Sivun näyttöjä yhteensä

19. helmikuuta 2021

Lähiunohdus 

Kyläillessä Leena Palotien luona Kaliforniassa suunnittelimme biologisen puhelimen. Tietenkin sen voisi puhelun jälkeen syödä, mutta kyllä esimerkiksi emäksillä tai sitten koronaviruksilla voisi toteuttaa tarvittavaa laskentaa.

 

Apple ja Intel riitelevät nyt, kummalla on pidempi. Applen uusin siru, joka tuli aluksi kevyeen läppäriin, on suorituksena mykistävä. Se häviää kuitenkin toimivien yksikköjen lukumäärässä monille molekyyleille tai ainakin proteiineille. 16 miljardia transistoria.

 

Minulla on aivoissani paljon enemmän neuroneja. Samoin sinulla.

 

Lena Palotie oli mm. molekyylibiologi, alkujaan lääkäri. Hän kuoli alle 60-vuotiaana kymmenkunta vuotta sitten ohjattuaan 70 väitöskirjaa ja saattoi hyvinkin olla Suomen nimekkäin tutkija.

 

Kirjoitellessani olen silloin tällöin viitannut ihmisiin, joita olen tavannut vaikka vain vähän, mutta riittävästi käsittääkseni huiman lahjakkuuden ja tunnistaakseni asianomaisen kyvyn tehdä täyttä totta elämästään.

 

Suhtautuminen naisiin on muuttunut meillä ja ehkä suurissa osissa Eurooppaa. Yhdysvallat laahaa perässä, puhumattakaan Venäjästä.

 

Sanoakseni vähän poikkipuolisesti tämän hetken vastuunaisille, joiden toimintaa siis arvostan suuresti, Leena Palotie sanoi julkisesti, ettei tasa-arvolla ole suurta vaikutusta tieteessä, ja vaatiessaan panostamista huippututkimukseen.

 

Siinä on lievää ironiaa, että vaikka hän näytti itse tutkijana keskittyneen hyvinkin kummallisiin perinnöllisiin ketjuihin, jotka aiheuttivat esimerkiksi eksoottisia sairauksia, kyllä meidän tämän päivän kovatasoinen epidemiologiamme ja tietomme esimerkiksi pahantapaisten virusten leviämisestä ja monistumisesta, nojautuvat juuri noihin tutkimuksiin.

 

Ja kun huipulla on yksi erittäin poikkeuksellinen nainen, parinkymmenen vuoden kuluttua heitä on kymmeniä. Angela Merkel – en peittele ihailuani – muuten on peruskoulutukseltaan kvanttikemisti.

 

Siellä Kaliforniassa opin puhumaan esimerkiksi fysiikkaan paneutuneille ihmisille biologiasta ja biologeille musiikkitieteestä.

 

Jälkeläinen, joka on niin innostunut armeijasta että menee saunaankin rannikko-ohjus olkapäällä, kertoi että armeijan korona-karanteeni on kova. Kaksi viikkoa kopissa, yksin. Sieltä kuulemma tulee vähän tukka pörrössä.

 

Ennen suunnittelen Aimo Myllylän kanssa, että kokeilisin olla Kakolan pakkolaitoksen valoisassa yksinäishuoneessa kuukauden. Hanke raukesi ja Aimo kuoli sydänkohtaukseen. Se on unta vain, että kokeilisin sitä nyt – mutta jos saisi kuitenkin sinne koppiin läppärin mukaan, käyttäisin paljon aikaa esimerkiksi Openstax.org -oppikirjoihin.

 

Tuon hyvin rahoitetun hankkeen korkeakoulun perustasoa vastaavat oppikirjat ovat älyttömän hyviä. Esimerkiksi biologia tai differentiaali- ja integraalilaskenta tai tilastomatematiikka tai J.S. History, jonka viimeistä edellinen luku on ”Nanchy Pelosi, ensimmäinen nainen edustajainhuoneen puhemehenä”. 

32 kommenttia:

 1. Olen seurannut JukkaK:n pläjäyksiä niin pitkään, että jotain yleistä jo voisin kirjoittaa ja se sopii hyvin tähän, kun 100 000 000 000 neuronista ja tsijoonista ulosteen bakteereiden DNA-moottoreista ja -tietovarastoista vielä on jotain jäljellä.

  Yksi on pläjäysten vaikeusaste. Se saa muistamaan, että teksti vapaa-aikana - sitäkin 74-vuotiaalla shrinkillä on - ei pitäisi mennä tarkistamaan KVG-lähteistä, mistä nyt on kysymys.

  Toinen vaikeusasteen ominaisuus on, että pitää kestää, että kirjoittaja on vielä enemmän "overwhelming" kuin itse elämässäni olen ollut siitä alkaen, kun luoin kirjan Paratiisikuru.

  Kiitän siis tähänastisista.

  Olemme olleet blogistaniassa suurin piirtein yhtä kauan, kirjoittaneet suurin piirtein yhtä monta päivistystä, mutta vierailijoidemme määrä on eri mittakaavassa.

  Jään odottamaan seuraavaa todistusta, koska Palotie oli tuttu, samoin häntä vielä etevämpi Aarne Raina, joka kuoli 10 vuotta nuorempana kuin LeenaP.

  Mutta hän olikin mies ja kotoisin kunnasta, jossa valta on aina ollut Pärruuteilla, ei pohjalaisilla.

  Jään odottamaan kolumnistin kantaa biomi-maailmaan, vaikka se maailma onkin paska juttu.

  VastaaPoista
 2. "Apple ja Intel riitelevät nyt, kummalla on pidempi. Applen uusin siru, joka tuli aluksi kevyeen läppäriin, on suorituksena mykistävä. Se häviää kuitenkin toimivien yksikköjen lukumäärässä monille molekyyleille tai ainakin proteiineille. 16 miljardia transistoria."

  Tässä on taustalla monta pelikenttää. Ensiksikin Intel on 80-luvun alun prosessoriarkkitehtuurinsa vanki. Intelin X86 ei ole päässyt enää mobiilialustoille (kännykät, tabletit, kevyt-läppärit), vaikka yritystä ei todella ole puuttunut, eikä resursseja, maailman mahtavimmalla puolijohdeyrityksellä. Sen sijaan notkeammaksi prosessoriksi nousi, aikanaan hiukan puun takaa, brittiläinen ARM, jonka prosessorilisenssillä systeemipuolijohteita valmistaa kymmeniä puolijohdeyrityksiä, kuten nyt vaikka viimeksi Apple. ARMin ja Intelin X86 kisa on laskentateho käytettyä sähkötehoa kohden (MIPS/mW), ja tässä Intel on häviäjä. Käytännössä kaikki mobiiliprosessorit ovat ARM-arkkitehtuurin varassa. Pelkästään kännyköitä tehdään yli miljardi vuodessa, ja jokaisessa on monta ARMia sisällä. ARM on myös autoteollisuuden valinta, eli ARM:illa on arkkitehtuurimonopoli kahdessa dominoiovassa kuluttajatuoteryhmässä, joiden volyymit mahdollistavat puolijohdekomponenttien kehityspanostukset. Intelillä on ollut vuosikymmenten monopoli PC:issä ja sittemmin myös pilvipalveluita tarjoavissa palvelinkeskuksissa, mutta tätäkin asemaa ARM-pohjaiset arkkitehtuurit haastavat, ja todennäköisesti ennen pitkää voittavat. Myös palvelinkeskusen yksi suurimmista haasteista on sähkönkulutus ja hukkalämmön tuotanto (MIPS/mW).

  Toiseksi, modernit systeemipuolijohdepiirit, kuten nyt tämä Applen uusi M1, nojaavat valmistusprosessiin, ja mitä kapeampi "viivanleveys", eli pienimmät dimensiot, jotka vielä onnistutaan luotettavasti ja toistettavasti prosessoimaan piille, sitä enemmän transistoreja pystytään ahtamaan piisirulle. Ja kun sinne on saatu mahtumaan aina vain enemmän, mitä sinne on laitettu? Enemmän prosessoriytimiä ja erilaisia grafiikkakiihdyttimiä, käytännössä siis ARM:in IP:tä, ja sitten muistia.

  Applella ei ole itsellään puolijohdetehtaita, vaan he ovat täysin riippuvaisia Taiwanilla olevasta maailman terävimmästä puolijohdevalmistusosaamisesta. Etelä-Korea on toinen kova, mutta sitten tulee jo välimatkaa. Tässä valmistuskisassa Intel on jäänyt myös hiukan takamatkalle, ja jopa vanha pieni vainooja, AMD on taiwanilaisten valmistusosaamisen turvin näyttänyt viime vuosina ennen niin mahtavalle Intelille X86-sarjassa ns. närhin värkit. AMD:n Ryzen -piirit ovat kova sana mm. pelikoneissa ja teho PC:issä. Eli AMD:lläkin on nyt pidempi.

  Puolijohteiden valmistusprosessin osaaminen on avain kaikkeen kehitykseen kuluttajatuotteissa. Amerikan tärkein kiristysruuvi tässä ei ole enää valmistusprosessin osaaminen, vaan puolijohdetehtaan prosessilaitteiden dominanssi (litografia, etsaus nanometritasolla..). Vaikka Manner-Kiinalaiset ovat kaataneet satoja miljardeja valtaviin tehdashankkeisiinsa vähän joka maakunnassa siellä, ilman amerikkalasten prosessikoneita ollaan tosi kaukana (ehkä jopa tavoittamattoman?) tämän hetken parhaasta tasosta Taiwanilla ja Etelä-Koreassa.

  Panitteko muuten merkille, että yksi maailman suurimmista kännykkävalmistajista, eräs H-alkuinen, katosi markkinoilta totaalisesti muutama kuukausi sitten. Vaikka todella hyviä systeemichippejä hekin osaavat suunnitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etteivät vain olisi sittenkin kvanttivajan kulman takana puuhailemassa eräät galliumarsenidistakieltäytyjät? Salailu ei ole edullista kulumattomuutta markkinoinnin kannalta.

   Ostakaa kotimaisia hiidenkiviä.

   Kvanttiruuvikierre on kierompi ja ahneempi kuin kaasuputki meressä jossa virtaa kaasua pohjasta saakka, ja koko ajan kohtisuoraan ylös, ei näy tosin.

   Pinnan lähellä Sinilevät ne kokkailevat, eivät aivan nappaa tylsään koukkuun eiväkä ui verkkoon mutta kolmaskin kalastusmuoto on, kesyttäminen.

   Varotaan sitä pohjavettä! Se on arvokkainta jo nyt.

   Poista
 3. Angela Merkel on jossain sanonut, että hän alkoi opiskella fysiikkaa, koska arveli vallanpitäjien voivan vähiten vaikuttaa sen oppisisältöön. Koulun päästötodistuksen keskiarvo oli tasan 1,0, elikkä siis kymmenen meikäläisittäin.

  Ei ihme, että naisia on ollut niin vähän johtavissa asemissa, kun heillä ei ole juuri ollut esikuvia eikä tytöille ole aikaisemmin asetettu samanlaisia vaatimuksia ja odotuksia kuin pojille. Tästä sain taas konkreettisen todistuksen 40-luvun kirjallisuudesta, kun luin Tove Ditlevsenin kuvauksen lapsuudestaan 20-luvulla ja nuoruudestaan 30-luvulla Kööpenhaminan työläiskortteleissa.

  Työväen tytön odotettiin silloin käyvän minimimäärän koulua, menevän hanttitöihin ja hankkivan mitä pikimmin aviomieheksi "kunnon käsityöläisen, joka ei juo vaan tuo rahat kotiin." Ja sitten piti jäädä kotirouvaksi. Jo 10-vuotiaana runoja kirjoittava Tove saa taistella, että pääsee sivistyksen pariin. Avioliittorintamallakaan ei ole ihan helppoa, kun tyttö kasvaa useimpia poikia pitemmäksi eikä hyväksy ketä finninaamaa tahansa. Ensimmäinen runokirja kuitenkin ilmestyy, kun hän on 18-vuotias! Ja aviomieheksi löytyy samalla runolehden toimittaja, 30 vuotta vanhempi tosin ja ilmeisesti homo, mutta ystävällinen ja turvallinen. Tove teki loikan ylempään sosiaaliluokkaan, hienommalle kadulle.

  Kirja on suorasukainen, itseironinen kuvaus kotikadun erikoisista tyypeistä ja yhteiskunnasta silloin, kun Tanskakin oli vielä todella köyhä ja monet työttöminä, ilmestyy suomeksi vasta nyt mutta ruotsiksi käännetty jo 70-luvulla. NYT kehui kovasti englanninnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se toimittajasetä, vakuutusalalta elantonsa hankkiva, olikin erinomainen opas sosieteettiin tässä Tove Ditlevsenin ensimmäisessä platonisessa avioliitossa. Kuin professori Higgins ikään hän alkoi sivistää omaa Elizaansa ja aloitti ääntämyksestä: Muista sitten, että taksikuski äännetään "sjåför", ei "sjaför." Ja Tovella oli oma makuukamari ja rauhalliset puitteet jatkaa runoilua.

   Tove oli jo oppinut eräältä toiselta sedältä, että jokainen ihminen haluaa jotain toiselta ihmiseltä. He totesivatkin, että jos Tove saikin apua eteen päin, niin mies sai myös tarvitsemaansa: hän keräili erikoisia tyyppejä, ei-tavanomaisia ihmisiä.

   Poista
 4. Palotien isoaivot olivat erittäin eroottiset. Aivo onkin ihmisruumiin eroottisin elin.

  A vot, harashoo. Suvaikaa suoda anteeksi alatyylin ilmaisu mutta taktiikka vaatii sen - sukupuolten tasa-arvoa ei toivoakseni voida milloinkaan saada aikaan. Se vaatisi yhdet yhteiset aivot. Melko kookkaat, tai helvetin iso vähintään?

  Tasan arvokkaat ajatukset taas - juuri siitä syystä ja semmoisesta kaikkea ei kukaan koskaan oppia paljoakaan voi. Verbin sijainti saksalaista lähtöä, oppsan.

  Virkeyttä ja parhainta kevään jatkoa t. I. H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ih on niin mennyttä aikaa. Ei mitään sanottavaa alle 60- vuotiaille.

   Poista
  2. Ida-Aalle Teljo oli sokerileipuri, niin että älä jauha joutavia. Kimmeltävin silmin ja pienin elein työväen kunigngattaret panee sut kaffepannunkahvaan kiinni ja joudut pätevöitymään.
   Siitä on leikki kaukana kun Suomimamma tyyrää.

   Parempi kirkkohamekin dyneemaa.

   Topakka!

   Poista
 5. J. Carter on reaktoriteknikko USN, retd. Onko jokin ongelma?
  "Well, we do have peanuts.."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dubyalle tiedotettin oman sotansa aikaan kaatuneista maanosittain, hän nyökytteli ynähdellen soveliaan vakavana kunnes Etelä-Amerikan luku oli kolme ja hän järkyttyi silminnähden, kasvoillaan suurta huolta kuvastava ilme.

   Tiedotus oli mennä mynkään ja kaikki yllättänyt tilanne jatkui kunnes Dubya kysyi: How many is a brazillion?

   Poista
 6. Taasko se on naistenpäivä? Ei sunkaan se ny oo vielä.

  Emmää sillä mutta jos olis vaan yks miästenpäivä vuaressa niin mitä mää niille molemmille ruusuille tekisin? Kaljapullojakaan enää missään kai.

  Kaim mää nekin oon karottanu. Kyä niitä jossain o.

  Jaa mutta nym mää muistan. Ei oo miästenpäivä kyllä hyvä irea.

  ..jos olis nin kyä mää kaikki muut päivät hyväksysin jyrkästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä houri, pappa.

   Poista
  2. Iikkalainen osaa vaan vaikkei osaakkaanmaanantaina, 22 helmikuuta, 2021

   Muoria ollan, karhumuo
   Aria oikeen.

   Poista
 7. Rita Moreno - animal - fever.

  Komiikassa on ajoitus lähes kaikki kaikessa ja tässäkään ei ole mitään hauskaa. Eihän tätä ole oikeasti tehty kai, vai onko.

  Osaaks ketää neuvoo mua? Ahdistaa ja on kylmä, unettomuus jo vaiks kuin pitkään. Ainaki aamul miul oli enneku mä vittu myöhästyin vaik mä menin uberilla sit. mut Mitä mä teen! Mä oon lihonu ja laihtunu enkä oo mitään saanu ruokaa. Eilen mulle tyypit yritti selittää jotain ihmejuttuja, siis ne oli niin segiksissä et ei ees toi animal, siis tajuuks kukaan! Jos mun keskiarvo alkaa laskee niin mä en kestä!

  Setä Sanoo

  Palstallamme julkaistaan poikkeuksellisesti kuvitteellinen kirje lukijaltamme. Häntä ei ole olemassa.

  Ensinnäkin, sulje ikkuna. Sitten katso paljonko kello on. Mikäli on pimeää, mene vuoteeseesi nukkumaan. Mikäli on valoisaa, älä mene nukkumaan. Toisekseen, syö aamiainen herättyäsi. Kolmanneksi, ryhdy liikkumaan reippaasti niin että hengästyt ja aivan hiukkasen hikoilet. Puoli tuntia päivässä riittää mainiosti.

  Lisäksi, muista ehkäisy ja tunne-elämän yksityisyydestä on hyvä pitää kiinni yhdessä sen oman kumppanin kanssa. Et ole vähääkään erikoisempi etkä sen parempi kuin muutkaan ikäisesi mutta et ole sen huonompikaan kuin muut ikäisesi vaikka yrität niin uskotella kaiket yöt ja pitkin päivää. Setä tietää että se ei ole sinulle tarpeen. Usko Setää!

  Nimimerkkisi 'nimetön' on melko osuva, onnea oikein paljon ja Setä toivoo että löydät oman nimesi, minne lienetkään sen kadottanut, päästänyt putoamaan tai hyljännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putoamaan pääsi
   Olin pilottina siirtolennolla Saharassa, kun kone sai moottorivian ja putosi. Vain US-kenraali John Howell Collier (157 cm) ja minä jäimme henkiin. Pelastumisesta ei näyttänyt olevan toivoakaan. En antanut kenraalin komennella, pikku-ukon. Hän alkoi kolmine tähtineen näyttää jallupullolta.
   Suomalaistaustaisena en tullut Saharassakaan toimeen ilman saunaa. Koneen jäännöksistä sain sellaisen kyhättyä. Päivä porotti peltiseinien sisään hyvät löylyt.
   Pakotin Pee Ween lauteille, ja sinne hän kokemattomuuttaan kuukahti. Ei tarvinnut viedä saunan taakse.
   Omien tiedustelulentokone havaitsi hylyn, ja loppu onkin historiaa.

   Poista
  2. Andre Rieu - song of Olympia.

   Eiksookki jotenki lohdullista että ei nyt kyllä enää ainakaan pitäisi satavuotiaaks' joutua mutta mistä senkään voi varmaksi tietää?

   Poista
  3. Tää sama höperö taas nousukiidossa... no kohta taas on tasaisempaa.

   Poista
  4. Pöh kiidossa mitä säkin muka semmosesta hiffaat. On niiin kiva tapittaa ku tietää että myllyissä on tehoa. Koita pois.

   Poista
 8. Papan Antin muunnelmia (Kersti Bergroth, Anu ja Mikko):

  "Yhe kuppaa kuollee postiljooni Laatokkaa hukkunt lesk Käkisalmest kuulu elläissää tunnustannee, ett häne mies oli höyryttänt yhe kirjee auk ja lukent yhe juna alle jäänee ratavartija Ameriikkaa muuttaneel ja sinne kaonneel veljel käynee nii, ett Kemppise lokkii lukiessaa henkens heitti."

  VastaaPoista
 9. Yksinäisestä kopista kirjoitan tähän 60-luvun lopuilta muistelun lain takanurkille käyneen ystäväni puolesta (häneltä lupaa kysymättä). Eräänä päivänä herra hieman epämääräisten katukauppojensa tähden poimittiin kamarille ja saman tien yksittäiskoppiin. Lupa poliisin pojilla oli pitää kaksi viikkoa.

  Tilannetta itselleen parantaakseen pojat pimensivät sellin ikkunan ulkoapäin ja pitivät korvaukseksi valot aina päällä. Oli kuulemma hankalaa ymmärtää ajan kulua. Kun tarpeeksi aikaa oli kulunut eri asennoissa, kävi ulko-ovi ja annettiin kapineet ja avaimet autoon.

  Ja seuraavassa risteyksessä pidätettiin uudestaan ja seuraavat kaksi viikkoa.

  Tänäkään päivänä tämä herra ei puhu poliisille edes päivää sanoakseen. Asiaa ovat kissalan pojat ratsioissa hieman ihmetelleet. Muutoin hän on melkoisen tavallinen hyvin toimeen tuleva perhemies.

  VastaaPoista
 10. Miksihän mahdan olla tästä pitävä? Julmuri ja Yamaha: 3rd Movement Haydn Trumpet Concerto by Melissa Venema

  Kokeilin triangelinsoittoa 7 -vuotiaana Kaivokselan kansakoulun musiikkiluokalla. Opin erään nuotinkin, koko tauko.

  Pelastusarmeijan kenraalit eivät saa palvella kotimaassaan.

  Kenraalejahan kuunnellaan yleensä erikseen jos ollenkaan.

  Puolijoukkueen verran kenraaleja riittäisi edullisemmaksi kuoroksi, arvellakseni sellaista ei ole koska on vain kenraalibassoja joten ohjelmisto jäisi melko matalalle tasolle.

  Laatusertifioinnilla asia järjestyy mutta joudutaan vaihtamaan nuottiavain.

  Sotatyöllä saadaan lisää työelämän pituisia työsuhteita mutta kunnon hävitystyössä on oltava huippuepäkuntoisia teorioita.

  Hämeessä päin on eräs An-2 jossa on sauna. Sakkaamaton saunakone. Löylyttää mennen tullen monet tonttiin tullet saunat mutta niin hidas että seuraaminen on työlästä, peruutettaessa lähes mahdotonta.


  VastaaPoista
 11. 20-luvun alkupuoli oli dadaismin aikaa.

  Ja nythän on 20-luvun alkupuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja dadan jälkeen siirryttin surrealismiin.

   Juttuja lukiessa vaikuttaa siltä, että ei sitäkään tässä tarvitse pitkään odotella.

   Poista
  2. Surrealistipuolueenkin kannatus sen kun kasvaa.

   Poista
  3. Surrealismi meni jo, nyt ollaan jo surrurrealismissa.

   Poista
  4. Näin ne asiat koetaan, sanoi surrealistipuolueen presidenttiehdokas kun valheesta kiinni jäi.

   Poista
  5. Strömmingspartiet, mumselibabba. Strålande! Lite sur tycker jag.

   Poista
 12. Libanonissa rauhaa turvaava poika on joutunut jo kahteen kertaan kahden viikon eristykseen, karanteeniin, sinne mentyään ja lomalta palattuaan. Lievää helpotusta oli tuonut se, että sisään työnnetty ruokatarjotin tuli aina ranskalaiskokkien keittiöstä. Aikaa hän oli tappanut posmottamalla Duolingon kieliohjelmia, erityisesti saksaa, italiaa ja espanjaa. Ei siis mennyt aika ihan hukkaan ja sai ikään kuin keskustella jonkun toisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vientituote se rauhanturvaaminen. Uskottava se on.

   Niin karanteenia ajatellen, koko varuskunnan sulkemisen kokeneena olin jo 35 vuotta taapäin sillä katsannolla että kalastajanlankaa kourankokoisen mötin ja kirjasen köysitöistä tulisi olla putkan varusteina. Mitä semmonen trosinpätkä siellä haitaksi olisi, tai parikaan tusinaa? Onhan noita poppasaksia joilla on hyvä tehdä. Kirjoitustarpeet ja katekismus olivat sallitut ja saanee yhä? Pansiossa sai kai koko piplian, tekninen aseala kas. Sallisin painokkaasti askartelutarpeiden tyydyttämisen. Mikäli olisi jokin tarve edesauttaa rakentavasti putkavahtitahon tulisi olla ehdottavampi koskien hyödyllisyyspainotteisia seikkoja, pientä kivaa mutta monipuolisuuskeskeisesti.

   Kuka nyt omasta hytistään minnekään viilettäisi? Varsinkin kun on kaikenmaailman kulkutautia ja muuta hössötystä liikkellä. Ja ilman kunnon johtamista. Ei sitä tahdo, sellaista. Pyykkipäivä, ei päällepantavaa, sano.

   Poista
 13. Naisvallasta huolimatta Suomi on epäonnistunut muuntovirusten torjunnassa. Tästä tulee rankka kevät, rajoitukset ovat jo myöhästyneet. Alkuperäisen koronan hoidosta ylpistyneinä nysväsimme vain rajakäytäntöjä - kuvitellen etteivät sitä nyt sentään suomalaiset itse levitä. Julkisuudessa paljon esitelty tasotaulukointi perustuu tegnelliläisyyteen, tehdään jotain vasta sitten kun on varmasti toteen näytetty että tosiaan, eksponentiaalisen leviämisen lait pätevät Suomessakin. Eikä Niinistökään jyrähdä.

  VastaaPoista