Sivun näyttöjä yhteensä

19. elokuuta 2020

Viaton kysymysDekkareiden lukeminen on sekä turhaa että vaarallista. Niiden sijasta voisi tehdä jotain hyödyllistä, kuten kaivaa kellariinsa uima-allasta. Vaarallista on se, että vähäkin käsitys todellisuudesta vääristyy. Siksi poliisi- ja murhajutut ovat niin hallitsevia televisiossa ja striimeissä, joiden tarkoitus on tunnetusti suunnilleen sama kuin Kuolleiden talon muumion valmistajilla muinaisessa Egyptissä eli vetää aivot sieraimien kautta ulos.

Kysykää keneltä tahansa elinkeinonharjoittajalta. Aivot ovat vain haitaksi asiakkuudelle.

Yksi historiatieteen viehätyksistä on rakenteellinen. Historiasta löytyy niin paljon keskeneräisiä dekkareita. Murhamysteerin sijassa voi olla jonkin tarpeettoman valtakunnan romahtaminen.

Minusta esimerkiksi näyttää selvältä, että kun Venäjän vallankumous 1917 oli saksalaisten taitava sotajuoni, jota he toteuttivat tukemalla rahallisesti Leniniä ja tavallisia pomminheittäjiä, se onnistui vähän turhan hyvin. Lenin tosin antautui ja luovutti Saksalle kaiken mitä se kehtasi vaatia 1918, kuten ylivallan Suomessa, mutta kun tarkoitus oli varmaan keikauttaa bolshevikit ja toimittaa Venäjälläkin valtaan joku länsihenkinen nukkehallitsija, Saksa otti ja kaatui itse marraskuussa 1918 ja myös siellä alkoi yleinen hulina.

Murhamysteeri onkin sitten: kuka tappoi Leninin. Tunnettu kertomus useita vuosia kyteneestä aivoverisuonten kalkkeutumisesta ei sovi kuvaan lainkaan. Omana aikanamme on ehdotettu myös aivokuppaa, mutta ei sekään oikein istu. Todennäköisempi syy on murha myrkyttämällä, annosta vähä vähältä lisäämällä, jolloin tekijäksi sopisi Stalin. Leninistähän väitetään, ettei hän pitänyt Stalinia lainkaan sopivana seuraajakseen.

Niinpä mietiskelin, että kun juuri tänään arvaillaan, mitä Valko-Venäjällä Minskissä on tapahtumassa, vastaus tuntuu niin helpolta. Venäjän armeija ja Putin varovat juuri tällaista eli aitoa kansanliikettä, jossa on mukana paljon avainhenkilöitä.

Siksi tuntuu ilmeiseltä, että Lukashenkan syrjäyttämisen takana on Putin. Sopivia seuraajia on varmaan rivissä – Moskovan kannalta ”yhteistyökykyisiä” seuraavia presidenttejä. Lukashenkalle itselleen saattaisi sopia oikein hyvin jääkiekkojoukkueen varavalmentaja tehtävä jossain huomattavan lähellä Ulko-Mongoliaa.

Olen muistavinani, että toveri Molotov sai johtaakseen peräti voimalaitoksen noilla seuduin, kun oli käynyt ilmi, että ukrainalainen talonpoika Hrustshev, jota kukaan ei ollut ajoissa ehtinyt epäillä taitavaksi muissa asioissa kuin käytännön teloitustehtävissä, kerää pisteet itselleen.

Yhdysvaltain senaatin eilen julkaisema tutkimustulos viittaa vain siihen, että Venäjällä on vale-Dmitrien aikakaudesta eli 1600-luvulta alkaen osattu hyvin tämä erilaisten kihojen ottaminen ja erottaminen myös naapurimaissa.

Meillähän on itsellämme kokemuksia tästä. Tämä muuan Kuusinen, joka kuulemma edusti Suomen kansan todellista tahtoa syystalvella 1939, tulee mieleen aina kulkiessani Laukaan kautta, eli silloin tällöin. Siellä on muistaakseni jokin muistolaatta paikkakunnan suurelle pojalle, joka myös Poika Tuomisen mukaan oli todella taitava mies. Niin että kyllä sellainen Minskiinkin ilmestyy ja saa suuren kannatuksen.

26 kommenttia:

 1. Pianosävellyksissään Kuusinen ottaa kaksi askelta taakse ja yhden eteen. Niistä syntyisi ihan hauskoja jazzsovituksia.

  VastaaPoista
 2. Tähän arvioon on helppo yhtyä.

  Kaikki haluaisivat oman miehensä (henkilönsä) Minskiin, mutta eiköhän Putte ole hommat jo valmiiksi pedannut. Toki yllätykset ovat aina mahdollisia

  VastaaPoista
 3. Hirttonarun rasvan laadusta käytävä keskustelu lienee sitä lajia, johon tässä tasavallassa voidaan - niinkuin germaani sanoo - 'sisäänkirjoittaa' sekin kvalifioitu vastaustyyppi, jota muudan nummilla aikanaan hyvin viihtynyt parrakas herra (tai ei se mikään herra ollut) harjoitti: On nimittäin niin tai -kin, että viimeinen telan alle jäänyt taisi sittenkin olla itse Lawrence John Wargrave. Tarkistin ihan itse Wikipediasta..

  VastaaPoista
 4. Suuret johtajat kuten tämä Lukashenko ja Kuusinen ovat merkittäviä miehiä, joiden toteutumattomatkin aikomukset saattavat kantaa pitkälle. Viime aikojen saamelaisuutisia katsellessani, on mieleeni tullut että onko nk. Saamenmaa ollenkaan enää Suomeen kuuluva alue. 1950 luvun alkupuolella lienee ollut Neuvostoliitossa hanke, jossa pohjoiskalotti olisi erotettu kokonaan sosialistiseksi Samojedien neuvostotasavallaksi. Hanke taisi olla Kuusisen mieleen, mutta ei sitten ottanutkaan tulta. Vaikka kansanliikehdintää ei aivan Valko-Venäjän tapaan nyt olekaan, niin jotakin siellä on muhimassa. Voisi olla jonkin suuren itäisen valtakunnan mieleen päästä tukemaan sorrettujen saamelaisten Samojedihanketta ja päästä sopivasti lähemmäksi Kiirunaa ynnä muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska saamelaiset mainitaan, on ajankohtaisen (eilinen) Emmi Nuorgamin tarkkaan harkittu kolumni lukemisen/kuuntelemisen arvoinen asia. Löytyy Yle Areenalta.

   Poista
  2. En millään muotoa kiistä Nuorgamin esittämiä aikaisempia saamelaisiin kohdistuneita epäoikeudenmukaisuuksia. Nykytilanne on kuitenkin aivan toinen. Itseasiassa saamelaisstatuksen omaavalla on nyt paljon enemmän erioikeuksia kuin muilla suomalaisilla. Olen jutellut tästä joidenkin saamelaisten kanssa, eivätkä he kaikki ole alkuunkaan Nuorgamin ym esittämillä linjoilla. Taustalla on kovin raadollisia tavoitteita. Joku sanoi suoraan että ahneutta. Otto Villen 1950 luvun näkemyksien mukaan saamelaisten sorron vuoksi piti erottaa Suomesta, Ruotsista sekä Norjasta pohjoisosat. Siinäkin oli taustalla aivan muuta kuin noin 550.000 asukkaan oikeuksien ja aseman parantaminen. Mitenkähän kävisi jos tässä nyt hämäläiset, pohjalaiset, savolaiset ja karjalaiset ym alkaisivat miettimään mitä epäoikeudenmukaisuuksia on matkan varrella tullut kärsittyä. Kyllä niitä varmuudella löytyy. Taitaisi valtakunta hajota alle aikayksikön.

   Poista
  3. Onhan se selvää, että itänaapuri hyödyntää jokaista rakoa, joka ilmenee Suomen kansassa ja yrittää työntää kiilaa. Hiljan lakannut Karjalan kielen seurakin oli hieman tämänkaltainen hanke.

   Yleisemmin ottaen ajatus Samojedien neuvostotasavallasta oli ihan järkevä. Se olisi tasapainottanut kovin pitkälti turkinsukuisiin kansoihin painottunutta neuvostotasavaltojen kokoelmaa, ja mikäli Pohjoismaat olisi joskus saatu osaksi Neuvostoliittoa, olisi Samojedien-saamelaisten valtiosta saatu aivan erinomainen satelliitti. Suomen, Norjan ja Ruotsin kotikommunisteilla ei olisi ollut edes sitä olematonta vaikutusta Jäämeren ja Norjanmeren rannoilla, mikä näille olisi tullut, jos maat olisivat olleet kansandemokratioita, mutta kuitenkin muodollisesti omistaneet osansa Pohkoiskalotista.

   Veikkaisin, että ajatuksen torpedoi Pohjoinen laivasto. Sen johtajilla ei varmasti ollut halua alkaa esittämään amatööriteatteria, jossa siviilipuolen paikallishallinnosta olisivat vastaavinaan entiset poromiehet. Oli varmasti selkeämpää hoitaa asiat suoraan Moskovan kanssa.

   Poista
  4. Ihmislaji on läpeensä ahne, että pienen kansansirpaleen kyynärpäätaktiikka ei heidän tilansa huomioonottaen enää mitään merkitse. Taantuma nollaan etenee huimaa vauhtia vaikka ei heitä enää syrjittäisikään. Valtaväestö ("me") voi pitää kateusmausteisen turpansa jo soukemmalla.

   Savolaistaustaisena minua lähinnä ärsyttää vitsailut "meidän" kieroudestamme, mutta koska tiedän, että se on tyypillinen ominaisuus kelle vain, niin antaapi luulon erityisominaisuudesta vain lisääntyä.

   Poista
 5. Hirttonarun rasvan laadusta käytävä keskustelu lienee sitä lajityyppiä, johon tässä
  tasavallassa voidaan - niinkuin germaani sanoo - sisäänkirjoittaa sekin kvalifioitu vastaustyyppi, jota muudan nummilla aikanaan hyvin viihtynyt parrakas herra (tai ei se mikään herra ollut) harjoitti: On nimittäin niin tai niinkin, että viimeinen telan alle jäänyt oli Lawrence John Wargrave. Tarkistin ihan itse wikipediasta..

  VastaaPoista
 6. https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2020-08-05/there-no-russian-plot-against-america?utm_medium=newsletters&utm_source=fatoday&utm_campaign=There%20Is%20No%20Russian%20Plot%20Against%20America&utm_content=20200805&utm_term=FA%20Today%20-%20112017

  VastaaPoista
 7. https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2020-06-21/cia-interferes-foreign-elections

  VastaaPoista
 8. Sitä minäkin epäilin että Putin on kaiken takana. Hän on taitava peluri. Lukashenka paljasti itsensä äskettäin virnuillessaan lehdistötilaisuudessa kertoessaan että venäläisiä sotilaita oli otettu siellä kiinni. Putinin projekti on luultavasti vetää häntä nenästä ja oikeasti lähettää sinne "auttavia" joukkoja jolloin valta onkin yhtäkkiä Putinilla ja Lukashenka saa potkut. ei ehkä teloiteta mutta sekin järjestyy.

  VastaaPoista
 9. "joka myös Poika Tuomisen mukaan oli todella taitava mies."

  Maailmassa on paljon älykkäitä henkilöitä, jotka käyttävät älyään päämäärään pääsemiseen eivätkä päämääränsä valitsemiseen. OWK:nkaan ideologinen päämäärä ei tämän päivän valossa ollut kovin järkevä.

  VastaaPoista
 10. Bela-Russian lyhyestä historiasta ja siitä, miten pandemiat ovat vaikuttaneet USA:n ja NL:n historiaan, pari sanaa.

  Oheisen linkin kirjasta löytyy tarinaa siitä, miten Kennedyt tulivat lähteneeksi hallitsemaan USA:aa; toinen lähtijä oli Trumpin perhe Pfalzista, jota lähtöä tuore TV-1:n näyttämä saksalainen minisarja Lihakauppias hienosti kuvaan.

  Kumpikin hallitsijasuku lähti samasta syystä.

  Rutto.

  Jälkimmäinen Espanjan tauti, edellinen Intiasta vasta 1800-luvulla saapunut kolera-vibrio.

  Erilaiset pandemiat kirjoittivat 1800-1925-epookin historiaa hyvin kauhealla tavalla jopa niin, että Axel Munthe sekaantui asiaan valheelliseksi väitetyssä elämäkerrassaan (ei se ollut elämäkerta, ei) "Huvila meren rannalla".

  Viimemainitussa tarinan sankari jutteli Lapissa karhujen kanssa ja pelasti Napolia taudilta, jota oheinen linkki kuvaa.

  Mutta toisaalta, Neuvostoliitto eli niinkin pitään samasta syystä - sen välttämisestä - kuin maailmalla nyt panikoidaan Covin-19 kanssa.

  Jotta Lenin, Stalin, Hrustshov ja Breznev saattoivat pysyä vallassa, ja jotta tuon vallan alamaisia yleensä elossa pysyi, jokaiseen kuvernementtiin perustettiin toimivaltaiset viranomaiset, jotka ajoissa havaitsivat, koska rutto oli lähdössä liikkeelle.

  Sitten käytettiin sitä valtaa, jota Suomessakin oli siihen aikaan, kun lääkintöhallitus ja yhdeksän läänien sosiaali- ja terveysosastoa TOIMIVALTAISINA laittoivat stopin tautien leviämiselle.

  Nyt tällaisia Axel Muntheja, pääjohtajia, osastopäälliköitä, läänin sosiaalineuvoksia tai lääninlääkäreitä ei enää ole.

  Ei Venäjällä, ei Amerikoissa (Bra ml), ei Valko-Venäjällä, mutta erityisesti ei Suomessa. Ruotsissa toki on: Anders Tegnell.

  Ja se valtakin - paitsi Ruotsista - on kadonnut.

  Tulkoon siis se rutto - ja tuleehan se?

  ”The Miasma: epidemic and panic in nineteenth-century Ireland” (Joseph Robins; Dublin: Institute of Public Administration)

  Kirjaa saa antikvariaateista hintaan <100€, ainakin tänä aamuna sai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvin sanottu, Ruotsista on valta kadonnut. Kukaan ei sitä näytä haluavan siellä. Voi käydä että yhtäkkiä joku sen ottaa.

   Poista
  2. Lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastot ovat vastuineen ja lakeineen kyllä siirtyneet aveihin. Eli sama kuvio kuin ennenkin. Sen sijaan lääkintöhallituksen lakkauttaminen oli isompi juttu. Rippeistä välivaiheiden jälkeen tehty THL ei ole mikään operatiivinen johtoelin eikä iso päätöksentekijä. Muita rippeitä on Valvirassa. Taustalla on parikymmentä vuotta sitten vallalle päässyt dogmi sitä, ettei poliittisesti toimivan hallituksen ja aluetason välissä enää tarvita mitään keskusviranomaisia, oli ala mikä hyvänsä. Tämä toteutti sekä kepulaista maakuntapönkitystä että bisneskokoomuslaista hallinnon alasajoa. Ja sitten tuli vielä omien rokotevalmiuksien ja -osaamisen alasajo luottaen siihen, että markkinat senkin hoitavat.

   Nyt muuten kepu näyttää tarttuneen Niinistön keväiseen koronanyrkkiajatukseen. Meille täällä on kyllä jäänyt epäselväksi, mihin suuntaan sillä iskettäisiin ja millä valtuuksilla. Yhtä luovimista erisuuntaisten paineiden välillähän tämä koronahomma väistämättä on.

   Poista

  3. Mario Draghi piti älykön ja ihmistieteilijän upeita puheita aina välillä kuin myös sinnikäs vastarannan kiiskensä Jens Weidmann Bundesbank samasta neuvostosta. Luin esitelmiänsä Basel setlementin verkkosivuilta. Päivän raha-asioista herrat olivat toistensa tukassa.

   Äsken Draghi puhui Riminillä ja FT kertoi mitä, 19.8.-20. Hän kyseli produktiivisten eikä vain finanssi-sfäärin sisäistä laajenemista. Mallia sopisi ottaa WW II jälkeisestä tuotanto- ja elintasopolitiikasta. Draghi ehdotti. Askel tähän suuntaan oli tuo 750 mrd Korona ja sillä yhteisellä tiellä sopii ja pitää edetä, tilaa on rahan puolesta.

   Draghin aloittaessa ei ollut, nimittäin kalloissa eikä ajatuksissa. Henkevyys etiikka sitä teki. Draghi sanoi ettei pitäisi lisätä "kelvotonta lainaa" vaan hyvää mitä olisi produktiivinen ja solidaarinen pankkitoiminta.

   Kerrottiin myös että Draghille on sälytetty työtä Vatikaanissa, sieltäkin löytyy think tank, paavin toivoma ja häntä Frankiskusta maallisessa puolessa sosiaalista sfääriä neuvomaan.

   Kelvotonta luotonnatoa olisi oman sisäjengin rahoittaminen eikä siis kansakuntien isien äitien lasten elämänuskon kirvoittaminen ja tilan avartaminen ihmisten avartua. Siihenhän liikepankit perustettiin, ja tehtaat saatiin pajojen sijaan ja koulut kinkerien.

   Asia meni uusiksi kun kansalliset metsäläiset edistyslait korvattiin luottolaitoksista 1980-luvun mittaan BIS globaaleilla säännöillä. Niillä kotimaat sivuutettiin ja alikehittyneet kehitettiin tehtaiksi ja soijaksi ja puupelloiksi.

   Suomesta tulee mieleen pääjohtajista aikain murroksessa vaikkapa Ahti Hirvonen jonka ryhdikästä askellusta upeassa puvussa ihan viime vuosina on välillä osunut kadulta silmiin.

   Hirvonen kertoili asioista SYPissä laajasti Erehtymättömien kirjoittajille. Ja he, etenkin kai Teemu Keskisarja painoi tyylillä ja tiivistyksillä läpi laajan teoksen Liikepankit 1862-2012 -yhdessä Kuisman kanssa.

   Mainitsisin Nevanlinnan työskentelyn aktuaarina eli tilastomatemaatikkona Suomi Yhtiössä. Nythän aika äsken oli kohua aktuaarien kesken eläkeyhtiöissä ja menikö miehiä vaihtoon vai oliko johtokunnasta ulospanemisesta kyse ?

   Matematiikkakin tuli innovoitua. Maineikas takaisinlainaus on arvopaperistettu ja bondeina hyvää pelikorttia globaalissa, AAA reitattua kun ulosotto-perintätoimi noukkii pikavippiläisetkin, ja äidit/isät rakastavat veroja Suomessa.

   Bondi on kiva. Varma Ilmarisessa tosin kassavirta koroista ei tahdo piisata tasevasemmalta, ja taseoikealta pukkaa kestävyysvajetta kun pitää diskontata ihan lakisääteistä alemmalla euriborilla.

   Onneksi pelisilmä etsii kierto- eli kierotien. Jos sieltä ostaa noita bondeja rahalla jota saa lainaksi saman käytävän varrelta, niin niiden bondien markkina-arvo senkun nousee euriborin aletessa, siis vuosikymmeniä -joo, neljä. Oman väen hedge fundin arvo nousee ja sen saa voittona ulos. Kun 5 % korko kun meni 4 %, niin konsulttipätevä KGP..Delette vai mikä rimpsu tuotto on 20 prosenttia. Ja kun Korona sen nykäisi 1% sta 0,5 teen, niin tuottoa tuli 50 prosenttia!

   No, eläkeyhtiön tuottot likistyvät ja miehet kuten Murto, Varma, on synkkänä. Kun sillä 0,5 % :llä vielä diskonttaa eläkevastuut niin eikun vaje kasvaa suhteessa eläkesitoumuksiin. Se kestävyysvaje, jota paikataan surkeimpia työhön patistamalla, onko kunnianhimoinen (!) tavoite 60 000.

   Hirvoseen vielä ja Draghiin. Jälkimmäinen siis piti kehnohkona tätä finanssipeluuta talon rahoilla omaan piikkiin ja kyseli uuden Bis luokituksen perään. Että jos vaikka ilmasto-, tms tulisi priorisoiduksi, eikä riskialtis tehdas lännessä enää hyljityksi reittauksessa, niin oltaisiin oikaisun tiellä.

   Sinnehän ne viitat jo sojottavatkin. Mutta jos väki entistä MBA tolloa, niin enpä tiedä. Hirvonen sanoi joskus sen ainoan kerran kun häntä livenä olen kuullut Temppeliaukion kirkossa, ettei pankinjohtaja ole vastuussa asiakkaan lainasta sen kummenmin kuin voikauppias omasta asiakkaastaan. Ja me pikkuset nauroimme niin.Jukka Sjöstedt

   Poista
 11. Ei taida tällä hetkellä Laukaalla olla Otto-Wille Kusisen muistomerkkiä. Tosin reliefi pystytettin aikoinaan kommunistien lomakeskuksen Pitkiksen pihalle Laukaan Pitkäniemeen.

  Keskisuomalainen-lehden mukaan paljastustilaisuus pidettiin sunnuntaina lokakuun 4. päivä vuonna 1981, Kuusisen satavuotispäivänä. Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Aarne Saarinen puhui juhlassa. Hän piti patsashanketta vastustaneita kunnallispoliitikkoja ”rajoittuneina ja pikkusieluisina”. Juhlan jälkeen, seuraavana tiistaina kuplavolkkarillinen nuoria miehiä kurvasi Kuusisen muistomerkin viereen. Nuorukaiset tervasivat patsaan. Huhujen mukaan Kuusisen kasvoille olisi myös kustu. Kivipaaden ollessa puolitoista metriä korkea voi päätellä, että asialla oli joku Kuusista vihaava mies. Myöhemmin reliefi katosi. Nyt Kuusinen makaa luultavimmin kaikessa rauhassa kalojen kanssa Nurmisessa.

  VastaaPoista
 12. Älykkäitä ja taitavia miehiä on historiassa ollut paljonkin, mutta miksi monet heistä ovat kuitenkin hairahtuneet mielettömyyksiin? Jotkut ovat olleet jopa murhanhimoisia petoja ja kuitenkin samalla korkealuokkaisen taiteen ystäviä ja ovat osanneet nauttia taiteesta.

  VastaaPoista
 13. Tiettävästi myös Uljanov - Leninin sisar ja isä kuolivat aivoverenkierron häiriöihin, vieläpä suunnilleen samanikäisinä kaikki kolme. Näin kirjoitti Zhores Medvedev takavuosina. Olen siksi pitänyt tietoa varsin uskottavana. Mutta ilman muuta tarkistamisen väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Robert Service kertoo Leninin elämäkerrassa, että tämä halvautui ensin toispuoleisesti - eli ihan samaan tyyliin kuin takavuosien tuhannet suomalaismiehetkin samassa iässä. Leninin suomalaisgeeneistä onkin huhuttu niin kauan kuin muistan...

   Poika Tuominen antaa muuten hyvän kuvan sekä Leninistä että Kuusisesta. Ja olihan Laukaan pojalla ainakin kyky pysyä hengissä ja korkeassa asemassa läpi Stalinin ajan – ja sen jälkeenkin.

   Poista
 14. Viaton kysymys: kukahan viimeisimmän myrkytyksen takana on? Ei taida olla mikään mysteeri tämä.

  Eräs nuorimies kertoi viisikymmenluvulla, että hänelle lääkäri oli murrosiässä määrännyt arsenikkia vähitellen suurenevana annoksena finneihin. Oli ne häipyneet, ja henki oli siis tallella.

  VastaaPoista
 15. Nykyään ei enää tarvitse tarjota näitä hengenlähdetysoperaatiota kaiken kansan nähtäväksi torilla. Nykymediat tekevät saman näkyvyyden paljon sujuvammin, vaikkapa silloin kun itse homma hoituu sopivalla aineella teekupissa.

  VastaaPoista
 16. Viime aikojen parhaita mielenosoituskylttejä Venäjällä: Putin, juo teetä.

  VastaaPoista
 17. Mutta mutta: Miksi kohu? Valko-Venäjähän on "isänmaallisten" suomalaisten kriteereillä ihannemaa: Vahva johtaja, valkoihoinen väestö, ei maahanmuuttoa, ei EU:ta, ei vieraita kieliä, ei poikkipuolisia näkemyksiä, ei vääriä puolueita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Eikä siellä sallita myöskään "vihapuhetta", vaan siitä rankaistaan jopa ankarammin kuin meillä! Eli VV kelpaa esimerkiksi myös meille valveutuneille ihmisille.

   Poista