Sivun näyttöjä yhteensä

10. huhtikuuta 2011

Valuvika melonissa




Eilinenkään kirjoitus ei ollut puoluepolitiikkaa, vaan kritiikkiä. Olin kovin utelias näkemään kommentteja.

Ajattelin julkaista eilen tulleet kommentit tai osan niistä blogissa puolen vuoden tai vuoden kuluttua, edellyttäen siis että ollaan hengissä ja terveinä ja saadaan vielä sähköä. Minua hiukan häiritsee journalistien ja poliitikkojen erivapaus unohtaa lupauksena, ennustuksensa ja kirouksensa viikossa. Meillä muilla ei ole siihen lupaa, joten katsomme, mitä tuli sanotuksi.

Eilen mainituissa asioissa tilanne kärjistyi rajusti. En nyt oikein muistaa vastaavaa omalta elinajaltani. EU-talouskomissaari Olli Rehnin kommentti, jonka uutiset uskollisesti toistivat, oli avoin uhkaus Suomelle, käytännössä sosialidemokraateille. Näistä Heinäluoma kiirehti torjumaan sen ja noitumaan Rehnin sekaantumisesta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, eli EU-talouteen. Originelli tulkinta Heinäluomalta.

Joudumme nyt seuraamaan tätäkin. En ole suuremmin epäillyt asia tähänkään mennessä. Perussuomalaisten saamat äänet eivät seisauta kenenkään verta. Ne menevät hukkaan. Soini veti pelin 22:en eli silmällä metsään. Hänellä on joka tapauksessa eduskunnassa vastassaan määräenemmistö, joten perussuomalaisilla on tilaisuus massaturismiin Mannerheimintiellä. Sosialidemokraatit taipuvat sopivan verukkeen turvin, esimerkiksi työpaikkojen säilyttämiseksi, ja Portugali saa rahansa.

Julkinen keskustelu käydään asian vierestä. Vain Esko Seppänen väittää olevansa sitä mieltä, että sotaneuvottelut 1941 ja rauhanneuvottelut 1944 olisi täytynyt käydä eduskunnassa sanomalehdentoimittajien läsnä ollessa. Minusta tuollainen kuulostaa tarkoitustaan vastaamattomalta. Kansainväliset neuvottelut ovat samanlaisia. Ne eivät ole edes avopokeria eli sököä, vaikka siinäkin pidetään yksi pihinäkortti.

Rehellinen peli on pokeri, jossa kortit pidetään näkymättömissä korotuskierrosten aikana. Ne lyödään eli näytetään nokittamisen päätyttyä. Joku vie rahat, toinen korttipakan ja kaikki omat pistoolinsa. Sellainen on sivistynyttä. Pöytä on usein matkustajakodin oma.

Luulin lehdistä nähdyn ja televisiosta kuullun, että Kreikka, Irlanti ja etenkin Portugali yrittivät ensin noitua rahaa markkinoilta ryhtyäkseen itse parhaiksi harkitsemiinsa säästötoimiin. Nyt kuitenkin myös Portugalille on valmistumassa paha paketti, eikä niistä leikkauksista tingitä.

Mietin, miksi ”sijoittaja” ja ”pankki” ovat muuttuneet niin pahoiksi sanoiksi. Sijoittaja on esimerkiksi kansaneläkelaitos. Pankkitoiminta haluttiin heti paikalla sosialisoida, kun olin nuori mies. Se jäi sosialisoimatta.  Timo Soinin varhainen edeltäjä Jeesus oli vihainen rahanvaihtajille, mutta olen käsittänyt, että suuttumus johtui pankkitoiminnan harjoittamisesta temppelissä. En minäkään olisi hyvilläni, jos kirkkosalissa pidettäisiin bingoiltoja.

Taloussotkun selviä syitä on kaksi. Toinen on jo tukea saaneiden mainen poliittinen kulttuuri. Hirttämättömiä ovat poliitikot, eivät pankit eivätkä liioin sijoittajat. Poliitikot päättävät siitä, mihin rahaa pannaan; pankin antavat rahaa.

Tässähän nähdään pian, mitä tapahtuu. Oma arvaukseni on, että kysymyksessä on ”The Stealth of Networks”, digitaalisen tiedonsiirron epätoivottu seuraus. Allekirjoitin nipun vakuusvekseleitä, kun ostin ensimmäisen autoni osamaksulla. Sanoin myyjälle, ettei niillä papereilla mitään tee – trattoja ne olivat, vaikka vekseleiksi väitettiin. Lakimiespiireissä oltiin jo silloin sitä mieltä, että vakuusvekseli on vain yksi monista keinoista käyttäytyä tahdittomasti.

Nyt tekniikka on todella kirinyt todellisuuden edelle. Euroopan kriisi on luonnollisesti amerikkalaista juurta. Amerikkalaiset kehittivät sähköisen luottojärjestelmän, joka on älykkäämpi kuin kukaan sen käyttäjistä. Poliitikkojen vaatimuksesta Enronista ei otettu opiksi, joten tuhosta tuli suuri, ja tietysti se siirtyi suoraan Eurooppaan ja Japaniin. Lisäksi Kiinassa on erittäin paljon dollareita, jotka luultavasti aiheuttava maassa erittäin suuta huolta. Mehän emme todellisuudessa tiedä, mitä Kiinassa tapahtuu, vaikka se alkaa olla prosentuaalisesti sangen suuri osa maailmantaloudesta ja merkittävä rahojen liikuttelija.

Niin katosi sosialidemokratia maailmasta, ja kuka sitä kaipaa? Sosialidemokraatit, ehkä.

36 kommenttia:

  1. LEHMAN BROS. 2;

    Lehman Brosin kaatumisasta alkanut pankkikriisi oli ennen muuta pankkien valinen luottamuskriisi. Enronissa tuskin oli oppia, joka olisi tahan pankkikriisiin auttanut. Maailman hyvinvointia on kasvatettu viime vuosikymmenet rajusti velalla. Tama on ollut ihmiskunnan onni (Bengt Holmstrom)! Pankit alkoivat pelata suurien velkamaarien dominoefktia, ja rupesivat vetamaan rahaa sisaan
    Ja suitsimaan maailman likviditeetti. Saatiin aikaan paha lama, josta nousun joutui junailemaan yhteiskunta (FED).

    Nykyaan velkaa on syyta ottaa vain sellaisten, joiden uskotaan pystyvan hoitamaan velkansa. Huom. uskotaan. Kysymys on massapsykologiasta. Jenkeilla on velkaa aivan hurjasti, mutta maailma uskoo heidan pystyvan hoitamaan velkansa (vaikk taalan heikkenemisen kautta.) Tama maailmanlaajuinen massapsykologinen ilmio taitaa olla jotain uutta.

    Kannattaisi miettia kuinka pieni juttu (Lehman Bros.) sai aikaan valtavan katastrofin. EU lienee oivaltanut aivan oikein, etta taman asian suhteen ei kannata venetta keikuttaa. Pelin pitaa antaa jatkua samalla, kun ne joitten lainanhoitokykyyn ei uskota, pannaan piukempaan ja aina vaan piukempaan kontrolliin Baltian tapaan.

    VastaaPoista
  2. Ensin katosi kommunistit ja ketkä siihen oli syynä, kommunistit itse. Ja sama syy on nyt sosiaaliemokraattien katoamisen alkamisen. Olisi pitänyt laulaa Kansaivälistä oikein sydämellä.

    VastaaPoista
  3. Ad Omnia: - kun valtio joutuu velkajärjestelyyn, se tarkoittaa, että toiset päättävät, kenelle maksetaan ja kenelle ei (disindebtment). Vertaus kansalliseen yrityssaneeraukseen on tosiaan ontuva. IMF:llä on paljon kokemusta tästä. Katso esim. Argentine debt restructuring 2005-2006.

    Puheet EU-maiden keskinäisestä velkavastuusta ovat tahallista harhautusta. Sellaista vastuuta ei ole. Kukaan ei voi velkaantua toisten maiden lukuun. Juuri tästä neuvotellaan. Sopimus ei tässä eikä muissa tapauksissa estä sopimasta toisin.

    Rautalankamalli: kukaan ei ole Suomessa vastuussa aikuisen lapsensa tekemistä veloista. Silti tapahtuu, että tällaisia velkoja otetaan maksettavaksi. Ei sopimuksen muuttaminen ole niinkään iso asia kuin avioero, jos sopijat ovat muuttamisesta samaa mieltä. Se on samanlainen asia kuin hevoskauppa. Se puretan, jos ostaja ja myyjä ovat samaa mieltä. Elleivät ole, mennään oikeuteen. Mutta valtioille ei ole tuomioistuinta.

    VastaaPoista
  4. Rautalankamalli: kukaan ei ole Suomessa vastuussa aikuisen lapsensa tekemistä veloista. // Kemppinen

    Eikö tämän pitäisi toimia myös tosin päin?

    Kemppisen lapset eivät vastaa Kemppisen eläkkeestä, siltä osin kun valtion ei ole rahastoinut Kemppisen eläkevastuuta vastaavaa rahasummaa?

    Kun valtio joutuu velkajärjestelyyn, se tarkoittaa, että toiset päättävät, kenelle maksetaan ja kenelle ei (disindebtment). // Kemppinen

    Kyllä se taitaa olla niin, että viime kädessä valtion omat edustajat päättävät kenelle maksetaan, mitä maksetaan ja milloin maksetaan.
    Kreikan valtionkonttori voisi joka kuukausi pitää huutokaupan, jossa Kreikka ilmoittaa, maksamme tänään velkakirjoistamme 100.000.000€:a.
    Onko halukkaita sijoittajia, jotka haluavat nyt heti rahat takaisin Kreikan velkakirjoista?

    Kunnallisella eläkesäätiöllä / Kemppinen eilen
    Kunnalla ei ole eläkesäätiötä, tai minulla on vanhaa tietoa.
    Muutenkin Kemppinen sekoitti koepallona erilaiset säätiöt.
    Sitä se tekee, kun seuraa poliitikkojen hölynpölyimuripuheita.

    Kun UPM maksaa minulle osinkoa, valtio pidättää osingosta noin 20%.
    Miksi Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön pitäisi saada rahat "puhtaana käteen"?

    VastaaPoista
  5. Kyllä todella pahalta näyttää, kun lukee seuraavan jutun:

    http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/10/nain-eu-pahentaa-velkakriisia/20115017/12

    Ehkä EKP:n pitäisi ottaa kriisimaat kylmästi hoitoonsa ja lunastaa kriisimaiden velkapaperit kaikilta sijoittajilta itselleen.

    VastaaPoista
  6. Tätä ei tarvitse (saa) julkaista. Ilmoitan poistavani Kemppisen lukemieni blogien joukosta sillä perusteella, että herran nyt paljastamat yksinkertaiset poliittiset mieltymykset vähentävät muun sanomisen merkitystä huomattavasti. Lisäksi vanhojen sotien toistuva uudelleenkäynti on ollut jo pitkään tavattoman rasittavaa seurattavaa.

    VastaaPoista
  7. Sopimuksen muuttamisen tuomari on kansa, ja siltä kysytään parhaillaan mielipidettä.

    VastaaPoista
  8. Muistista ja mitä nykyisillä kameroilla tekisi(viitaten jonkin aikaa sitten olleeseen
    kirjoitukseenne)
    Ongelmana vain kuinka saada nuo kymmenen pätkät
    nopeasti youtube (kaistani on hidas)
    http://kulttuurihistorianyt.blogspot.com/
    http://www.youtube.com/user/waldemarwirtanen#p/u

    VastaaPoista
  9. Taivastelevat savossa ja pohjanmaalle, että markka olisi edelleenkin suomessa hallitusmuodon mukainen valuutta. Mitäs jos otettaisiin edut eurosta ja markasta sallimalla kaksi valuuttaa. Käytettäisiin molempia. onhan meillä ollut maidonkin kaksihintajärjestelmä :)

    VastaaPoista
  10. Umschuldung

    Mielenkiintoista kuinka meillä Suomessa uutisoidaan ja jätetään uutisoimatta olennaisia tapahtumia EMS:n osalta.
    Saksan valtiovarainministeri Schäuble pitää finanssikriisin uhkaa liioiteltuna ja epäuskottavana.

    www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,756060,00.html

    Saksalaisyrittäjät pelkäävät EMS:n olevan tie "siirtounioniin", jolloin saksalaisten säästöt siirtyvät velkajärjestely- ja tuhlarimaihin.
    Kun EMS on perustettu, sillä on oma johtokuntansa joka tuskin tulee noudattamaan EU-sopimuksia, kuten ei nytkään ole noudatettu. Kukaan ei tiedä mihin vakausmekanismi voi johtaa.

    Muut maat osaavat katsoa pitemmälle, Suomi elää vain hetkessä!

    www.bvmw.de/der-bvmw/aufgaben-und-ziele/verbandsphilosophie.html

    Jos me suomalaiset elämme kertomamme mukaan vientituotteilla, olisi meidän ehdottomasti kuunneltava mitä muut maat asiasta esittävät.
    Nyt me kuuntelemme vain papukaijoja, eikun ministereitä, jotka saavat virheellistä ja sensuroitua tietoa virkamiehiltään.

    ”The Stealth of Networks”- haku vei mielenkiintoisiin pdf-tiedostoihin...

    VastaaPoista
  11. Enronissa ja Lehmanissa on kyllä sellainen yhtäläisyys, että nämä poliitikot olivat niin tyhmiä, että uskoivat heitä isolla rahalla painostaneita energia- ja johdannaispelureita. Muistaakseni ennen Lehmania ajateltiin että erityisesti quantit olivat yleisneroja joten heidän epäilemisensä ei ollut mahdollista.

    VastaaPoista
  12. Ehkä tosiaan on niin, että SDP on tehtävänsä tehnyt, SDP saa mennä.
    Vuonna 1903 sosialidemokraatit julkistivat puolueohjelmassa tavoitteensa, ja ne ovat yhtä vaille kaikki toteutuneet - ei aina sillä tavalla kuin paperin laatijat kuvittelivat, mutta sisältö on toteutunut. Vain vaatimus, että kirkko ja valtio on erotettava toisistaan, on vielä hoitamatta, mutta elämänmenon kaikinpuolinen maallistuminen on tehnyt senkin asian vähäpätöiseksi.

    VastaaPoista
  13. Hyvä kirjoitus. Menneellä viikolla Hetemäki&Salmi toivat HS:n vieraskynässä (7.3) suomalaisen vanhan sofistikoidun näkemyksen riskeitä; olisi kannattanut silloin kuunnella suomalaisia. Ei se vieläkään ole myöhäistä. Otteena seuraavaa:

    "
    Sijoittajariskin puutteellisuus on rahaliiton alusta alkaen näkynyt siinä, että kaikki eurovaltiot ovat saaneet lainaa lähes samalla korolla: heikossa talouskunnossa olevat maat eivät ole joutuneet maksamaan lainoistaan niin sanottua riskilisää. Suomi nosti tämän asian euroryhmässä esiin jo helmikuussa 2003, mutta vaatimukset sijoittajariskin varmistamisesta eivät silloin saaneet tukea.

    Koska valtion velkakirjojen korko vaikuttaa myös yksityisen sektorin lainojen korkoon, kansallisen riskilisän puuttuminen ja matala korkotaso ovat monissa euromaissa tukeneet vuosia jatkunutta yksityisen sektorin velkaantumista ja usein myös kiinteistökuplan syntymistä.

    Eurovaltioiden korkoerot levenivät vasta, kun eräiden maiden velkaantuminen alkoi olla jo selvästi kestämättömällä uralla. Riskittömiksi hinnoitellut velkakirjat muuttuivat äkkiä roskalainoiksi.
    "

    VastaaPoista
  14. Olihan se käsittämätön lausuma Rehniltä. Ennen oltiin rähmällään Neuvostoliiton edessä ja nyt Eurostoliiton edessä. Kannattaako tässä edes vaivautua uurnille kun äänestän kuitenkin "väärin"..

    VastaaPoista
  15. Ehkä vihreät ovat jo tehtävänsä tehneet ja saavat mennä. Oikeusministerin ainakin soisin vaihtuvan. Ehkä valtion tuottavuusohjelmakin on jo tehnyt tehtävänsä - alle 50.000 asukkaan kaupungeista alkavat kaikki valtion virastot (tuomioistumet, poliisi, maistraatti, oikeusaputoimisto, verovirasto) ja sitä kautta myös niissä olleet virat olla lakkautettuja. Ja tämä kaikki perustellaan säästöillä. Pienet paikkakunnat kehäkolmosen pohjospuolella pienenevät entisestään, kun ihmiset pakotetaan muuttamaan työnsä perässä satojen kilometrien päähän eteläiseen Suomeen. Surullista :(
    Citizen Jane

    VastaaPoista
  16. JarMom: "Saksalaisyrittäjät pelkäävät EMS:n olevan tie 'siirtounioniin', jolloin saksalaisten säästöt siirtyvät velkajärjestely- ja tuhlarimaihin."

    Saksalaisten säästöthän siirtyivät näihin maihin jo aiemmin eurokuplan aikana, kun Saksan palkkataso pidettiin väkisin alhaalla vientietua ajatellen. Kun saksalaista kysyntää ei voinut nostaa, jonnekin senkin rahan oli mentävä. Silloin se meni esimerkiksi Irlannin ja Espanjan kiinteistömarkkinoille, jotka sitten tunnetusti myöhemmin räjähtivät käsiin.

    VastaaPoista
  17. En ymmärrä mistä persusuomalaiset äänensä tulevat keräämään.

    Oma otantani on n.tuhannen tuttavan , ystävän , sukulaisen , kollegan jne. joukko.

    Joukossa henkilöitä jotka äänestävät kokoomusta , rkp:ta , demareita , vihreitä , vasemmistoliittoa ja jopa muutama keskustalainen .

    Lisäksi merkittävä joukko äänestämättä jättäviä.

    Persuja ei äänestä kukaan.

    Olen ymmällä.

    VastaaPoista
  18. Maailman valtioiden yhteenlaskettu velka on jo niin tähtitieteellinen, ettei globaalia romahdusta voi millään välttää. Eikö olisi parasta, että romahdus tulisi heti nyt alkukeväästä, niin ehtisimme kylvää perunat ja juurikkaiden siemenet ajoissa takapihoille. Olisi sitten talvella mitä syödä.
    Suomi voi omalta osaltaa nopeuttaa romahduksen tuloa kieltäytymällä kaiken maailman pilipalitakauksista, jotka pahimmassa tapauksessa sirtävät katastrofin syksyyn. Ja mitäs me sitten syödään?

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  19. Mikäli vihreät eivät saa vaaleissa takkiinsa ydinvoiman lisärakentamisesta päättäneessä hallituksessa istumisestaan se on heille aika nolo juttu.

    Se nimittäin osoittaa että vihreiden äänestäjät ovat aivan yhtä valistumattomia ja lyhytmuistisia kuin muittenkin puolueitten.

    VastaaPoista
  20. No J. Virolainen tuntuu tietävän mistä puhuu, toisin kuin esimerkiksi minä. Keskiajalla uskottiin - se oli siis ennen kuin se parkkisakkojärjestelmä luotiin - että maailman kaikilla asioilla oli jonkinlainen yliluonnollinen merkityksensä ja että koko mesta oli eräänlainen Jumalan kirjoittama kirja. Siis kaikilla eläimillä ja kasveilla ja kivenmurikoilla oli moraalinen ja useimmiten myös joku mystinen merkitys. Sen seurauksena - ja siis tuohon Jumalan kirjoittamaan kirjaan viittaamalla - monille vähemmän konkreettisille asioille - esimerkiksi väreille - annettiin positiivinen tai negatiivinen arvolataus.

    Faust esimerkiksi poikkesi noiden tapojen ja sääntöjen ihmisille asettamilta teiltä, koska hänellä oli useampia päämääriä. Kreikan kielessä telos tarkoittaa lopputulosta ja logos oppia. Teleologia tarkoitusperäisyyttä tai päämäärähakuisuutta. Filosofiassa oppia, jossa pohditaan esimerkiksi tarkasteltavan kohteen - tai toiminnan - tavoitetta.

    Ne kulttuurit, joiden edustajina olivat Odysseus ja sitten muutamaa hetkeä myöhemmin Dante, saavuttivat vastakkaisten voimien tasapainon tietyllä onnellisuuden asteella. Kreikassa mytologian ja filosofian avulla korostamalla ihmisen välttämättömyyttä pysytellä omiin kykyihinsä sopivissa mitoissa - kontra hybris. Kristillinen maailmankuva on siinä suhteessa huomattavasti epämääräisempi - mikä on ihmisen vapaus hänen suhteessaan asioiden luotuun ja luonnolliseen järjestykseen. Pelastuksen tie löytyy siitä Jumalan suuresta kirjasta, tai Danten unelmasta kristillisen kansainyhteisön puitteissa tapahtuvasta restauraatiosta, eli EU:sta.

    Kaikkien pankkien vakavaraisuusvaatimus on sama - ja se määritellään EKP:n ja BIS:n suositusten mukaan. Pankin omaisuus muodostuu periaatteessa siitä rahamäärästä, josta sen antamat lainat myönnetään - ja joiden määriä vakavaraisuusasteeksi määrätty prosenttiluku rajoittaa. Näillä näkymin se voi lainata 92% saamiensa talletusten määrästä. Jos joku lainaa sen pankin kaikki rahat ja tallettaa ne sinne heti kohta takaisin, se sama raha muuttuu sillä hetkellä jälleen pankin omaisuudeksi, jota pankki voi lainata uudelleen. Pankki siis luo rahan sen lainan myöntämisen yhteydessä. Pankkiin on maksettava takaisin enemmän kuin sieltä on lainattu, ja se enemmän pitää maksaa joko omalla tai jonkun toisen rahalla. Eli jonkun pitää aina lainata pankilta rahaa, jotta se homma toimisi. Eli kaikki sen rahan eteen tehty syntyy jostakin muusta kuin sen pankin tekemästä työstä - ja siis ne korot maksetaan aina omasta tai jonkun toisen ottamasta velasta. Portugalin lainajärjestelyt eivät tässä suhteessa ole poikkeus; ne lainattavat rahat ovat lainaa jostakin muualta - muuallamaasta.
    Jatkuu sorry vaan..

    VastaaPoista
  21. Jatkoa - anteeksi toisen kerran...

    Ja kun samalla väitetään että kriisi pysähtyy siihen kun tämä Portugalin lainoitus on pantu kuntoon, niin suljetaan silmät samalla siltä, mitä siellä muualla tapahtuu - siis mistä sinne muuallamaahan saadaan sitä rahaa sen syntyneen vajeen paikkaamiseen - millä tavalla esimerkiksi tämä Portugalin lainarahan pumppaaminen auttaa Suomen talouden nousua - luoko se uusia työpaikkoja jne? Toki se saattaa joidenkin mielissä torjua niitä uhkakuvia - so what?

    Sitten on se kysymys, että minne ne lainatut rahat oikein menevät. Obaman lahjoituksista meni se 70% jonnekin muualle kuin USA:han. Miten on Portugalin tapauksessa - sen kansalaistenhan odotetaan maksavan tämän lystin korkoineen sitten joskus - se kai edellyttää toimivaa taloutta? Kreikka ilmeisesti käytti hätälainastaan 8 miljardia euroa aseisiin - joka tosin sovittiin siinä lainaa myönnettäessä, että Saksa saatiin siihen Kreikan laina-avustamiseen mukaan (Saksan osuus oli silloin 20 miljardia).

    Sitten on se juttu, että minkälaisilla indikaattoreilla näitä kansantalouksien ongelmia arvioidaan. Pörssikursseja katselemalla se ei ole enää mahdollista - ne elävät aivan omaa elämäänsä, samoin kuin työttömistä puhdistetut työttömyystilastot. Kun EKP seuraavan kerran nostaa korkoa, Espanja luultavasti horjahtaa, ja konttaa parin koronnoston jälkeen.

    USA:n talous on edelleen kriisissä. Öljyn hinta lähti nousuun jo ennen Libyan ja sen lähialueiden tapahtumia - (eräiden öljy-yhtiöiden ja Washingtonin eliitin on sanottu pyrkivän raakaöljyn hinnan nostamiseen 150-200 dollariin barrelilta tämän vuoden aikana, mitä tuottajamaiden levottomuudet olisivat sopivasti avittaneet - Suezin kanavan sulkemisestakin on puhuttu; öljykuljetuksista siis) - koska dollarin hinta alkoi jälleen laskea, mikä taas on tuonut Fed:ille paineita korkotason nostamiseen, mikä lisää entisestään USA:n talouden epävakautta. USA:n palautuminen taantumasta on velkaongelman takia ollut muutenkin kinkkistä - uutta ja entistä syvempää taantumaa povataan 2-5 vuoden sisällä. Miten nämä EU:n velkajärjestelyt tulevat kestämään USA:n notkahtamisen, kun Espanjan konttaaminenkin saattaa olla vain muutaman koron noston päässä?

    VastaaPoista
  22. Minulle alkaa hiljakseen valjeta, että arvostamamieni blogistien joukkoon kuuluvaa Kemppistäkin huolestuttaa hänen arvomaailmaansa uhkaavat poliittiset muutokset. Erittäin laajan tietämyksen ja sivitstyksen omaava blogisti valistaa meitä nyt myös poliittisilla mielipiteillään. Piinaavaa, muttei pakollista luettavaa.
    Sama vaikutelma tulee toisen lainoppineen Virolaisen viimeisistä kannanotoista. Kemppinen ei aiemmin mielestäni ole ollut besserwisser mutta nyt...
    -Old Grumpy

    VastaaPoista
  23. Aika erikoista: Deutsche Bankin asiantuntija on täsmälleen samaa mieltä kuin Soini Euroopan velkakriisin hoidosta.
    Lukevatko Katainen & Co lainkaan talouslehtiä?

    Tarkemmin täältäÄ
    http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/10/nain-eu-pahentaa-velkakriisia/20115017/12

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  24. Tuskin EU yksin näistä laajoista talousasioista päättää. On huomioitava EU:n ja Yhdysvaltojen tiukatkin keskinäiset sopimukset joten epäilykseni on herännyt salaisten lisäpöytäkirjojen olemassaolosta.
    Tämä selventäisi useita outoja tapahtumia EU:n tappioksi, jotta lumipallo ei lähtisi pyörimään.

    VastaaPoista
  25. Kyllä ne lukevat talouslehtiä.

    Mutta kun tärkeysjärjestys on 1)oma henkilökohtainen etu, 2) kaverien etu, 3) puolueen etu, 5)oman ministeriön sisäpiirin etu ... ja 47) Suomen etu (Suomi, tutun kuuloinen sana), niin ei voi kovin paljon odottaa.

    VastaaPoista
  26. Käykääpä tsekkaamassa vaaleja varten rakennettu vaaliväittelyjen arviointisaitti osoitteessa http://vaa.li. Näissä vaaleissa muutenkin netissä on tehty paljon ruohonjuuritason juttuja mm. HS:n avoimen vaalikonedatan pohjalta. Ilmiö?

    VastaaPoista
  27. Lainat ovat käytännössä ikuisia. Vain korot on maksettava.

    Lainapapereilla pitää olla myös jälkimarkkinat, jottei homma ala tökkimään.

    VastaaPoista
  28. Tulipa mieleen, että se konsulttiyhtiö McKinsey & Company tekee Suomen seuraavankin hallitusohjelman. Joten mitäpä sitä äänestämään, kun kaikki on kuitenkin päätetty etukäteen.

    http://en.wikipedia.org/wiki/McKinsey_%26_Company

    Sitä en tiedä mikä konsulttiyhtiö Britannian hallitusohjelman on laatinut, mutta siellä 2011-2012 budjetista 122 miljardia on velkaa, josta 50 miljardia menee pelkkiin korkoihin. Eli kysymys kuuluu pitääkö protestoida "tulevia" leikkauksia vastaan - vai velanottoa vastaan?

    VastaaPoista
  29. SDP on romahtanut parissa vuodessa todella alas. Enkä tarkoita kannatuslukuja..

    Jopa merkkejä Suomen kokoisesta tai jopa EU:n laajuisesta romahtamiesta rasistisen väkivaltaiseen kansallismieliseen v.1933-1945 historian toistoon on jahka se lama tulloo a la SDP+PS.

    MrrKAT

    VastaaPoista
  30. Tulipa vielä mieleen; ERVV - se rahoitusvakausväline - eli EFSF on Luxemburgissa perustettu osakeyhtiö, joka myy ja laskee liikkeeseen joukkovelkakirjoja. Se on siis itsenäinen voittoa tavoitteleva yritys (perustajajäsenien mahdollisista muista tarkoituksista huolimatta)... eli miksi tällainen systeemi - siis OY - pitää perustaa tätä nimenomaista asiaa hoitamaan?

    VastaaPoista
  31. Teppo Eskelinen ja Ville-Pekka Sorsa kirjoittivat kirjan "Hyvä Talous". En ole sitä vielä lukenut, mutta kuultuani Eskelistä radiossa (Kalle Haatanen, Yle 1), aloin uskoa jo epäilemääni todeksi. Valtiovarainministeriö ja johtava ekonomistiasiantuntijakaarti ovat vain yhden mallin edustajia. He kuitenkin esiintyvät ikäänkuin talous olisi erillinen, riippumaton ja objektiivinen tieteenala. Se on kuitenkin politiikkaa. Vaihtoehtona nykyiselle "pakolle" tehdä sitä ja tuota, mitä kokoomuksen filiaalit väittävät, ei ole vain Neuvostoliitto ja Pojois-Korea.

    Nykyisenkin kriisin syvimpänä aiheuttajana eivät ole Kemppisen väittämät kaksi syytä, vaan finanssitalouden ottama yliote reaalitaloudesta. Kun erinäisin johdannaisin, ristiinomistuksin ja -vakuuksin on "luotu" valtava finanssitaloudellinen rahamäärä, on selvää että jotain paukahtaa aina rikki, kun se joutuu kontaktiin reaalitalouden kanssa, kun ryhtyy realisoimaan omistuksiaan, virtuaalisia luomuksiaan. Realisointeja johtavat yksityiset amerikkalaiset luototuslaitokset, joilla on selvä poliittinen agenda. Se on "sattumalta" sama kuin Kokoomuksen.

    Pakko ei ole kuin kuolla.

    VastaaPoista
  32. Esko Seppäsen sivuja kannattaa käydä vilkaisemassa, jos alla oleva kiinnostaa.
    EKP on lainoittanut 1 prosentin korolla pankkeja, jotka ovat antaneet EKP:lle vakuuksiksi ongelmamaiden velkapapereita niiden nimellisarvoon. EKP ei kerro, kuinka paljon sillä on taseissaan epäkurantteja – eli mitä suurimmalla todennäköisyydellä velkasaneeraukseen joutuvien – EMU-maiden velkapapereita. Kun niitä arvioidaan olevan 300-400 miljardin arvosta, EKP on niiltä osin roskapankki.

    VastaaPoista
  33. JarMom: kannattaisi opetella saksaa, niin ei tulisi möläyteltyä noin noloja. Ei ihme ettei Suomessa uutisoida Schäublen sanomisia, ne kun ovat Spiegelin mukaan taatulla Katais-linjalla.

    Ettei nyt vain tullut tuttuun halla-ahotyyliin puhuttua paskaa ja heitettyä linkkiä vähän sinne päin, ei niitä kukaan kuitenkaan lue, et sinä ainakaan?

    VastaaPoista
  34. Elämä on pokeria, jossa monien kortit ovat kaikkien nähtävillä.

    VastaaPoista
  35. "Vain Esko Seppänen väittää olevansa sitä mieltä, että sotaneuvottelut 1941 ja rauhanneuvottelut 1944 olisi täytynyt käydä eduskunnassa sanomalehdentoimittajien läsnä ollessa."


    Ja Konrad Adenauer vaati liittokanslerina, että parlamentin edustajille pitää antaa niin paljon ulkomaanmatkoja etteivät he ole kotona Saksassa sabotoimassa maan asioita.

    Hyväksyn näkemyksen että tietyissä äärimmäisissä tilanteissa on kansakunnan - siis meidän tavallisten tattanoiden kannalta parempi ettei päätöksenteossa noudatettaisi aivan pilkuntarkasti demokratian pelisääntöjä. Silloin astuu esille muuan tärkeä tekijä jota nimitetään johtajuudeksi.

    VastaaPoista
  36. Kuntsalle:

    Mulla on sujuva saksantaito ja kirjoitan sillä paremmin kuin suomenkielellä. Osaan saksaksi jopa pilkutkin kohdistaa oikein.
    En lainkaan ole Halla-Ahon tai persujen kannattaja.

    Katselin aliastasi haulla ja huomasin samaa asiaa käsitellyn jonkun euroetanan kommenteissa.
    Minä kyllä alkuperäisen uutisoinnin ja siitä seuranneiden kommenttien perusteella pysyisin vieläkin sanoissani.

    VastaaPoista