Sivun näyttöjä yhteensä

1. helmikuuta 2021

Kuin kuuta 

Juuri nyt on tapa odottaa sitä tai tätä ”kuin kuuta nousevaa”.

 

Kiinnostavaa. Arvaan että moni ei tiedä kuun vaiheista tai että ”uusikuu” tarkoittaa ”ei kuuta” (näkyvissä).

 

Asialla ei ole pienintäkään merkitystä. Kellot ovat halpoja. Kuun vaikutuksista kohtaloihin ei ole todisteita. Minua huvitti aikoinaan ”sporalogia” eli tähdistä ennustamisen ja siis horoskoopit naurettavaksi tekevä letkaus. Tähdet ja kuu vaikuttavat yhtä vähän kohtaloon kuin Helsingin raitiovaunujen sijainti syntymähetkellä.

 

Isäni joka istui hellan edessä järjestelemässä vesiä, kertoi mielellään, että kiljaisin ensimmäisen kiljaisuni juuri samalla hetkellä kun elokuvateatterin generaattori käynnistyi. Se ääni kuului ja tärähdys tuntui koko talossa. Jos koneen käyttäjä oli tarkka, kello oli 18.40. Kohta vastukset alkoivat hehkua ja hiilet eli kaarivalo käännettiin palamaan. 

 

Ongelmattomiksi arvioidut synnytykset hoidettiin kotona koko 40-luvun. Kunnan kätilö oli Rauha Lehtonen. Rauhan päivä 29. joulukuuta oli syntymävuotenani uudenkuun päivä, ja syntyessäni kuu laski pian puolen yön jälkeen.

 

Koulussa eräs opettaja sanoi hiukan ilkeästi, että tuo Jukka on kuin kuu, joka loistaa toisen valoa. Tuo palasi mieleeni 1960-luvulla, kun luin Saarikoskea: kun hän kantaa sangossa kuuta, se on ensin valoa vain…

 

En osaa selittää, miksi kuva on niin miellyttävä. Joku katso takaa kaivolta tultaessa, kun kuun kuvajainen sattuu vesisankoon. Kirjoittaja ajattelee, että noin tuo – arvaan että nainen – kantaa sangossa kuuta.

 

Arvellaan että otsikossa mainittu sanonta liittyisi uskomuksiin. Kylväminen ja moni muukin asia tuotti kansanuskon mukaan tuloksen, jos se tehtiin kuun noustessa. Oliko yläkuu tarpeen, sitä on paha sanoa. Mutta kuusta ei pidä katsoa kellon aikaa, koska kuulla on oma kalenterinsa, mikä tunnetaan muutamissa uskonnoissa hyvin.

 

Wikipediasta luen, että Saudi-Arabiassa ovat niin hurjia, että käyttävät kuukalenteria myös valtionhallinnossa. Tähän meidän muiden kalenteriin verrattuna kuukausi on kuusta mitaten lyhyt (29-30 päivää) ja kalenteri kiertää 33 vuodessa kaikkien vuodenaikojen ympäri.

 

Asiani? Jankutus: Kirjailijaliiton pitäisi ottaa asiakseen koota verkkoon valikoima Suomen runoista.  Valikoinnin lisäksi olisi hankittava luvat. Juuri Kirjailijaliitto oli remmissä, kun julkaistiin ”Suomen runotarta”, viimeisin painos 1990. (En ole jäsen, vaikka olisi sitä kaunokirjallista tuotantoa. Aikoinani pelkäsin, että joutuisin töihin, kuten isäni. Ja kun lakimies joutuu töihin, asiat ovat aina ikäviä ja usein myös työläitä.)

 

Kommentoija kysyi minulta, tunnenko uutta lyriikkaa. On häpeä sanoa että hyvin ylimalkaisesti, koska tunnetusta syystä sekä kuljeskelu kirjastossa että maleksiminen kirjakaupassa on jäänyt. Ruotsissa muuten on muhkea kirja ”Svensk lyrik”, jossa on nuorempaakin tekstiä. Itse nide on kirjapainotaidon mestarinäyte (red, Möller – Schiöler, 1071 s.).

 

Kuvassa Lorca. Mielleyhtymä ”La luna soma: Cuando sale la luna – Kun kuu hyppää…)

 

20 kommenttia:

 1. Cuando sale el sol/la luna. Milloin aurinko/kuu nousee.

  VastaaPoista
 2. Siitä kuusta ja sen vaiheista, oon aina aatellut että nehän on vaan kuun valaistun alueen vaihteluja. Ei valo vaikuta kuun vetovoimaan. Aurinko taas on meistä niin kaukana että Aku Ankka-lehti pöydällä vetää suuremmalla voimalla puoleensa kuin aurinko.
  Kuu on aina tuolla taivaalla, näkyypä taikka ei, vuoroveden vaihtelu toistuu joka halavatun vuorokausi, olipa nyt kuu sirppinä taikka pimeänä. Ugh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aku Ankka ei pidä maapalloa kiertoradallaan, mutta Aurinko pitää.

   Poista
 3. Kettu nousi toisella ämpärillä kaivosta ylös, kun susi laskeutui toisella ämpärillä alas apajille kuu-juustoa ahmimaan. Susiparka kuvitteli vielä, että juusto syödessä vain lisääntyy, koska kuvajaisen kaari oli asennossa "zunehmen" eikä "abnehmen". Siitä riittäisi hyvin molemmille.

  VastaaPoista
 4. Näin kerran metsäretkellä pohjoisessa "Maurimyrskyn" pari vuotta aiemmin kaatamia puita. Porukassa ihmeteltiin puiden hyvää kuntoa, ei lahoamista missään. Metsäalan ammattilainen sanoi, että myrsky osui juuri yläkuun aikaan. Kun epäröin tätä "kuu-uskomusta", minua kehoitettiin kokeilemaan, minkä sitten teinkin. Talvella lumiaikana kaadoin haapapuun päivänä jolloin kuu oli ylimmillään (pohjoisimpana) ja toisen haavan parin viikon kuluttua kuun ollessa alimmillaan. Ensiksi, yläkuuhun kaadettuun puuhun, ei koskettu koko talven aikana mutta alakuuhun kaadettu haapa oli parin päivän jälkeen jänisten kaluamana täysin kuoreton.

  VastaaPoista
 5. Lorcan runot ovat parhaimmillaan alkuperäisellä kielellään.

  VastaaPoista
 6. Voiko olla kauniimpaa sanaa kuin "la luna", lausuttuna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopiihan siihen vielä hienosti se "mente"kin, siis valehtelee. "La luna mente". Viittaa siihen kasvaako kuu "crescendo" vai pieneneekö "decrescendo". C ja D, mutta toisin päin. Jussi H.

   Poista
  2. Luna-lauluja, löytyvät vaikka YouTubesta:
   Il dito e la luna, con testo - Branduardi
   Tintarella di luna - Mina
   Hijo de la luna - Mecano
   Luna di Monte Carlo - Lecuona Cuban Boys
   Verde Luna - Carlo Buti

   AW

   Poista
  3. "The moon" on todella ruma tuohon verrattuna.

   Poista
  4. Ja "Romance de la luna luna" Carmen Parísin laulamana.

   Poista
  5. Luna Tucumana/Mercedes Sosa
   PT

   Poista
  6. Mercedes Sosa on suosikkeja, vaikka ääni välillä minun korvaani vähän "kolkko". "Alfonsina y el mar" on huippua, ja jotkut "Misa Criollan" osat. Anteeksi oikeinkirjoitus, laulun nimet muistista enkä osaa noita kieliä ollenkaan.
   AW

   Poista
 7. Lapinmiesten eväs tapasi olla leipää, paloviinaa ja leivän päälle poronkuuta.

  Ja sitten vesistä kalaa ja metsistä lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuu –nimitystä käytetään peräpohjolaisessa murteessa eläimen sisälmyksen rasvasta, lihan vieressä olevasta rasvasta. Harri –kalan eli yleiskielellä harjus –kalan kuuta voitiin kerätä suksivoiteeksi.

   Poista
 8. Kävin päivällä pitkästä aikaa  parturissa. Kuuviisas olisi varmaan siirtänyt sen vielä ensi viikkoon,  sillä perinnetiedon mukaan kaikki tekeminen, mihin liittyy  kasvuodotuksia, kannattaa tehdä/aloittaa nousevan kuun aikana.  Minun on kyllä vaikea uskoa, että koskaan nousisi  sellaista superkuuta, jonka vaikutukset näkyisivät päälaellani asti.

  Satuin singahtamaan tästä blogista Ylen sivuille vanhaan [kuuhulluus]juttuun. Siinä sanottin näin:

  Saksankielinen maailma tietää kaiken kuusta. Siellä lääkärit, kampaajat ja jopa poliisit seuraavat kuun vaiheita tarkkaan, koska esimerkiksi täydenkuun vaikutukset näkyvät ihmisissä selvästi. Kätilöillä on kädet täynnä työtä, ja poliisit lisäävät partioitaan.

  Kun kuututkija Anne Pöyhönen soitti suomalaiselle poliisiasemalle kysyäkseen kuun vaikutuksia täällä, hänelle vastattiin: "Voi kuule, kyllä me putkan täyttöasteesta tiedetään koska on täysikuu".
  --

  VastaaPoista
 9. Kuka on blogin kuvassa ?

  VastaaPoista
 10. Federico García Lorca, jonka Espanjan punakeltaiset tappoivat 19. elokuuta 1936.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyisi olla varovainen värien kanssa, eritoten punaisen, kun lukijoita on kaikenlaisia. Nyt joku vauhko "patriootti" saattaa selkäytimestä luulla, että kommarit tappoivat.

   Poista