Sivun näyttöjä yhteensä

15. syyskuuta 2021

Ajatusmato 

Käsitin osaavani lukea melkein vaikka mitä, kun minulle selvisi, että alakerran vessan katonrajan vesisäiliössä luki ”Vesijohtoliike Huber” metalliin leimatuin kirjaimin. Kun myöhemmin luin vastaavasta paikasta ”Simplex”, tiesin jo että se tarkoitti yksinkertaista. 

 

Tuossa vaiheessa en ollut vallan vanha.

 

Isäni puheesta käsitin, että hänellä oli lakiasioissa jotain tekemistä Oras Oy:n kanssa ja ihmettelin, että sellainen yhtiö on Raumalla. Jostain sain selville, että ainakin sen kilpailija Osy Oy oli ollut aluksi osakeyhtiö sytytin ja keskittynyt siis kranaattien tuottamiseen.

 

Nyt jäin miettimään, onko korona-epidemia tanskalaisen Danfossin ja näiden suomalaisten kilpailijoiden salaliitto. Mielestäni käsien jatkuvasta pesemisestä on nyt pauhattu kaksi vuotta. Ja kerran luin, että uimahallista tuttu suihku, joka alkaa toimia, kun työntää käden alle, säästää kunnan vettä puolella.

 

Kun meillä oli lapsuuteni talossa oma keskuslämmitys ja Auschwitz-tyylinen jumalattoman iso poltin sopeutettuna turpeelle, olin jotenkin hämillinen äytyäni ensi kerranelämässäni uimahallissa. Siellä ihmiset jättivät raanan juoksemaan mennessään uimaan tai saunaan.

 

Ystäväni putkimies sanoi, että pientaloyhtiöissä kahden samankokoisen perheen vedenkulutus voi erota yhden suhteessa kahteenkymmeneen. Vastaani oli tullut perhe, joka aloitti päivänsä ryhtymällä täyttämään kylpyammetta tulppaa käyttämättä. Lapset kävivät päivän mittaan kastelemassa varpaitaan.

 

Vesi-insinöörit selvittivät, miten vähän maapallolla on makeaa vettä siitä huolimatta, että sitä muodostuu jäätiköissä, ja millä tavoin vesi tulee olemaan seuraava katastrofaalinen ympäristöongelma. Makea vesi loppuu. Merivettä tulee liikaa.

 

Vettä on vaikea käsittää. Miten kaksi kaasua, vety ja happi, voi muodostaa jotain märkää, johon voi hukkua. Hukkua happeen? 

 

Ellei vesi laajenisi jäätyessään, täällä ei eläisi. Ja mikä on tämä ilmakehä eli miksi vesi ei alun perinkin haihtunut avaruuteen muodossa tai toisessa? Miksi pilvet ovat valkoisia? Mitä pilvet ovat? Miksi taivas on sininen?

 

Lapsen kysymyksiä. Eikö niin? Aikuinen pudottelee vastaukset kuin punkit hiuksistaan. Eikö niin?

 

Siitä on vuosia aikaa, kun luin Philip Ballin luonteenomaisen hyvän veden elämäkerran (Water: a Biography). Kirja oli omiaan herättämään ihastusta. Ja eräät alkeiskysymykset ovat yhtä vähän alkeellisia kuin ”mitä on atomin sisällä” tai ”mikä kvarkki on” tai mihin Planckin luonnonvakiota tarvitaan, tai ”kuinka paljon numeroita on olemassa, ottaen huomioon että sekä lukuja että parittomia lukuja on äärettömän paljon”.

 

Tämä kirjoitus raumalaisista raanoista ynnä muusta tuli mieleen, kun luin romaanista maasähköstä, vesisuonista ja kaivonkatsomisesta. Surullista että Wikipedian mukaan maasähköä ja vesisuonia ei ole. Ja niin kuin niitä etsittiin ja pelättiinkin.

20 kommenttia:

 1. Miksi kysymyksiä voisi jatkaakkin. Miksi taivaalla oleva kosteus muodostaa valkoisia pilvenhattaroita olematta pelkkää tasaista harmaata? Noin ihan tarkalleen.

  VastaaPoista
 2. Toivokaamme, että poraileva Mars-mönkijä osuu muoviseen rantaleluun sen kuivuneen järven reunamilla.

  VastaaPoista
 3. Meillä keväällä juuri vaihdettiin keittiöön täsmälleen samanlaien kraana kuin kuvassa. Porissa ei vaan mielellään sanota että se on raumalainen kraana, kun kaupungeilla on aina ollut tämä leikkimielinen kilpailu keskenään ja yleensähän leikkimielisyys pakkaa unohtua heti kun on kyse kilpailusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuollainen keittiönhana alkaa vanhemmiten tihuuttamaan kääntyvän huulloksen kohdalta. Itse olen kolmasti ostanut O.rengastiivistesarjan kaupasta ja vaihtanut ne. Selkeä ohje hiomakankaineen ja vaseliineineen tulee 5 € paketin mukana. Netistäkin löytyy ohjeita hakusanalla "vesihana vuotaa". Toki voihan se hana murtua juurestakin.

   Poista
  2. Minun kokemukseni mukaan Oraksen keittiöhanan astianpesukonesulku jäykistyy alle 10 vuodessa käyttökelvottomaksi. Taloyhtiön putkimies vaihtaa sen siinä vaiheessa. Kolmas hana menossa.

   Poista
  3. Naapuri oli pitänyt koko ajan auki-asennossa ja ei saanut enää suljettuakaan kun ilmoitin että kuuluisi pitää väliajat kiinni. CRC:llä ja papukaijapihdeillä lähti kyllä toimimaan. Tosin se nuppi oli haljennut ja piti uusia.

   Poista
  4. Eihän keittiöissä mitään korjata ellei vesi tai hulevedet suihkua tai tule lattialle lammikkoa, keittiöthän remontoidaan. Tämä on tavallisella arkijärjellä käsitettävissä. Tarvitaan vain uusi keittiö. Niitä on myytävänä ja sitten sellaisen tultua ostetuksi keittiöremonttimiehet vaihtavat vanhan uuteen. Kun ei edes tämän vertaa olla ymmärtävinään vaikka muuta ei olisi tarpeen tietää. Kun muuttaa Porista Raumalle niin siinä samalla voi tettää sen rempan vaikka molempiin keittiöihin.

   Poista
 4. "Huuberia" toimittanut Konni oli maailmanmestari vuonna 1937 olympiahaulikolla osaksi siitä syystä, että hän noin 170 kilon elopainostaan huolimatta oli hyvin nopea.

  VastaaPoista
 5. Joskus vuosikymmeniä sitten rippikoulussa näytettiin elokuva jossa esiteltiin noita veden erikoislaatuisia ominaisuuksia. Siinä nähtiin lopuksi kaikki tuo osoitukseksi Jumalan suuresta ja hämmästyttävästä kaikkivoipaisuudesta, ja vesi symbolisoi jotain mitä nyt uskovaiselle voi symbolisoida.

  Voisi sen katsoa uusiksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on eräs varsin perinteinen tapa katsoa maailmaa. "Luonnon kirjan" lukeminen Jumalan ilmoituksena omasta kunniastaan on ollut niin tavallista, että esimerkiksi kasvioppia pidettiin 1800-luvulla oikeastaan uskonnollisen kasvatuksen osana: kasvioppia lukemalla oppikoululaisesta kasvaisi harras ja lempeäluonteinen siinä missä latinan luku tekee ihmisestä loogisen ja moraalisesti ryhdikkään.

   Omasta kokemuksesta voin kyllä todistaa, että luonnontieteiden tutkimuksesta voi saada uskonnollisluonteisia elämyksiä, mutta tämä riippuu ihmisestä. Kristitylle jokin yhtälö todistaa Jumalan kunniaa, kun taas uskonnottoman sielussa se ei väräytä yhtäkään kieltä. Kyse on henkilökohtaisesta elämyksestä, ei mistään objektiivisesta.

   Jos muuten haluaa lukea näistä kosmologisista yhteensattumista kirjan, jossa uskontoa ei tuputeta, niin Sir Martin Reesin "Avaruuden avainluvut" (tai sen pitempi versio "Ennen alkua") on erinomainen teos.

   Poista
  2. Onko "omaa kokemusta" uskonnottomuudesta? Jos ei, niin suuta soukemmalle siltä osin.

   Poista
 6. Lapsena naapurissa oli hurja maasäteilyn pelko. Sänkyjä siirreltiin ja lämpöpattereissa oli kummia kuparilankavirityksiä. Kun sen perheen äiti puhui jatkuvasti "alulakanoista" ja "aluvaatteista" (meillä "alus-"), niin ajattelin että nekin ovat heillä alumiinia ja liittyvät jotenkin tuohon mystiseen maasäteilyyn.

  VastaaPoista
 7. Kisakylän vessassa ei ollut huuhtelusäiliötä ollenkaan, vaan venttiili jossa luki Ammus-Sytytin.

  VastaaPoista
 8. Nämä blogit kandee kääntää kaikille maailman kielille nopeasti. Tietysti professorin itsensä.

  VastaaPoista
 9. Oras on hyvä koska siihen saa varaosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oras myös tarvitsee niitä varaosia. Keittiössä Oraksen hanat ovat kestäneet keskimäärin alle 10 vuotta. Porvoon vesi on ilmeisesti aika kalkkipitoista mutta erään toisen merkin hanaa se ei tunnu haittaavan.

   Poista
 10. Jos on ongelmia muunkin kuin ruuansulatuksen suhteen, niin Huber-man auttaa. https://hubermanlab.com/ . Erityinen neuvo oli tuo että kahvia pitää juoda, mutta vain aamupäivällä, Nyt pystyn jälleen nukkumaan 10 tuntia putkeen. Miksen itse hoksannut tuota?

  VastaaPoista
 11. Britannian lystikkäällä saarella on turhakkeeksi (liiaksi oleva esine jonka tarkoitus on olla olevinaan hyödyksi) jo useammin tullut valituksi yksiotevipuhana. Syyksi voi epäillä englannin kieltä. Vedenkuumentimien yleisyys on myös syy mutta parempi syy on sellainen joka saa aikaan tunnekuohun.

  Maalämpökuopista olemme päässeet kaukomatkailemaan vaikkakin vain pikimmältään ilmanalattomassa naapurissa kipaisemaan ja nyt on roskaa ja saastaa kaikkialla. Alkaa olla suursiivouksen aika. Turhat luulot pois.

  VastaaPoista