Sivun näyttöjä yhteensä

23. huhtikuuta 2011

Mortal Combat II

[...jatikoa]

Kirjan ansioihin kuuluu sekin, että kirjoittaja ilmoittaa selvästi, mitä hän ei tiedä. Tosiasiat ja arvaukset on siis yritetty pitää erossa toisistaan.

Muita nykyisin tunnettuja kansoja, joiden edustajilla on aihetta mielipahaan tällaisen kirjoittelun takia, ovat ukrainalaiset, valkovenäläiset, liettualaiset, latvialaiset ja ehkä ennen kaikkea serbit ja kroaatit.

Myös brittien sotarikollisuutta pohditaan. Kirjoittaja selvästi itse brittinä osoittaa briteille suurta ymmärrystä. Silti hän vetää esiin myös Churchillin virheet ja ylilyönnit ja ajattelemattomat lausunnot, joita kyllä riittää.

Kuvaus toisen maailmansodan merkittävimpiin ja tuntemattomimpiin kuuluvasta kenraalista (jolla tarkoitan tässä yhteydessä myös erilaisia marsalkkoja), Sir Alan Brookesta, on hauska ja surullinen. Brookella oli vaivalloinen mutta välttämätön tehtävä ampua alas Churchillin korkealentoisimmat suunnitelmat ja tehdä tyhjäksi korkean poliittisen esimiehensä ajoittain vimmainen halu vaihtaa rintamakomentajia, oli siihen syytä tai ei.

Sympaattisen kuvailun saa myös henkilökohtainen suosikkini, kenraali Eisenhower, joka joutui suunnittelemaan maailmanhistorian suurimpia sotatoimia ympäristössä, jossa baletin johtajakin olisi kalvennut lukemattomien primadonnien temppuilusta (siis tyyppiä Montgomery, Patton, MacArthur jne.).

Hän, kirjoittaja siis, osaa kuvittaa tilanteita puhuvilla yksityiskohdilla. Eisenhower veti 1943-1944 keskimäärin neljä rasiaa savukkeita päivässä ja litran kahvia tunnissa. Muutamalle luotetullaan ja vaimolleen hän tunnusti, että tehtävä on melkein ylivoimainen – on uhkuttava itsevarmuutta ja luotava luottamusta tilanteessa, jossa on itse niin sanotusti vetelät housuissa, koska tietää ja näkee, että trapetsi voi katketa tai köysi pettää millä hetkellä hyvänsä.

Yleistajuisen teoksen harvinaisia ansioita on myös tunkeutuminen Japanin politiikkaan ja mentaliteettiin ja se kummallinen tosiasia, ettei Kiinaa unohdeta kokonaiskertomuksesta.

Toisin kuin taloustieteilijät ajattelevat, Kiinan ja Japanin välejä raskauttaa edelleen vakavasti Japanin miehitys, jota kesti koko 1930-luvun, ja siviilien joukkomurhat, joita harjoiteltiin esimerkiksi Nankingissa.

Minulla on jossain äänilevy, jossa on Saaritsan hienosti suomentama ”Laulu taantumuksesta”. Siinä mainitaan Shanghain verilöyly ja todetaan, että käskyn siihen antoi Wall Street. Tuo Suomen stalinistiajan laulu kerää etevästi yhteen aikakauden tunnottomimmat valheet lähihistoriasta. Sitä ei kuitenkaan ole esitetty mainittavasti, eikä uusista levytyksistä ole tietoa. ”Mutta historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata, ja tyranni saa aina palkkansa.”

Miten totta! Tyranneja ei juuri näy työvoimatoimiston työttömien työnhakijoiden jonoissa eikä varsinkaan sossun luukulla. Tyranni saa aina palkkansa.

Valheet ovat muotia. Tosiasioissa on sekin ikävä puoli, että niiden kaivaminen esiin on sanomattoman työlästä, ja kovin usein ne ovat niin monimutkaisia ja sykeröisiä, että kunnon ihmiset nauravat niille. Mistä johtui saksalaisten ankara viha juutalaisia kohtaan, joita oli vain 1 % väestöstä ja heistäkin puolet oli ensimmäisen maailmansodan veteraaneja tai muutoin saksalaisesta isänmaallisuudestaan tunnettuja? – Tämä on nähdäkseni järkevä kysymys. Vastaus alkaa kuitenkin teollistumisesta ja 1830-luvulta. Useimmat haluavat vain kuulla, että kaikki johtui natsien pahuudesta. Heitä ei kiinnosta esimerkiksi Venäjän, Neuvostoliiton ja Venäjän jatkuvasti pintaan nouseva juutalaisvastaisuus, eikä se, että Stalin vainosi ukrainalaisten ohella juuri juutalaisia kuolemaansa asti eli vuoteen 1953.

Burleighin kirja ”Kolmas valtakunta, uusi historia” ilmestyi suomeksi 2005. Olen vaivannut muistiani mutta jättänyt faktat tarkastamatta. Mielikuvani on, että teos ei herättänyt sanottavaa mielenkiintoa.  En jaksa uskoa, että ”Moral Combat” tulisi suomeksi. Vahinko. Tämän tyyppinen englanti ei ole  vaivatonta lukea.

27 kommenttia:

 1. Odottakaamme nyt kuitenkin rauhallisn mielin (jäitä lippikseen kaikille, Jukkikselle lentäjänhattuunsa myös) jälleen uutta amerikkalaista elokuvaa, puhdasta melodraamaa tällä kertaa, kun on aikaakin jo niin mennyt, jossa Ike (no sanotaanko vaikka Johnny Depp), joka ennen D-Dayta selittää vaimolleen (samaan linjaan: Angelina Jolie), että ei nyt oikein töpötä, kun on tämä Rommelkin (Charlie Sheen/Maximilian Schell) siellä Ardenneilla vastassa, etc.

  VastaaPoista
 2. Amazonissa yhden tähden antaneet kertoivan Burleigh'n Kolmannen valtakunnan olleen vaikeaa englantia, tarpeettomasti hienoja sanoja. Päätin jättää lukematta.

  En ole lukenut kuin Kolmannen valtakunnan nousun ja tuhon. Kershnerin Hitler on kesken. Richard J Evansin Third Reich -trilogia lienee joka pojan kauraa ja seuraavana jonossa.

  VastaaPoista
 3. Taas löysi sokea kana jyvän. Tv:n bbc-knowledge kanava naulitsi eilen katsomaan dokumenttia Gulagien synnystä ja elämästä. Ihan järisyttävää; elävien ihmisten omia kokemuksia. Eikä vaadi hyvää englantia, venäjän kielinen puhe selvinä engl. teksteinä.

  VastaaPoista
 4. AZd Sopuli: - kaivoin esiin mainitsemasi Amazonin arvioijan. Tuntuu olevan vaarallinen idiootti. Olen samaa mieltä kuin useat muut Amazonin arvioijat. Burleigh kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi. Puhe pitkistä virkkeistä on pötyä.

  Tekstiä arvioidaan pilkkujen ja pisteiden sijoittelulla peruskoulun ala-asteella. Sinne tämä kirja kieltämättä ei sopisi.

  Aidommin tarkkaavaisuutta vaatii limittyvä lause, sellainen kuin Proutsilla tai Musililla. Lukijaa johdatellaan kapeita ja kaikuisia käytäviä pitkin, jotta auringossa kylpevä terassi vaikuttaisi täydellä teholla.

  VastaaPoista
 5. Ad JarMom: - nyt ymmärrän. Mielestäni siitä ei ole epäilyäkään, että vuoden 1939 jälkeen muihin kuin aseistettuna tai asepuvuissa liikkuviin kohdistettu väkivalta, juutalaisten kansanmurha yhtenä osana, on lähes läpitunkemattomien aukkojen, muunnelmien, valheiden ja sepitelmien täyttämä alue.

  Itse en tee päätelmiä, vaan esittelen kirjoja. Se johtuu siitä, että olen ammattilainen eli historiasta väitellyt. Ryhdyn olemaan jotain mieltä vasta kun minulla on ensisijaislähde, usein asiakirja, kädessäni, ja pääsen vertaamaan sitä muuhun aineistoon ja arvioimaan sen uskottavuutta.

  Mainitsemasi esimerkit ovat tosia. Valitettavasti niitä on satoja - siis 50 vuoden ajan sitkeästi seurailtujen juutalaisten viimeisissä vaiheissa.

  Silti ei pidä sekoittaa asioita. En sannoisi neuvostoliittolaisia sotilaita juutalaisiksi enkä juutalaispartisaaneiksi, vaikka arvelen, että mm. Raatteen tielle ja Karjalan korpiin on jäänyt jokin määrä kulttuurisesti, tai kuten natsit luulivat voivansa sanoa "biologisesti" juutalaisia sotilaita. Ainakaan Stalin ja sodanjohto eivät pitäneet omista hyökkäysjoukoistaan kirjaa niin ettemme tiedä tarkoin, kuka oli kalmukki ja kuka kirgiisi. Leningtradin poliittisesti aktiivinen juutalainen lienee ollut jotain kovin toista kuin valkovenäjän seudun ortodoksijuutalainen.


  Yritän olla tarkka tässä asiassa, koska juuri Hitler ja Himmler pitiviät viimeiseen asti Neuvostoliittoa ja Yhdysvaltoja juutalaisvaltioina, samoin kuin atomipommi oli heille juutalaista tiedettä.

  VastaaPoista
 6. Seuraavassa lainauksia Ian Kershaw'in kirjasta ”Hitler” vuonna 2008: Juutalaisten täydellinen demonisoiminen myöhemmin, kuitenkin Hitlerin Wienin vuosina jonkin nimettömän miesten majan asukin huomautus vuoden 1912 keväältä, että ”Hitler tuli poikkeuksellisen hyvin toimeen juutalaisten kanssa ja sanoi kerran, että he ovat fiksuja ihmisiä, jotka pitävät paremmin yhtä kuin Saksalaiset”. Hän kuitenkin kääntyi ja huomasi saavansa etua juutalaisvihan popularisoinnista. Juutalaiset propagandassa kytkettiin seksuaalisiin perversioihin ja naisten hyväksikäyttöön. Hitlerin lähipiiri ei aluksi kiinnittänyt antisemitismiin huomiota, ”koska kiihkeän antisemitismin käärmeenpesässä (Wienissä) juutalaisuusvastaisuus oli niin yleistä, ettei sitä edes huomannut”. Myöhemmin tavoitteena oli nöyryytyksen ja kiusaamisen maksimointi kuvasti sitä, miten onnistuneesti Juutalaiset oli onnistuttu demonisoimaan. Juutalaiset epäinhimillistettiin ja syrjäytettiin Saksalaisesta yhteiskunnasta. Tämä oli tärkeä askel kohti kansanmurhaa. Juutalaisvastaisten mellakoiden tuhot ”maksatettiin” myös juutalaisilla, koska he olivat ”aiheuttaneet" vahingot. Puhuttiin myös rituaalisista lastenmurhista, joita juutalaiset harjoittivat. Hitler imi vaikutteensa halvoista roskalehdistä, kuten ”Ostara”.
  Herschel Grynzpanin epätoivoinen teko antoi syyn---- ampui Pariisissa Saksan kolmatta lähetystösihteeriä. Juutalaisia harkittiin siirrettävän jollekin elinkelvottomalle alueelle, kuten Madagaskarin saarelle, kuolemaan itsestään. Kenenkään yllyttämättä yliopistoprofessorit käyttivät osaamistaan juutalaisten negatiivisten luonteenpiirteiden ”määrittelyyn”. Juutalaisia syytettiin myös korruptiosta ja siitä, ”että kaikki kanslistit ovat Juutalaisia, ja kaikki Juutalaiset kanslisteja”. Juutalaiset liitettiin kaikkiin yhteiskunnassa ilmeneviin epäkohtiin. Hitlerin ensimmäinen kirjallinen kannanotto oli se, että ”antisemitismi ei saisi perustua tunteisiin vaan ”tosiasioihin”. Hitler myös tarttui näihin, mm. Theodor Frischin traktaatteihin, joissa tähdennettiin ”Juutalaisten miesten harjoittamaa naisten seksuaalista hyväksikäyttöä”, s. 117

  Tällaista siis kolmannessa valtakunnassa, mutta samantapaista on havaittavissa vähemmistöjen kohtelussa nykyisinkin. Vähäinenkin poikkeaminen valtavirrasta mystifioidaan nopeasti ja hyödynnetään taloudellisesti sensaatiouutisina.

  VastaaPoista
 7. Kemppinen:Mistä johtui saksalaisten ankara viha juutalaisia kohtaan, joita oli vain 1 % väestöstä.
  Daniel Nylundin Teoblogista poimittua:
  "Ihmisjoukko ei koskaan tietoisesti etsi syntipukkia. Se etsii ihan vilpittömästi syyllistä ongelmiinsa ja osoitetta keskinäisille ongelmilleen. Tarpeeksi valistunut ulkopuolinen tarkkailija voi kutsua uhria yhteisön syntipukiksi. Sen jälkeen hänellä on kiusaus omiensa kanssa tehdä uhraajista syntipukkeja. Siinä vaiheessa tarkkanäköisyys loppuu. Vain koko mekanismista tietoiseksi tullut joukon johtaja voi olla pahuudessaan niin kyyninen, että tietoisesti tarjoaa raivostuneelle joukolle sopivan syntipukin.
  Joukkoliikkeet tulevat hyvinkin toimeen ilman edes muodollista uskoa Jumalaan, mutta ne eivät koskaan selviä ilman uskoa Saatanaan. Jokaisen joukkoliikkeen perusedellytys on saatanan sijoittaminen täysin itsensä ulkopuolelle. Mitä selkeämmin määritelty paholainen sitä vahvempi joukkoliike.
  Kun Hitler valitsi juutalaiset saatanakseen, hän kansoitti koko Euroopan perkeleillä, tai heidän kanssaan yhteistyössä olevilla pikkupiruilla. Hän tarvitsi myytin kansainvälisestä juutalaissalaliitosta. Sen tuhoamisen nimissä hän saattoi taistella ketä tahansa vastaan ilman mitään monimutkaisia selityksiä. Vihollinen oli määritelty. Saatana oli paikallistettu. Se oli kaikkialla muualla paitsi arjalaisissa.
  Jos joukko näkisi uhrin syntipukkina, herännyt tietoisuus pilaisi uhraamisen kokoavan vaikutukset yhteisöön. Jotta uhraaminen toimisi, joukon täytyy olla täysin vakuuttunut uhrin syyllisyydestä. Syntipukki pitää nähdä poikkeuksellisen pahana ja vaarallisena. Siksi hänelle on kuviteltu suorastaan maagisia pahuuden voimia ja yliluonnollisia kykyjä aiheuttaa vahinkoa. Sekulaarisemmassa yhteisössä syntipukille annetaan ylivoimainen valta ärsyttää, suututtaa ja manipuloida melkein kaikki. Mitä pahemmaksi ja vaarallisemmaksi hänet on kuviteltu, sitä perustellumpi on yhteisön yhtenäinen kääntyminen häntä vastaan.
  Syntipukin pitää mieluiten olla osa meitä, voidakseen olla tarpeeksi uskottavasti syypää meidän ongelmiimme. Silti syntipukin pitää olla myös tarpeeksi marginaalinen, jotta joukon ei tarvitse tuhota itseään, eikä kajota omiinsa. Silloin myös minimoituu riski, että joku heräisi näkemään uhrissa kaltaisensa ja menisi hänen rinnalleen. Syntipukki voi olla halveksittu sivullinen, epäsuosioon joutunut hallitsija tai kadehdittu menestyjä. Syrjäytyneitä löytyy yhteiskuntaluokkien kummassakin ääripäässä. Tärkeintä on, ettei kukaan lähde hänen uhraamistaan kostamaan, ja ettei hänellä yksin jätettynä ole voimavaroja puolustaa itseään.
  Syntipukin täytyy siis täyttää hyvinkin ristiriitaisia odotuksia. Hänen täytyy olla tarpeeksi erilainen ja riittävän samanlainen. Hänen täytyy olla tarpeeksi vaarallinen ja samalla riittävän puolustuskyvytön. Ehkä siksi myös itsensä kanssa avoimesti ristiriidassa olevat ihmiset kelpaavat muita paremmin koko yhteisön ristiriitojen kantajiksi.
  Suuri joukko ihmisiä tarvitsee tarpeeksi suuren syntipukin. Jos sellaiseksi ei löydy kaikkia yhdistävää yksilöllistä vihan kohdetta, täytyy niputtaa joku ryhmä yhdeksi kyllin pelottavaksi ja vihattavaksi hahmoksi, stereotyyppiseksi kuvaksi, jonka läpi yksilö ei enää erotu omana itsenään. Näin on valittu kokonaisia perheitä, sukuja, heimoja tai rotuja syyllisiksi muiden ongelmiin.
  Juutalaiset olivat kaikilla tasoilla tärkeä osa saksalaista yhteiskuntaa, ja kansainvälistä kauppaa, kelvatakseen vakuuttaviksi syypäiksi koko kansan sisäisiin ja ulkoisiin ongelmiin. Samalla Juutalaiset olivat kulttuurisen, uskonnollisen ja etnisen perintönsä kautta valtaväestöstä erottuvia ja ulkopuolisia. Historian kammottavin ja massiivisin syntipukkiuhri tuli valituksi olennaisesti samoista syistä kuin alkulauman spontaanien lynkkausten uhrit, virtuaaliheimojen viharyhmien uhrit, koulukiusaamisen kohteet tai hiekkalaatikolla silmilleen saavat uudet ja vähän erilaiset tulokkaat, jotka eivät osaa tai uskalla puolustaa itseään."

  VastaaPoista
 8. JK: "Mistä johtui saksalaisten ankara viha juutalaisia kohtaan... (...) ... Useimmat haluavat vain kuulla, että kaikki johtui natsien pahuudesta. Heitä ei kiinnosta esimerkiksi Venäjän, Neuvostoliiton ja Venäjän jatkuvasti pintaan nouseva juutalaisvastaisuus..."

  Aika vähälle, mielestäni, jää myös se tosiasia, että kansainvälinen (myös suomalainen) sivistyneistö & edistyksellistö on 70-luvulta lähtien vihannut ankarasti ainakin niitä juutalaisia, jotka asuvat Israelissa.

  Ainoat hyvät juutalaiset tuntuvat olevan amerikkalaisissa nyyhkyfilmeissä.

  VastaaPoista
 9. Kemppisen partisaaneille:

  Wikipediasta:

  "Hitler puhui 16. elokuuta, 1941 ja mainitsi, että kaikenlainen saksalaisten vastustaminen rangaistaisiin teloittamalla. Neuvostopartisaanit taistelivat Saksan rintaman selustassa Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Baltian maissa, Venäjällä ja Puolassa.

  Saksalaisten tiedustelun ja havaintojen mukaan partisaaniyksiköiden kokoonpanot noudattivat seuraavaa kaavaa:

  Harhautus- ja häirintäryhmiä, vahvuus 3-10 henkeä
  Taisteluosastoja, vahvuudeltaan 75-100 henkeä. Osastot olivat jaettu 2-3 komppaniaan, jotka olivat jaettu 2-3 joukkueeseen.
  Pataljoonia, rykmenttejä, joko erillisiä tai suurempiin yksiköihin kuuluvia
  Prikaateja, joiden vahvuus oli useita satoja
  Divisioonatason päämaja, joka komensi useita suuria partisaaniosastoja
  Armeijakunnan päämaja, jonka alaisuudessa oli tietty määrä prikaateja tai rykmenttejä
  Useiden tuhansien vahvuisia yksiköitä, joiden kokoonpano ja taistelukyky vaihteli
  Tiedustelu- ja maastotiedusteluosastoja
  Tiedustelupäämajoja, joissa analysoitiin kerättyjä tietoja."

  Suomessa pyöri muutama vuosi sitten Uhma-elokuva Bielskin juutalaispartisaaneista. Pääosassa James Bond (Daniel Craig).
  Todellisuuspohjasta:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bielski_partisans

  VastaaPoista
 10. Juutalaisia on vieroksuttu, jopa vihattu jo vuosisatojen ajan kaikkialla, missä heitä on esiintynyt. Olisi mielenkiintoista tietää, onko kukaan tutkinut, miksi näin on.
  Hitlerin juutalaisviha oli omaa luokkaansa, siitä oltaneen samaa mieltä. Kuljetuskaluston käyttö juutalaisten kuskaamiseen leireille armeijan kuljetusten kustannuksella keskellä villeintä sotaa kertoo joko typeryydestä, sokeasta vihasta tai... niin mistä?
  Ja minkä kumman takia Stalin vihasi juutalaisia? Hehän olivat Venäjän vallankumouksen toimeenpanijat.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 11. Antisemitismistä on kirjoja kilometrikaupalla, mutta janoan saada lukea yhteen esseeseen mahdutetun selityksen tälle sitkeällä kulkutaudille. Onko perussyy yksinkertaisesti "harmillisen hyvin menestyvä ei-kristillinen toiseus joka ei halua muuttua meikäläisyydeksi", vai onko vielä jotakin muuta ja ratkaisevan tärkeää?

  VastaaPoista
 12. Uskallan laittaa muutaman linkin. Tekstit kuvastavat oivallisesti vaikeuttaa hahmottaa edes pientä totuutta jostakin:

  "The Polkes Files" (Haganah ja yhteistyö natsi-Saksan kanssa, kirjasta: "Geheimoperation Nahost")

  http://bayimg.com/nAdoJaacE
  http://bayimg.com/NAdoPAAce
  http://bayimg.com/OadOFAACE
  http://bayimg.com/OAdOiAaCe
  http://bayimg.com/oadOMaaCe
  http://bayimg.com/padOAaaCe
  http://bayimg.com/PaDOBAAce
  http://bayimg.com/PADOfaacE


  "The Secret Contacts Zionism and Nazi Germany"

  s54-59
  http://bayimg.com/PadOMAaCE
  http://bayimg.com/pADOpaaCE
  http://bayimg.com/AADPGAAcE
  http://bayimg.com/AAdPJaaCe
  http://bayimg.com/bADpaaace
  http://bayimg.com/baDPeAace

  s60-69
  http://bayimg.com/bAdPIaAcE
  http://bayimg.com/badpMaace
  http://bayimg.com/baDppAaCE
  http://bayimg.com/CAdpdaAce
  http://bayimg.com/cADPgAaCE
  http://bayimg.com/CaDpKaacE
  http://bayimg.com/cADPnaace
  http://bayimg.com/CadPpAAce
  http://bayimg.com/DadPdAaCE
  http://bayimg.com/dadpgaaCE

  s70-79
  http://bayimg.com/DaDplAAcE
  http://bayimg.com/dAdpOaAcE
  http://bayimg.com/eAdPBAaCE
  http://bayimg.com/EadpFAAcE
  http://bayimg.com/eADPhAaCE
  http://bayimg.com/eadPLaaCE
  http://bayimg.com/EAdPoaACE
  http://bayimg.com/faDpbAaCE
  http://bayimg.com/FadpdAaCE
  http://bayimg.com/fADPhaaCe

  s80-83
  http://bayimg.com/FaDpkaaCE
  http://bayimg.com/GADpbAACE
  http://bayimg.com/gAdpfAaCe

  VastaaPoista
 13. Eiköhän Tapsalla nyt ole housuissaan jälleen vellit ja puurot, vieläpä sekaisin.

  VastaaPoista
 14. Koska Kirja on niin iso omaksuttavaksi, kehotti itse Luther kiireistä lukemaan Paavalin kirjeen roomalaisille jossa on pähkinäkuoressa kristinuskon ydin, mm:

  Vaikka Israelin kansa olisi lukuisa kuin merenrannan hiekka, siitä pelastuu vain rippeet,
  äkkiä ja lopullisesti on Herra toteuttava sanansa maan päällä.


  Tätä vihaa oli siis kylvetty ja jalostettu parin vuosituhannen ajan. Lopullisen ratkaisun toteuttaminen vaati Venäjän vallankumouksen joka pantiin juutalaisten syyksi.

  Jonnekin vaan tuntuu unohtuneen suomalaisen ihmisen oikeus ja velvollisuus perehtyä omakohtaisesti teksteihin. Sitä ikäänkuin odotetaan jonkun Mooseksen tulkintaa ihasteltavaksi. Lapsenuskoista touhua mistä jotkut rahastavat kahdella kädellä.

  VastaaPoista
 15. Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat olleet keskitysleirillä. Kuka harmaassa, kuka raidallisessa asussa.

  VastaaPoista
 16. Hitlerin ja 2. maailmansodan aikaisen Saksan suhtautumisesta juutalaisiin valaisee oivallisesti myös R. Hössin vuonna 1953 Stuttgartissa julkaistu teos "Kommandant in Auschwitz". Teos lienee jo unohdettu, mutta ansaitsisi mielestäni paikan Hitlertutkimuksen eturivissä uudelleen löydettynä.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 17. Olen aina pitänyt näistä blogistin kirjaesitelmistä - silloinkin kun olen ollut erimieltä tai silloin kun en ole mitään ymmärtänyt ja myös silloin kun olen jotakin luullut ymmärtäneeni. Luulisin. Ihmiset yleensä pelkäävät omia illuusioitaan, mitä siis uskontoihin tulee, siis mikäli eivät ole fundamentalisteja - ja silloinkin uskoisin. Tai sitten en - piruko sen tietää.

  Onhan niitä selityksiä. Taivaallinen isä ja isäkompleksi. Taivaallisen isän lapset. Uskonto henkisenä vakuutuslaitoksena. Ihmiset Jumalan sukulaisina. Primus in orbe deos fecit timor. Aluksi loi jumalat pelko.

  Ja sitten se melko legendaarinen - Kun Stavrogin uskoo, hän ei usko että uskoo, mutta kun hän ei usko, hän ei edelleenkään usko ettei usko.

  Sitten on se Jumalan valittu kansa - jonka jäseniä edustivat esimerkiksi Shylock ja Fagin. Ehkäpä edustavat edelleenkin.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lewis

  http://liten.be//fKRDK

  In anti-Semitism's first stage, when the hostility was based in religion and expressed in religious terms, the Jew always had the option of changin sides. During the medieval and early modern periods, Jews persecuted by Christians could convert. Not only could they escape the persecution; they could join the persecutors if they so wished, and some indeed rose to high rank in the church and in the Inquisition. Racial anti-Semitism removed that option. The present-day ideological anti-Semitism has restored it, and now as in the Middle Ages, there seem to be some who are willing to avail themselves of this option.

  http://www.zionism-israel.com/log/archives/00000008.html

  Juutalainen identiteetti - sen löytäminen - on melko monimutkainen kysymys. Joidenkin löytämästä identiteetistä - Bellow, Auster yms - sitä on mukava pällistellä. Mutta kuten Koraanikin sanoo: Taivas ja maailma ja kaikki, mitä niiden välillä on: luuletteko, että ne on luotu pilan vuoksi? Joten Abraham Lincolnin sanoin: Uskoen välttyvänsä tutkiskelulta siten, että hän kohdisti kansalaisten katseen sotilaallisen kunnian sokaisevana säihkyvään sädekehään - tuohon vetovoimaiseen ja verivirroista kimmahtavaan sateenkaareen, tuohon käärmeensilmään, joka lumoaa tuhotakseen - hän syöksyi sotaan.

  Melkoisen surullinen tarina siis.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_diaspora

  Muuten kansanmurhien välttämättömyyttä ovat pohtineet monenlaiset ajattelijat - kuten esimerkiksi mr Friedrich Engels - jonka kuva löytyi taistolaisten tunnus pinnistä yhdessä Marxin ja Leninin kuvien kanssa:

  ... at the first victorious uprising of the French proletariat, which Louis Napoleon is striving with all his might to conjure up, the Austrian Germans and Magyars will be set free and wreak a bloody revenge on the Slav barbarians. The general war which will then break out will smash this Slav Sonderbund and wipe out all these petty hidebound nations, down to their very names.
  The next world war will result in the disappearance from the face of the earth not only of reactionary classes and dynasties, but also of entire reactionary peoples. And that, too, is a step forward.

  VastaaPoista
 18. Ad Omnia: Hössin "Auschwitzin komendantti" on jopa myynnissä suomeksi (2. p. 2007). Vaimoni luki hyllystä sattumalta pari päivää sitten sen (1. p. 1959). Kirja oli Suomessa kuuluisa, syystä. Kirjoittaja oli oikeasti Auschwitzin komendantti, ja teksti herättää juuri ne kysymykset kuin kuuluukin. Lukija vakuuttuu, ettei hän tosiaan vielä Nürnbergin oikeudenkäynnissäkään käsittänyt tehneensä mitään moitittavaa.

  Käytin kirjaa aikonani opettaessani vankilan johtajia. Se ei ollut pirullisuutta - keskustelut suomalaisten vankila-ammattilaisten kanssa olivat vakavia ja hyvin antoisia.

  VastaaPoista
 19. Anoihailijani heittelee yleensä teräviä huomioita, mutta nyt en löytänyt hänen kommentistaan päätä enkä häntää.

  Voidakseen irvailla pitää ensin ymmärtää mitä toinen sanoo. Siksipä väännänkin pointtini nyt rautalangasta:

  Juutalaisviha ei ole hävinnyt mihinkään, vaan elää ja voi paksusti. Juutalaisten synneistä hirvein ja anteeksiantamattomin on se, että ainoat vapaat arabit elävät Israelissa.

  Revipä tuosta, armas anonyymi.

  VastaaPoista
 20. Blogivaeltajalle:

  Ymmärtääkseni kukaan ei enää ota Hössin kirjaa vakavissaan.
  Muistuu mieleeni kirja "Meillä ei kotia täällä". Rislakki-Argutina. Kirja kuvaa suomalaisia Neuvostoliiton loikkareista.
  Joutuivat teloitetuiksi kuulustelujen kautta.
  Eräs suomalainen oli kuulusteltavana vakoilusta ja häneltä tivattiin kuka oli yhdysmiehensä Suomessa. Suomalainen kertoi tavanneensa usein J. L. Runeberg nimisen miehen Esplanadin puistossa. Tämä merkittiin kuulustelupöytäkirjoihin.
  Luultavasti kertoi tämän mahdottoman tarinan, koska se oli ainut mahdollisuus jättää edes jotain tietoa jälkipolville järjettömästä vääryydestä kidutusten jälkeen.

  Luultavasti Höss kertoi samanlaisia ja aivan älyttömiä valheita kirjassaan kuulustelujen kautta, tai Höss oli muuten vain hullu, tai hänet pakotettiin kirjoittamaan utopistisia valheita, joista jälkeen päin olisi väärennetty totuutta.


  Ja miksikö juutalaisia vihattiin Saksassa. Jokainen diktatuuri tarvitsee sisäisen vihollisensa. Helpoin kohde on aina helppo löytää ajankuvan perusteella. Milloin vihattava kohde on kommunisti, tai fasisti.
  Esimerkkinä meidän pikkuruinen diktaattori Soini, joka sai kansan äänestämään itseään ja vihaamaan EU:ta. Tähän tarvittiin vain omena ja meloni. Kyllä kansa tietää...

  VastaaPoista
 21. Minä en Auschwitzin komendanttia lukiessani vakuuttunut siitä, ettei Höss Nürnbergissäkään käsittänyt tehneensä mitään moitittavaa. Minulle syntyi sellainen mielikuva, että hän ymmärsi - tai tunnetasolla koki - tekevänsä väärin jo niin tehdessään, mutta priorisoi autoritaarisen lojaliteettinsa olennaisesti korkeammalle kuin omantuntonsa äänen. Ja ehkä ajatteli, kuten ihmisillä aina ja kaikkialla tuon tyyppisissä tilanteissa on tapana ajatella, että koska me voitamme, en koskaan joudu tästä edesvastuuseen.

  Vertaus voi monista olla mauton, mutta pörssiyrityksen johtaja tekee periaatteessa samantyyppisiä ratkaisuja. Okei, nuo ihmiset kärsivät ja tuo paikkakunta näivettyy kun tämä kaikki ulkoistetaan Kiinaan, mutta tää on mun duuni, ja sitä paitsi mä olen pohjimmiltani vastuussa ainoastaan osakkeenomistajille, ja sitä paitsi mä uskon markkinatalouteen.

  VastaaPoista
 22. Tapsa

  "...mutta nyt en löytänyt hänen kommentistaan päätä enkä häntää. "

  Uskotaan. Hyvin loogistahan se on.

  VastaaPoista
 23. Antoisaa kiistely niille, joille tarkat kuolinluvut sotien murhaamisista ovat historiankirjoitusten A&O.

  Hyvä niin, tietenkin. Kansien väliin kuivumaan painettu eilinen saakoon päästä lähelle totuutta.

  Kansanosat jotka eivät lue, eivät tilastoja kaipaa. Eivät niihin usko. Suusanallinen perimätieto riittää joskus. Joillekin faktoja uskomattomille on sitten sama luetuttaa vaikka vanhoja puhelinluetteloita. Koulujen historiantunteja pitäisi lisätä silti edes jotain tiedonvälitystä tehostaaksemme.

  Toivotaan vain, ettei samaan herrahissiin samoina aikajaksoina kovin montaa historiasta tietämätöntä psykopaattia satu. Ja että kansojen johtajiksi kiipeileväiset pitäisivät totena tapahtuneita hirveyksiä. Uskoisivat muuhunkin kuin vain astrologiaan tai todistamattomiin, kaiken anteeksi antaviin jumaliin. Että he eivät ajattelisi ainoastaan tilastoja.

  Minä en usko jumaliin. Elämänkertaa ei ole yhdestäkään näkynyt. Yhtään Jeesusta, jumalaa tai enkeliä en ole tavannut toreilla en turuilla. Neljän vuoden välein jonkinsortin jumaliksi pyrkiviä vain. Tarinoita olen lukenut mustien kansien välistä ja melko varma olen, että kirvesmiehen poika Jeesus on ollut. Aikansa vasta-ajattelija josta kivettyi aikojen saatossa ”ikoni” muille hirtetyille ja ristiinnaulituille.

  Ihmishahmoisista perkeleistä elämänkertoja kyllä löytyy. Niihin on helppo uskoa. Ne ovat aina joukoissamme.

  Siis uskominen asioihin on eri kuin uskominen satuihin.

  Joka holokaustin kieltää, se ei ole lukenut yhtäkään kertomusta niistä miljoonista joita tarjolla on. Tai sitten olemassa oleva informaatio totuudesta ei vain natsaa juuri hänen aivosolukkojensa tuottaman päättelykyvyn kanssa. Tai sitten on muita intressejä kieltää kaikki.

  Kuoliko holokaustissa juutalaisia 6,6 miljonaa vai 4,4 miljoonaa ja mitkä kaikki tahot edesauttoivat lihamyllyn kammessa lienee jo asialle itselleen aivan sama. Molemmat luvut ovat aivan hirveitä eikä 80 miljoonaa kommunismin vainoissa menehtynyttä moni uskalla edes yrittää ymmärtää.

  Pienemmätkin pahat ovat aivan saatanallisia arjessaan puurtavan mielelle. Vuoden 1918 omat murhaamisetkin kylmäävät munaskuita myöten historianlukijaansa jolla tunteita on. Ja kun sama tapposessio voi yht´äkkiä leimahtaa käyntiin tänä päivänäkin myös tällä kylmällä maapallon kyljellä.

  Luin juuri Chil Rahjcmanin ”Treblinkan viimeinen juutalainen” kirjan (Minerva 2011). Jos olisin vasta 20-vuotias nulikka enkä yhtään kirja holokaustista lukenut, niin pitkäksi aikaa olisi tuossakin pureskeltavaa.

  VastaaPoista
 24. Satojen miljoonien lukijoiden kirjailija Georges Simenonin kirjoista Pikku mies Arkangelista (1956)kuvaa koskettavan vahvasti , kuinka ranskalaisen pikkukaupungin asukkaat kääntävät selkänsä ja tuhoavat rauhassa elävän juutalaisemigrantin.
  Vakaumuksellista ateistia ja materiali Simenonia itseään on pidetty myös antisemiittinä, Viitteitä löytyy myös eräistä Maigreteista.( mm. Maigret vastatuulessa). Kirjailijan arvellaan lähteneen vapaaehtoiseen maanpakoon II maailmansodan jälkeen muutamaksi vuodeoksi Yhdysvaltoihin Ranskasta ,jossa toimi Vichyn hallinnossa synnyinmaastaan Belgiasta sijoitettavien pakolaisten asutusvirkailijana.
  Mene ja tiedä. Mutta eräiden simenonistien parhaana simenonina pitämä Pikku mies Arkangelista on ahdistavan suositeltava psykologinen romaani aiheesta .

  VastaaPoista
 25. Hössistä vielä.

  "Ymmärtääkseni kukaan ei enää ota Hössin kirjaa vakavissaan."
  Sijoittelin tuota Hössiä tietolähteenä eturiviin vain vaikuttaakaeni asiantuntijalta, jota todellakaan en ole.
  Alun perin löysin tyypin lukiessani aikoinaan niinkin tieteellistä Hitler kirjaa kuin Huovisen Veitikkaa ja ottaessani selvää, kuinka tosia kirjan lopussa mainitut tietolähteet ovat. Hössin kirja on muuten ilmestynytkin Saksassa 1958 eikä 1953.
  No nyt vetäisin Hössin esille keskusteluun muistaaksemme, että tänäänkin joku jossain Hössii.
  Mutta kuka ja missä?
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 26. Mitä ihmettä Jarmom tarkoittaa Hössin jaarituksilla? Jotain tolkkua pitäisi mielipiteissä olla Jarmomillakin.

  VastaaPoista
 27. Anonyymi tulee kuin toukka keskelle keskustelua vaatimaan jotain selvityksiä, ilman itse käynnissä olevaan keskusteluun esitettyjä omia ajatuksia.

  Vastaan vain omalla jonkinlaisella mielipiteellä.

  Kunnon tuomari N:n oikeudenkäynnissä olisi poistanut Hoessin todistajanaitiosta, tai vähintäänkin esittänyt tarkentavia lisäkysymyksiä.

  Lähes jokaiseen kysymykseen Höss/Hoess vastasi yhdellä sanalla.
  Kaikkein tärkeimpään kysymykseen hän vastasi kolmella sanalla, eli kuinka monta kuoli A:n leirillä. Hän ei saanut vapaasti vastata, vaan hänelle luettiin aiemmin kirjoittamansa valaehtoinen todistus ja vaadittiin vastaus "Onko totta".

  http://www.nizkor.org/ftp.cgi/imt/nca/nca-06/nca-06-3868-ps

  joka on täynnä olennaisia virheitä, kuten Woltzek, 3.000.000 miljoonaa uhria... Zyklon tiputettiin "from a small opening".

  Ääääh.... nyt makkaralle, kyllästyttää jo.

  VastaaPoista