Kerran kauan sitten ihmettelin tässä blogissa, miksi historia tuntee sellaisia merkittäviin saavutuksiin yltäneitä asianajajia kuin Robespierre ja Lenin, tai sitten maita ja kulttuureja, joissa joka toisella valtiollisella merkkimiehellä on lakimiehen koulutus ja kokemusta asioitten ajamisesta – mutta ei meillä.
Tuo käsitykseni oli väärä.
Joskus olen huokaillut ääneen, että miksi ei Suomessa ole kirjoitettu asianajosta mielenkiintoista historiaa. Tuntemani kirjat, joita ei kyllä ole monta, ovat kuivakiskoisia ja suppeita.
Vasta nyt käsitän, että pitäisi ajatella ennen kuin sanoo, ja ajatteleminen olisi hyvä tukea tutkimukseen. Ja sepä olisikin tässä tapauksessa vaikeaa, ehkä mahdotontakin.
Ryhdyin katsomaan, mikä Suomen Pankin pääjohtaja ja ministerinäkin ollut Rainer von Fieandt oli ennen tätä näkyvää uraansa. Asianajaja. Hän oli nuorena pidempäänkin niissä töissä. Kysymyksessä oli Asianajotoimisto Kaarlo Castrén, joka tarvitsi toimistoonsa apua toimiessaan itse pääministerinä. Tämä oli 1920-luvun alkua.
Samaan aikaan Väinö Tanner piti aate- ja ammattiveljensä kanssa asianajotoimistoa Hakaniemessä, mutta pian politiikka ja Elanto nielivät miehen, onneksi jos saan esittää mielipiteen.
Jo alle 30-vuotiaana koko maan mittakaavassa kyvykkäimpiin asianajajiin luettiin Risto Ryti. Toimisto, Serlachius & Ryti, on nimenä edelleen olemassa. Tuleva pääjohtaja ja presidentti sai julkisuuttakin jouduttuaan mukaan Alfred Kordelinin murhaan johtaneisiin tapahtumiin 1917, mutta käsitykseni mukaan osittain Kordelinin, osittain muiden varoilla perustetut merkittävät säätiöt ja rahastot olivat Rytin käsialaa ja hän istui niiden hallinnossa varsin pitkään.
Paasikivi oi juristi, mutta osoittautui jumalattoman nuorena niin eteväksi että päätyi senaattoriksi (ministeriksi) ja finanssimieheksi. Ståhlbergista en tiedä, mutta Svihufvud jäi historiaankin prokuraattori (oikeuskansleri) Soisalon-Soinisen ampujan puolustusasianajajana. Vaikka hän oli ukkotuomarin perikuva, itse asiassa hän toimi kihlakunnantuomarina aika lyhyen ajan. Tanner, jonka titteli siviilissä oli hovioikeuden auskultantti, tosin ehti ilmoittautua hänelle käräjäharjoittelua ja varatuomarin tittelin hankkimista varten, mutta muut kiireet veivät.
Eri Castrénit, useat Snellmanit ja vastaavat, esimerkiksi Antti Hackzell, hoitivat todella vaativia järjestelyjä. Hjalmar Procopén joku voi muistaa nimeltä, koska hän toimi näkyvästi diplomaattina, mutta saman toimisto Lasse Hornborg lienee ollut yksi niistä, jonka puoleen käännyttiin, kun todella isot asiat menivät pahasti poskelleen.
Ja erilaiset liitot peittävät näkyvistä ja poistavat tietoisuudesta henkilöitä, jotka tekivät hyvin merkittävän päivätyön järjestellessään esimerkiksi metsäteollisuuden ajoittain kiharaisia asioita tai istuivat muuten vain avustamassa työnantajia. Itä-Karjalan sotilashallinnon asioita järjesteli myöhempi professori ja ministeri Veli Merikoski. Pitkäaikainen ministeri ja professori T.M. Kivimäki oli kouliintunut muutenkin hyvistä suhteistaan tunnetussa turkulaisessa Tulenheimon ja Katajan toimistossa, kun taas Y.J. Hakulinen napattiin kansliapäälliköksi, korkeimman oikeuden jäseneksi, professoriksi ja niin edelleen tamperelaisen asianajotoimiston tiskin takaa.
Rohkenen esittää tulkinnan, joka on päinvastainen vanhaan luulooni verrattuna. Meilläkin on vanhastaan osattu johdatella yleistä mielipidettä ja usein niin taitavasti, ettei herrasväki huomaa edes kysyä, kuka kuiskaa.
Ei asiaa tarvitse yhtään enempää miettiä, kuiskaaja on Hecate ja sen sukua olevat.
VastaaPoista
VastaaPoistaProfessionaalien osaajien asiaahan tämä, mutta somessa rykii syrjäisempikin. Siispä Eino Railon "Valittu kansa ja luvattu maa. Kertomus suomalaisista" painovuosi 1944 sanoo jotakin amatöörien lautamiesten sekaantumisesta ukkotuomareiden asioihin, akkasellaisten tekemisiin tuskin olisi Penttiläkään sanaansa arvannut panna.
Nyt hän otti vastaan rovastit, vallesmannit ja muut herrat keitä vaan sattui kylään tulemaan… asemansa vuoksi tullut kylän vakinainen edustaja.
Ahola oli jäänyt isojaossa huonomalle. "Perintöveroa välttääkseen hän oli oikein kauppakirjalla myynyt talonsa pojalleen"…leimaveroa vältelttiin matalalla hinnalla. Että siis virkakunnan hyppytanssi paperinuottien mukaan piti pakko-ottajaa loitommalla. Talikkoa sai pitää ihan omalla otteella ? Ei kauaa sitäkään itsellisyyttä. Kuka kieltää? Tilintarkastaja, PwC Kone Keskon agentti jos suomea ymmärrät. Piste. Näin ovat marjat.
Ahola repesi rajariitoihin naapurin kanssa kun maanmittari-kiinteistötuomarille ei mitään mahtanut. Puhuiko samaa suomeakaan. "Penttilä oli semmoinen lautamies, ettei se suostunut antamaan haastetta joutavista, vaan rakensi sovinnon hyvillä puheilla ja lyömällä kaikki leikiksi."
Vielä 1930-luvulla elettiin noin alkukantaissa oloissa. Sittemmin tiedekuntia on saatu lisää ja bruttokansantuotetta.
Näkee nyt panevatko Italiassa Liiga ja Viisi tähteä mitenkin tuulemaan. Liiga muuten aikoo matkia Risto Rytiä. Kun en ole kouluja käynyt vaan elvikseltä ja biitleksestä kieleni -sen vähän- ottanut en tiedä mitä bond on tax eli BOT olisi italiaksi, mutta asia on pläkkiselvästi yhdestä divarilehdykästä missä kuvattiin kuinka Suomi 1919 ja vähän ylikin hommat hoiti. Opettajajien ja poliisien piti saada palkkansa, verotus oli sekasorrossa toimimaton, mistä markat ? Vaikka mistä jos toden sanoisi sotakamreenina, vääpelinä tai muuna tosimiehenä. Mutta nyt Italiassa ja silloin Suomessa. Kirjoitat verofutuurin budjettiin saamisiin, varoiksi ja valmistat setelit palkkarahoiksi, case Ryti, Ja Italia nyt, että panet myyntiin bondeja joiden vakuutena ovat myöhempien aikojen Italian valtion tulot. Case Liiga & Belle Gruppo 2018. Lävistänee EU oikeuden kuten Kaliforniassa Iso-Arska polki suohon vai oliko erämaahiekkaan vataanhangottelijat ja vei kansansa nousevalle polulle takaisin. Luinko Rolling Stonesta vai mistä ? No, somettaa sopii lähteittä sertifikaateitta vaan ei kiukutta.Jukka Sjöstedt
No huh huh taas.
PoistaTahallaan vissiin Kekkonen jäi mainitsematta?
VastaaPoista...Kekkonen. Jaa niin, kyse olikin asianajajista eikä ylipäänsä lainoppineista. No, lakiasiain parissa puuhasteli hän joka tapauksessa ja väittelikin (huono asia? teoreetikko, siis?).
VastaaPoista