Sivun näyttöjä yhteensä

6. huhtikuuta 2011

Kun taivaalta sataa lokaa




Kotiin tullessani mietin, millaista voisi olla biohajoava hiekoitusaine, toisin sanoen hiekka ilman hiekkaa. Ehkäpä laminaattirakenne, jossa olisi selluloosakuitua ja tavallista jäätä kerrostettuna, kestäisi kävelijän aiheuttaman pistovoiman. Kitkakerroin voisi olla jopa 0,5… Ja keväällä - ei harjausta eikä hengitystieoireita!

Jää on kovaa. Kysykää luistelijoilta. J.E. Gordonin mukaan selluloosakuitulaminaatti on kova juttu. Kai hän tiesi, kun kerran kirjoitti professorina materiaaliopin perusoppikirjan ja päälle muuta hauskaa (”The New Science of Strong Materials or why you don’t fall through the floor”).

Sen jälkeen ajattelin suositella himokkaille poliitikoille kunnon ainetta. Teflon on käytetty kielikuvana loppuun. On siis henkilöitä, joihin loka ei tartu. Mutta todellinen liukkaus on jotain aivan muuta.

Aineen nimitys on BAM, joka tarkoittaa booria, alumiinia ja magnesiumia. Se keksittiin täysin tapaturmaisesti, kertoi ”Time”. Sen kitkakerroin on puolet Teflonista eli jotain 0,02. Aine on keraaminen. Ennennäkemättömän kovan siitä tekee seostaminen titaaniin (TiB2).

Tämä on yksi vaihtoehtoinen elämä – materiaalioppi ja etenkin metallit. Jostain luin, että kaupoissa on kaksi tuhatta terästä, joita ei tunnettu kymmenen vuotta sitten. Luultavasti autoteollisuus on täpinässä puuhata kevyen alumiinin ja lujan teräksen kanssa, ja sähkö kuluu ja ympäristö kantaa kuormaa.

En ole vielä löytänyt sitä Disneyn – Barksin nidettä, jossa sankari keksii ennennäkemättömän väkevän aineen, jonka nimeksi tulee tietysti Akumiitti.

Joku soitti iltapäivällä ja kysyi, olinko minä se sama mies, joka on kirjoittanut sarjakuvista. Tunnustin olevani. Muistelimme hetken vanhoja Akuja. Siinä kävi samalla lailla kuin kännykässä liian usein, että yhteyden muodostuminen elo vastaaminen nielaisee soittajan mahdollisen tervehdyksen tai esittäytymisen. Olen itse sanonut ”niin kuka?” omille lapsilleni.

Tuntemattomaksi jääneen soittajan vuoksi jäin kuitenkin miettimään, että tämä Carl Barks olisi otettava vielä kerran käsiteltäväksi. Hyvin vanhoissa sarjoissa hän seurailee muun muassa scifin juonirakenteita, mutta sitten hyvin nopeasti nerokkuus alkaa purkautua.

Spielberg on tiettävästi tunnustanut suoraan, että Indiana Jones I syntyi vanhojen Aku Ankkojen vaikutuksen alaisena. Se onkin helppo nähdä. Mahdollisesti vaarallisten arkeologisten aarteiden metsästystä harjoitetaan vähän väliä.

”Sudenpennut” on taas tällä hetkellä väärä käännös, jota ei tietenkään voi muuttaa. Sudenpennut ovat Suomessa osa partiojärjestöä. Mielestäni keskenkasvuisia kutsuttiin pitkään kolkkapojiksi, mutta sudenpentu-nimitys oli käytössä ennen sotia. ”Junior Woodchucks” on joka tapauksessa puhtaasti ankkalinnalainen järjestö kymmenen tähden kenraaleineen.

Tämä on selvä ihmesadun juonne – Sudenpentujen käsikirja auttaa kaikkeen ja tuo tarinoihin aitoa lumousta.

”Kun taivaalta satoi rahaa” on yksi filosofisista tarinoista, joita täydentää joukko eettisiä tutkielmia. Olikohan Barks aivan oikeasti selvillä John Maynard Keynesin vuonna 1936 ilmestyneestä, taloustieteen muuttaneesta teoksesta? Keynesin keskeinen oivallus oli työllisyys, jonka määrää kulutus, siis käytettävissä oleva raha eli mm. setelivaranto. Keynesin mukaan vaihtotaseen alijäämäisyys ja siis inflaatio ei ole kaiken loppu. Toisin kuin myöhempi neoklassinen oppisuunta hän ei uskonut itseään korjaaviin markkinamekanismeihin, vaan vaati valtion rajoitettuja interventioita.

Lukija varmaan on jo huomannut, että pyörremyrsky, joka tyhjentää Roope Ankan rahasäiliön ja reaalitalouden eli tuotannollisen toiminnan elvyttävä vaikutus on juuri se asia, josta edessä olevat eduskuntavaalit käydään.

Jos olisin televisiotoimittaja, kysyisin useammaltakin poliitikolta: ”Oletteko lukenut Aku Ankasta sarjan ”Kun taivalta satoi rahaa?”. Eurooppalaisen tai suomalaisen rahasiilon koolla ei oikeastaan ole merkitystä.

17 kommenttia:

  1. Italiassa muuten Sudenpennut ovat Giovani Marmotte, mutta 30-luvulla oli jonkinlainen fasistinen partiojärjestö nimeltä Figli della lupa, 'Sudenpennut', johon kuuluivat 6-8 -vuotiaat. Nimi viittaa Romulukseen ja Remukseen joita naarassusi (lupa) legendan mukaan ruokki (tosin lupa tarkoittaa myös prostituoitua).
    Kiinnostaisi tietää, onko Suomen Sudenpennuilla mitään yhteyttä italialaiseen kaimaansa.

    http://it.wikipedia.org/wiki/Figlio_della_lupa

    VastaaPoista
  2. http://coa.inducks.org/story.php?c=W+WDC++44-02
    Aku Ankka 45/1976, 19/1991, 24/2004.

    Kuten huomataan, kokoelmista Hullua kemistiä ei löydäkään muualta paitsi luksussarjasta Carl Barksin kootuista, jotka eivät sitten olleetkaan kriittiselle silmälle niin luksusta kuin mitä ehkä luvattiin.

    Kun taivaalta satoi rahaa:
    http://coa.inducks.org/story.php?c=W+WDC+126-02

    VastaaPoista
  3. Filosofia, kansansadut ja Aku Ankka. Taivaalta satoi rahaa, no, jostakin sitä satoi erääseen kauppakylään,jopa siinä määrin, että iineksiä voitiin kutsua paikalle ja ylläpitää kaukaiselta mantereelta. Tuon bisnesneron käsikirja oli ihan sama kuin herra Kemppisenkin, siis Aku Ankka.

    VastaaPoista
  4. Sahanpurun ja jään seos pykriitti voisi toimia hiekoitusaineena. Valmistuskustannukset saattaisivat kompensoitua keväisten siivouskustannusten säästöillä. Epäilen kyllä että sen levittämiseen tarvittaisiin uudenlainen jauhinprosessia hyödyntävä kalusto.

    VastaaPoista
  5. Ad Hube: Skidelskyn kolmiosainen elämäkertateos Keynesistä on aika hyvä, ei tosin ihan äkkiä läpi luettu.

    Hienosti oivallettu, että näit heti yhteyden Aku Ankan ja sukua koskevien kirjoitelmieni välillä Douglass North, uusinstitutionalismi eli instituutio / organisaatio.

    VastaaPoista
  6. "Hullu Kemisti" ( AA 1976 N:o 45 ).

    VastaaPoista
  7. Niin.

    Hiekoitushiekka on ikävä riesa. Kulkeutuu kenkien pohjassa sisälle, etenkin lecasoratyyppinen joka on niin kevyttä jotta kelluu veden pinnalla mutta ei myöskään varise pois kengän uurteista.

    Olen kuullut että jonakin vuonna oli kaupoista hiekoitushiekat loppu ja jotkut ostivat siihen tarkoitukseen kissanhiekkaa. Se on hienoa savikokkaretta joka kastuessaan on kauhea kaveri. Meni kuulemma monet eteisen matot pesuun.

    Eli se biohajoava selluloosapohjainen tuote saattaisi omata saman ongelman. Hajoamistilassa oleva mössö kulkeutuisi varsin viljalti sisätiloihin ja matkaansaattaisi kiukkua kotiväessä.

    VastaaPoista
  8. Luullakseni myös höpsismille tuntuisi olevan soveltamisaloja politiikassa ja yhteiskunnallisessa toiminnassa.

    VastaaPoista
  9. Verkosta löytyy yli kuusisataa Barksin tarinaa osoitteesta:

    http://disneycomics.free.fr/index_barks_date.php

    Nyt vaan pitäisi tietää mikä oli tarinan nimi alkukielellä.

    Onko noista muuten tekijänoikeudet rauenneet, vai miksi Disney ei ole poistattanut sivuja netistä ja hoidellut ylläpitäjää?

    L

    VastaaPoista
  10. Aivan äskettäin istuin koneessa ja lähelläni istui 11-vuotias professorityyppi iPadinsa kanssa.
    Huomasi omani, tullen istumaan viereeni. Alkoi kova kysely mitä ohjelmia minulla on asennettuna.
    Itsellään oli 83 kappaletta Don Rosan Aku Ankkaa pdf-tiedostoina koneellaan, joita oli juuri lukemassa.
    Valitti ettei minulla ole kunnon ohjelmia asennettuna. Omat Aku Ankkansa oli ladannut torrenteilta.
    Minä tyhmä mainitsin jotain laittomuudesta ja että operaattori voi laskea kaistanopeutta huomatessaan P2P-ohjelmien käytön.
    Professori katsoi minua kuin urpoa ja sanoi käyttävänsä yFyLiteä jota hyödyntämällä lataa ohjelmansa naapureiden wlanien kautta.
    Professorilla oli yli 200 ohjelmaa iPadissaan ja esitteli niitä innoissaan, jolloin minä tyhmä satuin kysymään viikkorahojen riittävyydestä ohjelmien ostoon.
    Siitä se vasta innostui. Aloitti esitelmän jailbreikkaamisesta, Cydiasta ja Installous- ohjelmista, jolloin saa kaikki iPadille julkaistut ohjelmat ilmaiseksi.
    Viikkorahansa kertomansa mukaan käyttää "elämisen asioihin".

    Esitteli keksintöään piirustuksin, eli sellaista joustavasta muovista tehtyä läpinäkyvää sukkaa, jonka voi vetää iPadin reunojen ympärille/päälle. iPadin tausta ja reunat peittyivät ja kulmissa olisi noin 3 millin vahvikkeet. Suojaisi tippumiselta, naarmuilta ja kolhuilta.

    Kertoi myös omakotitalonsa ongelmista. Oli kokeillut useita eri aineita omakotitalonsa kattoon, jolloin pintaan ei lumi tarttuisi ja säästyisi lumitöiltä. Tosin lumitöistä hänelle maksetaan ja jäi hiukan sitä puolta asiassa miettimään. Olisipa tiennyt BAM:ista.

    Kummallisinta blogikirjoitukseen nähden oli pikku-professorin maininta Roope-Ankasta Jeesuksena, rahojen ollessa tietoutta, Mummo Ankan ollessa Neitsyt Marian ja tupulupuhupujen ollessa opetuslapsia.

    Aivan uskomattomia tyyppejä maailma täynnä. 10 tuntia kului hyvin rattoisasti.

    VastaaPoista
  11. Pitää siis maksaa lunnaita mafialle. Sekö on elämämme tarkoitus? Sen nimi on verotus mutta totuudessa se on lunnaat.

    Verotusalan keskusliitto palvelee kuitenkin; sain äsken puhelun, että Shell, OP-Pohjola, Viking, Tallink-Silja ja IF-vakuutus ovat tämän liiton asiakkaina. He siis auttavat. Kuka muu kuului siihen, nyt en muista vaikka äsken tuli palvelupuhelu sieltä. Kerroin, että työnhakuun ei tullut vastausta vaikka olisin mielellään tehnyt työtä ja maksanut veroja. Onpa harmillista.

    Nämä palvelevat sitten toista ääripäätä eli heidän asiakkaitaan kuten mainostoimistoja ja heidän pankkejaan jne eli jos joku alkaa oppimaan niin hinta peritään kehästä kuitenkin. Se, joka oppi jotain saa maksaa elämällään? Niinkö? Onko tarkoitus, että minä maksan tästä siksi, että olen juuri maksanut oman henkivakuutukseni? Silloin minun pitää jo nyt ilmoittaa siitä poliisille, että pääsevät jyvälle ketkä siellä uhkaavat ja ketkä ovat kärsimättömiä return-of-investin suhteen. Aika on supistettu kovin ahtaaksi.

    VastaaPoista
  12. Ad Omnia: - suuri kiitos Barks-linkistä. Uskomatonta! Minulle jäi Kaliforniasta sellainen käsityis, että Barks ja hänen Akunsa ovat siellä kohtalaisen tuntemattomia.

    Ankkalinnan maantieteellisestä sijainnista ynnä muusta on yksityiskohtaisia tietoja Wikipediassa
    http://en.wikipedia.org/wiki/Duck_universe

    VastaaPoista
  13. Minua on huvittanut se, että uskovaiset tai mitkä lie ovat hyökänneet BigBangia vastaan:

    "An Open Letter to the Scientific Community
    cosmologystatement.org

    (Published in New Scientist, May 22, 2004)"
    jossa on lista tiedemiehiä, joukossa:

    "Touho Ankka, Independent_Researcher, Finland"

    :D

    Tuossa tiivistyy tiededenialistien listojen luotettavuus ja olematon merkitys.

    MrrKAT

    VastaaPoista
  14. Saanko pyytää Kemppisen mielipidettä tämän kirjoituksen kommenttiosiossa käsiteltyyn mahdolliseen rikokseen?

    Onko rikosta syytä epäillä? Miten poliisi tutkii asiaa? Mikä lienee lopputulema?

    VastaaPoista
  15. Kiitos loistavasta kirjavinkistä! Aku Ankan ja Indiana-touhujen yhteys on ilmiselvä, kumma että sitä ei tullut huomanneeksi.

    Tosin on tarinan kerronta myös muuttunut elokuvaan mentäessä. Ei ehkä kuitenkaan niin paljon kuin Maija Poppasen osalta - tuli vastikään luettua (ääneen) kirjan uusi suomennos, joka on erinomainen. Elokuva on kovin erilainen, mutta loppujen lopuksi en tiedä kumpi on parempi. Elokuvan "pankkikriisi" on joka tapauksessa oivaltavan ajankohtainen.

    VastaaPoista
  16. Akun keksintöjä ovat sekä akumiitti että akuiitti. Molemilla pysyi lentämän lujaa ja toisella ampumaan pastaa alasimen läpi.

    Voin jatkaa tästä aiheesta loputtomiin, sillä olen oppinut lukemaan Aku Ankan avulla ennen kouluikää mistä syystä tilasin sitä vielä viime syksyyn asti.

    Eläköön Ankkalinna!

    VastaaPoista
  17. Puolitoista vuotta työttömänä olleena 58 veenä sitä funtsii sitäkin, että eiväthän työttömät säästä.
    (500)

    VastaaPoista