Sivun näyttöjä yhteensä

29. toukokuuta 2018

KingOlen vakuuttumassa väitteestä, ettei darwinilainen kehitysoppi ole valaiseva vastine kulttuurien kehitykselle. Palaan asiaan. Se on mutkikas, ja lisäksi kehitysoppi on alue, josta on valtava määrä tulkintoja ja mielipiteitä, niistä useimmat vääriä. Valitettavasti myös biologian rajamailla liikkuvat tutkijat, esimerkiksi monet tiedemiehet, unohtavat usein keskeisen tekijän. Kehityksen ”syöte” eli tyypillisesti mutaation kokenut geeni valikoituu sattumalta ja todennäköisesti ei johda mihinkään. 

Ylimääräisen mutkan asiaan aiheuttaa epigenetiikka, joka tuli 1990-luvulla ja vakiintui kymmenkunta vuotta sitten. Joskus kromosomista tulee tavaraa joka seilaa perille kaikkien sääntöjen vastaisesti kirjoittautumatta DNA:n kautta. Törkeästi liioitellen on puhuttu hankitun ominaisuuden periytyisestä, mistä ei tietenkään ole kysymys.

Kulttuurien ”genetiikassa” vielä ylimääräinen ongelma on ”jätteen” (junk) tavaton määrä, joka taas tuo mieleen biologian. Vaikuttamattomia tai vaiennettuja geenejä on vaikka mitkä määrät. Miksi, se ei ole tiedossa. Ihmisyhteisöissä eli jos nyt puhutaan kolmesta – viidestä tuhannesta kulttuurista kielineen kaikkineen tavaton häilyvyys on sääntö.

Ajattelin kirjoittaa vihamiesteni iloksi rajusti kaikkia innovaatioita vastaan ja jyristä keksintöjen turmiollisuudesta. Ehkä teen sen jossain vaiheessa. Innovaatioista ihmiskulttuurissa kovin suuri osa on tuhoisia, niin monet muutkin kuin aseet ja räjähteet, ja taas kestävimmiltä vaikuttavat ne kulttuurit, jotka eivät innovoi mitään vaan olla möllöttävät vosimiljoonasta toiseen.

Ihminen, siis tämä nykyinen versio, on maapallolla viime aikojen tulokas. Olemmeko saaneet aikaa korvaamatonta vahinkoa, se on hiukan avoin kysymys. Ehkä seuraava jääkausi auttaisi? Paitsi tietenkin jos pelataan termonukleaarisille aseilla.

Ihmislaji hoippuu jatkuvasti itsemurhan partaalla. Erään laskelman mukaan kokonaismäärä oli erään pullonkaulan aikana alle kymmenen tuhatta yksilöä, ja se on todella hälyttävän vähän.

Mutta King, 205 kiloa painanut gorilla, ja muutama simpanssi ja bonobo ovat saaneet useimmat ihmisimperialistit tunnustamaan, että ehkä muistimme ei olekaan verraton aivan kaikkiin eläimiin verrattuna. Gorilla Kingin nähden eri puolille laboratorioita piilotettiin 60 herkkua ja lelua ja piilottajina olivat ihmiset, joita gorilla ei ollut koskaan ennen nähnyt. Useiden tuntien kuluttua gorillalle näytettiin yksi kerrallaan näiden ihmisten valokuvat sattumanvaraisessa järjestyksessä. Se haki ja löysi 80 prosenttia tavaroista.

Useat tutkimuksessa olevat simpanssit ovat oppineet käyttämään joko kuurojen viittomia, kuvakortteja tai vastaavia. ”Sanavarasto” on eräillä noussut muutamaan sataan.

Jos salasanasi on esimerkiksi 012espoo, tietokoneohjelmasi ei ole turvassa kaikilta apinoilta. Ainakin eräs tutkittu ja asianmukaisesti raportoitu tapaus meni niin, että simpanssi oppi tavallisen näppäimistön merkit ja osasi halutessaan esimerkiksi kiwi-hedelmän naputella näppäimistöllä kirjaimia ja numeroita sisältävän tunnarin. Tutkijat lohduttavat, että ei se lukea osaa, mutta on oppinut tunnistamaan nämä käyttämämme kiemurat eli kirjain- ja numeromerkit, ja lisäksi pitämään niiden järjestyksen mielessä pidempäänkin.

15 kommenttia:

 1. Olenpa sitä mielessäni ihmetellyt miten parissa sukupolvessa iso-isovanhemmistani, jotka elivät pientilalla hyvin lähellä omavaraistaloutta, ja olisivat suunnilleen pelkällä kirveellä, puukolla ja pienellä määrällä nauriin ja rukiin siemeniä pystyneet rakentamaan elämän edellytykset umpimetsään, on parissa sukupolvessa kehittynyt ihmislaji, joka tietää kaikesta jotain, muttei ilman yhteiskuntaa pysyisi hengissä kolmea viikkoa.

  Jo edesmennyt isäni kertoi siitä, kun näki ensimmäistä kertaa auton. Minulle vastaava ihme oli ensimmäinen taskulaskin.

  VastaaPoista
 2. On tosiaan mielenkiintoista nähdä, kuinka älykkäitä eräät eläimet ovat. Nämä kokeet ovat saaneet ainakin minut suhtautumaan kädellisten oikeuksiin ihan uudella tavalla. Eräs vanhuksena jo kuollut lähisukulaiseni oli kehitysvammainen eikä koskaan oppinut puhumaan - ei edes kommunikoimaan viittomin tai kuvakortein. Ehkä hän olisi ne voinut oppia, mutta hän pääsi kokeilemaan niitä vasta ohitettuaan iän, jossa kieli kehittyy. Hän siis oli toteutuneilta kognitiivisilta kyvyiltään heikompi kuin moni gorilla ja sai silti äänestää, käydä rippikoulun ja nauttia ehtoollista. Uskon vakaasti, että hän on nyt taivaassa, sillä hänellä oli luottavainen lapsellinen usko, ja toivon kerran tapaavani hänet.

  Jos siis uskon oman verisukulaiseni olleen täysi ihminen, jolla on kuolematon sielu ja ihmisoikeudet, miten voisin kieltää kädellisten lähisukulaislajiemme oikeudet? On selvää, että ihmisapinat ovat älyllisiä olentoja, joita tulisi ajatella lähinnä pysyvästi kehitysvammaisiin ihmisiin verrattavina oikeussubjekteina. Siihen, miten on gorillain tai bonoboiden sielun laita, en ota kantaa. Se on heidän ja Jumalan välinen asia, jolla tuskin on merkitystä meille ihmisille. Saarnaajahan toteaa hyvin: "Kuka tietää, kohoaako ihmisen henki ylös ja vajoaako eläinten henki alas maahan?" Asia ei meille siis kuulu, mutta eläinten oikeudenmukainen kohtelu kuuluu.

  VastaaPoista
 3. Maailmankaikkeudessa kun kuljeskelee olettamus olevaisen järjettömyydestä keventää askellusta hetkeksi. Sitten alkaa entä jos sittenkin jossittelu. Kivi kalossissa painaa.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 4. Olisi liioittelua väittää, että kulttuurievoluutiolle löytyisi yhtä yksiselitteinen perusyksikkö kuin geeni on biologiselle evoluutiolle. Siksi sana "meemi" onkin muuttunut käytännöllisemmäksi meemiksi itsekin.

  On kuitenkin hyvä muistaa yksi tärkeä samankaltaisuus molempien prosessien välillä. Kumpaakaan ei fiksuinkaan vallankumouksellinen voi aloittaa puhtaalta pohjalta milloin ja miten sattuu.

  Kun on opittu rakentamaan ydinase ja monenlaisia biologisia tuhokeinoja, sitä tietoa ei voi enää ihmiskunnan muistista pyyhkiä. Luultavasti Aleksandrian kirjaston tuhon merkitystä on liioiteltu, mutta enää ei asteroidikaan saisi vastaavaa aikaan. Tallennettu tieto häviää vain, jos missään Maapallon ulkopuolella ei ole varmuuskopiota koko planeetan tuhoutuessa.

  vuorela, tampere

  VastaaPoista
 5. Ja 50 vuoden päästä,voi tapahtua aikaisemminkin,simpansseja ja gorilloja voi katsella livenä koelaitoksissa ja eläintarhoissa.

  Ellei sitten nuokin ole kielletty eläimiä alistavina.Sitten niitä ei tarvitse katsella kuin vanhoista eläindokumenteista.

  Ihmisiä taas on paaaljon enemmän 50 vuoden kuluttua,varsinkin gorillojen ja simpanssien nykyisillä elinalueilla.Ellemme sitten jostain merkillisestä syystä ole tappaneet itseämme sukupuuttoon.

  Koko lajin omavarainen sukupuutto,siihen pystyy vain luomakunnan todellinen kuningas.

  VastaaPoista

 6. Mitä järkeä on mennä äänestämään, jos luottoluokittajat saavat päättää asioista ? parahti Luigi Di Maio. Englannissa kohistaan -kai taas kerran, mutta juuri äskenkin kun osui silmiini, kuinka S&P, Moody`s, Fitch esikuntina, ja KPMG PwC Deloitte ja Ernst Young sheriffeinä, säätävät parlamentissa ja konsultoivat -maksutta- puolueissa. Corby olisi heittänyt ne ulos Labourin neukkareista.

  Suomessahan näistä kaksi pitävät esikuntabunkkereita Eduskunnan nänän alla, ja toiset kaksi Ruoholahdessa. Kautta maan on varuskuntia ja niissä knihtejä valvomassa firmojen kaupintaa. Kokonaisina, osina ja ruumiina (= asikaskuntaa eli markinaosuutta).

  Johan tuossa oli sivilisaation kehitystä. Edellinen vaihe menisi vaikkapa varatuomari Vesa Vainion nimiin kun hän pörssilistoille oton ehdoiksi vaati (vaadittuna) piilovarauksen avaamista ja suunnitelman mukaisia poistoja. Se oli darwinismia joka altaan hävitti edellisen "kansallinen kapitalismi" instituutio-perustuslain. Kuten taksoituslautakunnat ja verojohtajat ja harkinnan.

  EKP voisi pelastaa Italian virkamieshallinnolle jos se paitsi jatkaisi myös kohdentaisi bondien osto-ohjelmaa Italiassa. Se kävisi parin tulkintakiemuran takaa. Pörssiosakkeiden osalta EKP:n olisi paha ostaa suoraan vaikka sekin aiottiin Euron työkalupakiin alun alkaen ja oliko Erkki Tuomioja näkevinään siinä markkinavoimien vastapuhallusmeininkiä ? Mutta osakefutuureja se voisi ostaa kuten Fed, kun US talvella pikkasen notkahti. Tai ei se osta olemassa olevia derivaattoja -ei niitä ole varastoissa- vaan se EKP tekisi niitä tähän hätään.

  Tiivistäen: Uusraha-aika on valtioiden taskussa. Ja poliitikot sekä eläke-aypomot pankkiensa holveissa.

  Haenpa Keskiajan by Johannes Fried kehiin. Aika tarkkaan tuhannen vuoden takaa Fried kertoo naapureihimme Novgorodiinkin ja Bergeniin viitaten, kuinka Euroopassa The status of the merchant experinced a meteoric rise that has never been matched in the world history.

  Kiinassa eunukit ja monarkkisissa EU-kuningaskunnissa rikastuvat kauppamiehet kaadettiin poliisivoimin, Ranskassa valtiokonkursseilla uuden kuninkaan tullen oli vitsikäs nimi: visa. Kai johonkin revisioon viittaava, uuden alku vanhojen velkojen tultua alaskirjoitetuiksi ja yrittäjien ylöskohotetuiksi, naru kaulassa. Ihan olen kirjoista lukenut. Tällainen jubilee eli velkojen kumous oli sivilisaatioiden peruskauraa paitsi Roomassa. Isä meidän rukouksen ydin yhäkin monella kielellä vaan ei suomeksi. Tuli käännöksestä väärennös.

  Eilisestä Guardianista luin Olli Rehnin seuraajan budjettikomissaarina -vai oliko Rehn eri jakkaralla talouskomissaarina ? No kuitenkin tämä Gunther Oettinger toiveili että "annos markkinahäkää voisi singnaloida Italian äänestäjille olla antamatta ääntään populisteille".
  Hoito voisi tosin provosoida lisää äänestäjiä anti-euro puolueille, mutta strategia näyttää pannun, lehti päättelee. Toinen lehti FT sanoi toissapäivänä päätoimittajan kolumnissa että taistelu käynnistyi ja se viedään loppuun saakka tällä kertaan. Siis perheet vastaan paremmintietävät.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 7. Junk-geenin merkitys on "asemoida" ja "säilyttää" geenin kolmiulotteinen konfiguraatio, jotta se voi toimia. Ne junkinperkeleet periytyvät.

  Epigeeni periytyy - siis siirtyy sukusolujen kautta seuraaville sukupolville. Hyvä esimerkki on haikea, atavistinen olo, kun valtameren rannalla kuuntelee mainingin ääntä sen "laskeutuessa" rantaan: tulimme mereltä maalle tällaisen äänen kuuluessa. Useampi sata miljoonaa vuotta sitten - ja vieläkin Tiikerihai niin haekeesti soi.

  Tärkein geneettinen siirtyminen voisi olla ruoansulatuskanavan bakteerien sisältämä valtaisa määrä DNA:ta ja sekin siirtyy sukupolvelta toiselle, 2 kg bakteerimassaa ei ole mitätön määrä tietoa. Ulosteensiirto on aika lupaava DNA:n siirtämisviritys.
  Runsaat antibioottikuurit heiluttavat juuri tätä osaa DNA:ta.

  Oikoen se menee nykykäsityksen mukaan kuin se ylle skrivasin, mutta 50% tuosta tiedosta on falcifioituna viiden vuoden kuluttua vaihtunut uuteen tietoon - se ei tapahdu geneettisesti. "Parasta tietoa on se, joka voidaan osoittaa vääräksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedon falsifiointi eli vääräksi osoittaminen vastakohtana verifioinnille eli oikeaksi todistamiseksi, ovat jännä juttu myös arjessa. Milloin katiska on pyytävässä kohdassa kaislikon reunaa ja minä vuodenaikana ja millä säällä ? Noin ne isovanhemmat elivät oman päänsä mukaan luontonsa paratiisissa rajuilmat helteet ja pakkaset ja niiden syklit. Aikaa saattaen asiasta tuli kalapuikot ja pakastekala. Ja huippuyliopisto.

   Janne Saarikivi virkaanastujaisluennossa eilen kertoi suomalais-ugrilaisen kielitieteen peruskuvion menneen uusiksi. Vanha paradigma falsifioitu ja uusi rakentuu ei niinkään väestösiirtymisille eli migraatiolle vaan ihmislajin ideainnovaatioiden ja tarvekaluparannusten kulkeutumiselle. Geenit ja muut pantu sivuosaan jos ymmärsin.

   Kai jotain vastavaa pakukuskikin saa psykedeeliseltä vaellukseltaan olla tunnistavinaan? Jos niin jatkan. Guardianissa uutisoitiin Fed:in kaataneen isoille pankeille kriisissä pantuja rajoitteita pitää seurakunnan luottoinstituutiota ikiomanaan ja tehdä kollektiiviselle "rahallemme" mitä tykkäävät.

   No samassa yhteydessä pienempien pankkien omistajapääoman, riskipääoman minimivaadetta alennettiin. Ja siitähän se aukeni Suomen säästöpankkikriisille uusi selitys. Koiviston perinnesäästöpankkimiehen tuskainen parahdus "antaa säästöpankkien mennä" sai selityksensä Amerikasta 2018 ja Trumpilta. Näin se sosiaalioppi vai mikä diakonia edistyy pakukuskin ratinpyörityksessä !

   Säästöpankit pääsivät irti ankarista vakuusehdoista Tiku ja Taku maailmaankin lopulta. Niille rakennetiin zeitgeistin mukaista kehikkoa ja isännistön vastuusta erotettiin tällainen riskipääoma jonka voisi vaarantaakin dynaamisemman menon käynnistämiseksi. Joihinkin konstruoitiin ihan osakepääoma niminen taselaatikkokin. Sen siis saisi riskeerata. No niinhän se riskeerattiinkin. Kun ROE:sta eli pääomantuotoista ei kenkään elävä ja perintöä-jättävä persoona kostuisi, niin otettiin bonukset edes uudenmielen pankinjohtajien kiittämiseksi ja insentiivi-oimiseksi. Oliko Aleksanteri Lilius jo tuolloin tähtisumua eli taikasavua levittämässä?

   Mauri Pekkarinen voisi tietää mutta harmiksemme ei kerro kun onneton luulee itseään vikapääksi ja häpeää. Siksikö suotta odotamme Vesa Vainion muistelmia. Ainut julkea joka tiesi viattomuutensa ajettiin maanpakoon, Kouri. Hän tiesi ajanhengen aina olevan aikalaisista isoin ja määräävä. Että elä siinä ja menesty. Hölmöin naamiopuku on liikaviisaus. Väinämöisen nuttu väärinpäin.

   Noita hyypiöitä oli Sali 6 eilen täynnä seinänvieruksillakin seisten. Se oli terveen sielun merkki tukahtuneessa yliopistossa. Ihailla sentää osataan tai oudokkia tulla tsiikaamaan kun joku elää intellektuaalis-moraalista älyn ja sielun elämää täysin rinnoin ja rinta paljaana. Istui se tummapuku ja kravattikin komealle ja rotevalle miehelle. Olikohan ainut täyden auditorian tervetuliaisluento ja ainut missä kuulijoista enemmistä oli miehiä ?Jukka Sjöstedt

   Poista
 8. Muutamalla sadalla sanallahan pitäisi apinoilta sujua jo runojen kirjoittelukin! Kehitys kehittyy, odotan innokkaasti!

  VastaaPoista
 9. Tuosta viittauksesta termonukleaarisiin. Toki on kyse suunnattomasta riskistä, mutta onko kuitenkaan kapasiteettia niin paljon, että ihmisen sukukunta kokonaan katoaisi? Onkohan tästä erittäin aiheellisen pelottelun lisäksi mitään luotettavan oloista tutkimusta?
  Hiroshimaankin pääsisi tästä kaupunkilomalle vielä huomiseksi, jos alkuillasta lähtisi.

  VastaaPoista
 10. Toistan taas aiemmin esittämääni ajatusta että 1800-luvulla ihmiset olivat selvästi älykkäämpiä kuin nykyihmiset. Nyt tästä lienee jotain tutkimusnäyttöäkin. Henkilökohtaisella tasolla ihmiseen kohdistuvat vaatimukset älyn käytössä olivat aivan toista luokkaa kuin nyt, alkaen ihmisten välisistä kontakteista ulottuen kaikkiin elämänaloihin. Koululaiset opettelivat paljon ulkoa muistamaan, joka oli merkittävä asia. Nykyisin se lienee vähemmän suositeltu ellei peräti kielletty kouluissa. Hyvä muisti nimittäin auttaa tavattomasti ajattelussa ja tekee siitä nopeamman ja laaja-alaisemman. Lisäksi kouluja käyneet ihmiset hankkivat monia vaativia taitoja joita ei nykyihmisellä ole enää samassa mitassa. Esimerkiksi opettelivat soittamaan jotain instrumenttia ja laulamaan niin hyvin, että muut voivat sitä kuunnella ilman myötähäpeää tms.

  Mitä homo modernikus osaa? Laskea? Ei tarvitse enää, laskimet ovat sitä varten. Lukea? Harvat viitsivät. Ajatella? Miksi? Viihde on niin paljon mukavampaa ja aika hurahtaa kivasti. Tehdä peräti tiedettä? Miksi nähdä vaivaa ja ryhtyä johonkin poskettoman vaikeaan? Kaikki nyky-yhteiskunnassa tähtää maksimaaliseen helppouteen jottei ihmisen tarvitsisi tehdä mitään, varsinkaan ajatella; riittää kun kuluttaa.

  VastaaPoista
 11. Olikos se simpanssi jonka eteen oli laitettu peili, ja sitä ennen otsaansa kiinnitetty joku oksanpätkä. Simpanssi meni katselemaan peilin taa josko siellä olisi jotain. Kun koe tehtiin korpille,niin se yritti nyppiä jaloillaan roskaa pois päästään.

  VastaaPoista
 12. Muistan toistakymmenen vuoden takaa erään hakkeroimisuutisen. Brittiläisellä karjatilalla oli kuulemma otettu käyttöön ruokinta-automaatti, joka tunnisti naudat kylkien täplistä ja esti niitä pääsemästä liian usein rehun ääreen. Ennen pitkää elikot oppivat, että mudassa kieriskelemällä mässyä riittää.

  VastaaPoista
 13. Kuuntelin parturissa tarinaa jostain matkalta. Majoituspaikassa oli koira joka vahti aina kun seurue meni syömään ja odotti ovenpielessä.

  Ruokailusta lähtevät sen väitettiin "laskeneen" ja poistuneen vahtipaikaltaan vasta kun viimeinen, eli neljästoista, seurueesta tuli syömästä. Sitten koira heti poistui vahtipaikaltaan.

  Johtopäätös oli kuulemma, että koira osasi laskea neljääntoista. En viitsinyt kysyä: Miten olisi käynyt jos joku seurueeseen kuulumaton olisi poistunut ruokailutilasta muiden ulos lappaneiden välissä? Olisiko koira poistuntut liian aikaisiin?

  Voi hyvin olla että koira vain tunnisti jokaisen henkilön ja tiesi missä vaiheessa kaikki olivat tulleet ulos. Emme tiedä miten koiran ajattelu toimii. Ehkä se ei noudatakaa sitä strategiaa joka ihmisen mielestä on luontevinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertomuksen koira haistoi oliko sisällä enää vieraita.

   Poista