Sivun näyttöjä yhteensä

31. elokuuta 2020

Käykää varovasti



Meneillään on useita keskusteluita. Niinpä vaihdan tänään tilapäisesti aihetta.

Kommentoija esitti tärkeän kysymyksen. Etätyö ja tietoturva?

Laajennan kysymystä: miten pidät työkalusi käyttökunnossa myös keittiön pöydän ääressä?

Oletus: ei koske minua. Väärin! Kun olet marketin parkkipaikalla, vaara vaanii. Juuri kaupan pysäköintialue muuten on autoja ajatellen paljon vaarallisempi paikka kuin mikään maantie. Lisäksi siinä voi vahingossa ajaa ihmisen päälle – jotkut syöksähtelevät kärryineen.

Vaaraa tai haittaa aiheuttavat viestit ovat hyvin tavallisia ja lisääntyvät nyt nopeasti. Aika monissa työpaikoissa on järjellinen turva tietokoeisiin ja puhelimiin tunkeutumista vastaan. Kotona sellaista ei yleensä ole.

Älä avaa liitetiedostoa, vaikka lähettäjänä näyttäisi olevan virasto tai tunnettu kauppaliike. Esimerkiksi Amazon lähettää kuittaukset kirjaostoista avoimena viestinä kirjoittautuneelle asiakkaalle ja ilmoitukset linkkinä kirjoittautumista edellyttävälle sivustolleen (my orders).

Parempi ettet yritä vaihtaa käyttöjärjestelmää tai sähköpostitiliä kotoa käsin. Esimerkiksi Elisan väitteen mukaan etäohjattu toimitus vie hyvässäkin tapauksessa pari tuntia ja on tarkkaa hommaa.

Jos sinulla on Windows tai Macin IOS, tyydy siihen.

Muista että tietokoneohjelma eli myös esimerkiksi Word tai Acrobat, on paholaisen keksintö, jonka tarkoitus on viedä mielesi rauha ja sielusi autuus.

Muista että ”toimii kuin junan vessa” on sopimatonta pilailua. Aika usein ei toimi. Sanonta lienee ajalta, jolloin tuo laitos oli suora putki kiskolle ja mahdollinen vesisäiliö oli joka tapauksessa tyhjä.

Pidän puukoista. Tähän mennessä (yli 70 vuotta) aina yrittäessäni puukko on toiminut. Sitä ei tarvitse edes käynnistää eikä resetoida. Tosin tietoturvasyistä nykyisin ainoat ostamisen arvoiset puukot eli ”Morat”, joita on siis kaikilla valmistajilla hintaan paljon alle 10 euroa, on hirtetty muovituppeen tavalla, jota ei ole ensinkään helppo ymmärtää. Tarkoitus on kai suojella myymälähenkilökuntaa mielipuolilta.

Viime aikoina olen harjoitellut tulitikun käyttämistä. Tekniikka on vaikea, koska aina on vaara saada katkennut, palava tikku päälleen, tai polttaa sormensa.

Osta ulkoisia kovalevyjä. Minulla on sellaisia muutamia kymmeniä ja tietokoneitteni kaikki sisällöt vuodesta 1992 ovat tallella niistä. Noita levyjä ei pidä pitää kiinni koneessa. 

Rohmuille suosittelen esimerkiksi Lexarin SSD:tä, joka on kyllä kallis, vähän alle 200 euroa / 1 tera. Mutta se on nopea ja pieni. Kun kopioit itse ja käsin kaiken tuollaiselle levylle kerran viikossa, koneesi lukittuminen tai pilvessä olevien tiedostojen katoaminen ei tapa. – Itse olen näin kranttu, koska olen skannannut käsin parikymmentä tuhatta valokuvaa, jotka ovat nyt paljon parempia kuin alkuperäiset diapositiivit ja albumikuvat. Ja itse skannattuja tai kirjoitettuja kirjoja on tuhat. Ei – on niitä enemmän.

31 kommenttia:

  1. Näyttää, kuulosta ja tuntuu nykyisin kaiken tulevan valokuvatuksi, äänitetyksi ja kaikin puolin kiännetyksi niin, että ihmettelee joskus kuka kaikesta on niin kiinnostunut jaksaakseen katsoa kuvat ja kuunnella äänet ja kääntää rivien välit...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  2. MacBook Proni on parikin kertaa pelastanut siinä oleva Time Machine -toiminto, joka muutaman tunnin välein varmistaa, että koko koneeni sisältö käyttöjärjestelmineen on täydellisenä kopiona koko ajan verkon ylitse tavoitettavalla ulkoisella kovalevyllä.

    Mutta ei se ole ainoa paikka jossa varmuuskopioita on. God saves, Jesus backs up.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tuosta Lexarin SSD -vinkistä. Just olen varmuuskopiota miettinyt, mutta kun monet ulkopuoliset muistit on kelvottomia. Ei ollut ensimmäinen mielenkiintoinen vinkki.

    VastaaPoista
  4. Istelläni on hyvät kokemukset Linuxista jo vuosikymmenen ajalta.

    En nyt sitten käytä sitä junan vessa -vertausta, vaikka se mieleeni tulikin.

    Ikioma "pilvi" ulkoisilla levyillä on myös erinomainen vinkki.

    VastaaPoista
  5. Ad Omnia:

    Niin laski Marsalkan silmäluomi:
    oli mustana taivas ja kusessa Suomi,
    oli murtunut Kannas ja armeijan teräs,
    sen sankarit metsissä käpyjä keräs.

    Jo Päämajan saavutti tykkien jyly,
    oli Wiborg mennyt – oo kohtalo tyly!
    Ja ruoste raiskasi Kauhavan rautaa,
    Suur-Suomella kaivettiin kookasta hautaa.

    . . .

    Teille Heinrichs ja Airo myös hyvästi sanon
    ja kaikkia kiitän ja anteeksi anon -
    pian sammuvat lieskat ja hälvenee sauhu –
    älä muistele pahalla, Marokon Kauhu.

    Niin Marsalkan luomi vihdoin taas nousi,
    veri sininen tyynesti suonissa sousi.
    Hän huokasi, hetkisen ääneti vietti:
    hän jäähyväissanoja miehilleen mietti.

    Hän selkänsä suoristi, käskynsä jakoi,
    ja kirjuri käskyn sen koneella takoi:
    ”Te kuulkaa, sankarit Summan ja Kollaan,
    päiväkäskyni viimeinen: Kusessa ollaan.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaalioloissa hyvää perinteensiirtoa kasuaville kansalaisille.

      Mutta nyt, vuonna 2020, päätössäe tuuppaa mieleen sen T. S. Eliotin usein siteeratun "- - ei paukahtaen vaan kitisten".

      Poista
    2. Kiitos tästä. Välistä jätetyt säkeistötkin ovat mainioita. Aiemmin olin kuullut (mm. armeijassa)vain tuota viimeistä värssyä hoettavan.
      https://www.youtube.com/watch?v=c2E4HNfPtRs

      Poista
    3. Ettei jää tekijäkrediitit mainitsematta, Kemppisen oheistaman Marski-marssin sanat ovat Seppo Virtasen, 1960-luvulta. Aiheen "kusessa ollaan" olivat jo sodan aikana kirjanneet ylös mm. Olavi Paavolainen. Epäilemättä hyvin lukuisten rintamamiesten suussa kiertänyt lausuma.

      https://sananvapauteen.fi/artikkeli/163

      Kekkosellekin oli kyseinen biisi, Kaj Chydeniuksen säveltämänä, netistä löytyvien tietojen mukaan esitetty, ja Urkki olisi pitänyt esityksestä. Kuinkas muutenkaan.

      Poista
    4. Kouluaikoinani tajusin runon pois jätetystä säkeistöstä, ettei Ensio ollutkaan ensimmäinen Siilasvuo.

      Poista
  6. Millä laitteilla skannaat diakuvat ja paperikuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiinnostava tietää. Itselläni on noin 500 diaa 60-luvulta. Mielestäni erinomaisessa kunnossa. Mistä halpa?, helppo ja hyvälaatuinen diaskaneri?

      Poista
    2. Minä skannasin kirjaston laitteella. Siihen meni tosin vain 4 kerrallaan, joten 500 ottaa varmaan koko päivän.

      Poista
  7. Toimintavarmuudesta saa täysin erilaisen kuvan riippuen siitä, sanotaanko ”toimii kuin junan vessa” vai "toimii kuin Pendolinon vessa".

    VastaaPoista
  8. Blogistin runo lienee Cajanderin käännös?

    Jylhää tekstiä joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  9. Jos Suomen talouden hyväks haluttais tehä oikeesti jotain, niin ihan ekaks pitäs tehä silleen, että yhtenä päivänä vaan kerrottais Kajaanin pohjoispuolella asuvalle porukalle, että ne on saanu itsenäisyyden, että ei muuta kun terve menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, kehä ykkösen sisäpuolelle tulisi perustaa kaupunkivaltio, muurin mallia saisi usan ja meksikon rajalta. Tervemenosta samaa mieltä.

      Poista
    2. Sovitaan, että raja kulkee Kontulassa.

      Poista
    3. Kontula on jätettävä demilitarisoiduksi vyöhykkeeksi. Siellä voi sitten käydä kebabilla.

      Poista
    4. Puhhuukohan nuo Anna vae Osmo Kontulasta?

      Poista
  10. Päin vastaista mieltä olen Acrobatista kuin Kemppinen. Lienen sitten huomaamattani kaupannut sieluni vihtahousulle?

    Nimittäin pdf, Adoben kehittämä yleinen dokumenttien siirtomuoto on helpottanut työtä todella paljon. Piirustusten, tekstien ja taulukkojen tulostus onnistuu helposti samaan muotoon ilman säätöjä. Kopiolaitoksiin, asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja projektipankkeihin voi toimittaa tiedostot samassa muodossa. Ei tarvitse viritellä mitä vastaanottaja voi käsitellä, vaan kaikki onnistuu.

    Wordin on kyllä tehnyt joku... jos ei itse pääpaholainen, niin pahanilkinen apuri ainakin. Siinä on ominaisuuksia jotka aina onnistuvat tuhoamaan asiakirjojen asemoinnit. Kun samaa tiedostoa muokkaa useampi osapuoli, wordin eri versioilla, kommentoitavaksi lähetetty tiedosto tapaa tulla rusikoituna takaisin. Ja taas menee tuntikausia asemointien korjaamiseen.

    Kyllä sekin sentään kirjoituskoneen voittaa. Mikä ei ole kovin paljoa, mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidatte tekin olla arkkitehti. Mieluummin minäkin lähettelen ja pilvipankittelen peedeeäffejä kuin vahtailen kopiolähettejä kuultopaperirullien kanssa.

      Poista
  11. No, jopas nyt jotain, Kemppi!? Missäs vaiheessa nuori Kemppinen on tämän runon rustannut? Nyt voi kyllä kävijäkerrat sieltä vanhemmasta päästä vähentyä. Minä luin toki ihan mielikseni ja huvittikin kovasti. Salaman Hannu tuli mieleen...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaessani yllä olevaa, ei runon tekijätiedot olleet vielä palstalla. Hämmennykseni oli siksi valtava, kun kuvittelin runon Kemppisen rustaamaksi! Eihän isänmaalliselta Kauhavalta voi ikinä tulla mitään niin kamalaa, eihän? Huh, onneksi oli kysymys vain jostain "Virtasesta", jota minäkään en ole milloinkaan tavannut.

      Poista

  12. Koskull, von ja Casper viettää synttäreitä 60v. Citibankiin Helsingissä heti kun Koivisto sen maahan laski, lisää kilpailua alalle eli niistämään harmaan rahan spredejä juuri startanneelta markan tukkutorilta. Ikätovereita oli Ollila ja Satu Huber ja muita kun mailmalle läks. Länsipankkeja putkahti Helsinkiin. Yhden nimi oli jotain Agricola Credit eli luotto eikä velka ja vielä maanviljelysRanskasta. Että joo nöykytteli silloiset Kulmunit ja Saarikot.

    Valmista tuli varsinkin kun parikin Tukholma /Kööpenhamina vetoista skandinaviaBankkia perustettiin maailmalle ja niihin nuorukaisia 20 nimen sukurimpsusta. Hyvä kun tämä jälkimmäinenkin uutuus ettei jäänyt kokonaan korskeaksi paisuvalle keskuspankille. Mikä asiana olisi oikeastaan nurinkurista, tämä ylimieli siis, kun juuri yrittäjäjuhlasta piti kyse olla. Myös pankeissa -ihan uudenlaisissa BIS bankeissa eli kotokutoisista puunhakkaajan laihansitkeälle ruumiille sovitetusta ahtaasta puvusta topattuihin hartioihin laajennetulle businesmallille.

    Uudet otteet koko länsimaailmaan. Tärkeintä oli ettei tarvinnut enää velka-asiakasta, sen kun vain pankkina osti vaikka minkä ostarin tai tehtaan pääkonttorin. Tai tehtaan. Konttokuranttia ihan vaan oikealla kädellä vasempaan taskuunsa -ja asiantuntija-vetoiset keskuspankit vaihtoivat tilit markoiksi D ja Smk.

    Oli se elämää. Sunkku STS kiri maa- ja kaavaisäntälaitoksena perässä, mutta ihan tyhjästä rahaa pääsi alkemioimaan vasta liikepankkilisenssin saatuaan. Mahtavaa menoa ja kun valtion keskuspankit ja Basel oli takana, ei taakse katsottu vaan kriisi toisensa jälkeen harpattiin yli ja seuraavaan. Nyt ollaan taas kuopassa.

    Hyvää synttäriä kuitenkin. Nordea palasi Helsinkiin ja viime vuonna kerkesi jakamaan tulkintavoittojaan euroina omistajilleen maailman tilastokärjen pistepalleilla 5. tai 6. Numero siinä FT taulukossa biljoonia, tuumina siis.

    Koskull oli Goldman Sachsilla Lontoossa silloinkin kun GS näytti taivaan merkit 2009 ja kirjoitti voitoksi ja jakoi bonuksiksi ottamiensa velkojen arvojen romahduksen, nehän olisivat nyt keveämmät maksaa pois ! Helpotus pantiin tasematriisisoseeseen "Omaisuus" puolelle ja se ihan Medici mielessä on aitoa voitto kun kerran omaisuus eli varastokirjanpito näyttää isontuneen !
    Obama ja Volcer hikeentyivät tästä ja Obama lausuili hangonpiikeistä, mutta pelasti silti. Nyt on taas hätä kädessä ja nuijamiehiä poluillaan -tai reillä järvien selillä jos on Jalmari Finneä uskominen. Niihin koottiin mikä Kartanoista irti otettiin ennen polttamista.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  13. Tuohon runoon liityen vielä:

    Musiikkipuolelta tunnettu vastine on perinteisesti kuulutettu sisään seuraaavasti:

    "Ja nyt Bruno Laakko ja hänen orkesterinsa Lepakot esittävät jatsin "Kusessa ollaan".

    (Vai oliko se sittenkin foksi ellei peräti jennkka? No, jokatapauksessa ...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olavi Paavolaisen päiväkirjassa se oli 25.3.1944 muodossa
      "Mannerheimin yhtye soittaa hitaan suomalaisen foxin Kusessa ollaan, säveltänyt Risto Ryti."

      Tuntemattomassa sotilaassa taas
      "Risto Ryti ja Valtioneuvoston orkesteri esittävät jenkan Kusessa ollaan."

      Poista
  14. Olen käyttänyt Adoben Pagemakeria vuodesta 1991 ja käytän edelleen viimeisintä seiskaversiota. Se vaan toimii ja toimii ja sivuntaitto on ensiluokkaista. Wordiin kosken vain äärimmäisessä hädässä. Tiedot tallennan SSD:lle ja ulkoisille tallennuslevyille ristiin. Toimii. Pilvipalveluihin en luota enää vähääkään. Joudun ajoittain tilanteisiin jossa netti ei toimi eikä kenttää ole mutta hommat pitää hoitaa. Pilvessä olevat työkalut ja tallennus on silloin kirous.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli vaihdettua Pagemaker Indesigniin silloin kun sen sai tehdä ilmaiseksi. Jotenkin Indesign on vähemmän sujuva. Myös kilpailijan piirto-ohjelmasta Freehand tykkäsin.
      Jostain vuosituhannen vaihteesta lähtien tietokoneohjelmissa on mielestäni tapahtunut jonkin sortin yleistä kömpelöitymistä. Tuo toisen kommentoijan mainitsema Word on hyvä esimerkki. Uusien versioiden tuottaminen on jotenkin itseisarvoista. MacWrite Pro osasi jo 90-luvulla ihan kaikki sen mitä nykyisetkin ohjelmat (oikeasti myös se DOSissa toiminut WordPerfect 5)

      Poista
    2. Taannoin oli suomalaisella tietoturvayhtiöllä tarjolla erityisen turvallinen tallennuspalvelu. Yllättävän äkkiä kävi "joku" ostamassa sen poikkeen. Sen pituinen se.

      Poista