Sivun näyttöjä yhteensä

6. elokuuta 2020

Lääkitys



Moni lukee ensin kuolinilmoitukset ja yllättyy iloisesti.

Muuan oli koululaisena julmuri sekä oppitunneilla että vapaalla. Kiusaajista ei silloin tiedetty mitään. Tuo sanakin oli raamatullinen. Tämä kiusaaja oli niin kiihkeä, että useakin ihminen erosi koulusta kesken ja ainakin yksi pilasi oman elämänsä.

Tapasin tämän nyt kuolleen takavuosina ja käsitin, ettei hän ollut muuttunut miksikään 50 vuoteen. Valpas ja vahva halu vahingoittaa toisia ihmisiä oli ennallaan. Hänelle itselleen tuo ominaisuus ei ollut aiheuttanut sanottavaa haittaa. Yhteisöt kestivät ennen ja nyt kärsivällisesti kiusankappaleita ja jopa tilasivat heiltä joululehtiä tai moottoripyörän varaosia.

Muistelin erästä toista, josta hänestäkin on jo aika jättänyt. Ei hänkään ollut mikään paha ihminen, mutta hänen jäljiltään jäi kolme pahasti kärsinyttä vaimoa, useita lapsia, työtovereita ja naapureita.

Esiliinan kuvioista muistin erään. Hän oli vähäpuheinen ihminen. Kesken astioiden tiskaamisen hän saattoi pistäytyä panemaan kissalle vadille ruokaa ja koiralle vettä. Tuskin kukaan muistaa häntä enää edes nimeltä. Aviomies rikastui ensin mutta köyhtyi sitten.  Pojan viimeinen vuokra-asunto oli kuulemani mukaan pystykorvan jälkeen tyhjilleen jäänyt koirankoppi, ainakin jos pitäjän putka oli täynnä.

Mieleeni tuli kaksi settiä sisaruksia, joille oli mietitty tulevaisuus ja siihen tokeet. Onnistumisprosentti jäi alle kymmenen, jos tavoitteena pidetään kunnollista Suomen tasavallan kansalaista asemaan, aatteisiin ja varallisuuteen katsomatta. Se ei ole paljon. Isäntien pojista tuli renkejä ja emäntien tyttäristä palkollisia.

Facebookissa, sen kaltaisissa ja erilaisissa blogeissa ei tuntuisi pohjaltaan olevan mitään uutta. Otin käteeni kirjan, jossa eräskin Ervasti kuvaili ansiokkaita retkiään Vienan karjalassa 1879. Yllättäenkin sieltä löytyi Oulussa usein kaupoilla käyneitä ja muutama siltä suunnalta tänne avioitunut. Ihmisiä sitten peukutettiin eli jaettiin tykkäämisiä. 

Kun näitten ihmisten jälkeläiset sitten seuraavina vuosikymmeninä ammuskelivat toisiaan tai joutuivat pitävän rajan eri puolille, mikään ei muuttunut.

Nyt käyttöön tulleet selvitykset näyttävät osoittavan, että ihmiset ovat kulkeneet kymmenen tuhatta vuotta paljon enemmän kuin luulisi. Suomesta löytyy perintötekijöitä, jotka ovat selvästi kulkeutuneet tänne Kiinan rajoilta asti, ja päinvastoin. 

En antaisi kovin suurta merkitystä viisaille kirjoituksille enkä hyville opeille. Ihmisillä näyttää olevan synnynnäinen kyky tulkita sellaisia oman kulloisenkin etunsa mukaisesti.

Jäin nyt pohtimaan, vaikuttaisiko Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Iranin ja Turkin vaaleihin ratkaisevasti esimerkiksi SSRI-lääkitys ehdokkaille. Tai kun heillä näyttäisi olevan kullakin jo oma cocktailinsa, mikä lopultakin on aivojen kemiallisten välittäjäaineiden vaikutus ihmisten yhteisölliseen käyttäytymiseen ja siten heidän ja heidän läheistensä onneen. Pelkään arvaavani vastauksen.

Jos joku kysyy tämän kirjoituksen ajatuksellista taustaa, niin kukaties sataman suurräjähdys kulttuurimme syntysijoilla ja Hiroshiman merkkivuosi.



31 kommenttia:

  1. Joo, joopasen joo. Ihmisen alamäkeä lajina kompastellaan. Piankinpa vallan ottaa joku toinen eliö...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  2. Kirjoituksen luettuani aloin muistella muutamaa kiusanhenkeä joka vuosikymmeniä sitten tekivät koulunkäynnistäni helvettiä parin vuoden ajan. En edes saanut enää tyyppien nimiä mieleeni. Eikä oikeastaan kiinnostakaan. Yhden vanhempien autotarvikeliikkeen paikalla on nykyään eri niminen saman alan liike. En kuulu asiakkaisiin.

    Jossain vaiheessa, muutama vuosi niiden kouluaikojen jälkeen tajusin, että menneisyydessä elämääni vaikuttaneiden kusipäiden rooli on kuitenkin mennyttä aikaa, ja olennaista on, miten itse elämäni elän. Jäljet tuollainen kuitenkin jättää, ja sen huomaan reagoinnissani joihinkin tilanteisiin ja tietyntyyppisiin ihmisiin.

    Ei se minusta niin paha ole jos isännän pojasta tulee renki. Moni iso talo on kaikkina aikoina ollut kiinnitetty kurkihirttä myöten, ja rengit ja piiat ne aina ovat niitä, joiden työllä talous pystyssä pysyy. Silloin kun isäntä kasvattaa mahaansa, renki pysyy töissään virkeänä. Kaikki eivät voi elää koroilla ja toisten työllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesta rengistä on tullut hyvä isäntä mutta harvasta isännästä hyvä renki.

      Poista
  3. Hmm. Paitsi että ammoniumnitraattilaivan kukkumiseen Beirutissa johtaneita tapahtumia ei kaiketi tulla saamaan selville, tuho on niin perusteellinen.

    Hiroshima oli tahallinen teko, sotatoimi.

    Ymmärsinkö asian korreloivan yksilöiden persoonallisuushäiriöiden ääsh-, eihän niitä olekaan? Niinpä kun kas on arvokasta terapiaa ja hyvin tuottavia lääkkeitä ei edes vaivaa se nälkä jota torjumaan se lannoite oli tarkoitettu.

    Valot vek, ei näe nälkää. Nättiä. Keep smiling.

    "You can't do that."

    VastaaPoista
  4. Tässä asiassa olen pessimisti. On aivan sama millainen yhteiskuntajärjestys tai poliittinen suuntaus taikka maa. Vallankahvassa on aina kiinni joku Mao, Stalin tai Hitler. Ettäkö demokratia auttaisi ? Ei se auta. Stalinille tulee vain rajallisempi valtakausi ja häntä seuraa sitten Mao.

    VastaaPoista
  5. Ei ottanut juutalaisten maatalouspolitiikka (vt) kantaa jyvien ja apulannan säilömiseen vierekkäisissä laareissa.

    VastaaPoista
  6. I. Hallantie (vähemmistökaupunkilainen)perjantaina, 07 elokuuta, 2020

    Ellei Venäjällä järjestetyn vitsien paremmuuskilpailun voida katsoa olevan järjestetty, siis tulosten sovittuja sillä niiden paremmuudesta äänestettiin; pidin tästä:
    Tsuktseille lähetettiin apua, radioita, lehtiä, säilykkeitä. No, tsuktsiukko luki lehtiä. Putin joka sivulla. Kuunteli radiota, jälleen Putin, ja joka kanavalla. Sanoi sitten eukolleen: "En uskalla avata säilykerasiaa..."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juna kulki rajantakaisessa Karjalassa. Yöllä se pysähtyi keskelle korpea, ja kuului huuto: "Vaihto! Vaihto!" Matkustaja kysyi konduktööriltä, että mihin nyt vaihdetaan. "No, vodkaan, vodkaan", kuului vastaus.

      Poista
    2. Siis: junanvaihto! Junanvaihto!

      Poista
  7. Isäni ja muut tuntemani edesmenneet sotaveteraanit. Siinä lista ilkeistä alkoholisteista joita olen tavannut. Pahoja ihmisiä olen tavannut kaksi.
    Mielialahäiriöt, ahdistuneisuushäiriöt, masentuneet, syömishäiriöt, psykoosit, päihderiippuvaisuus, kuukautiset. Eihän Suomessa ole näin ollen kuin muutama tuhat tervettä ja selväjärkistä ihmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä unohda saatanallista aggressiota joka toisella häiskällä.

      Poista
    2. Onksne poliiseja vai mitä ne on?

      Poista
  8. *Jos joku kysyy tämän kirjoituksen ajatuksellista taustaa, niin kukaties sataman suurräjähdys kulttuurimme syntysijoilla ja Hiroshiman merkkivuosi."

    Libanon on hieno esimerkki sitä, miten ihanaa on monikulttuurisuuden auvo ja miten vakaita, toimivia ja demokraattisia yhteiskuntia monikulttuurisuus luo. Sitä kohti menkäämme mekin.

    Muuten olen ihan samaa mieltä. Ei kait ihmisen perusluonne muutu. Vai muuttuuko? Waltarin mielestä sen pitää muuttua, jotta ihmiskunta selviäisi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Libanonilaiset itse ovat sopeutuneet monikulttuurisuuteensa ja saaneet aikaan toimivan kompromissin sisäisiin riitoihinsa. Sen seurauksena sitten maan keskusvalta on aika heikko ja naapurimaista alkunsa saaneet konfliktit ovat päässeet leviämään Libanonin alueelle.
      Monikulttuurisuus on maailmassa asia jonka kanssa on opittava elämään jotta ihmiskunta selviäisi. Vähiten kaivataan kaikkien sotaa kaikkia vastaan.

      Poista
    2. Kommenttisi on hieno esimerkki siitä, miten häikälemätön yhdenasian ihminen käyttää hyödykseen jokaisen tilanteen ajaakseen asiaansa.

      Poista
    3. "Yritys luoda suvaitsevainen Saksa on epäonnistunut täydellisesti, Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi lauantaina. Merkelin mielestä Saksassa ei ole pystytty luomaan yhteiskuntaa, jossa erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset pystyisivät elämään rauhanomaisesti keskenään."

      Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-5651917

      "Britannian pääministerin David Cameronin mukaan ajatus monikulttuurisuudesta on epäonnistunut. Cameronin mielestä vuosia jatkunut liiallinen suvaitsevaisuus on johtanut eri kulttuurien eristäytymiseen ja pelkoon puuttua vähemmistöissä pesivään rasismiin. Hänen mukaansa Euroopan on aika herätä rajojensa sisällä pesivään terrorismin uhkaan."

      Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-5317737

      Häikäilemättömiä yhden asian ihmisiä kuten Merkel ja Cameron lienee paljon.

      Poista
    4. "Kommenttisi on hieno esimerkki siitä, miten häikälemätön yhdenasian ihminen käyttää hyödykseen jokaisen tilanteen ajaakseen asiaansa."
      Samaa yhden asian ajamista, puolesta tai vastaan.

      Poista
    5. Toisen nimettömän kommentti on oiva esimerkki siitä, miten suvakki kuittaa kiusalliset mielipiteet lyömällä niiden esittäjän otsaan heti leiman.

      Poista
    6. Itse sinä tuota leimakirvestä heti heilutit tuolla suvakillasi 😂

      Poista
    7. Taisi kalikka kalahtaa, kun useampikin piski älähti...

      Poista
    8. ..ja suvakki on leima.

      Entä monen asian ihmiset, joutuuko keräämään koko sarjan leimoja, puhumatta tässä leimojen puolesta saati vastaan?

      Heeetkineeen...

      Entäs ne joita tosiasiat kiinnostavat, eivät mielipiteineen vellovat kuviokellujat?
      Entäs me epänimettömät, kuinka meidän tulisi menetellä ettemme tulisi loukanneeksi keskustelussa?

      Entäs ne jotka eivät osaa kirjoittaa tänne, näihin hiekkalaatikoihin, avustajiako tulee palkata? Mielipideilmaisuavustajia, mummonsietokykytestit läpäisseitä? Eihän se käy, siitähän tulee vanhusmielipideilmaisuavustajaperäinenvirheilmaisupoikkeama. Kuulkaas, meillä on todellinen ongelma...

      Vieläkö riittää vai joko aletaan kääriä hihoja? Onkse nyt enemmistön vuoro jo?

      Poista
  9. Luovutin kuvan kanssa jota luulin räjähteeksi. Googlen mukaan kyseessä on serotoniini kudoshormoni ja aivojen välittäjäaine, jonka vajaus voi altistaa rikolliselle, väkivaltaiselle, käytökselle. "Räjähdys" voi siis tapahtua pään sisällä kun aivoissa tuota on liian vähän.

    VastaaPoista
  10. ”Libanonilaiset itse ovat sopeutuneet monikulttuurisuuteensa ja saaneet aikaan toimivan kompromissin sisäisiin riitoihinsa. ”

    No hitto sentään! Tuo evankeliumi sinun pitää ehdottomasti käydä kertomassa Beirutin ja Libanonin asukkaille. He elävät siellä täysin tietämättöminä siitä.

    Valitettavaa ja surullista on tietenkin tavallisten ihmisten kohtalo, kärsimys ja uhrit räjähdyksen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kova se tuntuu olevan itselläsi tuo saarnaamisen himo, lähes tanssit haudoilla

      Poista
    2. No tuota, se räjähdys oli ilmeisesti onnettomuus eikä terroriteko. Eikä Libanon ole mikään ihanneyhteiskunta. Vuorenrinteillä asuu lukuisia etnisiä ryhmiä jotka perinteisesti vihaavat toisiaan, vähän niin kuin Uuuden Guinean heimot/klaanit. Sotansa ne kuitenkin osasivat lopettaa eikä siellä ole samanlaista jäätynyttä konfliktia kuin monessa muussa maailmankolkassa.

      Merkel selvästi tarkoitti paikallista äärioikeistoa. Cameron taas halusi kosiskella paikallisia persuja. Vastakysymys voisi olla miksi muunkulttuuriset Euroopassa eristetään ghettoihin?

      Syyttäkää nyt sitten vaan "suvakiksi".

      Poista
    3. "Merkel selvästi tarkoitti paikallista äärioikeistoa."

      Korjaan nyt vain suoran valheen (joskin ideologisessa innostuksessa ehkä tahattomasti tehdyn ?).

      Jos saksa sujuu, tastä voi kuunnella, mitä Merkel täsmälleen otten sanoi:

      https://www.youtube.com/watch?v=yWZWDeMV6Tg

      Ja tässä taas on The Economistin tulkintaa asiasta toisella kotimaisella:

      https://www.economist.com/newsbook/2010/10/22/is-multi-kulti-dead

      Ikäväkseni joudun siis toteamaan, että äärioikeistolla ei ole asiassa yhtään mitään tekemistä. Pahoittelen ilonpilausta.

      Poista
    4. Eri mieltä olevia saa siis haukkua persuksi, natsiksi, fasistiksi osv, mutta ei missään nimessä siis suvakiksi?

      Suvaitsevaisuus loppuu siihen?


      Poista
    5. Voi, voi, tuleeko pikku persulle paha mieli?

      Poista
    6. Ei vaan nirppanokkasuvakille. Persu vaan porskuttaa.

      Poista
    7. Herkässä se on persun leimakirves.

      Poista