytää elokuvana. YouTube on ratkaissut tämänkin ongelman.
Mitääh!? Stig Framåt olikin pelkkä nimimerkki! Minulta kuiui vuosia "metsästää"=saada tietää tämän erittäin miellyttävän ja rauhoittavan selostajaäänen nimi. Muistan kun lähestyin unta sängyssä isin toisessa huoneessa katsellessa videolta jotain luonto-ohjelmaa, jossa selostajana oli tämä äärimmäisen rauhallisen olotilan luova ääni.
VastaaPoistaLapsuudessani radio oli aina auki, kun sitä joudettiin kuuntelemaan, ja muutenkin taustamusiikkina, kevyestä musiikista oopperalaulajiin. Hyvin pienenä minun kerrotaan laulaneen "Kaarinaa". Pienoisparlamentti jäi mieleen, kun vanhemmat sitä kommentoivat Hertta Kuusista kauhistellen. Markus-sedän lastentunnit eivät saaneet jäädä väliin. Pekka Tiilikaisen urheiluselostuksia tietysti seurattiin, Tarvajärven Aamukahveja, Kalle Kustaa korkkia ja Pekka Lipposta, Metsäradiota, mitä kaikkia niitä oli. Hartausohjelmia, uutisia, kuunnelmiakin. Maaseudun ihmisille varsinkin radio oli suuri viihdyttäjä.
VastaaPoistaYlen radio ykkönen on aina luotettava, mutta muillakin kanavilla on vankat kannattajansa. Ihan turha sanoa, ettei TV:stä tule mitään, tulee sieltä, kun osaa valita, ja AREENASTA voi kuunnella tai katsoa haluamaansa ohjelmaa itselle sopivaan aikaan, dokumenttia, elokuvaa, musiikkiohjelmaa, vanhoja aarteitakin.
VastaaPoistaEttä Tooze pohdituttaa. Sama vika. Kun katsoin uudelleen tätä Guardian Covid-19 juttua, ja että mitä olinkaan jäänyt paitsi. Niin olinhan minä, vajakki. Toozelta löytyi 29.7.2018 WWII jälkeisen Bretton Woods dollarikonsensuksen ja sen regulaation purkautumisen stoori alkaen jo heti 50-luvulta, eurodollarit. Dollarit Euroopassa FEDin ulottumattomissa ja Cityssä Westminsterin ulottumissa. Ja pankkiiriliikehän oli Wartburg.
Siitä sitten Thatcherin käsilaukun aukinapasahdus ja pääoman kaikkinainen vapaapassioikeus. Suomellakin osansa superkehityksessä, sen lamauhrina- nyt kai uusitaan sisukkaasti.
Tooze ehtii 2018 valottamaan Cameronin Kiina avausta ja Cityä yuanin globaalistua. Toisin meni, mutta tuo ajatuksen, soistuvankin, ymmärtäminen, on henkevää ja pitää kursissa vaikka realitypolku menisi toisin. Kartta olisi oikea ja suunnistaja itsekorjaava.
Sanoisin vielä toisesta Kemppisen verrokista. Princetonin Harold Jamesiltä 2.9. Kabulin jälkeen. In the current case, all eyes will be on the Baltics and Taiwan. Huh. Olisipa mitä lukea mitä on tapahtumaisillaan todella.
Vuonna 1585 oli erään raahelaisista Pietareista Oeconomia eller hushållsbok för ungt adelsfolk. Taloutta kansanedustajille, siis. Asia on ollut suomeksi kirjoissa ainakin vuodesta 1902 Kustavi Grotenfedtiltä kirjoitettu Merilinnassa, Jutikkalan Koitereen naapurissa.
Kiva kun viisikollamme on tutkitun tiedon asiantuntijat apuinaan ja pikkulapsensa ilonaan, yhdellä kai barnsbarn. Kaikkea hyvää, varallisuuskin kasvaa velkoja nopeammin. Tietää HS tä 10.9. mark to market ja lasitalostaan onkin näköyhteys KPMGEY ja mitä sopimusnotkistelia, asioitsija tstoja, rahakehrääjiä onkaan. Ei kun taseristikolle nypläämään.Jukka Sjöstedt
Tässä radioasiassa oli merkittävänä tekijänä radiotaajuuksien jako joka pakotti kehittämään ULA -tekniikkaa. Taajuusmoduloitu lähetystekniikka oli kallis kehittää ja riitti vain hiukan näköetäisyyttä pidemmälle, tarvittiin siis tiheä lähetinverkko. Yhdysvalloissa amplitudimodulaatio oli
VastaaPoistasodan jälkeen vallitsevana ja sen taajuudet ovat yhä varsin varatut, suuret asemat ja pitkä kantama sopiikin paremmin sikäläisiin oloihin. Suuritehoisimpien AM -lähettimien pääteasteiden radioputkien jäähdyttämiseen on jopa tehty aseman pihaan lampi jäähdytysvedelle. Sievää! Tämä on tietenkin vain knoppologinen seikka radioamatööreille joilla on pelikenttänä koko maapallo.
Eräs tärkeä seikka ULA-taajuuksien käyttöönotolle oli äänenlaadun merkittävä parantaminen jotta myös kelvokasta musiikkia voitaisiin levittää. AM-lähete on kapeakaistainen ja hyvin altis erilaisille häiriöille joita on lähes mahdotonta poistaa jälkikäteen. Sen sijaan taajuusmodulaatio eli FM tarjoaa erittäin laajakaistaisen ja lähes häiriöttömän menetelmän joka myös toimii. Musiikin laatu parani dramaattisesti. Nykyiset radiolähetykset ULA-alueella 87-108 MHz alueella perustuvat tähän. 1960-luvulla otettiin käyttöön seuraava parannus joka oli stereolähetys. Siinä käytetään apukantoaaltoa audioalueella koska kaistaleveys on merkittävästi laajempi. Kanavat erotellaan signaalista jälkikäteen.
PoistaSuomessa AM-lähetykset keskiaalloilla ovat käytännössä kuolleet, vain joitakin ulkomaisia asemia kuuluu heikosti. Menneinä aikoina keskiaaltoja pystyi kuuntelemaan kidekoneella jossa oli vain antenni, kide ja kuulokkeet. Sieltä kuului siis voimakkain asema joka oli Yleisradio. Lisäämällä virityspiiri antennin jälkeen saatiin selektiivisyys jolla asemia valittiin. Keskiaalloilla kuului satoja asemia ferriittisauva-antennilla eri puolilta maailmaa. Nyt sellaisella ei tee enää mitään.
Keskipitkiä aaämmiä kuuntelevat vielä ainakin jotkut vanhemmanpuoleiset skönarit joille tuli siitä tapa ja sittenpä tietenkin deeäksväki. Totta, laatu ei ole musiikin toiston äänenlaadulle riittävä, juuri se siinä onkin romanttista kun lähete häipyilee, särö lähes hivelee ja asemat tunnistaa saundistaan.
PoistaRadiossa on parhaat kuvat.
"Keskipitkiä.."
PoistaSe on kyllä totta Suomen ulkopuolella, siellä on asemia ja bandi on edelleen käytössä. Myös USA:ssa se toimii kätevästi koska se kuuluu laajemmalla alueella kuin ULA. Kantomatka voi olla useita satoja km kun ULAlla on vain 50 - 100 km maastosta ja säistä riippuen.