Sivun näyttöjä yhteensä

29. huhtikuuta 2006

Yläluokkalaiset

Muistan niin tarkoin tuon koulurakennuksen, vaikka aloittaessani 1955 oikealle oli valmistunut lisärakennus.

Joskus pohdin, sisältyisikö asiaan kaikkien aikojen liiketoimi vai olenko vain ymmärtänyt väärin - koko Suomi ja Sukkenpakka, niin kuin Särkelä itte asian ilmaisi, on täynnä samanlaisia 1950-luvun koulurakennuksia. Päädystä puuttuvat räystäät, ja katonharjan kohdalla on viisi tai seitsemän salaojaputken päätä ilmastointia varten.

Tietääkseni ne kaikki koulut on suunnitellut arkkitehtitoimisto Lappi-Seppälä & Martas. Sen käsialaa voi tarkastella myös Lauttasaaressa.

Tietääkseni Jussi Lappi-Seppälä oli rakennushallituksen pääjohtaja, kaikkien aikojen partiopoika, Stålhandsken kasvinkumppani eli siis huomattu Poikien Seikkailukirjaston kirjoittaja, ja merkittävä kokoomusvaikuttaja ja kouluneuvosten kaveri.

Suuresti suosimani hakukkone a9.com näyttää sukunimellä valokuvia, muun muassa taloista.

Mutta kun eilen kirjoitin yläluokkaisuudesta, niin tänään jatkoin ajatusta yläluokkalaisuudesta. En nimittäin osaa tulkita sitä ilmiötä, että ihminen muistaa kirkkaasti koulussa ylemmällä luokalla olleet mutta ei kuollakseenkaan alempien luokkien oppilaita.

Tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka kehuvat olevansa samasta koulusta. En muista. Kysyn maalaisittain sukunimeä ja sitten yleensä jäljet johtavat johonkin sukukuntaan. Valitettavasti vain Lahti on Kauhavan yleisin sukunimi.

Maalainen tapa menee näin, että kerron äidilleni tai tädilleni, että vastaan tuli sellainen ja sellainen kaveri, joka on meidän koulusta, ja tämä kaveri selitti, että hänestä on tullut vallan lääkäri tai poliisi tai vastaavaa. Sitten mietitään sukunimeä. "Vähän niin kuin Hirvijoelta tai Ylikylästä."

Sitten mietitään edelleen, kunnes oivalluls syttyy - "Mutta sehän on Uiton Matin Lempin Vilahon vaimon poika!"

En koskaan muista kysyä Isosompin Sakelta, onko hän sukua Pikku-Sompille (pienikasvuinen Isosomppi), jolla oli kuuleman mukaan aina niin kiire kunnan asioissa, että hän juoksi polkupyörää taluttaen kun ei ehtinyt hypätä satulaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti