Sivun näyttöjä yhteensä

19. huhtikuuta 2011

Saat suvaita ja sallia
Kuvan Sallisen maalaus (1918) on nimeltään ”Jytkyt”.

George Orwell jätti vastaamisen kysymykseensä puolitiehen: miten suvaita suvaitsemattomuutta. Suvaitsevaisuutta syystä tai toisesta harjoittava henkilö luetaan äkkiä vihollisleiriin.

Jyrkkä pasifismi tulee yhteisölle yhtä kalliiksi kuin jyrkkä militarismi. Sitä on silti suvaittava, eikä ristiriidoista pidä tehdä numeroa. Joku sanoi vaalien yhteydessä, että elämä on pyhä, mutta ei kuitenkaan muiden kuin suomalaisten elämä, koska sama henkilö puolusti pontevasti armeijaa ja suhtautui pidättyvästi maahanmuuttoon.

Turha kertoa, kuinka monta juutalaislaivaa esimerkiksi Ruotsi ja Englanti käännyttivät satamistaan 1938-1939. Matkustajat eivät olleet hengenvaarassa, todettiin, ja vaikka olisivat olleetkin, ajatelluissa vastaanottajamaissa oli riittämiin omia ongelmia. Ja pian niitä saatiin lisää.

Tämän blogin kommentissa neuvottiin Suomen ruotsinkielisiä palaamaan Silja Linella sinne mistä ovat tulleetkin. Vaikka laivayhteyttä ei ole, meidän suomenkielisten olisi kai palattava Novgorodin ja Moskovan välille. Suomen ruotsinkielisen asutuksen varmoja kiinteitä muistomerkkejä yli 1 000 vuoden takaa löytyy mm. Helsingin kaupungista. Seurasaaren tien varressa oleva pronssikautinen hauta on läntistä tyyppiä ja viittaa sieltä tulleeseen asutukseen yli 3 000 vuotta sitten. Jään odottamaan vastaavaa hätistelyä maan ruotsinkielisiltä. Ainakin Uudellamaalla heillä on vanhempi saanto-

”Pakkoruotsi” on aivan eri asia. Antaa mennä. Luin netistä sellaisenkin totuuden, että peruskoulupoikien huono äidinkielen taito johtuukin pakkoruotsista. Mielenkiintoista.

Olen oppineiden kollegojen kanssa yhdestä asiasta eri mieltä. Vaalitulos on kuin onkin verrattavissa 1945 eduskuntavaaleihin – ensimmäisiin vapaisiin vaaleihin sodan jälkeen. SKDL tuli silloin eduskuntaan 49 edustajalla ja demarit saivat 50.

Suomalaisissa näyttää olevan sellainen vika, että meidän on vaikea kestää rajua virkavaltaa, maaorjuutta, kirkollista terroria ja vastaavia asioita. Ulkomaan lehdet ja Carl Bildt saavat kotvan miettiä, mitä täällä nyt protestoitiin.

Sodan jälkeen purkautui loputon tympääntyminen säännöstelyyn, sääntelyyn ja erilaisiin upseereihin ja aliupseereihin. Jo ennen joulua 1944 oli suosittua pätkiä upseereita turpaan aina kun liian monta poliisia ei ollut näkemässä. Näin toimittiin periaatteen vuoksi, ikään kuin mielenosoituksena.

Tilanne on nyt sama, ja kauna kohdistuu globalisaation ja monenkeskisen yhteistyön erilaisiin muotoihin sekä yleisesti Suomen herroihin.

Ehkä osoite on oikea. Oma kantani on entinen. ”Suomalaisuus” on hurskas kuvitelma. Jokseenkin järjestään kultiksi nostettujen suomalaisten ilmiöiden takaa löytyy kansainvälisyyttä – sauna on tunnettu ja käytössä koko arktisella alueella, murtomaahiihto kilpailuna on norjalainen oivallus, ruislimppu on Venäjältä ja samoin tiukka viina, ja niin poispäin.

SKDL:n poliittinen voima alkoi näivettyä, koska sen kannattajat eivät olleet oikeita kommunisteja. Moskovan linjalla olleet tekivät parhaansa pitääkseen ohjakset käsissään, mutta 1948 ne, ohjakset siis, lipesivät. Demareiden ja porvareiden hiukan petollinen huhu, jonka mukaan Tshekkoslovakian tie olisi meidänkin tiemme, teki tehtävänsä.

Tämä on vain yksi puoli asiasta. Toinen puoli on vastahanka. Sodan päätyttyä hyvin moni halusi näyttää, että muutos on tarpeen. Neljä vuotta siitä Euroopassa oli nähty tarpeeksikin. Sitten tuli suuri maastamuutto ja Vennamo, joka löysi taas ne ihmiset, joilla ei ollut jäljellä muuta kuin kiukku. Ja aivan uusi sukupolvi 2010-luvulla kerääntyivät ja äänestivät kiusaamista vastaan. Kiusaaminen ei ole asia, joka olisi mitattavissa tai määriteltävissä. Se on tunne. Ja tunne otti ison voiton. Sen leimaaminen olisi yhtä väärin kuin sen toteuttajien nimeäminen kaljaveikoksi eli tietämättömiksi siipimiehiksi.

49 kommenttia:

 1. Se Silja Line kulkeekin Viroon, jossa ei ole nykyisinongelmia pakkoruotsin kanssa.
  Nythän saisimme tällä tavoin Virosta kolmikielisen ja paikalliset venäläisetkin oppisivat Suomea että Eestiä puhumaan, koska ruotsinkielentaito edesauttaa muiden kielien oppimista.

  Juutalaisten kohtelu Kemppisen esimerkissä osoittaa vääräksi Hitlerin (ja muidenkin) puheet juutalaisten maailmanvallasta. Jos näin olisi tuolloin ollut, juutalaiset olisi otettu Amerikkaankin suopeasti vastaan laivoilla sinnekin yrittäessään.

  Myös se, ettei A:n keskitysleiriä pommitettu, vaikka liittoutuneet tiesivät tapahtumat, osoittaa osaltaan puheet juutalaisten maailmanvallasta yms pötypuheeksi.

  Taisipa Amerikoissa vielä 60-luvun lopulle asti olla klubeja, joihin juutalaisilta oli virallisesti pääsy kielletty.

  Eikös edesmenneen RKP:n puoluesihteerin mukaan RKP ollut hyväksymässä kuolemantuomiota Risto Rytille vaihtokauppana Korsholman läänistä ruotsinkielisille?

  Valitettavasti eri kansanryhmien kotouttaminen on surkeasti epäonnistunut useissa maissa, kuten Ruotsissa, Saksassa, Englannissa ja Ranskassa.
  Viimeksi Angela Merkel jotain tällaista totesi.
  Suomenko nyt pitäisi kokea sama kantapään kautta.
  Hyvää inhimillisyyttä Suomesta vieläkin löytyy, kunhan rakenteet ovat kunnossa. Emme halua jengejä tänne. Emme halua jengejä tänne. Emme halua jengejä tänne. Emme halua jengejä tänne.

  Vai kuinka monessa suomalaisessa taloyhtiössä on lunastuslauseke mustalaisten tähden?

  VastaaPoista
 2. Uskon jokaisen yksittäisen ihmisen olevan ainutlaatuinen.

  On kuitenkin traagista, että meillä on yhteiskunta, missä liian monet eivät voi toteuttaa tuota ainutlaatuista potentiaaliaan.

  Minun näkemykseni - liberaali näkemys – on, että hallituksen tehtävä on auttaa heitä toteuttamaan potentiaalinsa. Ei kertomalla ihmisille kuinka heidän tulee elää elämäänsä, vaan tehdä heidän valintansa mahdollisiksi; vapauttaa heidän potentiaalinsa, olivatpa he keitä tahansa.

  Keino tuon tavoitteen toteuttamiseksi on ottaa valta pois niiltä, jotka sitä itselleen kasaavat. Haastamalla perityt etuudet. Rikkomalla etuoikeudet. Aukomalla pullonkaulat yhteiskunnassamme, jotka tukkivat mahdollisuuksia ja estävät kehitystä. Ja siten antaa jokaiselle mahdollisuus elää elämäänsä niin kuin haluaa.

  VastaaPoista
 3. Nimenomaan, kiusaamista vastaan alkoi muutos.

  Neuvostokommunismin kiusaama Andrei Saharov sanoi kerran: Herrat luulevat että orjat säntäävät vapauteen heti kun saavat siihen tilaisuuden, mutta herrat erehtyvät, koska aina löytyy orjia jotka sanovat ei. Siitä alkaa muutos.

  Uusi ajatus ei synny käskemällä, eikä se synny komiteoissa tai virkatyönä, vaan uusi ajatus syntyy kokemuksesta, elämyksestä, samaistumisesta tiedon kohteen kanssa. Se voi syntyä missä vain; suihkussa tai työttömien kesäleirillä Lapin sääskien seassa.

  Totuus etsii vertaisensa vastustajan ja sen löydettyään taistelee viimeiseen mieheen asiansa puolesta. Aina löytyy rohkeita sieluja jotka uskaltavat ottaa uuden askeleen, uskaltavat lausua sanoja joita ei ole ennen kuultu; jotka pelotta ryhtyvät vaatimaan syrjäytyneillekin ihmisarvoa; jotka nousevat ylös ja sanovat että tähän asti kyllä, mutta ei enää tästä eteenpäin; että on olemassa jokin raja jonka yli ei kerta kaikkiaan voi mennä.

  Tästä aiheesta olen kirjoittanut enemmän Camus'n ja eräiden muiden jälkiä seuraten.

  VastaaPoista
 4. Arkkipiispa emeritus John Vikström sanoo
  vaalituloksen olevan merkki turvattomasta Suomesta jota epäusko leimaa.

  Hänen mielestään persut vastaavat nyt perinteisistä arvoista varastettuaan aseman kristillisiltä ja osin kokoomukselta.

  Vikström kuvastaa osuvasti läntisen ajattelun ongelmaa: pitäisi ymmärtää yhtäältä alhaalta nousevien asettamaa haastetta, toisaalta pitää tukea konservatiivisia hyväosaisia.

  VastaaPoista
 5. Unohtuiko valokuvan ottajan nimi?

  http://kokoelmat.fng.fi/wandora/w?si=A+IV+3053&&imagesize=1

  VastaaPoista
 6. Jospa Suomessa onkin suurin joukoin kyllästytty siihen, että sama vanha puhuvien päiden kaarti on tietävinään asiat paremmin, päättää meidän puolestamme ja mikään ei kuitenkaan muutu paremmaksi. Tunteella on varmasti suuri osuus tässä, mutta on minusta niinkin, että Töölön ja Westendin todellisuus (ja päättäjien todellisuus) on liikaa etääntynyt Jakomäen ja Kihniön todellisuudesta.
  Uusi eduskunta maata hyvästi hallitkoon!

  Hakolan Iikkoo

  VastaaPoista
 7. Harvempi lähtee äänestämään "vakauden" puolesta, vaikka vakaus merkitsee samalla turvallisuutta. Ei ihminen pojinmiltaan kaipaa oikeastaan turvallisuutta, vaan seikkailua ja toimintaa.

  Siksi kehitysmaissakin heimosoturin ura kiehtoo enemmän kuin jäädä maata kyntämään ja kuuntelemaan vaimon ääntä. Vasta 20-40 vuoden konflikti alkaa kyllästyttämään, ja vakautta voi pitää kokeilunarvoisena vaihtodehtona. Jos voi vastustaa jotakin, on motivaatio äänestää suurempi. Herrojen vastustus-äänet kanavoituivat nyt Perussuomalaisille.

  VastaaPoista
 8. Tuo ihmiselämän pyhyys oli seikka, joka todennäköisesti verotti jonkin verran perussuomalaisten vaalivoittoa. Suurin osa suomalaisista kun ymmärtää, ettei aborttien määrä pienene niiden kieltämisellä. Vain abortteihin liittyvät haitat lisääntyvät.

  Nämä vaalit loivat pohjan suomalaisen politiikan puhdistautumiselle kahdenkymmenen vuoden vallankäytön aikana kertyneestä painolastista. Maassa tehtiin 1990-luvun lamasta alkaen ainaoaksi vaihtoehdoksi kutsuttua politiikkaa, joka oli monelta osin kansan tahdon vastaista. Tällaisia aiheita olivat muun muassa maahanmuutto, verotuksen painopisteen siirtäminen kohti tasaverotusta, palvelujen alasajo sekä suomalaisten veronmaksajien rahojen kylväminen itsensä vaikeuksiin ajanteiden valtioiden ja heitä rahoittaneiden pankkiirien pelastamiseksi. Kun tätä linjaa ajaneet ammattipoliitikot nyt tulivat kansan tuomiolle, on heidän tunnustettava se tosiasia, että Suomessa valta kuuluu kansalle. Ja reivattava politiikan sisältöä kohti tämän vallankäyttäjän tahtoa - mitä se sitten aina onkaan.

  VastaaPoista
 9. Aina, kun Suomalaiset hengittävät vapaasti omassa maassaan, RKP iskee puukolla selkään.

  Niin kävi nytkin. Heti salamana mentiin Tukholmaan kantelemaan ja usutettiin Ruotsin lehdistö mollaamaan Suomalaista menoa.

  RKP on aina ollut Ruotsin suurvallan kynnysmatto, kantelupukki ja meidän kansallisen eripuran lietsoja.

  Nyt pakko-ruotsi saa väistyä.
  Suomen talouselämälle, Suomalaisen työn viennille on tarkeätä pärjätä maailman kielillä.
  Jokaisen Suomalaisen on osattava sujuvasti yhtä Europpalaista kieltä, vaikkapa Englantia. Siihen harjoittelun tarjoaa televisio ja rockki.
  Englannin lisäksi on hyväksi osata muitakin Euroopan kieliä, vaikkapa ruotsia ja saksaa.

  VastaaPoista
 10. RaadonsyöjäRahasto jonka kouranpohjaan puhkeaa kultakolikko kuin pitkäperjantain stigma,on viikon
  tarjous. Kreikan bondi nimelliskorko 5/100, on tänään tuottotarjouksessa prosenttiin 20.

  Matikka tekee tuosta, että yhden bondin nimellishinnalla,
  saa nyt neljä bondia,kukin nimellisarvoltaan 100 ja
  tuotto 5 %. Näin matikoituu tuo päiväntarjous 20 %. Ja siihen se laskento kuivuukin. Alkaa sosiaalinen asennustyö,hedgestrategian suunnittelu ja läpivienti.
  Hanketta voisi kutsua hienommin ja varteenotettavammin
  dynaamis-innovatiiviseksi juridiikaksi.

  Miksi kantsisi riskeerata kun on tuo Soinikin? Yksi.Koska
  mikään velkajärjestey ei menisi alle tämän hinnan 25.
  Eli ei voi hävitä. Kaksi. Tuoton nelinkertaistamisen vuoksi.John Dizard kehottaa Financial Times
  Weekly Review of The Fund Mananagement
  Industry 18.4. , toimimaan. Nostaa merkin -mutta vain
  lujahermoisille: "Kylmäpäisten spekulanttien, anglo-sakseja, pitäisi nyt käydä Kreikan päälle."

  Tämä Dizardin viikkopalsta käy paimenkirjeestä, ylipäälikön päiväkäskystä. Velkajärjestely tulisi lähikuukausina,mutta ilman maksuhäiriöitä. CDS:t eivät laukeaisi. Hiustenhalkomisella euroeliitti pelastautuu.

  Kiinteät nimelliskorot muutetaan vaihtuviksi,pohjaksi
  taataan euribor+ ja bondit väitetään entisiksi,vain re-
  profiling on tehty. Niskottelijat pannaan kuriin kuten bondien määräenemmistö klausuulit sallivat. CDS:t joilla upesti ja rahaa kauhoen Kreikkajahti potkaistiin käyntiin 2009 olisivat tulleet taistelutiensä päähän. Maasto mylläytyy taistelun tuoksinnassa ja nyt
  kesän korvalla 2011 voitetaan uusin kujein.

  Ehkä 2012 keväällä raportoidaan suurimpien hedgemiesten (John Paulson,Soros …)
  tehneen miljardeja tällä strategialla. Ehkä eivät.

  Dizard kirjoittaa hahmotelmansa rakentuvan (paitsi
  markkinahintaan 1/4 -nimellisestä),niin EU:n johtoa karakterisoivaan heikkouteen ja päättämättömyteen.
  Koetut vaiheet kielivät näiden olevan piirteitä,joille
  rakentaa järkiperusteisiä strategiota. Hänen kuvaamaansa (ja yllyttämäänsä ! ) tai sitten toista.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 11. Kyllähän tuo "Tsekkoslovakian tie" oli Wuolijoen lanseeraama iskulause, joka sitten alkoi elää omaa elämäänsä.

  SKDL:n yhtenä ongelmana oli varmaan se, että johtajisto oli vähän liian itsenäistä. Hella Wuolijoki oli loppujen lopuksi pikkuporvarillinen, "vihervasemmistolainen" intellektuelli, jolle Stalin ei ollut jumala. Vastaavasti Yrjö Leino oli, huolimatta vahvasta aatteestaan, isänmaallinen mies, jota tuntuu jossain määrin elähdyttäneen gyllingiläinen punaisen itsenäisen Suomen (tai punaisen Suur-Suomen) ideologia.

  Ne kommunistijohtajat, jotka olisivat voineet kulkea sokeasti Neuvostoliiton lieassa, eivät olleet lahjakkuudeltaan ja sivistykseltään lähelläkään näitä suuruuksia. Vallankaappaus olisi pitänyt ensin tehdä SKDL:ssä.

  VastaaPoista
 12. Mitenniin "pitää tukea konservatiivisia hyväosaisia"? eikös noit´ voi potkia persiille, ja kirkkonsa siirtää erilleen valtiosta ahnehtimaan vain keskuudessaan?

  VastaaPoista
 13. Epäilemtää persut ovat tervetulleita hallitukseen. Kurjuutta kummempaa jaettavaahan ei ole.

  VastaaPoista
 14. On jotenkin hupaisaa, että ulkopuoliset vimmalla selittävät mitä persut tarkoittavat ja eivät tarkoita, mitä he seuraavaksi tekevät tai eivät tee, kuinka ne hajoavat, kuinka tyhmiä ja köyhiä ne ovat,... Ja jutut ovat toinen toistaan poskettomampia. Aivan kuin persut eivät itse olisi kykeneviä määrittelemään olemistaan ja tekemistään.
  (En viittaa tässä nyt blogistiin, vaan yleisempään keskusteluun.)

  Kyllä se nyt on vain alistuttava siihen, että ulkoapäin heitä ei määritellä. On katsottava, miten he toimivat käytännössä ja mitä saavat aikaan.

  Melko pöyristyttävää on se, että merkittävätkin "demokraattiset" tahot Ruotsissa vaativat perusjen eristämistä tai että "luotettava ja laadukas" BBC tietää persujen vaativan naisten kotiin jääntiä ja keskittymistä vain lastentekoon. Rasismikortti liehuu kaiken aikaa.

  Tällä menolla alan kohta epäillä, että tämä kauhu ja pelko indikoi jotakin paljon suurempaa kuin sitä, että osa suomalaista halusi vaihtaa yksivärisen, mauttoman ja aina samana pysyvän kok-kepu-sdp-puuron johonkin vähän tuoreempaan.

  Onko persujen aiheuttama ylireagointi merkki jostakin suuremmasta eurooppalaisesta muutoksesta, jonka koetaan uhkaavan perinteisiä - ja useimmiten hyvin peitettyjä - valtarakenteita ?

  => On se kova juttu, kun joku primitiivinen ja vallasväen ulkopuolinen sanoo, että keisarillahan ei ole vaatteita. Se voi johtaa vaikka mihin.

  VastaaPoista
 15. "Joku sanoi vaalien yhteydessä, että elämä on pyhä, mutta ei kuitenkaan muiden kuin suomalaisten elämä, koska sama henkilö puolusti pontevasti armeijaa ja suhtautui pidättyvästi maahanmuuttoon." Onko blogisti sitten sitä mieltä, että täyden pelastusveneen pitää antaa ylitäyttyä ja upota? Valitettavasti on niin, että tulevan ilmastonmuutoksen myötä Eurooppaan on tulossa noin miljardi afrikalaista. Matti ja Heta Häyrykin (nyk Gylling) esittävät moraaliopetuksessaan esimerkin, että jos uima-altaaseen on hukkumassa oma ja vieras lapsi, joista vain toisen voi pelastaa, on oikeutettua pelastaa oma, koska vanhemmalla on erityinen velvollisuus omaa lasta kohtaan.

  VastaaPoista
 16. Anonyymille: "Minun näkemykseni - liberaali näkemys – on, että hallituksen tehtävä on auttaa heitä toteuttamaan potentiaalinsa. Ei kertomalla ihmisille kuinka heidän tulee elää elämäänsä, vaan tehdä heidän valintansa mahdollisiksi; vapauttaa heidän potentiaalinsa, olivatpa he keitä tahansa."
  Tämän ongelma vain alkaa kun joku haluaa olla pedofiili tai uusnatsi taikka elää yksiarvoisessa yhteiskunnasa, jossa on vain hänenkaltaisiaan. Blogi käsitelee sitä ja vastaus ei tyhjenny tuohon onttoon liberalismiin.

  VastaaPoista
 17. "Suomalaiset ilmiöt" kertovat siitä, että kaikki on muuttunut hitaasti täällä Suomessa. Sauna oli ennen yleinen Euroopassa, sitten se rappeutui ja kiellettiin. Ehkä saunatonttu sai suomalaiset käyttäytymään siivosti saunassa.:)

  Jos "pakkoruotsi" poistetaan, lisääntyy eriarvoisuus. Meillä on pitkä menneisyys, johon kuului katolisuus, ruotsi ja kansainvälisyys. Jos kaikkia niitä vihataan niin paljon, ettei kärsitä ottaa selvää menneisyydestä, muututaan lyhyen historian maaksi - ehkä ollaan jo sellainen.

  Uskon, että ruotsin vihaamisen pohjimmainen syy on se, että ruotsalaiset (varsinkin Kustaa Vaasa ja pojat) käyttivät tätä Itämaataan röyhkeästi siirtomaana rikastuen sen avulla, pitäen samalla suomalaiset köyhinä.

  On kuitenkin tyhmää vihata ruotsia, josta meille on hyötyä, ja nykyruotsalaisia, jotka eivät ole syyllisiä.

  Ruotsalaiset voisivat kuitenkin pyytää virallisesti anteeksi ja palauttaa mmuutamia arvoesineitä, joita Kustaa Vaasa ryösti meiltä uskonpuhdistuksen varjolla.

  VastaaPoista
 18. Eduskuntavaalien tulos oli suurelta osin Halosen presidenttikauden tilinpäätös. Hänellä ei ollut koskaan mitään hyvää sanottavaa keski-ikäisistä ja vanhemmista suomalaisista miehistä.

  VastaaPoista
 19. Rönkön prisma taittaa tänään kirkkaasti!
  Kiittää Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 20. En ihan ymmärtänyt tätä ajatusta kaunasta joka kohdistuu globalisaation ja monenkeskisen yhteistyön erilaisiin muotoihin (sen herra-vihan kylläkin). Siis jos tarkoitat tuolla myös niitä Euroopan pankkitukitalkoita.

  Eiköhän se "kauna" kohdistu etupäässä Saksan pankkien saamiin pankkitukiin - jota ei voi olla vertaamatta tuon annetun pankkituen seurauksena syntyneisiin ja kohta syntyviin täkäläisiin säästökohteisiin. Kauna on minusta myös melko huono sana kuvaamaan sitä miksi jotkut asiaa vastustavat. Sanoisinko syyllistävä, siis kai siinä Saksan pankkien tukiasiassa on kyse muustakin - oli sitten puolesta tai vastaan. Tosin en ole kansan syvien rivien asiantuntija, enkä tiedä sitä mitä kansa tietää. Minua tuo asia ei erityisemmin kiihota - vaikka haluaisinkin tietää siitä hiukan virallista totuutta enemmän.

  Kun synnymme, itkemme, että meidän täytyy astua maailman suurelle narrinäyttämölle. - Lear

  Ruotsin kielen vastaisuudella on kyllä tuota pakkoruotsia pidemmät perinteet täällä Suomelassa. Äitini muistaa hyvin kuinka 1920-luvun lopulla eräänä syksynä ruotsalaisuuden päivänä suomenkielisiä ylioppilaita ja muita vastaavia kasteltiin vesisuihkulla Vanhan edessä, ja kuinka joku huusi näille että se on suomalaista vettä. Ja senkin kuinka hänen sisarensa ystävät olivat tapelleet nyrkein yliopistolla kyseisen asian takia, ja tulleet heidän kotiinsa hoidattamaan neniään yms. Ja senkin ettei Stockmannilla siihen aikaan saanut suomenkielistä palvelua (äidillä ei lapsena kotikieli ollut suomi ja ruotsi sujui). Ja se ruotsin kielen taitaminen oli monella tavalla pakollista myös siihen aikaan - siis jos halusi parempia töitä - toisin kuin sen suomen kielen taitaminen siinä mielessä. Ja olihan oikeudenkäytön kieli pitkään ruotsi koko maassa vielä sen jälkeenkin kun kuningas oli vaihtunut tsaariin, vaikka niitä suomenkielisiä anomuksia voitiin oikeudelle jättääkin.

  Minulle ruotsi ei ole tuottanut suurempia vaikeuksia - johtuisiko sitten siitä että kavereina oli paljon ruotsinkielisiä, vai siitä että ruotsin kielessä subjunktiivi on konjunktiv… Veijo Meri kirjoitti joskus: Kivi antoi kaksi runoa. Ne ilmestyivät 1860. Ahlqvist kirjoitti niistä: Kieltä ei näy tämä kirjoittaja kuitenkaan vielä tuntevan… - Mistäköhän se sitten johtui?

  VastaaPoista
 21. Eduskuntavaalien 1945 (=silloin) ja 2011 (=nyt) vertailu vaikuttaa kiinnostavalta hankkeelta, harmi ettei minulla juuri nyt ole siihen kunnolla aikaa, eikä sitä paitsi tarpeeksi tietoja tai taitoakaan.

  Silloin vaalit olivat askel poikkeustilasta kohti normaaliutta, vaikka sota vielä oli kesken. Nyt vaalien katsotaan aloittavan poikkeustilan, vaikka hallitusta normaalikaavalla yritetäänkin. Ainoastaan PS:n äänestäjät kokivat, osin väärinymmärrysten vuoksi, Suomen rahtaavan suuria varallisuuseriä ulkomaille ilman omaa hyötyä. SDP:n edustajat, lähes kaikki varmasti vastoin parempaa tietoaan, antoivat valitettavasti legitimiteettiä tietämättömien huolille. Savua ei tässäkään ole ilman tulta, mutta eihän tässä mitään metsäpaloa vielä ole.

  1944 silloinen kasvupyrähdys oli uudella puolueella, jonka keskeinen osa, kommunistit, olivat olleet pitkään täyskiellettyjä, johtajat vankilassa. Suuri ulkoinen vaikuttaja oli voittamassa sodan ja se sanoi edustavansa juuri samaa aatetta kuin uusi puoluekin. Sen johtoportaaseen kuului suomalainen, mikä tosin Terijoen hallituksen vuoksi oli varmaan enemmän PR-rasite kuin -etu. Äänestäjiä siis saattoi perustellusti vaivata katkeruus ja opportunismi. Pian maksettiin valtavia sotakorvauksia, joista tosin onneksi saatiin vauhtia teollistumiseen.

  Nyt vaalivoittaja tosin tulee korpivaellukselta, mutta om vanhaa juurta ja johtaja on juuri käynyt pyörähtämässä suuren ulkoisen vaikuttajan vallan käytävillä. Siellä on johtoportaassa suomalainen, joka Rusi-jupakan vuoksi tuskin samastuu herraklikkeihin. Ulkoinen vaikuttaja on nousevan puolueen kannalta vastustaja. Olemme juuri vuosia nauttineet rahaliiton eduista, matala ja vakaa korko, mutta perussuomalaiset katsovat vain tämän hetken ongelmia. Äänestäjiä siis vaivaa ainakin tältä osin vain osin perusteltu katkeruus.

  Missä määrin 1944 oli kyse maan hiljaisten tuppisuisesta jekusta, kuten nyt osa selittäjistä nykytilan ymmärtää, en osaa sanoa.

  VastaaPoista
 22. Ad Omnia: - mitä tarkoittaa "Saksan pankkituki"? En ole kuullultkaan eikä löydy netistä. Vuonna 2008 heillä oli tukiohjelma, Rettungsplan.

  Jos kommentoija tarkoittaa, että Suomesta viedään rahaa Saksan pankkien tueksi, desimaalipilkkuvirhe on aika paha.

  VastaaPoista
 23. Ad Lauri Gröhn - sinulla kun on tapana olla oikeassa, otapa nyt selvä Salllisen maalauken valokuvaajasta ja oikeudesta julkaista se blogissa.

  Vihje: voit aloittaa Valtion taidemuseosta. Se alkaa V-kirjaimella.

  VastaaPoista
 24. Ad Omnia: - usein mietin, mihin vastata. Eilen teki mieli vastata erikoiseen kommenttiin, jossa vedottiin amerikkalaisiin kenraaleihin ja puhuttiin homoseksuaalisuudesta Rooman valtakunnan tuhon syynä.

  Homoseksuaalisuus ei ollut armeijassa erikoisen tavallista 300- eikä 400-luvulla. Tuhon syitä on haettu yleensä taloudesta.

  Toisaalta - millähän se Troian sota oikein voitettiin, kun siellä homoiltiin oikein joukolla, kuten "Iliaassa" kuvaillaan.

  Ja Spartalla oli homoseksuaalisuuteen vannoutuneet iskujoukkonsa, armeijan parhaat osat.

  Se oli näet maailma hiukan eri näköinen ennen kuin nyt.

  VastaaPoista
 25. Ad Anonyymi: - suomalaisesta vedestä huusi Jussi Lappi-Seppälä. Meneillään oli yritys häiritä väkivaltaisesti kilpailevan korporaation ylioppilasjuhlaa.

  Sotien vällisen ajan muistot voivat olla hiukan välittyneitä. Nylands Nation eli ruotsinkielinen osakunta järjesti näppärästi etenkin pohjalaisylioppilaiden häirinnän. He palkkasivat ruotsinkielisen Gunnar Bärlundin portsariksi. Katso tätä Googlesta, ellet tiedä. Häirintä loppui.

  VastaaPoista
 26. "Saksan pankkituki" tarkoittaa sitä, että Suomen suorista sijoituksista tai takuista ei mene senttiäkään Portugaliin tai muihin PIIG-maihin.

  Käy vain niin, että Saksan Landesbankenit, Ranskan pankit ja muut suuret PIIGSien lainoittajat saavat takuiden turvin uusittua aiemmat 3 - 4 %:n lainansa 7 - 10 %:n lainoiksi ja samalla niille Suomen & co takuut. Ja kun - siis kun - PIIGSit eivät pysty maksamaan, takuut laukeavat täysimääräisinä. Ja kas, Saksan & co pankeilla on kiistämätön oikeus Suomen & co tulevien vuosien verotuloihin ja kansallisomaisuuteen miljardien edestä. Itse asiassa koko takuu realisoituu varmasti, kun Espanja kaatuu.

  Tätä tarkoittaa Saksan pankkituki. Portugalin ja kumppaneiden ahdinkoa takuut vain pahentavat, koska vanhat lainat uusiutuvat korkeammalle korolle. Konkurssi on entistä varmempi.

  "Takaa mies, maksa velka."

  VastaaPoista
 27. Ad JK - fatsi tunsi GB:n - asui muistaakseni Inarintiellä siihen aikaan. Oli kova hiihtämään.

  VastaaPoista
 28. > Suomen ruotsinkielisen asutuksen varmoja kiinteitä muistomerkkejä yli 1 000 vuoden takaa löytyy mm. Helsingin kaupungista. Seurasaaren tien varressa oleva pronssikautinen hauta on läntistä tyyppiä ja viittaa sieltä tulleeseen asutukseen yli 3 000 vuotta sitten.

  Tämä on hiukan epäselvästi kirjoitettu. Joka tapauksessa täsmennän asiaa hiukan. Anteeksi vaan, että lainaan Wikistä, jota juuri ja erityisesti näissä asioissa ei saisi uskoa:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska

  > Fornöstnordiska benämns ofta rundanska respektive runsvenska i Danmark även om dessa var i princip identiska fram till 1100-talet.

  > På 1100-talet började även dialekterna som talades i nuvarande Sverige och Danmark att skilja sig från varandra och delas på 1200-talet i fornsvenska och forndanska dialekter.

  > Fornsvenska är den term som används om det medeltida svenska språket som har sin början cirka 1225.

  Ruotsin kielestä voidaan puhua oikeastaan vasta 1100-luvulta lähtien. Jos jollakin sattui olemaan se käsitys, että 1000 tai yli 3000 vuotta sitten oli ruotsinkielisiä, niin ei ollut. Oli heidän esi-isiään.

  VastaaPoista
 29. Mielenkiintoinen aihe tämä homoilu.
  Viime yönä pohdin näitä asioita historian kannalta.
  En voinut päätyä kuin yhteen ajatukseen.
  Neandertalinihmiset kuolivat sukupuuttoon löydettyään homouden sotiessaan Sapienseja vastaan. Siinä kuoli sukupuuttoon kokonainen ihmisen suvun laji, eikä vain armeija.

  VastaaPoista
 30. "Kiusaaminen ei ole asia, joka olisi mitattavissa tai määriteltävissä. Se on tunne."
  Näin sanoi blogi-isäntämme.
  Luulen kuitenkin, että kiusaamisen astetta voidaan ainakin joissain tapauksissa mitata, ihan euroina.
  Taloni lämpiää sähköllä. Kylmimmän kuukauden sähkölasku oli 480 euroa. Siitä valtaosa oli veroja, siirtomaksuja, perusmaksuja. Itse sähkö taisi maksaa 170 euroa.
  Tämän omakotiasujaa kohtaavan kiusan on järjestänyt Vihreät-niminen puolue. Sama, joka ajoi huoltamoille erikoisbensiinin, jota kuluu paljon enemmän sadalla kilometrillä kuin vanhaa ysiviitosta. Juuri ennen romahdustaan puolue suunnitteli uusia "ympäristöveroja", joilla kiusaamisen aste olisi jälleen kerran noussut.
  Vihreät, yhdessä RKP:n kanssa, Kepun hiljaisella tuella kiusaavat ihmisiä työkseen. Jokainen tuntee kiusan omassa kukkarossaan. Ei ihme, että vihreiltä lähti kolmannes kansanedustajista ja kepuilta 17, vai kuinka se meni.
  Ruotsalaisten määrä parlamentissa säilyy aina samana, onhan se aito luokkapuolue, joka haalii jäsenistölleen kaiken mahdollisen hyvän. Se, että RKP kiusaa suomenkielisiä ei jäsenistöä haittaa. Päinvastoin.
  Pakkoruotsi on käsittämätön asia globaaliin maailmantalouteen kuuluvassa Suomessa vuonna 2011. Eräs kiusaamisen muoto sekin.
  Vihreiden ja RKP:n voimin on myös perustettu kaksi virastoa, joiden pääasiallinen tehtävä on ihmisten kiusaaminen: tasa-arvovaltuutettu, jonka toimiston sukupuolijakauma (17+1) on silkaa pilkkaa ja irvistystä tasa-arvoa kohtaan sekä Vähemmistövaltuutettu, maassa, joka hoitaa vähemmistöasiansa ehkäpä parhaiten maailmassa.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 31. "Ruotsinkielisiä uhkaa pahoinpitely Suomessa otsikoi ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet. Lehti on nostanut Suomen kielikysymyksen näkyvästi esiin verkkosivuillaan. Aftonbladet kirjoittaa muun muassa, kuinka viha suomenruotsalaisia kohtaan eskaloituu perussuomalaisten menestyksen jälkeen."
  Sopii vain arvata mikä puolue tällaistakin roskaa syöttää ruotsalaisille. Ilmeisesti RKP arvelee, ettei se kohta enää saa yhtä vapaasti kuin tähän saakka vapaasti kiusata suomalaisia Suomessa ja siirtää kiusaamisvastuun Ruotsin ruotsalaisille.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 32. Ad JK - unohtui - yritän nyt sitten naama virneessä perustella jotakin - jonka kuitenkin jo tiedät, vaikka et samaa mieltä olekaan. Siis ne Saksan pankkitukiaiset. Jos joku todistaa ettei se Kreikan, Irlannin, Portugalin - Espanjan...? saama pankkitukiraha päädy saksalaisomistuksessa olevaan pankkiin, niin voin luvata etten kiusaa enempää tällä Saksan pankkituella - mutta kun se tieto taitaa olla niin salaista, ettei sitä tiedä kuin se saksalainen pankkiiri, niin käytän sitä ihan huvikseni edelleenkin ja kaikista vastaväitteistä huolimatta - paitsi jos todistetaan, ettei siitä rahasta senttiäkään valu sinne saksalaisiin tietokoneisiin. Siis menihän niistä Obaman tukitalkoistakin sinne ulkomaille 70% vai miten se oli… ja mites tämä asia on hoidettu EU:n puitteissa - siis tämä (Ron Paul…. ja etteikö vilunkia muka ole näissä EU.n pankkitukipaketeissa? En usko ennen kuin asia todistetaan - Kataisen sanomiset ei kelpaa):

  Matt Taibbi points out in a recent Rolling Stone article that two very well-connected Wall Street wives got together and formed a real estate investment company that garnered $220 million in so-called "loans" (free money) from the Fed.  Compare this number to the $352 million in spending cuts the CBO says are in the current budget!  A few months later, one of the wives bought a $13.5 million personal residence with her husband, the CEO of Morgan Stanley. 

  Sitä paitsi kun media jatkuvasti toitottaa näiden Portugalien ja muiden tukemisesta - vaikka kyse on kansallisuutta tunnustamattomien pankkien - investointipankkiirien? tukemisesta, ja eräistä uhkakuvista joiden uhkaa näillä tukitalkoilla ei mitä luultavammin torjuta. Toiset kun vielä kehtaa väittää että niillä vain pahennetaan asiaa. Niin.. mieleen tulee lähinnä Biafra - jota ehkä olisikin pitänyt tukea. Vai onko näillä EU:n pankkitukimailla etunimikin. Joku kr:llä alkava kenties? Kristiina? Jello Biafra oli muistaakseni joku muusikko… mä kuuntelen kuiteskin nyt Mozartia…

  Article 105  Bank of Portugal
  The Bank of Portugal, in its capacity of central bank, has exclusive rights to issue money and cooperates in the implementation of the monetary and financial policies, in accordance with the Budget act, the objectives set out in the plans, as well as the Government's directives.

  http://www.servat.unibe.ch/icl/po00000_.html


  Muuten CIA:n mukaan 2010 Saksan julkinen velka oli 78.8% bruttokansantuotteesta. Aikamoista vai kuinka? Tarvitaankohan sinne kohta ihan oikeaa pankkitukea - ettei tarvitse vilunkipelillä kupata muita - kyllä kansa tietää!

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gm.html

  VastaaPoista
 33. Ad Anna Amnell: "Uskon, että ruotsin vihaamisen pohjimmainen syy on se, että ruotsalaiset (varsinkin Kustaa Vaasa ja pojat) käyttivät tätä Itämaataan röyhkeästi siirtomaana rikastuen sen avulla, pitäen samalla suomalaiset köyhinä."

  Näinhän meitä on opetettu 1900-luvun alun suomalaiskansallisessa hengessä; ja tällaistä perintöä ovat monet mielellään siirtäneet eteenpäin.

  Tosiasia tietenkin on, että Suomi ei ollut Ruotsin siirtomaa, vaan valtakunnan tavallinen osa, tosin reuna-alue, kuten muutama muukin nykyisin Ruotsin puolella sijaitseva valtakunnan osa. Suomalaisilla oli siten myös samanlaiset oikeudet kuin valtakunnan keskusalueen asukkailla, mikä ei tietenkään tee tyhjäksi sitä, että periferiat aina ovat antaneet panoksensa esim. valtakunnan sotaponnistuksiin. (Kannattaa muuten huomata, että esim. varsinais-Suomi ei ollut Tukholman näkökulmasta kovinkaan periferinen.)

  Mikä tahansa viimeisen 20 vuoden aikana kirjoitettu Suomen historian yleisteos osaa kertoa tästä asianmukaisesti. Voi olla hämmästyttävää havaita, että toisin kuin moni uskoo, ei Ruotsin vallan aikana tavallisen rahvaan parissa ilmennyt laajempaa tyytymättömyyttä muutamia poikkeuskausia lukuun ottamatta. Ja kuten nykyisinkin, ihmiset myös osasivat ajaa asiaansa ja hakea oikeutta.

  Päinvastaisia kuvia on synnytetty - ja synnytetään osin edelleen, joskaan ei varsinaisten historiantuntijoiden puolesta - kun Suomen historiaa tarkastellaan umpiossa.

  Timo

  VastaaPoista
 34. Hyvä kirjoitus, pidin lukemastani. Minun mielestä Perussuomalaisten vaalivoiton surkuttelu on saanut naurettavat mittasuhteet ja monien suomalaisten sosiaalisissa medioissa toteuttamat "uhkaukset" maastamuutosta osoittavat sen, ettei olla haluttu etsiä syitä omien puolueiden kannatuksen laskuun vaan vaalituloksen aiheuttama pettymys on sysätty aiheettomasti Perussuomalaisten niskaan.

  Mitä tulee kuitenkin tähän blogikirjoitukseen niin mielestäni kyseessä on hyvin asiallinen ja analyyttisesti sekä kiihkotta vaalitulosta käsittelevä kirjoitus. Asioilla on aina kaksi puolta. Vaalituloksen historiallisuudesta olen myös kanssasi samaa mieltä ja vertaus vuoden 1945 legendaarisiin eduskuntavaaleihin oli osuva. Kauna "moninkeskeisen yhteistyön erilaisia muotoja" kohtaan ei kuitenkaan avautunut minulle. Mitä oikein tarkoitat sillä? Perussuomalaiset sekä heidän kannattajansa ovat toki EU-kriittisiä, mutta puheenjohtaja Timo Soini on kuitenkin painottanut eurooppalaisen yhteistyön merkitystä. Eteläisen Euroopan maille myönnettävien lainojen kritisointi saattaa olla valtaapitäville merkki yhtestyökyvyttömyydestä, mutta todellisuudessa näitä maita voidaan auttaa monilla muillakin tavoilla. Nykyinen ratkaisu ei mielestäni ole paras mahdollinen.

  Kirjoituksesi on kuitenkin todella osuva sekä tapasi sitoa tämä vaalitulos poliittisen historiamme aikaisempiin "jytkyihin" kiitettävä.

  VastaaPoista
 35. On yhdyttävä täällä esiin tulleseen näkemykseen, että on anteeksiantamatonta mennä kertomaan ruotsalaiselle lehdistölle, miten täällä vaaleissa menee. Ei pitäisi kertoa niille mitään, oltaisiin täällä vaan. Ei kerrota niille mitään, vaikka kyselisivät. Finlands sak är vår, bara vår.

  VastaaPoista
 36. Sivumennen olen muuten ollut aina sitä mieltä. että jos GB olisi syntynyt Ameriikan maalle, hän olisi saattanut valkokankaalla luoda merkittävän uran sen jälkeen kun pugilismista luopui.

  VastaaPoista
 37. JK: " Se on tunne. Ja tunne otti ison voiton."

  Jos poliitiikkaan saadaan tunnetta ja sitä kautta kiinnostavuutta lisää, ei se ole mikään huono asia.

  Lisäksi maalaisjärjen ja logiikan käyttö on edelleen sallittu politiikassa, vaikka pikkasen paatosta heitetään sekaan ynnä asiaan liittyviä sopivia sloganeita.

  Täysin sokea tunne sitä vastoin johdattaa monikultturisteja, jotka hokevat monikultturiisen yhteiskunnan auvoa ja rikkautta kuin pelastavaa mantraa.

  Ja vaikka "todellisuus kohtelee näitä lapsekkaita idealisteja yhtä julmasti kuin Saksan panssaridivisioonat Puolan ratsuväkeä" (Lähde: Hännikäinen T) , siitä huolimatta heidän uskonsa monikulttuurisen yhteiskunnan autuuteen ei horju.

  Ei vaikka Englannissa, Saksassa ja Ranskassa on todettu valtionjohtajien taholta monikulttuurisen yhteiskunnan epäonnistuneen.

  Todettakoon vielä, että Suomessa on vähän islamilaisen uskon ja maailmankuvan omaavia ihnisiä. Onneksi näin, sillä ongelmatkin meillä Suomessa ovat pieniä.

  VastaaPoista
 38. Miten olisi vertailu Saksan vuoden 1930 vaaleihin? Tosin silloin persut söivät eniten kokoomuksen kannatusta, nyt samalle pölkylle joutui keskusta. Demarit pärjäsivät niissä vaaleissa persuille vielä jotenkuten.

  VastaaPoista
 39. Olikos ne eliittihomoseksuaalit kuitenkin Theebassa eikä Spartassa? Vaikka tuohon aikaan kai melko yleistä taisi olla kaikkialla.

  VastaaPoista
 40. Olen käsittänyt, että Perussuomalaiset voittivat viimeksi Suomessa käydyt vaalit? Mikäs siinä, sopii minulle - ei minulla ollut yhtä ääntä enempää. Nyt tietysti odotan, että he selvittävät a) Suomen asiat. Ja sitten b) Euroopan asiat. Sen jälkeen voi selvittää muita mantereita.

  Ps. Uskon demokratiaan. Esim. näissä vaaleissa "Suomen Antifasistinen Komitea" sai noin 0,02 % äänistä.

  VastaaPoista
 41. Ihanaa tämä globalisaatio!

  Ruotsin fiksun ulkoministerin mielestä persujen voitto uhkaa ruotsin kieltä, Aftonbladetin mukaan ruotsinkielisiä jo pahoinpidellään Suomessa ja BBC tietää, että persut haluavat naiset koulusta kotiin synnyttämään!

  Tämä herättää muutaman kysymyksen:

  Eikö Bildillä todella ollut muuta huolenaihetta? Miten alas Aftonbladet on vajonnut? Voiko BBC:hen luottaa muissakaan asioissa?

  Tärkein kaikista: jos kansainvälisyys on tällaista, perussuomalaisuudessa pysyminen on viisasta.

  VastaaPoista
 42. On se sopivasti ajoitettu, että Suomen korkein poliittinen johto ja kansainvälinen kutsuvierasjoukko jammailee neekerin kanssa Maran CMI:n 10 vuotisjuhlissa, näyttääkseen muailmalle heti vaalien jälkeen, että "näin avoin ja suvaitsevainen kansakunta olemme". Huutakaamme kolminkertainen "hallelujaa"!!!

  Vielä hienompaa oli kuulla Halosen suusta, että "hän veikkasi persuksiin - persujen vaalituloksen, sillä Tartsan arveli persujen saavan vain 32 edustajaa". Hallelujaa sillekin!

  Kaikkein hienointa oli kuitenkin se, että ensikerran saimme mustan miehen eduskuntaan Kansan Edustajaksi. Jäämme odottamaan sitä hetkeä, kun tähän maahan saadaan ensimmäinen mustalainen tasavallan presidentiksi?

  Puhekieleni sikseen. Rasisti en ole ja rasistiksi en tule, puhekielestäni viis..

  VastaaPoista
 43. Tapsa, ollaanko "me" täällä entisessä Suomessa (nykyisessä Jytkylässä) sen kummempia kommenteissamme mitä ulkomaihin tulee? Ja millaista on kieli kun vaikkapa omista päättäjistämme (tai he keskenään) keskustelua käymme? Netti"keskustelut" ovat yksi esimerkki kielen (retoriikan) alennustilasta maassamme.

  Muistelehan millä lentävillä lauseilla Soinikin on EU:ta, ja sen yksittäisiä jäsenvaltioitakin esimerkiksi näiden talousasioiden hoidossa arvostellut? Minusta vähintään yhtä typerää "retoriikkaa" häneltä pitkin matkaa.

  Sitä lautaselle tulee mitä sille pyytää.

  VastaaPoista
 44. Mitähän Tapsa nyt sitten tällä kertaa neuvoisi, tässä kuohuttavassa tilanteessa? Pitäisikö jonkun hävetä? Tai ehkä nauraa?

  VastaaPoista
 45. Tarvitsee katsella vaikkapa Helsingin keskustaa, niin näkee kauniita rakennuksia, jotka pystytettiin Helsinkiin Venäjän vallan aikana hyvien tsaarien toimesta. Suomi rikastui silloin.

  Keskustassa on torin laidalla yksi ainoa kaunis talo Ruotsin vallan ajalta, ja sekin on yksityistalo. Suomenlinnan rakensi Ruotsi puolustaakseen itseään Venäjältä.

  Kieliriidoilla on pitkä historia ja juuret syvällä alitajunnassa. Kun myöntää tosiasiat, voi elää nykyaikaa ja arvostaa naapurimaitaan eikä syyttää nykyajan ihmisiä menneisyyden vääryyksistä.

  Suomenruotsalaiset ovat suomalaisia. Historian vuoksi heillä näyttää olevan parempi itsetunto kuin meillä muilla suomalaisilla.

  HBL:n tilaaja.

  VastaaPoista
 46. JariMom:ia näyttää vaivaavan noi homot siinä määrin, että ehdotan kokeilemista. Sillähän asia selviää. Goethekin sen jo tiesi: Grau, teurer Freund, ist alle Theorie und grün des Lebens goldner Baum.

  VastaaPoista
 47. Kohtuuttomat kasvutavoitteet, yltiöliberalismi, ylivelkaantuminen, emujen ja mamujen hyysääminen. Sukupolvenvaihdos. Puolueilla ei merkitystä.

  Hyvä Persut! Hyvä Pyhyys! Hyvä Suomi!

  VastaaPoista
 48. Muinaisen Rooman armeijassa ongelamana ei ollut homoseksuaalisuus, johon suhtauduttiin kielteisemmin kuin muinaisessa Kreikassa; erityisesti miehen passiviista roolia, "ryhtymistä naiseksi" halveksittiin. Rooman armeijan ongelma varhaisprinsipaatin aikana oli sotilaiden naimisiinmenokielto ja siitä johtuva tarve turvata jalkavaimosuhteista johtuneiden lasten perimis- ja muut oikeudeudet. Myöhäisantiikin (300-400) luvulla ammatit alkoivat periytyä ja monen sotilaan taustana oli "leirissä syntynyt".
  Ad Anna Amnell: Kustaa Vaasan aikana meillä meni vielä hyvin: isä valvoi vouteja ja aatelisia, poika Juhana piti loistavaa renesanssihovia Turussa ja myöhemmin rautamarski Klaus Fleming hallitsi maata itsenäisesti. Vasta 1600-luvun suurvaltakausi oli myrkkyä tiukentuvine keskushallintoineen ja väenottoineeen suurvaltasotiin. 1700-luku oli jatkuvaa nousua, kylläkin Ison Vihan kuopasta.

  VastaaPoista
 49. RKP:llä on samanlainen rooli Tukholmassa kuin SKP:llä oli Neuvostoliitossa.

  Mustamaalataan kauhukuvia kotimaasta.

  Huussista seuraamalla saa Suomesta yhtä vinon kuvan kuin aikoinaan Tiedonantajan Suomi-kuva Moskovassa.

  Kaiken lisäksi suomalaisten huonon kielitaidon vuoksi ei pystytä seuraamaan kuin englanninkielistä mediaa (ja ruotsinkielistä)

  Die Wahren Finnen Googlella 889 000 osumaa

  Les Vrais Finlandais 4 850 000 osumaa

  Los Verdaderos Finlandeses 477 000 osumaa.

  VastaaPoista