Sivun näyttöjä yhteensä

21. helmikuuta 2021

Sokala Raeste


 

 

”Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä” kuuluu ehdottomasti lukea, sattuneesta syystä e-kirjana. Viiden vuoden kuluttua se on vanhentunut. Niin varmaan tässä kiitokseni saavat toimittajat toivovatkin. Molemmat ovat pitkän linjan taloustoimittajia, toinen Helsingin Sanomien ja toinen Ylen. Raeste on joskus soitellut ja kysynyt jotain täysin järkevää. Sokalaa en tunne.

 

Journalistin taito näkyy. Kirjan sävy on sopivan hyökkäävä, mutta onneksi takavuosien rikkaudesta kirjoittaneiden kaunaisuus ja nälvimisen halu o täysin poissa. Toinen ammattitaidon merkki on taito välttää viritelmiä, jotka menevät yli kirjoittajan ja lukijan hilseen. Alana taloustiede on ”dismal” eli murheellinen. Kuvailu ei tarkoitta taloutta vaan todellisuudessa sitä, että kuten vähän koko yhteiskuntatieteiden alueella, siis esimerkiksi sosiologiassa ja sosiaalipolitiikassa, tietoa ja ymmärrystä on aika vähän. Jokin juridiikka ja teologia ovat eri asemassa. Ne ovat kieltä kielestä eivätkä läheskään aina edes yritä sanoa mitään erikoista ihmisistä ja maailmasta.

 

Kun huomattava osa teistä lukijoistani asennoituu nyreästi johtaviin digi-yhtiöihin, on hauska lukea pahoja asioita Googlesta, Applesta, Microsoftista ja etenkin Amazonista. Niillä on kullakin enemmän tosiasiallista valtaa kuin Yhdysvaltain presidentillä ja edustajainhuoneella. Kiinan ne voittavat selväsi. Ja myös tästä Sokalan ja Raesteen kirjasta lukija saa tietää, että esimerkiksi Applella on yhteistyössä Taiwanin kanssa maailman suurimmat komponenttitehtaat Kiinassa, jossa esimerkiksi firman puhelimet enimmäkseen kootaan.

 

Päätelmä että Kiinan ja USA:n rähinä tärkeästä teknologiasta on samaa tyyppiä kuin entisen akan pieru, eli puolet paskaa joukossa, vastaa ainakin omaa käsitystäni.

 

Ja eliittimediaa ajatellen – Amazonin Bezos alkaa omistaa myös kruununjalokivet, esimerkiksi Washington Post -lehden. Esimerkiksi tämä blogi on Googlen alustalla ja pilvessä (blogspot) ja siten osa heidän liiketoimintaansa, josta rikkauden pääsäännön mukaan lukijat ja kirjoittaja eivät saa kolikkoakaan.

 

Kyllä ilmainen lounas on olemassa. Se olet sinä. – Suurimmat yhtiöt paisuvat keinoillaan ennakoida kulutuksemme ja ohjata sitä. Puhe on henkilötiedoista ja algoritmeista, jotka arvaavat toiveemme, luultavasti myös salaisimmat ajatuksemme. Kirjoittajat ottavat kantaa myös siihen, että maan ja maailman politiikassa nuo tiedot ovat ratkaisevan tärkeitä. Kun seuraavan kerran harmittelette esimerkiksi erikoisen hankalaa poliittista ryhmää tai puoluetta tai somen ilmiötä, kuten itse harmittelen kyynisimpiä salaliittoteoreetikkoja, muistakaa että kysymyksessä on huolellisesti rakennettu liiketoiminta. ”Kansanliike” on naamio. Vain hiukan yleistäen: rokotevastaisen liikehdinnän takana voi olla myös valmistajia, lääketehtaita.

 

Investointi- ja luottotoiminta ovat vaikeaselkoisia ja harvojen tuntemia. Tiesittekö te, että esimerkiksi Deutsche Bank budjetoi jatkuvat miljardisakkonsa milloin minkin jyrkkien käskyjen ja kieltojen rikkomisesta. Ja että puhe pankkien pelastamisesta esimerkiksi EU:n toimin on nurinkurista. Tätä nykyä pari pankkia ja hyksi suuri pääomasijoittaja voisivat suoraan kaataa valtioita – siis meidät. Onneksi kauhun tasapaino vallitsee.

 

Ja onneksi ympäristön tuhoutumisen jarruttaminen kuuluu suurten, huonosti näkyvien ansaintalogiikkaan. EU:n budjetti on 130 miljardia vuodessa. Varainhallintayhtiö BlackStonen hallinnoimien varojen määrä on 7 400 miljardia.

39 kommenttia:

 1. Netistä kaivettuna niin EU:n budjetti vuodelle 2020 oli 172,3 miljardia euroa.

  Se tässä vähän huolestuttaa, ettei valtionvarainministeri Matti Vanhanen (KEPU) tiennyt, että Italia saa siitä 750 miljardin avustuspaketista jopa yli 200 miljardia euroa.

  Aika monille nettikeskustelijoillekin tämä on jäänyt ymmärtämättä kokonaan.

  Italian valtionvelka lähestyy uhkaavasti 3.000 miljardia euroa ollen nyt jo noin 160% maan bruttokansantuotteesta. Italia tulee olemaan vuosittain jatkuvien avustusten tarpeessa muilta EU -mailta. Eurojärjestelmä on osoittautunut tuhoisaksi liian monille euromaille. Euro on niin rikki kuin olla voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipiloidenhäpäisijä soittaa vanhaa juuttunutta levyään. Italia, Italia, Italia, Italia.

   Tänään Jari Tervo pelkisti hyvin: "Olisiko Euroopan unioniin kuulumattoman Suomen ulkoministeri ottanut Venäjän ulkoministerin tavatessaan esille venäläisen toisinajattelijan murhayrityksen ja vangitsemisen, Venäjän laittoman Krimin valtauksen ja sodan Itä-Ukrainassa?"

   Poista
  2. Toipila, kuka maksaa sinulle noiden valheittesi toistelusta?

   Poista
  3. No no Toipila
   Valtionvarainministerinme on julkisesti todennut Italian avustusosuuden käytännössä olevan 30 miljardia euroa.

   Poista
  4. Nimetön tiedusti, että kuka maksaa Toipilan tänne syöttämän propagandan? Helppoa vastata. Tietenkin Putinin suuresta pussissta, hänhän se haluaa hajottaa Unionin. Aina eurooppakielteidyyden takaa löytää Putinin sorkan!

   Poista
  5. "Aina eurooppakielteidyyden takaa löytää Putinin sorkan!"

   Muistan ajan, jolloin neuvostovastaisuus oli maasaamme jyrkästi kielletty ja kieltoa ajettiin jopa lakiin.

   Tässä on nyt taas kovasti sama kaiku askelten.

   Kaikki EU-krittiikki onkin nyt heti vihapuheena ehdottomasti kiellettävä! Myös - ja varsinkin EU:ta terveempään suuntaan korjaamaan pyrkivä kritiikki.

   Ja tähän päälle musiikiksi sopiikin hyvin meille kaikille tuttu ja reipas marssi "Die Partei hat immer recht!". Mieluiten DDR:n sisäministeriön sekakuoron esittämänä. (Löytyy netistä.)

   Poista
  6. En minä ainakaan tiedä kuka täällä Suomessa EU-kritiikkiä on kieltämässä? Mutta vastuutonta on mielestäni jonkun 21 %n populistiporukan levittää valhesaarnojaan, että he kun pääsevät valtaan (toivottavasti pian pääsisivät!), niin kaikki muuttuu. Suomikin palaa/tulee takaisin suomalaisille, EU haudataan historian romukomeroon, ihmisten ei enää tarvitse vihapuhua toisilleen (virnuilevat vaan), ja Sonne scheint!

   Poista
  7. Äläpäshän kiihdy ja valhettele, ei ne noin väitä. Ne väittää että älkää äänestäkö niitä jokka kannattaa nykymeininkiä sillä sillon ei muutu mikkään.

   Niitten mielestä kun ei ole Suomelle hyväksi ottaa tänne elätettäväksi joka ainoaa kehitysmaalaista käppänää, joka yrittää tänne tulla.

   Jos sun mielestäs on, niin ok. Mutta sano se suoraan.

   Poista
  8. mikis -susta kyllä huomaa, että sillä salilla, missä sä kävit pokraamassa, niin sparratessakin lyötiin turhan kovaa.

   Poista
  9. Kenen etuihin kuuluu yhtenäisempi eurooppa jossa huuhaata suoltava pirun hyväliksaisten pavunlaskijoiden sekakuoro tasailee tilejä ikuisuuksia vain saadakseen nostella palkkoja? Brittien? Pitcairn-saarten osuuskaupan? Japanilaisen shiitakesieniviljelijän? Chileläisen viinitilan? Kuhmolaisen huoltomiehen? Kiinan etu, Yhdysvaltojen etu, Venäjän etu.

   Jea but no but jea but no but...

   Työvoiman ja tautien vapaa likkuvuusko se oli? Romanialaisten ja bulgarialaisten rosvopäälliköiden eläkesäätiöiden perustamisrahasto anonee avustuksia piakkoin. Tradeka ja Diakonissalaitos ovat jo ais
   kaansaaneet automaatin joka käyttää palkatonta työvoimaa. Pitäähän heidät hyödyntää armeliaasti. Helsingissä ovat asiat ookoo, mukaan on asunnottomille helsinkiläisillekin saatu aikaiseksi kymmenen kiintiöpaikkaa, ooja! Se sitten siitäkin syrjinnästä. Näkisittepä heidät, minä tutustuin heihin.

   Tällä ei selvitty muualla, ero on aivan varmasti kustannuspohjassa.

   Äärimmäisen jalosti ehdotan kirkkain silmin ja korkein otsin täältä viinamäen maailmanlopunkestävästä bunkkerista että saadaksemme Köyhät, Rumat ja vähänkään Vaivaiset pois ruokajonoista ja reippaita ja siistejä järjestönuoria Kokoomuksesta:

   1. hankenilaisille alennukset mutta vain vähän yli 100 %
   2. ruoka kotiin kannettuna ja valmiiksi pureksittuna

   Onhan meillä työttömiä, niillähän on sitä aikaa. Eikö niitä voisi velvoittaa, aktivoida vaikka? Pakkaisivat marketeissa ostoksia niillä kassoilla?

   Wiking -sotureista on dokkari, ajat sitten näytetty. Kyllä hyeena ja sopuli osaavat toimeen tulla. Siinä oli asiat esitetty pääpiirteittäin ja kun loppupuolella eräältä heistä, (neljä oli saatu ohjelmaan) kysyttiin mikä teidät silloin sai sinne lähtemään, vastasi eräs että kyllähän se on sanottava että se oli se parempi ruoka. Muut eivät kertoneet.

   Tajuaahan sen paljonko ruokaa silloin oli ja missä, vai olenko minä jotennin poikkeuksellinen tässä asiassa? Jumankauta juu nääs päivää.

   Kysyä kokkoonkeitetyiltä kuspäiltä taikka umpikieroilta soijanakkien perään märisijöiden seksiohjaajalta on tasan yhtä hyödyllistä. Täysin tasan. Mutta enhän minä kysykään, huolestunein oli Zysse, päätteli että ilmaisuus on aina hyvä lähtötaso kun ehdotetaan mitä jollain hintaa voidaan saada haltuun. Omistajaohjaus toimii taas ja jonohuolesi kaikki heitä sinä arvoasunnon osakkeenomistaja Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksen seuduilta.

   Sairainta typeryyttä mutta olen uutisien ilmaisuutta tuumiskellut tässä jonkin tovin.

   Järjestäkääskin jono. Sellainen passelin hintaisten lahjoitusuutisten jono uutisnälkäisille, kaikki kelpaa. Vähän vanhemmatkin uutiset ovat ihan ookoo, eivät ne ole mitään makkaraa. Katsotaan ja kokeillaan tämä homma, hm?

   Eeuuta teidän persielle ja tauti teidät suistakoon saatanan oliot!

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus, kiitokset. Ja siitä vähintään puolet asiaa. ;)

  Noiden USA:n nettijättien poliittinen valta alkaa todellakin olla huima ja irti lähes kaikesta kontrollista. Mitä nyt USA:n hallinto ehkä hieman voi antitrust-menettelyllä uhkailla, mutta sekin hallinto on melko hyvin narussa. Ja USA voi toisaalta hyödyntää noita yhtöitä mm. maailman hallituksia valitessan tai kaataessan.

  Kuten tiedämme, jo Trumpin aikanaan valitsi Facebook apunaan Cambridge Analytica.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pääasiassa maksavat veronsa usaan eikä maille jotka maksavat laskut?

   Poista
 3. Entä Brexitin, Trumpin, Faragen ja monen muun onnettomuuden takana Britanniassa, Amerikoissa ja Australiassa masinoinut Rupert Murdoch demokratianvastaisine mediaimperiumeineen? Vai onko sekin vain kaiken muun yli menevää yrittämisen vapautta? Ylessä on nyt muuten Murdochista kiintoisa dokumenttisarja. Äijä on keltaisen ja vähemmänkin keltaisen lehdistönsä avulla muun muassa vaihtanut Englannin pääministereitä tuosta vaan. Ja niin, kansahan ei kyllä tiedä. Vastakkainen sutkautus tulee aina populistin suusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi sitä Britannia-rukkaa.

   Kuinkahan se nyt edes saa koronarokotteita, kun EU ei ole auttamassa ja "koordinoimassa"?

   Poista
 4. Pakkohan sinne Venäjälle oli hallituksemme joku lähettää selittämään pääministerin sekoilua. Käytännössä hallitus lähetti ulkoministeri Pekka Haaviston pyytämään anteeksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovilta Suomen pääministerin englanninkielisestä twiitistään.

  Jossain vaiheessa lehdet varmaankin kirjoittavat miten anteeksipyyntö otettiin vastaan.

  VastaaPoista
 5. Voiko Italian uuteen pääministeriin Mario Dragiin luottaa? Hän nimittäin sanoo, että suoraa tukea Italia saa 79,5 miljardia euroa. Loppu noin 200 miljardin euron summasta on lainaa, eikä Italia ole vielä tehnyt päätöstä siitä, ottaako se lainaa ja jos ottaa, kuinka paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipilaaseen ei ainakaan voi luottaa.

   Poista
  2. On siis ensimmäinen vuosi kun Italia on nettosaaja EU:n budjetista. Suomi on ollut nettosaaja kolmena vuonna.

   Poista
 6. Päätin laulaa täällä itsekseni parille tämän blokin sinnikkäälle kommentoijalle iltalaulun, vai huutoko se on:

  Pojat, kansan urhokkaan,
  Mi Puolan, Lützin, Leipzigin
  Ja Narvan mailla vertaan vuoti,
  Viel' on Suomi voimissaan,
  Voi vainolaisten hurmehella peittää maan.
  Pois, pois rauhan toimi jää,
  Jo tulta kohta kalpa lyö
  Ja vinkuen taas lentää luoti.
  Joukkoon kaikki yhtykää,
  Meit' entisajan sankarhenget tervehtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, ja minä laulan sinulle ja muille rauhan puolustajille tämän, ja muistakaa - käsi nyrkkin ja pystyyn:

   Minä olen pikku pioneeri
   ja vähäinen on vielä minun voimani
   mutta pienikin voi taistella
   rauhan puolesta kuin Lenin ja setä Ho-Chi-Minh
   rauhan puolesta kuin Lenin ja setä Ho-Chi-Minh.

   Poista
  2. Ja minä kaikille menneisyydessäeläjille:

   Tule ylös sieltä kuopasta arkeologi,
   älä kaivele menneitä arkeologi.
   Sitä mikä on kadonnut kuitenkaan
   et tavoita milloinkaan.

   Lähde kanssamme Bukarestiin arkeologi
   älä kaivele menneitä arkeologi.
   Sitä mikä on kadonnut kuitenkaan
   et tavoita milloinkaan.
   Kreikkalaiset perustivat Histrian kaupungin.
   Jumala loi taivaan ja maan.
   Tonavan muta sulki Histrian sataman.
   Siihen loppui kaupankäynti.
   Rooman legioonat valloittivat Histrian.
   Kaupunki rakennettiin uudelleen.
   Histria hävisi historian lehdiltä,
   kuten me kaikki häviämme kerran,
   kuten me kaikki häviämme kerran.
   P.Saarikoski

   Poista
  3. ”Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttäkään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuuttaan.”

   Adolf Ehrnroth, kenraali

   Poista
  4. Ylen hlö polviasennosta tuolissa istuvan ratsuväen miehen vieressä mikrofonia pidellen: Mitä mieltä kenraali on tästä euroon siirtymisestä?
   "Näin vanhan kenraalin mielipiteenä, fyrkka on fyrkka."

   Ei näillä muistia pysty täyttämään, näinkin nuori mies arvelee.

   Poista
 7. Jos pääsee pieru josta ½t on paskaa, niin onko hyöty yhtä kuin +-0?

  Voisi ehkä verrata vaikka nimimerkkien Toipilan ja Matias K.:n plörähdyksiin ennemmin kuin iäkkään naisen tahattomiin päästöihin?

  VastaaPoista
 8. Lääkeyhtiö rokotevastaisen liikehdinnän takana? Ettei kyseessä olisi esimerkiksi homeopaattisten (hömppä) valmisteiden tehdas Boiron, liikevaihto 604 milj. € v. 2018?

  Miksi äärioikeisto maailmalla (meillä PS) on niin koronakiistävä/vähättelevä ja rokotevastainen? Vallanhimo, rahankiilto, ministeriauton pehmeä takapenkki kiiluu mielessä? Vai Venäjältä ohjattua propagandaa somessa (ja potkaisi sitten omia persuuksiin etteivät uskii rokottautua Sputnikeilla).

  MMM...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Voiko Italian uuteen pääministeriin Mario Dragiin luottaa? Hän nimittäin sanoo, että suoraa tukea Italia saa 79,5 miljardia euroa. Loppu noin 200 miljardin euron summasta on lainaa, eikä Italia ole vielä tehnyt päätöstä siitä, ottaako se lainaa ja jos ottaa, kuinka paljon."

   Niinpä.

   Vanhanen taas puhuu Italian saamasta *lahjoitusosuudesta* vähennettynä Italian vastavilla maksuilla "välineeseen" = noin 30 miljardista. Kyse tässä on siis *lahjoitusosuuden nettosummasta*.

   Ja sitä sitten verrataan Suomeen "samaan" kokonaisbruttoon mitään Suomen "välineeseen" maksamia summia vähentämättä. Että tämmöisellä artimetiikalla maamme valtiovarainministeri toimii. ;)

   Vanhasen matematiikalla Suomen "välineestä" "saama" summa on noin miinus neljämiljardia euroa - ei se plus 2,7, jota meille EU:n lahjana markkinoidaan.

   Intersektionaalista aritmetiikkaa?

   Poista
  2. PS tappaa, Draghi ei.
   Trumpismi tappaa, Bidenismi ei.

   Kyse on hengistä. Mitä sitä rahalla tekee jos henki ei enää kulje.

   MMM...

   Poista
  3. "Trumpismi tappaa, Bidenismi ei."

   Vähän turhaa jahnaamista, mutta täydennän nyt kuitenkin, kun tuli puheeksi:

   Trumpin retoriikka oli täysin käsittämätöntä ja hullua, mutta kovin sotaista hän ei ollut, jos totuudessa haluttaisiin edes hetki pysyä.

   Trump taisi tappaa vähemmän kuin rauhannobelisti Obama, hänen edeltäjistään nyt puhumattakaan. Trump teki pari rauhaa Lähi-Itään ja muutenkin jarrutteli sotavoimalla uhoamista.

   Kotimaassa Trumpia vastaan kätilöidyissä BLM-mellakoissa kuoli väkeä melko runsaasti ja Trumpin piikkiin pannussa Capitol-hulinassa viisi.

   Tiedän olevani ilonpilaaja. Eihän hyvää tarnaa saisi lähteä faktoilla pilaamaan.

   Mutta Trumpin voisi jo jättää, hän on historiaa. Biden sen sijaan on aika jännä tapaus sen suhteen, miten kamalan sotaisaksi hänen hallintonsa osoittautuu.

   (Se, miten persut liittyvät maailman suurpolitiikkaan tai tappamiseen, jää vähän epäselväksi. Taitaa mennä voimakkaan mielikuvituksen ja tämän uudemman surrurrealismin piikkiin?)

   Poista
  4. "Nimetön" on ymmärtänyt väärin. Nimittäin perussuomalainen yritettiin murhata kotonaan Jämsässä heinäkuussä 2020. Murhajuttu on parhaillaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa esillä.

   Poista
  5. Äärimmäisenääripersu yritti murhata vähemmän ääripersun. Hajaannus näissä joukoissa on tervetullutta, mutta ei tarttis sentään vasaralla...

   Poista
  6. Fe-55-langasta tarkennettu kuva vähäjärkisemmille:

   Trumpismi tappaa USA:ssa koska se on tappanut jo yli ½ miljoonaa amerikkalaista, enemmän kuin Maailmansodat ja Vietnamin ja Afganistanin sodat amerikkalaisia yhteensä.

   PS tappaa suomalaisia koska kalju äärilaitainen pomo ei suostunut rokottamisen esikuvaksi ja nyt PS on Suomen rokotekielteisin ja epäisänmaallisin puolue, jossa neljännesmiljoona mestarin lammasta ei haluakaan etulinjaan rokottautumaan saattaen itsensä, heikot ja maan talouden hengenvaaraan.

   MMM...

   Poista
  7. MMM...

   Pahottelen, että vielä jatkan, mutta panen tähän vain yhden linkin:

   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007792371.html

   Ja paremapaa pävänjatkoa niin MMM:lle kuin kaikille muillekin.

   Poista
 9. Onko Pentagon päässyt listalle?

  VastaaPoista
 10. Suurimpien IT-jättien asema on luiskahtanut vaaralliselle tasolle. Ylimielisyydellä ei näytä olevan rajoja koska he tekevät kuinka tekevät koska voivat niin tehdä. Siitä pisteestä juuri alkavat tyrannia ja sorto kuten jo Kiinassa ollaan nähty.

  Kaikkien pitäisi vakavasti harkita tekeekö ostoksia jättiläisten kaupoissa ja käyttävät jättiläisten tarjoamia "palveluja". Samat asian turvallisemmassa muodossa saa muualtakin. Itse en ole vuosiin ostanut mitään Amazonista ja kartan Googlea vaikka joskus asioin Youtuben videoilla.

  Vastikään sain esiin sieltä videoita jotka kertoivat karua kieltä siitä miten Amazon kohtelee työntekijöitään sekä alihankkijoitaan sekä muita tahoja jotka siis palvelevat Amazonia kehnolla korvauksella. Kyse on nykyaikaisesta orjuuttamisesta. Amazon pyrkii pusertamaan suunnattomat voittonsa ikävillä konsteilla laittaen muut kärsimään ja pääasia on koko ajan se että Amazonin kulut pysyvät minimissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Itse en ole vuosiin ostanut mitään Amazonista ja kartan Googlea..."

   Hieman samaan suuntaan. Kartan lapsityövoimalla tehtyjä tuotteita, IKEAa, Microsoftia, Googlea ja Facebookin jätin väliin heti alkukokeilun jälkeen joskus 200x. Twitterit ja instagamit saavat minun puolestani olla rauhassa.

   Joo, tiedän kyllä, että ei tämä mihinkään mitään vaikuta, mutta eipä siitä ole haittaakaan. Linux, Open Office, Qwant, jne. hoitavat hommat varsin hyvin.

   Täysin noista USA:n jäteistä ei toki eroon pääse, mutta tärkeintä kai onkin aito kilvoitus. (Tämäkin alusta taitaa tosiaan olla Googlen käsissä.)

   Mielenkiinnolla seuraan, syntyykö noille USA:n nettijäteille aitoja haastajia open source -maailmasta, Kiinasta tai mistään. En pidä mahdottomana sitäkään, että jossakin vaiheessa syntyy ismompikin kansanjoukkojen kapina noita kohtaan.

   Poista
  2. Olen vakuuttunut siitä että vahva kilpailija tulee, sekä Amazonille, Microsoftille, Googlelle että muille isoille, eräänä päivänä, ei kovin kauan tästä, tarjoten jotakin parempaa paremmilla ehdoilla perustuen eettisempiin periaatteisiin. Parikymmentä vuotta sitten Yahoo oli se vahva ja tunnettu hakukone mutta se on tänä päivänä jossain pohjamudissa koska Google syrjäytti sen. Muitakin on ollut mutta ovat yhtä lailla jääneet syrjään, ehkä Bing vielä pyristelee kun saa happea Microsoftin letkusta.

   Samat ajatuskuviot koskevat myös kaikkia muita IT-alan suuria yrityksiä. Kuka muistaa vielä sellaisen monsterin kuin IBM? Ja sen pahan kilpailijan DECin? Kun IBM PC tuli vuoden 1982 paikkeilla, se räjäytti pientietokonealan totaalisesti mutta itse IBM ei siitä paljoa kostunut koska oli liian suuri ja jäykkä toimissaan ja kävi kuten dinosauruksille ruukaa käydä. Voisin palauttaa mieleen melkoisen määrän muitakin ohjelmistoyrityksiä tunnettuine tuotteineen mutta niistä ei nuorempi polvi ole kuullut kuiskaustakaan.

   Tiivistelmäksi jäänee se että IT-ala kasvaa ja kehittyy niin valtaisalla vauhdilla että tulevaisuuden hahmottaminen on todella vaikeata ja nykyiset suuret alan toimijat katoavat kuin savu tuuleen jos eivät sulaudu. Tästä on jo selviä merkkejä havaittavissa.

   Poista
  3. Ennustamisessa on itseääntoteuttavuusvaikutus, ei muuta kuin keksimään millaista maailmaa saisi olla.

   Voihan olla että vajaassa kymmenessä vuodessa jatkuva älyluurin näpelöinti tulee olemaan paheksuttavampaa kuin rasismi, lihansyönti ja suvaitsemattomuus yhteensä mutta en usko että tulee olemaan.

   Myös voi olla että nettipersoonatonta ja someosatonta pidetään alastomana ja selfieitä ottamatonta autetaan suljetulla osastolla.

   Ei tämän luulisi kymmentä vuotta vievän.

   Tiedossa on että luonnonraaka-aineista valmistettu ruoka tulee olemaan harvojen herkkua ja että puhdas vesi tulee olemaan hyvin tarkoin varjeltu luonnonvara ellei jopa globaali valuutta.

   Syntyvyyden säännöstelystä on jo keksitty vaikka kunka paljon dystopioita, alkaen perustavanlaatuisena pidetyn oikeuden elämään muuntumisesta leasingsopimuksiin joilla käydään pörssikauppaa.

   Poista
 11. Onko WOW -efekti teille tuttu? Se on se lystikäs jolla runnellaan kitaramikrofonin signaalia ennen vahvistusta. SETI ei osaa sitä selittää.

  Ei hätiä, pakko pätiä, Vaustanian rehellisimmät pormestariehdokkaat ovat ilmeisimmin jättäneet taas joksikin aivan liian pitkäksi toviksi huolenpidon ulkoistuksen ja saapuvilla kuuntelemaan Tohtori Tornadon Sairas Vääns'.

  Mikä perkeleen kumma nyon. Tarviiko tässä ryhtyä rupeemaan? Eikö vois avarammilla areenoilla etustaa. Ujoako oltas?

  Natoksi: Parim vahend
  Idiootide produtseerimiseks alkoholi pikajaaline tarvitamine

  VastaaPoista